|
Share

Всекидневното пиене на малка доза аспирин намалява риска от много видове рак, като има много доказателства, че хората над 40 години трябва редовно да приемат евтиното лекарство, съобщи АФП, позовавайки се на мащабно изследване.

Четвърт таблетка аспирин дневно намалява с една десета риска от ранна смърт.

Изследването на учени от Оксфордския университет обхваща осем изпитания, обхванали общо 25 570 пациенти. Резултатите показват, че смъртността сред тези, пили по 75 милиграма дневно, е с 21 процента по-ниска през 5-те години на изпитанията и с 35 процента по-ниска след още пет години.

Аспиринът предпазва хората най-много (с 54 процента) от стомашно-чревен рак. Голям е ефектът му и срещу рак на гърлото (60 процента), на дебелото черво (40 процента), на белите дробове (30 процента), на простатата (20 процента).

Макар и наистина аспиринът да е свързан с опасност от кървене в стомаха, ползите за сърцето, кръвоносните съдове и предпазването от рак надхвърлят многократно този нежелан страничен ефект. Затова учените препоръчват всеки, който има в семейството си случаи на болни от рак, да пие аспирин профилактично.

Отдавна е известно, че аспиринът предпазва от сърдечносъдови заболявания, защото разрежда кръвта и намалява опасността от съсиреци.

Специалистите мислят, че оптималната възраст за профилактично пиене на аспирин е от 45 до 75-годишна възраст.

Преди 45 години рискът от рак е твърде малък, а след 75 опасността от вътрешно кървене е по-голяма. Те препоръчват хапче аспирин да се пие вечер преди сън с чаша мляко, защото калцият увеличава ефекта от аспирина, а активната съставка на лекарството е по-силна по време на сън.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".

http://www.dnes.bg

eXTReMe Tracker