|
Share

Дългосрочни проучвания за влиянието на Coca-Cola и Pepsi-Cola върху човешкият организъм са показали, че тези напитки са опасни за здравето.  
Бе проведено осемгодишно проучване за влиянието на сладките газирани напитки,от учени на Харвардският институт за здравеопазване.

През този период са направени наблюдения на над 50 хиляди медицински сестри, които редовно консумират тези напитки.

Изследванията са показали, че консумацията на тези напитки  допринася за затлъстяването, както и се явява причината за национална епидемия от диабет втори тип.

Изследователите  сравнили здравословното състояние на медицинските сестри, които употребяват най-малко една опаковка всеки ден с тези, които използват не повече от една опаковка, в  месеца. В първата група заболелите от диабет е значително по-висока.

Производителите на сладки безалкохолни напитки се възпротивиха на това проучване. В проучването не се споменава за консумацията на захар на подопечните.  В отговор на това учените  са  пресметнали, че стандартната опаковка на Кола-та  с, обем от 0.33 литра, съдържа около 150 калории, което е еквивалент на десет чаени лъжички захар.
Средният американец изпива годишно, около 200 литра от сладките безалкохолни напитки.

Производителите на безалкохолни напитки, дълго преди публикуването на резултатите от научните изследвания са започнали да произвеждат питейна вода и сокове. Това беше направено, за да намали критиките. Но навиците на хората все още остават непроменени.

Резултатите от изследването съвпадат с данните за риска от заболяване от диабет за всички категории от населението на страната и статистиката показва, че при жените, които редовно консумират газирани напитки, рискът да се разболеят от диабет от втори тип е 80% по-висок.

Ричард Адамсън, вицепрезидент на Американската асоциация на производителите на безалкохолни напитки, потвърждава, че активните потребители на безалкохолни напитки са хора, които не водят здравословен начин на живот, тоест, тези, които пушат и  преяждат . Той също така твърди, че комбинацията от всички тези фактори са причина за такива отрицателни резултати.

Въпреки това, учените от Харвард анализирали приноса на всеки компонент на начина на живот, включително тютюнопушенето, неактивен начин на живот, както и употребата на кофеин, чипс, месо, сладкиши, плодове и зеленчуци.

Резултатите се оказали същите.

Сладките  газирани напитки - най-важният рисков фактор за диабет от втори тип сред жените на Америка.

http://medinfo.ua

Още...

КОКА-КОЛА УБИЛА МНОГОДЕТНУЮ МАТЬ

"Кока-кола" может стать смертельно опасным напитком, если ей злоупотреблять. Жительница Новой Зеландии скончалась в возрасте 30 лет из-за сердечной аритмии, сообщает агентство Ридус со ссылкой на nzherald.co.nz. Как установили врачи, причиной ее заболеваний, в том числе повышенной утомляемости, раздражительности и рвоты стало употребление популярного напитка. По данным журналистов Наташа Мэри Харрис выпивала в день от 7 до 10 литров сладкой газировки.

Ее деловой партнер Крис Ходкинсон заявил, что у Харрис наблюдались проблемы со здоровьем около года. Она жаловалась на рвоту, усталость и апатию, но в семье эти симптомы списывали на гинекологические проблемы и реакцию на стресс и усталость от ухода за восемью детьми.

Теперь винят во всем популярный газированный напиток. "Она выпивала по десять литров в день. Семья покупала по четыре 2,5-литровых бутылки в день, и они почти полностью доставались Наташе", рассказал Крис Ходкинсон. Врачи установили у скончавшейся многодетной матери симптомы тяжелой зависимости. Не выпив традиционной "колы", женщина становилась раздражительной и вялой. Наташе Харрис поставили посмертный диагноз "отравление кофеином и тяжелая гипокалиемия".

meddaily.ru

eXTReMe Tracker