|
Share

72% от жените хапват на работното си място неща като чипс, бисквитки, бонбони или други подобни неща. Диетолозите отдавна са доказали, че затлъстяването се причинява от много фактори, един от които е неправилното хранене и най-вече хапването на нещо неподходящо между основните хранения.

Лекарите бият тревога, че именно тези неполезни неща, които влизат в менюто през деня, се „лепват” като тлъстини и не носят никаква полза на организма. Дори дамите, които са на диета, трудно се сдържат да не хапнат нещо вредно в офиса.

Ако между закуската и обяда или обяда и вечерята ви мъчи неистов глад, по-добре изяжте нещо полезно. Диетолозите са се погрижили да отделят седемте най-полезни за хапване в офиса неща.

Тези продукти са безопасни както за здравето, така и за фигурата ви.
1. Малините са с високо съдържание на ацетилсалицилова киселина, която успешно премахва главоболието. А в офиса това е често срещано явление. Освен това тези малки плодове са богати на дъбилни вещества, пектин, органични киселини и много витамин А и С.

Малините способстват за извеждането на излишните течности от организма и са мощно антицелулитно средство.


2. За да заситите глада, може да хапнете и бадеми, но нека да не са солени. Те тонизират, повдигат настроението и дават сили. Богати са на вит. B, калций, фосфор, магнезий и манган.
Бадемите са едни от най-добрите източници на белтъчини, тъй като съдържат 30% белтъчини, толкова колкото съдържа порция нетлъсто месо.

3. Маслините съдържат повече от сто активни вещества, включително и т.нар. витамини на красотата А и Е. Последните допринасят за понижаването на риска от сърдечносъдови заболявания и намаляват нивото на лошия холестерол.
Високата хранителна стойност на маслините помага за по-бързо възстановяване на силите при стрес и преумора. Само десет маслини дневно гарантират 100% профилактика на язва на стомаха.

4. Морковите са богати на каротин, който се усвоява лесно от организма. Оранжевите зеленчуци са изключително полезни за кожата и помагат при акне.
Морковите трябва да присъстват често в менюто, ако имате проблеми със зрението. Те правят и косата блестяща. Диетолозите твърдят, че морковите имат антисептично, отхрачващо, и обезболяващо действие.
Освен това те са сериозен противник на склерозата. Необходимото количество моркови за деня е от 50-100 г.

5. Шоколадът също попада в списъка на полезните продукти, стига да знаете кога да спрете с употребата му.

Идеалната доза е едно малко квадратче, благодарение на което имунната ви система ще заработи с пълна сила.

Най-добър е черният шоколад, който е и най -нискокалоричен. 100 г от него ще понижат апетита, което не може да се твърди за млечния му събрат.

6. Бананите са главен източник на серотонина, или т.нар. хормон на щастието. Бананите са не само вкусни, но и много полезни заради голямото количество фосфор в тях.
Те съдържат и натурални захари. Именно бананите се препоръчват при интензивна умствена и физическа работа, тъй като изчистват организма от шлаките. Те са ефективни и при намаляването на отоци, укрепват имунната система и подпомагат организма в борбата с възпалителните процеси. Ароматът им пък потиска чувството за глад.

7. Печените картофи също попадат в списъка на полезните за хапване в офиса продукти.
Те съдържат вещества, които регулират метаболизма, а по този начин понижават нивото на холестерина и помагат при отслабване.
В картофите се съдържат всички аминокиселини, които се срещат в растенията, в това число е незаменимите.

Ако консумирате 300 г картофи дневно, което е препоръчителната порция, то ще снабдите организма с необходимото за деня количество въглехидрати, калий и фосфор.

Диетолозите съветват да взимате от къщи плодове и ядки, за да не се нахвърлите на първото нещо, което става за ядене, щом огладнеете

http://www.dnes.bg/

eXTReMe Tracker