|
Share

Най-важното, което може да направи една майка за здравето на своето дете, е да се храни правилно по време на бременността и да храни правилно детето след раждането.

Тъй като лекарите разбират малко от детско хранене и практически не се интересуват от него, на родителите не им остава нищо друго, освен да станат експерти по хранене.

Първото и основно решение, което взема родилката е дали ще кърми детето си. Кърменето може да повлияе на здравето и развитието на човека в детска възраст и през целия му живот. За съжаление повечето акушери, гинеколози и педиатри обясняват недостатъчно убедително на бъдещите майки за важността от кърменето, не им предоставят пълна информация за недостатъците от храненето с изкуствени храни или въобще не говорят за тях. Често пъти се налага родителите сами да търсят интересуващата ги информация.

Кърменето осигурява здраво физическо и емоционално развитие, дава редица предимства, както на детето, така и на майката. Ето някои от аргументите в полза на кърменето, стимулиращи възраждането на това женско изкуство в Съединените Щати:

ПЪРВО
Майчиното мляко, издържало проверката на милиони години, е идеалната храна за новородените. Това е най-доброто, което Природата е дала. Кърмата подсигурява на детето всичко, необходимо за здравия растеж през първите шест месеца от живота му. Във всички авторитетни педиатрични и диетологични литературни източници се признава предимството му пред из- куствените храни и кравето мляко.

Кравето мляко не е подходящо за хранене на детето. Бедно е на желязо и затова не трябва да се дава поне до шест месечна възраст. Трябва много да се внимава, защото около 15% от бебетата не могат да го понасят. Отчитайки тези факти, трябва да признаем, че кравето мляко може да бъде потенциална причина за много детски болести.

Храненето с изкуствени храни също е нежелателно, независимо от това, че производителите ги обогатяват с витамини и минерали и заявяват, че техните храни са толкова полезни, колкото и майчиното мляко. Ако кърмата гарантирано има всички необходими полезни вещества, същото не може да се каже за промишлено произвежданите изкуствени храни. Възможността за грешки в състава им е не само теоретическа. Класически пример за това е недостигът на витамин В храната „SMI", довел до дефицит на пироксидин и гърчове; грешка в съдържанието на сол в партида на храната „Нео-мал-сой" предизвика забавяне растежа на бебетата.

Храненето с изкуствени храни предразполага детето към напълняване през целия му живот, защото в тях е нарушен балансът на хранителни вещества. Човешкото мляко (кърмата) съдържа 1.3% белтъчини, кравето мляко и изкуствените храни - 3.3%, че дори и повече. Едно от проучванията, обект на които са били 250 бебета на шест седмична възраст показало, че с наднормено тегло са били 60% от децата, хранени изкуствено и само 19% от кърмените. Излишните белтъчини претоварват бъбреците и някои деца напълняват по-бързо заради отоците.

Кърмачетата по правило ядат колкото и когато искат. Няма нито възможност, нито нужда да се разбере количеството на изсуканото мляко. Бебетата на изкуствено мляко обикновено биват хранени по разписание и количеството мляко е едно и също за всяко хранене. Обикновено еднократната доза е 190-250 мл приготвено мляко, макар че биха били достатъчни и 125 мл. По-късно ще ви разкажа за прекомерното хранене с изкуствено мляко и последващото го напълняване.

ВТОРО
Кърменото дете получава от майчиното мляко имуноглобулини, предпазващи го от много инфекции и алергии. Децата, хранени изкуствено са лишени от подобна защита. Майчиното мляко съдържа уникални вещества, забавящи развитието на бактериите и вирусите. Това защитава детето от болести през най-уязвимите месеци от неговия живот.

ТРЕТО
Връзката дете-майка е необходима за емоционалното развитие на детето и е благоприятна и за самата жена. Храненето от гърдата е идеалният начин да се установи връзка с детето от момента на раждането му. Ако по време на раждането родилката не е получила ударна доза наркотични медикаменти, от които страда и детето, то ще прояви желание да яде до 20-30 минути след раждането, че дори и по-рано. От този момент, щом поиска, трябва да му се подава гърдата. Отначало бебето ще суче до двадесет пъти в денонощието.

Невъзможно е да бъдат надценени емоционалните и психологически предимства на кърменето. Ако то не съществува, майката и детето ще се лишат от най-благоприятния опит в човешкия живот. Това е описано много добре от уважаваният д-р Грантли Дик-Рид, бащата на съвременното движение за естествено раждане: „Новороденото има три потребности - топлината на майчините ръце, да се храни от нейната гръд и да усеща сигурността и безопасността на нейното присъствие. Кърменето удовлетворява всички тези потребности едновременно".

Новородените трябва да се хранят толкова пъти, колкото поискат, а не под твърд режим. В детското отделение на родилния дом, за което писах по-рано, не може да се осигури такава възможност и това е още един недостатък. Майката и детето са принудени да правят четиричасови интервали между храненията, защото така е удобно на персонала на болницата, а не защото е правилно. Нуждите на детето не трябва да се диктуват от реда в детското отделение. Бебето трябва да се храни всеки път, когато поиска - било то на всеки час или на четири часа.

Ако раждането е станало в болницата, майката трябва да изиска детето да остане в отделението, за да не се прекъсва кърменето и връзката й с него. Ако й откажат, трябва да настоява да й дават детето винаги, когато е гладно, а не на четири часа. Трябва да се погрижи и да не бъде дохранвано. Някои медицински сестри гледат винаги да успокоят ревящото бебе с шише мляко, дори когато знаят, че то се кърми. Такава „грижа" вреди на кърменето. Майката трябва да настоява да й носят детето винаги, когато заплаче.

ЧЕТВЪРТО
Когато жената избира начина на хранене, трябва да има предвид няколко съществени за себе си момента. Ако започне да кърми само няколко минути след раждането, ще си помогне да намали кървенето. Матката реагира на смученето от гърдата със съкращения (контракции), което спомага за възстановяването й до първоначалния размер и намалява притока на кръв. Кърмещите майки по- лесно възстановяват своето тегло, отколкото тези, които пропускат тази фаза от репродуктивния цикъл. В процеса на кърмене се изразходват предназначените за него запаси от мазнини - обикновено около 3-4 кг. За възвръщане на нормалното тегло при жените, които се отказват от кърменето, са необходими много повече усилия.

ПЕТО
При хранене на детето само с майчино мляко (т.нар. изключително кърмене - б. ред.), жената има предимството на естествена контрацепция за минимум шест месеца, а в някои случаи до две и половина години. Процесът на кърмене спира репродуктивния цикъл. Менструация няма да има най- често седем и дори повече месеца след раждането и докато тя не се възстанови, е малко вероятно да настъпи нова бременност. Шийла Кипли, автор на прекрасната книга „За кърменето", е изследвала кърмещи майки и е открила, че месечният цикъл на такива жени се възстановява средно за 14.6 месеца след раждането. Макар че този начин на контрацепция не е абсолютно сигурен, той не отстъпва по ефективност на някои други, а освен това няма съпътстващ риск. Трябва да се знае, че ако детето се храни основно с изкуствено мляко и много рядко с майчино, едва ли може да се разчита на контрацептивен ефект от продукцията на кърма.

Младите майки обикновено ме питат колко често и колко дълго трябва да хранят детето и колко трябва да изяжда то. Бебето само ще определи това, независимо как ще бъде хранено. Пак ще повторя, че трябва да го храним толкова, колкото то поиска. Нека да яде колкото си иска и не си струва да се тревожим с такива въпроси.

При кърмене бебето за четири минути изсуква около 80-90% от необходимото му количество мляко, но не трябва да го махаме от гърдата, докато то не поиска, заради емоционалното му удовлетворение и заради стимулирането на кърмата. Сученето (дори и да не е продължително, а само за дохранване), стимулира лактацията. Ако ограничим продължителността или честотата на кърмене, лактацията ще се намали и кърмата в крайна сметка ще се окаже недостатъчна.

За кърменето са много важни емоционалните отношения. Моите приятели от Ла Лече Лига, където дълги години съм бил консултант, са убедени, че много повече жени биха кърмили, ако знаеха какви чудесни отношения възникват между майката и детето. От тях научих, че някои майки се притесняват от разпространената заблуда, че кърменето е тежко, неудобно и мъчително. Несъмнено, много майки се измъчват от подобни страхове, но щом само изпитат щастието на кърменето, техните опасения веднага се изпаряват. Тези, които се колебаят кой начин на хранене да изберат, съветвам да прочетат книгите на Шийла Кипли „Женското изкуство на кърменето" и „Кърменето и естественият интервал между децата: екология на естественото майчинство".

И още един практически съвет - вода и витамини не са нужни на кърмените бебета и няма нужда да се дават. На изкуствено хранените също не са нужни допълнителни витамини - млеката са обогатени с такива. Излишъкът от витамини само вреди на здравото дете.

С ДОХРАНВАНЕТО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ БЪРЗА
Кърмените деца не се нуждаят от твърда храна през първата си година или поне през първите шест месеца такава не трябва да се дава. За хранените изкуствено деца дохранване не е нужно поне през първите четири месеца след раждането. Почти винаги твърдата храна в първите месеци от живота на детето преминава през стомашно-чревния тракт непреработена - червата още не са развити достатъчно добре за нейната обработка, особено за белтъчините. Ферментът за обработка на оризовата каша го няма през първите четири месеца.
Твърда храна трябва да се избягва още и защото при децата до шест месечна възраст все още не е сформиран напълно защитният механизъм против алергии, а освен това, бебетата още се учат да гълтат и може да се задавят.

Дохранването се въвежда постепенно - обикновено с плодове и каши; към месо се преминава по-късно. Доколкото е възможно, трябва да се избягва промишлено приготвената детска храна. Тя е по-малко хранителна, рафинирана е до степен да се загуби всичко живо в нея, а освен това не е евтина.

Най-добре е сами да приготвяте храната - от пресни плодове, зеленчуци и месо, тъй като консервираните и замразени продукти съдържат сол и други добавки като нитрити и натриев глутамат. Всички продукти трябва много внимателно да се измиват и след приготвянето им да се пюрират ръчно или с пасатор. Бебетата се хранят с лъжичка.

Повечето майки знаят, че захранването започва с намачкан банан и варени картофи. На децата се харесва техният вкус, а и лесно се приготвят. Житото присъства във вид на пълнозърнест хляб в попара (надробен на хапки) - то е толкова полезно, колкото и кашите. За тях трябва да се използва натурален грис, тъй като рафинираните са лишени от всичко полезно и са добавени вредни химикали.

Яйцата често предизвикват алергични реакции и за тях трябва да се почака поне до навършване на едногодишна възраст. Те се приготвят твърдо сварени и отначало се дава само смачканият жълтък. Ако през следващите две седмици няма никаква реакция, може да започнете да правите омлет без мляко. Кравето мляко, както вече отбелязах, трябва да се избягва поне първите шест месеца, след това да се въвежда много предпазливо в детското меню. Детето трябва да се наблюдава много внимателно, за да не се допуснат алергични реакции от физически или психически характер (например, необичайно безпокойство или плач).

Едно от скритите предимства на собствено приготвената храна е в това, че останалите членове от семейството могат да се хранят с нея, само че без да я правят на пюре.

От съображения за безопасност не трябва да се позволява на педиатрите и на който и да е друг да ви натрапва промишлените детски храни. Производителите им не се гнусят да плашат майките, които приготвят сами храна за децата си и не купуват техните продукти. Храната-пародия „Скъпа мамичка", пусната от компанията „Бич Нат", предизвика протеста дори на Американската педиатрична асоциация. Членовете на нейния комитет отбелязаха, че компанията е използвала сплашваща тактика и е използвала некоректно някои материали от научни публикации. „Не сме съгласни с преувеличената опасност от приготвената в домашни условия детска храна "- заявиха представители на асоциацията.
Ясно е, че приготвянето и храненето с нея трябва да става особено внимателно, но вероятността такава храна, приготвена в къщи от пресни продукти да бъде токсична, е нищожна.

РАЗЛИЧНИТЕ ДЕЦА ИМАТ РАЗЛИЧЕН АПЕТИТ
Понякога родителите се вълнуват прекалено много от това колко яде тяхното дете. Ако педиатърът каже, че бебето трябва да изяжда 200 мл мляко (говорим за изкуствено хранените) на всяко хранене, като правило майката ще направи всичко възможно детето да изпие тази „норма" до последната капка. По-късно, когато детето вече е пораснало, на масата избухват битки за влизането му в „обществото на празните чинии". Тревогите на родителите са напразни. Нито едно дете (стига да не страда от анорексия) няма да умре от глад, ако храната в къщи е достъпна за него.

Детският апетит се мени от ден на ден, от година на година и за това има множество причини. Върху апетита влияе активността на детето, предпочитанията към храната, темповете на растежа. Детето (дали е бебе или по-голямо) яде това, което иска.

Прехранваните в детството си деца често пъти са склонни да напълняват и в бъдеще. Изследванията показаха, че 70% от децата до 18 месеца получават излишно калорично хранене, други получават до 250% от необходимите за нормалния растеж и енергозагуби количества и 30% от учениците имат наднормено тегло.

Прехранването ще е проблем и в бъдеще. Установено е, че напълняването при възрастните е резултат от излишъка на мастни клетки, образувани през детската възраст. Тяхното количество се формира през първите две години и по-късно, при подрастващите. Детето, което е било прехранено в детството си, като възрастен може да има 75 трилиона мастни клетки, а това, което е било хранено нормално - само 27 трилиона. Тази разлика е огромна, защото възрастният човек увеличава теглото си не за сметка на увеличения брой мастни клетки (той оставя постоянен), а за сметка на техния растеж (обем). Ако през детството са се образували много мастни клетки, човек вече не може да се избави от тях. Те ще увеличават обема си всеки път, когато се преяжда.

Основното правило на здравословното хранене на децата и всички членове на семейството е да се използва минимално количество преработени продукти. Колкото по-обработен е един продукт, толкова по-малко полезен е той. Практически най-високата му хранителна стойност е в сурово, естествено състояние. Времето за термична обработка на храната трябва да бъде минимално. Именно затова смятам начина на приготвяне на китайските зеленчукови блюда за най-привлекателен. Пресните плодове и зеленчуци са по-полезни, отколкото термично обработените и консервираните. Въобще не е нужна на детето популярната в САЩ „удобна" и „разтворима" храна, приготвена от рафинирано брашно и щедро подобрена със захар. Тя дава „празни" калории, съдържа химически добавки във вид на оцветители, вкусови подобрители, консерванти и стабилизатори. Винаги помнете това, когато правите покупки! Избирайте пресни сурови продукти, гответе ги сами и избягвайте преработените полуфабрикати, рекламирани по телевизията като „готови ястия".

Като използвате само естествени продукти, не допускате прекомерната им обработка и се ръководите от здравия разум, лесно ще осигурите всичко необходимо за здравословното хранене на семейството си. Не си тъпчете главите с непроверени „медицински" теории за вредата от яйцата, млечните и други натурални необработени продукти. Хранете се разнообразно и балансирано - така вие и вашите деца ще получите всичко необходимо.

Примерното меню на едно дневно хранене за деца в предучилищна възраст е следното: три порции мляко (или млечни продукти) или други продукти, служещи като източници на белтъчини; две порции месо, кашкавал, яйца, фъстъчено масло или друг източник на белтъчини; поне четири порции пресни плодове и зеленчуци и толкова пълнозърнест хляб или грис. Трябва да отбележим, че всички потребности на растящия организъм за необходими вещества, включително белтъчини и калций, може да бъдат задоволени и без мляко и млечни продукти.

Помнете, че закуската е най-важното от всички хранения. Ако детето я пропусне, то става по- уязвимо за инфекции, бързо се изморява и това може да се отрази на неговото общо състояние и успеваемост в училище. Нека детската закуска да бъде здравословна, балансирана храна, а не подсладена глупост. Следете да не развива навика да добавя захар във вече подсладени храни, никога не предлагайте на детето сладко мюсли (полуфабрикати, готови храни) и други така неистово рекламирани по телевизията от техните производители.

Имайте предвид, че американският навик да се закусва мюсли с мляко, палачинки и пържени яйца с бекон е обусловен не от изискванията за здравословно хранене, а от традицията. Хранителните потребности на детето ще бъдат задоволени не по-зле, а може би дори и по-добре, ако сервирате затоплените остатъци от останалата вечеря. На мен винаги ми е било смешно американското отвращение към обичаите на мексиканците да дават за закуска на децата си блюда с боб или пък китайците, които хранят децата си с тъмен ориз. И едното, и другото е здравословна храна, богата на белтъчини и витамини. А типичното американско дете яде скъпо мюсли на водещи фирми, в които унищожените хранителни вещества са заменени с рафинирана захар.

ДЕЦАТА ИЗОБЩО НЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ЯДАТ ВСИЧКО
Не се разстройвайте, ако детето прояви неприязън към някои храни, например, не харесва зеленчуци. Ако през деня получава правилното хранене, на него не му е необходимо да обича всички зеленчуци, които се предлагат на пазара. Класически пример за това е спанакът, който много деца не обичат, а много родители смятат за незаменим източник на желязо и калций. Спанакът наистина е богат на тези елементи, но те не са в най-усвоим вид. Освен това спанакът дава много малко енергия. Ако детето не го харесва, бъдете търпеливи и не го насилвайте. Ако изпитва неприязън към всички зеленчуци, се опитайте да ги „маскирате" в супи, хляб и други храни, поощрявайте го да ги консумира пресни.

НE УСТАНОВЯВАЙТЕ СТРОГ РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ.
Детският организъм въобще не е длъжен да следва общоприетите норми, той може да „огладнее" по никое време. Внезапната загуба на апетит може да показва временно намаляване на хранителните нужди.
Не е зле да се поогледате дали детето не си похапва често. Ако не се справите с навика му през цялото време да дъвче нещо, то поне се постарайте храната да бъде здравословна - пресни плодове, стафиди, орехи, ядки, кисело мляко, пресни зеленчуци.

В заключение искам да предупредя за възможните последствия от храненето в болница, ако детето попадне там. Именно там, на своя територия, пренебрежението на лекарите по отношение на храненето се проявява най-ярко. Затова е много важно внимателно да се наблюдава как и с какво хранят детето в стационара.

Проучванията са показали, че повече от половината болни след неколкодневен престой в болница започват да страдат от изтощение. Това става така, не защото храната е лоша, обикновено тя е добра.
Причината е друга: лекарите са толкова увлечени от технологиите - изследвания и снимки, че заради точността на резултатите искат тези анализи да се правят на гладно или с минимален прием на храна. Някои болни слабеят пред очите ни, докато лекарят прави анализ след анализ, за да разбере от какво може би са болни. Когато свършат всички изследвания, изтощението нерядко става най- сериозният проблем на пациента.

Едно от проучванията в нюйоркска болница е установило, че от 200 хоспитализирани деца, две трети страдали от проблеми, свързани с неадекватното хранене. Авторите на това проучване, по тяхно признание, не били изненадани, но били „малко огорчени, откривайки, че много лекари знаят за детското хранене толкова малко". Повечето участъкови педиатри въобще не са учили диетология.

Няма какво да се чудим. Преди няколко години председателят на комитета по хранене към Американската медицинска асоциация каза:
„Огромен брой хора в болниците на страната неволно стават жертви на създавания от лекарите дефицит на хранене и даже гладуване. Това се случва не заради някакъв лош умисъл, а по-скоро заради неграмотността им по въпросите на диетологията".
Това изказване не остана незабелязано. Медицинската асоциация реши проблема по най-оптималния за себе си - не за вас и не за нас начин - разпусна комитета по хранене! Правейки равносметка за храненето на детето, ще ви дам следния съвет: Ако искате да отгледате детето здраво или поне да не прибягвате без особена необходимост до услугите на лекарите, най-доброто и най-важното, което може да направите за своето дете, е да го храните правилно - да не го прехранвате и да не му давате вредна храна!

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ЗДРАВО ДЕТЕ...,ВЪПРЕКИ ДОКТОРИТЕ - Робърт С. Менделсон

eXTReMe Tracker