|
Share

Ст.н.с. ІІ ст. д-р Мария Папазова е специалист по интегративна медицина и холистичен лекар. Работи в Института по невробиология на БАН. Защитава научна степен „доктор” в областта на психоневрофармакологията; има специалност фармакология. Член е на Нюйоркската академия на науките от 1994 г.

Известни са статистиките, че България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност от тях. Виновна за това е атеросклерозата, която всъщност е хроничен възпалителен процес в отговор на инфилтрирането на мастни депа в предразположени участъци на артериалните съдови стени.

Добрата новина е, че това възпалително по същността си заболяване, се поддава на контрол.

Предотвратявайки го, като се грижим правилно за себе си, ние добавяме не просто години към живота си, а здраве в годините, така че, колкото ни е отредено да живеем, то да бъде в добро здраве, обяснява накратко философията на профилактиката д-р Мария Папазова.

Атеросклерозата възниква в резултат на взаимодействието на генетични и епигенетични фактори. С влиянието на жизнената среда върху нашите гени се занимава генетиката. Ако променим тази среда, начина си на живот, ние можем да повлияем гените, които предизвикват възпаление в съдовата стена и да активираме тези с противовъзпалително действие. Така ще можем да контролираме възпалителния процес, водещ до ускорена тъканна дегенерация и да предотвратим сърдечно-съдовото заболяване.

 

ГОЛЯМАТА ЗАБЛУДА ЗА ЖИВОТИНСКИТЕ МАЗНИНИ

От години насам се твърди, че холестеролът е враг № 1 на сърцето и съдовете. Този мит беше развенчан преди 5 години в книгата „Голямата измама с холестерола” на д-р Малкълм Кендрик.

Попадайки в чернодробното кръвообращение мазнините се разпадат. Образува се една фракция, наречена триглицериди. Отделят се и алфа-липопротеини, които могат да имат висока или ниска плътност. Тези с ниска плътност могат да бъдат големи и малки. Малките алфа-липопротеини могат да влязат и да затлачат крайните разклонения на кръвоносната система – там, където поради действието на свободните радикали съдовата стена не е плътна. Те са маркирани като LDL холестерол (лош холестерол). Обикновено в изследванията се показват общия холестерол и триглицеридите, но не това е важно. Винаги трябва да се изследва и показва т.нар. липидна триада (триглицериди, HDL- и LDL холестерол), напомня д-р Папазова. За да говорим за атеросклероза, трябва да има намалени нива на добър HDL холестерол, високи триглицериди и високи нива на лошия LDL холестерол.

ОТ КЪДЕ ИДВАТ ВИСОКИТЕ ТРИГЛИЦЕРИДИ И ЛОШИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ? ОТ ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ!

Става дума за изследвания, скривани от десетилетия. „Самият факт, че още през 1943 г в Мексико е имало институт, който е модифицирал пшеница, а ние чуваме за това едва от 15 години, означава, че някой иска да ни изличи от лицето на Земята”, възмущава се д-р Папазова.

Уилям Дейвис написа книгата „Пшеницата – маскираният убиец”, в която развенчава мита, че тази култура може да навреди само на хората с непоносимост към глутена. Напротив, модифицираната пшеница, дори да не е пипана генетично, ни променя поне по сто начина, както и модифицираните ръж, овес, ечемик, бял ориз, соя и царевица, с които човечеството се изхранва.

За разлика от хората, които винаги имат един и същи брой хромозоми, когато се възпроизвеждат, при кръстосването на две растения, техния брой се удвоява. При последващо кръстосване те придобиват нови и нови хромозоми.

Така някоя модифицирана зърнена култура може да се сдобие с 200 и повече хромозоми и вече изобщо да не е това, с което гените ни са свикнали от векове. А те имат способността да „проверяват” храната и когато тя е чужда за тях, алармират имунната система в червата.

ПРИ ПЪРВАТА ПОПАРКА НА БЕБЕТО С ХЛЯБ ИЛИ СУХАР, ПРИ ПЪРВАТА БИСКВИТКА ЗАПОЧВА ПРОЦЕСЪТ НА АЛАРМИРАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА И НА ИЗРАБОТВАНЕ НА АНТИТЕЛА.
Той протича скрито, потиснат е, но предизвиква автоимунно възпаление.

И на 33 години човек е вече с тиреоидит на Хашимото, например… Лекува се, но без резултат, защото не е спрял основния дразнител – модифицираната пшеница. Ако я спре, след 10 дни резултатите му са коренно различни, убедила се е д-р Папазова от опита си със свои пациенти.

Битката в организма ни се води през целия живот, всеки ден, след всяко поемане на обичайните тестени изделия. Бавно и неусетно органите и системите се предават и диагнозите започват. Защото промененият състав на пшеницата предизвиква отделянето на неспецифични мозъчно активни екзорфини, които ни пристрастяват към тестените продукти и освен това, води до прекалени скокове на нивата на кръвната захар, провокиращи цикли на бързо засищане и последваща фаза на отново повишен апетит.

НЕИЗБЕЖНО НАСТЪПВА И ПРОЦЕС НА ОЗАХАРЯВАНЕ (ГЛИКИРАНЕ) НА ВСИЧКИ СТРУКТУРНИ ПРОТЕИНИ, ИЗГРАЖДАЩИ НАШИТЕ ТЪКАНИ, КРЪВОНОСНАТА СИСТЕМА, КОЯТО ХРАНИ КЛЕТКИТЕ НИ И ВСИЧКИ ВЪТРЕШНИ ОРГАНИ.
Този феномен е в основата и на затлъстяването, катарактата, инфаркта, болестта на Алцхаймер, преждевременното състаряване. Характерни са и възпалителни ефекти, кисело рН, което благоприятства ерозиране на сухожилията, уврежда костите и отключва болестотворни процеси в имунната система.

Всъщност ние сме в постоянен хранителен стрес. И понеже ядем всеки ден, той се напластява и постепенно изважда всичките ни системи от строя.

С КАКВО СЕ ХРАНЯТ ДНЕШНИТЕ ДЕЦА?

Те са заринати от стотици видове сладкишчета и кроасани, зърнени закуски с примамващи играчки в пликчето и всякакви сандвичи, донъти и бъргъри. Обядват пица и вечерят паста. И всичко, приготвено от неестествено ГМО брашно.

ТОГАВА КАКВО ДА ЯДЕМ И КАКВО НЕ?

Накратко – „да” на въглехидратите от лимец (древната пшеница), просо, нахут, киноа, кестени и на омега-3 мастни киселини, но получени от риба, целени салати и коктейли, а не от лен.

eXTReMe Tracker