|
Share

Ежегодно американците харчат за отпускани без рецепта медикаменти за кашлица и простудни заболявания повече пари, отколкото са необходими за поддържане на правителствата на Гватемала, Хондурас и Салвадор взети заедно.

Ако добавим разходите за антибиотици, антихистамини и всичко останало, което лекарите предписват, то парите ще стигнат още за Коста Рика И Еквадор. Правителствата на тези държави работят толкова неефективно, колкото и медикаментите „за простуда".

От кашлица, грип и простуда боледува всеки, но при децата се случва по-често и те по-често биват лекувани. Таблетките и сиропите може да облекчат някои симптоми на простуда, но нито едно от тези средства не лекува самото заболяване. Използването на ненужни и често пъти вредни медикаменти за простуда с родило известната сред лекари и по-малко сред пациенти шега: „Хремата минава с лечение за седем дни, а без лечение - за седмица".

Простудата е толкова универсално явление, че почти всички хора, поне веднъж в годината я преболедуват. Съществуват много теории за нейния произход и лечение. Те може да бъдат разделени основно на две групи: модални и вирусни. Модалните теории са основани на това, че простудата се проявява по-често през зимата и твърдят, че възниква от преохлаждане. Към тази теория се придържат майките и бабите - те са убедени, че детето се е простудило, защото е било навън без шалче, шапка и ръкавици. Привържениците на вирусните теории основно са лекари. Те са сигурни, че простудата може да бъде причинена от всеки един от стотиците вируси; повече се среща през зимата, защото по това време децата се намират по-често в затворени помещения, например, в училищните стаи и там се заразяват едно от друго с вируси; нито две шалчета, нито три чифта чорапи могат да спасят детето от простуда.

Във всеки случай, нищо няма да загубите, ако обличате детето според сезона. Ако педиатърът, който смята, че причината за простудата е вирус, назначи за лечение антибиотик, може да увреди здравето на детето. Всички тези медикаменти са неефективни при вирусните заболявания. Към този въпрос ще се върна отново по-нататък.

СИМПТОМИ НА ПРОСТУДА И ГРИП

Симптомите на простудата, която децата прекарват по различен начин са: неразположение, слабост, хрема, кашлица, помътнели очи и обикновено леко повишена температура. Грипът, другото вирусно заболяване, има почти същите симптоми плюс повръщане, разстройство, болки в мускулите и при повечето случаи висока температура.

Ако секретите от носа са прозрачни, белезникави или бели, това означава, че заболяването е по- скоро вирусно - грип или простуда. Ако са жълти или зелени, това е указание за гной или за бактериален синузит. Бактериалните инфекции, такива като бронхит и отит, може да възникнат вследствие на усложнения ОТ простудата.

Простудата и грипът не изискват лекарска помощ; медикаментите използвани за лечението им, както вече ви казах, само облекчават симптомите и дори са вредни, защото пречат на организма да се справи с болестта. Същото се отнася и за вирусната или както още я наричат пневмония, „изкарвана на крак", която е невъзможно да се открие без рентгеново изследване. Симптомите й са по- омекотени, за детето няма никаква заплаха, освен опасността от рентгеновите снимки, ако разрешите да бъдат направени. Съвсем друга работа е бактериалната пневмония. Това е болест, която се съпровожда с температура над 39 градуса, затруднено дишане и възможно посиняване на кожата (белег на дихателна недостатъчност - б. ред.). Ако се появят такива симптоми, веднага водете детето на лекар.

Крупът е друго респираторно заболяване, срещащо се относително често при децата. То също има вирусна природа и се разпознава по металическия звук при дишане, хриптяща металическа кашлица и необичаен натиск в гърдите при вдишване. Болното от круп дете трябва да подиша пара около двадесет минути, например, в банята от душа с гореща вода. Ако не настъпи подобрение, трябва да бъде прегледано от лекар, за да изключи или потвърди бактериалната пневмония.

Освен в случаите на очевидни проблеми с дишането, родителите следва да избягват посещения при педиатър, както и симптоматичните медикаменти. Те са безброй разновидности: противооточни, отхрачващи, потискащи кашлицата, обезболяващи, антихистамини, антибиотици и се продават на всеки ъгъл без рецепта. Всички тези медикаменти имат няколко общи черти - пречат на организма да се справи с болестта и парите за тях са напразно изхарчени.

Често пъти тези препарати се вземат не по отделно, а в комбинация, независимо че са разработени за облекчаване на симптомите, за които отново ще отбележа, че липсват у детето. Противооточните или съдосвиващи средства се предписват за облекчаване на дишането през носа, когато той е запушен, поради отичането на слизестата лигавица. Тези препарати отварят носните пътища, свивайки отеклите слизести повърхности и дишането се облекчава. Точно в това е проблемът! Облекчението настъпва само за времето, през което действа препаратът. Когато носът се запуши отново, родителите пак дават облекчаващото средство. С такава „помощ" носът накрая е още по-запушен. Къде по-разумно и безопасно е да се направи инхалация на детето с овлажняване на въздуха или с пара от горещия душ в банята.

Антихистамините се предписват по отделно или влизат в състава на комплексни средства против простуда. Те са предназначени за облекчение на симптомите при алергия. Организмът реагира на алергията като изработва хистамин, който предизвиква сълзене на очите и хрема. Антихистамините блокират отделянето на хистамин, изсушават слизестите лигавици на носа и пречат на организма да се бори с простудата. При простуда носът трябва да се овлажнява, а не да се изсушава.

Отхрачващите средства втечняват секретите в белите дробове, за да се откашлят по-лесно. Повечето съвременни средства са предназначени (според производителите) именно за това, но Агенцията за контрол върху храните и лекарства (FDA) не ги признава за ефективни. Трябва ли да се купува медикамент, който не действа? Някои медикаменти за простуда съдържат потискащото кашлицата вещество деморфан в количества от 3 до 20 милиграма.
FDA го признава като ефективен за потискане на кашлица, но възниква въпросът: „Защо трябва да се пречи на организма да изхвърля насъбралия се секрет в белия дроб?".

Основните болкоуспокояващи средства при простуда и грип са аспиринът и парацетамолът. Използват ги с двойна цел - да се спали температурата, за което вече ви говорих подробно, както и за облекчаване на главоболието и мускулните болки, често съпътстващи тези заболявания.

ЗАЩО Е ОПАСНО ДА СЕ ЛЕКУВА ГРИПЪТ С АСПИРИН?

Малко вероятно е някой родител някога да е чувал подобни думи. Но използването на аспирин при грип е доста рисковано. Същото може да се каже и за препаратите против повръщане, като например компазин, торазин и тиган. Компазинът и торазинът са особено опасни. Първоначално те са били разработени за лечение на психози и са свързани с развитието на синдрома на Рей - болест, оказваща се нерядко смъртоносна за децата. Основните й прояви са възпаление на мозъка и черния дроб. В днешно време при грип не се препоръчва да се използва аспирин, особено при деца, защото се подозира, че приемането му може да провокира синдрома на Рей.

Не ви съветвам да приемате каквито и да е медикаменти за облекчаване симптомите на простуда и грип. Ако те се понасят мъчително от детето, използвайте съответното средство един-два дни и то за този симптом, от който то страда най-силно. Не давайте на детето комплексни медикаменти за четири или пет симптома.

Забележете, че много аптечни средства за простуда съдържат висок процент алкохол, в някои случаи той е единствената съставка, която е нужна. Такива медикаменти помагат на простуденото дете да заспи, но същият ефект ще има и лъжица коняк, без опасните химикали!

Ако заведем дете с простуда или грип на лекар, най-често ще му бъдат предписани медикаменти за облекчение на симптомите и не е изключено те да са комплексни, за всички симптоми наведнъж. Такива са доста от най-популярните и предназначени не са само за тези заболявания медикаменти. Производителите им вече получиха разпореждането на FDA да изземат продукцията си от пазара или да докажат нейната ефективност. Лекарите изобщо не обърнаха внимание на този факт и продължават да ги изписват, без да обръщат внимание на тяхната съмнител- на полза и на това, че за пациентите им е къде по-добре да се справят без тях.

За съжаление, това не е най-лошото, което може да се случи на детето, ако ползвате медицинска помощ за простудата му. Съществува реална опасност да му дадат антибиотик, който е безполезен за лечението на вирусни инфекции. Няколко десетилетия откакто е изобретен антибиотикът, той се смята за панацея, но названието „лекарство-чудо" е било достойно само в началото, когато се е използвал по предназначение. Тогава антибиотиците са се справяли с ужасни инфекции, включително сифилис и гонорея. Някои оптимистично настроени фантасти предсказваха, че ще дойде ден, когато всички бактериални инфекции ще изчезнат от лицето на Земята. Уви, това не стана! Както се случва обикновено при лекарите, които предпочитат най-новите средства за лечение, изключителното стана обичайно. Започнаха да предписват антибиотици все по-често, независимо дали са нужни или не. Някои от тях, разработени за лечение на жизнено опасни бактериални инфекции, днес се използват за лекуване на простуда и грип.

Дори и ако единствената вреда от използването на антибиотиците бяха страничните ефекти и напразно направените разходи от пациенти, справедливо би могло да се упрекват лекарите за назначените от тях препарати и тяхното поведение да се нарече медицински идиотизъм. Но това е най-безобидното, което може да се случи. Злоупотребата с антибиотици има къде по-страшни последствия: първо, те доведоха до появата на нови, устойчиви към антибиотиците бактерии; второ, детето, което дълго и без нужда е било тъпкано с антибиотици, по-късно може да стане жертва на микроорганизми, устойчиви към всякакви медикаменти.

КАКВИ СА ОПАСНОСТИТЕ ОТ ЗЛОУПОТРЕБАТА С АНТИБИОТИЦИ


Неоправданото назначение на антибиотици от лекарите, особено от педиатрите, въобще не е рядкост. Лечението с тях вече е традиционно. Едно от изследванията по повод използването на антибиотици в болниците е показало, че те се предписват на 1/3 от пациентите - в 64% от всички случаи използването им не е било необходимо или се е провеждало при грешни показания и дозировки. Авторите на изследването отбелязват: „Използването на антибактериални препарати в големи количества може да доведе до селекция на устойчива към тези медикаменти микрофлора. Правилното им използване е от първостепенна важност. Изключително важно е това и за пациентите, защото те може да пострадат от нови, устойчиви към медикаментите микроорганизми. Антибактериалните препарати са уникални в това отношение, тъй като използването им влияе и върху тяхната ефективност".

По-простичко обяснението е следното: Антибиотиците убиват както лошите, така и добрите бактерии, като в същото време позволяват на други лоши бактерии, устойчиви на действието им, да се плодят и размножават. При неправилно лечение на болестта, лекарят създава ново заболяване, за което съществуващите антибиотици са безсилни. Лекарската небрежност и некомпетентност струват скъпо на пациентите.

Растящата резистентност към антибиотиците в крайна сметка може да върне медицината във времето преди изобретяването на пеницилина, т.е. да я върне с 80 години назад. Дори сега смъртността от някои инфекции, например септицемия (обща гнойна инфекция, сепсис - б. ред.) е на нивото, на което е била преди появата на „чудодейното средство". Ако лекарите не преразгледат поведението си и не започнат по-внимателно да се отнасят към използването на антибактериалните препарати, ще се сбъдне пророчеството на учения-химик, лауреат на Нобелова награда професор от Харвард, Уолтър Хилберт:
„Може да дойде времето, когато 80% от инфекциите ще бъдат устойчиви към антибиотиците".

Защо толкова щедро предписват антибиотици за простуда, грип и други вирусни инфекции, знаейки, че са безполезни за тези заболявания? В лекарските среди се говори, че правят това, защото изпълняват желанието на родителите на пациентите си, но нали родителите водят децата си при лекаря, за да получават съвети, а не да ги дават. По-вероятно е лекарите да изписват антибиотици за вирусните инфекции, знаейки че няма да излекуват тези заболявания, защото са ги учили да дават поне нещо, за да си защитят авторитета.
Разбирам ги добре, някога самият аз бях подложен на такова „промиване на мозъка" в медицинския факултет. Не мога да разбера защо не дават на пациентите плацебо, което ще свърши същата работа, като при това нима да навреди?

Ако не можете да устоите и заведете простуденото дете на лекар, попе се опитайте да го защитите от антибиотиците и другите непотребни медикаменти, които ще му предпишат. Шансовете тона да стане точно така, са много големи. Допитванията са показали, че 95% от лекарите назначават при простуда един или няколко медикамента, като 6о% от тях са антибиотици. Не става дума за купуването и плащането на ненужни медикаменти, а защита на вашето дете.

Честотата на страничните ефекти на антибиотиците е достатъчно висока. Едно от официалните изследвания показва, че 4% от децата, ползвали пеницилин и 29% от ползвалите ампицилин, са страдали от разстройство, повръщане и обриви. Тези ефекти не се смятат за сериозни, но средно 2% от децата, приемащи антибиотици, развиват тежки странични реакции. Тези цифри се възприемат като незначителни от лекарите, свикнали да изписват медикаменти, предизвикващи странични ефекти буквално при всеки, който ги приема. Но тези показатели са извънредно високи за родителите, които не биха искали да видят в тези 2% своите деца с тежки реакции от медикаменти, които въобще не е трябвало да им бъдат предписвани.

Трябва да бъдете особено внимателни по отношение на тетрациклина. Ако на дете под осем годишна възраст някой лекар изпише такъв медикамент за болест, която не е опасна за живота му, направо трябва да бягате без да се оглеждате от кабинета му. Търсете друг педиатър - този или не знае какво прави, или му е все едно какво ще се случи с пациента му.

През 1975 Американската педиатрична асоциация препоръча да се спре използването на тетрациклин за деца под осем години, тъй като може да забави растежа на костите, да порази черния дроб, да предизвика стомашно разстройство, гадене, диария, повръщане и обриви.

Съветвам ви, когато мислите дали да заведете детето на педиатър, или да му дадете предписаните медикаменти, спомнете си, че лекарите живеят на принципа „Ще направим всичко, което може да се направи", независимо дали техните назначения имат някакъв смисъл. Множество изследвания потвърждават това. Така например, известно време в аптеката на една голяма градска болница, за да отпуснат предписаните от лекаря антибиотици, са изисквали писмено съгласие от инфекционист. След като премахнали това изискване, продажбата на ампицилин се повишила осем пъти. Аналогично, когато са ограничили левомицетина, употребата му паднала десетократно.

Ако ви се е сторило, че отделям много време на злоупотребата с антибиотици, ще ви поясня - правя това, защото е въпрос с изключителна важност за бъдещото здраве на вашите деца. Надявам се да се въздържате от използване и на останалите медикаменти, също така да устоите на изкушението да позволите на педиатъра като един фокусник да изпробва арсенала от своите непотребни и опасни фокуси. Когато става дума за респираторните заболявания, образованието на педиатъра в повечето случаи е повече от неподходяща и дори опасна подмяна на родителския здрав разум.

КРАТКО РЪКОВОДСТВО ЗА ДЕЙСТВИЯ ПРИ КАШЛИПА, ПРОСТУДА И ГРИП

Простудата, грипът и кашлицата се предизвикват от вируси и нито едно от тях не се лекува с медикаменти, защото с тези неразположения организмът се справя сам за няколко дни. Ролята на родителите е да облекчат състоянието на детето и да ускорят оздравяването му.

Ето ви няколко съвета, които може да се окажат полезни, ако детето се е простудило или има грип:

1. Поддържайте висока влажност на въздуха в детската стая и цялата къща. Не забравяйте редовно да чистите овлажнителя за въздух, за да не разнася вещества, дразнещи дишането. Ако детето диша трудно през носа или го измъчва крупозна кашлица, идете в банята, затворете вратата и пуснете душа с гореща вода. 11ска детето да подиша около двадесет минути наситения с водни нари въздух.

2. Старайте се да възстановявате водния баланс при загубата на течности, ако детето кашля, киха или се поти. Нека да изпива по една чаша течност на всеки час. Най-добре е да давате плодови сокове, защото те са по-хранителни. Дори и да не иска, детето  трябва да пие. Нека пие каквото и да е - вода, чай, компот, в най-лошия случай дори и лимонада.

3. Погрижете се детето да почива, колкото се може повече. В ранните стадии на заболяването е добре да лежи в леглото, но не бива да драматизирате, ако не иска. Ако не иска да е в леглото, нека стане, само трябва да внимавате да не се преумори. Разходката на чист въздух няма да му навреди, важното е да се избягва интензивното физическо натоварване.

4. Избягвайте всякакви медикаменти, в това число и такива, облекчаващи симптомите па заболяването. Ако състоянието на детето е трудно за понасяне, дайте му лекарство само за този сим- птом, който ви безпокои най-много, а не комплексни препарати за 4-5 симптома - по само за 1-2 дни. Избягвайте сиропите за кашлица, предозирането им дава странични ефекти и е напълно вероятно, защото са приятни на вкус и се харесват на децата.

5. Преди да дадете на детето съответния медикамент за облекчаване на симптомите, си припомнете, че той може да попречи на защитните сили на организма да се справят с болестта по ес- тествен и оптимален начин. Компенсирането на изгубените течности и контролирането на влажността на въздуха ще ви помогнат не по-зле от медикаментите.

6. Стойте настрана от лекарите, ако детето няма сериозни затруднения с дишането и посиняване на кожата, което може да бъде признак за бактериална пневмония. В този случай незабавно водете детето в болница.

7. Хранете детето със здравословна и балансирана храна, богата на витамини и нужните хранителни вещества и с колкото се може по-малко химически добавки (в днешно време такива има почти във всички промишлени продукти). Придържайте се към този съвет, не само когато детето е простудено.

8. Не забравяйте, че търпението, любовта и вниманието на близките подобряват самочувствието на болното дете по-добре, отколкото цяла аптека.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ЗДРАВО ДЕТЕ...,ВЪПРЕКИ ДОКТОРИТЕ - Робърт С. Менделсон

eXTReMe Tracker