|
Share

Американски медици стигнаха до извода, че кафето не води до преждевременна смърт, а напротив
Американски медици стигнаха до извода, че редовното пиене на кафе не предизвиква преждевременна смърт, даже напротив. За жените ободряващата напитка е два пъти по-полезна.

Лекарите са открили, че жените, пиещи по 2 или 3 чаши кафе на ден, са изложени с 25% по-малко на риск от заболявания на сърцето от тези, които не го правят, пише вестник The Daily Mail.


По отношение на други заболявания също се наблюдава положителен и оздравителен ефект.

Всъщност, единствената смъртоносна болест, на която употребата на кафе не оказва никакъв ефект, е ракът.

При мъжете обаче тази закономерност не се забелязва, за което учените не могат да дадат обяснение.

Но и за силния пол медиците дават утешение: всеки човек може да пие до 6 чаши кафе на ден, без да се притеснява за здравето си.

Редовната употреба на кафе не ви приближава и на йота до смъртта, смята ръководителят на проведеното изследване, доктор Естер Лопес-Гарсия.

Кафето съдържа антиокислители и танини, а тези вещества подобряват работата на сърцето. Освен това, както показват предишни изследвания, те помагат на функционирането на черния дроб и понижават риска от възникването на астматични пристъпи.

Направеният извод опровергава общоприетата представа, че пристрастяването към кафето повишава риска от сърдечно-съдови заболявания и може да доведе до преждевременна смърт.

Аналогичен оздравителен ефект има и употребата на кафе без кофеин.

В изследването на американските учени, резултатите от което са публикувани в списание Annals of International Medicine, са взели участие 84 хиляди жени и 42 хиляди мъже. Наблюденията си учените са провели в продължение на 25 години: диагностиката на жените е започнала през 1980 година.

Участниците в експеримента са попълвали анкети на всеки 2-4 години, в които са отбелязвали здравословното си състояние и навиците си за пиене на кафе.

 

http://www.dnes.bg/

eXTReMe Tracker