|
Share

Защо в последно време пак се заговори за лекарствена мафия? Защо и как се завърна в аптеките аналгин-хининът, макар и с две буквички по-малко?

“Съвременната медицина се ръководи от малка, но всемогъща група олигарси, стояща начело на големи химико-фармацевтични компании, които успяват, благодарение на колосални финансови средства, да подкупят нужното правителство, политици, управители на лечебни заведения. Финансовите магнати от химическата и фармакологичната промишленост, както и от агропромишлеността подготвят нещо като заговор, който може да се сравни с истински геноцид: колкото повече болни хора, толкова повече процъфтява бизнесът на олигарсите, ръководещи медицината в цяла Европа. И нито едно от правителствата, независимо от коя нация е, никога това правителство няма да рискува да постави на карта икономическото и политическото равновесие в държавата за сметка на запазване здравето на своите граждани”.

Луи Броуър - известен френски учен, доктор на медицинските науки

Тези дни в медиите се появиха съобщения за това, че фармацевтичната компания “Софарма” е пуснала на пазара нов вариант на забранения преди години и толкова популярен аналгин-хинин. С ново наименование, разбира се. Когато се опитах да навляза в темата, се оказах в омагьосан кръг. Някои колеги наричат лекарството отровно, други определят “Софарма” като здравен октопод. И тогава попаднах на любопитен, да не кажа направо шокиращ материал, по-точно извадки от книгата на същия този френски учен, когото цитирам в началото. Някои от неговите зашеметяващи изводи ще ви предложа по-долу, но си дадох сметка, че след като в Западна Европа съществува “фармацевтична и продоволствена мафия, а последствията от нейната дейност дискредитират медицината и създават сериозни проблеми на здравето на населението”, то какво остава за нашата държава, която, между другото, тези дни пак беше поставена на първо място в един много негативен списък - най-корумпирана.


ОКТОПОДЪТ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Той превръща в заложник не само обществото и пациентите, но и политиците ни.

В една публикация се твърди, че в цял свят вертикалната интеграция е забранена, защото води до монопол, но в България, в една от най-чувствителните сфери, каквато е здравеопазването, тя процъфтява. И се изреждат такива скандални схеми за това как, по какъв начин, чрез кого и за кого “Софарма” наистина се превръща в октопод. Шокира ме още нещо: от “Софарма” декларирали, и то няколко пъти, че няма да запорират сметки на длъжници, а ще се договарят при взаимноизгодни условия с болниците. Оказва се, че най-често “взаимноизгодните” условия означават разсрочване на дълговете. Но на каква цена? Забележете, здравните заведения се ангажират да пазаруват не само медикаменти, но и медицинска техника именно и само от тази фармацевтична компания. И още нещо: “послушните” здравни заведения, които сключват договори за доставка на медикаменти с правилната фирма, се награждават с увеличаване на делегирания бюджет, за да могат да се разплащат (тук се посочва болница “Св.Георги” в Пловдив). Респективно на опърничавите болници (като пример се посочва Български кардиологичен институт) - на тях се режат 60 % от бюджета без принципи и правила. А всичко това се свързва с по-високите нива на управление в нашето здравеопазване - Здравна каса, Министерство на здравеопазването...


ЗЕЛЕНОТО ХАПЧЕ Е ЗЛАТНО, НО НЕ ЗА ВСИЧКИ”
Така изразява своето мнение по въпроса ст. н.с. Румен Воденичаров - български химик и доскорошен политик. Ще цитирам части от това негово изявление (разбира се, с негово съгласие), защото то ми даде по-ясна представа за какво става дума. И защото усетих истинска загриженост за здравето на българина, освен, разбира се, искреното възмущение от наглото поведение на българските олигарси във фармацевтичната промишленост.

“Струва си човек да се вторачи в наименованието на лекарствения продукт, за да разбере, че става въпрос за познатия на всички ни илач аналгин-хинин, незнайно защо прекръстен на аналгинхин. Защо ли са изпуснати две буквички? Като специалист и квалифицирано лице липсата на тези две буквички породи у мен съмнения, които се опитах да разсея с помощта на интернет, но се получи следното: комбинираните български препарати срещу болка и треска темпалгин (темпидон+аналгин) и аналгин-хинин (аналгин+хинин) се наложиха през 60-те години, защото изпълняваха изискването да бъдат качествени и ефективни.... Оказа се, че допълнителните активни съставки темпидон и хинин усилват и удължават 2-3 пъти болкоуспокояващото действие. Що се касае до третото изискване, а именно препаратът да бъде безопасен, то също беше спазено с оптимално съотношение в съставките. Т.е. вредата беше сведена до минимума. Българите лекуваха състоянията си на треска и болка без рецепта, купувайки “зелените хапчета” за жълти стотинки. Тези, които имаха алергия към хинин, бяха по-внимателни, а махмурлиите не се разделяха с тях, изпълнени с благодарност към фармацевтите”.


ВКЛЮЧВАШ ТЕЛЕВИЗОРА... И ТИ “ПРЕДПИСВАТ” АНАЛГЕТИЦИ С ПАРАЦЕТАМОЛ
А гласът на терапевти като д-р Иван Узунов, че нашият аналгин-хинин превъзхожда вносните препарати, остана като глас в пустиня

По-нататък в своето, нека го нарека, изявление г-н Воденичаров разказва как българските аналгетици вървели най-много на огромния пазар на бившия СССР, дори след 1989 г. 70 на сто от това производство пак продължило да отива за Русия и Украйна. “Много търговци направиха първия си милион, купувайки от нашите заводи продукти на държавни цени и продавайки по европейски цени на бившите си партньори от СИВ. Докато “сините” се силеха да събарят Паметника на съветската армия, не усетиха как по-предприемчиви демократи като Стефан Софиянски, Любо Павлов и Огнян Донев, приватизирали ХФЗ-София, продължиха да изнасят продуктите на новата фирма “Софарма” (най-вече аналгетици) за мегаполиса Москва, сключвайки взаимноизгодни договори с кмета Лужков... Но в България зеленото хапче изчезна от аптеките. Хората недоумяваха. Мастити учени започнаха атака срещу препаратите на база аналгин и по-специално срещу комбинираните препарати като аналгин-хинина, седалгин-нео... Приписаха им множество странични ефекти, токсичност и дори канцерогенност. Да се чуди човек на моята възраст как е оцелял, като цял живот се е лекувал с наши лекарства. Паралелно по телевизиите започна агресивна реклама на аналгетици на базата на парацетамол.
Включваш телевизора и сутрин - фервекс, на обяд - панадол, вечер - колдрекс. Фирмите вносителки започнаха първоначалното натрупване на капитала. От българския пазар изчезнаха последователно комбинираните препарати с добрия стар и евтин аналгин.


РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА ПРОИЗВОДСТВО НЕ Е ОСНОВАНИЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ОТГОВОРНОСТ
“....Препарат като аналгин-хинин просто не може да мине в САЩ без сериозни клинични изпитвания. Те обаче струват пари, много пари... След като има втори компонент (хинин) в зеленото хапче - значи има проблем, няма хинин - няма проблем (знаете кой го е казал това). Гениално просто! Предполагам, че го е предложил Павлов, който единствен, макар и доста формално, има нещо общо с медицината. А те записват хинина върху опаковката като... помощно вещество (?!) и му приписват действието не на мек антипиретик и аналгетик, а ... на подобрител на вкуса. Антихуманната приумица за сетен път показва, че в демократична България законът е “врата у поле”, защото веднага се прескача чл.30, ал. 2 на българския Закон за лекарствени продукти в хуманната медицина, който гласи: “Лицето (в случая “Софарма”) представя резултати от необходимите предклинични и клинични изпитвания в случай на лекарствен продукт (в случая аналгинхин), съдържащ активни вещества (в случая аналгин и хинин хидрохлорид) с добре установена употреба, които не са били използвани в предлаганата комбинация за терапевтични цели.” Вече споменах, че пълни клинични изпитвания струват няколко милиона и изискват поне 2 години време. Защо тези милиони да не се използват за нещо по-практично, например за купуване на някой тиражен вестник? Олигарх без медия е като оса без жило. Някой (няма кой друг освен Изпълнителната агенция по лекарствата) си е затворил очите, протягайки ръка. За първи път в историята на фармацевтичното производство силно действащ алкалоид като хинин, който може да причини до 10 странични ефекта (треска, глухота, отслабено зрение, диария, запек, повръщане, сърцебиене и др.), а при предозиране (стават грешки) може да доведе до смърт, се “пробутва” през държавен контролен орган като невинна помощна съставка... Тримата милионери просто са си платили... Няма да е лошо един разследващ журналист, или по-добре прокурор, да тръгне по горчивите дири на “зеленото хапче”, за да разкрие точната технология, по която фармацевтични олигарси със стари соцтехнологии печелят нови лесни милиони на гърба на объркания български потребител. Защото чл. 7 от ЗЛПХМ гласи: “Притежанието на разрешение за производство не е основание за освобождаване от отговорност ”.
4 ян. 2012

http://www.blitz.bg/

Още...

 

ЗАБЛУЖДАВАТ ВИ! АНАЛГИН-ХИН НЕ Е АНАЛГИН ХИНИН-Снежина Милева

Химици, бивши колеги на Огнян Донев, са възмутени защо лекарството му Аналгин Хин струва 3 пъти по-скъпо от обикновения аналгин. Според тях рекламата на продукта е заблуждаваща, защото намеква, че Аналгин Хин е познатият от миналото Аналгин Хинин, а всъщност въобще не е онова "чудодейно" хапче.

РЕКЛАМАТА НА РАЗПРОСТРАНЯВАНИЯ НА ПАЗАРА ЛЕКАРСТВЕН ПРОДУКТ АНАЛГИН ХИН, ПРОИЗВОДСТВО НА ФАРМАЦЕВТИЧНАТА КОМПАНИЯ "СОФАРМА" Е ЗАБЛУЖДАВАЩА.

Това твърди читателката на BNEWS Снежина Милева, която по професия е химик, възпитаник на Техническия Университет Дрезден, завършила патентно право в Хумболдт университет Берлин и е бивш кадър на „Софарма“.

Избраното име на рекламирания лекарствен навежда потребителя умишлено към лекарството Аналгин Хинин, произвеждано и разпространявано преди повече от едно десетилетие на българския пазар от същата фармацевтична компания.

В МИНАЛОТО ПРОДУКТЪТ БЕШЕ МНОГО ПОПУЛЯРНО СРЕДСТВО И СЕ СЧИТАШЕ ЗА ЛЕКАРСТВО, КОЕТО СПАСЯВА ОТ ПРОСТУДНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ГРИП.

Същият се раздаваше по заводи и предприятия безплатно при грипни епидемии и до днес широката публика от няколко поколения мечтае носталгично за този медикамент, връща лентата назад Милева. Друг е въпросът дали това е вярно.

ПОНАСТОЯЩЕМ СЕ СЧИТА, ЧЕ ТАЗИ КОМБИНАЦИЯ НЕ ПРИТЕЖАВА ТЕРАПЕВТИЧЕН ЕФЕКТ ПРИ ГРИПНИ И ПРОСТУДНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ,

а наличието на хинин е нецелесъобразно от терапевтична гледна точка, в резултат на което този лекарствен продукт отпадна от пазара.

Лекарственият продукт Аналгин Хин е разработен по подобие на германския препарат Новалгин-Хинин. Преди повече от две десетилетия в родината на това лекарство Германия, същият отпадна от списъка на разрешените лекарства поради съображения за неефективност и токсичност като комбинация. В лекарствения справочник Роте Листе от 1993 год. продуктът вече не съществува.

ПРОДУКТ СЪС СЪЩИЯ СЪСТАВ НЕ Е ОДОБРЕН ЗА УПОТРЕБА В НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА ОТ ЕС, КАКТО И В САЩ И КАНАДА,
твърди Милева.

Името на рекламирания към днешна дата продукт несъмнено е подвеждащо, а с текста „Зеленото хапче се завръща” навежда потребителя и го сугестира към носталгично обичаното в миналото от български народ всеможещо лекарство Аналгин Хинин, чиито таблетки бяха също зелени на цвят. В този смисъл едва ли случайно „новият” препарат Аналгин Хин също е зелен.

ДОБАВЯНЕТО НА ХИНИН КАТО „ПОМОЩНО” ВЕЩЕСТВО Е СТРАННО И НЕОБОСНОВАНО И ЗАМИСЪЛЪТ Е САМО ОПРАВДАВАНЕ НА ЗАБЛУДАТА,

смята Милева. По думите й миналата година през май „Софарма“ успя да регистрира у нас  препарата „Аналгин Хин“ таблетки със зелен цвят, съдържащи само метамизол натрий /аналгин/ като активно вещество. Относно хининът, той е споменат в рубриката на листовката – „относно някои от съставките на Аналгин Хин”, където пише, че той съдържа като помощно вещество хининов хидрохлорид”. При това в „малки нетоксични количества”.

В НАУЧНАТА ЛИТЕРАТУРА НЕ Е ИЗВЕСТНО ХИНИН ДА СЕ ИЗПОЛЗВА КАТО ПОМОЩНО ВЕЩЕСТВО,
твърди Милева.

В монографията за хинин в действащата Европейска фармакопея, никъде не е описано действието му като помощно средство във фармацевтичната индустрия. Неговото присъствие като помощно вещество в лекарствения продукт Аналгин Хин най-малко може да бъде оценено като странно. Нещо повече, присъствието на едно вещество с известно фармакологично действие
може да се обясни единствено с намерението на производителя да подведе потребителите, които носталгично да се втурнат да купуват Аналгин Хин, мислейки че това е старият, но вече отхвърлен от медицинската практика Аналгин Хинин.

Може би целта е да се подсили горчивия вкус в „новото„хапче? Странно, понеже аналгинът изходно е с горчив вкус.

Милева отбелязва, че въпросният Аналгин Хин, който всъщност не е нищо друго освен  Аналгин, произвеждан от  фирмата на Огнян Донев, към 2011 г. се продава на цена 2.70 лева за 10 таблетки, всяка съдържаща 250 мг аналгин, при цена на Аналгин таблетки на същата фирма от  1,75 лева за 20 табл., но съдържащи два пъти по-голямо количество аналгин. Една елементарна сметка на съпоставяне на концентрациите на активното вещество и броя на таблетките в една опаковка показва,че при концентрация на аналгин от 500 мг и 20 таблетки в една опаковка

АНАЛГИН ХИН БИ СТРУВАЛА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ ОКОЛО 10 ЛЕВА, Т.Е. НАД 4 ПЪТИ ПО-ВЕЧЕ,
пресметна Милева. Тя повдига основателният въпрос – „Да се запита производителя на какво основание определя тази цена на „новото” хапче Аналгин Хин“.

Интересно какво е имал предвид рекламодателя с текста и името на препарата си. И какво точно се е завърнало на пазара, освен желанието на производителя да заблуди потребителя и да му измъкне парите?, обобщава Милева.

Въпросът за цените на лекарствата е най-горещо обсъждания въпрос между здравния министър д-р Стефан Константинов и представители на фармацевтичния бранш у нас от дни, след като в поредица от разследвания ТВ7 показа, че „Софарма“ продава на цени в пъти по-скъпи медикаментите си у нас, в сравнение със съседни страни.

Пределната цена, която се предлага от страна на производителя и утвърждава от специализираната комисия към МЗ, включва реалните разходи за себестойност на всеки лекарствен продукт, т.е. неговата разработка, разходи на материали, производствени разходи, вкл. работна ръка и не на последно място разходи за задължителната Добра производствена практика, получаване на разрешение за употреба и т.н. Тези разходи за реални и оправдани.

ПЕЧАЛНОТО Е, ЧЕ СЛЕД ТОЗИ ЕТАП ЗАПОЧВА ЗАКОННОТО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЦЕНАТА ОТ СТРАНА НА ДИСТРИБУТОРА И АПТЕКИТЕ СЪС СЪОТВЕТНИТЕ ПРОЦЕНТИ.

Макар "Софарма" да отрича да е изградил вертикална монополна структура- дистрибутор на едро и аптеки, то кучето е заровено в завишаване на цените от дистрибутора, смята Милева.

Според нея е много е опасно да се вземе генерално решение за намаляване на цените, това крие реална възможност за оттегляне на  водещи световни фирми от българския фармацевтичен пазар.

5 мар 2012 г
http://www.bnews.bg

Още...

ОТРОВНО ЛЕКАРСТВО ПАК ПУСНАТО НА ПАЗАРА

Забраненото отровно лекарство аналгин-хинин се върна на пазара, но под друго име – „Аналгин Хин”. Познатото ни обезболяващо от миналото, което всички си купувахме за жълти стотинки, за да лекуваме болежки, отново е на пазара. Този път се произвежда от добре познатата ни “Софарма” – здравният октопод, собственост на олигарха Огнян Донев.

Явно най-богатият българин не се спира пред нищо, за да запази положението си на най-материален бизнесмен. Въпреки че аналгин-хининът беше забранен, заради разпоредби на Европейския съюз, сега „Софарма” го изкарва под различно име – Аналгин Хин и го продава срещу 3 лева и 15 стотинки. Вредното лекарство се дава дори без рецепта. Всеки може да си го купи, бият аларма фармацевти.

След като аналгин хининът беше забранен за продажба в България, „Софарма” започна да го изнася за Русия. Припомняме, че аналгин-хининът беше спрян заради това, че съставките в него водят до увреждане на сърцето и кръвта. Експертите още навремето заявиха, че хининът може да повлияе зле и на слуховия апарат. Спирането на хинина тогава бе провокирано от лабораторните изследвания, които доказаха вредата му.

Аналгин-хининът беше с изключително завишени пропорции на съставките, което доведе и до интоксикации при някои пациенти. Лабораториите доказаха, че пропорцията между двете активни съставки е водела дори до рязко падане на кръвното, а в някои случаи се посочваха и припадъци.

Още тогава, преди забраната, никой не можеше просто така да отиде и да си купи аналгин-хинина. Можеше да си купиш ограничено количество.

Експерти във фармацевтичния бизнес коментираха пред „Всеки ден”, че „Софарма” държи разрешителното за продажба на медикамента от години насам и че са го подновявали неколкократно, въпреки че преди няколко години хининът бе изтеглен от цялата търговска мрежа.

Според аптечните специалисти сега „Соформа” били изчистили формулата на „лекарството”, но за него така и не са проведени нови лабораторни изследвания. Хининът успешно се използва на запад, но неговата наситеност е далеч по-малка, отколкото влаганата в българския генерик.

В средата на 90-те години пък бе известно, че бедни наркомани смесваха температуропонижаващото средство с психотропни медикаменти, за да постигнат делириум и ефекта на надрусване.

Според западни специалист, хининът е и с доказано канцерогенно действие. Други изследвания пък са доказвали неведнъж, че прекомерната му употреба може да доведе до увреждане на кръвта със смъртоносни последици. Високите дози пък водят до повръщане, сърцебиене, безсъние и виене на свят.

Остава съмнението как едно лекарство е изтеглено от аптечния пазар в страна-членка на ЕС преди години,но безпроблемно се връща на борсата, само с наличието на старо разрешително и без проверка за полезното или опасното му действие.

ЗДРАВЕН ОКТОПОД С МИЛИОНИ ПЕЧАЛБА

Няма сила, която да се пребори със „Софарма”, отчитат хора от фармацевтичния бизнес. Компанията се фука с впечатляващи резултати от продажби, реализирани на базата на уредени договори със Здравната каса.

„Безсилни сме срещу октопода „Софарма”. Те на практика управляват българското здравеопазване. Всеки министър се съобразява с компанията, а тя гази безогледно всички правила на лоялна конкуренция. „Софарма” са абсолютен монополист и имат вертикална структура – производство на лекарства и хранителни добавки, фирма за търговия на едро на медикаменти, както и аптеки. Това е абсолютно нарушение на закона, но никой не го разследва”, бесни са хора от бранша.

http://www.vsekiden.com
22.11.2011

eXTReMe Tracker