|
Share

Почти всяко нарушаване на работата на организма, дължащо се на емоционална, психологична или органична причина, може да предизвика главоболие.

Най-разпространените причини за главоболие при децата са вирусни или бактериални инфекции (с каквато и да било локализация), алергии, нарушена обмяна на веществата, травми, а също и психологически или емоционален стрес.

САМО ПО СЕБЕ СИ ГЛАВОБОЛИЕТО НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ ЛЕЧЕНИЕ.
Такова изисква болестта или травмата, причиняващи главоболието. Когато детето се оплаква, че го боли глава, първата ви работа е да намерите причината. В повечето случаи родителите се справят по-бързо и ефективно, отколкото лекарите.

За откриване на причината за главоболието лекарите използват статистически данни. Отначало лекарят разпитва детето и родителите, опитвайки се да изясни дали болката не е свързана със силно преживяване или вълнение. Ако не е открит емоционален източник за болестното състояние и прегледът не е показал нищо, лекарят започва серия от анализи за изключване или потвърждение на други причини. Основавайки се на статистиката на възможните причини за главоболието, лекарят ще ги изключва, започвайки с най-разпространената. Ако и това не даде резултат, тогава той ще реши, че главоболието е предизвикано от емоционален и психологически стрес, ще ви изпише болкоуспокояващи средства от рода на парацетамол (панадол) или аспирин и ще помоли родителите да наблюдават дали няма да се появят допълнителни симптоми.

Моят опит показва, че при 85-90% от случаите причината за главоболието може да се открие въз основа на анамнезата. Не е нужен лекар, за да се разбере дали детето има или няма грип или простуда, дали не се е случило нещо, което да го разстрои непосредствено преди появата на болката.

КАКТО ВЕЧЕ ВИ КАЗАХ, НАЙ-ДОБРЕ ВИЕ, РОДИТЕЛИТЕ, ЩЕ ОПРЕДЕЛИТЕ ПРИЧИНАТА.
Само вие имате възможност за постоянно денонощно наблюдение на поведението и реакциите на детето. Първо на нас стават известни събитията, способни да нанесат психологическа или емоционална травма. Вие знаете какво е нормалното поведение на детето ви и в повечето случаи усещате какво именно го безпокои. Накратко, вие имате опита и познанията, необходими за изясняване на психологичните и емоционални причини за главоболието, а лекарят няма вашите възможности. Всичко, с което той разполага е минималната информация, която е получил от вас и детето ви по време на прегледа. Именно поради тези причини, когато чуете, че детето се оплаква от главоболие, не бързайте да отивате на лекар, а внимателно го наблюдавайте.

Ако имате малко дете, имайте предвид, че не винаги, когато чуете „боли ме главичката" става дума за главоболие. Ако знаете колко деца са водени при мен на преглед за лекуване на главоболие въз основа на детските оплаквания. Оказва се, че детето го е заболяло глава, само защото по време на игра на пясъчника някое друго дете го е ударило по главата с играчка!

КАК ДА НАМЕРИТЕ ПРИЧИНАТА ЗА ГЛАВОБОЛИЕТО

Започнете да търсите причината за главоболието, отговаряйки на следните въпроси:

1. Има ли детето симптоми на простуда или грип (описани в глава 10)? Ако ги има, може да смятате, че главоболието е още един симптом на една от тези болести и не изисква отделно лечение.

2. Детето падало ли е, удряло ли си е главата преди да се оплаче от главоболие? Съпроводени ли са тези събития със загуба на съзнание? Има ли други обезпокояващи симптоми като виене на свят или загуба на ориентация? Ако е така, незабавно водете детето в болница! Звънете на лекаря, ако не сте били свидетели на травмата и не знаете дали е имало загуба на съзнание.

3. Имало ли е през последно време в менюто на детето нови продукти, които са могли да се окажат провокации на алергии? Не сте ли се преместили на ново място за живеене, с друга растителност, до която досега не се е докосвало?

4. Кога за пръв път е забелязано главоболието? Първият път предшествано ли е от неприятни, плашещи или травмиращи психиката събития?

5. Не го ли боли глава всеки ден по едно и също време? Няма ли връзка между главоболието и очакването на някакво събитие - заниманията в училище, уроци по музика и т.н.?

6. Има ли около детето някой, който се оплаква, че го боли глава, когато се стреми да избягва отговорност или търси внимание и съчувствие?

7. Какви неприятни или трудни задължения, плашещи събития или задачи е успяло да избегне детето, позовавайки се на главоболието си?

8. Как са били „възнаграждавани" предишните случаи на главоболие (спомнете си, как сте били по-внимателни и загрижени)?

Допълнителните въпроси може да спомогнат да се открият по-конкретни потенциални причини за главоболието.

• Имало ли е наскоро събития, които са могли да травмират детето емоционално? Например, смърт на близък човек или родителски скандал със заплаха за развод.

• Могло ли е главоболието да бъде провокирано от неприятна или плашеща ситуация? Например, страх от възможна разпрания със съученици или наказания в училище за ненаучени уроци, страх от предстоящи контролни.

• Може ли причината за главоболието да бъде скорошна промяна в начина на живот или други подобни обстоятелства? Например, раздяла с приятели или роднини, преместване в нов дом и свързаното с това отделяне от приятелската среда, нуждата да се открият нови приятели, болест по време на почивка или началото на отоплителния сезон.

• Предизвикано ли е главоболието от желание да се избегне някаква отговорност? Не е ли усвоило този „симптом" от роднина или близък човек, който редовно се оплаква от главоболие с цел да избегне изпълнението на някакви задължения? Ако на детето му се е наложило да измие съдовете, само защото леля Мейбъл, която обикновено му е помагала, я е заболяла главата, следващият път то бързо ще съобрази какво трябва да направи.

• Какви събития съвпадат с началото и спирането на главоболието? Например, ако детето се оплаква, че го боли главата сутрин на закуска, възможно е да му минава веднага щом му разрешат да не отиде на училище този ден; възникват подозрения, че може да има проблеми с учителите или с другарите си.

ГЛАВОБОЛИЕТО Е РЕАЛНО, ДОРИ КОГАТО Е ПРЕДИЗВИКАНО ОТ ЕМОЦИИ
Никога не забравяйте, че главоболието, предизвикано от емоционални, а не от органични причини, е също толкова истинско. Фразата на възрастните „Боли ме главата от тебе" най-често означава раздразнение. Поведението на околните - тревога, страх, гняв - целият спектър от човешки емоции, могат понякога да пораждат истинско неподправено главоболие, както при възрастните, така и при децата.

Не ви трябва лекар, ако сте открили, че причините за главоболието са чувствата на детето. Тук е необходимо съзнателно, състрадателно родителство. Създайте около детето атмосфера на любов и разбиране, бъдете безкрайно грижовни и внимателни, подкрепете го психологически и морално. То се нуждае именно от това. Болкоуспокояващите таблетки като панадол няма да заменят толкова необходимата човешка топлота.

В много случаи търпеливото наблюдаване и анализ на предшестващите събития ще позволят да се открие причината за главоболието. Ако не сте я открили, продължавайте да наблюдавате детето, за да откриете навреме възможните допълнителни симптоми - температура, повръщане, кашлица, обриви, нарушение на зрението, загуба на тегло, хронична умора, вялост и всякакви други, нехарактерни за нормалното поведение.

Важно е и къде е локализирано главоболието. Болките в предната част на главата подсказват за инфекция в носните кухини (синусите), за същото говорят и жълтите или зелени секрети от носа. Това заболяване обикновено минава от само себе си, само при нетърпими болки може да се даде ограничено количество панадол. Ще помогне, ако овлажните въздуха - това отпушва носа и облекчава дишането. Обилното даване на течности ще предотврати обезводняването. Ако и след тези мерки главоболието е непоносимо, ще ви се наложи да потърсите лекар, за да ни изпише по-силен медикамент, например кодеин. Не одобрявам този медикамент, защото както всеки друг наркотик, предизвиква привикване и има редица други странични ефекти, някои от тях доста сериозни. Смятам за допустимо (само в случаите на остра болка) ограниченото използване на кодеин.

Профилактиката трябва да замени постоянното лечение, ако пристъпите на главоболие се повтарят. Възможно е всичко да се дължи на хранителни алергии или на елементи от обкръжаващата среда. Опитайте се да определите алергените - сами или с помощта на компетентен специалист. Такъв например е д-р Терън Рандолф от Чикаго, оглавяващ групата Human Ecology Action League (HEAL), автор на чудесната книга „Алтернативен подход към алергиите". Той има списък на добри специалисти в тази област. Може да му пишете на адрес: P.O. Box 1369 Evans-ton IL 60204, тел. (312)864-0995.

Имайте предвид, че челните носни кухини остават недоразвити до шест годишна възраст. Ако детето е по-малко и се оплаква от главоболие, едва ли причината ще бъде синузит. И още нещо: Не пътувайте със самолет, ако детето има проблеми с носните кухини, те могат да се усилят вследствие на промените в налягането.

ГЛАВОБОЛИЕ, ПРИЧИНЕНО ОТ НАПРЕЖЕНИЕ
Болките в тила най-често са предизвикани от емоционално напрежение. Ако ви боли едната страна на главата, това вероятно е мигрена. Децата много рядко боледуват от нея и до десет годишна възраст практически никога. Мигрената е наследствена болест, обикновено от нея страдат няколко члена на семейството. Пристъпите на болка не рядко се съпровождат с повръщане и след това преминават. Медикаменти за това състояние, освен аналгетици, няма. Необходимо е да се направи изследване и за алергия.

Ако вашите наблюдения не са довели до нищо и детето продължава да се измъчва от главоболие, следва да потърсите лекарска помощ. Не се огорчавайте, времето и усилията ви няма да бъдат напразни. Лекарят ще получи ценна информация, която ще му помогне при поставянето на диагнозата.

Помощта на лекаря е необходима и ако са се появили други допълнителни симптоми, които не са характерни за простуда, грип или други обичайни заболявания.

На прегледа при лекаря разкажете подробно за своите наблюдения и резултатите от тях, това е необходимо за снемането на анамнезата. Ако лекарят не ви слуша внимателно или не желае да ви изслуша до края е по-добре да се разделите с него.

След разговора с вас, лекарят трябва обстойно да прегледа детето от главата до петите. Прегледът „по всички правила" трябва да включва:

• Оглед на очните дъна с помощта на офталмоскоп за изясняване състоянието на ретината.

• Оглеждайки нервите и кръвоносните съдове на очното дъно, лекарят може да открие признаци на съдови заболявания или повишено вътрешно-черепно кръвно налягане - един от симптомите на тумор на мозъка. Туморите при децата са изключително рядко явление, проявяват се с повръщане и слабост (тези симптоми са по-изразени обикновено сутрин), припадъци, виене на свят, нарушение на зрението и други неврологични проблеми. Туморите на мозъка при децата се срещат толкова рядко, че са на последно място сред възможните причини за главоболие.

• Прегледът на тъпанчето и външния слухов канал с помощта на отоскоп позволява да се забележи спукване на тъпанчето, инфекция или чужди тела. Малките деца често си слагат в ушите зрънца, бобчета, мъниста или други дребни предмети, които могат да предизвикат инфекция и от там главоболие.

• Измерване на кръвното налягане с използване на малък, подходящ за детето маншет. Повишеното налягане може да бъде признак на проблеми с бъбреците, някои видове тумори и съдови нарушения.

• Обстойно неврологично изследване, при което се проверяват рефлексите (с помощта на специално чукче) и работата на рецепторите на сетивните органи (използвайки карфички, четки и камертон). Дали сухожилните и останалите рефлекси са с еднакви показания и на двата крайника. Разлика в рефлексите на двете ръце и на двата крака показва нарушения в централната или периферна нервна система, заболявания на гръбначния стълб, евентуални тумори в главата или други неврологични проблеми.

• Преслушване на сърцето и белите дробове със стетоскоп, както и проверка на пулса (да се провери на няколко места по тялото). Преслушването може да покаже болести на сърцето, белите дробове или съдови нарушения.

• Подробен визуален преглед, включващ всички (или повечето) части на тялото, проверка състоянието на черния дроб, щитовидната жлеза и лимфните възли. Именно такъв преглед трябва да се прави на всяко болно дете. За съжаление, не всяко дете се преглежда по този начин. Педиатрите обикновено записват за прием толкова много пациенти, че са принудени да спестяват време от всичко, включително от времето за сваляне на анамнеза и прегледа. Често пъти много лекари са направо небрежни.

За пръв път наблюдавах такова отношение, когато специализирах в Чикагската болница „Кук", в която се обучават бъдещите специалисти. Част от изпита беше преглед на лежащо болен. Често пъти те не откриваха например, че пациентът има изкуствена ръка или крак, защото не всички си правеха труда да отвият одеялото, с което болният е завит. В отделението за спешна помощ ми попадна пациент с диагноза „миокарден инфаркт", докаран от друга болница. Събличайки якето му, открих рана от нож!

НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ДА ЗАДАВАТЕ ВЪПРОСИ НА ЛЕКАРЯ
Ако прегледът е направен повърхностно и вашият, с право зададен въпрос „Защо?", раздразни лекаря или отговорът му не ви удовлетворява, значи е дошло време да го смените с друг. Имате право да не давате никакви обяснения, но ако искате да поясните, кажете му, че следвате съветите от моята книга. Тогава той наистина ще се ядоса!

Да се върнем към основната тема на нашия разговор. След като не открие (а дори и намирайки) причината на база на анамнезата и прегледа, лекарят сигурно ще предложи да се направят някои анализи на кръв и урина за скрити инфекции или заболявания на обмяната на веществата, като диабет, например. Одобрявам двата анализа, ако причината за главоболието не е открита. За разлика от други изследвания, техните резултати са достатъчно точни. Съмнявам се много в резултатите на някои други анализи и процедури. Например, рентгеновото изследване на черепа, електроенцефалографията (ЕЕГ) и компютърната томография. Те едва ли ще бъдат полезни в този случай, макар че са предпочитани процедури от много лекари и те не могат да се удържат да не ги назначават. Мнозинството лекари смятат, че трябва да се прави всичко, което е възможно. Аз имам друга позиция и се отнасям много внимателно към рентгеновото изследване на черепа и компютърната томография. Много рядко такива изследвания са оправдани и затова трябва да се избягват, както и всяко ненужно облъчване. Дори травма на главата в анамнезата не е причина за рентгеново изследване на черепа, ако не е била съпроводена със загуба на съзнание, неспиращо повръщане или други симптоми, например, загуба на паметта или неспособност да се фокусира погледът.

Същото се отнася и за ЕЕГ. Тази процедура е полезна за откриване на тумор в мозъка, съсиреци на кръвта и за диагностициране на епилепсия. За повечето други цели тя не е надеждна. Обикновено като инструмент за диагностициране, ЕЕГ дава повече лъжливи резултати, отколкото истински. Проучванията в тази посока са показали, че 20% от пациентите със сериозни и опасни за живота неврологични проблеми, са имали нормални енцефалограми, а при 20% неврологично здрави пациенти, са открити ненормални стойности на ЕЕГ. В една от своите книги давам пример за опита на един изследовател, който поставял датчиците на ЕЕГ- апаратурата върху манекен с лимоново желе в главата. И представяте ли си, машината го обявява за жив и здрав!

След приключване на изследването лекарят ще ви препоръча медикаменти. Ако причината за главоболието е открита, за облекчаване на състоянието може да се използват аналгетици в ограничено количество, но ако причината остава неизвестна, по-добре е такива да се избягват. Рискът от приемане на аспирин и парацетамол остава достатъчно висок. Не давайте на детето антихистамини, също и психотропни средства, ако няма ясна диагноза и лекарят не може да оправдае употребата им. Дори и да не се харесва на лекаря, вие имате пълното право да задавате всевъзможни въпроси за очакваната полза от всеки един от препоръчаните медикаменти, за всевъзможните им рискове и странични ефекти.

Ще ви обясня защо съм против използването на болкоуспокояващи средства при неизяснена причина за главоболието. Болката се явява сигнал за нарушаване работата на организма. Приемането на аналгетици може да премахне болката, но не и проблема. Детето няма да оздравее, но при преглед с опипване болка няма да има и възрастните няма да имат повод да продължават да търсят причината за заболяването. Ако все пак сте решили да използвате аналгетици, се пригответе за проявяване на странични симптоми. Обикновено те се появяват дотогава, докато болката не изчезне от само себе си, без всякакви медикаменти или докато не бъде открита и отстранена нейната причина.

 

КРАТКО РЪКОВОДСТВО ЗА ДЕЙСТВИЯ ПРИ ГЛАВОБОЛИЕ

Ето моите съвети към родителите, чиито деца страдат от повтарящо се главоболие:

1. Не допускайте главоболие от емоционален характер - обградете детето с любов, грижа и топлина, постарайте се то да ви се доверява. Това ще го подкрепя морално и за в бъдеще, когато се окаже в трудни ситуации. Нито за миг не забравяйте, че първото ви родителско задължение е установяване на дълбока душевна връзка с детето, това изключително много определя неговото здраве и развитие.

2. Не предявявайте към детето много строги изисквания - страхът от несъответствието с вашите очаквания може да го разболее. Децата не могат и не са длъжни да носят цялата отговорност на възрастните. Както някой веднъж беше казал: задачата на децата е да играят и да се учат.

3. Ако детето се оплаква редовно от главоболие, а други симптоми за неразположение няма, постарайте се сами да откриете причината. Най-напред проверете за емоционални причини, след това за простуда или грип.

4. Ако няма други симптоми, няма и причина за притеснение, че главоболието е признак на сериозни физически проблеми. Още е рано да търсите лекар.

5. Ако от притеснение ви заболи и вас главата, заведете детето на педиатър, но внимателно следете какво ще прави с него лекарят.

6. Ако главата продължава да го боли или болката се повтаря периодично в продължение на няколко дни, обадете се на лекар, дори и да няма други симптоми.

7. Когато лекарят преглежда детето, наблюдавайте дали изслушва и записва всичко, което разказвате за болестта, дали прави прегледа по всички правила. Детето трябва да бъде обстойно прегледано и ако вашият педиатър не го прави, се обърнете към друг.

8. Разпитвайте лекаря за целесъобразността на всеки един анализ, освен за общия анализ на кръв и урина. Ако няма допълнителни симптоми и не е открито нищо необичайно при физикалния и неврологичен преглед, избягвайте процедури като рентгеново изследване на черепа и ЕЕГ. Изисквайте обяснения за всеки един предписан анализ, който лекарят ви предложи. Ако това го подразни или ви даде уклончиви отговори, си помислете трябва ли да му поверявате здравето на детето си.

9. Отказвайте се от всякакви медикаменти, освен леки аналгетици за временно облекчаване на болката, ако нейната причина не е открита и няма специфични показания именно за такива медикаменти. Не допускайте приемането на медикаменти „за всеки случай". В същото време настоявайте лекарят да продължава внимателно да следи за физическото и неврологично състояние на детето и наблюдавайте за поява на допълнителни симптоми, които спомагат за откриване на причината за главоболието.

10. Водете детето в болница, ако ви е известно, че главоболието е предизвикано от травма на главата, съпроводена от загуба на съзнание или детето има виене на свят, объркано съзнание или загуба на координация на движенията. Същото се отнася и за травми, на които не сте били свидетел и не знаете дали детето е губило съзнание.

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ЗДРАВО ДЕТЕ...,ВЪПРЕКИ ДОКТОРИТЕ - Робърт С. Менделсон

eXTReMe Tracker