|
Share

Във времената на Шекспир не е имало дума „алергия", такава не е срещана дори в английската литература от миналия век. Медицинската хипотеза за алергичния произход на много болести е относително нова. Но не толкова, че да извини неспособността на много лекари да открият алергията като причина за дадено заболяване.

ПЕЧАЛНО Е, ЧЕ ЗА АЛЕРГИЯТА И ХРАНЕНЕТО, КОИТО СА ДВА МНОГО ВАЖНИ ФАКТОРА ЗА ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ, В МЕДИЦИНСКИТЕ ФАКУЛТЕТИ СЕ ОТДЕЛЯ НАЙ-МАЛКО ВНИМАНИЕ. ТОВА СА ОБЛАСТИ НА КРАЙНО НЕВЕЖЕСТВО В СЪВРЕМЕННАТА МЕДИЦИНА.

Мнозина от нас, понякога без да съзнават, имат алергични реакции към хранителни продукти или към дребни частици във въздуха.
НО ЗАРАДИ НЕВЕЖЕСТВОТО НА ЛЕКАРИТЕ, МНОЖЕСТВО ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ, ОТ КОИТО ДОСТА ЛЕСНО БИХМЕ СЕ ИЗБАВИЛИ, УСТАНОВЯВАЙКИ АЛЕРГЕНА, СЕ РЕШАВАТ С ПОМОЩТА НА ОПАСНИ МЕДИКАМЕНТИ, ДОРИ ЧРЕЗ ХИРУРГИЧНИ ИНТЕРВЕНЦИИ. ПРИ ДОСТА ОТ СЛУЧАИТЕ, ТАКОВА ЛЕЧЕНИЕ НАНАСЯ ПОВЕЧЕ ВРЕДА, ОТКОЛКОТО САМАТА БОЛЕСТ.

Най-разпространените алергични реакции са запушен нос, хрема, кихане и кашляне.
Когато такива се появяват през определени годишни времена - обикновено през лятото или есента - диагностицираме състоянието като алергия към цветен прашец или сенна хрема.
Но при някои хора тези симптоми продължават цяла година, а при други дори възниква хронично запушване на носа, което може да доведе до възпаления (например, на синусите). В този случай е очевидно, че алергенът не е цветният прашец, а нещо друго.

Някои алергени се намират в хранителните продукти, други - в обкръжаващата ни среда.
АЛЕРГЕНИТЕ НА СРЕДАТА СА: ЦВЕТНИЯТ ПРАШЕЦ (ПОЛЕНИТЕ), ПЛЕСЕНИТЕ, ЗАМЪРСЕНИЯТ С ДИМ ВЪЗДУХ, ОТРАБОТЕНИТЕ ГАЗОВЕ И ЦИГАРИТЕ, ЖИВОТИНСКИЯТ ПЪРХОТ (МИКРОСКОПИЧНИ СПОРИ ОТ ВЪЛНАТА ИЛИ КОЖАТА), ДОМАШНИЯТ ПРАХ, ПИТЕЙНАТА ВОДА (С ПРИМЕСИ НА ХЛОР), ПЛАТОВЕТЕ ЗА ДРЕХИ, ОДЕЯЛАТА (ОСОБЕНО ВЪЛНЕНИТЕ), КОЗМЕТИКАТА И САПУНИТЕ, ХИМИЧЕСКИТЕ АЕРОЗОЛИ, УХАПВАНИЯТА ОТ НАСЕКОМИ. И ТОВА СА САМО НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ.

Хранителните алергени са още по-многобройни.
СПИСЪКЪТ СЕ ОГЛАВЯВА ОТ КРАВЕТО МЛЯКО.
Алергична реакция може да предизвикат: царевица, продукти с преработена пшеница, глутен, яйца, риба,  цитрусови плодове и всякакви добавки в промишлено произведените хранителни продукти - консерванти, стабилизатори, оцветители и подобрители на вкуса.


АЛЕРГИЯТА СЕ ПРОЯВЯВА С МНОЖЕСТВО СИМПТОМИ

Към алергични реакции са предразположени предимно децата, а изкуствено хранените - 20 пъти по-често.
СИМПТОМИТЕ НА АЛЕРГИЯ СА НАЙ-РАЗНООБРАЗНИ: ГЛАВОБОЛИЕ, МИГРЕНА, БОЛКИ В ОЧИТЕ И ВЛОШАВАНЕ НА ЗРЕНИЕТО, ВИЕНЕ НА СВЯТ, ЗАГУБА НА СЛУХ, ТАХИКАРДИЯ (УЧЕСТЕНО СЪРЦЕБИЕНЕ), ГАДЕНЕ, ПОВРЪЩАНЕ, КИСЕЛИНИ, ДИАРИЯ, БОЛКИ В КОРЕМА, АЛЕРГИЧЕН ЦИСТИТ (КРЪВ В УРИНАТА), ВЯЛОСТ, МУСКУЛНА СЛАБОСТ, ЕНУРЕЗА (НЕВОЛНО И НЕОСЪЗНАТО ИЗПУСКАНЕ НА УРИНА), БЕЗСЪНИЕ, ХИПЕРАКТИВНОСТ, ЗАТРУДНЕНИЯ В ОБУЧЕНИЕТО И ПРОБЛЕМИ С ПАМЕТТА.

В случаите на такива заболявания като астма или сенна хрема всеки лекар ще заподозре алергия като възможна причина. Доста лекари ще се замислят за алергия и при някои кожни проблеми.
НО ПОЧТИ НИКОЙ ОТ ТЯХ НЯМА ДА СЕ СЕТИ ЗА АЛЕРГИЯ, АКО СЕ СБЛЪСКА СЪС СИМПТОМИТЕ, ИЗБРОЕНИ ПО-ГОРЕ.

Лекарите ще предпочетат да дават медикаменти за облекчаване на симптомите, а би трябвало да проверят както трябва за хранителна или друг вид алергия, която би могла да бъде истинската причина за болестта.

 

Пренебрегването на алергията като възможна причина за заболяване ще доведе до невярна диагноза и неправилно лечение.

И обратното, не по-малка опасност представлява и алергията, диагностицирана като причина. Ако педиатърът се усъмни за алергия, ще насочи детето към алерголог, който от своя страна понякога действа по неподобаващ начин.
МНОГО АЛЕРГОЛОЗИ ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ С КОЖНИ ПРОБИ И НАЗНАЧАВАТ, КАКТО ИМ ХРУМНЕ, ДЕСЕТКИ НЕУДОБНИ, СКЪПИ И ПОТЕНЦИАЛНО ОПАСНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ. ТЕЗИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, ОСОБЕНО В СФЕРАТА НА ХРАНИТЕЛНИТЕ АЛЕРГЕНИ, СА ИЗВЕСТНИ СЪС СВОЯТА НЕТОЧНОСТ И КАТО ЦЯЛО СА НАПЪЛНО НЕУМЕСТНИ, КАКТО ЧЕСТО СЕ СЛУЧВА, ЗА ПОТЕНЦИАЛНИ АЛЕРГЕНИ СЕ ПРИЕМАТ ТАКИВА, С КОИТО ДЕТЕТО НЕ СЕ Е СРЕЩАЛО ВЪОБЩЕ.
Пробите са целесъобразни за потвърждаване на алергията, открита с други методи и нищо не оправдава правенето на масови анализи за всички алергени подред.
АНАЛИЗИТЕ СА ЧАСТ ОТ ПРОБЛЕМА. СЛЕД НАПРАВЕНИ ТАКИВА МОЖЕ ДА ПОСЛЕДВА ЛЕЧЕНИЕ, КОЕТО ДА УСЛОЖНИ СЪСТОЯНИЕТО НА БОЛНИЯ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО СИМПТОМИТЕ, КОИТО БИ ТРЯБВАЛО ДА ОБЛЕКЧИ.

Ако кожните проби показват, че детето има алергия към домашен прах, е ясно, че трябва, доколкото е възможно, да се осигурява чистота в дома.
За потвърждаване или опровергаване на резултатите от изследването, е оправдано също изключването на подозиран хранителен продукт.
Но какъв смисъл има да се изключва завинаги един полезен хранителен продукт само въз основа на анализ, без дори да е проверено каква е реакцията към него. Щом е така, за какво служи такъв анализ?
ЗАЩО ЧРЕЗ МЕТОДА НА ИЗКЛЮЧВАНЕТО ДА НЕ СЕ ОТКРИЯТ КОНКРЕТНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ, НА КОИТО РЕАГИРА ДЕТЕТО, СПРАВЯЙКИ СЕ БЕЗ АНАЛИЗИ ВЪОБЩЕ?

Инжекциите за десенсибилизация (намаляване или изчезване на повишената чувствителност - сенсибилизация - на организма при повторно въвеждане на чуждо за него вещество - б. ред.) или медикаменти като антихистамини, кортикостероиди от рода на кортизона или преднизолона, или производни на ксантина (като теофилин), са още една заплаха, ако детето е попаднало на преглед при алерголог.

ПОЛЗАТА ОТ ДЕСЕНСИБИЛИЗАЦИЯТА Е ДОСТА СПОРНА, А И ДЪЛГОСРОЧНИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ ОТ ТАКИВА ИНЖЕКЦИИ СА НЕИЗВЕСТНИ. ПРАВЕНИТЕ КОНТРОЛИРАНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ ДАВАТ ПРОТИВОРЕЧИВИ РЕЗУЛТАТИ.
От тях следва, че видимо инжекциите против сенна хрема ефективно премахват симптомите й, като в същото време не помагат против хранителна алергия.
ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС, НА КОЙТО ЗАСЕГА НЯМА ОТГОВОР Е: КАК ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ИНЖЕКЦИИТЕ ЗА АЛЕРГИЯ ЩЕ СЕ ОТРАЗЯТ В БЪДЕЩЕ НА ДЕТЕТО? КАКТО ИЗГЛЕЖДА, СПЕЦИАЛИСТИТЕ В ТАЗИ ОБЛАСТ НЕ ИСКАТ ДА ЗНАЯТ ОТГОВОРА. ВЕЧЕ НЕ ЕДНО ДЕСЕТИЛЕТИЕ СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ИНЖЕКЦИИ, А ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ТЕХНИТЕ ДЪЛГОСРОЧНИ ПОСЛЕДСТВИЯ НЕ Е ПРАВИЛ НИКОЙ.

Медикаментите, използвани обикновено за лечение на алергични състояния, включително и на астма, имат много вредни странични ефекти.
Антихистамините, стероидите и производните на ксантина се продават под търговски наименования като Аминофилин, Ааран, Маракс, Слофилин, Теодур и Теобид. Някои от тях са предназначени за вътрешно приемане, други се предлагат във вид на инхалационни разтвори.
ВСИЧКИ ТЕЗИ МЕДИКАМЕНТИ ИМАТ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ, КОИТО МОЖЕ ДА БЪДАТ НЕ ПРОСТО НЕПРИЯТНИ, НО И ОПАСНИ. ИЗВЕСТНО Е НАПРИМЕР, ЧЕ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦА-АСТМАТИЦИ СЪС СТЕРОИДИ, СЕ ПРЕДИЗВИКВА ЗАДЪРЖАНЕ В РАЗВИТИЕТО НА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ. ПРОДЪЛЖИТЕЛНОТО ИМ ИЗПОЛЗВАНЕ ПОВИШАВА РИСКА ОТ КАТАРАКТА НА ОЧИТЕ.

Препоръчвам на родителите да се отказват от десенсибилизация и медикаменти, освен в случаите, когато всички останали средства са изпробвани и не са дали ефект или е възникнала опасност за живота.
АКО СЕ СЪМНЯВАТЕ ЗА АЛЕРГИЯ, ПОЛОЖЕТЕ ВСИЧКИ УСИЛИЯ, ЗА ДА ОТКРИЕТЕ ИЗТОЧНИКА Й. НЕ ВИ Е НУЖЕН ЛЕКАР, САМИ ЩЕ СЕ СПРАВИТЕ.
Като начало набележете всички възможни алергени на средата, обкръжаваща детето и започнете да ги премахвате един по един, наблюдавайки за симптоми. Същото направете и с хранителните продукти. Шансовете сами да откриете и неутрализирате алергена са значителни.


ТЕЖЪК АСТМАТИЧЕН ПРИСТЪП: ЩЕ ПОМОГНЕ САМО ЛЕКАР

Твърдо съм убеден, че повечето случаи на алергични състояния не се нуждаят от медицинска помощ. Но в никакъв случай не искам да омаловажавам нейната необходимост при тежка астма, както и нуждата от незабавни и решителни действия. Тази болест може да бъде смъртоносна и трябва да се отнасяме към нея като към такава.

За разлика от сенната хрема, поразяваща най-напред лигавицата на носа, астмата действа основно на ниво бронхи. Под въздействието на алергена лигавицата на малките бронхи отича, отделя се гъст, влажен секрет, който запушва дихателните пътища дотолкова, че дишането се затруднява. При тежките пристъпи на астма възникват пристъпи на задушаване; те започват с мъчително усещане за недостиг на въздух, затруднено дишане, особено издишването, добавя се кашлица и свистящи хрипове.
Ако не се помогне бързо на болното дете, може да възникне опасност за живота му. Незабавно водете детето при лекар, а още по-добре в приемното отделение на най-близката болница. В противен случай дихателните пътища ще се запушат толкова много, че ще го лишат от жизнено важния кислород. Инжекцията с адреналин действа като кратковременно медицинско чудо, освобождаващо дихателните пътища. В такива ситуации той е прекрасно, практически безопасно средство.

МАКАР ЧЕ АСТМАТА ИМА АЛЕРГИЧНА ПРИРОДА, ТЯ Е ПО-ТАЙНСТВЕНА ОТ ДРУГИТЕ ПРОЯВИ НА АЛЕРГИЯ, ЗАЩОТО НЕЙНИТЕ ПРИСТЪПИ ВЪВ ВРЕМЕТО РЯДКО СА СВЪРЗАНИ С ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА НЯКАКВИ АЛЕРГЕНИ.
Пристъпите на астма може да бъдат провокирани от простуда или други възпаления, стрес, емоционални преживявания или други психологически причини. Страдащите от астма деца понякога развиват способност да си предизвикват сами пристъп всеки път, когато ги разстроят или развълнуват. Повечето родители преживяват мъчително тези състояния. Честотата на пристъпите зависи от физическото натоварване, климата и дори от сезона.

Намирайки се в непрекъснат контакт с детето, родителите, както никой друг, са запознати с неговото хранене, обкръжение и емоционално състояние.
ЗАТОВА, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ЖИЗНЕНО ОПАСНИТЕ СЪСТОЯНИЯ, ПРЕДИ ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ЛЕКАР, СЕ ПОСТАРАЙТЕ САМОСТОЯТЕЛНО ДА ОТКРИЕТЕ ПРИЧИНАТА. НЯМА ДА СПРА ДА ПОВТАРЯМ: ВИЕ ЩЕ СВЪРШИТЕ ТОВА МНОГО ПО-ДОБРЕ ОТ ЛЕКАРЯ!
Търсете педиатър само в краен случай, когато вашите усилия не са се увенчали с успех или болестта заплашва живота па детето.


КРАТКО РЪКОВОДСТВО ЗА ДЕЙСТВИЯ ПРИ АЛЕРГИИ

Както вече отбелязах, алергията следва да се подозира като възможна причина дори в случаите на заболявания, привидно несвързани с нея. Ако природата на една болест е алергична, не е уместно да лекуваме симптомите й с потенциално опасни медикаменти и инжекции за десенсибилизация, а трябва да се определи и отстрани алергенът от храната или от средата, обкръжаваща детето.
Няма да се уморя да повтарям: на родителите ще се получи по-добре, отколкото на лекарите. Те познават детето си по-добре и го наблюдават постоянно.

Ако имате подозрения, че болестта на детето ви има алергична природа, може да предприемете следните действия:

1. Най-подробно проучете обкръжаващата детето среда, отделяйки особено внимание на потенциалните алергени.
===При симптоми от сезонен характер, възникващи особено в периода на цъфтежа на растенията, първото заподозряно вещество, разбира се, ще бъде цветният прашец (полените). ===

2. Ако не сте открили алергена в обкръжаващата среда, започнете да го търсите сред хранителните продукти (по метода на изключването) - премахвайте от менюто един по един най- вероятните продукти-алергени (изброени са по-горе) и наблюдавайте дали симптомите ще изчезнат до десетина дни.
Ако изчезнат, върнете обратно продуктите един по един. Ако връщането на даден продукт възстанови симптомите, значи е открит един от алергените. Реакцията трябва да се прояви до два дни. Процесът на търсене трябва да продължи, докато не бъдат проявени всички алергени. Те трябва да се избягват в бъдеще.

3. Ако не сте успели да откриете алергена, тогава може да се посъветвате с алерголог от Human Ecology Action League (HEAL). Той може да ви подскаже по-сложни начини на откриване (адресът на организацията е даден в глава 8).
И само в случай, че и това не даде резултат, ви съветвам да се обърнете към обикновен редови алерголог, но не забравяйте за опасностите от кожните проби, десенсибилизиращите инжекции и медицинските препарати.

4. Ако алергията доведе до животозастрашаващо състояние, например, хронична астма, в случай на тежки пристъпи се възползвайте от помощта на компетентен лекар.
Това няма да замени усилията ви за откриване на алергените, но е необходимо за избягване на опасни за живота ситуации. Щом започне тежък пристъп на астма със задушаване, незабавно водете детето на лекар или в приемното отделение на най-близката болница, където да му поставят адреналин.


КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ЗДРАВО ДЕТЕ...,ВЪПРЕКИ ДОКТОРИТЕ - Робърт С. Менделсон

eXTReMe Tracker