|
Share

Последните открития на учените сочат, че изкуствените подсладители не са толкова удачни и полезни.

Преди да полеете палачинката си със сироп без захар, ето някои горчиво-сладки истини за него и другите подсладители и защо и как те могат да Ви подведат…

Изследванията върху ефикасността и ефекта от употребата на изкуствено подсладените храни и напитки са смущаващи

Те сочат, че такива продукти могат да причинят парадоксално увеличение на калорийния прием и теглото

8-годишно изследване на учените от университета в Тексас, публикувано през 2008-а, сочи, че с всяка кутия от 0,330 г или бутилка от 0,5 л диетична безалкохолна напитка дневно рискът от качване на свръхтегло се увеличава с 41%! При тези, които пият обикновена безалкохолна напитка, рискът се увеличава само дo 30%. Друго изследване (в „Diabetes Care”, 2009) разкрива, че хора, които пият диетично безалкохолно всеки ден, са по-склонни към отпусната коремна секция и високо ниво на глюкозата в кръвта, а рискът от развитие на диабет тип II е 67% по-висок.


Употреба на изкуствени подсладители

Хора, яли кисело мляко, подсладено със захарин, са консумирали общо повече калории дневно, качили са повече тегло и са имали по-високо ниво на мазнините в кръвта от колегите си от контролната група, които са хапвали кисело мляко с обикновена захар.

НО ЗАЩО ХОРА КОНСУМИРАЛИ ХРАНИ И НАПИТКИ С ИЗКУСТВЕНИ ПОДСЛАДИТЕЛИ, ДА НЯМАТ ПОДЧЕРТАНО ПРЕДИМСТВО ПРЕД ТЕЗИ, КОИТО СА ЯЛИ ХРАНИ ПЪЛНИ СЪС ЗАХАР?

Ето някои предположения:
ПРОМЯНА НА ВКУСА

Човек свиква със сладкото (тенденция, обясняваща все по-големия брой хора с наднормено тегло). Приемайки храни с изкуствена захар, свиквате с вкуса на сладкото, което Ви прави уязвими на изкушенията на много сладките храни на пазара. Канадско изследване, публикувано в „Journal of Food Science” (2007) сочи, че хора, които редовно консумират изкуствени подсладители в големи количества, предпочитат несъзнателно много сладки естествени храни (в случая портокалов сок) пред храни с по-малко съдържание на захар. А знаем до какво води това…

ТЕ ВИ КАРАТ ДА ЯДЕТЕ ПОВЕЧЕ.
Британски учени дали на група доброволци лимонада, пълна с аспартам, а на друга група такава, направена със захар. Оказало се, че на другия ден групата с аспартама имала по-висок енергиен прием (консумирала повече калории) в сравнение с другата група заради повечето консумирани въглехидрати.

Изкуствено подсладените храни и напитки изострят апетита Ви за сладкиши и когато Ви паднат храни с много захар, не можете да се удържите и преяждате с тях. Механизмът е прост – всеки път, когато консумирате изкуствен подсладител, тялото е озадачено.

Мозъкът регистрира сигнал „сладко”, то се приготвя да обработи захарта, но захарни калории няма. Това физиологично объркване, идващо от очакването на така и невлизащите в тялото калории, забавя метаболизма (в една или друга степен) и по-късно, когато попаднете на сладко изкушение, не издържате и консумирате повече от нужното калории.

Освен това както мазнините и протеинът, захарта сигнализира на хормони като глюкагоноподобният пептид-1 (ГПП-1), отговарящи за засищането, да обуздаят апетита и лакомията.
(Сигурно знаете, но ще кажа, че глюкагонът има противоположно на инсулина действие).

Тъй като продуктите „без захар” няма да повишат нивото му и няма да заситят глада, вероятността после да преядете с нормална храна се увеличава. Те могат да послужат за оправдание.

ЗЛОУПОТРЕБА
За мнозина диетичните безалкохолни и конфитюрите „без захар” са идеална възможност да пренебрегнат предупрежденията и да си позволят повече, отколкото трябва.

Други стигат по-далеч, смятайки, че щом пият диетична кола, могат да си позволят голяма порция пържено или вместо един сладкиш със захар да изядат пет „без захар”.

Но „без захар” не значи без калории и прекаляването се отразява веднага. А трябва да обръщате внимание и на важни фактори като съдържание на мазнините в грамове, въглехидратите и калориите.


Ако Ви се прииска нещо грешно, може да си позволите, но в разумни количества и по-добре да е малко шоколадов сладолед, отколкото много изкушения с изкуствени подсладители.

ИЗКУСТВЕНИ ПОДЛАДИТЕЛИ

Ето някои от най-популярните:

ASPARTAME - АСПАРТАМ
Продаван под търговското име „NutraSweet” и „Equal” , той е 180 пъти по-сладък от трапезната захар (цукроза). Произвежда се от две аминокиселини: аспартатна и фенилаланин, свързани заедно с метанол.

Какво трябва да знаете: след като през 1980-а американската FDA одобри аспартама, се извихри буря от дискусии. На базата на някои изследвания, вкл. това в „Enviromental Health Perspectivies” (2007), някои учени твърдяха, че дългосрочният му прием увеличава риска от рак. Други обаче, вкл. обширно изследване в „Clinical Revieus in Texicology” , стигнаха до извода, че няма доказателства за рак или други здравни проблеми. За да съм абсолютно сигурен, че е безопасно, препоръчвам приемът му да се ограничи.

Аспартамът трябва да се избягва от хора, страдащи от фенилкетонурия – рядко наследствено заболяване, при което тялото не може да обработва фенилаланин. Ако пък сте склонни към главоболие, сп. „Headache” през 2001-а публикува статия, която твърди, че аспартамът може да предизвика мигрена у податливи на нея хора. Американската FDA постави горна граница на прием 50 мг аспартам за кг тегло дневно. Пакетче „Equal” напр. има 22 мг, т.е. горната граница за билдер, тежащ 100 кг е 5000 мг или 227 пакетчета „Equal”.

SUCRALOSE - СУКРАЛОЗА
Среща се и под търговското име „Splenda” – причинява усещане подобно на изтръпване на езика, защото е 600 пъти по-сладка от захарта. При производството й захарната молекула се видоизменя химически с добавката на три хлорни атома. Какво трябва да знаете: при количества, които се консумират нормално от хора, повечето изследвания не откриха рискове за здравето като рак или генни мутации. Нужни са обаче дългосрочни изследвания при хроничен прием.

Добре е да знаете, че сукралозата често се комбинира с Ацесулфам К. FDA постави приемлива горна граница за прием – 5 мг за кг тегло.

SACCHARIN - ЗАХАРИН
Продаван под търговските имена „Sugar Twin” и „Sweet’N’Low” , той е 300 пъти по-сладък от захарта и е продукт на реакцията между серния диоксид, хлора, амоняка и две биохимични киселини.

Какво трябва да знаете: много изследвания върху животни доказаха, че захаринът, открит още през 1879 г., може да увеличи риска от някои видове рак, обикновено на пикочния мехур при мъжете. През 1977 FDA препоръчва забраната му заради възможността да предизвика рак. Според Националната програма по токсикология на САЩ през 2000 г. захаринът не увеличава риска от рак при хора, но американският „Center for Science in the Public Interest” твърди, че захаринът не си струва рисковете. При такива противоречия си струва да ограничите приема му – горната му граница е 5 мг за кг тегло дневно. В едно пакетче „Sweet’N’Low” напр. има 36 мг захарин.

ACESULFAME K ИЛИ ACESULFAME POTASSIUM - КАЛИЕВ АЦЕСУЛФАМ
Ще го намерите под търговските имена „Sunett” и „Sweet One” и е 200 пъти по-сладък от захарта. Открит през 1967-а от германски учени, той е дериват на ацетоацетичната киселина. Често се среща в комбинация с други подсладители – така те стават още по-сладки, замаскирва се неприятният вкус след приема и на подсладителя се придава повече подобен на захар вкус.

Какво трябва да знаете: „Acesulfame K” бе одобрен за безопасен прием като изкуствен подсладител през 1988-а.

Американският „Center for Science in the Public Interest” обаче смята, че подсладителят е тестван лошо и е потенциално рисков – някои изследвания с животни сочат, че стимулира растежа на тумори, оказва влияние върху щитовидната жлеза и увеличава риска от хипоглицемия. Горната граница за дневен прием е 15 мг за кг тегло.

STEVIA - СТЕВИА
Продаван като „Truvia”, „PureVia”, „Stevia in the raw” и „SweetLeaf”, този подсладител е около 200 пъти по-сладък от захарта. Произвежда се като екстракт от листата на южно-американското растение Stevia, познато често като sweet leaf (сладко листо). Какво трябва да знаете: изследване в „Food and Chemikal Toxicology” от 2009-а сочи, че проблеми за здравето няма. До края на 2008-а stevia можеше да се продава в САЩ само като суплемент – от декември 2008-а FDA я призна за безопасна добавка.

Смлените й листа и течният екстракт обаче все още може да се продават като суплемент. Количествено „Truvia” и „PureVia” имат повече от почти свободния от калории захарен алкохол еритритол (добавен като пълнител), който може да причини храносмилателни проблеми при прекомерна консумация.


НАТУРАЛНИ ПОДСЛАДИТЕЛИ

Ако обаче искате да си подсладите живота с продукт, който не е измислен в лабораторията, следните естествени подсладители имат предимство:

МЕД
В необработено (сурово) състояние медът е изключително богат на минерали, витамини, антиоксиданти, ензими, пробиотици и още много други вещества, с общ брой над 300 (както и много други, които все още не са изследвани). Като цяло медът е една от храните с най-висока биологична стойност, която можете да консумирате.

СИРОП ИЛИ НЕКТАР ОТ АГАВЕ
Това е натурален сок екстракт от растението агаве (да,да същото, от което се прави и текила!). Той е около един и половина пъти по-сладък от рафинираната захар и е с по-нисък гликемичен индекс (нивото, до което храната може да покачи кръвната захар). А по-малки колебания на глюкозата в кръвта намаляват отлагането на мазнини и поддържат енергийното ниво постоянно. В рецептите се използва ¾ чаша или купичка нектар от агаве вместо същото количество захар или навсякъде, където трябва мед.

ТЪМНА МЕЛАСА
Това е плътен и тъмен остатък от преработката на захарно цвекло или тръстика в захар. В сравнение с нея меласата е забележителна – с доста витамини от групата B, магнезий, калций, калий и желязо. В тъмната меласа има и повече антиоксиданти, които ускоряват възстановяването, от другите подсладители и тя е много удачна за добавка в шейка след тренировка.
Захар от фурми

Без изобщо да е захар, тази разновидност се добива от смлени и изсушени фурми и съдържа всички видове влакна, витамини и минерали като желязо в плода. В повечето рецепти се ползва като равни части вместо захар, особено кафявата, но тънките й парчета не се разтварят, затова не става за подслаждане на напитки.

КЛЕНОВ СИРОП
Произвеждан чрез изпарение от мъзгата на захарния клен, в него има по-малко калории и повече хранителни вещества, вкл. калий, магнезий, калций и цинк, подпомагащи имунната система и производството на тестостерон, отколкото в трапезната захар. По-тъмният му вариант – степен C, e подложен на най-малко обработка и е идеален за добавка в овесената каша за закуска.

http://suplementi.bg/

Еще...

 

САХАРОЗАМЕНИТЕЛИ - ПРИЧИНА ОЖИРЕНИЯ И РАКА


Две ложки сахара класть в чай или одну?
Или лучше вообще обойтись без сахара?

Как-никак "белая смерть". От сладкого действительно могут возникнуть проблемы со здоровьем, но без этого "энергетического продукта" нам в любом случае не обойтись. А вот от чего точно стоит отказаться, так это от синтетического сахара - различных подсластителей и сахарозаменителей, считает soverkon.ru. По своей вредоносности эти суррогаты любой "белой смерти" дадут сто очков вперед.

ПРОДУКТ РАДОСТИ

ГЛЮКОЗА
Сладкие вещества (углеводы) - это обширная группа природных органических соединений, среди которых особое место занимает глюкоза - источник совершенно уникального вида энергии. Когда человек бодрствует, она восполняет почти половину энергетических затрат его организма.
Наибольшее содержание этого вещества отмечается в винограде и меде, поэтому иначе глюкозу называют "виноградным сахаром" или "сахаром крови".

САХАРОЗА
В привычных нам сахарном песке и сахаре-рафинаде глюкозу лучше не искать: эти продукты - источник другого "сладкого соединения" - сахарозы.

ФРУКТОЗА.
Очень интересным углеводом является фруктоза. "Фруктовый сахар" прежде всего интересен тем, что не требует для своего усвоения инсулина, а значит, он не вызывает дополнительной нагрузки для поджелудочной железы, вырабатывающей этот гормон. Кроме того, фруктоза практически не приводит к возникновению кариеса. Особенно много "фруктового сахара" в меде и сладких "семечковых" плодах - в яблоках, грушах, винограде, крыжовнике, малине, черной смородине и арбузах.

ЛАКТОЗА,
Довольно известными видами натуральных сахаров являются лактоза ("молочный сахар"),

Лактоза – присутствующий исключительно в  молочных продуктах и, конечно же, в молоке природный сахар.

Такое название ей дал шведский химик – первооткрыватель огромного количества органических и неорганических веществ Карл Вильгельм  Шееле в 1780 году.

Он же внес ее в ряд углеводов под названием «лактоза».  Впервые же выделил лактозу приблизительно на 160 лет раньше итальянский исследователь Фабрицио Бартолетти.

ЧЕМ ПОЛЕЗНА ЛАКТОЗА?

Лактоза это:

источник энергии;
нормализует кальциевый обмен в организме;
поддерживает нормальную микрофлору кишечника, способствуя росту лактобактерий, предотвращающих гнилостные процессы в кишечнике;
мощный стимулятор нервной системы;
средство профилактики сердечно-сосудистых заболеваний.

МАЛЬТОЗА,
Мальтоза (от англ. malt — солод) — солодовый сахар, 4-О-α-D-глюкопиранозил-D-глюкоза, природный дисахарид, состоящий из двух остатков глюкозы; содержится в больших количествах в проросших зёрнах (солоде) ячменя, ржи и других зерновых; обнаружен также в томатах, в пыльце и нектаре ряда растений.

Мальтоза легко усваивается организмом человека. Расщепление мальтозы до двух остатков глюкозы происходит в результате действия фермента a-глюкозидазы, или мальтазы, которая содержится в пищеварительных соках животных и человека, в проросшем зерне, в плесневых грибах и дрожжах.

КРАХМАЛ.
Последний выступает в качестве очень важного источника углеводов. Причем расщепление крахмала в нашем организме начинается буквально с первым движением челюстей: под действием слюны это вещество превращается в мальтозу уже во рту. Не случайно существует замечательное правило тщательно пережевывать пищу и ни в коем случае не пить во время еды (иначе концентрация слюны будет уже не та).

В желудочном тракте человека и животного крахмал поддаётся гидролизу и превращается в глюкозу, которая усваивается организмом. Промежуточными продуктами гидролиза крахмала являются декстрины.

Крахмал как пищевая добавка используется для загущения многих пищевых продуктов, приготовления киселей, заправок и соусов.

Крахмал является наиболее распространённым углеводом в рационе человека и содержится во многих основных продуктах питания.

Главными источниками крахмала в мире являются зерновые культуры: рис, пшеница, кукуруза; различные корнеплоды, в том числе картофель, а также маниок.

Большинство других крахмалистых продуктов произрастают только в местах с определённым климатом, например: рожь, ячмень, гречиха, ОВЁС, пшено, жёлуди, бананы, каштаны, сорго, батат, плоды хлебного дерева, ямс, таро, чилим, маранта, арракача, канна, колоказия, кандык японский, пуэрария дольчатая, маланга, кислица клубненосная, такка перистонадрезанная, саго, и многие виды бобовых — таких, как чечевица, бобы садовые, маш, горох лущильный, нут.

Широкоизвестными блюдами, содержащими крахмал, можно назвать: хлеб, блины, лапшу, макароны, каши, кисели и различные лепёшки, в том числе тортильи.

ПО БОЛЬШОМУ СЧЕТУ, ВСЕ НАТУРАЛЬНЫЕ РАЗНОВИДНОСТИ "СЛАДКОГО" - ЭТО "ПРОДУКТЫ РАДОСТИ".
Например, сахар - это самый доступный и сравнительно безопасный антидепрессант, который в отличие от химических препаратов - транквилизаторов - не стимулирует рост раковых клеток головного мозга. Наконец, сахар "не тормозит", чего не скажешь об "антидепрессивной химии", приняв которую, уже нельзя сесть за руль или приступить к работе, требующей внимания и хорошей координации движений.

СЛАДКИЙ ОБМАН

К сахару в основном предъявляются три претензии: его высокая калорийность, способность перегружать поджелудочную железу и возможность возникновения сахарной зависимости.

Однако количество людей, "подсевших" на сладкое, сравнительно невелико: большинство не гнушается принципа "сладкого помаленьку" и не перешагивает критические для обычного человека 100-120 граммов сахара в сутки. Так что здоровому человеку умеренное потребление этого продукта не может принести никакого вреда.

А ВОТ СЛАДКАЯ СИНТЕТИКА СПОСОБНА УНИЧТОЖИТЬ ЧЕЛОВЕЧЕСКИЙ ОРГАНИЗМ.
Что делает с нами фальшивый сахар, лучше всего можно увидеть в жаркий день, когда человек на голодный желудок напивается газировки. Когда этот напиток с сахарозаменителем попадает к нам внутрь, вкусовые рецепторы сигнализируют организму, что он получил что-то сладкое (хотя в действительности ни сахара, ни углеводов в организм не попало). Но поджелудочная железа все равно начинает вырабатывать инсулин, который быстро сжигает уже имевшийся в крови сахар.

А дальше все идет по цепочке: обманутым оказывается желудочно-кишечный тракт, который тоже стал готовиться к приему углеводов.

Но это еще не все: поскольку наш организм обладает памятью и всегда старается делать запасы, он запоминает такое "надувательство" и в дальнейшем на каждый попавший в желудок углевод уже реагирует бешеным выбросом глюкозы, избыток которой приводит к избытку инсулина и последующему экстренному отложению жира.

После чего в крови происходит настоящий обвал уровня глюкозы и человек ощущает такой приступ голода, что у него даже может заболеть или закружиться голова. И вся эта катавасия происходит с нами из-за глотка воды с фальшивым сахаром.

С ДРУГОЙ СТОРОНЫ, ЗДЕСЬ НАПРАШИВАЕТСЯ ОДИН ОЧЕНЬ ИНТЕРЕСНЫЙ ВЫВОД: ПОДСЛАСТИТЕЛИ МОГУТ СПОСОБСТВОВАТЬ ОЖИРЕНИЮ.

Например, американская статистика показала: рост тучности американцев совпадает с тем периодом, когда в США стала усиленно культивироваться мода на сладкие суррогаты (в частности, на ту же колу).

ФАЛЬШИВЫЙ САХАР ВЫЗЫВАЕТ РАК

САХАРИН
Первый подсластитель - сахарин - был открыт в конце XIX века в США эмигрантом из России К. Фальбергом. Это синтезированное сладкое вещество обладало металлическим привкусом и оказалось слаще сахара в 500 раз.

Кроме пищевой промышленности сахарин стал использоваться в качестве компонента электролитов, применяемых в гальванотехнике. Ученые считают, что данное вещество стимулирует развитие злокачественных опухолей.

Способность сахарина вызывать раковые заболевания подтверждают многолетние наблюдения. Однако, несмотря на это, Всемирная организация здравоохранения разрешает использовать его в производстве пищи: считается, что для взрослого крепкого человека это вещество безвредно из расчета 5 миллиграммов на килограмм массы тела в день.

ЦИКЛАМАТ
Следующим после сахарина сладким суррогатом стал цикламат, запрещенный в США как "раковый" (у нас он разрешен). Цикламат слаще сахара в 30 раз.

АЦЕСУЛЬФАМ
Другой заменитель сладкого - ацесульфам К - имеет 200-кратный "сладкий перевес", а сукралоза "обходит" сахар по сладости в 600 раз. Данный показатель - основная причина, по которой "сладкая синтетика" стала очень широко использоваться в пищевой промышленности: при небольшом количестве эти вещества обеспечивают иллюзию "настоящей сладости" и, соответственно, не оставляют производителей без прибыли.

ТАУМАТИН
Чемпионом по "сладости от химика" является своеобразный "гибрид" белка и алюминия - тауматин, который слаще сахара в 200 000 раз. Однако он изрядно нарушает гормональный баланс и не разрешен к применению.

Но кто его знает: если нельзя, но очень выгодно, то все возможно. Тем более что производители используют смеси из различных сахарозаменителей, показывая их на упаковке или этикетке с помощью какого-то одного (фирменного) названия.

КАКИЕ ИМЕННО СУРРОГАТЫ ПРИСУТСТВУЮТ В "СЛАДКИХ ХИМИЧЕСКИХ МИКСАХ", УЗНАТЬ РЯДОВОМУ ПОТРЕБИТЕЛЮ ПРАКТИЧЕСКИ НЕВОЗМОЖНО.
Правда, о наличии в продукте фальшивого сахара или его смесей можно узнать по одному характерному признаку: все эти суррогаты выпускаются только по техническим условиям (ТУ).

Например, канцерогенный сахарин спрятан под обозначением ТУ 64-6-126-80. А начальная цифра 9111 шифрует в ТУ сразу несколько сладких химических миксов: аспамикс-100, аспамикс-200 люкс, натурсвит-200 и т.д.

С другой стороны, основным (и, разумеется, очень опасным) заменителем сахара сегодня является такое "чудо" продиндустрии, как аспартам.

http://www.zdorovie-vcem.narod.ru
http://med2live.ru/
https://ru.wikipedia.org/

Най-нови статии

Prev Next

АНТИБИОТИЦИ ПОРАЖДАТ КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ/

Share

ФЛУОРОХИНОЛОНИ ,ЦЕФАЛОСПОРИНИ ,СУЛФОНАМИДИ ,НИТРОФУРАНИ И ПЕНИЦИЛИНИ С ШИРОК СПЕКТЪР НА ДЕЙСТВИЕ - пораждат камъни в бъбреците Изследвани са 26000 пациенти с камъни в бъбреците .

Здраве Comments 15 Май 2018 Hits:1226 Знаете ли че

Read more

РАК, ГЪБОВИДНИ ИЗРАСТЪЦИ - Луи Куне

Share

Обичайните названия на болестите, с които си служи медицината, ...

Здраве Comments 15 Ян 2018 Hits:1294 Водолечение

Read more

КРАСТА, ГЛИСТИ, ПАНДЕЛКА, ПАРАЗИТИ, ХЕРН

Share

Обичайните названия на болестите, с които си служи медицината, нямат...

Здраве Comments 15 Ян 2018 Hits:1302 Водолечение

Read more
eXTReMe Tracker