|
Share

Как милиони долари фалшифицират науката

УЧЕНИ ПОЛУЧИХА ДАРЕНИЯ ОТ „КОКА-КОЛА”, ЗА ДА „ДОКАЖАТ“, ЧЕ ГАЗИРАНИТЕ НАПИТКИ НЕ ПРИЧИНЯВАТ ЗАТЛЪСТЯВАНЕ ИЛИ ВЛОШЕНО ЗДРАВЕ

Живеем в мръсен свят и това, което го движи, са парите. В действителност това е свят, който не е очертан от географските граници, а от „корпоративните държави“, както ги описа икономистът Джон Кенет Гълбрайт – мултинационалните компании, които повлияват онова, което ни се казва, чрез манипулиране на медиите и лобиране пред институциите и правителството.
Производителката на газирани напитки „Кока-Кола” изнесе показен урок в занаята през последната около година. Тя се бори с порой от доказателства, че нейните напитки могат да убиват, което не е добре за бизнеса.

ЕДИН СКОРОШЕН АНАЛИЗ НА УНИВЕРСИТЕТА „ТЪФТС“ ИЗЧИСЛИ, ЧЕ ПОДСЛАДЕНАТА СЪС ЗАХАР КОКА-КОЛА ДОПРИНАСЯ ЗА ОКОЛО 184 000 СЛУЧАЯ НА СМЪРТ ГОДИШНО ПОСРЕДСТВОМ ДИАБЕТ, СЪРДЕЧНИ БОЛЕСТИ ИЛИ РАК.

Стратегията на компанията е, разбира се, „научно базирана“. Все пак не може да се спори с науката, нали така (освен естествено, ако науката не е против вас, в който случай я дискредитирате). Освен това тя подкрепя нестопански организации в САЩ и фондации във Великобритания, които по една случайност разпространяват информацията, че проблемът не е в този тип напитки.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО ИЗЦЯЛО СЕ ДЪЛЖИ НА ЛИПСАТА НА УПРАЖНЕНИЯ, А НЕ НА ГАЗИРАНИТЕ НАПИТКИ ИЛИ БЪРЗОТО ХРАНЕНЕ.
Това е, което учени казват на света посредством медицински списания, конференции и даже Фейсбук. И само за да помогне за покриване на разходите за публикациите във Фейсбук и другите подобни, „Кока-Кола” е дарила 1,5 млн. долара на нова американска нестопанска организация, наречена „Глобална мрежа за енергиен баланс“ (Global Energy Balance Network), която беше създадена специално за да ни осветли каква е истината за затлъстяването и съдържащите захар напитки.

Плюс това корпорацията е дарила и 4 млн. долара за финансирането на изследователски проекти на двама от основателите на Мрежата, чийто уебсайт е регистриран на името на „Кока-Кола”.

Главният мениджър на компанията по науката и здравето, Рона Епълбаум, редовно коментира в Туитър за чудесната работа на двамата изследователи .
А последната навярно е твърде заета да разпространява информацията, за да спомене, че получава финансиране от „Кока-Кола”.

ПОДОБНА КАРТИНА СЕ НАБЛЮДАВА И ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА АТЛАНТИКА, ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, КЪДЕТО ФОНДАЦИЯТА SENSE ABOUT SCIENCE („РАЗБИРАНЕ ЗА НАУКАТА“) СЪЩО ОМАЛОВАЖАВА ОПАСНОСТИТЕ ОТ НАПИТКИТЕ СЪС ЗАХАР – И СЪЩО ТАКА Е ПРЕКАЛЕНО АНГАЖИРАНА, ЗА ДА СПОМЕНЕ, ЧЕ Е ПОЛУЧИЛА ДАРЕНИЕ НА СТОЙНОСТ 20 000 БРИТАНСКИ ЛИРИ ОТ КОМПАНИЯТА „КОКА-КОЛА”.

Нейните бисери на мъдростта също се цитират в Туитър от Рона Епълбаум, която се появи на конференция на Sense About Science в САЩ.
През юни фондацията, сред чиито членове на управителния съвет е и научнопопулярният писател Саймън Синг, публикува „доклад становище“ за храненето, в който дискредитира изследването на университета „Тъфтс“. В действителност, твърди докладът, целият дебат за напитките със захар е „за отклоняване на вниманието“.

ТОВА Е СЪЩАТА ГРУПА МЕЖДУ ДРУГОТО, КОЯТО ПОЛУЧИ ФИНАНСИРАНЕ ОТ ФАРМАЦЕВТИЧНИ КОМПАНИИ И СЕ ОПИТВА УСИЛЕНО ДА ЗАБРАНИ ПРОДАЖБАТА НА СП. „ТОВА, КОЕТО ДОКТОРИТЕ НЕ ВИ КАЗВАТ“ В СУПЕРМАРКЕТИТЕ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ.

Sense About Science също разгласи в Туитър, че захарта не причинява или подхранва рака – реверанс към ракова фондация, която също най-случайно получава финансиране от фармацевтичната промишленост.

И като по даден сигнал госпожица Епълбаум с радост публикува и този бисер в Туитър.

„КОКА-КОЛА” НЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА, КОЯТО ЗАЩИТАВА ПРОДУКТИТЕ СИ.
Индустрията за храни- боклуци (JUNC FOOD ) и бързо хранене ( FAST FOOD) също налива милиони долари в „научни изследвания“, които да установят, че продуктите й нямат нищо или имат много малко общо със затлъстяването и лошото здраве.

Тактиката беше уподобена на тази, възприета от тютюневата промишленост през 60-те години, която тогава събра свое собствено ято от приятелски настроени учени, които излязоха с изследвания, демонстриращи, че цигарите не са вредни.

ИЛИ НАЙ-МАЛКОТО, КАЗВАХА ТЕ, НЕ СЪЩЕСТВУВАТ КАТЕГОРИЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ВРЪЗКА И ВЪВ ВСЕКИ СЛУЧАЙ Е ВЪПРОС НА ЛИЧЕН ИЗБОР – ОЩЕ ДВА ОТ АРГУМЕНТИТЕ, ИЗПОЛЗВАНИ ОТ „КОКА-КОЛА”.

С възхода на интернет и потребителския скептицизъм корпоративната държава се налага да разчита на нещо повече от просто находчиви рекламни лозунги и симпатични клипове по телевизията. Така че във време, когато науката е поставена в известен смисъл на пиедестал, бихме искали да чувстваме поне, че можем да вярваме на учените.
За жалост имайки предвид, че над 70% от изследванията, публикувани понастоящем в медицинските списания, са фалшифицирани, дори и този оазис на комфорт ни е отказан.

НАУКАТА ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМЕ В РЪЦЕ, ДА СКЪСА ВСИЧКИ ВРЪЗКИ С КОРПОРАТИВНАТА ДЪРЖАВА И АКО Е ВЗЕЛА ПАРИ ОТ БИЗНЕСА, ДА РАЗКРИЕ ТОЗИ ФАКТ, ЗА ДА МОЖЕМ ВСИЧКИ НИЕ ПО-ДОБРЕ ДА ПРЕЦЕНЯВАМЕ НЕЙНИТЕ КОМЕНТАРИ.

в-к Лечител

Захарта - "бялата отрова"


Fast Food

P.S.  Висшата служителка на компанията „Кока-Кола”, уредила даренията за Sense About Science - фондация, която впоследствие публикува доклад, че съдържаIщите захар напитки не предизвикват затлъстяване, беше принудена да се оттегли от поста си, след като имейлите й бяха разгласени публично.

Рона Епълбаум, главният мениджър на „Кока-Кола” по науката и здравето, подаде „незабавна оставка“, след като агенция Асошиейтед Прес публикува писмата й по електронната поща до друга лобистка група, Глобалната мрежа за енергиен баланс (GEBN), която е получила 1,5 млн. долара дарения от конгломерата за газирани напитки. (Sense About Science е получила 20 000 британски лири.)
GEBN лансира идеята, че липсата на физическа активност, а не напитките със захар, е основната причина за затлъстяването. Сходна линия беше възприета и от Sense About Science, която дискредитира мащабно изследване, установило, че 184 000 случая на смърт годишно могат да бъдат директно отдадени на тези напитки.

в-к Лечител


Еще...

 

ГЛАВНЫЙ УЧЕНЫЙ COCA-COLA УВОЛИЛАСЬ ИЗ-ЗА СКАНДАЛА С ОЖИРЕНИЕМ

Coca-Cola тратила миллионы долларов, доказывая, что газировка не вредна, а пьющим ее толстякам надо просто больше двигаться. Из-за скандала уволилась главный специалист компании по вопросам науки и здоровья.

Ведущий научный специалист всемирно известной компании Coca-Cola покинула свой пост после того, как общественность узнала о способах, к которым прибегает корпорация, чтобы улучшить свой имидж.

СПОСОБ ОКАЗАЛСЯ ПРОСТ — ФИНАНСИРОВАТЬ НУЖНЫЕ «НАУЧНЫЕ» ИССЛЕДОВАНИЯ, КОТОРЫЕ ЗАСТАВЯТ ЛЮДЕЙ ДУМАТЬ, ЧТО ПОДОБНЫЕ ГАЗИРОВАННЫЕ НАПИТКИ НЕ ЯВЛЯЮТСЯ ПРИЧИНОЙ ОЖИРЕНИЯ.

Ранее выяснилось, что 61-летняя Рона Аппельбаум, руководитель подразделения по вопросам науки и здоровья, играла главную роль в создании неправительственной организации Global Energy Balance Network, цель которой — борьба с ожирением. В организацию вошли ученые из различных университетов, которые доказывали людям необходимость уделять больше времени занятиям спортом и меньше заботиться о том, что лишние калории, получаемые с пищей и прохладительными напитками, вызывают ожирение.

ПО ДАННЫМ АМЕРИКАНСКИХ СМИ, В ПРОШЛОМ ГОДУ COCA-COLA ПОТРАТИЛА НА ПОДДЕРЖКУ ОРГАНИЗАЦИИ $1,5 МЛН, В ТОМ ЧИСЛЕ $1 МЛН — В КАЧЕСТВЕ ГРАНТА МЕДИЦИНСКОЙ ШКОЛЕ УНИВЕРСИТЕТА КОЛОРАДО, ГДЕ ПРЕЗИДЕНТ ФОНДА ДЖЕЙМС О. ХИЛЛ — ИССЛЕДОВАТЕЛЬ СВЯЗАННЫХ С ЛИШНИМ ВЕСОМ ПРОБЛЕМ — ЯВЛЯЕТСЯ ПРОФЕССОРОМ.

О финансовых связях гиганта с организацией впервые стало известно в августе этого года после статьи в New York Times. Тогда выяснилось, что Coca-Cola всячески поддерживала влиятельных ученых, которые путем публикаций в медицинских журналах, на выступлениях и в социальных сетях повторяли, что американцам, озабоченным проблемами с весом, надо прекратить думать о неправильной еде и напитках.

«В ПРЕССЕ И НАУЧНЫХ ЖУРНАЛАХ ТОЛЬКО И ГОВОРЯТ:
«АХ, ОНИ ЕДЯТ ОЧЕНЬ МНОГО, ОЧЕНЬ МНОГО ЕДЯТ!», ОБВИНЯЯ ФАСТФУД, ОБВИНЯЯ СЛАДКИЕ НАПИТКИ И ТАК ДАЛЕЕ. И СОВСЕМ НИКТО НЕ ПРИВОДИТ УБЕДИТЕЛЬНЫХ ДОКАЗАТЕЛЬСТВ, ЧТО ЯВЛЯЕТСЯ ИСТИНОЙ ПРИЧИНОЙ», — ЗАЯВЛЯЛ В СВОЕМ ВЫСТУПЛЕНИИ, ПОСВЯЩЕННОМ ОТКРЫТИЮ ФОНДА, ЕГО ВИЦЕ-ПРЕЗИДЕНТ СТИВЕН БЛЭР.

Позднее выяснилось, что Блэр, профессор Университета Южной Каролины, был одним из ученых, на чьи проекты в области федеральных программ по повышению физической активности Coca-Cola выделила с 2008 года почти $4 млн.

ПО СЛОВАМ МНОГИХ СПЕЦИАЛИСТОВ ПО ПИТАНИЮ, ПОДОБНЫЕ «ИССЛЕДОВАНИЯ» ВВОДЯТ ПУБЛИКУ В ЗАБЛУЖДЕНИЕ, ПРЕУМЕНЬШАЯ ВРЕД ОТ СЛАДКИХ НАПИТКОВ, ЯВЛЯЮЩИХСЯ В ТОМ ЧИСЛЕ ПРИЧИНОЙ ИЗЛИШНЕГО ВЕСА И ДИАБЕТА ВТОРОГО ТИПА.
По их мнению, компания использовала лозунги «нужных» ученых, чтобы убедить народ в том, что физическая активность гораздо важнее правильного питания, хотя исследования показывают, что физические упражнения являются куда менее важным фактором в вопросах веса по сравнению с тем, что люди едят.

ЭКСПЕРТЫ ОТМЕЧАЮТ, ЧТО СКАНДАЛ СОВПАЛ ПО ВРЕМЕНИ С ОБСУЖДЕНИЕМ В ОБЩЕСТВЕ ПОВЫШЕНИЯ НАЛОГОВ НА ГАЗИРОВАННЫЕ НАПИТКИ И ПРЕДЛОЖЕНИЙ ЗАПРЕТА НА ПРОДАЖУ ИХ В ШКОЛАХ И ДЕТЯМ ВООБЩЕ. СТАТИСТИКА ПОКАЗЫВАЕТ, ЧТО ЗА ПОСЛЕДНИЕ ДВА ДЕСЯТИЛЕТИЯ ПРОДАЖИ ВЫСОКОКАЛОРИЙНЫХ ГАЗИРОВАННЫХ НАПИТКОВ В США УПАЛИ НА ЧЕТВЕРТЬ.

«Продажи Coca-Cola падают, в обществе и политике идут мощные атаки на газировку, и каждый крупный город пытается как-то снизить ее потребление. Это прямой ответ на потери компании», — говорил летом Майкл Саймон, адвокат в области здравоохранения.

ПОСЛЕ ЛЕТНИХ ПУБЛИКАЦИЙ КОМПАНИЯ ПОСТОЯННО ОТКАЗЫВАЛА ЖУРНАЛИСТАМ В ОБЩЕНИИ С РОНОЙ АППЕЛЬБАУМ, ОТВЕЧАЮЩЕЙ В COCA-COLA ЗА НАУЧНЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ. ПОЗДНЕЕ В GLOBAL ENERGY BALANCE NETWORK ЗАЯВИЛИ, ЧТО ПОЛУЧЕННЫЕ ОТ КОМПАНИИ ДЕНЬГИ НИКАК НЕ ВЛИЯЛИ НА НАПРАВЛЕНИЕ НАУЧНОЙ РАБОТЫ.


Однако на днях агентство Associated Press опубликовало интернет-переписку упомянутого доктора Хилла с руководителями компании, из которой следует, что это не совсем так.

«Это моя концепция. Думаю, она может дать строгое объяснение, почему компания, продающая сладкую воду, должна сосредоточиться на пропаганде физической активности. Это будет очень большое и дорогое исследование, способное поменять правила игры. Нам необходимо это исследование», — писал доктор собеседнику из Coca-Cola.

В другом письме Хилл считал несправедливым, что компанию называют «злодеем номер один в мире ожирения».

«Я хочу помочь вашей компании избавиться от образа проблемы в жизни людей и стать компанией, дающей людям важные и приятные вещи», — заискивал ученый.

Более того, выяснилось, что директор компании Мухтар Кент хотел с помощью Хилла создать «правильное» освещение проблем газировки на телевидении, в частности, он хотел убедить канал CBS пригласить для этого Хилла на одно из шоу.

НА ФОНЕ ЭТИХ РАЗОБЛАЧЕНИЙ В КОМПАНИИ ЗАЯВИЛИ, ЧТО ВЕДУЩИЙ УЧЕНЫЙ КОРПОРАЦИИ РОНА АППЕЛЬБАУМ, СПЕЦИАЛИСТ В ОБЛАСТИ ПИТАНИЯ С ДОКТОРСКОЙ СТЕПЕНЬЮ ПО МИКРОБИОЛОГИИ, ПРИНЯЛА РЕШЕНИЕ УВОЛИТЬСЯ, ПРИЧЕМ ЕЩЕ В ОКТЯБРЕ. В КОМПАНИИ ДОБАВИЛИ, ЧТО ПОКА НЕ ИМЕЮТ ПЛАНОВ НА ЗАМЕЩЕНИЕ ЭТОЙ ПОЗИЦИИ.

https://www.gazeta.ru

Още по темата

Най-нови статии

Prev Next

АНТИБИОТИЦИ ПОРАЖДАТ КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ/

Share

ФЛУОРОХИНОЛОНИ ,ЦЕФАЛОСПОРИНИ ,СУЛФОНАМИДИ ,НИТРОФУРАНИ И ПЕНИЦИЛИНИ С ШИРОК СПЕКТЪР НА ДЕЙСТВИЕ - пораждат камъни в бъбреците Изследвани са 26000 пациенти с камъни в бъбреците .

Здраве Comments 15 Май 2018 Hits:1226 Знаете ли че

Read more

РАК, ГЪБОВИДНИ ИЗРАСТЪЦИ - Луи Куне

Share

Обичайните названия на болестите, с които си служи медицината, ...

Здраве Comments 15 Ян 2018 Hits:1294 Водолечение

Read more

КРАСТА, ГЛИСТИ, ПАНДЕЛКА, ПАРАЗИТИ, ХЕРН

Share

Обичайните названия на болестите, с които си служи медицината, нямат...

Здраве Comments 15 Ян 2018 Hits:1302 Водолечение

Read more
eXTReMe Tracker