|
Share

Едни от най-широкоразпространените химикали използвани като консерванти в козметичната и фармацевтичната промишленост са Парабените (Parabens). Парабените могат да бъдат намерени в шампоани, пасти за зъби, кремове, маски за лице, козметика за коса, лак за нокти, дезодоранти. гелове за бръснене, лубриканти, спрейове за тен и т.н. Използват се като хранителни добавки.

Парабените са предпочитани от много производители, заради ефикасността им като консерванти, в комбинация с ниски разходи. Те са използвани и поради антибактериалното си действие, което предотвратява развитието на гъбички в продуктите. Тяхното използване обаче става все по-спорно и все повече организации отричат ежедневната им употреба.

Парабените са естери на ал-хидроксибензоена киселина, от където идва и наименованието им. В тази група влизат метилпарабен (methylparaben E218), етилпарабен (ethylparaben E214), пропилпарабен (propylparaben E216) и бутилпарабен (butylparaben). По-редки съединения на парабена са исобутилпарабен (isobutylparaben), исопропилпарабен (isopropylparaben), бензилпарабен (benzylparaben) и техните натриеви соли. Химическата структура на парабен се обозначава в горния десен ъгъл, където R означава алкилна група, като метил, етил, пропил или бутил.

Всички парабени, използвани за комерсиални цели са синтетично добити, въпреки че някои са идентични с тези, намерени в природата. Разработването на парабените от нефтопродукти дава нов тласък в ръста на производството и резултатът е днешната, преливаща търговия с козметика, парфюмерия и средства за лична хигиена. Това са вещества без цвят, мирис, аромат и вкус, които лесно се смесват с всяка консистенция, прекратяват напълно ензимната активност в продукта и той получава дълъг живот. Парабените са се превърнали в консервираща система на всяко средство, предназначено за красота и чистота.

Молекулярният биолог Филипа Дарбре от Университета в Рединг, казва, че откритите в туморни клетки съединения, носители на естер форма на парабен е индикатор за употребата на препарати нанесени върху кожата като дезодорант, део стик и т.н. Някои парабени се съдържат в естествени растителни източници. Например метилпарабен може да се намери в боровинките, където действа като антимикробен агент.

Едно неотдавнашно проучване сочи, че парабените са открити в проби от тумор на гърдата. Съществува убеждението, че парабените в дезодоранти и други козметични продукти мигрират в тъканите на гърдата и допринесят за развитието на тумори. При изследване на учени от Великобритания химикали на консерванти са открити в проби от тумор на гърдата. Техният анализ на 20 тумора на гърдата открива високи концентрации на ал-хидроксибензоена киселина (парабени) в 18 проби. Известна е способността на парабените да имитират хормона естроген, който играе роля в развитието на рак на гърдата.

Парабените имат естрогеноподобно действие и разстройват хормоналния баланс. Доказано е, че ксеноестрогените (чуждородни естрогени, които попадат в организма с храната и водата) увеличават риска от рак на гърдата.

Причинно-следствената връзка с рака не е била доказана, доколкото не съществува научно доказателство в подкрепа на всяка връзка с каквато и да е форма на рак.

Според други изследвания обаче се смята, че стабилните, неразградими молекули на парабените продължават да действат и след като проникнат в тъканите, после в кръвообръщението и накрая – в органите на човека като ограничават нормалната ензимна активност на тялото. Един от най-зловещите ефекти на парабените е коварното им проникване в ДНК – генетичния код на клетката.

http://otrova.org/

Още...

ТРИ КИЛОГРАМА ХИМИКАЛИ ИЗЯЖДАМЕ НА ГОДИНА

Три килограма химически вещества. Това е количеството, което поема за една година средностатистическият потребител от най-различни, абсолютно обикновени продукти: кексове, сладка, газирани напитки и пр. Оцветители, емулгатори, уплътнители, сгъстители присъстват буквално във всички хранителни продукти. Възниква въпросът защо производителите ги добавят в храните и толкова ли са безвредни?

Специалистите са единни в мнението, че хранителните добавки – това е общото име на природни или синтетични химически вещества, добавяни в хранителните продукти, с цел да им се придадат определени свойства – подобряване на вкуса и аромата, повишена хранителна ценност, предпазване от разваляне и пр., които не се употребяват самостоятелно като хранителни продукти. Формулировката е точна и разбираема. Но далеч не всичко е толкова просто. Много зависи от честността и елементарната порядъчност на производителите, от това какво и в какви количества използват добавките за придаване на търговски вид на храните.
Хранителните добавки не са изобретение на нашия високотехнологичен век. Солта, содата, подправките са известни от незапомнени времена. Но истинският разцвет в използването им е все пак през ХХ век – века на хранителната химия. На добавките са възложени големи надежди. И те оправдават очакванията. С тяхна помощ се създава голям асортимент апепитни, дългосъхраняващи се и при това по-малко трудоемки в производството продукти. Колбасите стават нежнорозови, млеката с пресни плодове, а кексовете – силно бухнали. “Младостта” и привлекателността на продуктите осигуряват именно добавките, които се използват като оцветители, емулгатори, сгъстители, желеобразователи, глазирователи, усилватели на вкуса и аромата, консерванти...
Наличието им задължително се посочва на опаковката в списъка с комноненки и се означават с буквата Е, началната буква на думата Европа. Не бива да се плашим от тях, при правилно спазване на рецептата те не са вредни за здравето, с изключение на онези, които могат да предизвикат индивидуална непоносимост у някои хора. По-нататък след буквата следва цифра. Тя позволява да се ориентираме в многообразието от добавки, която според единната европейска класификация е код на конкретното вещество.

Например Е152 – е съвършено безобидният активиран въглен, Е1404 – нишестето, Е500-содата.

С кодовете от Е100 до Е182 са означеи оцветителите, които усилват и възстановяват цвета на продукта.

От Е200 до Е299 – са консервантите, които повишават срока на годност, като ги защитават от микроби, гъбички, бактериофаги. В тази група влизат и химически стерилизиращи добавки, използвани при узряването на вината, а също и дезинфикциращи вещества.

Е300-Е399 са антиокислители, които защитават продуктите от окисление,

Е400-Е499 са стабилизатори, сгъстители, емулгатори, които запазват зададената консистенция на продукта и повишават неговата лепкавост.

Е500-Е599 – са регулатори на рН и вещества против слягане.

Е600-Е699 са ароматизатори, които усилват вкуса и аромата на продукта,

Е900-Е999 – са антифламинги (пеногасители),

Е1000-Е1521 – всичко останало, а именно глазиращи вещества, разделители, херметици, подобрители на брашното и хляб, текстуратори, опаковъчни газове, подсладители.

Хранителни добавки под номерата Е700-Е899 засега не съществуват, тези кодове са резервирани за нови вещества, които се очаква да се появят.

ИСТОРИЯ НА ЧЕРВЕНИЯ ОЦВЕТИТЕЛ Е120 (КАРМИН)

Историята на този оцветител напомня детективски роман. Хората се научили да го добиват още в дълбока древност. В библейските легенди се споманава червен цвят, получен от червения червей, която употребявали потомците на Ной. Действително карминът се получавал от дъбовите червеи (кермеси). Те обитавали страните от Средиземноморието, Полша, Украйна, но най-популярен бил араратският червей. В трети век един от персийските царе подарил на римския император аврелиан копринена тъкан, боядисана в бягрянов цвят, която станала забележителност на Капитолия. Араратският червей се споменава в арабските средновековни хроники, където пише, че Армения произвежда цвят кирмиз, като го използва за боядисване на тъкани и за рисуване на гравюри. През 16 век на световния пазар се появила нова боя – мексиканската. Тя е донесена от Новия свят от знаменития конкистадор Ернан Кортес като дар на самия крал. Мексиканският червей бил по-дребен от араратския, но се размножавал пет пъти годишно, а и цветът им бил по-ярък. За броени години новият тип кармин завоювал цяла Европа, араратският червей бил забравен. Рецептата била възстановена в началото на 19 век, през 30-те години за тази боя се появила цяла монография. В края на 19 век се появили евтините анилинови бои. Така отпаднала необходиостта да се добила боя от прочутия червей. През 30-те години на ХХ век съветското правителство изпратило прочутия ентимолог Борис Кузмин да възстанови производството на естествената боя. Експедицията в Армения се увенчала с успех. Ценният червей бил открит, но отглеждането му било прекратено от войната.Проектът по изучаване на араратския червей е подновен през 1971 г., но развъждането му в промишлени мащаби така и не се извършило.

ХРАНАТА НА УТРЕШНИЯ ДЕН

Август 2006 г. се прочу с две сензации. На международния конгрес на миколозите, проведен в австрийския град Каирнс, учени от Бразилия съобщиха, че е разкрита тайната на кафето. Неговият неповторим вкус се дължи на гъбички, които се развиват в зърната. Каква ще бъде гъбичката и как ще се развие, зависи от природните условия в областта, където се отглежда кафето. Именно затова различните сортове кафе силно се отличават един от друг. Това откритие според учените може да доведе до култивирането на гъбички, с които не само кафето, но и други хранителни продукти да получат желания вкус. А американска биотехнологична компания предлага да се използват като хранителни добавки вируси. Те ще позволят човечеството да се справи с опасното заболяване лестериоза, което отнема живота поне на 500 души годишно. Биолозите създават коктейл от шест вируса, които погубват бактерията, причиняваща листериоза, но абсолютно безопасни за човека. Управлението за контрол на хранителните продукти и медикаменти в САЩ вече е дало разрешение за обработката на шунка, хот-дог, кремвирши, колбаси и други месни продукти. Учените и не мислят да спират до тук, някои дори предричат, че към края на ХХІ век ще се храним само с хранителни добавки. Други обаче не споделят този ентусиазъм, армията на противниците на добавките се увеличава не с дни, а с часове.

ЗА ВРЕДАТА ОТ ХИМИЧЕСКИТЕ ДОБАВКИ

Химическите напълнители, без които е немислимо днешното производство на храни, водят до алергии, нарушение на стомашно-чревния тракт, макар да е доста сложно да се докаже, че те са причинителите на болестта.

А производителите много добре са осведомени за възможните рискове за здравето от употребата на хранителни добавки, но ги използват напълно съзнателно.

Апетитният вид на месните изделия, който се дължи на употребата на натриевия нитрат – консерванта Е250, отдавна се е превърнал в анекдоти. Излишъкът му се отразява негативно на обменните процеси, действа потискащо на дишането, има и канцерогенно действие. За да не превишите дозата на натриевия нитрат, се опитайте да не ядете колбаси всеки ден, особено пушени

Цените на колбасите и кремвиршите са по-ниско от стойността на месото, което показва, че при производството им има огромно количество хранителни добавки.
През януари 2003 г. в центъра на вниманието на обеществото се оказа един оцветител – кантаксантинът. Той се използва основно за пъстърва, сьомга, добавя се и в храната на петлите, за да добият месото им хубав цвят. Специална комисия в ЕС установи, че съществува пряка връзка между повишената употреба на кантаксантина при животните и проблемите със зрението у хората.
Учени от Австралия посочват, че хранителните добавки влияят върху поведението на подрастващите. Например калциевият пропионат – Е282, добавян в хляба като консервант, може да доведе до силни колебания в настроението, нарушаване на съня и концентрацията на вниманието при децата.

През 2005 г. международна група изследователи заяви, че хранителни добавки като оцветители, подправки и консерванти, са причина за 0,6%-0,8% от случаите на хронична копривна треска.

Популярните газирани напитки съдържат фосфороорганични съединения, които отмиват калция от организма и водят до ортопедични патологии, например остеопороза.

СТРАСТИТЕ СЕ РАЗГАРЯТ

Не всички хранителни добавки, използвани в промишлеността, са добре изучени. Типичен пример са подсладителите, изкуствените заместители на захарта: сорбитът – бе420, аспартам – Е951, захарин - Е954, и др. Дълго време те бяха смятани за напълно безвредни за здравето и бяха препоръчвани на болни от диабет и отслабващи. Но през последните две десетилетия стана ясно, че захаринът е канцероген. В лабораторни условия опитните животни се разболяват от рак. 10 г и повече сорбит могат да предизвикат стомашно-чревна недостатъчност, освен това сорбитът усилва синдрома на раздразненото дебело черво и нарушава всмукването на фруктозата.

ЧЕРНИЯТ СПИСЪК

Хранителни добавки, забранени в много страни.

Е121 – цитрисово червен 2
Е123 – червен амарант
Е216 – парахидроксибензоена киселина
Е240 – формалдехид

Преди няколко дни забранените добавки, които носят заплаха за живота на човека, се използваха много активно.

Оцветителите Е121 и Е123 се съдържаха в сладката газирана вода, бонбоните, цветния сладолед, а консервантът Е240 – в различни консерви (компоти, сладка, сокове, гъби) и във всички широко рекламирани шоколадови десерти от чужбина.

През 2005 г. бяха забранени консервантите Е216 и Е217, които широко бяха използвани в производството на бонбони, шоколад с пълнеж, месни продукти, пастети, супи и бульони. Изследванията са показали, че тези добавки могат да предизвикат злокачествени тумори.
Синтетичните добавки често водят до хрантелни алергии, които се проявяват във формата на дерматит.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ, ЗАБРАНЕНИ В ЕС

Е425 – употребява се за усилване на свързването на смесени вещества, съдържа се в продуктите от типа Лайт. Добавката беше забранена в Европа след няколко случая на задушаване на малки деца след като в дихателните им органи попаднал лошо разтворима дъвка, чиято висока плътност се получила чрез тази добавка.

ПОБЕДНОТО ШЕСТВИЕ НА НАТРИЕВИЯ ГЛУТАМАТ

Глутамат натрият – Е621, се използва за усилване на вкуса. През 1907 г. японецът Кикунае Икеда за пръв път получил белия кристален прах, който усилвал вкусовите усещания за сметка на увеличаване чувствителността на рецепторите на езика. През 1909 г. той патентова своето изобретение и започва победното шествие на глутамат натрия по света. Днес хората на земята употребяват от него повече от 200 хиляди тона, без да мислят за последиците. В същото време в специалната медицинска литература се появяват все повече данни затова, че натриевият глутамат влияе негативно на главния мозък, влошава състоянието на болни от астма, разрушава очната роговица, води до глаукома.

Много изследователи определят добавката като виновник за т.нар. синдром на китайския ресторант. В много краища на света е фиксирано заболяване, чиято природа досега не е ясна. У абсолютно здрави хора без нищо се повишава температурата, лицето почервенява, появяват се болки в гърдите. Всички болни са посещавали китайски ресторанти, в които готвачите са склонни да злоупотребяват с “вкусни” добавки. Според световната здравна организация, ако се приемат повече от три грама натриев глутамат на ден, здравето ни е застрашено.

И все пак трябва да виждаме истината. Днес не е възможна хранителната индустрия без хранителни добавки, защото точно те, а не селското стопанство осигуряват 10% от ежегодния прираст на продоволствие, без което населението на земята ще се окаже на границата на гладната смърт. Друг е въпросът, че те трябва да бъдат безопасни за здравето. Санитарните лекари безспорно се грижат за това, но и всички останали не бива да губим бдителността си, внимателно да четем етикетите на продуктите, които купуваме.

Още...

ЗАЩО СА ВРЕДНИ ТРАНСМАЗНИНИТЕ

Преди известно време компанията Procter&Gamble наема химик, който в производството на свещи да използва изкуствени мазнини, а не животински и така производството им да поевтинее.

Трансизомерите на висшите мастни киселини са мазнини, които се получават при нагряването до висока температура на течните растителни масла с присъствието на катализатори и водород. В химията процесът се нарича хидрогенизиране. Колкото едно масло е по-хидрогенизирано, толкова е по-твърдо на стайна температура. Течните маргарини са по-слабо хидрогенизирани от твърдите, които съдържат повече трансизомери. Трансмазнините се съдържат в изделия като бисквити, кексове, пасти и торти, вафли, хамбургери. Пържените картофи, тиквичките в заведенията за бързо хранене също съдържат големи дози трансизомери. Трансизомерите на висшите мастни киселини са по-вредни за нивата на холестерола от наситените мастни киселини, защото повишават нивата на LDL-холестерола (лошия), а понижават нивата на HDL-холестерола (добрия).

В организма на човека липсват ензими, които да разграждат синтетичните мазнини. Клетките ги включват в клетъчните си мембрани, където те нарушават клетъчната функция и мембраните стават недостатъчно гъвкави, а това нарушава взаимодействието между клетките. Мембраната е комуникационната система между всички клетки. Ако тя се наруши, функциите на клетката са затруднени.

ВРЕДНИ ЛИ СА ТРАНСИЗОМЕРИТЕ?

Научно е доказано, че трансмазнините са вредни за здравето, защото увеличават лошия холестерол и намаляват нивата на добрия в кръвта. Този отрицателен ефект е два пъти по-силен от ефекта на животинските мазнини.

Поемането на трансмазнини води до увеличаване на килограмите. Опитни животни, хранени с трансмазнини, натрупали с 30% повече коремни тлъстини в сравнение с другата група, която поемала друг вид мазнини със същата калоричност. Установена е и по-голяма степен на инсулинова резистентност – един от първите симптоми на диабета. Според учените обяснението е в способността на трансмазнините да стимулират отделянето на повече инсулин от панкреаса, което води до резистентност към излишъка от този хормон. Има изследвания, които сочат, че изомерите на мастните киселини могат да предизвикат запушвания на кръвоносните съдове, да причинят диабет тип две и да увеличат трайно кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови проблеми. Трансизомерните мазнини не са безвредни дори в малки дози.

ЗАЩО ТРАНСИЗОМЕРИТЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ В ХРАНИТЕ?

Много производители използват хидрогенизираните мазнини вместо олио заради намаляването на разходите, увеличаването на срока на годност, обогатяването на аромата на продуктите. Употребата на вредните мазнини се толерира от държавите, защото големите производители са и големи данъкоплатци.

Food and Drug Administration (САЩ) препоръчва да не се консумират продукти, в чието производство са използвани трансизомери или хидрогенизирани мазнини.

Ню Йорк е първият град в САЩ, където е забранено използването на трансмазнините в ресторантите, следва го Филаделфия. Европейският парламент препоръча да се въведат правила и на етикетите да се отбелязва дали продуктите съдържат трансмазнини. През 2004 г. Дания забрани да се употребяват над 2% трансмазнини в храните и само след две години министерството на здравето там отбелязва с 20% намаляване на сърдечно-съдовите заболявания.
През 2006 г. Кентъки фрайд чикън” (KFC) обяви, че ще спре да използва олио, което съдържа нездравословни мазнини. Компанията се обяви срещу трансмазнините и започна борба с тях. Кембридж направи също крачка към забраняването на трансмазнините в храните.
Според учените намаляването на трансмазнините с 4% (9 грама) ще спаси между 62 и 225 хиляди души от сърдечно-съдови заболявания.
В България производителите не са задължени да описват на етикетите на продуктите си колко грама трансизомери съдържат. Трансмазнини вероятно съдържат шоколадовите вафли, детските храни от типа “corn flakes”, кроасаните с пълнеж.

ВНИМАНИЕ!
За да разберете дали дадена храна съдържа трансизомери, търсете словосъчетанията “хидрогенизирани мазнини”, “хидрогенизирано растително масло”, “частично хидрогенизирани мазнини” на етикетите.


ХРАНИ, КОИТО СЪДЪРЖАТ ТРАНСИЗОМЕРИ НА МАСТНИТЕ КИСЕЛИНИ

Макдоналдс: една порция малки картофки – 2,5 грама, средни – 4, и големи – 6 грама.
Макдоналдс: 6 парчета Chicken McNuggets, съдържат 1,5 грама трансизомери.
Макдоналдс: Big Breakfast – 7 грама, Deluxe Breakfast – 11 грама трансизомери
Най-голямо количество трансизомери съдържат концентрираните сосове и сухите супи, а най-малко се съдържат в течните мазнини и шоколада.
Пържените картофи и панираните продукти в ресторантите за бързо хранене се пържат частично в хидрогенирано олио. Дори веригите за бързо хранене да използват течно олио, понякога картофите частично се пържат от производителя, преди да се замразят и да се предложат на пазара. Пърженето се извършва в хидрогенизирано масло.

ПЕЧЕНИТЕ ХРАНИ

Най-много хидрогенизирани мазнини се употребяват в тортите, кексовете, баниците, Donuts. Един Donut съдържа около 5 г трансизомери на мастни киселини. Бисквитите и кроасаните с пълнеж съдържат около 2 грама трансизомери. Едно малко пликче картофен чипс съдържа около 3,2 грама трансмазнини.

КАКВО ДА ПРАВИМ?

Намалете приема на трансмазнини, следете съдържанието на продуктите, които купувате, бойкотирайте производителя или не купувайте. Трябва да има обществен натиск срещу фирмите, които се отнасят престъпно към здравето ни.

КАК СЕ ПРОИЗВЕЖДА МАРГАРИНЪТ?

При производството на маргарин се внася водород в течната растителност и се разрушават двойните връзки между въглеродните атоми във въглеродната верига на ненаситените мастни киселини. При този процес от течни те се превръщат в твърди при стайна температура. В органичната химия съществува понятието стереоизомерия на веществата, т. е. пространствена изомерия, или разлики в начина на подреждане на атомите в молекулата. /Независимо че химичната формула, молекулната маса на веществата е една и съща и името на веществото е едно и също/ . Геометричната изомерия е вид пространствена изомерия на веществата , която се изразява в различно разположение на атоми или функционални групи спрямо главната въглеродна верига. Когато атомите са разположени от едната страна на въглеродната верига, се наблюдават цисизомери, а когато са разположени симетрично от двете страни се образуват трансизомери.
При хидрогенирането на мазнините се разрушават двойните връзки във въглеродната верига на ненаситените мастни киселини и на тези места се прикрепват водородни атоми, като пространствените варианти са два - водородните атоми да се прикрепят от едната страна на въглеродната верига /цис-/ или да са симетрично разположени от двете страни на съществувалата преди двойна връзка /транс-/. Хидрогенирането на мазнините по химически път дава равни количества цис -и транс- изомери. В живите организми се срещат цисизомери на мастните киселини. Трансизомерите не са свойствени за организмите. Те имат различна пространствена структура и поведение и са необработваеми за ензимите. Освен всичко това, трансизомерите имат и разлики във физичните свойства, температурата на топене при тях е по-висока, а температурата на кипене по-ниска в сравнение с цисизомерите. Тези разлики довеждат до много други несъответствия в метаболизма и затрудняват обмяната на всички мазнини в организма, което причинява редица заболявания и затлъстяване. Това е така, защото в живата природа процесите са ензимни, а ензимите и техните субстрати се разпознават по строго пространствено съвпадение на молекулите, както за дадена ключалка приляга и отключва само верният ключ. Затова е важно каква точно е пространствената структура на всяка молекула, постъпваща в организма. Въведени веднъж в мастната тъкан, трансмазнините много трудно могат да бъдат отново изведени и метаболизирани, защото тяхната несвойствена пространствена структура затруднява всички ензимни процеси в клетките и в целия организъм.
Сами решете дали да повярвате на рекламата за маргарин от който се слабее и е много здравословен, защото бил без холестерол и даже имал “фибри” !

ЗАЩО СА ВРЕДНИ КУБЧЕТАТА БУЛЬОНИ

Хората не умират, те се убиват сами.
Сенека

Рекламирането на кубчетата бульони в СМИ заблуждава потребителите.
Защо?
За да живее, на човек са му необходими всеки ден с храната да получава повече от 400 различни вещества – белтъчини (различни по аминокиселинен състав), мазнини, въглехидрати (различни по строеж), витамини, микроелементи, вода и други биологично активни вещества. Само първите три компонента имат калоричност, останалите нямат.
100 г истинско говеждо месо съдържа: вода, белтъчини, мазнини, холестерин, натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, витамин Е, витамин В1, В2, РР. Говеждото месо задоволява най-добре нуждата на организма от витамин РР, ако има недостиг, човек усеща световъртеж, главоболие, раздразнителност, нарушение на съня, повишена уморяемост, вялост, тахикардия, цианоза, бледност и сухота на кожата. Както се вижда, ако си направим истински говежди бульон, то ще бъде не само вкусен, но и много хранителен продукт.

КАКВО СЪДЪРЖА ЕДНО КУБЧЕ ГОВЕЖДИ БУЛЬОН?

(в 10-грамово кубче)

- сол
- усилвател на вкуса (глутамат, гуанилат и натриев инозилат)
- растителна мазнина
- нишесте
- малтодекстрин
- захар
- хидролизиран растителен белтък
- ароматизатор, който прилича на естествения
- оцветител (карамел)
- говеждо на прах,
- лимонена киселина
- магданоз
- мускатов орех
- куркума
- дафинов лист на прах
- кориандър
- екстракт от чесън
- минимално количество белтъчини, мазнини и въглехидрати.
Както се вижда, хранителната ценност на едно кубче говежди бульон е равна на нула.
Какво получава организмът ни с тези кубчета – набор от химикали плюс малко говеждо на прах и някои подправки (говеждото е необходимо за вкус). Усилвателите на вкуса – глутаматът и компания, многократно ще усилят вкуса на тези компоненти за вашия език, които са в минимално количество в кубчето. Сами направете извода натуралното говеждо или бульонното кубче са по-полезни за вашето здраве.
След като сте поели кубчето бульон, известно време ще бъдете сити, но за кратко. Недостигът от витамини и микроелементи предизвиква т.нар. скрит глад, който ще ви накара да преядете.
Кубчетата бульон – пилешки, говежди, зеленчуков, както и готовите супи съдържат в себе си само химически компоненти, на практика замърсители на организма. От тях организмът не получава нищо полезно, освен калории. Затова не ги употребявайте. Повечето от химическите вещества, които се съдържат в тези храни, разрушават витамините, затова не бива да се добавят дори към нормалната храна.

http://otslabvane.dir.bg/

Още...

“NUTRA SWEET”, “EGUAL”, “SPOONFUL”, “Е 951”.


ВНИМАНИЕ! Възможно е Вие да знаете за това, а може и да не знаете. Предайте това на Вашите познати, чието здраве Ви интересува.

Световната асоциация на университетите по опазване на околната среда възбужда дело срещу Фонда за Множествена Склероза & FDA за съглашателство с Монсанто .

В течение на няколко дни аз четях лекции на световната конференция по опазване на околната среда. Аз представях проблема, свързан с аспартама, който е известен и под названия като “Nutra Sweet”, “Egual”, “Spoonful”, “Е 951”.
На конференцията също така се прочете и доклад от представителите на агентството по опазване на околната среда, в който се съобщаваше, че САЩ са обхванати от епидемия от множествена склероза и системен еритематоден лупус. Представители на агентството по охрана на околната среда заявиха, че не разбират какъв “токсин” би могъл да предизвика толкова масово поражение. Аз обясних, че моите лекции също засягат тази тема.
Ако аспартамът се нагрее до 300С, то дървесният спирт (метанол), съдържащ се в него, се превръща във формалдехид, а от последният се образува мравчена киселина,която на свой ред предизвиква метаболитна ацидоза (мравчената киселина – това е отрова, отделяна от жилата на червените мравки). Отравянето от метанол имитира симптомите на множествена склероза. По този начин една евентуална диагноза за множествена склероза може да се окаже погрешна. Множествената склероза – това не е смътна присъда, ако това са проява на отравяне с метанол.
В случаите на системен еритематоден лупус ние установихме, че това заболяване се е разпространило толкова широко, както и множествената склероза, особено сред тези, които пият кока-кола лайт и пепси-кола лайт. Също както и при случаите с отравяне от метанол, в случаите на системен еритематоден лупус беше забелязано, че жертвите са изпивали по 3-4 бутилки от напитките (1 бутилка е с обем примерно от 350 мл) на ден, а някои даже и повече. При случаите на системен еритематоден лупус жертвите, по правило, не са знаели, че аспартамът способства за развитие на тяхното заболяване. Заболелите продължавали да употребяват аспартам, което влошавало протичането на болестта и ставало опасно за живота.

Когато ние убеждавахме хората да се откажат от продуктите, съдържащи аспартам и те прекратяваха тяхното приемане, заболяването протичаше много по-леко. За съжаление ние не успяхме да постигнем обратно развитие на заболяването. В случаите, при които беше поставена диагноза множествена склероза (когато всъщност заболяването беше вследствие на отравяне с метанол) голяма част от симптомите, след прекъсване приемането на аспартам, изчезваха. Ние даже наблюдавахме случаи на възстановяване на зрението и слуха, изчезваше шумът в ушите.

По време на лекциите аз казвах “Ако вие използване аспартам (“Nutra Sweet”, “Egual”, “Spoonful” и т.н.) и страдате от мускулни болки, спазми, гърчове, виене на свят, болки в главата, депресия, ставни болки, шум в ушите, ако не ви държат краката, зрението ви се влошава, наблюдавате временна загуба на паметта, обхваща ви безпричинно безпокойство – то при вас може да се развива болест, предизвикана от приемане на аспартам!”

По време на моите лекции някои присъстващи скачаха от местата си: “Безпокоят ме някои от тези симптоми. Това обратимо ли е?” Разбирате ли колко широко се е разпространило всичко това!
На една от лекциите присъстваше посланикът на Уганда, който съобщи, че в един от отраслите на хранителната промишленост в неговата страна към захарта се добавя и аспартам! Той, също така, отбеляза, че синът на един от босовете в тази индустрия отдавна не може да ходи, а нали цялото негово семейство приема активно участие в употребата на тази продукция! Проблемът наистина е много сериозен.
Ние посетихме едно здравно заведение. Медицинската сестра, която работеше там, ни сподели, че при шест нейни приятели, големи любители на кока-кола лайт, е била поставена диагнозата множествена склероза.
Това не може да е съвпадение. Това е огромен проблем.
Aспартамът първоначално е бил включен като подсладител в състава на 100 различни изделия, което се е обсъждало на конгрес. След това са се провели още две обсъждания, обаче нищо не е помогнало. Нищо не е било направено.Търговците на наркотици и химикали имат дебели джобове.
Сега съществуват около 5000 продоволствени стоки, в които се съдържа този химикал, въпреки, че неговият патент е пресрочен! Още по времето на първото обсъждане е имало жертви, някои от които вече са слепи. Метанолът, съдържащ се в аспартама, попаднал в клетките на окото, се превръща във формалдехид. Формалдехидът се класифицира в една група с вещества като миша отрова и циановодород (синилна киселина) – смъртоносни отрови! За съжаление, необходимо е много повече време за да убиеш с формалдехид. Но той убива, а също така е и причина за развитие на неврологични заболявания.

Aспартамът променя химическите вещества в мозъка. Само това може да послужи като основание за налагане на жестока забрана на използването на аспартам. В частност, той способства за изменение на допамина в мозъка. А сега си представете какво прави аспартамът с болните, страдащи от болестта на Паркинсон.
Аспартамът също така може да стане причина за възникване на вродени дефекти. Няма нито едно съображение, от което да се ръководим и да разрешим използването на аспартам. Това не е диетичен продукт! В протокола на конгреса е казано: “Аспартамът способства за увеличаване потреблението на въглехидратите и превръщането им в мазнини”. Доктор Робертц отбелязва, че пациенти с диагноза отравяне с аспартам и след това лекувани, са губели до 19 фута тегло. Формалдехидът се отлага в мастните клетки, особено в областта на бедрата и колената.

Аспартамът е особено опасен за диабетиците.

Всички лекари знаят какво може да стори метанолът с диабетиците. Ретинопатията при тях може да възникне вследствие отравяне с аспартам. Аспартамът способства нивото на кръвната захар да стане неконтролируемо, в резултат на което много от пациентите могат да изпаднат в кома. За съжаление много от тях умират. На конференция на Американския Колеж на лекарите било съобщено, че увеличената консумация от диабетици на продукти, съдържащи аспартам, в крайна сметка може да доведе до развитие на кома. В много случаи лекарите не могат да контролират нивото на кръвната захар и в резултат на това, пациентите изпадат в тежка диабетична кома и умират. Наблюдават се също така и случаи на остра загуба на паметта, която възниква заради това, че аспарагиновата киселина и фенилаланинът, при отсъствието на други аминокиселини, образуващи белтъчините, се явяват невротоксични. Те преминават през хематоенцефалистичната бариера в мозъка и предизвикват поражения на нервните клетки. Доктор Ръсел Блейлок, неврохирург, казва: “Тези вещества стимулират такива процеси, които способства за гибелта на невроните, а в резултат на това често възникват увреждания на мозъка с различни степени на тежест”. Доктор Блейлок издаде книга под названието “Екзотоксините: вкус, който убива”. Доктор Х. Д. Робертц, специалист диабетолог и експерт в областта на отравянията, предизвикани от аспартам, издаде книгата “Защита от болестта на Алцхаймер”, в която потвърждава, че аспартамът играе роля в развитието на това заболяване. И това действително е така. Медицинската сестра, с която разговаряхме в болницата, ни съобщи, че при тях е постъпила жена на 30 години с болестта на Алцхаймер. Доктор Ръсел Блейлок и доктор Х. Д. Робертц ще напишат статия за болестта на Алцхаймер, в която ще се позоват на историята на това нейно заболяване и ще я пуснат по Интернет.
Както потвърждава Асоциацията на Американския Колеж на Лекарите: “Ние говорим за чума сред неврологичните заболявания, причината за която се явява една смъртоносна отрова.” Доктор Х. Д. Робертц потвърждава, че “след като аспартамът за първи път се появи на пазара, сред пациентите с диабет започнаха да се появяват случаи на загуба на паметта и зрението, появи се неврологична симптоматика”. Докторите от Асоциацията на Американския Колеж на Лекарите признаха, че никога не са предполагали за възможните ефекти на аспартама.

Те зададоха въпроса защо аспартамът не е забранен досега (фенилаланинът, съдържащ се в аспартама, променя прага на чувствителността, изтощава запасите на серотонина, което способства за развитието на маниакални депресии, пристъпи на паника, злост и насилие). В края на конференцията аз получих факс от Норвегия, в който молеха за доставянето на антидот за тази отрова. Там имаше много проблеми, свързани с употребата на аспартам. Тази отрова се използва в целия свят.
За щастие, при нас на конференцията присъстваха говорители и посланици от различни страни. Те се съгласиха да ни помогнат. Ние Ви молим за помощ. Разпространявайте тази статия и предупреждавайте всеки, когото познавате.

Връщайте продуктите, съдържащи аспартам там, откъдето сте го взели. Приемете девиза: “НЕ НА аспартамА – СТИГА ОПИТИ!” Изпратете ни своята история. Аз се заклевам, че Монсанто, създателят на аспартама, знае, че веществото е отровно. Но те финансират American Association, American Dietetic Association Congress, Conference of the American College of Physicians. B New York Times от 15 ноември 1996 година излезе статия за това, че American Dietetic Association Congress е потвърдила продукцията, включена в хранителната промишленост и сега получава пари от нея пари. Именно за това те не могат да критикуват техните добавки и да говорят за връзките си с Монсанто.
Доколко всичко това е лошо? Ние посъветвахме една майка, чийто син приемаше “Nutra Sweet”, да престане да дава на детето си този препарат. Детето всеки ден имаше силни припадъци. Тази майка позвъни на лекуващия лекар, а той от своя страна позвъни на ADA, откъдето му казаха, че не трябва да се прекъсва приема на “Nutra Sweet”. Все още се опитваме да убедим тази майка, че припадъците са свързани с приема на аспартам. Ние всички видяхме, че след прекъсването на аспартама припадъците бяха прекратени. Ако сега детето умре, виновникът ще бъде известен. Ние се борим против това.

Известни са 92 симптома, които възникват при отравяне с аспартам.

Повечето от тях се явяват неврологични, тъй като аспартамът поразява нервната система.
В топлите страни диетичните напитки са изключително широко разпространени. Служителите и жените ги пият през целия ден. Напомням, че при температура по-висока от 300С от аспартама се образува метанол. Не е удивително, че при всички тези хора се появяват симптоми идентични с тези, които възникват при отравяне с аспартам. Доктор Роберти твърди, че употребата на аспартам по време на бременност води до развитието на вродени дефекти в новороденото.

Доктор Люис Елсас, педиатър и професор по генетика, от университета в Емори, доказа, че фенилаланинът се натрупва в структурите на главния мозък и предизвиква умствена умора. По лабораторни данни при животните се развиват тумор в мозъка, при което фенилаланинът се превръща в ДХА, фактор за растеж на тумора в мозъка. Когато доктор Асписто чете лекция за аспартама, един от лекарите в аудиторията, неврохирург, каза: “Когато ние изследвахме отстранения тумор на мозъка, открихме в него високо съдържание на аспартам.”
“Stevia” – това не е хранителна добавка, която помага за метаболизиране на захарите и за която се казва, че е идеална за диабетици. Тя е одобрена от FDA, но FDA е постъпила незаконно, тъй като има лоялно отношение към Монсанто.
Ако на етикета е написано “БЕЗ захар” – даже не се замисляйте над това, в този продукт има аспартам (или някои от другите подобни подсладители - захарин и дори по-вредния цикламат - бел.ред). Сенатор Ховард Хеценбаум написа закон, в който се казва колко опасен е аспартамът и информира жените имащи деца и бременните. По този законопроект се планира независимо проучване на проблемите съществуващи в обществото (измененията в химическата структура на мозъка, припадъците, неврологичните симптоми). Това начинание ще бъде загуба за търговците на наркотици и химикали, които позволяват свободното съществуване на болестите и смъртта в непросветеното общество.
След конференцията на Американския Колеж на Лекарите ние се надяваме на подкрепа от страна на световните лидери.
Моля Ви, помогнете ни. Съществуват много хора, които трябва да бъдат предупредени за опасността.

[1] FDA – Food and Drug Administration - (Управление по контрола и качеството на лекарствените и козметични средства. Министерство на образованието и социалните служби на САЩ ) – бел. авт.
[2] Монсанто – създателят на аспартама – бел. пр. (вижте материала Милиони срещу Монсанто - бел. ред)
[3] Склероза – патологично уплътняване и втвърдяване на тъкани или органи вследствие на разрастване на съединителна тъкан. Множествена склероза – хронично прогресиращо заболяване, протичащо с ремисии и характеризиращо се с наличност на разпръснати в главния и най-вече в гръбначния мозък (предимно в бялото вещество) на многобройни склеротични плаки – бел. пр.
[4] Системен еритематоден лупус (вълчанка) – заболяване, при което се получават разнородни язвени и деструктивни процеси по лицето, наподобяващи обезобразяване след ухапване от вълк – бел. пр.
[5] Допамин – един от медиаторите в синапсите на невроните, чрез който нервния импулс се предава от един неврон в друг, намира се в нервните влакна – бел. пр.

Бети Мартини (Betty Мartini)

Women’s Cancer Resource Center Laurie Moser,
Assistant Director 1815 East 41st Street,
Suit C Minneapolis,
MN 55407-3425 1-800-980-8544 или 612-729-049.

Вие четете това предупреждение благодарение
на Пермския Хуманитарен Център “Дианетика”

http://www.feia.info/

Още...

FDA ПРОВЕРИТ СВЯЗЬ ПИЩЕВЫХ КРАСИТЕЛЕЙ С ГИПЕРАКТИВНОСТЬЮ


Управление по продуктам и лекарствам США (FDA) проверит безопасность пищевых красителей, содержащихся в готовых к употреблению продуктах, сообщает The New York Times. По результатам проверки экспертная комиссия даст заключение о целесообразности введения специальной маркировки указанной продукции.

Надзорное ведомство запланировало проверку из-за растущего числа свидетельств, подтверждающих связь между употреблением продуктов, содержащих красители, и развитием у детей различных поведенческих расстройств, в том числе гиперактивности.

Согласно предварительному отчету FDA, красители могут быть безвредны для здоровых потребителей. Однако, по мнению специалистов ведомства, употребление некоторых пищевых добавок, в частности искусственных красителей, может ухудшить состояние детей с предрасположенностью к поведенческим расстройствам.

В 2008 году американская организация "Центр по использованию достижений науки в интересах общества" (Center for Science in the Public Interest, CSPI) опубликовала обращение к органам надзора в сфере продуктов питания. По мнению защитников прав потребителей, покупая продукты с различными искусственными добавками, в том числе конфеты, чипсы или "готовые завтраки", некоторые родители не подозревают, что подвергают риску своих детей.

В связи с этим CSPI призывала отказаться от использования таких добавок в пищевой промышленности или, по меньшей мере, обязать производителей помещать на упаковку продуктов предупреждения о том, что искусственные красители могут спровоцировать гиперактивность и другие поведенческие расстройства у детей.

В 2007 году журнал The Lancet опубликовал статью исследователей из Великобритании, изучивших влияние ряда пищевых красителей и консервантов на поведение детей. Согласно выводам ученых, в те периоды, когда дети употребляли напитки с пищевыми добавками, они становились гиперактивными, непослушными, вели себя импульсивно и плохо концентрировались. В 2008 году британское агентство по стандартизации продуктов питания (FSA) призвало прекратить использование в Европе синтетических пищевых красителей (E110, Е122, E102, E124, E104 и E129), употребление которых может привести к развитию гиперактивности у детей.

http://www.dari.kz/

Последни статии

Статии

eXTReMe Tracker