|
Share

Ден преди световния ден на водата бе учредена  Фондация „Български национален съвет". Председател на неправителствената организация е Иван Стамболов, който заяви в интервю за Информационна агенция КРОСС, че предстои издаването на Алманах на водата.

Според него не само българина няма култура на пиенето на вода и в тази посока е необходимо да се работи. „Водата, и по-конкретно, правилната хидратация на организма, е един от най-евтините и ефикасни начини за поддържане на здравословното състояние на човек, и от там нататък за неговата работоспособност и качество на живот", заяви Стамболов. Държавата може и да има някаква политика към водата като природен ресурс или инфраструктура, но определено няма политика за водата като средство за правилна хидратация, твърди още Стамболов, който обеща Водният съвет да работи именно в тази посока.

-Г-н Стамболов, откъде дойде идеята за създаването на Български национален воден съвет?
През последните години така или иначе ми се наложи, във връзка с моята основна работа да се занимавам и с комуникационни кампании в областта на фармацевтиката, медицината и здравеопазването. Това бяха кампании на тема здравословно хранене, затлъстяване, хранителни поносимости и още много други. Тогава разбрах, че превенцията на заболяванията и здравословния начин на живот са много важни приоритети чисто икономически, при това в два аспекта. Единият е личен, а другият - социален. Човек е по дееспособен, когато е здрав. А бивайки по-дееспособен, човек е и по-работоспособен и съответно по-богат. А в социален план здравия човек е по-малка тежест на обществото, защото не натоварва социалните програми. От няколко месеца ми се наложи да навляза и в проблематиката на водата, работейки в комуникационни кампании за вода. Тогава стигнах до извода, че водата, и по-конкретно, правилната хидратация на организма, е един от най-евтините и ефикасни начини за поддържане на здравословното състояние на човек, и от там нататък за неговата работоспособност и качество на живот. Понеже смея да твърдя, че съм компетентен в областта на комуникационните кампании и виждайки, че по света и най-вече в Европейския съюз, САЩ и Канада тази тема е много актуална, реших да инициирам създаването на български воден съвет. Неговите цели са фокусирани много тясно - водата в нейния аспект за правилната хидратация на организма.

А смятате ли, че българите имат необходимата култура в тази посока?
Оказва се, че не само българите имат проблем с пиенето на достатъчно вода. Чел съм изследване, направено в Англия от сходна на нашата организация, което показва, че англичаните пият пет пъти по-малко вода дневно от колкото трябва за правилна хидратация. Аз мисля, че ако бъдат отделени необходимите средства за едно такова изследване и в България, резултатите ще бъдат подобни.Това е проблем по цял свят защото хората пият вода, само когато са жадни и мислят, че си набавя вода и от много други храни и напитки, но това не е точно така. Оказва се, че проблемите на хидратацията са една много широка област с много изследвания направени по света, които се надявам да бъдат пренесени и тук. Оказва се, че хората знаят много малко за правилната хидратация и последиците от нея за тях.

Кои са следващите стъпки на Български национален воден съвет?
Следващите стъпки са в две посоки. Създаване на съдържание и комуникация на това съдържание. В областта съдържание ние ще направим конференция тази година с дискусия на темата за правилната хидратация, която е доста по-обширна отколкото звучи. Тя съдържа в себе си дерматологични, метаболични и всякакви други аспекти - водата в спорта, водата в училище, водата за активния начин на живот, за красотата и дори за емоционалния баланс. Амбицията ни е да привлечем специалисти от всички области, свързани с необходимостта и ползата от пиене на вода и да ги накараме да напишат в достъпен вид каквото знаят. Така ще се образува информационен пул, който със средствата на комуникационните кампании Водният съвет ще огласи пред най-широка публика.

Смятате ли, че държавата има правилна политика по отношение на водата?
Водата има много аспекти, като безспорно един от най-важните от тях е водата като природен ресурс и водата като инфраструктура, но нашата организация се занимава най-вече с водата като пиене. Държавата може и да има някаква политика към водата като природен ресурс или инфраструктура, но определено няма политика за водата като средство за правилна хидратация. Доколкото водата като природен ресурс е приоритет на Министерството на околната среда и водите, водата като инфраструктура е приоритет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, то водата като пиене трябва да бъде приоритет на Министерство на здравеопазването, а това изглежда не е така. Имам предвид, че не е приоритет, а не че не трябва да бъде.

А какво бихте ги посъветвали Вие?
Бихме им предложили проекти. Ние като неправителствена организация бихме помогнали на държавата и на членовете на обществото да се изнесат тези проблеми и наша задача е да намерим финансиране за това.

И един практичен въпрос - редно ли е да се пие вода по време на хранене или след хранене и кога е най-полезно да пием вода освен, когато сме жадни ?
Според това, което съм чел, трябва да се пие вода между храненията. И още един полезен съвет - понякога, когато сме гладни всъщност сме ожаднели и вместо да изядем една бисквита или едно парче сирене, ще изпием една чаша вода и това ще ни реши въпроса.

http://www.cross-bg.net/

Още...

РОЛЯТА НА ВОДАТА В ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ

Нека се обърнем към цифрите. Знаете ли, че 55-70% от тежестта на тялото на възрастен човек са вода. В мускулите се съдържа повече вода, отколкото в тлъстините, ето защо колкото сте по-стройни, толкова повече вода има във вашето тяло. Вода се съдържа във всяка клетка на организма. Кръвта се състои от 83% вода, мускулите - от 73%, мастите - от 25%, костите - от 22%.
70% от водата в организма се намира вътре в клетките, в състава на клетъчната протоплазма. Тази вода се нарича структурирана, тя притежава висока биологична активност и осигурява устойчивостта на организма спрямо въздействието на агресивните фактори на околната среда.
Достатъчното количество постъпваща в организма вода е едно от основните условия за здравословен начин на живот. Водата активно участва в химичните реакции, протичащи в тялото ни, доставя хранителни вещества на всяка клетка, извежда токсините, шлаките и излишъците от соли, съдейства за понижаване на кръвното налягане, като по този начин намалява вероятността от сърдечен пристъп. Употребата на достатъчно вода е един от най-добрите начини за предотвратяване образуването на камъни в бъбреците. Водата сякаш смазва ставите, като no този начин изпълнява ролята на амортисьор за гръбначния мозък, а също така регулира температурата на тялото и осигурява еластичност на кожата.
Водата е необходима за нормалното храносмилане. При участието си в обмяната на веществата тази уникална течност позволява да се намалят мастните отлагания и да се понижи телесното тегло. Много от хората, които искат да отслабнат, смятат, че техният организъм задържа вода, и затова се стараят да пият по-малко. Водата обаче е естествено пикочогонно средство и ако наистина искате да отслабнете, най-добрият метод е да пиете повече вода.
Редовното постъпване на вода в организма в достатъчно количество осигурява издръжливост и жизнен тонус. Да се контролира теглото при това е no-лесно, тъй като се подобрява храносмилането. Впрочем, ако става дума за вече натрупани излишни килограми, ще споделя с вас една проста, но ефективна рецепта. Трудно ви е да се придържате към диетата? Дори при леко чувство на глад не можете да се удържите да не налапате парче хляб с масълце? Постоянно ви тегли към нещо вкусничко? Е, просто пийте вода - това ще ви помогне да намалите апетита и лесно ще се откажете от тежка, висококалорична храна.

Не довеждайте организма си до обезводняване! Знаете ли какви симптоми свидетелстват за това?
Сухата кожа (може да се придружава със сърбеж), умората, лошата концентрация на вниманието, главоболието, запекът, повишеното налягане, лошата работа на бъбреците, рецидивиращата инфекция на пикочните пътища, сухата кашлица, болките в гърба и ставите - всичко това са сигнали SOS, които ни изпраща организмът, изпитващ недостиг на вода.
Алкохолните напитки, кафето, чаят не доставят на организма полезни вещества. Напротив, при тяхната употреба организмът се нуждае от още повече вода, за да изведе вредните вещества, коитоo влизат в състава им. Нещо повече, алкохолът и кофеинът оказват обезводняващо действие.

Колко вода е нужна?

Знаете ли, че без вода човек загива най-много след шест денонощия? Колко течност трябва да се изпие, за да функционират добре вътрешните органи? Heка се обърнем към статистиката.
Обикновено човек губи през денонощието 2-3 л вода. В горещо време, при висока влажност, по време на спортуване разходът на вода нараства. При това не бива да се ориентираме по интензивността на потенето, тъй като при някои физически натоварвания - плуване, колоездене, липсата на потене може да ви заблуди относно истинската загуба на течност.
Загубата трябва да се компенсира. Приблизително половината от всекидневната потребност на организма от вода се удовлетворява от храната, останалото количество трябва да приемем във вид на различни напитки. През лятото трябва да се пие 2-2,5 л вода. При това не е важно дали изпитвате жажда или не: този рефлекс е краен и външен израз на вътрешното обезводняване на организма. Не забравяйте, че бременните и кърмачките се нуждаят от повече вода.

Каква вода може да се пие ?
Отдавна не е тайна, че не всяка вода може да се пие. Парадоксално, но факт: водата е необходима за живота, но същевременно тя е и една от главните причини за заболяванията по света. Опасността се открива на микробиологично ниво - водата в природата съдържа множество микроорганизми, които причиняват различни заболявания (холера, тиф, хепатит, гастроентерит и др.). Замърсяването впрочем може да бъде и химическо… Няма да се спирам подробно на това, за да не се отклоня от основната тема.
Какво на първо място трябва да се знае за водата? Тя не само трябва да е пречистена от замърсявания, но и да има приятен вкус.
Помнете, че хлорираната вода от крана е опасна за здравето. Макар че хлорът унищожава опасните микроби, той е една от причините за възникването на атеросклероза. Като се съединява с присъстващите във водата органични вещества, хлорът на свой ред също образува вредни вещества. Ето защо е най-добре да се пие чиста изворна вода, но тъй като ние, градските жители, сме лишени от този дар на природата, то трябва сами да се погрижим за здравето си.
Може да се пие обикновена преварена или бутилирана трапезна вода, някои си купуват пречистващи филтри. Днес филтрите не са само мода, те наистина са необходими!
Често си спомням, че моите родители не знаеха какво е това филтър. Пиеха си водата от крана и никога не боледуваха. Да, екологията дори преди 50 години беше много no-добра от днешната. Наистина, колкото повече човек узнава за света, колкото по-активно се стреми да постави бариера между природата и себе си, толкова no-силно природата се намесва в жизнената дейност на човека.
Нека не се задълбочаваме във философски размисли. Време е да разсъждаваме. Проблемът с чистотата на водата е актуален именно днес, независимо че no-голямата част от повърхността на земното кълбо (71%) е покрита с вода - морета и океани, чиято площ почти десет пъти превишава площта на повърхността на Луната.
Основните запаси от вода на Земята са в световния океан. Солените морски води са 94% от целия обем вода, а делът на сладководните източници е по-малко от 2%. Само 0,025% от прясната вода се намира в течно състояние и в достъпни за хората места. 1,6% от водата е скована от могъщи ледове, а 4% са подземните води - област на активен водообмен.
Количеството прясна вода в почвата, реките, езерата и другите водоеми е само 0,025% - относително скромно число от гледна точка на общите запаси от вода. И дори и от този неголям процент хората не могат да се възползват изцяло. Далеч не всяка сладка вода е годна за пиене.
Водата, която сме свивали да наричаме чиста, за съжаление не се оказва такава - в смисъл, че благоприятно въздейства на човешкия организъм. И това, трябва да се признае, съвсем не е новост. Хората са знаели за качествата на прясната вода от незапомнени времена.


Водата вчера, днес и утре

До наши дни се стигнало описанието на Витрувий - архитект на Древния Рим, който се занимавал с водоснабдяването на града и проектирал водопроводи за осигуряването на питейна вода за гражданите.
В този документ Витрувий пише, че ако в някакво селище види "цветущи физически и нравствено жители", това означава, че хората в това място пият доброкачествена вода всеки ден през целия си живот.

Английската кралица Елизабет I през XVI вeк издава указ за учредяването на премия от 10 хиляди лири стерлинги за изобретателя на евтин способ за опресняване и обезсоляване на водата.
Един век се сменял с друг, научнотехническият прогрес стигал фантастични висини, сумата на премията, благодарение на лихвените проценти, нараствала… Но възнаграждението и до днес не е намерило своя собственик Taкa че имайте го предвид. Може би именно вие ще станете негов притежател.

Химическата формула на водата Н2О е всеизвестна, но водата за милиарди години, образно казано, се е наситила с цялата таблица на Менделеев. В световния океан са разтворени милиони тонове злато, сребро и други метали. Във водата се съдържат огромни количества соли, тя може да се оцвети, да помътнее от наличието на микроскопични частици или живи организми, да разтвори огромно количество соли, газове, например сероводород (благодарение на които впрочем е придобил славата си курорта Мацеста), да се загрее до 100 °С или повече, или да се охлади до невероятно ниски температури. Водата може да бъде алкална (мека, като например водата от Нева) или киселинна (твърда)…

В пречистената питейна вода, която и пием, в неголеми количества се съдържат метали, като желязо, манган, цинк алуминий, калций, натрий, сулфити и други компоненти.
По данни на ЮНЕСКО почти във всякаa страна съществуват проблеми с водоснабдяването заради недостиг на източници на прясна вода от високо качество. Изследванията са установили тясната връзка между заболяванията на черния дроб, жлъчния мехур, задстомашната жлеза и количествата вредни примеси в питейната вода (пестициди). Те нерядко стават причина и за преждевременни раждания, психични разстройства, прояви на старчески маразъм и др.

Във всички времена народите са създавали легенди за живата и мъртвата вода, а древният лeкар Хипократ смятал чистата вода за най-доброто целебно средство.

Вие вероятно неведнъж сте слушали да ползата от водата от разтопен лед, а също за лековитите свойства на водата от извори, планински източници и др. Различните взаимодействия в природата - например триенето на водата в камъчетата в планинския ручей като че я зарежда, тя се йонизира и става много полезна за организма.

Тези процеси впрочем пораждат и ефекта на наелектризирания планински въздух, на въздуха край водопадите. Струва ми се излишно да добавям, че този въздух притежава уникални свойства и оказва лечебно въздействие върху организма.

Статията е взета от сайта: http://zdrave.org

Още...

ВОДАТА – НЕОБХОДИМОСТ ПРЕЗ ТОПЛИТЕ ДНИ.

За водата и необходимостта от течности през топлите летни дни, говорим с Донка Байкова, доктор по медицина и доцент по хранене и диететика.

Всички знаем че около 72-75% от телесната маса на човека е вода. През лятото, чрез потенето, губим значително по-голямо количество течности през кожата.

Загубата на течности от организма изисква и съответно компенсиране на водно-солевия баланс.

Трябва да се поддържа едно стабилно и добро ниво на загубата и приема на течности. Това изисква минимум 1,5 литра течности. През топлите летни дни, особено, ако хората са изложени на по-високи температури, приемът на вода може да се завиши и да стигне до 2,5 литра.

Колкото повече се потят хората, толкова по-голяма потребност от вода има организмът им, за да поддържа хомеостазата си.

Важно е да се знае, че приемът на течности зависи от индивидуалните особености на организма и хора, страдащи от някои заболявания не трябва да прекаляват. Свръхприемането на течности може да причини повишаване на кръвното налягане. Увеличава се обема на кръвообращението и сърцето работи при затруднени условия.

При потенето, особено ако то е по-обилно, освен вода се губи и натрий. Това може да доведе до нарушение във водно-солевия баланс на организма. Добре е в топлите дни да се добавя и щипка сол към айряна.


Научни проучвания, направени през годините, показаха, че много добре през летните месеци, при силно изпотяване, действа един леко подсолен доматен сок. Това се препоръчва особено при хора с по-високо тегло, които имат и обилно изпотяване.


Препоръчително е част от необходимите течности да се набавят с пиенето на чай. Чаят не трябва да е много горещ, но в никакъв случай и студен.


През топлите дни е добре да се пият топли напитки с температура около 40 оС. Те уравновесяват температурата на тялото и околната среда и допринасят за по-ниска загуба на течности от организма.


Източник: puls.bg

http://za-zdrave.blogspot.com/

Още...

ПИЕНЕТО НА ВОДА ПРЕЗ ЗИМАТА

Обикновено хората се стремят да пият вода предимно през лятото и забравят за това през студения сезон.

Всъщност пиенето на вода през зимата е дори по-важно отколкото през лятото. Заради по студеното време водният баланс в организма може да се наруши и това да доведе до обезводняване.

Не забравяйте, че приемането на чайове и топли напитки не замества пиенето на вода.

По-голямата част от течностите в човешкото тяло -71% е вода. Този процент е непостоянен поради факта ,че тази вода е подвижна. При определени условия тя лесно се отделя от организма и се обменя с нова. Обикновено пълната обмяна се осъществява за 5-8 часа. Този непрекъснат воден поток непрекъснато очиства, храни и обновява човешкото тяло. Установено е, че редовната и пълноценна обмяна на водата подобрява общото състояние на организма, действа профилактично и лечебно.

Минималното необходимото количество вода , което задоволява човешките потребности в спокойно състояние, при нормална температура, липса на вятър и.т.н. , е 100 грама вода на час, т.е 8-10 глътки на 60 минути. Простата сметка показва, че за 16 часа бодърстване човек трябва да консумира не по-малко от 1.6 литра вода независимо от сезона и атмосферните условия.

Отделните телесни части съдържат различно количество вода : главният мозък – 83% , кръвта – 90% , секретираните течности /стомашен сок , слюнка, жлъчен сок и др./- 96-99% , мускулите – 75-80% , костите 22-28% , а зъбният емайл само 0.2 %.

Най-краткият и безспорен здравен съвет, който може да се даде е: Пийте повече вода!

Леката дехидратация (липса на вода в организма) води до главоболие, сънливост, промени в настроението, забавя реакциите.

Тежката дехидратация води до запек и други по-сериозни състояния, включително рефлекторно повишаване на артериалното налягане.

Жлъчните камъни, бъбречните камъни се дължат на кристализация, възникнала в преситен разтвор. Колкото повече вода пием, толкова телесните течности са по-разредени и съответно рискът от кристализация е по-малък.

Водата разрежда отровите попадали в организма ни и спомага за изхвърлянето им, промива пикочните пътища и намалява риска от бактериалното им инфектиране. Затова се препоръчва човек да изпива 1,8 литра (около 8 чаши) вода дневно.

водата е част от здравословното хранене и се изисква дисциплина да се пие редовно. Сложете си бутилка и чаша на бюрото и през работното си време отпивайте през известен интервал. Ако имате ежедневни физически натоварвания, свикнете да пиете вода преди, по време и след тях, за да компенсирате изпотяването. Водата е най-добрата безалкохолна напитка.

Някои си мислят, че редовното пиене на вода ще повиши трайно артериалното им налягане. Не е така. Водата само минава през организма. Колко от нея ще остане в тялото ни, зависи от това колко готварска сол сме употребили. Солта е тази, която задържа водата в тялото ни. Затова злоупотребата с готварска сол води до артериална хипертония.

Резултат от дългогодишните научни изследвания и практика на американския лекар д-р Ф. Батманжелидж “Тялото жадува за вода. Прочистване, лечение, отслабване чрез пиене на вода”.

В книгата авторът описва решаващата роля на ежедневното пиене на нужната дажба вода за нормалното протичане на всички функции в организма, посочва многобройни примери от неговата практика за излекуване на стомашно- чревни, сърдечни, ставни заболявания, астма, алергии, стрес, главоболие, наднормено тегло и др. чрез пиене на вода.

Според д-р ф. Батманжелидж лекарите погрешно приемат сигналите на обезводненото тяло, като симптоми на различните заболявания и предписват лекарства вместо пиене на вода.

http://www.tialoto.bg

Още...

БЯХ РАЗВАЛИНА, НО СЕ ИЗЛЕКУВАХ С ... ВОДА

Никога не съм вярвал в нетрадиционната медицина, но се случи така, че се излекувах точно по този начин. Предлагам на вниманието на читателите ви лечение с водна терапия, която помага на организма сам да се лекува, т.е. да подобрява функциите на болните органи.

В началото на март 2004 г. ми дадоха книгата “Тялото жадува за вода”, чието мото е: “Ти не си болен, а си жаден”. Авторът, доктор Батманжелидж, в края на 80-те години открива метод на лечение на човешкия организъм, който възстановява жизнените функции на тялото и неговите органи. Здравната организация на САЩ обаче отказва да я популяризира, защото годишно се харчат огромни суми за лекарства, а техните производители са основните й спонсори.

За да ви стане ясно за какво става дума, ще ви дам кратка информация за моето здравословно състояние до започване на лечението.

Аз съм хипертоник с инсулинозависим диабет, увредени клапи на сърцето, разширени вени, вътрешни хемороиди, главоболие, безсъние, киселини в стомаха, схващане на пръстите на лявата ръка, холестерол - 9 единици, склерозирали мускули на крайниците, схващане на мускулите по време на сън, с увредено дясно коляно, наднормено тегло - 113 кг, камъни в бъбреците, хроничен запек, разширен черен дроб вследствие на прекарана малария, полиневропатия, сковаваща болка в кръста, която не ми позволяваше да вървя повече от 100 метра, без да се наведа, за да се облекча от нея, болки в коленете при ставане.
На 3 март 2004 г. започнах терапията, като продължих да вземам предписаните ми лекарства, и ...
След няколко дни болките в кръста изчезнаха! Сега без усилия всяка сутрин изминавам от 4 до 8 км за около час и половина - два.
Още в първите дни започна да пада нивото на кръвната захар, започнах да намалявам сутрешните дози инсулин. След месец и половина спрях сутрешната доза, а след 100 дни - и вечерната.

Преди започване на терапията взимах по 20 единици инсулин сутрин и вечер, а сега съм само на диета - без захар и бял хляб, а вечер - само на салата и плодове.

Другите лекарства започнах да спирам постепено.
В началото на април студените ми стъпала се стоплиха и тлъстините започнаха чувствително да се стопяват и към април 2005 година вече бях 97-98 кг. Кръвното ми налягане се нормализира.

Разширените вени започнаха да се прибират и вече от година не са се възпалявали.

Тежестта в краката ми изчезна, отоците и моравосините кръвоизливи от стъпалата ми също.

Кръвоизливите в очите започнаха да се избистрят.
Повече от година и половина хемороидите ми не са кървили, вече нямам и запек.

Сърдечната аритмия изчезна, болките в коленете също, въпреки че все още се качвам и слизам трудно от превозни средства.

Мускулите на краката ми вече не се схващат по време на сън, а през 2006 г. установих, че и черният ми дроб се е свил почти до нормалните си размери.


КАКВА Е РЕЦЕПТАТА?

Тя е проста за прилагане, но е нужно постоянство, да не кажа инат, докато човек е жив.
На един килограм телесно тегло е необходимо да се приемат 30 мл обикновена чешмяна вода дневно, като на 2 л вода се слага 3 грама сол. Специално при моето тегло - 113 кг, аз изпивах 3390 мл вода. Започнах с 3.5 л изворна вода и 5, 25 г сол. Разделя се на 6 дози. Приема се по 1 доза половин час преди ядене (закуска, обяд, вечеря) и два и половина часа след ядене, т.е. общо 6 дози. Лекарствата не се пият с тази вода.

Примерен режим на пиене на водата:

- 7.00 ч - вода;
- 7.30 ч - 8.00 ч. закуска;
- 10.30 ч - вода;
- 12.00 ч - вода;
- 12.30 ч - 13.00 ч - обяд;
- 15.30 ч - вода;
- 18.00 ч - вода;
- 18.30 ч - 19.00 ч. вечеря;
- 21.30 ч - вода.

ВОДАТА СЕ ПИЕ НА ГЛЪТКИ, НЕ НА ЕКС.


Важно!
Ако пропуснете някое хранене, водата не се пропуска! Трябва да се спрат храните с подсладители - захарин и др.

Внимание!
Ако сте пили по половин литър вода, започвате със същото количество, разделено на 6 дози. През 2-3 дни увеличавате количеството вода. При болни бъбреци също, няколко дни следете урината, като постепенно увеличавате водата и солта.

Само режимът на пиене на вода със сол дава фантастичен резултат. Както пише авторът, това е революция в здравеопазването. Ако желаете, отделно може да пиете чай или кафе.
Сега на ден пия по 3 л вода с 4,5 г сол , понеже вече тежа 96 кг. Тази смес ( вода и сол) помага за възобновяване на физико-химичните реакции в организма, започва да сваля излишния холестерол, прочиства кръвните, водните и нервните пътища в организма и му позволява сам да се лекува.
През април 2004 година се простудих силно и белите ми дробове се възпалиха, имах силна кашлица. Само за 10 дни всичко отмина без употреба на лекарства, а през ноември 2005 г. хремата ми премина без никакви лекарства само за няколко дни.
Не можем да принудим всички хора да опитат това средство, но можем да им дадем шанс, най-вече на пенсионерите, страдащи от постоянна липса на средства.
През декември 2006 година кръвната ми захар рязко падна и това ме принуди да взимам и вечер въглехидрати - бял хляб по една филийка, дебела 1 см. Дотогава вечер бях само на салата. Явно панкреасът почти напълно е възстановил функцията си да произвежда инсулин.
Авторът пише, че по начало след 20-годишна възраст всички хора трябва да спазват този режим, за да поддържат тялото си в добро здраве. Той препоръчва разходка всеки ден сутрин и вечер, минимум по един час и петнайсет минути.
Доктор Батманжелидж пише, че при изследване на ракови клетки в тях е установена неколкократно по-малка концентрация на сол спрямо здравите клетки в организма.
Недостатъчното количество сол в организма води до високо кръвно налягане и чупене на костите при възрастните хора. С този метод има възможност да се лекуват всякакви заболявания, например астмата се лекува за около месец.

С пожелания за скорошно оздравяване,
Ваш Ленин В. Шилигарски, София

http://www.blitz.bg/

Още...
ПОЛОВИНАТА БОЛЕСТИ МОГАТ ДА СЕ ИЗЛЕКУВАТ С ... ВОДА

Проф. Иван Павлович Неумивайкин е доктор на медицинските науки в Русия, военен лекар. В продължение на 30 години е отговарял за здравето на космонавтите. Лауреат е на много награди, водещ народен лечител в Русия, ръководител на лечебен център. Проф. Неумивайкин прави скандални заключения, които поставят под съмнение няколко от утвърдените медицински доказателства и твърдения.

- Проф. Неумивайкин, каква е същността на новата посока в медицината, по която вие работите?

- Тази посока е основано, първо - на личната отговорност на Всеки човек за собственото му здраве И Второ -на използване законите на физиологията, по които функционира човешкият организъм. Днешната медицина не прилага и не се придържа към тези закони, въпреки че без тях не може да се излекува каквото и да било заболяване. Сега сякаш се предпочита да се дават луди пари за скъпи лекарства и вносна апаратура.

На нас ни трябваха 20 години борба, за да узаконим народната медицина

Но u в момента по телевизията показват как е невъзможно човек да се излекува от болестта на Паркинсон. Въпреки че много лекари разбират как точно стоят нещата. Проблемът е в това, че никой не Желае да променя системата. Изучават се болести като тази на Паркинсон и множествена склероза. Аз ще заявя на целия свят, че такива болести няма.

- Няма болест на Паркинсон? А какво е тогава?


- Съществува болестно състояние - основно на стомашно-чревния тракт. Тези болни са със запек по 10-15 дни, червата им не функционират. А това е тежко отравяне, по-лошо от Чернобил. И докато работата на червата не се нормализира, нищо не може да се направи за тези болни.

Официалната медицина не е излекувала нито един от тях

А при нас тези хора след 2-3 месеца вече ходят на пазар, ръцете им не треперят. Мен са ме обвинявали в използване на неразрешени лекарства и едва ли не ме изкараха престъпник. Аз обаче издадох книга, озаглавена „Пътят за избавяне от болести, които не съществуват. Хипертония. Диабет.\" Хипертония няма. Това, което наричат тежка хипертония, се лекува за 2-3 месеца. А що се отнася до диабета, ще ви препоръчам новата си книга „Диабетът: митове и реалност\". Как да кажа, че има диабет, когато няма такъв?

- Но нали 300 милиона души в целия свят страдат от това, задстомашната жлеза не изработва инсулин...

- Задстомашната жлеза е труженик. При нас дори съществува обществена организация „Прощавай диабет\". 2 седмици - и диабет няма! Само се прави физкултура около един час всеки ден. Но, и още нещичко... Тялото - това е твоят мотор, твоята машина. По-добре се занимавай с нея, отколкото да страдаш. Диабетиците трябва да отделят особено голямо внимание на краката си. Там е цялата система. Посети занятията, а след това бъди така добър да си ги правиш сам у дома.

- И ще се изработва инсулин?


- Разбира се! Всичко това е физиология. Нужно е там, вътре в нашия организъм, да се създадат човешки условия за Живота на клетките. Вижте само с какво тъпчат децата сега - всички тези сладкиши, кока-коли и пр. На 3-4 ГОДИНИ детето вече има диабет.
На нас ни е нужна само тази захар, която се образува като краен продукт от преработването на храната. А от сегашните нови продукти захарта в кръвта веднага се покачва, задстомашната Жлеза е принудена да изработва повече инсулин. Но докога трябва да я насилваме?

- А казват, че дори при кърмачетата може да се открие диабет...

- Това е от родителите, от майката. Но не в смисъла на наследственост. Наследствени заболявания, освен шизофрения, хемофилия и алкохолизъм, няма. Когато майката е била бременна, е яла повече излишни неща и ето - у детето се развива диабет. Предразположеност, разбира се, съществува, но, образно казано, при равни условия. Ако детето Живее по същия начин както родителите си - в смисъл начин на Живот и хранене, болестта ще се появи точно на този фон.

В нашия център са идвали цели семейства с диабет - бабата, майката, бащата, но детето няма диабет
Възрастните са разбрали каква е същността на диабета и са се постарали детето им да живее по друг начин - повече физкултура, закаляване, здравословно хранене, консумация на полезни продукти като моркови и т.н. А захар - само по големи празници и на рождения ден. И диабет няма. А знаете ли, че се оказва, че няма и рак?

- Извинете, но кое тогава наричаме рак?
- Състояние, до което неграмотните хора сами са се докарали. Човек преминава границата на «затлачване» на организма с мръсотия. Аз, с помощта на рамки или по дъговата обвивка на окото, определям степента на това замърсяване за 5 минути.

Условно казано, ако мръсотията в организма е 35 процента, човек може да има язва, перфорация или възпаление.

Но когато тя вече е 36, 37, 38 процента, аз казвам: ако днес все още няма онкологична проява, утре или вдругиден ще има. В мръсотия клетката не може да съществува нормално, тя започва да мутира. Когато масата на тези клетки превиши критичната точка, както при ядрен взрив, вече нищо не моЖе да се направи. И ето това се нарича метастази.

- Как да се справим с тази мръсотия?
- Ненапразно съм написал, че днес половината болести могат да се излекуват само с вода. Хората престанаха да пият вода, особено по-възрастните. А трябва да се пие минимум литър и половина, два, през лятото дори по три литра вода на ден. А може и повече. Чистата вода - това е електролит, това е енергия и информация, която тя носи. Защо бабите баят на водата - шепнат й добри и хубави думи и от това тя започва да работи? Тази информация, заключена във водата, започва да работи. Ако човек пие малко вода, кръвта се сгъстява и сърцето не може да я изтласква нормално... Това е природен закон, който днес официалната медицина изцяло игнорира. А къде е сърцето? Аз точно това и написах: оказва се, че сърцето е в петите.

- В какъв смисъл?
- В смисъла на капилярите. Ако капилярите работят лошо, а и сърцето не може да изтласка сгъстената кръв, тя се натрупва в големите кръвоносни съдове, кръвното налягане се повишава и... ето ви хипертония.

- А защо капилярите работят лошо?

Защото се намират в мускулите. Затова трябва да се прави физкултура, гимнастика, движения. Гимнастиката е задължителна всеки ден. Ако днес вие не отделите поне половин час за гимнастика, този ден за вас е загубен. В случая възрастта не играе никаква роля, за възрастните хора това дори е много важно. Разбира се, могат да се направят изключения. Примерно, не мижете да пропуснете някакво събитие или среща. Но след това отново трябва да подновите системата си.

В момента всичко се разделя на съставни части. Но ако разглеждаме човека на ниво цялостен организъм, излиза, че заболявания просто няма. Например една болест като витилигото се излекува за 2-3 месеца, наред с други заболявания. Просто чрез прочистване на организма.

- За какво е нужно прочистването?
- Когато не сте сдъвкали достатъчно добре храната, когато пиете вода по време на ядене, вие сте направили всичко възможно тя да не се преработи. Нашият организъм е устроен много интересно. Стомашният сок съдържа солна киселина. Хлябът и кашата се преработват за половин час, максимум един и концентрацията на киселината е по-слаба. Месото, рибата, яйцата изискват по-силна киселина и 2-3 часа, за да се разложа А пък за мазното и пърженото са необходими 4 часа, за да се преварят в тази киселина. Вие сте взели някаква течност и сте я изпили. И по този начин сте разредили стомашния сок, намалили сте концентрацията на киселината и храната съответно започва да гние.

Тези гнили остатъци се натрупват по вътрешната стена на дебелото черво.

Никаква клизма не би могла да ги отстрани. Всичко това се абсорбира и всмуква, става неделима част от клетката. Оттук мръсотията отива в черния дроб. Ето откъде идват 30-35-те процента замърсяване. Всичко това се насочва от черния към белите дробове, където вече не достига кислород. След това сърцето прекарва мръсотията в бъбреците - също толкова замърсени, както и черният дроб. И накрая - в ставите и в кръвоносните съдове

Научете се да се храните правилно, дъвчете дотогава, докато цялата приета храна не се просмуче със слюнка.
Не е толкова трудно да се разбере, че добре сдъвканата храна ще отиде в стомаха гладко, като по масло.
Пийте вода преди ядене. Изпивайте на ден от литър и половина до 3 л вода. Наситете организма си с вода като промиваща система и всичко ще заработи както трябва.

- Вие казвате, че трябва да пием преди ядене?
- Разбира се. Но на чаша вода трябва да капвате по 5-10 капки кислородна вода.

- Кислородна вода? А защо?
- Кислородната вода е нужна, за да работи защитният механизъм на имунната система. Той убива и доубива всички наши вътрешни врагове. А 5-10 капки съвсем не са малко. В моята практика се е случвало при 1-2 капки човек да изгуби съзнание.
АКО вие пиете на ден 10 чаши вода с по 10 капки в нея, това вече са 100 капки

В случая кислородната вода действа като катализатор - превежда в действие всички реакции. И основното е, че тя започва мощно да преработва и да изхвърля от организма всичкия боклук, който се е натрупал в него. Понякога, след 7 до 10 дни от организма излиза рядка мръсотия, която мирише много лошо. Това означава, че организмът се изчиства.

- Има случаи, при които с кислородна вода хора са си изгаряли лигавицата на стомаха...

- Окисът не е панацея. Най-важното е дозата да не се превишава.

- Какво трябва да правим, за да запазим здравето си?
- Най-важното е да използвате естествените механизми, заложени от природата, и да се научите правилно да се отнасяте към здравето си.

Това е цяла система, включваща физкултура, хранене, екология, периодично прочистване на организма
Задължително трябва да пиете вода. А пелмени например не трябва да ядете.

Ако промените начина си на живот, мижете да излекувате всяко заболяване, дори рак. Та нали причината за него е същото това замърсяване, затлачване на организма.
Наскоро четох за жена, която била с рак на белите дробове и с метастази. Отказали да я оперират. Тя започнала да се закалява и да води здравословен начин на живот.
Сега вече е на 80 години, а наскоро поставила световен рекорд по маратонско бягане и получила златен медал.

Много важна е оптимистичната психологична настройка.
На човек трябва всичко да му е наред, особено у дома. И ако сте се разболели, всичко необходимо за лечението, дори на рака, множете да намерите буквално под краката си.

http://www.lekar.bg/

Още...

«КАНОН ВРАЧЕБНОЙ НАУКИ» -Съветите на АВИЦЕНА

Гениальный труд Абу Али ибн Сина (Авиценна) "Канон врачебной науки" (канон будущих властелинов) величайший по значению и содержанию памятник культуры, написанный в 1012-1024 годах.
Этот колоссальный свод медицинских знаний не потерял своей актуальности и в настоящее время.


МА - ВОДА

ВЫБОР.
Хорошие, достохвальные [разновидности] воды уже упомянуты нами в Книге первой и узнаются по тому, что там [сказано]. А дурная вода - это [вода] стоячая, болотная, ибо в ней преобладает посторонний привкус и посторонний запах, вода мутная, густая и тяжелая, а также вода, которая быстро каменеет,92 [вода], на которой плавает дурная пена, и та вода, которая несет на себе что-либо постороннее. Знай, что вред от воды, обладающей свойствами баврака, исправляет молоко, густое вино, крахмал, [напитки] вроде жидкого душистого вина, а также незрелая джида, сырые кисса, а также разрежающие и мочегонные овощи. Густая, мутная вода улучшается разрежающими [овощами], каковы, [например], чеснок, лук и порей. Питье вина после такой воды уничтожает ее вредность, и особенно если вино с ней смешано. Жесткая вода - это вода или густая, или острая, очищающая. Иногда жесткой водой называют такую воду, которая хорошо очищает то, что ею моют. Горькую воду улучшают сладости, а соленую воду улучшают сирийские рожки, ягоды мирта, боярышник, чистая глина и толокно. Дурную воду вообще улучшает уксус.

ЕСТЕСТВО.
Морская вода едкая, острая: вода, обладающая свойствами баврака, согревает и сушит. Медистая и железистая вода полезна для внутренностей.

ДЕЙСТВИЯ И СВОЙСТВА.
Холодная вода вредит страдающим закупорками, но полезна тем, у кого [слишком] пориста [кожа], кто страдает какими бы то ни было истечениями из какого бы то ни было органа, и тем, у кого возникли болезни по этой причине. Когда вода уравновешенна, она укрепляет для присущих им действий все силы - я разумею [силу] переваривающую, изгоняющую, привлекающую и удерживающую.

КОСМЕТИКА.
Морская вода полезна от трещин, появляющихся вследств холода, прежде чем они изъязвятся; она убивает вшей и рассасывет кровь, запекшуюся под кожей. Сернистые воды хороши [лечения] бахака и бараса.

ОПУХОЛИ И ПРЫЩИ.
Сернистые воды полезны от опухолей суставов, затвердей и висячих бородавок.

РАНЫ И ЯЗВЫ.
Чистая вода вредит язвам, так как увлажняет, а это против положно тому, что требует лечение язв. Морскую воду полезь употреблять от чесотки, джараба и лишаев. Сернистые воды так хороши от джараба и лишаев, если в них купаться, и [помогают] са фы.

ОРУДИЯ С СУСТАВАМИ.
Морская и подобная ей вода, особенно если в ней купаться помогает от болезней нервов, например, от трясения, паралича, онемения и тому подобного. Сернистые воды [действуют] так же. Они помогают от всяких холодных болей в суставах и нервах.

ОРГАНЫ ГОЛОВЫ.
Страдающие падучей получают пользу от теплой воды, но горячая вода им вредна. Пар от морской воды полезен при холодной головной боли, а медистая вода полезна для рта и уха.

ОРГАНЫ ГЛАЗА.
Битуминозная вода дурна для глаза.

ОРГАНЫ ДЫХАНИЯ И ГРУДИ.
Очень холодная вода дурна для груди и к тому же вредит дыхательной трубке из-за присущего ей увлажнения, тогда как. [трубка] нуждается в осушении. Теплая вода хороша от опухолей в горле, на язычке и в груди.
Морской водой обливают опухоли женской груди. Вода, обладающая свойствами баврака, иногда полезна для легких. Квасцовая вода полезна от кровохарканья.

ОРГАНЫ ПИТАНИЯ.
Железистая вода полезна для селезенки и для желудка; медистая вода близка к ней [в этом отношении].
Очень холодная вода особенно вредна страдающим закупорками; морская и подобная ей вода вредна для желудка. Пары морской воды полезны от водянки. Пить воду, обладающую свойствам баврака, иногда полезно, именно вследствие этих свойств, при влажном желудке, а квасцовая вода помогает от рвоты и препятствует ей. Такое же действие оказывают илистые вяжущие воды.
Сернистые воды полезны при опухоли селезенки и боли в ней, а также и для печени.

ОРГАНЫ ИЗВЕРЖЕНИЯ.
Из морской воды делают клизмы ох резей в кишках. Иногда дают пить и она послабляет, а затем пьют куриный отвар и успокаивает жжение от морской воды. Квасцовая вода препятствует выкидышу и месячным кровотечениям. Сернистые воды полезны от болей в матке. Очень холодная вода дурно действует на половое влечение; она закрепляет [желудок] и останавливает движение семени и его истечение. Соленая вода послабляет, а затем запирает, благодаря своему сушащему свойству.
Все минеральные [воды] затрудняют мочеиспускание, отделение месячных и роды; большинство их отпускает [естество] и вызывает понос, а некоторые, как например, квасцовая, закрепляют и иногда вызывают куландж.
Железистые и медистые воды хороши для почек и при куландже, а мутные воды вызывают камни в почках и в мочевом пузыре. Вода, в которой гасили железо, помогает от кровохарканья. Лихорадки.
Сернистые глинистые, стоячие, вонючие воды вызывают лихорадку, а густые воды причиняют четырехдневную лихорадку.

ЯДЫ.
Тот, кого укусила гадюка и кто [вслед за тем] посидел в морской воде, получал от этого пользу. То же относится к [укусам] всех смертоносных гадов.

http://swotanaliz.ru/

eXTReMe Tracker