|
Share

Обичайните названия на болестите, с които си служи медицината, нямат значение за онези, които са вникнали в същината на учението ми. То не познава специални болести на външни или вътрешни органи, нито си служи с прикриващия латински език на медицината, а почива на неоткритите досега вечни закони на природата.

Ние можем да усъвършенстваме парната машина, но не и парната енергия. Същото е и с моя лечебен метод. Неговата основа е непоклатима, обаче формата му може да се мени. Непознатият досега вечен закон за единството на болестите най-после проблесна сред мрака на страданията.

Както хилядите лампи на големия град стават излишни, когато слънцето изгрее, така и разбиращите новата лечебна наука не се нуждаят от многобройните наименования на болестите и от лекарствата, с които си служи медицината.

Луи Куне

НЯКОЛКО ПРОСТИ РЕЦЕПТИ ЗА ГОТВЕНЕ

РЕЦЕПТА ЗА ДОБРОКАЧЕСТВЕН ТРИЧЕН ХЛЯБ,

ПРАКТИКУВАНА ОТ ЛУИ КУНЕ ОТ 1868 ГОДИНА.

За два средни хляба се взема кило и четвърт едро смляно пшенично брашно (може да се употреби и брашно от друга зърнена храна, в тропиците - кукуруз или ориз), налива се три четвърти от литъра студена вода и всичкото се омесва добре.

Предпочитам студена вода, понеже опитът ме е убедил, че топлата ускорява ферментацията. Хлябът, приготвен с топла вода, е действително по-мек, но далеч не е тъй хранителен и вкусен, както този, приготвен със студена.

Тестото се разделя на две равни части. От всяка се оформя по един хляб. Двата се поставят върху посипана със същото брашно керемида, намокрят се отгоре с вода, керемидата се слага върху саксия, която се поставя в пещ. По време на печенето в пещта не трябва да има други предмети -съдове с гозба и т.н.
Топлината да се поддържа с тих огън.
След половин час, през който пещта не бива да се отваря, хлябовете се поставят със задната част напред. След още четвърт час поглеждаме дали кората е твърда и обръщаме хлябовете, понеже обикновено долната част е още мека.
Хлябовете се пекат, докато започнат да звучат кухо, когато ги почукаме с пръст по средата на долната страна. За това обикновено е нужен още половин час. Тогава можем да бъдем уверени, че хлябът е изпечен и кората му не е много твърда.

УПЪТВАНЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА БУЛГУРЕНА СУПА.
В чиния за супа се разбърква със студена вода една супена лъжица булгур, за да се получи гъста каша. Тя се изсипва във вряща вода и се оставя да ври няколко минути, като се бърка непрестанно. Поставя се малко сол и краве масло. Може и без тях. Супата е много вкусна със стафиди.

МЕНЮ.

СУТРИН.
Тричен хляб и плодове или булгурена супа с хляб, или овесена каша с плодове и хляб. Мляко неварено.

ОБЕД.
Ако се яде супа, да е гъста. Брашнени ястия (гъсти): ориз, грис, овесена каша, булгур, сварени само с вода и малко краве масло. Могат да се прибавят и плодове.

Шушулкови плодове: грах, боб, леща, неразбити на пюре, за да се дъвчат. Като подправка може да се употреби магданозът. Ястия от зеленчук, какъвто сезонът дава. Компот или пресни плодове с тричен хляб.

ВЕЧЕР.
Тричен хляб и плодове (сурови или сварени) или гъсто сварени супи от брашно, или булгур с хляб или плодове.

НЯКОЛКО ПРОСТИ РЕЦЕПТИ ЗА ГОТВЕНЕ

ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ С ЯБЪЛКИ.
По-едра червена зелка, нарязана на нежни ивички, се задушава наполовина в малко вода (около една каничка). След това се прибавят 4-6 кисели ябълки, нарязани на тънки резени. Прибавя се малко сол и краве масло. Всичкото се задушава, докато водата се изпари напълно. (За трима души.)

БЯЛО ЗЕЛЕ С ДОМАТИ.
Една бяла зелка се нарязва и задушава. Прибавя се полобин каничка доматен сок или 5 -10 (в зависимост от големината) пресни, прецедени домати, малко сол, краве масло и 5-8 сурови, обелени, нарязани на две картофа, които се слагат най-отгоре и всичко се задушава, без да се бърка. Вкусно е и без сол и масло. (За трима души.)

СПАНАК С КАРТОФИ.
Спанакът се почиства и измива няколко пъти и се задушава с малко вода, след което се прибавят сол, краве масло и няколко обелени картофа, ако яденето е рядко, да се прибави лъжица булгур.

ЗЕЛЕ С ОВЕСЕН БУЛГУР (КВАКЕР).
Зелето се нарязва на ивички и измива добре, след което се задушава с 2 канички вода. Когато се размекне достатъчно, се прибавя малко сол и краве масло и половин каничка овесен булгур (Квакер). Оставя се да ври, докато овесът се размекне добре.

МОРКОВИ С КАРТОФИ.
5-8 моркова (според големината) се нарязват на ивички и се задушават с една каничка вода, след което се прибавят 6-8 обелени и нарязани на половина картофа, малко сол и краве масло. Вкусно е и без сол и краве масло. (За трима души.)

АЛАБАШ С КАРТОФИ.
По-голям алабаш се нарязва на дълги парчета и се задушава наполовина с 1 -1 1/2 каничка вода. Прибавя се малко сол и краве масло и 6-8 обелени картофа, нарязани на половина, след което задушаването продължава до пълно увиране. Вкусно е и без сол и масло. (За трима души.)
Това и предходното ястие могат да се сготвят заедно. Сместта от тях е много вкусна.

ОРИЗ С ЯБЪЛКИ.
Четвърт килограм ориз и 4-8 нарязани ябълки се варят бавно с 4 канички вода, докато се получи вкусна гъста каша. Може да се прибави малко сол и краве масло. (За трима души.)

ОРИЗЕНО СЛАДКО.
Горната каша се размесва със 150 г стафиди и всичко се поставя в пещ във форма, намазана с масло.

СТАР ФАСУЛ С ДОМАТИ.
Четвърт килограм стар фасул се поставя още от вечерта в студена вода и сутринта се долива толкова вода, колкото да го покрие напълно, и се оставя да ври. Когато омекне, се прибавя около половин каничка доматен сок или 5 -10 прекарани през цедилка домати и малко сол и масло (може и без тях). Всичко се оставя след това да престои около 1-2 часа в пещта. Ако водата е много, прибавя се 1 -2 лъжици булгур. (За двама души.)

ЗЕЛЕН ФАСУЛ С ЯБЪЛКИ.
Фасулът се почиства от нишките, нарязва се на ивички, задушава се с малко вода и върху него се слагат нарязани кисели или незрели ябълки, малко лук, сол и краве масло. За сгъстяване се прибавя булгур.

ЛЕЩА СЪС СЛИВИ.
Четвърт килограм леща се накисва от вечерта и на следващия ден се оставя да ври бавно с около 30 сушени дълги сливи, докато всичката вода се изпари. Може да се прибави малко сол и краве масло. (За трима души.)

ГЪБИ С КАРТОФИ.
Гъбите се нарязват на парченца, измиват се и се задушават с малко лук. Прибавя се сол и масло, а за сгъстяване - малко булгур. Нарязват се обелени картофи и се размесват с гъбите. Всичко се оставя да се свари напълно.

САЛАТА ОТ ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО.
Цвеклото се измива и се рече върху керемиди в пещ, след което се обелва, нарязва и полива с разреден лимонов сок и дървено масло (зехтин).

ЗЕЛЕНА САЛАТА.
Зелена салата (маруля) се почиства, нарязва и полива с разреден лимонов сок и дървено масло.

КАРТОФЕНА САЛАТА С ЯБЪЛКИ.
Добре сварени необелени картофи се обелват и нарязват на резени. Върху тях се поставят тънки резени от кисели ябълки и се поливат с разреден лимонов сок и дървено масло (зехтин).

ГРАХ И ЛЕЩА В ЛЕСНО СМИЛАЕМ ВИД.
Неолющен грах или леща се накисва от вечерта в студена, по Възможност мека вода. На следващия ден грахът се изсипва в съд за готвене, като се оставя съвсем малко вода. Прибавя се малко сол и магданоз. Грахът се вари, докато почти изчезне водата. Зърната трябва да запазят формата си. Така те са по-лесно смилаеми, понеже трябва да се дъвчат, отколкото когато са разбити на пюре.

КЮФТЕТА ОТ КАРТОФИ.
Един килограм картофи се сварват с люспите, обелват се и се прекарват през решетка. Начупва се сухар на парченца, които се запържват с краве масло и се поставят в картофите. Всичко добре се омесва с едно яйце. От тестото се оформят кюфтета (топки), оваляни в брашно, които се поставят да врят в кипяща вода около 10 минути,като се внимава да не се разварят. След изваждане кюфтетата се поливат с доматен сок.(За двама души.)

ВОДОЛЕЧЕНИЕ-Луи Куне

При днешното раболепно подчинение на авторитети и безкритично възприемане на многото нелепици, които ни се поднасят под етикета „култура", не е странно, че очебийни истини, с каквито са осеяни от край до край съчиненията на Куне, биват отминавани с пренебрежение.

Ние сме така механизирани в съвременния изкуствен живот, че дирим истината там, където я няма - зад заслепяващия блясък на сложни апарати и зад гръмките фрази и недостъпните названия. Ако Куне бе дипломиран учен, участта на учението му за болестите несъмнено щеше да е по-завидна, той отдавна щеше да се наложи в лекарския свят, поне що се отнася до „чуждите вещества", до замърсяването на организма като една от съществените причини за заболяването.

Горната забележка смятам за необходима, за да не попадне читателят в предразсъдъците и в прибързаните критики, които се сипят върху учението на Куне. Когато го преценяваме, не трябва да съдим по неумелите опити на стигнали до гроба болни. Лекомислено е да приемаме за недостатък на едно учение това, за което е виновна само личността, неумееща да си служи с него. Нима обстоятелството, че неопитни стават жертва на сериозни възпаления и разстройства вследствие продължително и неумело излагане тялото си на слънчевите лъчи, говори във вреда на слънцелекуването?

Законите на природата са едни и същи навсякъде и за всекиго. Не са те тези, които се съобразяват със състоянието и особеностите на организма ни. Напротив, ние трябва добре да ги проучим и преценим, преди да пристъпим към използване лечебните сили на природата. Само по пътя на сигурната себепреценка и умелото използване на лечебните закони и при наличността на един жизнеспособен организъм можем да разчитаме на успешни и трайни лечебни резултати.

Необмислените случайни опити сигурно завършват с неуспех и разочарования и, разбира се, хвърлят сянка върху това, което трябва да разглеждаме само като истина, като изходна точка на постъпките си.

С това съвсем не искам да изтъкна теорията на Куне като изчерпваща сложния въпрос за появата и лекуването на болестите. Всеки от представителите на природния лечебен метод, между които Куне заема несъмнено завидно място, е съумял да го изследва само отчасти. Задоволителен поглед и правилна преценка върху природния лечебен метод в досегашното му развитие можем да имаме само когато проучим всички съставляващи го лечебни методи. Във всеки от последните, доколкото почива на природни закони, има нещо ценно. Методът на г-н Куне е само звено от общата верига. Колкото и да е „ненаучен" според тези, които съдят за научността на дадена теория по броя на томовете и формулите, той има утвърдено място в лечебната съкровищница.

eXTReMe Tracker