|
Share

Бъдете внимателни при консумирането на сок от ГРЕЙПФРУТ!
Искам да разкажа една истинска случка, която мисля, че всеки трябва да чуе и да знае.
Преди близо година и половина съпругът ми се сблъска с доста сериозен здравословен проблем – непрекъснато му се виеше свят.

Това продължи с месеци. Състоянието му беше толкова тежко, че падаше дори както си седеше на стола. Не можеше нито ТВ да гледа, нито да чете нещо, не можеше да се придвижва сам, дори се се случвало нощем да пада от леглото. Казваше, че даже и нощем, докато спи, в съня си усеща виене на свят. А в резултат на този световъртеж, непрекъснато повръщаше.

Ходихме при какви ли не лекари, но ефект нямаше. Всеки предписваше по някое класическо за световъртеж лекарство и толкова. Състоянието му си оставаше същото.


Минаха се така 2-3 месеца и постепенно положението взе да се нормализира, малко по малко той започна да се възстановява и след още месец съпругът ми вече беше добре.


Но на мен все още не ми беше спокойно, не можех да си обясня каква беше причината да преживее нещо подобно. Рових се къде ли не, изчетох какво ли не, прегледах тонове медицинска литература и... накрая ето какво открих:

Виновник за всичко беше ГРЕЙПФРУТЪТ!!!

Да, точно така. Седмица преди да се разболее, съпругът ми беше повален от тежък грип. Семейният ни лекар му беше предписал цяла дузина лекарства, а задно с тях мъжът ми пиеше и сок от грейпфрут, заради високото съдържание на Витамин С в него. Но като мина грипа,започна световъртежът.

В последствие разбрах, че грейпфрутът е единственият плод в света, който блокира разграждането в черния дроб на приетите лекарства и не позволява тяхното отделяне от организма.
И ако вие консумирате грейпфрут и заедно с това приемате силни лекарства в продължение на седмица примерно, всички тези лекарства се задържат в организма ви така, сякаш са приети наведнъж. В зависимост от вида на изпитите лекарства, можело да се стигне дори до смъртни случаи!

Ние имахме късмет – разминахме се "само" с виене на свят, затова реших да напиша и разкажа всичко това – за да се информират колкото се може повече хора. Защото този въпрос, макар и в последно време да срещнах на едно-две места информация по този въпрос, повечето хора все още не са запознати и не подозират какво могат да си докарат от незнание.

Затова, МОЛЯ ВИ, не яжте грейпфрут и не пийте сока му, когато се налага да приемате лекарства!!!

Ето какво още намерих из Интернет по темата, относно някои конкретни лекарства и болести.


КАК СОКЪТ ОТ ГРЕЙПФРУТ ЗАСИЛВА ВЛИЯНИЕТО НА ЛЕКАРСТВАТА?

Приетите лекарства се разграждат в нас под въздействието на ензим CYP450, който се намира в тънките черва и черния дроб, след което се изхвърлят от организма ни. Подвид на този ензим, с името P-450 3A4 намиращ се в тънките черва, се унищожава от сока на грейпфрута. Така се забавя разграждането на приетите лекарства и се получава задържането и натрупването им в кръвта, което може да доведе до отравяне.


КОИ СЪСТАВКИ НА ГРЕЙПФУРТА СА ПРИЧИНА ЗА ТОВА НЕГОВО ВЪЗДЕЙСТВИЕ?

Направено е откритие, че намиращите се в сока на грейпфрута съставки Нирангин и Псорален унищожават действието на ензим P-450 3A4, намиращ се в червата, чиято роля е да разгражда приетите в организма лекарства.


КОЛКО ВРЕМЕ ТРАЕ ВЛИЯНИЕТО НА ИЗПИТИЯ СОК ОТ грейпфрут ВЪРХУ ПРИЕТИТЕ ЛЕКАРСТВА?

Според направените изследвания, една чаша сок (250 ml) е достатъчна, за да се прояви споменатото въздействие. Пиенето на лекарства заедно със сок от грейпфрут, дори приемането на лекарства 12 часа след консумацията на сока, не предотвратява неговото въздействие. Например лекарството за понижване на холестерол Ловастатин ако се приеме дори 12 часа след изпит пресен сок от грейпфрут, съдържанието му в кръвта е двойно. Твърди се, че за да се избегне това влияние на сока, е необходимо да минат поне 24 часа от консумирането му.

ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА КОИ ЛЕКАРСТВА СЕ ПОВИШАВА СЛЕД ПРИЕМАНЕ НА СОК ОТ ГРЕЙПФРУТ...

1. Хипертония

Според направените изследвания, използваните за лечение на хипертония (високо кръвно налягане) лекарства, като Felodipin (Plendil tablet), verapamil (İsoptin tablet) и nisoldipin (Syscor tablet) са открити в особено големи количества в кръвта на пациентите, които ги употребяват. Докато при приемащите Nifedipin (Adalat) и Аmlodipin (Vasokard, Norvasc tablet) и същевременно консумиращи сока, странични ефекти не са забелязани. Затова за лекуващите се с felodipin, nisoldipin и verapamil пациенти, не е препоръчителна консумацията на пресен сок от грейпфрут.

2. Психотропни, приспивателни и лекарства за епилепсия

При употребата на Diazepam (Diazem, Diapam, Nervium, Spazmo-Valibrin tablet), triazolam, midazolam и buspiron (Buspon kapsül) заедно със сок от грейпфрут, въздействието на лекарствата силно се повишава. Използваният за лечение на епилепсия karbamazepin (Tegretol tablet) ако се съчетае със сока, въздествието му се усилва с 40%. Предписваният при лечение на депресия sertralin (Lustral, Selectra, Seralin, Serdep tablet) ако се приема едновременно със сок от грейпфурт, повишава действието си с 50%.

3. Понижаващи холестерола лекарства

Употребата на лекарствата от групата на статините simvastatin (Zocor Lipovas, Zovatin), lovastatin и atorvastatin (Lipitor, Ator, Tarden) при съчетание със сок от грейпфрут, съдържанието им в кръвта се повишава с 2 до 16 пъти, което ги прави вредни. Затова хората приемащи този вид лекарства, не бива да пият сок от грейпфрут.

4. Лекарствата за полова мощ

При използваните за лечение на импотентност sildenafil (Viagra, Vigrande, Sildegra tablet) се наблюдава повишение на въздействието с 23%. Затова трябва да се изключва от менюто на тези хора сокът от грейпфрут.

5. Стомашно-чревни заболявания

Използваният за ускоряване на стомашно-чревния тракт, медикамент cisaprid при приемане заедно със сок от грейпфрут, повишава влиянието си с 50% и става вреден.

6. Алергии, грип, синузит

Използваното за лечение на алергии, грип и синузит лекарство antihistaminik terfenadin, при прием заедно със сок от грейпфрут, се наблюдават странични ефекти върху сърдечната дейност.

7. Сърдечно-съдови

Използваният при нарушен сърдечен ритъм медикамент amiodarone (Cordarone tablet) при съчетание със сок от грейпфрут, губи своя ефект.

ИЗВОД И ПРЕПОРЪКИ

Според направените до този момент проучвания, консумацията на сок от грейпфрут, води до сериозни нежелани и вредни странични ефекти. Затова препоръките са, хората лекуващи се с горепосочените медикаменти, да избягват консумацията на този сок. От друга страна, откритието, че сокът на грейпфрута повишава концентрацията на лекарствата в кръвта, може да допринесе за намиране начин за намаляване на прилаганите в момента дози при лечението на съответните пациенти. Но за да се случи това, е необходимо да се направят още много

информацията е взета от jenite.blogspot.com

http://chrisbrown.log.bg/

Още...

ГРЕЙПФРУКТОВЫЙ СОК - УБИЙЦА

Людям, страдающим сердечным недугом и при этом испытывающим слабость к грейптфруктовому соку, следует полностью отказаться от употребления этого напитка. Американские специалисты из всемирно известной клиники Мейо установили, что грейпфруктовый сок, если им запивать таблетки, понижающие артериальное давление или устраняющие сердечную боль, просто опасен для гипертоников и сердечников.
Сок из грейпфрукта резко увеличивает активность химических веществ, составляющих лекарственный препарат, в крови, что приводит к интоксикации организма и другим непредсказуемым последствиям, опасным для жизни. .

http://stoletnik.narod.ru/

eXTReMe Tracker