|
Share

3. Лечение с вода
•Голяма част от тялото на човека е вода. Много хора боледуват от липса на вода в организма им. Влагата, водата е причина за топлината на организма. Отсъствието на вода охлажда организма. Многото вода пък го сгорещява.

Човек трябва да живее правилно, разумно да използва енергиите, които идат от Слънцето, за да създаде около себе си здравословна, приятна атмосфера. Ако живее добре, човек привлича към себе си теченията, които идат от Слънцето, и образува оазис, източник на живот и сили. (45, 157-158)
•Горе някъде, в безпределното пространство, кислородът и водородът съществуват в свободно състояние, отделно един от друг. Когато водата на Земята изгуби своята жизненост, водородът и кислородът слизат от безпределното, от етерното пространство, съединяват се, образуват вода, която обновява водите в океаните и моретата. Това обновяване става непрекъснато. То се дължи на онзи запас от електрически течения, които се движат от север към юг по земната повърхност. Тези течения движат Земята около оста ù. В етерното пространство има повече вода, отколкото на Земята. (45, 156-157)
•Водата е носителка на Живот, на жизнена прана. Който знае да се ползва от тази прана, той може лесно да се лекува. Чрез водата човек може да лекува всички органически болести. (125, 106)
•При какъвто извор и да се намираш, измий първо ръката си добре и пий от него. Ръката е носителка на енергия.
•Трябва да започнете от малки, микроскопически опити и постепенно да вървите към големите, към великите опита. Този метод се спазва и в науката, и в лекуването: от малките към големите резултати. (78, 66)
•Направете опит, да видите какво влияние оказва водата върху организма на някой раздразнен, неразположен човек. По какъв начин?
Чрез пиене на гореща вода или чрез миене на тялото с нея. (111, 84)
•Който се занимава с лекуването на хората, препоръчва водата като добро средство за лекуване, понеже тя е голяма любителка на топлината - отнема излишната топлина и възстановява равновесието в организма. Равновесието се дължи на скритата органическа сила в нашето тяло. Топлината на нашия организъм не трябва да се изразходва безразборно, тя има своето велико предназначение. Природата я използва за различни разумни цели. (111, 87-88)
•Ако разбирахте свойствата на водата, вие бихте могли да лекувате с нея всички болести. Водата, с която ще се лекувате, трябва да бъде абсолютно чиста. Това може да се изпита с езика. Значи езикът на човека трябва да бъде толкова чувствителен, че да различава качествата на водата. За тази цел човек трябва да прави опити, да ходи по планините, да пие вода от чисти извори и после да сравнява различните води, да изработва тънък усет на различаване. Той трябва винаги да пие чиста вода. (150, 89)
•Казвам: най-мощното лекарство в света, това е горещата вода. И ако ние знаем де се намират най-хубавите извори, трябва да я донасяме оттам, даже и ако те са на разстояние 5-10 км. Съвременните хора не знаят каква сила се съдържа във водата. (48, беседа „Ще бъде жив", 17-18)
•Вместо да употребявате хинин, пийте три дена гореща вода, без да се храните, и треската ще ви напусне. Така се лекува и хремата. Ще кажете, че не можете да гладувате. Не е въпрос за гладуване, но за каляване на волята. Който има силна воля, може да се бори с всички болести. (30, 127)
•Когато върлуваше испанската болест и задигна шест милиона души из целия свят, попитаха ме как да се лекуват. Казах им, че не съм лекар, но според законите, които зная, да пият вряла вода и да ядат топли картофи и след седмица или десет дни кризата ще мине. (77, 79)
•Аз лекувам холерата с гореща вода. Дай на болния от холера 4-5 чаши вряла вода и на другия ден той ще бъде здрав. (17, 91)
•Микробите се размножават чрезмерно много. В една нощ те се увеличават с милиони и отравят организма на човека. На тия дребни, необуздани същества, които се размножават тъй бързо, трябва да разредиш серума. Болният трябва да изпие 4-5 чаши гореща вода, за да се намали силата на размножението им и процесът да спре. (52, 88)
•Чрез водата се отделят токсините от организма. Тези елементарни правила трябва да се спазват както от здравите, така и от болните хора (100, 214-215)
•Водата е едно от най-мощните средства за лекуване. Аз препоръчвам водата да се употребява по една чаена лъжичка на минута. Ако те боли стомах, употребявай в продължение на 3-4 часа по една чаена лъжичка вода на минута. Всяка лъжичка вода, в която присъства човешката мисъл, дава добри резултати. В случая мисълта действа като динамична сила. За този опит ще вземете чиста планинска вода, подобна на дестилираната. Така ще имате отлични резултати. (91, 127)
•Ако някой страда от коремоболие, нека направи следния опит: сутрин да пие по десет глътки гореща вода на всеки пет минути. Като правите това няколко пъти, коремоболието ще изчезне.
•Горещата вода, приета на глътки, чисти нервната система от наслоявания, които подпушват мислите и чувствата на човека. Тя го освобождава от напрежението, което нервната система произвежда върху него. (97, 30-31)
•Бъдещите физиолози ще обясняват едно от великите свойства на водата, с която хората ще могат да се лекуват. Много неврастеници стават от нямане на достатъчно вода. (48, 11)
•Някой се оплаква от голяма чувствителност и мисли, че е болен. Ще свариш вода и ще сипеш в една чаша, ще изпиеш водата лъжичка по лъжичка; същото ще правиш на обед и вечер. Значи ще изпиваш по три чаши гореща вода на ден. Водата регулира нервната система. (89, 75)
•Съвременните хора се оплакват от различни заболявания, от неразположения на духа и т.н. Те могат лесно да си помогнат. Аз ви дадох един метод срещу болезнените ви състояния и неразположения. Казах ви, че трябва да се изпотявате, да се подложите на щателно пречистване. Теренът, почвата, т.е. вашите земни пластове са претърпели големи сътресения, вследствие на което тръбите на канализацията ви са огънати, пречупени и не могат да пропущат водата през тях. Те са запушени с пясък. Изпотяването ще предизвика голям напор, ще изтласка пясъка навън и ще даде възможност на водата да тече през тръбите. (58, 86)
•В тялото на човека има около седем милиона пори. В това отношение те представят прозорци, главни отдушници на човешкия организъм. Когато всички пори са отворени, човек е напълно здрав. Тъй щото отварянето, отпушването на порите става чрез вътрешно миене, което наричаме изпотяване. Съвременните хора се мият външно, но не и вътрешно, вследствие на което се явяват ред болезнени състояния. (16, 275)
•Първото лекуване при каква и да е болест се свежда към отпушване на порите, за което е нужно изпотяване, измиване на тялото. Изпотяването става най-добре с пиене на гореща вода от една до десет чаши най-много. Като се пие гореща вода, тя излиза чрез порите навън, отваря ги и с това се възстановява здравословното състояние на организма. Порите са канали, отвори на душата. Чрез дробовете се извършва едно специфично дишане, а чрез порите на кожата става общо дишане. И когато специфичното и общото дишане вървят паралелно, човек е здрав. От състоянието на кожата у човека зависи и състоянието на неговия ум. Кожата трябва да се държи в едно меко състояние, защото порите са дробовете, чрез които душата диша на физическия свят. (111, 90-91)
•За да не изпадате в мрачни състояния, трябва да подобрите дихателната си система и черния дроб. Щом подобрите дишането и чувствата си, подобрява се състоянието на нервната и симпатичната системи. Това се постига чрез системно изпотяване. Ето защо през летния сезон направете 20 потни бани в продължение на 20 дена. След всяка баня пийте по две чаши гореща вода, облейте се с топла вода и се преоблечете. (7, 29)
•Сега се срещат много хора обезсърчени, отчаяни, които казват: „Болен съм, не мога да постигна своите желания, не мога да уча, не мога да се подвизавам духовно." Нужно е тия хора да направят през лятото най-малко 60-70 водни бани, да се изпотят, да се пречисти тялото им, за да добият необходимото за тях здраве и сила.
Казвам: ако вие не използвате топлото време и не употребите малко усилия за тия бани, за да изхвърлите из организма си всички утайки, които са наслоени в него, Природата сама ще ви застави да направите тези упражнения. (53, 128)
•Природата не търпи студени душове, студени бани. Топлите бани са за предпочитане пред студените. (74, 11)
•Студените компреси и душове са за силни хора, на които кръвообращението е правилно. Ако слабият си позволи студени бани и душове, скъпо ще плати. (142, 116)
•Ставате сутрин, но сте неразположени. Измийте лицето, ушите си един път, два, три, най-много до десет пъти и ще видите, че неразположението ви ще изчезне. (111, 105)
•Има ред други лоши състояния или неразположения на духа, които ще можете да трансформирате чрез употребление на водата в разни части на тялото. Например вие можете да намокрите с вода врата си или задната част на ушите си, или краката си от коленете надолу и т.н. Измиването на разни части от тялото произвежда разни психически промени в мозъка.
Та казвам: вие може да употребявате водата за лекуване. Ако вярвате в силата и влиянието на водата, може да се лекувате с нея, но вън от това може да употребявате и силата на мисълта си. Ако човек не вярва във водата, той не може да се лекува с нея. Вие можете не само буквално да употребявате водата, но можете и мислено да си служите с нея, тя ще произведе пак същия ефект. Да кажем, че вие искате мислено да направите една водна баня на гръбначния си стълб. Ще си представите една чешма или един извор с чиста, хубава вода на разстояние 1 км от вас. Ще вземете една стомна и мислено ще се отправите към този извор. Ще напълните стомната и ще се върнете у дома си. Ще снемете горните си дрехи, ще останете само по риза и мислено ще се полеете с изворна вода по гърба си. След това леко ще попиете водата с една кърпа, ще се облечете и ще видите, че няма да минат 10-15 минути и ще усетите такова влияние, като че сте направили тази баня в действителност. (111, 102-103)
•Сега ще ви дам една нова рецепта. Тя седи в следното. Раздразнен си, разсърден си или се съмняваш в нещо. Какво трябва да направиш? - Вземи в един съд хубава, чиста вода и полей с нея горната част на лявата си ръка. Вземи после една кърпа и леко отнеми влагата, мокротата от ръката си. Нека ръката остане малко влажна. След една минута намокри горната част на дясната си ръка. По същия начин с една кърпа попий влагата и на тази ръка. Проследи сега да видиш, какво ще стане с твоето психическо състояние. Ако състоянието ти не се е променило, след една минута повтори същото. Ако състоянието ти не се подобрява правете по-нататък същия опит, като увеличавате времето от измиването на едната ръка до другата ръка с 1 минута, докато стигнете най-после до 10 минути. Направите ли последния опит, състоянието ви ще се измени, и това, което вие мъчило, ще изчезне. (111, 100-101)
•От месец май до половината на месец юли всеки ден, когато вали дъжд, ще се излагате на дъжда, докато ви намокри. След това ще се върнете у дома и ще изтриете тялото си с чиста кърпа, ще се преоблечете със сухи дрехи, ще изпиете 1-2 чаши гореща вода.
Когато опитате доброто въздействие на дъжда върху организма си, можете да разправяте и на ближните ви, да им препоръчате дъжда като метод за лекуване. При това, като се излагате на дъжд, добре е вътрешно да пеете. В този случай пеенето подмладява човека. Благословение е дъждът. Голяма енергия се крие в дъждовните капки. Те се отразяват благотворно върху нервната система и върху много хронични болести в човешкия организъм.
Който умее правилно да възприема енергията на дъждовните капки, той се е домогнал до онази първична материя, която алхимиците са търсили. Като правите тези бани, ще видите какъв здрав сън ще имате. (22, 210-211)
•Простудите ли се, не се лекувайте по стар начин със студени компреси. Туряйте горещи компреси на болното място. Потопете парче памук във вряла вода и бързо го поставете на болното място, да стои 1 - 2 минути. Като направите тези компреси десетина пъти, болката ще мине. (74, 388)
•Съвременните хора изучават водата, нейните свойства и я използват за лекуване, но не по един и същи начин. Някои препоръчват студени компреси, а други - топли. Когато на болното място поставят студени компреси, става свиване на капилярните съдове, вследствие на което се предизвикват особени реакции в организма. Турят ли на болното място топли компреси, реакциите са благотворни. Топлата вода предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, вследствие на което и кръвообращението се подобрява.
Като знае свойствата на топлата и на студената вода, човек може да се лекува и по духовен начин. Запример вместо с топла вода човек може да се лекува с мисълта си, която внася също такова разширяване на капилярните съдове, каквото и топлата вода. (42, 28)
•При хрема стопляш малко вода, туряш сол в нея и даваш да се смръкне няколко пъти от солената вода. Трябва да се направят още няколко смъркания вечерта и на другата сутрин. След 2-3 смъркания хремата минава. Солената вода препятства за размножаване на микробите, които причиняват хремата. (7, 268)

4. Въздух и дишане. Дишането като лечебен фактор

•Въздухът е склад на Божествени енергии.
Въздухът е най-големият склад, в който Животът е складирал енергиите си. (132, 293)
•Понеже въздухът е наситен със светлина и прана, като диша, човек приема тия два елемента, необходими за кръвта. (129, 52-53)
•Когато човек не възприеме достатъчно прана от въздуха, той всякога се усеща слаб, измъчен, без живот и сили в себе си. Кой е виновен за това? Той сам. От него зависи да възприеме повече прана, понеже в Природата я има изобилно. (139, 70)
•Силата на човека седи в правилното дишане. Дишането е свързано с мисълта, с чувствата. Който диша правилно, той мисли и чувства правилно. Този е пътят на човешкото развитие. (147, 328)
•Дишането е двоен процес: физиологичен и психичен. Крайната цел на дишането като психичен процес е пречистване на мисълта.
Белият дроб представя сложна лаборатория, в която се кръстосват много енергии. Праната от въздуха прониква в белите дробове и помага за пречистването на кръвта даже там, дето въздухът мъчно може да проникне. В така пречистената кръв се влагат елементите на Живота.
Има три вида дишане: горно, средно и долно, според това коя част от дробовете взема най-голямо участие при дишането. Най-добро е пълното дишане. Когато диша, човек трябва да оценява въздуха като незаменимо благо. Когато гледа на въздуха като неоценимо благо, той прониква и в най-отдалечените клетки на дробовете, изпраща им своята прана, своята жизнена енергия, която те извличат и изпращат по целия организъм. Когато човек възприема едно благо съзнателно с благодарност, Любовта започва да действа в него и го повдига. Всяка Божествена енергия, която слиза отгоре, трябва да мине първо през дихателната система, оттам да се качи в ума и после да слезе в сърцето. (39, 133-134)
•Ако при дишането съзнанието на човека не е будно, той не може да възприема благата, които са скрити във въздуха.
Здравето е свързано със съзнателното дишане. Ето защо поне по три пъти на ден - сутрин, на обяд и вечер преди лягане - човек трябва да употребява по 10-15 минути за дишане. Като диша, той трябва да благодари за въздуха, който приема, както и за благото, което се крие във въздуха. Това значи съзнателно дишане. (23, 116)
•Съвременните хора вдишват и издишват по 20 пъти в минута. Това е бързо дишане. При бързото дишане окислението на кръвта става бързо, поради което част от нея не може да се пречисти. Тази е причината, дето много хора имат повече нечиста венозна кръв, отколкото чиста. При бързото окисляване на кръвта горенето в организма става неправилно, вследствие на което една част от горивните материали не могат да изгорят и се натрупват във вид на утайки по артериите и вените.
Който диша бързо, има слаба воля. Приложете волята си при дишането и постепенно намалявайте броя на вдишките: от 20 слизайте до 19, 18, 17, 16, 15. Ако можете да стигнете до 10 вдишки в минута, това ще се отрази здравословно върху организма.
Който иска да усили волята си да диша бавно. (23, 115)
•Дълбокото дишане успокоява нервната система. Колкото повече човек задържа въздуха в дробовете си, толкова повече енергия приема от него. И тъй, здравето на човека зависи от дълбокото и правилно дишане. Като диша правилно, човекът прави в минута около 10-12 вдишки и издишки. Щом заболее, броят на вдишките се увеличава. Когато броят на вдишките намалява, животът се продължава; когато броят на вдишките се увеличава животът се съкращава.
Когато дишате, дръжте в ума си добрите, здравите и разумните хора Не мислете за болните, лошите и неразумните. Ако мислите за тях. те ще противодействат на дишането ви.
Ще помните: когато дишате обикновено, ще правите 10-12 вдишки в минута; когато се упражнявате, ще правите от 4 до 1 вдишки и издишки в минута. Ще започнете от 4 и постепенно ще слизате. Ако стигнете до 1 вдишка и издишка в минута, вие сте придобили много нещо. (23, 122-123)
•Като дишате, ще поемате въздуха бавно, спокойно, без никакво бързане. Като поемете известно количество въздух, ще го задържите в дробовете си, докато приемете от него онази жизнена сила, която той крие в себе си. Няма по-голямо благословение за човека от това да диша бавно и да задържа въздуха в дробовете си, докато приеме жизнената сила, т.е. праната, която той носи в себе си. (23, 117)
•Дишайте с радост и с любов, с лице засмяно, изправени. Гръбнакът ви да образува успоредна линия с правата, която съединява центъра на Слънцето с центъра на Земята. Гърдите - напред изпъчени, а не хлътнали навътре. Това са елементарни правила за дишане, които трябва да спазвате, за да бъдете здрави и добре разположени. Като дишате правилно, вие се свързвате с ритъма на Природата и се укрепвате по дух и по тяло. (23, 126)
•За развиване на търпението специално препоръчвам ви да дишате дълбоко. Търпението е свързано с дишането, с дихателната система. Колкото по-дълбоко, правилно диша човек, толкова е по-търпелив. Дишайте дълбоко и задържайте дишането си 10-20-30 и повече секунди. Търпението се увеличава право пропорционално на секундите. Ако човек диша 1-2 години наред правилно, дълбоко, той ще развие в себе си известни дарби и способности. Той ще стане по-търпелив, по-разсъдлив, ще развие въображението си, ще придобие по-голямо спокойствие. (75, 262)
•Аз не препоръчвам бързото дишане, но бавното, плавното дишане. И когато си лягате, и когато ставате, ще си внушавате, че дишате бавно. (64, беседа 8, 131)
•Човек трябва да започне да задържа въздуха в дробовете си от 20 секунди и всеки ден да увеличава по няколко секунди. Постигне ли това, човек лесно ще се справи с мъчнотиите и противоречията си. (107, 223-224)
•Изкуство е човек да диша дълбоко, но без шум, никой да не чува. Когато дишате дълбоко, туряйте ръцете си на корема, тъй щото при всяко поемане и издишане на въздуха и ръцете да се повдигат. (39, 135-136)
•Дишането у всеки човек е различно. То се определя от степента на неговото развитие. Болният обикновено диша бързо. Животните също дишат бързо. Здравият човек диша плавно, спокойно, в зависимост от своето развитие.
Казвам: без въздух няма живот. Скритият живот във въздуха е връзка между Бога и човешката душа. (112, 268-269)
•Почти всички хора не дишат правилно. Те поемат въздух и го изпращат само в горната част на дробовете. При това плитко и слабо поемане на въздух, те нямат сила да го изкарат навън, вследствие на което част от нечистия въздух остава в дробовете, дето създава вътрешно наслояване. Иска ли да регулира кръвообращението си, човек трябва да поема дълбоко въздуха, да го задържа известно време в дробовете си и после бавно да го изкарва навън. При дишането трябва да вземат участие и коремните мускули, да дават тласък, напрежение на въздуха, да го изкарват навън. Като диша правилно, човек се обновява и освобождава както от физически, така и от психически болезнени състояния. (104, 130)
•Който не е упражнен в дълбокото дишане, нека задържа въздуха до 2-3 секунди и всеки ден да увеличава задържането с още 1 секунда Като увеличава задържането на въздуха с по 1 секунда в продължение на един месец, човек ще задържа въздуха до 30 секунди. Ако може да задържа въздуха до 30 секунди, той ще се справи с много от своите неразположения и болести. (8, 395)
•Приложете дълбокото дишане и при гимнастическите упражнения. При всяко изправяне на тялото вие поемате въздух и го задържате в дробовете си, докато дойде време за клякане. Щом клякате към Земята, издишвате въздуха. Като правите упражненията с дишане, вие се концентрирате, а с това и упражненията се осмислят. Тогава и резултатът им е по-добър. (8, 401 -402)
•Вие трябва да обърнете внимание върху дишането си. Който диша правилно, той ще пее правилно. Като пеете добре, вие се свързвате с Природата и черпите от нея живот. Като пее, човек развива в себе си тия органи, чрез които възприема от въздуха необходимата жизнена енергия. И като говори, също така възприема жизнена енергия от въздуха. Пеенето и говорът са свързани с мисълта. (143, 333)
•Ако човек не диша правилно, и Любовта в него не се проявява правилно. На такъв човек дъхът мирише лошо, потта му също. Който диша правилно, и кръвообращението му е правилно.
От каквато болест и да страдате, търсете помощ в дълбокото дишане. Няма болест, която да не може да се лекува чрез дишане. Дългият живот зависи от дълбокото и правилно дишане. Дишането пък зависи от правилното мислене и чувстване. Дишайте дълбоко и мислете, че Божието благословение иде върху човека чрез въздуха. (8, 398-399)
•Човек трябва да изучава не само пулса на сърцето, но и дишането. Това представя интересна наука. Като наблюдавате как диша човек, ще забележите, че при различни състояния и чувства той диша по различен начин. (8, 74)
•Нормалното, правилното дишане подразбира нормално чувстване и права мисъл. По дишането на човека познават здрав ли е той, или не. Дишането определя характера на човека. (45, 140)
•    Съвременните хора минават през различни болезнени състояния. Една от съществените причини за това е неправилното дишане. Правилното дишане подразбира пълна хармония между десния и ляв бял дроб. Не можеш да дишаш добре, ако не мислиш право. Каквато е мисълта на човека, такова е и дишането му. (52, 26)
•При нормалното дишане, което става тихо, спокойно, без шум, човек изпитва приятност и разположение. Като спи, здравият човек диша толкова тихо, че не се чува. Някой, като спи, хърка. Това показва, че дишането му не е правилно. (18, 283)
•Човек се страхува да диша студен въздух, за да не се простуди. Ако въздухът се приема през устата, имаш право да се страхуваш. Обаче Природата е предвидила и това. Тя е направила носа да служи за филтър, да прецежда и стопля въздуха. Слизестата ципа и течността в носа регулират въздуха и го правят поносим за човешките дробове. При това, като излизате вън на студено, не бързайте да поемете много въздух изведнъж. Ще поемете малко по малко въздух, докато се нагодите на външната температура. Ще дишаш полека, ще поемаш малко въздух и постепенно ще увеличаваш количеството на въздуха. В правилното дишане има известен ритъм, който трябва да се спазва. (129, 52)
•Как може човек да се справи с недоволството си? Чрез дълбоко дишане. Дишайте дълбоко, като задържате въздуха в дробовете си минута, две; най-много три минути. Това се постига постепенно, чрез упражнения. Ще започнете да задържате въздуха от 5 секунди, докато стигнете до 3 минути. При това положение вие ще можете да сменяте недоволството си в доволство. (142, 271)
•И тъй, дишането трябва да бъде ритмично. Допуснете ли в себе си омразата или лъжата, дишането ви ще се измени. Достатъчно е човек да допусне в себе си стотина такива мисли и желания, за да му се причини апоплектичен удар. (135, 150)
•Защо при дълбокото дишане страхът изчезва? При дълбокото дишане става разширяване на капилярите, които при страха се свиват. (47, 43-44)
•Когато някой човек заболява, дишането му се ускорява. Това се забелязва главно в слабогръдните. Като се затрудни дишането им, те съзнателно го ускоряват, като мислят, че по този начин ще си помогнат. Не само че не си помагат, но положението им се влошава още повече. Това показва, че за да бъде дишането на човека нормално, трябва да отговаря на естествения ритъм в Природата. Този ритъм е здравословен. (74, 348)
•Дишането трябва да бъде съзнателно, защото е във връзка с мисълта. Животните дишат несъзнателно. Следователно, ако не знае защо диша, човек минава за животно.
Правилното дишане зависи от количеството на приетия въздух и от времето на задържането му. Колкото повече време човек задържа въздуха в дробовете си, толкова е по-силен. От това зависи и успехът на неговите предприятия. (107, 115-116)
•Казвам: въздухът е носител на Божествените мисли, които, първо, преминават през дихателната система, дето се преработват, трансформират и оттам чрез кръвта отиват в мозъка Значи човек не може да възприема Божествените мисли направо чрез мозъка. Въздухът е главният носител на мислите. Ако при сегашните условия на Живота се отнеме въздухът; човек не би могъл да възприеме никаква мисъл. В този смисъл свещено нещо е дишането. Ето защо човек трябва да диша правилно, за да може правилно да възприема Божествените мисли от въздуха и да ги предава после на мозъка. (5, 57)
•Дългият живот зависи от дълбокото и правилно дишане. Като станете от сън, преди да започнете каквато и да е работа, направете няколко дълбоки вдишки. Дишането помага за оформяването на човешкия характер. Правилното дишане прави лицето красиво. Щом започне да диша правилно човек, бръчките от лицето му постепенно изчезват. (113)
•Концентрирането на мисълта е в зависимост от дишането. Колкото по-дълбоко диша човек, толкова по-лесно може да се концентрира. От друга страна, концентрирането на мисълта се определя и от броя на идеите, които вълнуват човека. Ако държи много идеи в ума си, човек бива разсеян. (118, 203)
•Ако не регулирате енергиите на носа, не можете да бъдете здрави. Това зависи от правилното дълбоко дишане. Носът се отразява и върху здравословното състояние на нервната система (133, 118)
•Има една прана, която се усвоява през лявата ноздра, а друга, която се усвоява през дясната. През лявата се приема магнетичното течение, което има връзка със слънчевия възел и се нарича слънчево течение. През дясната ноздра се приема електрическото течение, което има връзка с главния мозък и се нарича лунно течение. Когато искаме да развиваме повече ума, приемаме въздуха през дясната ноздра и го изпускаме през лявата. А когато искаме да развием повече сърцето, приемаме с лявата ноздра и издишваме през дясната. Когато сменяме дишането ту през лявата ноздра, ту през дясната, уравновесяваме двете течения, а също така електричеството и магнетизма. Когато изкарваме въздуха чрез подсвиркване, то е за гимнастика на дробовете, за тяхното усилване. Когато с дъхане изкарваме въздуха, то е за пречистване на нервната система. (113)
•Правилното дишане изисква спокойна и красива мисъл. Следователно мислете за цветята, които цъфтят, за бистрите планински реки, които текат и напояват долините. В красотата е хармонията на Живота. В красотата е Божественото начало. (23, 125-126)
•Новите хора се отличават с търпение и самообладание. Преди да се разгневят, те са обуздали гнева си чрез дълбоко дишане. Така те трансформират състоянието си и не се гневят. (23, 121)
•Вие трябва да се лекувате с дълбокото дишане. Ако стомахът или коремът ви боли, направете шест упражнения по четири пъти на ден. Като правите упражнението, турете лявата ръка на корема си с дланта надолу. Върху лявата турете дясната ръка, пак с дланта надолу. Като дишате дълбоко, трябва да усещате свиване и разпущане на диафрагмата. (8, 397)
•Като дишате, диафрагмата трябва да се вдига и спуща, да се свива и разширява. Една от причините за сърцебиенето, задуха и някои гръдни болести се дължи на изместване на диафрагмата от естественото й положение. Ако тя се повдигне по-високо, отколкото трябва, дробовете и сърцето се притискат и не действат правилно. (8, 391-393)
•Като изучавате дишането на човека и на животните, ще видите, че те се различават по темпа на дишането. Човек диша с един темп, а животните с друг. Ако човек изгуби темпа на своето дишане и попадне в темпа на животинското дишане, той придобива нещо животинско. Ако диша като животните, човек никога не може да има светла, възвишена мисъл. Вие не можете да измените мисълта си, ако не измените дишането си. И обратното е вярно: вие не можете да измените дишането си, ако не измените мисълта си. (107, 212-213)
•Най-дълъг живот на Земята имат растенията, защото дишат правилно.
За всеки човек има специални методи за дишане. Той ще се домогне до тия методи чрез своя вътрешен учител и лекар.
Слушайте своя вътрешен лекар, т.е. Божественото в себе си. Ако човек не диша правилно, кожата на лицето и на ръцете му преждевременно се набръчква. Набръчкването се дължи на разстройство на черния дроб и на неправилно дишане. (8,  399-401)
•И тъй, дишайте дълбоко, съзнателно при всички случаи в живота. Неразположени сте, скръбни сте; дишайте дълбоко. Боли ви гръбнакът, кръстът; дишайте дълбоко. Боли ви крак, ръка; дишайте дълбоко. Боли ви глава, стомах, корем; пак дишайте дълбоко. Не се страхувайте от болките. Те са благословение за вас. Ако нямаше болести и страдания в живота, положението ви щеше да бъде по-лошо от това, в което се намирате днес. Болестите и страданията ще оправят хората. (23, 117)
•    Щом се запролети, започнете всяка сутрин да излизате на разходка. Колкото по-рано излизате, толкова по-добре. Излизайте на открито, на чист въздух, далеч от градския прах и дим и посветете за дишане, за гимнастика поне един час. След това можете да започнете работата, която ви предстои за деня.
Сега, като говоря за дълбокото дишане, аз нямам намерение да препоръчвам специални упражнения. Индусите имат специални упражнения за дишане, които не са приложими за европейците. Затова и на вас казвам: дишайте дълбоко, като се стремите да дишате плавно и ритмично. Когато дишате дълбоко, първоначално ще почувствате някакво препятствие, но като постоянствате, вие ще се освободите от него и ще придобиете свобода в дишането.
За да бъде дишането ви пълно, вие трябва да отворите порите на тялото си. Това се постига чрез употребата на вода. Пълното дишане подразбира да диша човек не само с дробовете си, но и с кожата на тялото си. Това се постига чрез употребата на вода. Пълното дишане подразбира да диша човек не само с дробовете си, но и с кожата на тялото си. Всяка клетка в човека трябва да диша. Който диша по този начин, може да се нарече здрав човек. (118, 124)
•Да направим едно упражнение за дишане според ритъма на сърцето. Ще броите мислено до 6 според пулса на сърцето и ще поемете въздух. След това ще броите до 3 и ще задържате въздуха в дробовете си. После ще издишате въздуха, като броите пак до 6. Като поемете въздуха и броите до 6, лявата ръка излиза напред и малко нагоре под ъгъл 45 градуса, а дясната ръка отива назад. Като броите до 3 и задържате въздуха, свивате пръстите на ръцете, без да ги движите. Като броите до 6 и издишате, изнасяте ръцете отстрани на тялото с отпусната пръсти. При второто поемане на въздух става смяна на ръцете: дясната ръка излиза напред и малко нагоре, а лявата -назад. Като броите, тялото не трябва да се движи, само ръцете се движат. Свиването на пръстите при задържането на въздуха показва, че си взел нещо, задържаш го в себе си, за да го използваш. При издишане отваряш пръстите си - даваш това, което си получил. Правете упражнението за дишането по 5 пъти с лявата и 5 пъти с дясната ръка.
Ако страдате от ревматизъм, това упражнение ще го изпъди навън; ако имате сърцебиене, и него ще изпъди навън; ако имате главоболие, и с него ще се справите. това няма да стане изведнъж, но постепенно. всеки ще брои според пулса на своето сърце. той е космически ритъм. (132, 292-294)
•Тези упражнения са нужни за всички хора, особено за тези, които се занимават с умствен труд. Те са необходими и за здрави, и за болни. За предпочитане е да правите упражненията вън, на чист въздух, отколкото в стая. При това добре е всеки да бъде сам, да не гледат другите хора как се упражнявате в дишането. (104, 131)
•Упражнение за дишане. Изправени на крака. Бавно вдигане на ръцете нагоре, поемане на въздух, като се брои до 6. Задържане на въздуха и броене до 3. Бавно сваляне ръцете надолу, издишване въздуха, като се брои до 6. Упражнението се прави 6 пъти. (145, 3)
•Правете следното упражнение: ръцете, свити на юмрук, поставете на раменете. Разтваряте бавно ръцете настрана, вдишвате дълбоко въздух, задържате го и след това спущате бавно ръцете надолу отстрани на тялото и бавно издишвате. Ако се уморите, починете си малко и направете упражнението още няколко пъти. По този начин вие поемате достатъчно прана от въздуха и кръвта се раздвижва, капилярите се разширяват и кръвообращението се усилва.
И тъй, когато дишате, не мислете за нищо друго, освен за въздуха, който приемате. (23, 119)
•Упражнение за дишане с движение на ръцете. Издигнете ръцете нагоре над главата, допиране пръстите на ръцете на темето, спущане ръцете надолу. (89, 3)
•Упражнение за дишане. Ръцете се изнасят напред, нагоре, кръгообразно, през което време дълбоко поемате въздух. Бавно сваляне на ръцете настрана, надолу и бавно издишване. Упражнението се прави 3 пъти. (118, 131)
•Упражнение за дишане. Ръцете се изнасят бавно настрани, като се поема дълбоко въздух, после се издигат нагоре, а въздухът се задържа. Ръцете – над главата, бавно спущане на ръцете надолу, като се бавно. (23, 126)
•Упражнение за дишане. Ръцете над главата и дълбоко поемете въздух. С издигане на ръцете се повдигат и очите нагоре. Задържане на въздуха известно време. Бавно сваляне на ръцете надолу, издишване и бавно сваляне на очите надолу. (23, 318)
•Сега ще ви дам дихателни упражнения от друг характер. При тези упражнения има известни мисли, известни формули, които трябва да изговаряте мислено. Например при вдишване, при задържане и при издишване може да изговаряте мислено следните думи: „Много ти благодаря, Господи, за благата, които си ми дал." Може да изговаряте мислено „Отче наш" при вдишване, също при задържане и при издишване. Такива упражнения може да правите сутрин, обед и вечер до десет. А може да изговаряте мислено „Добрата молитва" общо един път. Може да изговаряте при вдишване мислено думите: „Сила, живот, здраве." (три пъти). Същото ще направите при задържане и при издишване. Това упражнение може да правите сутрин, обед и вечер по десет път (113)
•Упражнение за дишане. Ще поемете въздух през лявата ноздра. В това време дясната ноздра ще бъде затворена. При поемане на въздуха мислено ще произнасяте формулата „Само Божията Любов е Любов." Като задържите въздуха известно време, ще отворите дясната ноздра и бавно ще изпущате въздуха навън, като произнасяте същата формула. В това време лявата ноздра ще бъде затворена. Правете упражнението 3 пъти на ден - сутрин, на обед и вечер, когато имате разположение и време. При всяко упражнение ще правите 3 или 10 пъти вдишвания и издишвания. (146, 31-32)
•Упражнение. Вдишване през лявата ноздра. През това време се изговарят мислено думите: ,,Да се прослави името Божие в мене." При задържане на въздуха се изговарят думите: „Да дойде царството Божие и Божията правда в мене." При издишването се изговаря: „Да бъде волята Божия." През лявата ноздра да се поема въздух пет пъти. След това обратното - пет пъти да се поема въздух през дясната ноздра ида се издиша през лявата. (113)
•Упражнение. Когато вдишваш, кажи мислено: „Господи, благодаря ти, че си вложил във въздуха своето благословение, което приемам заедно с въздуха." При издишване кажи: „Благодаря ти, Господи, че остави своето благословение в мене."
Упражнение. Вдишване през лявата ноздра 7 бройки, задържане 10 бройки и издишване през дясната ноздра 9 бройки. Упражнението се прави сутрин, обед и вечер по 6 пъти. При утринните упражнения вдишването да става през лявата ноздра, а вечер през дясната.
Може да направите дихателни упражнения във връзка с ходенето: няколко крачки - едно вдишване, през няколко крачки - едно издишване. (113)
•Когато човек се намира в електрично състояние и се сърди, кипва, той да диша дълбоко и да задържа въздуха до 100 бройки и ще се успокои.
Преди да се ръкуваш с някого, приеми дълбоко въздух. Преди да влезеш в стаята или салона, пак поеми дълбоко въздух. Преди да говориш, пак приеми въздух. (113)
•Когато сте нервни, разгневени нещо, направете следното упражнение: запушете с палеца на дясната си ръка дясната ноздра, а през лявата поемайте въздух, като броите мислено до 7, След това не поемайте повече въздух и мислено бройте до 10. После запушете лявата ноздра, а през дясната изпущайте въздуха бавно, като броите до 9.
Това упражнение помага за регулиране на нервната възбуда, за успокояване на мозъка или за усилване на паметта. Сутрин и преди обяд ще поемате въздух през лявата ноздра, а ще го изпускате през дясната Вечер ще поемате въздух през дясната ноздра, а ще го изпущате през лявата. Ще правите упражнението по 21 пъти на ден: сутрин, преди обяд и вечер по 7 пъти. (37, 284-285)
•Ако вдишвате въздух през слама, задържате въздуха и издишвате през нея един месец, по този начин може да се лекувате. Това е за слабогьрдие, за тези, които имат кашлица, за подобрение на гласа, за певиците и пр. (113)

5. Лечебно действие на слънчевите лъчи

•Между Слънцето и човешкия организъм съществува такава връзка, каквато между Бога и човешката душа. Без тази връзка, без тази взаимност човек не може да се развива. (126, 85)
•Енергията, която Земята взема от Слънцето, може да се сравни с артериалната кръв, а тая, която изпраща към него, може да се сравни с венозната кръв. Нашето Слънце играе ролята на сърце, а още по-добре играе тази роля Централното Слънце. Както нечистата кръв от тъканите трябва да се върне към сърцето и оттам - в дробовете, за да се пречиста, така също и енергиите на Земята се възвръщат към Слънцето, за да добият първоначалния ритъм. (11, 13)
•Слънцето представлява извор от жива енергия за цялата Слънчева система. По отношение на Земята енергията на Слънцето е положителна. Тя се развива в положително и отрицателно електричество и в положителен и отрицателен магнетизъм. Земната енергия по отношение на Слънцето е отрицателна. Земята има и двата вида енергии, но предимно е отрицателна. И Слънцето има двата вида енергии, но предимно е положително. От съприкосновението на тия две енергии се произвежда животът на Земята. Посредникът, който съединява и трансформира тези енергии, е наречен етер. Той прониква пространството и цялата Земя. Окултистите го наричат животворна плазма, мистиците го наричат Дух. (11, 3)
•Енергията, която нашето Слънце получава от Централното Слънце на нашата видима Вселена, първоначално е положителна, но после се поляризира на положителна и отрицателна. По-голямата част от енергията, която нашето Слънце приема от Централното Слънце, се консумира от нашето Слънце и сравнително малка част от нея отива на планетите. Енергиите, които Земята приема от Слънцето, значително се преобразяват. Като проникнат в земните пластове, последните поглъщат от тях всички хранителни елементи и остава само това, което не може да се ползва. Така преобразени, тези енергии вече не са полезни за развитието и затова се изпращат в космическото пространство и оттам по известни пътища - пак на Слънцето. То, от своя страна, ги препраща към централното Слънце за по-нататъшна преработка, за да добият своя първоначален ритъм. (11, 4)
•Колкото Земята е по-отрицателна, толкова възприемателната ù способност на положителната слънчева енергия е по-голяма, и обратно. От полунощ до обед Земята (за дадено място) е отрицателна и затова възприема повече, от обед до полунощ е положителна и затова дава повече. От полунощ Земята започва да изпуща в космическото пространство отрицателна енергия, а приема от Слънцето положителна. След обед Земята изпуща в космическото пространство положителна енергия и постепенно става отрицателна. Сутрин при изгрев Земята е най-отрицателна, т.е. приема най-много. Този факт е от извънредно голяма важност, за да се оцени значението на изгрева. (11, 4)
•Слънчевата енергия минава всеки ден през четири периода: от 12 ч среднощ до 12 ч на пладне има прилив на слънчева енергия, а от 12 ч на пладне до 12 ч среднощ има отлив. Приливът дохожда до най-високата си точка при изгрева на Слънцето. Този прилив е най-силен и животворен. Той постепенно намалява до пладне. След това започва отливът, който е най-силен при залез. (11, 6)
•Един час преди изгрева на Слънцето неговата енергия има психическо влияние. (11, 7)
•Преди изгрев лъчите, които се пречупват през атмосферата, имат влияние повече върху мозъка. Във време на изгрева лъчите на Слънцето, които идат по права линия, имат влияние върху дихателната система и върху нашата чувствителност. А колкото наближава пладне, същите лъчи имат влияние върху храносмилателната ни система. Затова лечебността на слънчевата енергия е различна: преди изгрев - за подобрение на мозъчната нервна система, а от 9 до 12 ч - за уякване на стомаха. След обяд изобщо слънчевата енергия има малки целебни резултати. Причината за тази разлика е в различната вьзприемателна способност на Земята и на човешкия организъм. (11, 7)
•Като изучавате влиянието на светлината, ще забележите, че има часове през деня, когато Слънцето изпраща на Земята благотворни лъчи, главно сутрин до обед. Има часове през деня, когато слънчевите лъчи не се отразяват благотворно върху организмите. Това са т.нар. черни, негативни лъчи.
Човек може да се излага на слънчевите лъчи през всяко време на деня, но умът му трябва да бъде съсредоточен, положителен, да възприема само положителните лъчи на Слънцето. Ще се концентрирате, но ще пазите да не заспите. С черните, отрицателни вълни на Слънцето идат и земни вълни, които се отразяват вредно върху организма на човека. Докато научите законите на ограждането да се пазите от тези вълни, добре е да се греете на слънцето през ранните часове, най-късно до обед. Пазете се от следобедните слънчеви лъчи. Когато искате да се лекувате със слънчевите лъчи, най-добри часове са от 8 до 10ч. (134, 78-79
•Излагайте гърба си на слънце и когато сте разположени, и когато сте неразположени и наблюдавайте какви резултати ще имате в единия и в другия случай. При това човек трябва да знае през кои часове на деня да се излага на слънце, за да възприема само неговите благотворни лъчи.
Когато земеделецът работи на нивата по цели дни и е принуден да се излага по всяко време на слънце, за да се предпазва от вредните лъчи на слънцето, той трябва да носи шапка във форма на многоъгълник, за да пречупва вредните слънчеви лъчи. (118, 50)
•През всички годишни времена слънчевите лъчи не действат еднакво. Земята (дадено място) в началото на пролетта е повече отрицателна и затова най-много приема. Ето защо през пролетта слънчевите лъчи действат най-лечебно. От 22 март нататък земята постепенно става положителна. През лятото тя е вече доста положителна и затова приема по-малко. И летните лъчи действат, но по-слабо. (11, 8)
•През пролетта и лятото има прилив на енергия към Земята, а есен и зима - отлив. Затова най-благоприятното влияние на слънцето започва от 22 март. Всички онези организми, които са здраво устроени, се ползват от тази енергия, а слабите организми се разтопяват от нея и отслабват още повече. (11, 9)
Най-добрите месеци за обновяване са от 22 март, през целия месец април и май до 22 юни. (11, 9)
•Ние, хората на земята, трябва да следваме през живота си пътя на растенията. Те разбират закона за растенето по-добре.
Слънчевата енергия слиза върху Земята като обширна струя, опасва я от северния полюс към южния и се повръща пак към Слънцето. Тази енергия се предава на растенията чрез животворната плазма. Когато растенията усетят, че тая потенциална енергия почва да се проявява и да приижда към Земята, те напъпват, приготовляват се, а като се усили тя, те се разлистват и най-сетне се разцъфтяват и завързват, като се стремят да съберат всичката тази енергия, за да се оплодотворят. (11, 10)    

 

eXTReMe Tracker