|
Share

ЛЪЖЛИВА БРЕМЕННОСТ

Тя се среща предимно между нераждали, и то главно измежду тези, които силно желаят да имат дете. Признаци за лъжлива бременност са например забавянето или прекратяването на менструацията поради душевни тревоги, простуда, малокръвие и др.; увеличаването на корема поради нередовност на червата, събиране на много газове и др.; разни здравословни промени, които се изразяват в сутрешно повръщане,

прилошаване денем, топлина в половите органи, напрежение в корема; спиране на бялото течение с помощта на промивки със силно действащи лекарства и др.

При лъжлива бременност менструацията спира и жената след четвъртия безменструален месец дори започва да „чувства” движения на дете в корема си. През деветия месец тя чувства и „болки”, ляга в кревата и едва когато раждане не започва, се убеждава в заблуждението си. При спиране на бялото течение със силно действащи лекарства менструацията на жената може да спре и кръвта започва да се съсирва в матката, уголемява я и коремът се увеличава. Тия състояния жената може да сметне за бременност.

ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ

За да остане безплодно сношението, необходимо е мъжката сперма да не влезе в матката.

1. Между многото обикновени механически и химически средства безвредно и най-просто е да се направи веднага след акта промивка. За тази цел жената, клекнала или легнала, вмъква канелката (наконечника) на иригатора доста дълбоко във влагалището, след което пуска водата да проникне вътре. водата разширява стените на влагалището и след като се отпуснат устните, тя излиза със сила и изхвърля със себе си сперматозоидите. Това се повтаря, докато се изразходва всичката вода от пълния иригатор. Промивките могат да стават с топла (37°С) и с престояла в стаята вода (28–30 °С), но за предпочитане е да се прибави и оцет 2–3 лъжици в 1 л вода или лимонена киселина 2–5 г на литър вода, или пък разтвор на стипца (1 %).

2. Освен промивката друго средство е употребата на мъжкия презерватив.

ПРИЗНАЦИ НА БРЕМЕННОСТТА

Бременността започва от момента на оплодяването и трае от 270 до 280 дни, т. е. четиридесет седмици, или 9 календарни месеца (10 лунарни месеца по 28 дни).

Продължителността на бременността не е точно известна, тъй като не може да се установи кога именно е оплодено яйцето. От наблюдение и опит е установено, че от началото на последната менструация до раждането на детето минават 280 дни. Значи към датата на първия ден на последната менструация и още 7 дни трябва да се прибавят 9 месеца, за да се определи датата на раждането.

Със започването на бременността у жената настъпват редица изменения, които са признаци за бременност.

Първият признак на забременяването е прекратяването на менструацията. Обаче все пак този признак не е категоричен, особено у жени с нередовна менструация, тъй като тя може да спре и поради някои болестни причини. Също така ако жената силно желае да има дете, или обратно, ако се страхува да има дете, само от вълнение менструацията й може да спре.

В редки случаи менструацията не спира и през време на бременността. Като аномалия тя може да продължи и в първите месеци, даже до половината на бременността. Като се вземе предвид, че понякога кръвотечение, характеризиращо спонтанно помятане, може да наподобява менструация, необходимо е в такъв случай да се прибегне до лекарски преглед.

Ако има менструация през време на бременността, тя трае късо време, кръвта е в малко количество и е светла, водниста.

Вторият признак, който навежда на мисълта за забременяване, може да се смята промяната на вкуса и настроението на жената и повръщането. Този признак има значение само ако се прояви във връзка с първия – спиране на менструацията, защото се среща и при някои други заболявания, например нервни.

Третият признак е промяната на млечните жлези, които в първите седмици отделят малко секрет. Това също е един вероятен признак, защото се среща и при някои заболявания на половите органи, дори у здрави жени.

Четвъртият признак е измененият цвят на влагалището – големите срамни устни стават синкави, и увеличаването на матката. Този признак би могъл да се долови само при лекарско наблюдение. Увеличаването на матката се забелязва и при други маточни заболявания, но то не е както у бременните.

Петият признак е потъмняването на линията, която върви по средата на корема от пъпа надолу.

Тия признаци поотделно се срещат не само у бременните, но ако всички те са налице, особено първият, третият и петият, това показва, че жената е забременяла. И все пак те са несигурни. От четвъртия месец нататък се явяват по-сигурни признаци.

Шестият признак е увеличаването на корема, но това понякога се появява и при тумори, течност в корема и др. Нарастването на корема се съпровожда от движение на плода, което се усеща при допир с ръка. Въобще разказите на жената винаги трябва да се приемат с резерв, защото понякога жени, силно желаещи да имат дете, си въобразяват, че са бременни.

Със сигурност бременността може да се установи от лекар или акушерка.

От петия месец нататък у бременната жена могат да се забележат следните промени.

Увеличената матка натиска съседните органи, пикочния мехур и дебелото черво. Появяват се чести напъни за уриниране, които траят до края на бременността и са особено силни в последните месеци.

У някои жени кожата на корема остава непроменена. У повечето още в началото на бременността по корема се появяват по-голямо или по-малко количество синьо-червени ивици, които се наричат ивици на бременността. Те остават видими дълго време след раждането, като изменят цвета си и стават белезникави.

През време на бременността млечните жлези се изменят и достигат своето пълно физиологично развитие. В млечните жлези на девойката има малко жлезисти делчета. Още в началото на бременността под влияние на нервната система и на жлезите с вътрешна секреция млечните жлези започват да се увеличават. Жлезистите делчета се разрастват и броят им се увеличава. През втората половина на бременността тези жлези започват да отделят първото мляко, наречено коластра. То представлява мътна жълтеникава течност, която се получава при изстискване на гърдите. Същинско мляко започва да се отделя на втория или третия ден след раждането.

Поради притискане на съдовете циркулацията на кръвта в краката се нарушава. Това причинява разширение на вените на краката, което може да застави бременната да остане на легло през последните 2–3 месеца от бременността.

През време на бременността организмът на жената се намира в особено състояние, при повишени изисквания към всички дейности – дихателни, кръвоносни, храносмилателни и т. н. Обмяната на веществата е усилена, дишането се учестява. Работата на сърцето и кръвоносните съдове се увеличава. Храносмилането е усилено, защото червата трябва да преработват и възприемат по-голямо количество храна от нормалното, тъй като майката храни не само себе си, но и плода. Бъбреците трябва да работят повече, за да изхвърлят крайните продукти от обмяната на веществата както на майката, така и на плода.

Здравата жена може да се справи с всички тези изисквания и да ги понесе лесно.Жени, болни от туберкулоза, със сърдечни, бъбречни и други страдания трудно се справят с тези натоварвания и заради това бременността може да увреди здравето им.

Има жени, които понасят бременността много леко, а други страдат от по-силно или по-слабо изразени разстройства. У много жени се появява желание за употреба на особена храна – кисело, лютиво и пр. При някои повдигането и повръщането са много тежки и продължителни. Апетитът им изчезва и те слабеят. У по-слабите жени се появяват припадъци. В такива случаи трябва да се търси помощта на лекар.

БЕЗПЛОДИЕ ПРИ ОТСЪСТВИЕ НА МЕНСТРУАЦИЯ, БОЛЕЗНЕНА МЕНСТРУАЦИЯ И ИЗОБИЛНА МЕНСТРУАЦИЯ

При всички тези случаи жената трябва най-напред да ликвидира болестта си и след това чрез гинекологичен преглед да установи коя друга причина пречи на забременяването и да я премахне.

ОБЩО ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА БЕЗПЛОДИЕТО
7 дни след свършване на менструацията (при условие, че е била нормална 3–4 дни) или пък 7 дни преди идването й, ако е била слаба или недостатъчна.

Винаги с това завършва лечението на безплодието, проведено по един от изложените планове и никога самостоятелно.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене жената да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист маслинен зехтин с прибавка по 125 г ракия (мастика) и пудра захар и по 10 г черен пипер, карамфил, канела, бяла дъвка и исиот (от аптеката), всички счукани на ситно.

Забележка.
Добре е същата смес да се взема и 10 дни преди идването на менструацията.

II. Двадесет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бабица (коча билка – непета катариа), орлови нокти (мъжко клинавче), прозориче, разковниче (пълзяща детелина), часовниче и страшниче – по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Общоприетата за всички случаи, с добавка след обяд и вечеря да взема по 1 чаена лъжичка смес от 250 г мед, 100 г семе от обикновена коприва, 50 г семе от анасон и 25 г семе от керевиз, счукани на брашно и добре разбъркани, защото се утаяват на дъното.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от маточина и магданоз (листа) – по 1 супена лъжица от двете в 500 г вода се вари 5 минути.

III. Два часа след ядене да изпива 1 ракиена чашка чист винен коняк с 10–20 капки анасоново масло (от аптеката).

IV. Десет минути след него да изпива 1 чашка от 75 г от отварката, дадена в точка II.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня на половите органи – на дъното на кофа или дълбоко гърне се слага 1 цяла прясна зелка, сварена с 500 г мляко и 500 г вода, след това жената сяда върху кофата, завива се с одеяло от подмишниците надолу и седи, докато й е приятно и сърцето й е спокойно. След това се прави сухо увиване в кревата с 1–2 одеяла за по-добро изпотяване, лежи се така 1 час и се изтрива до сухо. Следва гореща (39°С) влагалищна промивка 5 вечери подред при липса на бяло течение със солен разтвор от 1 л преварена вода и 1 изравнена супена лъжица готварска сол, при бяло течение с разтвор от сода бикарбонат – на 1 л преварена вода 1 изравнена супена лъжица сода бикарбонат; и 4 вечери подред с 1 л горещ  чай от лайка (2 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне 30 минути и се прецежда). След промивката долната част на корема (от пъпа надолу) се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от прясно зеле или от праз лук (бялата му част), на ситно нарязани, с прибавка на 25 сини сливи без костилките, 2 супени лъжици ленено семе и 150 г прясно мляко – всичко се вари, докато стане на гъста лапа; отгоре се слага вестник и се опасва с вълнен пояс. Във влагалището се поставя тампонче, приготвено от 20 г корени от хаваджива, счукани на ситно и пресети през сито, 50 г прясно краве масло и 20 г чист пчелен мед – на тих огън се вари 20 минути, като непрекъснато се бърка, докато се махне пяната. От получената смес се взема едно парченце, голямо колкото лешник, увива се в марличка като топче, завързва се с вълнен конец, вкарва се във влагалището и така се спи. Ако жената страда и от главоболие, на главата се слага „шапка” от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан с малко оцет от вътрешната страна, а отгоре се слагат вестник и вълнена шапка; или пък „шапка” от селски квас, засилен със 7–9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани на ситно с корите (а при липса на кестени с толкова лъжици млади и пресни корени от бъзак, счукани на каша), и така се спи.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, а след тоалета – влагалищна промивка с чай от лайка. През целия ден да се носят топли дрехи и бельо. През деня при слаб кръст добре е още първия или втория ден след менструацията на кръста (от опашката нагоре по линията на самия гръбнак) да се поставят последователно подред на разстояние 2–3 см  3 големи вендузи (като водни чаши) – поставят се с помощта на 3 тънки филийки хляб, върху които се слага по 1 топче памук, натопено в спирт за горене, изстискано, запалено и веднага захлупено с вендузата (всяка вендуза се държи 15 минути; трите заедно 45 минути).

Важни добавки.
1. Сношението при нормална или малка и по-изобилна менструация да стане на 9-ата вечер от приключването й, а при много слаба може и в края на самата менструация, но и в двата случая това да стане непосредствено след парната баня на половите органи и влагалищната промивка. Едновременно с това се взема и следната смес: 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин с 2–3 капки лимонов сок и 1/4 чаена лъжичка газ – петрол (пречистена през две нови попивателни хартии).

2. Дадените отварки да се пият от първия ден на менструацията до края на втората седмица, като през това време преди всяко сношение се прави влагалищна промивка с чай от лайка или със соден разтвор (вж. по-горе).

ИЗВЪНМАТОЧНО ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ

Невинаги оплоденото в яйцепроводната тръба яйце стига до матката, за да продължи своето развитие по-нататък. Нерядко оплоденото яйце остава и се развива в една от тръбите (дясната или лявата), при което настъпва т. нар. извънматочна бременност.

Причини.
Най-честа причина са възпалителните заболявания на тръбите, в резултат на което настъпват сраствания, слепвания, където се задържа оплоденото яйце. Освен това причина могат да бъдат и някои вродени аномалии, тумори, които притискат тръбата отвън, или недоразвити полови органи.

Признаци.
Те са различни според мястото на поселяването на плода и развитието на самата бременност. В началото бременната жена чувства неразположение, както и при обикновената бременност: повдигане за повръщане, промяна на вкуса, напрежение в гърдите. Нерядко има коликообразни болки в долната част на корема. Няколко седмици след последната редовна менструация започва кръвотечение, което е слабо. Когато настъпи аборт, присвиващите болки в корема се засилват, кръвотечението също. Жените имат виене на свят, тъмнеене пред очите, кожата е бледа.

При разкъсване на бременната тръба състоянието е много тежко – появява се внезапна, много силна болка в корема, жената е бледа, диша бързо, вие й се свят и скоро изпада в безсъзнание. Ако не се направи бърза операция, жената умира.

В някои случаи обаче опасността може да се избегне, кръвотечението престава, но разбира се, бременността се унищожава. В тръбата остава мъртво яйце, което постепенно се всмуква. Много редки са, но има и такива случаи, когато извънматочното забременяване продължава до последния месец. Тръбата се разтяга до невероятни размери; при това положение бременната чувства силни болки. Тръбата може да се пукне в края или по средата и плодът да падне в коремната кухина. Във всички случаи това е съпроводено със силни болки и с голямо кръвоизлияние, което може да причини смърт на бременната жена.

Лечение.
Спешна операция от акушер-гинеколог.

Не бива да се чака нито минута за премахването на плода чрез операция, щом се разбере, че бременността се развива не в матката, а вън от нея. Оттук е и голямата важност на лекарския преглед в първите месеци, когато жената има признаци на бременност. Лекарят чрез изследване на матката ще каже дали плодът се развива в нея или вън от нея. Щом се констатира извънматочно забременяване, до операцията бременната да отбягва да се къпе във вода, по-топла от 36°С, за да не предизвика чрез горещата вода пукването на тръбата.

Следващото забременяване на пострадалата най-добре е да стане три години след операцията.

БЕЗПЛОДИЕ ОТ РЕХАВА МАТКА И ЗАПУШЕНИ ТРЪБИ

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене жената да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист маслинен зехтин, 1/4 кг пудра захар, 1/4 л мастика (ракия), 20 г черен пипер, 20 г карамфил (зърна), 20 г канела, 20 г бяла дъвка и 20 г исиот на прах.

Приготовление:
Пиперът, карамфилът, канелата и бялата дъвка се счукват на прах и се разбъркват да стане хубава смес, към която се прибавят зехтинът, захарта, исиотът и мастиката. Преди всяко вземане сместа се разбърква добре, защото се утаява на дъното.

II. Двадесет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от гръмотрън (корени), див (зловонен) здравец (корени и листа), пача трева, сапунче (корени), спирея (цялата билка с корена), разковниче, хмел (шишарки) и цариче – по 50 г от всяка, и черна метла (млади клонки) 25 грама. От тази смес 5 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при другите случаи на безплодие. Освен това след ядене да взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 100 г счукано семе от копър и по 50 г счукано семе от анасон, зеле и коприва. Подир това, ако жената не е склонна към затлъстяване, да изпива и 1–2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Забележка.
Полезни са киселото зеле и други туршии.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от корени и листа на магданоз – по 50 г от двете, маточина, мащерка и троскот – също по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода; вари се захлупена 15 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бърдуче (водна жълта роза), жълт смил, женска клинава трева, мента пиперита, мъжка клинава трева, орлови нокти, парички, подъбиче и часовниче – по 50 г от всяка.

От тази смес 2 супени лъжици и 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1–2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят се запарват с 1 л вряща вода; кисне 20 минути и като изстине, се прецежда), а по-късно винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай. След това първата вечер се прави парен компрес на долната част на корема (от пъпа надолу) с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използува 2–3 вечери подред), с продължителност 10–20 минути, последван от сухо изтриване и гореща (38°С) влагалищна промивка с отварка от магданоз (листа) – 3 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода; вари се 5 минути, или с отварка от акация (цвят), бял равнец, широколистен живовляк (листа), пипериче, смрадлика (листа) и цариче – по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода; на тих огън се вари 5 минути и като изстине до 38°С, се прецежда. Долната част на корема от пъпа надолу се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10–12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), или с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, преди поставянето поръсена с малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), или с топла лапа от праз лук (бялата му част) или прясно зеле, на ситно нарязани и сварени с 20 сини сливи, смачкани без костилките, 2 супени лъжици ленено семе и 150 г прясно мляко до гъстота на лапа от ленено семе, накрая поръсена с 1 супена лъжица захар. След това се поставя влагалищно тампонче, приготвено от печен арпаджик (лук), намазано със стопена зайча мас (може и от домашен заек) или с 5 капки ленено масло и леко поръсено с пудра захар, или тампонче от 1 супена лъжица листа от магданоз, попарени, изстискани и леко запържени с малко чист маслинен зехтин, или тампонче от непрана вълна, намазано с малко мехлем от хаваджива и зайча мас (вземат се 1 супена лъжица корени от хаваджива, счукани на ситно, пресяват се като брашно и се разбъркват с 1 пълна чаена лъжичка стопена зайча мас; поставя се на огъня само да се сгъсти и да се махне пяната и без да заври, е готово); след това всяко тампонче поотделно се увива като малко топче с марличка и се завързва с вълнен конец. Едновременно се поставя на малкия мозък (тила) торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1–2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (или пък с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша); държи се цяла нощ или докато досади на болната.

Втората вечер се прави опушване на половите органи с помощта на сгорещена до червено тухла: поставя се в дълбоко гърне и се полива със смес от 1 супена лъжица чист зехтин и 1 супена лъжица оцет, предварително затоплени, след това жената веднага сяда върху гърнето, завива се през кръста с одеяло и така седи, докато тухлата престане да дава топлина. След опушването се прави сухо увиване до шията с помощта на 2–3 одеяла, в които лежи, докато се препоти, или пък се прави парен компрес на долната част на корема, както по-горе. Следва гореща (38°С) влагалищна промивка с отварка от корите на млад дъб (7 супени лъжици кори в 2 л вода се варят 20 минути; като изстине, се прецежда) и налагане на корема с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 10–12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Във влагалището се поставя тампонче от 250 г чисто краве несолено масло и 1–2 супени лъжици корени от хаваджива, счукани на ситно и пресети като брашно – бъркат се на тих огън, докато пяната се загуби, и с малко от тази смес се намазва тампонче, приготвено от памук и увито в марля; или пък тампонче, приготвено от 1 изравнена чаена лъжичка от следната смес: бяла дъвка, черен пипер, бахар и карамфил – по 25 г от всяка (предварително счукани на прах), чист маслинен зехтин 100 г и праз лук (бялата му част се нарязва, колкото е необходимо) – всичко леко се изпържва, без да завира, за да стане като пихтия. Едновременно на тила се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1–2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите; държат се цяла нощ или докато много досадят на болната.

Добавки:
1. При слаб кръст – както в буква Б или пък да се налага с тютюневи листа, натопени в ракия.

2. При главоболие всяка вечер на главата да се слага цяла „шапка”, приготвена от пресен селски хлебен квас, засилен с 9–12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова лъжици пресни корени от полски бъзак); държи се цяла нощ или докато премине болката в главата.

3. През студените месеци лапите с успех могат да се заменят с налагане на корема и кръста с две парчета от т. нар. зимна мушама или пък със специалната мушама за забременяване, която се приготовлява от 10 г бяла дъвка, 10 г чист бял тамян, 150 г силна гроздова ракия, 200 г течна мурова смола (колофон).

Приготовление.
Бялата дъвка и тамянът се счукват на прах, смесват се заедно и след това се разделят на две равни части; вземат се 2 парчета изпран американ или хасе, при това с еднакви размери (приблизително дължина около 46 см и ширина 20–25 см), за да покрият свободно корема от плаващите ребра до космите на половите органи, вдясно до черния дроб, вляво до далака и на кръста от плаващите ребра до 4 пръста над опашката, а встрани до хълбоците, като те остават свободни така, че между двете мушами да има разстояние 8–10 см. Най-напред се приготовлява (и то винаги от двама души) мушамата за корема, като второто лице я натопява в ракия, леко я изстисква и я изопва върху топла печка, за да се размаже от първото лице равномерно върху кърпата половината от муровата смола, която трябва да е затоплена до завиране, след това мушамата се насипва равномерно с половината смес от бялата дъвка и тамяна и така приготвена, докато е още търпимо топла, се залепва на корема в право положение, отгоре й се слага вестник и се опоясява добре, за да се залепи равномерно и добре. Подир това по същия начин двамата приготовляват мушамата за кръста, преди поставянето й снемат пояса и я залепват върху кръста, както първата мушама, отгоре слагат вестник и отново двете мушами добре се опоясяват с по-дълъг пояс. Така залепени, мушамите се носят около 15–18 дни, за да паднат сами. Тогава коремът и кръстът се изтриват с памуче, натопено в камфоров спирт, жената се изкъпва и почива 1–3 дни. През това време, ако има пъпки, засегнатите места вечер се налагат с млечни компреси от 4 парчета, натопени в топло сурово мляко и добре изстискани, и така се спи. След това само ако жената е страдала от перитонит или други болести, при които са се образували сраствания, се слага втора и трета мушама – обикновено е достатъчно еднократното поставяне на мушама.

Добавка.
За да се залепи здраво мушамата, добре е жената в деня на залепването да вземе топла баня, за да бъде тялото чисто от мазнини.

V. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Аз ще забременея” (казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти), последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и поставяне на долната част на корема мушама от хаваджива или пък кърпа, леко намазана със смес от 90 г несолена свинска мас и 30 г камфор на прах; отгоре се поставят пергаментова хартия и вълнен пояс. След обличането се прави промивка от дъбова кора, както по-горе, и върху окосмената част на половите органи се носи торбичка от тензух с 6 диви кестени, зашити с юргански шев в 2 реда по 3.

Неделя – почивка от всичко.

При менструация сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене да взема по 1 бучка захар с 15–20 капки анасоново масло (от аптеката) или да изпива по една ликьорена чашка коняк, ракия или мастика с по 20 капки анасоново масло. Други билки да не се пият и да се спазва диетата.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа се прави слънчева баня на корема със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква, докато е приятна, последвана от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода, а вечер, ако има възможност, добре е да се направят и дадените по-горе приложения без запарванията.

Важни добавки.
1. През време на лечението половите сношения да бъдат по-редки, като жената се предпазва от забременяване.

2. При склонност към затлъстяване вечер да се поставя и торбичка от чист квасец на щитовидната жлеза (гушата). Държи се до сутринта.

БЕЗПЛОДИЕ ОТ ИЗКРИВЕНА НАЗАД МАТКА И ЗАПУШЕНИ ТРЪБИ

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взема по 1 супена лъжица сироп от широколистен живовляк – 10 супени лъжици листа в 1 л вода на тих огън се варят 20 минути; след това се добавя 250 г чист пчелен мед, ври още 10 минути и като изстине, се прецежда.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от гръмотрън (корени), див (зловонен) здравец (корени и листа), изтравниче, сапунче (корени), хмел (шишарки) и цариче – по 100 г от всяка, и черна метла (млади клонки) 25 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета и вместо вода, както при другите случаи на безплодие.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от магданоз (корени и листа), маточина и слез (листа и цвят) по 1 супена лъжица и анасон 1 пълна чаена лъжичка (от аптеката), запарват се с 600 г вряща вода и след това на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане лечението е същото, както при буква В. В този случай зимната мушама се залепва не на кръста, а на самия корем, и то така, че отрязаното парче да е достатъчно голямо и свободно да покрие долната част на корема заедно с яйчниците и тръбите. При това то трябва да се залепи през средата, и то така, че след това с ножица да се нацепят краищата на мушамата на широчина и дълбочина по 1 см, за да не пречат на движенията. Ако се забележат следи от смолата, излязла отвън, за да не се залепват долните дрехи, върху мушамата се залепва тънка и мека хартия, подобна на книжните салфетки.

V. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Аз ще оздравея и ще забременея”, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. На долната част на корема се поставя мушама от хаваджива или кърпа, леко намазана с малко от следната смес: 90 г несолена свинска мас и 30 г камфор на прах; отгоре се слагат пергаментова хартия и вълнен пояс. Накрая се правят 10–20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (подробности вж. в том I, „Домашна гимнастика”). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа се правят слънчеви бани.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко – пият се само билките и се спазва диетата.

БОЛЕСТИ, ПРИ КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРЕМЕНЯВА

Има болести, които се засилват през периода на бременността, и в интерес на здравето на жената се налага прекратяването й. Те са главно активна туберкулоза (белодробна и костна), възпаление на бъбреците (хроничен албумин), крайна слабост и порок на сърцето. Децата, родени от туберкулозна майка, са напълно нормално развити и ако се вземат мерки срещу заразяване, се развиват здрави. Има случаи, когато туберкулозни жени през целия период на бременността се чувстват много добре, но след раждането заболяват от скоротечна туберкулоза.

През периода на бременността бъбреците изпълняват двойна роля. Ако жената страда от възпаление на бъбреците, болестта често се усложнява, урината намалява и може съвсем да престане да се отделя. Тялото подпухва, бременната жена слабее, оплаква се от силно главоболие, при тежки случаи настъпват конвулсии и болната може да изпадне в безсъзнание. Ако болестта не се поддаде на лечение, бременността трябва безусловно да бъде прекратена, за да се запази животът на майката.

За щастие всички тия усложнения са твърде редки. Обикновено огромното мнозинство от жените носят децата си и раждат без каквито и да било усложнения и през целия период на бременността се чувстват добре. Затова здравата жена не трябва да се страхува от никакви усложнения, особено ако води природосъобразен живот и главно ако спазва строго всички правила на чистотата. Тогава и послеродовият период ще мине бързо и тя ще се радва на здраво дете.

ПОМЯТАНЕ (АБОРТ) И ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РАЖДАНЕ

Аборт или помятане се нарича прекъсване на бременността, което става преди седмия месец (до 28-ата седмица). Преждевременно е раждането, когато става след 28-ата седмица.

Помятането бива изкуствено и спонтанно (неволно).

А. Изкуствено помятане
То може да бъде по желание на бременната жена или пък поради медицински показания, ако бременността влошава съществуваща преди забременяването болест и застрашава живота на жената.

Изкуственият аборт се извършва от лекар в болнично заведение.

Предсказание.
Всеки аборт е опасен, защото може да стане причина за по-леки или по-тежки усложнения. Много опасни са криминалните аборти, които винаги застрашават живота на жената и много често предизвикват тежки заболявания: кръвоизливи, инфектиране и възпаление както на половите, така и на съседните органи, безплодие и др.

Б. Спонтанно (неволно) помятане
Причини.
Те са много и разнообразни. Различават се причините, породени от състоянието на матката и причини от страна на плода. Към причините, породени от състоянието на матката спадат недоразвитие или ненормална форма и положение на женските полови органи, възпаление, някои общи заболявания на майката (туберкулоза), особено които протичат с висока температура, отравяния, различни удари, наранявания, бъбречни и сърдечни болести, вдигане на тежести, бъбречна или жлъчна криза и др.

Причините от страна на плода са някои аномалии в развитието му, кръвна несъвместимост с майката и др.

Признаци.
Най-ранните аборти протичат под формата на по-обилна закъсняла менструация и често остават незабелязани. По-късните аборти се проявяват с присвиващи болки в долната част на корема и кръста и обилно кръвотечение. Особено силно е кръвотечението при непълен аборт със задържани части от плацентата. При проникване на микроби температурата се повишава, жената има треска, общото състояние е тежко, течението от матката е миризливо.

Последици.
Кръвозагуба с анемия, възпалителни заболявания на половите органи, безплодие. При непълно помятане в матката остават ципите, които поддържат кръвотечението и карат матката постоянно да се свива, за да ги изхвърли. Ако в матката навлязат заразни микроби, то ципите загниват, заразяват жената и се появява родилна треска.

Предсказание.
Както за плода, така и за майката то зависи от вида на аборта и от взетите навременни мерки.

Първа помощ.
До оказването на лекарска помощ на бременната жена трябва веднага да се направи топла клизма (36°С), след което да легне на гръб в легло с повдигнати на 2–3 възглавници крака. Необходимо е да й се осигури пълен покой.

Ниско на корема (не и през кръста) се слагат всеки половин час студени компреси (10°С), натопени във вода (наполовина размесена с оцет), или ракиен компрес, или пък торбичка от тензух, напълнена с хладка лапа от суров кромид лук, настърган на ситно и засилен с готварска сол в съотношение на 3 супени лъжици лук 1 супена лъжица готварска сол, леко прикрепена с фланелен пояс; държат се по 2 часа и се заменят с нови. На краката се поставя грейка или топли тухли (шишета).

Ходенето по голяма нужда да става винаги с помощта на хладки (30°С) задръжни (300 г) клизмички и непременно в кревата на подлога, по малка нужда също да се ходи в подлога.

През време на лежането бременната да приказва малко, по възможност да се избягват излишните прегледи, а също и половите сношения, да има винаги чист въздух и да не сяда в леглото.

Вътрешно..
За поддържане на силите на болната да й се дава силен черен чай или чисто кафе. Добре е да пие и отварка от невен – 3 супени лъжици невен (цвят и листа) се варят в 1 л вода, докато остане 1/2 л, прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 кафена чашка; или пък отварка от корите на калина – 1 супена лъжица кори се варят 10 минути в 1/2 л вода, пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

Диета.
Лека, течна, студена, но вегетарианска храна – кисело мляко, зелена салата, ягоди, Малини, къпини, боровинки, супи от корени и др.

Вместо вода да се пие повече лимонада с лимон. Никакви спиртни напитки и тютюн.

Лечение.
Болнично.

БЕЗПЛОДИЕ У ЖЕНАТА. ПРИЧИНИ И ЛЕЧЕНИЕ

При безплодието става нормално полово сближаване, но от него не последва бременност. Средно 10 % от браковете са безплодни. Смята се, че един брак е безплоден, ако в продължение на 2–3 години не настъпи бременност. Безплодието бива абсолютно, когато трае през целия живот, и временно, когато жената е лишена от възможност да зачене за 3–5 години, въпреки че е в полов разцвет. Периодът на женската плодовитост е възрастта между 18 и 45 години.

Причина за бездетния брак могат да бъдат както жената, така и мъжът. Мъжът губи способност за оплождане след прекаран трипер, сифилис, заушка с усложнения и други болести. Затова преди жената да пристъпи към лечение, необходимо е чрез лекарски преглед да се увери, че причината не е в мъжа й.

Причини.
Причините за женското безплодие са общи и местни. Към общите причини спадат някои аномалии в общото развитие, различни тежки изтощаващи болести (туберкулоза, анемия), гладуване, нервни и душевни разстройства, възрастта на жената над 45 години. Причина за безплодие бива както продължителното предпазване от забременяване, особено в началото, докато още не се е родило първото дете, така и умишленото помятане на първото дете, последвано от кюртаж. Към местните причини спадат различни смущения и ненормалности в развитието на половите органи, полова недоразвитост, възпаление на влагалището, матката, тръбите или яйчниците, причинено от гонорея, туберкулоза или обикновени инфекции, тумори и др.

Безплодието може да се дължи и на механични причини, които пречат на семето да проникне в матката и в тръбите. Това се случва, когато тръбите са сраснали. Такова безплодие е почти неизлечимо. Безплодие настъпва още и когато в съседните органи на влагалището има оток, като гнойници, полипи и др. Понякога преди и след менструацията отворът на шийката се запушва от слуз, сперматозоидите не могат да проникнат и оплождане не може да стане. Относителна причина за безплодие са и недоразвитите полови органи у мъжа или жената, голяма несъразмерност между половите органи на мъжа и жената, голяма разлика в годините, затлъстяване, страстен темперамент, често повтаряне на половите сношения. Често биват безплодни и онези жени, които страдат от досада и нервна умора.

Лечение.
То трябва да цели премахване на основното заболяване, причина за безплодието. Затова е необходим подробен преглед от лекар-гинеколог, който ще определи и самото лечение. Народната медицина препоръчва следните общи правила:

1. При всички случаи на безплодие или незадържане на плода поради бяло течение, запушени или срастнали тръби, задебеляла матка и други, всяка вечер кръстосаният компрес да се съчетава: при слабо бяло течение и нередовна менструация с тампонче, направено от магданоз с чист маслинен зехтин (вж. „Бяло течение”); при средно или силно течение, запушени тръби и др. с тампонче, направено от главичка печен кромид лук, оваляно в смес от по 1/4 чаена лъжичка лята захар и бяла дъвка, предварително счукани на прах, превързано с чиста марличка (от аптеката) и вълнен конец, като върху марличката се капват 3–5 капки камфорово масло или тампончето се намазва леко с претопена мас от див заек, или се натопява в мехлем от хаваджива.

Приготовление на мехлема: В 250 г предварително разтопено краве масло се слагат 2 супени лъжици счукани корени от хаваджива и се оставят на тих огън да се варят 10 минути; след това се прецежда през гъсто сито или платно. Тампончетата се държат до сутринта или до другата вечер.

2. Полезно е два пъти в месеца, и то сутрин или преди обяд, да се поставят на кръста и по 10–15 вендузи, последвани от кръстосан компрес – държи се 2 часа.

3. Най-добре е лечението да започне на другия ден след свършването на менструацията и да продължи до началото на другата или по-другата менструация в зависимост от регулирането й, степента на бялото течение и наличието на болки в половите органи.

4. През време на лечението половите сношения да се разредят наполовина, като се вземат мерки против забременяване. Освен това и самите сношения да не стават вечер по време на самите приложения. В хладно време жената да внимава да не настине – да се пази от течение и да носи по-топли дрехи, бельо, чорапи и обувки.

5. Ако по време на лечението менструацията не дойде в необходимия срок (при наличност на полови сношения без пазене), лечението да се прекрати, за да не се предизвика помятане от горещите приложения.

6. Половото сближаване е резултатно, ако се използва най-вероятното време за забременяване, а това при редовен 28-дневен менструационен цикъл е времето между 10-ия и 17-ия ден от началото на последната менструация, т. е. в средата между две менструации.

7. Преди половия акт жената трябва да си направи гореща промивка с чай от ленено семе или със солена вода.

8. През време на акта да се следи, сладострастните спазми да се проявят едновременно и у двамата.

9. Когато мъжът и жената са се въздържали дълго време (2–3 месеца) от полово сношение, при първото сближаване почти винаги става оплождане.

БЕЗПЛОДИЕ ОТ ЗАТВЪРДЯЛА (СВИТА) МАТКА С ТЯСНА ШИЙКА, ЗАПУШЕНИ ТРЪБИ

1. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взема по 1 супена лъжица сироп от широколистен живовляк – 100 г листа и корени от него с 5 зърна карамфил в 1 л вода на тих огън във водна баня се варят 20 минути, след това се прибавя 250 г чист пчелен мед и се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, горска ягода (листа), зайча стъпка, лавандула, лепка, невен, пача трева, слезен (листа и цвят) и цариче – по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. При желание се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при безплодие при страстнали яйцепроводни тръби.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от лайкучка – 2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода; кисне 1 час.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от кайсии, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка на 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от гръмотрън, сапунче (корени), пача трева (листа), спирея (цяла билка), цариче (листа и цвят) и хмел (шишарки) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици и 3 зърна карамфил се заливат с 600 г хладка вода; на тих огън ври 15 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла (37оС) вода, последвана от влагалищна промивка (38°С) с 1 л отварка от бял равнец (цвят), жълт кантарион (листа и цвят) и лайка (цвят) – по 1 супена лъжица от трите се запарва с 1 л вряща вода; вари се 5 минути и като изстине до 39оС, се прецежда. След нея се поставя влагалищно тампонче, приготвено от 1 главичка арпаджик, обелен и намазан с малко стопена зайча мас (може и от домашен заек), или тампонче от корените на хаваджива, увити в марличка и завързани с вълнен конец. На долната част на корема (от пъпа надолу) се поставя компрес във вид на торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи, смачкани без костилките, преди поставянето леко поръсена с малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), или пък лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе или брашно, 30 сини сливи и 100 г прясно мляко – вари се, докато стане на лапа; отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя “шапка” от сурови картофи, настъргани на ренде за дюли и полети с 50 г прясно мляко – киснат в него 30 минути и се изцеждат добре; отгоре се слага вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато много досадят.

Забележка.
При слаб кръст да се разтрива от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 2–3 пъти и след това в топло време да се налага с торбичка от тензух (25 на 12 см), напълнена с топла лапа от 100 г ориз, 15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, 1 супена лъжица ленено брашно и 300 г вода – на тих огън се вари, докато се сгъсти като тесто. В хладно и студено време може да се залепва т. нар. зимна мушама, която, ако кожата я понася, може да се държи 14 дни и след 3–5 дни почивка, ако няма пъпки по кожата, да се залепи втора (рецептата е дадена в том I, “Домашна аптека”).

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. На долната част на корема (половите органи) се носи мушама от хаваджива (25 на 15 см) с тропосан отгоре ? тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата добре, или домашна мушама – 1 калъпче бебешки сапун, на ситно настърган, се поставя в един съд на огъня, прибавя се 1 изравнена супена лъжица стопена овча лой и се бърка, докато се стопят, след това се прибавя 1 жълтък от прясно кокоше яйце и пак се бърка, докато се сгъсти като мехлем, но без да завира. С този мехлем се намазва парче американ (25 на 15 см), поставя се на корема и се носи през целия ден.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко – пият се само билките.

Важни добавки.
1. Лапите от печен кромид лук и ориз може да се използват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят отново.

2. Мушамите от хаваджива се използват 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменят с нови.

3. През време на лечението жената да се пази от настинка, като носи топло бельо.

4. Ако жената е помятала веднъж, да се пази от второ забременяване, докато не са минали поне 3 месеца от първото. Ако е помятала повече пъти, забременяването да стане след 6 месеца, като през това време се пази от забременяване.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

Още...

ИНТИМНИТЕ ТАЙНИ НА ГЕЙШИТЕ – ВЪРХЪТ НА СЕКСУАЛНОСТТА

Регулярните занимания за укрепване мускулите на влагалището позволяват на жените да изпитат неподозиран вагинален оргазъм. Освен това, изкуството да се владеят тези мускули доставя колосално сексуално удоволствие и на партньора, и на самата гейша.

Най-известните и ефективни упражнения за трениране на интимните мускули са упражненията на Кегел. Предимството на тези упражнения е, че могат да се изпълняват по всяко време и на всяко място.

СЪЩЕСТВУВАТ 4 ВАРИАНТА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА УПРАЖНЕНИЯТА НА КЕГЕЛ:


1. СЪКРАЩЕНИЯ
Стягайте и разпускайте мускулите на влагалището колкото се може по-бързо. Първоначално е необходимо да направите 10 съкращения и 10 разпускания. По-късно можете да ги увеличите на 30.

2. БАВНО СТИСКАНЕ
Стискайте и отпускайте мускулите в продължение на 5 секунди. След това стиснете и задръжте 20-30 секунди и бавно отпуснете.

3. ПОСТЕПЕННО НАПРЕЖЕНИЕ - РАЗХЛАБВАНЕ
Напрегнете леко мускулите и фиксирайте в това положение, след 3-5 секунди усилете напрежението, фиксирайте, отново увеличете напрежението..и така до краен предел. Отпускането стана на същия принцип – постепенно.

4. ИЗТЛАСКВАНЕ
Това са напъни като при раждане, но не толкова силно, а по-умерено.

Необходимо е, за да има ефект тези упражнения в различните да се правят общо 120-150 пъти на ден общо.

http://zajenata.ogosta.com/

Още...

Упражнения Кегеля для женщин

КРАТКАЯ СПРАВКА:
Арнольд Кегель
(Arnold Kegel, 1894-1981) -гинеколог середины XX века. Разработал так называемые "упражнения Кегеля" направленные на тренировку мышц таза (или сексуальных мышц). Является автором изобретения промежностомер (перинеометр) Кегеля (англ. Kegel Perineometer), с помощью которого можно измерить вагинальное давление.

МЫШЦЫ ТАЗОВОГО ДНА

Упражнения Кегеля - это упражнения для повышения тонуса мышц тазового дна. Эти мышцы практически не задействованы нами в повседневной жизни, поэтому со временем или под воздействием негативно влияющих факторов, они могут стать слабыми и потерять свою эластичность. Ослабленные мышцы не могут справляться со своей основной функцией - удерживанием органов малого таза, что может привести к различным заболеваниям, а также ухудшением сексуальной жизни.

Выполнение упражнений Кегеля женщинам рекомендуют:

* для профилактики и лечения опущений органов малого таза;
* для профилактики и лечения недержания мочи и кала;
* для эффективной подготовки к предстоящей беременности и успешным безболезненным родам;
* беременным для обучения полному расслаблению тех мышц, которые обычно препятствуют выталкиванию ребёнка во время родов (ведь, практикуя напряжение мышц, мы одновременно тренируемся и расслаблять их);
* для восстановления после родов тканей, испытавших сильное растяжение;
* для усиления сексуального влечения и сексуальной энергии;
* для получения и усиления оргазма, как клиториального, так и вагинального;
* для усиления сексуальных ощущений у партнера;
* для долговременного поддержания сексуального здоровья, профилактики воспалительных процессов половой сферы, противостояния действию на организм старения.

На сегодняшний день существует следующие рекомендации по выполнению упражнений Кегеля:

Рекомендации по определению мышц тазового дна.

Поместите палец в вагину, нужные мышцы должны сжиматься вокруг пальца, при этом не должны задействоваться мышцы живота, ягодиц или спины. Т.е. если вы чувствуете, что мышцы вокруг вашего пальца сжимаются, следовательно, вы тренируете то, что надо. Все другие мышцы в этот момент должны быть расслаблены, дыхание должно оставаться глубоким и ровным.

Сядьте на унитаз. Раздвиньте ноги. Попытайтесь остановить струю мочи, не двигая ногами. Мышцы, которые используются для этого, и есть мышцы тазового дна. Если не удастся обнаружить их сразу - попытайтесь в следующий раз.

РЕКОМЕНДАЦИИ ПО УПРАЖНЕНИЯМ:

ВАРИАНТ 1
Выполнение только сжатий мышц тазового дна в различном темпе.

УПРАЖНЕНИЕ 1.

* Шаг 1. В течение 10 секунд быстро сжимайте и разжимайте мышцы, затем отдыхайте в течение 10 секунд. Выполните это упражнение по 3 подхода и передохните в течение 30 секунд.
* Шаг 2. Сжимайте и разжимайте мышцы в течение 5 секунд, затем отдыхайте 5 секунд, повторите еще 9 раз.
* Шаг 3. Сожмите мышцы, подержите в течение 30 секунд и расслабьте их на 30 секунд, повторите еще 2 раза. И еще раз повторите шаг номер 1.

УПРАЖНЕНИЕ 2

* Шаг 1: сожмите мышцы и подержите в течение 5 секунд, затем расслабьте, повторите 10 раз.
* Шаг 2: быстро сожмите и разожмите мышцы 10 раз, повторите 3 раза. Сожмите мышцы и подержите их как можно дольше (максимум 120 секунд). Отдохните 2 минуты и повторите упражнение сначала.

УПРАЖНЕНИЕ 3

* Шаг 1: сжимайте и разжимайте мышцы 30 раз. Затем переходите к шагу 2, постепенно количество сжатий в первом шаге должно достигнуть 100 раз.
* Шаг 2: максимально сильно сожмите мышцы и подержите в течение 20 секунд, затем на 30 секунд расслабьте их. Повторите 5 раз.

УПРАЖНЕНИЕ 4

* Начните просто сжимать и расслаблять мышцы в течение 2 минут, постепенно увеличивая время до 20 минут. Данное упражнение необходимо выполнять минимум 3 раза в день.
Итак, главное. Если вы хотите добиться хороших результатов, не забывайте выполнять упражнения регулярно, и чем чаще, тем лучше.


ВАРИАНТ 2.
Выполнение не только сжатий мышц, но и упражнения "выталкивания".

УПРАЖНЕНИЕ 1. МЕДЛЕННЫЕ СЖАТИЯ:

* Напрягите мышцы, как вы делали для остановки мочеиспускания.
Медленно сосчитайте до трех.
Расслабьтесь.

УПРАЖНЕНИЕ 2. СОКРАЩЕНИЯ:

* Напрягите и расслабьте сексуальные мышцы как можно быстрее.

УПРАЖНЕНИЕ 3. ВЫТАЛКИВАНИЯ:

* Потужьтесь вниз умеренно, как при стуле или родах.

Начните тренировки с десяти медленных сжатий, десяти сокращений и десяти выталкиваний по пять pаз в день.
Через неделю добавьте по пять упражнений к каждому, продолжая выполнять их пять pаз в день.
Добавляйте по пять к каждому упражнению через неделю, пока их не станет по тридцать. Затем продолжайте делать, по крайней мере, пять наборов в день для поддержания тонуса. Вы должны верно выполнять 150 упражнений Кегеля каждый день.
Для того чтобы ощутить промежностные мышцы и проверить их увеличение, женщина во время упражнения может ввести один или два смазанных пальца во влагалище.
Для усиления эффекта, во время упражнений, можно во влагалище держать какой-нибудь предмет.

Эти рекомендации, безусловно, приведут к небольшому улучшению работы мышц . НО!
Если обратиться к первоисточнику, то есть к рекомендациям самого доктора Кегеля, то можно выяснить, что сам Кегель говорил об эффективности этих упражнений при выполнении их с тренажером, который он изобрел. Этот тренажер (он назвал его "Промежностномер"), во-первых, усиливал сопротивление мышц, что давало дополнительную нагрузку и позволяло более быстро и эффективно приводить мышцы в тонус, а во-вторых, давал обратную связь, с помощью которой можно было наблюдать количественные изменения в силе напряжения мышц. Кроме того, Кегель подчеркивал психологический фактор влияния видимой обратной связи на эффективность выполнения упражнений, так как женщина, которая видит стабильный прогресс от своих занятий, будет хорошо мотивирована на продолжение упражнений.
Результаты упражнений Кегеля без использования его прибора оказались намного менее впечатляющими, что подтверждал и сам доктор.
Так почему же об этом чудесном тренажере на сегодняшний день почти забыли?
Выполнение упражнений на тренажере на начальных этапах занятий должно было происходить под руководством самого доктора, так как существовала проблема неправильного выполнения упражнений, а также проблема неосознанности и нечувствительности женщиной мышц, которыми необходимо управлять. Когда Кегель хотел распространить использование тренажеров в медицинской практике, он столкнулся с обвинениями в том, что данный тренажер может вызвать "сексуальное возбуждение" у пациенток. Поэтому более поздние последователи методики доктора Кегеля предложили выборочное использование "Промежностнометра" или вообще обошлись без него. (Более подробно о докторе Кегеле и его тренажере можно прочитать здесь)

ТРЕНАЖЕР КЕГЕЛЯ. ИСТОРИЯ СОЗДАНИЯ.

Упражнениями Кегеля называют упражнения для повышения тонуса мышц промежности (мышц тазового дна) и улучшения функционирования всей половой сферы.
Тренировка этих мышц помогает при многих нарушениях функции мочеполовых органов (недержание мочи, простатит и др.), регуляции сексуальных функций (эрекция, эякуляция и оргазм) и заболеваний прямой кишки (геморрой, недержание кала и др.). Тренировка мышц промежности также исключительно важна для успешного регулирования оргазма.
В конце 40-х годов 19 века, гинеколог по имени Арнольд Кегель разработал хорошую базисную программу упражнений по развитию мышц промежности, предназначенной для лечения женщин от недержания мочи. В наше время эта методика известна как "Упражнения Кегеля" и рекомендуются женщинам и мужчинам для развития мышц тазового дна.
Является автором изобретения тренажера промежностомер (перинеометр) Кегеля (англ. Kegel Perineometer), с помощью которого можно измерить вагинальное давление и отслеживать результаты тренировки мышц.
Утверждения медиков по поводу ценности упражнений Кегеля абсолютно неоднозначны, и даже могут быть полярно противоположны. С одной стороны, "адвокаты пациентов" - медсестры и физиотерапевты, настаивают, на том, что:

1) каждый может научиться выполнять эти несложные упражнения,

2) всем следует обучиться этим упражнениям, и

3) только они знают единственно "верный" способ обучения упражнениям.

С другой стороны, большинство урологов и гинекологов только усмехаются при упоминании упражнений Кегеля, зная точно, что рано или поздно, практически каждый страдающий проблемой недержания обратится к операционному вмешательству или урологическим средствам лечения.
Объяснение такого парадоксального конфликта может представлять интерес для геронтологистов, начиная с Арнольда Кегеля, который изначально предложил свои упражнения как альтернативу бесполезным и неэффективным хирургическим вмешательствам, которые он наблюдал в своей практике и практике своих коллег.
В популярной литературе Упражнения Кегеля чаще всего описываются как упражнения, связанные с процессом "остановки и возобновления мочеиспускания". В качестве простого метода определения лобковокопчиковой мышцы это упражнение применимо, но только для тех, у кого интимные мышцы уже хорошо развиты. Это никогда не было основной "инструкцией" к выполнению самих упражнений, как очень часто пишут в женских журналах. В действительности, Элизабет Нобель даже предостерегала от такой практики, которая часто приводит к "побуждению", напряжению и потере контроля [мочеиспускания]". Неумение прервать процесс мочеиспускания многие женщины расценивают как слабость мышц, которые они не в состоянии контролировать и с готовностью принимают уверенное приглашение хирурга. И хирурги, в свою очередь, все больше и больше убеждаются в бесполезности упражнений, когда пациентки, одна за другой, жалуются, что они "пытались выполнять упражнения", но "упражнения не работают". А так как пациентки, придя к ним, так и страдают проблемой недержания, то утверждения, что упражнения не работают становятся очевидными. Основным тезисом данной работы является то, что ошибочное трактование упражнений Кегеля уходит корнями в "неразбериху" по поводу правомерности упражнений, царящую в умах, как профессионалов, так и обывателей.
Причина "неэффективности" упражнений Кегеля кроется в недооценке предложенного им специального прибора, который вводился во влагалище для измерения силы сжатия вагинального сфинктера.

УПРАЖНЕНИЯ КЕГЕЛЯ

Роль этого прибора с количественно зафиксированной обратной связью была для Кегеля весьма очевидна: "Женщина, которая видит стабильный прогресс на манометре, будет хорошо мотивирована на продолжение занятий. Пациентка каждый день будет пытаться увеличить давление на 1-2 мм и вести учет максимальных сокращений мышц".
Обратная связь в виде количественных показателей силы напряжения мышц является обязательным условием упражнений Кегеля, так же как и других упражнений для развития вагинальных мышц.
Также Кегель часто подчеркивал функцию сопротивления тренажера в отличие от упражнений без него.
Более поздние последователи метода предложили выборочное (необязательное) использование прибора в качестве "домашнего тренера" или вообще обошлись без него, оставив лишь словесное описание упражнения.

Эффективность упражнений Кегеля без использования его прибора оказались менее чем впечатляющие, отсюда и разногласия в рядах специалистов.

А ПРИЧИНА ВОТ В ЧЕМ:

* Тренажер Кегеля показывает реальное сужение вагинального канала, которое лишь частично зависит от усилия прерывания мочеиспускания.
* Сжатие вагинального канала условно можно разделить на четыре составляющие - задняя стенка, передняя и две боковые.
* За сужение вагины сзади (самая сильная сторона) и с боков отвечает втягивание ануса (работают пучки мышц Levator Ani), а прерывание мочеиспускания дает лишь сжатие с передней стенки, со стороны лобковой кости (работает луковично-губчатая мышца).
* Хотя, на самом деле, при прерывании мочеиспускания автоматически втягивается и анус. Но, женщина при этом уделяет основное внимание именно усилию прерывания мочеиспускания, усилию спереди, а должна не меньше (на начальном этапе даже больше), акцентироваться на втягивании ануса - сужение вагинального канала тогда будет значительно эффективнее, что и показывает тренажер Кегеля.

ИССЛЕДОВАНИЕ КЕГЕЛЯ

Большинство исследователей знает, что предположения Кегеля основывались на исчерпывающем опытном материале - записях о пациентах, наблюдаемых Институтом исследования тазового дна в UCLA (Лос-Анджелес). (Реальное число подопытных пациентов явно недооценивалось этими исследователями, которые и читали, похоже, только одну-две из ранних работ Кегеля. Так, Тэйлор и Хендерсон отмечают, что Кегель проводил исследования на "наибольшей группе женщин". Но в фильме 1956 г. и более поздних работах Кегель четко говорит о "нескольких тысячах женщин", что с трудом можно назвать "небольшой группой".
Более того, практически не впечатляют и незрелые высказывания о том, что исследования Кегеля были ненаучными ввиду того, что он не подтверждал свои исследования контролируемыми экспериментами. Следует помнить, что контролируемый эксперимент - это только одна из многих форм статистического наблюдения. В случаях, когда мы уже знаем процент успеха для нелечащихся людей и для тех, кто лечится альтернативными методами (операционными и др.), возникает необходимость лишь доказать, что новый метод улучшает состояние больных в несколько раз, по сравнению с уже существующими методами лечения. При сомнительных результатах, может быть использован также, так называемый, t-тест (одновыборочный тест). Но в данном случае, при всех тех данных, которые были собраны и представлены в клинике Кегеля, нет необходимости обращаться к статистическому тесту.

УСПЕХ МЕТОДА КЕГЕЛЯ

К 1950 г. Кегель мог похвастаться излечением больных стрессовым недержанием в 93 % случаев (для 300 пациентов без специального отбора) в клинике Лос-Анджелеса, а также утверждал, что другие врачи, использующие его прибор, достигли успеха в 91 % случаев.
В начале 1948 г. "на основании успешных результатов Кегеля, для лечения женского стрессового недержания уже не используется хирургическое вмешательство... в Главной больнице Графства в Лос-Анджелесе". Но перспективность упражнений Кегеля в тот период еще должна была быть доказана.
Некоторое ослабление интереса к упражнением Кегеля очевидно. Так, в конце 1980-х гг. безоперационное лечение недержания среди хирургов стало не так популярно, как это было в конце 1940-х, к примеру.
Судя по протоколам Международного Общества по Контролю функции выделения, за последние несколько лет хирургия находит все больше и больше новых методов и технологий. Следует также заметить, что в то время, как сам Кегель был хирургом, сторонниками и сподвижниками его идей тогда были, в основном, медики вспомогательных специализаций.
К сожалению, исторически сложилось так, что оказалось легче перенять слова, но не прибор Кегеля. Этот прибор предлагался на рынке в течение многих лет Кегелем и его женой, которая собирала прибор, буквально, на кухонном столе. Миссис Кегель продолжала практику мужа еще 3 года после смерти доктора Кегеля в 1976 г., но в 1979 г. ушла на пенсию. Постепенное забвение прибора могло быть связано с неоправданной стабильностью его цены: с 1947 по 1979 гг. прибор продавался по одной и той же цене $39.95, по которой он был представлен на рынок. Недостаток нормального коммерческого стимула - и рынок медицинского оборудования потерял интерес к "Промежностнометру". А отсутствие "Промежностнометра" побудил медиков к импровизации с самим методом. Результаты от обучения упражнениям Кегеля без использования его прибора были менее чем впечатляющие. К счастью сейчас появилась возможность возродить использование обратной связи в биологических объектах и вернуть ее на законное место и таким образом, полностью восстановить доверие к лучшему американскому врачу-пионеру.


На сегодняшний день, существуют современные тренажеры для мышц тазового дна, которые гарантируют правильное выполнение упражнений Кегеля без необходимости присутствия врача. Эти тренажеры дают возможность эффективно и быстро вернуть тонус мышцам и решить многие проблемы женского организма.

Для тренировки мышц тазового дна на начальном этапе используются два основных тренажера: Тренажер Лазерный и Тренажер Яйцо.


Яйцо для Имбилдинга
Постоянное ношение Тренажера Яйцо (по 6-8 часов в день) дает возможность отработать неосознанный контроль над мышцами - то, о чем мы, как правило, никогда не помним. Держать мышцы в тонусе постоянно очень важно для нас, так как в процессе жизнедеятельности мы постоянно смеемся, кашляем, прыгаем и делаем много других вещей, которые способствуют ослаблению мышц промежности. Также с Тренажером Яйцо можно выполнять упражнения на развитие силы мышц - удерживание небольших грузов.

Ознакомиться с полной методикой занятий, а также с тренажерами для продвинутого уровня можно здесь.

Регулярные занятия с тренажерами помогут Вам во много раз повысить эффективность упражнений Кегеля и достичь следующих результатов:

В сфере здоровья:

* Вернуть тонус мышцам, ослабленным после родов или из-за возрастных изменений.
* Избавиться от многих болезней, связанных с ослаблением мышц тазового дна, таких как опущение внутренних органов, недержание мочи и др.
* Значительно повысить вероятность зачатия.
* Подготовить мышцы к родам.
* Отдалить наступление климакса и снизить негативные особенности его проявления.

В сфере секса:

* Сузить вагинальный канал за счёт натренированности мышц, что приведет к усилению сексуальных ощущений у Вас и у партнера.
* Развить свою сексуальность и чувствительность.
* Начать испытывать и/или значительно усилить клиторальный и вагинальный оргазмы, а также множественный оргазм.
* Получить возможность управления оргазмом, его приближением и удалением для самостоятельного выбора наиболее подходящего момента.
* Преодолеть с помощью упражнений таких сексуальных расстройств, как вагинизм (неконтролируемое сжатие мышц) и диспареуния (болезненные ощущения во время полового акта).
* Выполнять с помощью мышц упражнения во время секса, вызывающие у партнера сильные сексуальные ощущения.

http://www.secretfitness.ru/

eXTReMe Tracker