|
Share

* Туберкулозен лимфен тумор (лимфома)
* Туберкулоза на лимфните възли
* Туберкулоза на яйчниците
* Туберкулоза на пикочния мехур

* Туберкулоза на тестикулите
* Туберкулоза на бъбреците
* Туберкулоза на ставите
* Туберкулоза на тазобедрената става (коксит)
* Туберкулоза на кожата
* Туберкулоза на носа
* Туберкулоза на прешлените (туберкулозен спондилит)
* Туберкулоза на далака
* Туберкулоза на черния дроб
* Туберкулоза на червата
* Туберкулозен перитонит
* Милиарна туберкулоза
* Туберкулоза на глътката и гръкляна
* Белодробна туберкулоза І
* Белодробна туберкулоза ІІ
* Общи упътвания

 

ТУБЕРКУЛОЗЕН ЛИМФЕН ТУМОР (ЛИМФОМА)

Причини.
Същите, както при туберкулоза на лимфните възли.

Признаци.
Почти същите, както при туберкулоза на лимфните възли, само че в този случай се образува само един тумор, подобен на голям възел.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
С противотуберкулозни лекарства. Народната медицина прилага общо лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче), както при „Белодробна туберкулоза“ — хронична, точка I.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от бударица, агримония, борови връхчета, исландски лишей, широколистен живовляк (листа), орехови листа, пача трева, росопас, смил и спирея — по 100 г от всяка. От общата смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, прибавя се 1 супена лъжица мед и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при белодробна туберкулоза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и по 2 супени лъжици корени от магданоз, ечемик и овес (зърна) — на тих огън в 2 л вода се вари 30 минути и веднага се прецежда през кърпа.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица боров сироп: 70 малки зелени борови шишарки се разрязват по на 2 части, заливат се с 2 л вряща вода и се оставят да врят 40 минути. След това с решетеста лъжица шишарките се изваждат, в получената отварка се прибавя 1 кг захар и се вари още 15 минути. Като изстине, се прибавя и 1/4 чаена лъжичка лимонтузу, за да не се захароса.

IV. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка отварка от бударица. агримония и пр. (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода или с чай от лайка, последвана първата вечер от парен компрес на тумора с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2—3 вечери подред), с продължителност около 20 минути. След това той се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с топъл (37°С) пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 3—5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на каша), и 10—15 сини сливи, смачкани без костилките. Втората вечер се налага само с топла лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, с прибавка на 10—15 сини сливи, смачкани без костилките, 100 г прясно мляко и 1—2 чаени лъжички ленено брашно — разбърква се добре и се оставя да ври, докато стане гъста и хубава лапа, подобна на тесто, или пък с топла лапа от 50 г ориз,10—15 сини сливи, смачкани без костилките, 1—2 чаени лъжички ленено семе и 150 г вода — ври да стане гъста като тесто лапа. Отгоре се слагат вестник и вълнен бинт. Главата се налага с „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при тежко главоболие — с цяла „шапка“ от тънко хасе, напълнена със същия квасец, засилен със 7—9 супени лъжици диви кестени или корени от полски бъзак, счукани на каша. Отгоре се слага шапка от чорап. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

Забележки:
1. Топлата лапа от праз лук може да се замени с лапа от прясно зеле, приготвена по същия начин.

2. Лапите може да се използват две вечери подред, като през деня се държат на студено и вечер се затоплят до 37°С, а квасецът се засилва с 1—3 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

VI и VII. Сутрин и лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. лечението е както при туберкулоза на лимфните възли.

Неделя. Пълна почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация пълна почивка от всичко.

Важна добавка. През време на лечението болният да се пази от простуда, а най-много от грип, както и да води природосъобразен живот (вж. том I).

ТУБЕРКУЛОЗА НА ЛИМФНИТЕ ВЪЗЛИ

Причини.
От туберкулозния причинител може да се засегнат и лимфните възли по цялото тяло — както вътрешните, така и подкожните.

Признаци.
Зависят от мястото на засегнатите лимфни възли. Заболяването започва с повишаване на температурата, отпадналост, липса на апетит и пр. Подкожните лимфни възли се увеличават и втвърдяват.

Предсказание.
Много сериозно.

Предпазване.
Необходимо е да се повишава устойчивостта на организма чрез каляване и водене на природосъобразен живот.

Лечение.
Противотуберкулозно.

Народната медицина използва следното:
I. Сутрин, обед и вечер 20—30 минути преди ядене болният да взема по 1—3 зърна боров катран с нишадър и рафинирана сяра (от аптеката).

Приготовление:
Взема се 50 г чист боров катран (предварително измит в 12 води, като водата се сменя веднага след утаяването на катрана) и се размесва с 3 г нишадър на прах и 2 г рафинирана сяра. Към получената смес се прибавя малко кафе от фий и се бърка, докато се получи тесто. От него се правят зърна, големи колкото царевични, овалват се в брашно от царевица, за да не се слепват, и се нареждат в кутия.

Употреба: Първия ден се взема по 1 зърно сутрин, обед и вечер — всичко 3 зърна за целия ден. Втория ден се вземат по 2 зърна — всичко 6 зърна, третия ден по 3 зърна — всичко 9, и така с 9 зърна на ден се продължава до края на лечението. Или пък по 1 супена лъжица сироп от борови връхчета: 300 г връхчета в 3 л вода се варят на тих огън, докато остане 1 л отварка, след това в нея се прибавят 1/2 кг захар и 1/2 кг чист пчелен мед и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

II. Непосредствено след зърната от катран или пък сиропа да изпива и 1 чашка от 100 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева — по 100 г. От общата смес се вземат 2 супени лъжици и се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при белодробна туберкулоза. В този случай особено се препоръчват салата от червен кромид лук и лечение с ягоди (през сезона). При липса на ягоди болният може да изпива сока на един лимон заедно с отварката, която пие преди ядене.

III. Два часа след ядене при слабо сърце да взема 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от праскова (счукани в дървен хаван на кашица), разбъркани с 3 лимона, смлени заедно с корите, но без семките.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 100 г отварка от агримония, борови връхчета, орехови листа, росопас, смил и спирея — по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се заедно с 1 супена лъжица мед 10 минути и като изстине, се прецежда.

Забележка.
При температура всяка чашка от тази отварка да се засилва с 1 прах от 1 г от следната аптекарска смес: по 10 г индийско орехче, нишадър и лимонтузу, стрити на прах. От тази смес се правят 30 праха от по 1 г и се обвиват в тънка хартия.

V. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л вода или пък с чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне 20 минути и се прецежда). След това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л чай от лайка, последвана от парна баня на главата с отварка от орехова шума за около 10 минути, меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти) и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехова шума (10 листа в 1 л вода се варят 10 минути). На гърдите се облича жилетка, напълнена (отпред и отзад) с топла прясна извара или с топла лапа от прясно зеле, нарязано на ситно и сварено с 1 чаша мляко, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, преди поставянето поръсена с 1 супена лъжица захар, или пък с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 6—8 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах; от вътрешната страна торбичката трябва да бъде намазана с малко мед. Едновременно на малкия мозък (тила) се поставя торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец, засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с корите, а при тежко главоболие — цяла „шапка“ на главата от тензух, напълнена със същия квасец, засилен със 7—9 супени лъжици диви кестени (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша). Сливиците се налагат с торбичка с чист квасец. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре“. Казва се бързо, волево и шепнешком 20 пъти (подробности вж. при „Психолечение“, том I), последвано от фрикция на подмишниците, гърдите, корема и половите органи с хладка вода, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. се препоръчва слънчева баня на тялото със зелени листа от репей, слънчоглед, тиква и пр. или пък пясъчна баня със зарито до шията тяло в горещ пясък и с глава, покрита с чадър или зелени листа, с продължителност 10—20 минути или докато е приятна. Следва поливане на цялото тяло със слънчева вода, в която от вечерта са киснали 1 двойна шепа орехови листа и 1 стиска морска сол, или пък къпане в реката или морето за 5—10 минути.

Неделя. Пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:
1. При кръвохрачене парна баня на главата не се прави.

2. При желание меняващата баня на краката може да се замени с гореща баня на краката за 5 минути.

3. При хубаво време — ежедневна разходка за 2 часа.

ТУБЕРКУЛОЗА НА ЯЙЧНИЦИТЕ

Причини.
Същите, както при туберкулоза на бъбреците.

Признаци.
Болестта започва бавно, незабелязано, с покачване на температурата. Болната е отпаднала, лесно се уморява, особено при ходене. Оплаква се от тъпи болки ниско в корема. Менструацията обикновено е редовна, но понякога може да бъде по-обилна или да липсва въобще, да бъде по-слаба или по-рядка, често е болезнена.

Лечение.
Провежда се от лекар-гинеколог с противотуберкулозни средства. Народната медицина използва следното.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене:

а) При липса на кръвоизлив болната да пие по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). За него се вземат 15—20 зелени листа с общо тегло 250 г, махат се бодлите им и се смилат на каша, към нея се прибавят по 500 г чист пчелен мед и чисто натурално червено вино и 3 индийски орехчета, стрити на брашно. След това във водна баня на тих огън се вари 1 час и като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване. Държи се на студено да не вкисне. Или по 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед (предварително варен във водна баня 10 минути, за да не дразни кашлицата, ако има такава), 300 г орехови ядки, смлени на каша, 100 г чесънчета, обелени, нарязани, сварени на пара и смачкани на кашица, и 50 г семе от копър, смляно на брашно.

Забележка.
Добре е един път да се взема сиропът, след него от сместа и тъй нататък до пълното оздравяване.

Десет минути след сиропа или сместа да се изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, бударица, исландски лишей, орехови листа, пача трева, росопас, смил и спирея — по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, прибавя се 1 супена лъжица мед и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

б) При кръвоизливи по същото време, но 30 минути преди ядене, да изпива 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 изравнена чаена лъжичка прах от яйчени черупки, 1 чаена лъжичка пепел от изгорена чиста вълна (може и непрана) и 1/4 чаена лъжичка чиста бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно.

Двадесет минути след тази смес да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от изтравниче, медуница (листа и цвят), маточина, овчарска торбичка, полски хвощ и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при белодробна туберкулоза. Освен това след ядене да взема 1 супена лъжица бъзов мармалад или  мармалад от шипка с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болната да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и по 2 супени лъжици корени от магданоз, ечемик и овес (зърна) — на тих огън в 2 л вода се вари 30 минути и веднага се прецежда през кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

II. Два часа след ядене:

а) При липса на кръвоизлив да взема 1—2 зърна смес от чист боров катран, нишадър на прах и рафинирана сяра (всичко от аптеката): 50 г катран (предварително измит в 9 води, като водата след всяко утаяване на катрана се сменя с нова) се размесва с 3 г нишадър и 2 г рафинирана сяра. След това към получената смес се прибавя по малко кафе от фий и се бърка, докато сместа стане гъста като тесто. От него се правят топчета, големи колкото царевични зърна, които се овалват в кафе от фий, за да не се слепват, и се нареждат в кутии.

Употреба: Първия ден се взема три пъти по 1 зърно — всичко 3, втория ден по 2 зърна — всичко 6, и така се вземат до края по 6 зърна на ден.

Заедно със зърната да изпива 1 чашка от 100 г отварка от агримония, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, невен, пача трева и цариче — по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 15 шипки, разрязани на две, се запарват с 600 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с гликоза или мед и лимон по вкус.

б) При кръвоизлив да изпива 1 чашка от 100 г отварка от изтравниче, медуница и пр. (вж. точка I, б).

III. Вечер преди лягане:

а) При липса на кръвоизлив и запек, даже еднодневен, се прави топла (37°С) клизма с 500 г вода или с чай от лайка, последвана първата вечер от парен компрес на долната част на корема (от пъпа надолу) с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2—3 вечери подред) с продължителност около 20 минути и налагане същата част на корема с торбичка от тънко хасе, напълнена с топъл (36—37°С) пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на каша), и 25 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Втората вечер коремът се налага само с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 25 сини сливи, смачкани без костилките, накрая поръсена с малко леко препечено брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата, или пък с лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, с прибавка на 25 сини сливи, смачкани без костилките, 3 супени лъжици ленено брашно и 150 г прясно мляко — разбърква се добре и се оставя да ври, за да стане гъста и хубава лапа, подобна на тесто. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Държат се цяла нощ.

б) При кръвоизлив вечер или пък през деня задължително болната да легне в кревата с приповдигнати на възглавница крака, като се налага долната част на корема Ј с торбичка от тензух, напълнена с хладка лапа от 9 супени лъжици суров кромид лук, на ситно настърган, засилена с 3 супени лъжици ситна сол. Отгоре се слага превръзка. Едновременно и тилът се налага с торбичка от същия тензух, напълнена със сурови настъргани картофи, отгоре се слага шапка от чорап и така се спи.

IV. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През деня на долната част на корема се носи мушама от хаваджива (30 на 15 см) с тропосано отгоре тънко парче найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Неделя. При кръвоизлив и при менструация пълна почивка от всичко.

Важни добавки:
1. При желание топлата лапа от праз лук може да се замени с лапа от прясно зеле, приготвена по същия начин.

2. Квасецът и лапата може да се използват две вечери подред, като през деня се държат на студено и вечер се затоплят до 37 °С, а квасецът преди поставянето се засилва с 1—2 супени лъжици нов квасец.

3. През време на лечението жената трябва да се пази от простуда.

4. През време на лечението и след оздравяването да води природосъобразен живот.

ТУБЕРКУЛОЗА НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР

Причини.
Същите, както при туберкулоза на бъбреците.

Признаци.
Болният има постоянно желание за уриниране, често уринира и урината му е кървава. Кръвта в урината не изчезва, макар той да почива. Урината става мътна и гнойна. Болките са доста силни, особено към края на уринирането. Те се увеличават и при дълго стоене прав или при движение и продължават около 15 минути във вид на криза, а понякога се явяват всеки 5 минути.

Лечение.
По същия начин, изложен за туберкулоза на бъбреците.

ТУБЕРКУЛОЗА НА ТЕСТИКУЛИТЕ

Причини.
Същите, както при туберкулоза на бъбреците.

Признаци.
Болният усеща болки в яйцето, които се разпространяват към кръста. Кесията се подува и подутостта има възлест вид. Болестта се развива бавно, незабелязано. Болният често я открива случайно. Температурата се покачва до 38°С.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
Провежда се със специфични противотуберкулозни средства. Народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс, както при белодробна туберкулоза, или по 1 супена лъжица боров сироп (вж. „Възпаление на главния мозък — енцефалит“, том III, книга втора).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, бударица, орехови листа и полски хвощ — по 75 г, обикновена коприва, пача трева и росопас — по 100 г. От общата смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при туберкулоза на бъбреците. След ядене болният да взема и по 1—2 чаени лъжички бъзов мармалад с 1/2 чаена лъжичка черупки от кокоши яйца, смлени на брашно, а след това да изпива 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с по 1 чаена лъжичка брашно от коприва и брашно от шипка, малко чист пчелен мед и захар и плодов сок или вода, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипка (плод) — 30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 600 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

III. Два часа след ядене да взема по 1—2 зърна смес от боров катран с нишадър на прах и рафинирана сяра (от аптеката).

Приготовление:
50 г чист боров катран се измива последователно в 9 води да приеме жълтеникав цвят и се размесва с 5 г нишадър на прах и 2 г рафинирана сяра. След това към получената смес се прибавя по малко брашно от царевица и се бърка, докато се получи тесто. От него се правят зърна с големина на царевични, овалват се в брашно от царевица, за да не се слепват, след което се нареждат в кутия.

Употреба:
Първия ден сутрин, обед и вечер се взема по 1 зърно — всичко 3, втория ден — 3 пъти по 2 зърна (всичко 6), и така с по 6 зърна на ден се продължава до края на лечението.

IV. Заедно със зърната от катран да изпива по 1 чашка от 100 г отварка от 24-те билки (вж. при „Белодробна туберкулоза“ — хронична, точка IV).

V. Вечер преди лягане лечението е както при туберкулоза на бъбреците. Двете торбички обаче трябва да се съединят в една, за да покриват изцяло тестикулите, и да се напълнят със същите лапи, но засилени в двоен размер.

Забележка.
При нервно състояние е добре преди лягане болният да изпие 1 кафена чашка отварка от дилянка (корени), комунига, лавандула, маточина, страшниче и хмел (шишарки) — по 30 г от всяка. От общата смес 1 супена лъжица се запарва с 300 г вряща вода. На тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

Важни добавки:
1. При ранички по кожата на тестикулите през деня върху тях се слага марля, натопена в настойка от чист маслинен зехтин, сварен с червен и жълт кантарион и ранилист (листа и цвят) — 300 г зехтин с по 2 супени лъжици от казаните билки във водна баня се вари 1 час. Почива 1—2 дни и се прецежда. Още по-добре е да се слага восъчна мушамичка, приготвена от парче чист пчелен восък, голямо колкото орех, който се разтопява в чист съд заедно със 7—10 зърна бяла дъвка (сакъз), предварително счукани, след това се прибавя 1 супена лъжица настойка от чист маслинен зехтин, сварен с червен и жълт кантарион и ранилист (вж. по-горе), бърка се, докато пяната се загуби, без да завира. След това, докато още е топла, в сместа се натопява парче американ (25 на 25 см) и с дървена лъжица се мачка и обръща, докато хубаво се напои, изопва се и докато е още топло, се поръсва с 1 чаена лъжичка лята захар (небетшекер), счукана на ситно. Тази мушама се поставя върху раната винаги топла, като се използва единия ден от едната страна, а другия — от другата. Преди превързването кожата се измива с отварка от жълт кантарион — 2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

2. При силен сърбеж тестикулите да се налагат с торбичка, напълнена със сварено и смачкано пипериче. Държи се цяла нощ.

3. Болният трябва да се пази от ненадейни удари по тестикулите.

4. През време на лечението е желателно болният да се въздържа от полови сношения.

5. След оздравяването е добре да носи суспензор, и то най-малко една година.

ТУБЕРКУЛОЗА НА БЪБРЕЦИТЕ

Причини.
Разнасяне на туберкулозната зараза от някое туберкулозно огнище (бял дроб) чрез кръвта до бъбреците.

Признаци.
Боледуват повече млади хора. Заболяването обикновено се проявява внезапно с отделяне на кървава урина. Рядко има тъпи болки в кръста и тежест. Болният уринира често, понякога с мъчителни напъни.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
Болнично. Народното лечение е следното.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене при липса на кръвопикане болният да взема по 1—3 зърна, на големина колкото царевични, направени от следната смес: 25 г чист бял тамян, 15 г чиста бяла дъвка и 1 изравнена чаена лъжичка чист боров катран (приготовлението и употребата вж. при „Възпаление на бъбречните легенчета — пиелит“). При кръвопикане — по 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгорена овча (прана или непрана) вълна, 1/2 изравнена чаена лъжичка прах от яйчени черупки и на върха на ножа бяла дъвка (сакъз), счукана на ситно.

II. Двадесет минути след катранените зърна или сместа с белтък при липса на кръвопикане да изпива 1 чашка от 100 г отварка от 24-те билки (вж. при „Белодробна туберкулоза“ — хронична, точка IV). При кръвопикане да взема 1 чашка от 100 г отварка от бяла върба (листа), дебела мара (листа), бял равнец (листа и цвят),  листа от къпина, овчарска торбичка (листа и цвят), листа от малина , полски хвощ и хмел (шишарки) — по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

При спиране на уринирането да изпива 1 чашка от 100 г отварка от парички (вж. “Задръжка на урината“) или отварка от корените на магданоз (4 супени лъжици в 1 л вода се варят 30 минути и веднага се прецежда).

Диета.
Същата, както при белодробна туберкулоза, с добавка сутрин, обед и вечер заедно с другата храна болният да изяжда и по 1 парче варена или печена Тиква, а след ядене да изяжда като десерт 1—2 глави лук, поръсени със захар, след него да взема 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и след това 2—3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка, малко плодов сок, кафе от фий, мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от брезови листа, мечо грозде, мечо ухо, полски хвощ и царевични коси — по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка и на 1 супена лъжица шипки (плод), разрязани по на две части, се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица боров сироп — 70 малки зелени борови шишарки се разрязват по на 4 части, заливат се с 2 л вряща вода и се оставят на тих огън да се варят 40 минути. След това с решетеста лъжица шишарките се изваждат, в получената отварка се прибавя 1 кг захар и се вари още 15 минути. Като изстине, се прибавя 1/4 чаена лъжичка лимонтузу, за да не се захароса.

IV. Десет минути след сиропа при липса на кръвопикане да изпива 1 чашка от 100 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица и кървав здравец — по 70 г, обикновена коприва и пача трева — по 100 г. От общата смес 3 супени лъжици в 700 г вода на тих огън се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда. При кръвопикане и при спиране на уринирането да изпива 1 чашка от отварката, дадена в точка II.

Забележка.
При слабо уриниране добре е всяка чашка отварка да се засилва и с нишадър на прах на върха на ножа.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, непременно се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парни компреси на кръста (областта на бъбреците) и горната част на корема (от пъпа нагоре) с 2 торбички от тънко хасе, напълнени с търпимо горещ полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използва 2—3 пъти подред), или пък с 2 торбички от тънко хасе, ушити на тегели, по 2 см широки, напълнени с търпимо гореща морска сол, с продължителност 20—30 минути. След това същите места се налагат първата вечер с торбички, напълнени с пресен топъл (36 °С) селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 5—7 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова лъжици млади пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка на 12—15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). Торбичките откъм страната на тялото да бъдат леко намазани с чист пчелен мед. Едновременно главата се налага с цяла „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен със 7—9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици корени от полски бъзак. Държат се цяла нощ.

Втората вечер тези места се налагат с приятно топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен за всяко място с по 15 сини сливи, смачкани без костилките и поръсени с по 1 супена лъжица захар, преди поставянето поръсена с малко леко препечено брашно от царевица за отнемане на излишната влага. Едновременно и в двата случая на корема (отпред) се слага компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода; вари се 5 минути и като изстине, се прецежда), а на главата се слага цяла „шапка“ от селски хлебен квас, както по-горе. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Добавка.
При болки в засегнатия бъбрек на кръста се слага първата вечер торбичка, напълнена с топла лапа от кромид лук, на ситно нарязан и сварен с малко мляко, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, преди поставянето поръсена с 1 супена лъжица ситна захар и малко брашно от царевица за отнемане на излишната влага. Втората вечер се слага топла лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан и сварен със 100 г мляко да стане гъста лапа, поръсена със захар и брашно от царевица.

При кръвопикане парни компреси на кръста да не се слагат, а лапите да не са по-топли от 36 °С.

VI. Сутрин. Самовнушение и пр., както при белодробна туберкулоза.

Два часа след сутрешната закуска, ако болният има възможност, добре е да повтори казаното за вечерта, като торбичките за кръста и горната част на корема се напълнят с една от дадените лапи или с квас и се държат 5—7 часа. Ако няма такава възможност, добре е да носи на кръста си мушама от хаваджива с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Мушамата се използва 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова (вж. том I, „Домашна аптека“).

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко — пият се само билките, спазва се диетата и на кръста се носи мушама от хаваджива. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация парни компреси и горещи лапи на кръста не се правят.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч., ако болният няма кръвопикане, добре е да направи на кръста си слънчева баня със зелени листа от репей, слънчоглед или Тиква с продължителност,  докато е приятна, или пък слънчево-пясъчна баня със зарито до шията в горещия пясък тяло, със студен компрес на сърцето и глава, запазена от слънцето с бяла кърпа, за да не слънчаса, с продължителност 15—30 минути. След това и в двата случая цялото тяло се полива с хладка слънчева вода или за два часа се облича мокра риза, натопена в хладка слънчева вода, последвано от бързо сухо изтриване.

Важна добавка.
Полезно е болният, ако има възможност, да прави седмично и по 1—2 парни бани на краката с продължителност, докато са приятни, последвани от сухо увиване за по-добро изпотяване.

ТУБЕРКУЛОЗА НА СТАВИТЕ

От туберкулоза страдат и ставите — най-често тазобедрената, колянната, пакетната.

Причини.
Обикновено заболяват хора, които имат туберкулозно огнище в белите дробове или в някой друг орган.

Признаци.
Болестта се развива много бавно. Отначало се явяват болки в заболялата става, и то само при движение. С течение на времето те се усилват, затрудняват движението, болният започва да куца.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
Провежда се от специалист по костно-ставна туберкулоза.

Народната медицина използва следното:
I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс — трионче (вж. при „Белодробна туберкулоза“ — хронична, точка I).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 24-те билки (вж. при “Белодробна туберкулоза“ — хронична, точка IV).

Диета.
Същата, както при туберкулозен перитонит, с добавка след ядене болният да взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад или  мармалад от шипка с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и след това да изпие 2—3 чаени лъжички пресен селски квас (забъркан преди 4 часа), засилен с по 1 чаена лъжичка брашно от коприва и брашно от шипка, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие даденото при туберкулоза на прешлените, цвик, мътеница или пък айран.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г ядки от орехи, смлени на кашица, 100 г обелени чесънчета, сварени на пара и смачкани на кашица, и 50 г семе от копър, смляно на брашно.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева — по 100 г . От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана първата вечер от поставяне на парен компрес на болната става с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2—3 пъти подред), с продължителност около 20 минути или от парна баня на пострадалото място (коляно, стъпало, лакът и пр.) с продължителност около 10 минути. След препотяването гръбнакът се разтрива 1—2 пъти от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, и болната става се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 2—5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова лъжици млади корени от полски бъзак, счукани на каша), и 5—15 сини сливи, смачкани без костилките и преди поставянето им поръсени с 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах. Торбичката от вътрешната страна леко се намазва с мед. Едновременно се поставя и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (4 лъжици в 1 л вода се варят 5 минути), а на малкия мозък (тила) се поставя торбичка с квасец, засилен с 2—3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). При главоболие се слага цяла „шапка“ от тензух, напълнена със същия квасец, засилен с кестени в троен размер или с корени от полски бъзак. Държат се цяла нощ.

Втората вечер болната става се налага с торбичка, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 5 до 15 сини сливи, смачкани без костилките, и 1/2 чаена лъжичка захар, накрая поръсена с 1—2 супени лъжици леко препечено брашно от царевица (за отнемане на излишната влага на лапата). Едновременно се правят и другите приложения, изброени по-горе. Държат се цяла нощ.

Ако болният е склонен към затлъстяване, всяка вечер да си слага на гушата торбичка с чист селски хлебен квас, поръсен с нишадър на прах на върха на ножа. Държи се цяла нощ.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата, тоалет и закуска. Един-два часа след закуската на болната става да се постави торбичка, напълнена или с прясна топла несолена извара, или с квасец, засилен само с нишадър на върха на ножа, съчетана с коремен компрес, както по-горе. Държат се 4—6 часа.

ТУБЕРКУЛОЗА НА ТАЗОБЕДРЕНАТА СТАВА (КОКСИТ)

Признаци.
Това страдание е доста често. Започва със слаби болки и се развива много бавно. Болките се явяват обикновено при движение, а изчезват при почивка, особено в легнало положение. Когато процесът напредне много, болките се усилват, стават постоянни, затрудняват движението. Болният започва да куца.

Лечение.
Провежда се в специализирано лечебно заведение (противотуберкулозен диспансер). Много е важно да се даде пълна почивка на ставата. Това се постига със спокойно лежане в кревата, повече на корем и по-малко на гръб. Заедно с това трябва да се приложи и общото лечение, дадено за туберкулоза на ставите. При невъзможност да се направи едно от казаните сутрешни приложения болната става да се увива с мушама от хаваджива (вж. том I, „Домашна аптека“). Носи се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и се заменя с нова.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче), както при белодробна туберкулоза, точка I, или по 1 супена лъжица билков мармалад, приготвен от агримония, борови връхчета, тесен живовляк (листа), калоферче, бял оман (корени), орехови листа, полски хвощ, седефче и спирея (корени) — по 50 г от всяка. Цялата смес се вари в 10 л вода, докато остане 1 л отварка, и веднага се прецежда. След това само в прецедената отварка се прибавят 2 л чисто натурално червено вино, 1 кг ситна захар, 1 кг чист пчелен мед и 1 кг настъргани ябълки и отново се вари, докато се сгъсти като мармалад или мед. Консумира се бавно. Вместо това може да взема 1 супена лъжица мармалад от хрян — 1 кг настърган хрян, 1 кг чист пчелен мед и 1 кг захар се варят около 30 минути в гърне, на което капакът се замазва с тесто.

II. Десет минути след едно от горните средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 24-те билки (вж. при „Белодробна туберкулоза“ — хронична, точка IV).

Диета и вместо вода, както при туберкулоза на прешлените.

III. Два часа след ядене да взема с бучка захар 10 капки настойка от цветовете на див кестен (20 г цвят в 100 г аптекарски спирт 45° кисне на слънце 10 дни) или по 1 супена лъжица смес от мед, орехи, чесън и семе от копър (вж. „Туберкулоза на ставите“, точка III).

IV. Десет минути след настойката или сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва, пача трева и сар-сапарила (корени) — по 100 г. От общата смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане лечението е както при туберкулоза на ставите. Лапите може да се засилват с двоен размер кестени и сливи, като се слагат в торбичка, широка 12—15 см, ушита във вид на венец (геврек) с тегел по средата, за да не бяга лапата встрани и да обхваща бедрото и отдолу.

Важни добавки:


1. Ако слабинната жлеза е подута и болезнена, да се налага с топла лапа от житни трици, сварени с малко червено вино.

2. Ако болният е склонен към затлъстяване, всяка вечер да си слага и на гушата торбичка с чист хлебен квасец, поръсен с нишадър на прах на върха на ножа. Държи се цяла нощ.

VI. Сутрин. Същото, както при туберкулоза на ставите. Освен това, ако болният е на легло, да се повторят приложенията, дадени за вечерта, като на болната става вместо лапата се постави торбичка с прясна топла извара, съчетана с коремен компрес, както вечерта; компресът се държи 4 часа, а изварата 8 часа.

Ако болният не е на легло, болната става се увива с мушама от хаваджива или с мушама от борова смола. За нея са необходими мурова борова смола 100 г, бяла дъвка (сакъз) 30 г, чист бял измирски тамян 20 г, чист пчелен восък 100 г, заешка мас (може и от домашен заек) 30 г, терпентин (от аптеката) 3 супени лъжици и едно парче американ (60 на 90 см). Прави се, както мушамата от хаваджива.

Неделя. Почивка от всичко — пият се само билките и се носи мушамата. При нужда лечението продължава.

При менструация меняваща баня на краката и слънчева баня не се правят, а се заменят с парен компрес на болната става.

VII. Лятно време преди обяд от 9 до 11,30 ч. се правят същите процедури, както при туберкулоза на ставите.

Важни добавки. Същите, както при туберкулоза на ставите. Освен това при силни болки върху ставата да се сложи 1 сребърна монета, която да се превърже и държи, докато мине болката, или пък непрекъснато да стои торбичка, напълнена с търпимо горещ солен пясък, който всеки час се подгрява (може да се използват две торбички, които да се редуват).

Щом болният не чувства повече болки при пристъпването, може да започне да прави опити да ходи в началото с патерица, после с бастун и накрая без помощ.

ТУБЕРКУЛОЗА НА КОЖАТА

Причини.
Заразата се загнездва в кожата направо отвън чрез проникване на замърсени материи в малките пукнатини или пък се пренася по-често чрез кръвта от отдалечени и недаващи проява туберкулозни огнища.

Признаци.
Тя се появява в няколко форми. Една от тях се характеризира с образуване на червени плътни петна, които при натискане изчезват. Тези затвърдявания (петна) имат различна изпъкналост. Срещат се най-много по лицето и краката. Друга форма се характеризира с образуване на възли в повърхностния слой на кожата, които имат кръгла форма и на големина достигат от главичка на топлийка до просено зърно. Възлите отначало са изолирани, после се събират и образуват неправилно закръглени плаки. Те или оздравяват, или се размекват, разязвяват и образуват ранички, които оздравяват, като оставят белези.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
С противотуберкулозни средства.

Народната медицина използва следното лечение:
I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) (вж. при „Белодробна туберкулоза“ — хронична, точка I).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, алтея (корени), борови връхчета, бъзов цвят, бял слез, великденче, волски език, градински чай, гръцка коприва, тесен живовляк (листа), лайка, лопен, медуница, пача трева, подбел, полски хвощ, сладък корен и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и по 1 изравнена чаена лъжичка анасон (семе), резене (семе) и черна хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при белодробна туберкулоза, с добавка преди обяд и вечеря болният да изяжда и по 1 чинийка салата от червен кромид лук, магданоз и настъргана черна ряпа по равни части и с малко винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус. След обяд и вечеря да взема по 1—2 чаени лъжички  бъзов мармалад или мармалад от шипка с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки или пък препечена бяла пръст (болус алба — от аптеката) и подир това да изпива 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец, забъркан с по 1 чаена лъжичка брашно от шипка, мед и малко вода да стане гъст като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от жълт кантарион, жълт равнец, листа от малина , миризлива лазаркиня, френско грозде (листа) и орехови листа — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1—2 хапчета на големина колкото царевични зърна от следната смес: 50 г чист боров катран, 10 г нишадър на прах и 5 г рафинирана сяра (от аптеката). Продуктите се бъркат, като се прибавя и по малко кафе от фий, за да стане гъсто като тесто, от което се правят хапчета, овалват се в брашно от царевица, за да не слепват, и се нареждат в подходяща кутия. Първия ден сутрин, обед и вечер се взема по 1 хапче — всичко 3 хапчета, втория ден и нататък по 2 зърна — всичко 6 дневно.

IV. Десет минути след хапчетата да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева — по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън с 1 супена лъжица мед се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка, сухо изтриване и меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти), като се започва с горещата и се завършва с хладката вода. На корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в чай от бял равнец, а лицето се измива с хладка отварка от медуница (1 супена лъжица в 400 г вода се вари 10 минути). След това лицето се налага първата вечер с торбичка, напълнена с прясна топла и несолена извара, втората вечер — с компрес от 4 парчета, натопени в хладка отварка от медуница или в отварка от лайка, орехови листа и смрадлика (листа) — по 1 супена лъжица от трите в 500 г вода ври 5 минути, и третата вечер — с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1/4 чаена лъжичка ситна захар и нишадър на върха на ножа. На главата се слага „шапка“ от суров лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при тежко главоболие — цяла „шапка“, ушита от тензух и напълнена със селски хлебен квасец, засилен със 7—9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова лъжици млади корени от полски бъзак, счукани на каша), отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи. След обличането лицето се измива с хладка отварка от медуница или от лайка, орехови листа и смрадлика. Раните се изсушават внимателно с чиста марличка и се намазват — едната вечер с катранен мехлем, приготвен от 1 супена лъжица чист боров катран (от аптеката), 5 г син камък, стрит на прах, 2,5 г нишадър на прах, 1 цяло яйце и 50 г нетопено краве масло — бърка се на тих огън да се сгъсти като мехлем, но без да завира. Втората сутрин се намазват с мехлем за екзема от 100 г маслинен зехтин, 25 г бяла дъвка и 15 г чист бял восък: зехтинът се слага в чист съд да се стопли, прибавя се восъкът и най-после дъвката. Пяната се обира и мехлемът, без да завира, е готов. Или с крем за запазване свежестта на кожата — 15 г чист бял восък и 60 г бадемово масло се слагат в емайлирана чаша, която се държи в съд с вряща вода, докато восъкът и бадемовото масло се разтопят. След това чашата се снема от огъня и съдържанието се бие, докато стане подобно на пяна. Тогава капка по капка се прибавя розова вода, докато сместа поема и се сгъсти като крем. Употребява се като обикновен крем за лице.

Накрая се правят и 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата, които се повтарят преди обяд и вечеря (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

VII. Лятно време преди обяд между 10 и 11 ч. да се прави на лицето слънчева баня със зелени листа от слънчоглед, репей или Тиква, а на цялото тяло слънчево-пясъчна баня (със зарито до шията тяло и студен компрес на сърцето), последвани след изтриване от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или къпане за 5—10 минути.

Неделя. Пълна почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация меняващи бани на краката не се правят.

Важни добавки:
1. От голяма полза е болният да приема храни, съдържащи повече витамин D. При ранички в небцето сутрин, обед и вечер преди сиропа да се прави гаргара с хладък чай от жълт кантарион.

2. Меняващата баня на краката може да се замени с гореща баня на краката за 5—10 минути.

ТУБЕРКУЛОЗА НА НОСА

Причини.
Туберкулозата на носа може да е първична (заразяване с пръст при чоплене на носа) или вторична (от каквото и да е друго огнище).

Признаци.
Запушване на носа без болки, поява на туберкулозна язва в предната част на носовата преграда, чието дъно е покрито с корички.

Предсказание.
Сериозно.

Лечение.
Общо за засилване на организма и по начина, даден за туберкулоза на кожата, с добавка налаганията с лапи се правят само на носа.

ТУБЕРКУЛОЗА НА ПРЕШЛЕНИТЕ (ТУБЕРКУЛОЗЕН СПОНДИЛИТ)

Това заболяване е честа форма на костно-ставната туберкулоза.

Причини.
Туберкулозната бактерия достига до гръбначния стълб чрез кръвта и предизвиква специфично заболяване на прешлените. Предразполагаща причина за него е постоянното натоварване на гръбначния стълб, падане, удар и др.

Разпадането на костната тъкан става така. Туберкулозните бактерии се посяват в един (кой да е) прешлен и образуват характерни зрънца — туберкули, които при своето разпадане причиняват размекване и разрушаване на костното вещество. Възпалението преминава на съседните прешлени и понякога обхваща цяла редица прешлени. Поради обременяване или при случайни повреди размекчените прешлени се смачкват, задният им шип изпъква навън и по този начин се образува гърбица, която не само обезобразява тялото, но го прави неспособно за физически труд.

Признаци.
Туберкулозата на гръбначния стълб в началото протича незабелязано със слабо колебливо повишение на температурата, с липса на апетит, общо неразположение и упадък на силите. Болният има болки в областта на заболелия прешлен, които се увеличават при натиск, не може да се навежда. Когато е в покой, не усеща болки, но при раздвижване има болезненост и особено при скачане. Постепенно може да се стигне и до деформация на гръбначния стълб.

Усложнения.
Изкривяване на гръбнака, образуване на абсцес и др.

Предсказание.
Сериозно.

Предпазване.
Предпазване и своевременно лечение на белодробната туберкулоза.

Лечение.
Болнично. Със средствата на народната медицина лечението е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (вж. „Белодробна туберкулоза“ — хронична) или по 1 супена лъжица мармалад от хрян — 1 кг настърган хрян, 1 кг чист пчелен мед и 1 кг захар се варят около 1/2 час в пръстено гърне, на което капакът се замазва с тесто.

II. Десет минути след това да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 24-те билки (вж. при „Белодробна туберкулоза“ — хронична, точка IV) с добавка 1 чаена лъжичка руски чай на 500 г отварка.

Диета.
Същата, както при белодробна туберкулоза, с добавка след ядене болният да взема по 1—2 чаени лъжички бъзов мармалад  или  мармалад от шипка, разбъркан с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, а след това да изпива по 2—3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с по 1 чаена лъжичка брашно от шипка и брашно от коприва, малко плодов сок, вода и мед или захар, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, при пясък в бъбреците или жлъчката болният да пие отварка от шипка — 50 г шипки се счукват в дървен хаван на кашица, след това получената маса се изсипва върху 1 л вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през кърпа.

В останалите случаи да пие отварка от полски хвощ, росопас и смил — по 75 г, обикновена коприва и пача трева — по 100 г. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 супена лъжица сироп от широколистен живовляк — 5 супени лъжици листа в 1 л вода се варят на тих огън 30 минути, след това в същата отварка се прибавят 300 г чист пчелен мед и 1 супена лъжица семе от керевиз, счукано в дървен хаван на кашица. Вари се още 10 минути и се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

IV. Десет минути след този сироп да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, бударица, полски хвощ и сар-сапарила (корени) — по 75 г, обикновена коприва и пача трева — по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л вода или с чай от лайка, а по-нататък винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. След това първата вечер се прави парна баня на гърба с търпимо горещ солен речен или морски пясък (ако е речен, се пресява, измива и поръсва с морска сол, докато е още влажен — на 10 кг пясък се слага 1 кг морска сол). Изсипва се в подходящо корито, върху платнище или одеяло, като главата остава отвън. Ако болният има слабо сърце, слага му се студен компрес и лежи в горещия пясък, докато му е приятно. Вместо парната баня може да се направи парен компрес на гръбнака с торбичка, широка 15—20 см, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използва 2—3 вечери подред), с продължителност около 20 минути. След препотяването се прави фрикция на цялото тяло с хладка вода, а гръбнакът се налага с торбичка с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 12—15 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша), с прибавка и на 8—10 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода, за да омекнат добре, изстискани и на ситно нарязани, и 15—20 сини сливи, смачкани на каша без костилките. Накрая лапата се поръсва с 1 чаена лъжичка нишадър на прах.

Втората вечер гръбнакът се разтрива 1—2 пъти от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, и се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с приятно топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 25 сини сливи, смачкани без костилките, поръсена с малко брашно от царевица за отнемане на излишната влага, или пък с приятно топла лапа от 200 г ориз, 25 сини сливи, смачкани без костилките, и 2 супени лъжици ленено брашно — в 700 г вода се вари да стане гъста като тесто лапа. Едновременно и в двата случая се слага коремен компрес (отпред) от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец — 5 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари още 5 минути и като изстине, се прецежда. На главата се поставя цяла „шапка“ във вид на торбичка с пресен селски хлебен квасец, засилен с 9—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“ (казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти — подробности вж. в том I), последвано от фрикция на гърба, подмишниците, корема и половите органи с хладка солена вода (на 300 г вода 1 чаена лъжичка морска сол).

Един час след закуската добре е болният да повтори казаното за вечерта, като сложи друга лапа, а „шапката“ на главата от квас да замени с „шапка“ от сурови картофи, настъргани на ренде и полети със 100 г топло мляко — киснат 1/2 час и се изстискват добре, а отгоре се слагат вестник и друга шапка. При невъзможност да се лекува през деня само на гръбнака да си постави мушама от хаваджива, прикрепена с помощта на лепенки (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

Неделя. Почивка от всичко — пият се само билките, спазва се диетата и се носи мушамата. При нужда лечението продължава по плана.

При менструация парен компрес и парна баня на гръбнака не се правят — заместват се с разтривка с камфоров спирт 1—2 пъти, последвана от другите приложения.

Важни добавки:
1. При образуван студен абсцес за по-скорошно оздравяване едната вечер се налага с търпимо гореща лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с една супена лъжица аптекарски катран — поставя се на болното място, има силни болки, но за 6 часа се образува гнойник. Ако болният се страхува от болките, да постави парен компрес с торбичка, напълнена с търпимо гореща лапа сварени земни ябълки (грудки), смачкани на пюре с люспите, с продължителност около 30 минути, последван от налагане с топла лапа от сурово брашно, забъркано с чисто червено вино и чист маслинен зехтин по равни части — стои цяла нощ, повтаря се и се потретя, докато абсцесът се пробие.

2. Ако се е образувала гнойна рана на гръбнака, да се промива с отварка от жълт кантарион — 2 супени лъжици цвят и листа се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда; след това се превързва с домашен мехлем, приготвен от 1 пресен жълтък, бяло брашно и чист пчелен мед по равни части, с 1 чаена лъжичка маслинен зехтин — всичко се бърка на тих огън, докато се сгъсти като мехлем, без да завира, а отгоре върху раната се слагат казаните по-горе лапи.

3. При силни болки в гръбнака върху болното място се поставя торбичка, напълнена с търпимо горещ солен пясък, който всеки час се подгрява. Още по-добре е пясъкът да е в две торбички, които да се сменят.

4. При лечението болният да лежи по корем, а не по гръб.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker