|
Share

СУГРЕБ (ПРУРИГО)

Това е остро или хронично заболяване на кожата, което обикновено се появява в най-ранна детска възраст и се характеризира със сърбеж и типични обриви.

Причини.
Често болестта е свързана с нарушена дейност на червата (диария или запек) и обмяната на веществата. Понякога е свързана с вида на храната, прехранване, увеличени СЛИВИЦИ и др.

Признаци.
Проявява се със сърбящ обрив във вид на много дребни пъпки, разположени най-често по тялото, седалището и ръцете и по-малко по краката. Те са разположени върху зачервена основа, а на върха им има малко мехурче. След разчесване се образуват тъмни корички.

Предсказание.
Благоприятно.

Лечение.
Общо за засилване на организма и по начина, даден за сърбеж на кожата. В този случай най-добре е болният да облича мокра риза, натопена в топла отварка от борови клони, полски бъзак (цялата билка с корена, стеблата и листата без плода) и една шепа дъбови кори.

Освен това, ако дадените за нервния сърбеж средства не помагат, засегнатите места да се измиват всяка вечер с отварка от смрадлика и лайка (цвят): 2 супени лъжици смрадлика (листа) в 500 г вода на тих огън се варят 10 минути, след това се прибавят 2 супени лъжици цвят от лайка. Като клокне 3 пъти, отварката се снема от огъня, а като изстине до 38°С, се прецежда. След това се изтриват до сухо. През деня кожата се налага с марлички, намазани с чист боров катран (от аптеката) или пък с домашен мехлем, приготвен от 1 супена лъжица негасена вар (счукана на прах като пудра захар) и 1 супена лъжица сяра на прах. Смесват се заедно и след това се прибавя 1 супена лъжица прясна несолена свинска мас. Бърка се, докато стане гъсто като мехлем.

В тежки случаи засегнатите места може да се налагат с торбички от марля, напълнени с топла лапа от картофи, сварени на пара, смачкани с люспите на пюре и напръскани със спирт за горене. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

ДЕРМОГРАФИЗЪМ

Причини.
Той е израз на възбудимост на капилярите, които се свиват или разпускат в по-изразена степен от дразнене на кожата с тъп или остър предмет. Някои го смятат за проява на копривна треска.

Признаци.
Появяване на бели или червени ивици по кожата при механичното й дразнене с тъп ръбест предмет.

Предсказание.
Благоприятно.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за сърбеж на кожата.

КОПРИВНА ТРЕСКА, КОПРИВНИЦА (УРТИКАРИЯ)

(вж. повече Дънов, „Книга за здравето”)

1. Най-напред се взема рициново масло.

2. Чист въздух, умерена топлина в стаята.

3. Пиене гореща вода с чаена лъжичка.

4. Мазане на пъпките с чисто дървено масло (зехтин).

5. Диета, изключително млечна: прясно и кисело мляко. А може да се употреби и следната диета: печен лук, варени картофи, картофена супа. Ще се избере една от двете диети.

6. Всяка вечер миене на краката с топла вода.

(вж. повече Димков, БНМ, т. ІІІ/3)

Копривната треска е много честа болест, особено у децата.

Причини.
Заболяването е кожна реакция на външни (местни или общи) или вътрешни причини от различно естество. Външното дразнене може да бъде физическо (топлина, студ) или химическо. Ухапването от насекоми и паразити също може да предизвика заболяването. Вътрешните причини могат да бъдат много и различни: приемане на храна, която не се понася от организма, като раци, гъби, кисели краставици, малини, къпини, ягоди, шоколад, яйца, месо, сладолед, развалени суджуци и пастърма, сирене и др., или пък на лекарства. Значение имат и силните душевни вълнения, страх, уплаха и пр.

Признаци.
Общите прояви се изразяват в леко повишаване на температурата, треска, отпадналост, неспокойствие, безсъние, повръщане и диария. Най-сетне се появява белезникавочервен обрив, приличен на онзи, който излиза при опарване с коприва или ухапване от дървеница. Големината му е различна — от половин до пет, пък даже и повече сантиметра. Появява се на различни места по тялото, най-много по туловището, краката, ръцете, лицето, и се придружава от сърбеж, който вечер е най-силен. Подуват се и се зачервяват лигавите ципи, особено на устата, гърлото и гръкляна. Изривът се явява от време на време и пак се губи. Понякога значителен оток може да засегне лицето (клепачите, устните, езика, гръкляна), главата и областта на половите органи. В някои случаи се образува временно пигментиране (оцветяване) на кожата — пигментирана уртикария.

Предсказание.
Повечето пъти е благоприятно. Болестта обикновено трае от 1 до 4 дни, но понякога става хронична. Тежките случаи с оток налагат бързо и сериозно лечение, защото могат да имат опасни последици.

Предпазване.
Да се избягват причините, които я предизвикват.

Лечение.
Трябва да се търси и лекува преди всичко причината, която е предизвикала болестта. Освен това лечението е общо и насочено към самите прояви.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене при остра и хронична уртикария болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва (листа), исландски лишей, росопас, спирея, смил, черница (листа) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 пълна супена лъжица семе от фий, счукано на ситно, се запарват със 700 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

При нервна уртикария да вземат по 2 зърна (за юноши по 1 зърно) от следната смес: 50 г чист боров катран (от аптеката), предварително измит в 9 води, като всяка вода се сменя веднага, след като разбърканият катран се утаи на дъното на чашата, 10 г нишадър на прах и 5 г рафинирана сяра (от аптеката). Изброените продукти се разбъркват в чист съд, като им се прибавя по малко кафе от фий, за да стане сместа гъста като тесто, от което се правят зърна на големина колкото царевични. След това те се овалват в малко брашно от царевица , за да не слепват помежду си, и се нареждат в подходяща кутия.

Едновременно със зърната да изпива 1 чашка от 75 г (за юноши по 50 г) отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, росопас, спирея и смил — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка и на 1 супена лъжица семе от фий, счукано на ситно, в 600 г вода се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Лека вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити). Ако заболяването е във връзка с вида на храната, да се спазва съответен хранителен режим, като се избягват месото — свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба, а също и сухите плодове, бобовите храни, орехите, какаото, шоколадът и хайверът.
Люто, алкохол и тютюн — не!
Храната да е варена и печена, но не и пържена, при това много добре сдъвкана. Хубаво е на закуска болният да изпива 1 чаша овесено мляко — 2 супени лъжици очистен овес в 400 г вода се вари, докато се разпукат зърната. Като изстине, се прецежда през кърпа, подслажда се с мед или захар и лимон по вкус и се яде с малко препечен хляб. Преди обяд и вечеря да изяжда по 1 глава печен кромид лук без хляб. На обяд болните, които не са вегетарианци, когато уртикарията не е от хранителен произход, заедно с другата храна може да изяждат и по 50—100 г младо месо — агнешко, телешко, птица, или прясна риба, сготвени с масло, но не и с олио. След обяд и на вечеря да вземат по 1 чаена лъжичка от следната смес: 100 г пудра захар и 10 г рафинирана сяра (от аптеката), и да изпиват 1 кафена чашка топла вода или чай от лайка (1 супена лъжица цвят се запарва с 50 г вряща вода).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният може да пие отварка от корените на гръцка коприва — 4 супени лъжици в 1 л вода се варят 30 минути. Веднага се прецежда.

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка отварка от орехови черупки — 5 супени лъжици черупки и по 1 супена лъжица корени от гръцка коприва и корени от репей в 1500 г вода се варят 20 минути, след това се прибавят по 1 пълна чаена лъжичка босилек, мента пиперита, дилянка (корени) и салвия (листа и цвят) и се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

При нервна уртикария да изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек (листа и цвят), гръцка коприва (листа), лавандула, мента пиперита, решетка, салвия и черница (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане първата вечер се прави топла клизма с 1 л топла вода (за деца според възрастта), а след това винаги при запек, даже еднодневен, клизма с 500 г топла вода (за деца според възрастта), последвана първите три вечери подред от цяла топла баня (38°С за 15 минути) със сода бикарбонат — 100 г (за деца според възрастта). Следва сухо изтриване с хавлия и увиване в 1—2 одеяла за по-добро изпотяване. При невъзможност да се направят бани в областта на бъбреците се слагат торбички от тънко хасе (5 на 15 см), напълнени с топла лапа от пресен селски хлебен квасец (гъсто замесен преди 4 часа), подсилен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах, а на корема — компрес от 2 бархетни парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина. Отгоре им се слага вълнен пояс. В областта на малкия мозък (на тила) се слага торбичка от същото хасе, напълнена също с квасец, засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Държат се цяла нощ.

Забележка.
При нервна копривна треска да се слага на главата цяла „шапка“ с квасец, засилен със 7—9 супени лъжици диви кестени.

IV. Сутрин. Още с отварянето на очите по-възрастните да си правят самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (том I, „Психолечение“), последвано от фрикция на подмишниците, корема и кръста с хладка отварка от орехова шума (4 супени лъжици в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда). След обличането се правят 10—20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата с формулата: „Сила, здраве, живот, младост, красота“ (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Ако има криза, лечението продължава, ако няма криза — пълна почивка от всичко.

При менструация парни компреси на кръста не се правят.

V. Лятно време от 10 до 12 ч. се прави слънчево-пясъчна баня със зарито до шията в горещия пясък тяло, студен компрес на сърцето и закрита от слънцето с бяла кърпа или чадър глава. Лежи се в пясъка 20—30 минути или докато сърцето не учести ударите си. След това тялото се изтрива със сух пясък и се полива със слънчева вода, в която от вечерта са киснали 1 двойна шепа зелени орехови листа, или пък се прави речна или морска баня, придружена от ПЛУВАНЕ, с продължителност 5—10 минути.

Важни добавки:
1. При силен сърбеж няколко пъти на ден може да се правят разтривки на тялото с длан, потопена в отварка от смрадлика (листа): 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда и засилва с по 1 супена лъжица готварска сол и оцет и 1/4 изравнена чаена лъжичка лимонтузу (от аптеката).

2. Клизмите могат да се заменят с вземане (преди заспиване) на 1 супена лъжица от следната смес: 500 г мед, 30 г майчин лист/Senna/ (шушулки, предварително леко запечени и стрити на прах) и 15 г рафинирана сяра (от аптеката).

3. Квасът за „шапката“ и за бъбреците може да се използва два пъти.

4. Болният не трябва да се ядосва за дребни неща. При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

СЪРБЕЖ НА КОЖАТА

Понякога по отделни части на кожата или по цялата кожа се явява сърбеж, без обаче да има видими изменения по тях — червенина, изриви или пърхот на главата. Този сърбеж налага разчесване и се успокоява.

Причини.
Сърбежът се поражда от раздразване на кожата отвън (от носни секреции, насекоми, паразити, химически вещества, студ, лошо облекло, сапун и др.) или от различни вътрешни причини (хранителни продукти, лекарства, някои заболявания на обмяната на веществата — диабет, на черния дроб, бъбреците, нервни и психични заболявания и др.).

Признаци.
Сърбежът може да бъде постоянен или на пристъпи, по цялото тяло или на отделни места. Най-често се засягат краката и ръцете, гърбът, областта на половите органи. При продължителен сърбеж и разчесване се образуват разранявания, кожата се уплътнява и загрубява. Понякога сърбежът може да бъде нетърпим и да невротизира болния.

Предсказание.
В повечето случаи е благоприятно.

Предпазване.
Да се отбягват причините, които го предизвикват, като за целта се води природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение.
Общо и по начина, изложен за основната болест, която го предизвиква. Ако не е известна, тогава да се приложи следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 10 капки настойка от 5 диви кестена, нарязани на малки парченца заедно с корите и киснали на слънце в малко чиста ракия или аптекарски спирт 40 дни.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от полски хвощ 75 г, листа от къпина, гръцка коприва, пипериче и пача трева — по 100 г. От тази смес 3 супени лъжици се запарват е 600 г вряща вода. На тих огън в закрит съд се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при цирей. След ядене болният да взема 1 чаена лъжичка от следната смес: 50 г пудра захар, 50 г ленено брашно, 50 г сода бикарбонат, 50 г изгорен картоф, 15 г рафинирана сяра (от аптеката) и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки. След това, ако не е склонен към затлъстяване, да изпива и 2 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка, малко плодов сок или вода и мед да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от къпинови листа — 10 листа се запарват с 300 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа и спирея — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне 20 минути и се прецежда), а след това винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай. По-нататък лечението продължава до два начина:

Първи начин.
Прави се или:
а) цяла, топла баня (37°С за 10—20 минути) с отварка от борови клонки с иглите 1 снопче, полски бъзак 3—4 коренища заедно с листата и стеблата без плодовете (които цапат), 1 двойна шепа пипериче и 1 двойна шепа смрадлика (листа). В съд с вода се вари 30 минути и като поизстине, се излива във ваната, а ако има нужда, се долива още малко топла вода. След банята се прави сухо увиване, като се лежи така 1—2 часа, докато се препоти.

Или:

б) парна баня на главата с чай от лайка (или другаде според засегнатите от сърбежа места) с продължителност около 10—15 минути.

Или пък:

в) парни компреси на същите места, натопени в горещ чай от лайка, с продължителност 10—20 минути, последвани след препотяването от коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от пипериче или пък от трина (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и се варят 5 минути; като изстине, се прецежда). В областта на черния дроб се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). На главата се поставя „шапка“ от пресен селски хлебен квас, засилен със 7—9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак). Държи се цяла нощ.

При сърбеж между плешките вечер преди лягане се прави разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 минути. След това гръбначният стълб се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 3 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и на ситно нарязани.

Втори начин.
При невъзможност да се приложи лечението по първия начин може да се прибегне до обличане на мокра бархетна нощница, натопена в топла вода и оцет наполовина или пък още по-добре в топла отварка от смрадлика (4 супени лъжици листа в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда и се засилва със 150 г оцет и 1 супена лъжица сол). Лежи се с нея 2 часа. На главата се слага цяла „шапка“ от селски хлебен квас, както по-горе.

Забележка.
При леки случаи на сърбеж на кожата достатъчно е засегнатите места да се изтрият с памуче, натопено или в чист лимонов сок, или в смесен сок от хрян 1 супена лъжица и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин, или в отварка от полски хвощ, смрадлика и мента пиперита (по 3 супени лъжици от трите се варят в 1 л вода на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 супена лъжица сол и оцет). След това изтритите места се поръсват леко с малко прах от рафинирана сяра (от аптеката).

При сърбеж от измръзване болното място да се маже със стопена гъша мас или с глицерин.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден сърбежът ми все повече и повече намалява и в най-скоро време ще изчезне“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (том I, „Психолечение“). Следва фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. След обличането се правят и 10—20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря. След това засегнатите места се изтриват с хладка отварка от смрадлика и пр. (вж. по-горе) и се намазват с едно от дадените средства (по избор).

През деня, ако болният има силен сърбеж, може да го отстрани, като прибягва до средствата, дадени по-напред.

Неделя. Ако няма кризи, пълна почивка от всичко с изключение на билките и диетата; при нужда лечението продължава по плана.

При менструация парни бани на краката и цели топли бани не се правят и мокри ризи не се обличат.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. на засегнатите места да се прави слънчева баня със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква с продължителност 20—30 минути, последвана от изтриване до сухо и намазване с чист маслинен зехтин.

При старчески сърбеж най-добре е болният да облича мокра риза, натопена в топла отварка от борови клонки, полски бъзак и пр. С мократа риза да лежи 2 часа, и то добре увит с 2—3 одеяла. Такива ризи се обличат 40 пъти подред с почивка 1—2 пъти в седмицата.

При невъзможност да се обличат мокри ризи засегнатите от сърбежа места да се разтриват с воден разтвор от винена киселина (лимонтузу): 1—2 чаени лъжички на 200 г вода; или с едно от дадените в точка I средства, или пък със смес от рафинирана сяра и талк по равни части. На корема вместо компрес да се слага торбичка от тънко хасе, ушита на тегели, от по 2 см широки, напълнени със смес от готварска сол и рафинирана сяра в пропорция на 3 супени лъжици сол 1 супена лъжица сяра. Сменя се веднъж на месеца.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

СЛЕПОК (КАРБУНКУЛ)

Слепокът е група от циреи на едно място, които се съединяват в основата си, пробиват се на няколко места и изравняват цялата заета от тях повърхнина.

Причини.
Същите, както при цирей. Слепокът се среща по-често при хора с намалена телесна съпротива и особено при страдащите от захарна болест.

Признаци.
Появява се най-често на врата и на гърба като подутина със синкаво-червен цвят, плътна и болезнена.

Предсказание.
При неправилно лечение са възможни тежки усложнения.

Предпазване.
По начина, изложен за цирей, или още по-добре чрез налагане с топла лапа от дива тиква (предварително настъргана), сварена с малко мляко и 1—2 бучки захар.

Лечение.
То цели общо засилване на организма, като се приложи лечението, дадено за цирей. За по-бързо изтегляне на гнойта вместо лапи може да се употребят парни компреси, натопени в разтвор от готварска сол. Приготовлява се горещ разтвор (60°С) с 1 супена лъжица готварска сол и 500 г вода. Най-напред се натопява марля, изстисква се добре и се слага върху болното място. След това се натопява тънък плат и се слага върху марлята, отгоре се поставя непромокаема материя и се превързва. Марлята се слага до кожата, защото най-добре изсмуква гнойта. Компресите се сменят през деня на всеки 4 часа. За няколко дни гнойта се отделя и раната заздравява.

С успех може да се приложат и следните два вида сладък мехлем:

1. С мурова борова смола.
За него се вземат 20 г чист маслинен зехтин, 100 г мурова борова смола (чам-сакъз), 100 г чист восък, 25 г бяла дъвка и 25 г бял тамян. Всичко това се слага в чист тиган, вари се на жар, а не на пламък, докато се махне пяната, и мехлемът е готов.

2. Сладък мехлем с бъз.
Вземат се 4 супени лъжици настъргана кора (от клонките на миналогодишни филизи) от бъз, 2 кафени чашки маслинен зехтин, 2 чаени лъжички бяла дъвка и 1 бучка восък (колкото малък орех). Приготовлява се по същия начин, както и по-горния мехлем, но се прецежда през тънко платно.

Може да се употреби и топена овча лой от бъбреците. Употребява се сутрин и вечер, като се намазва или на чист лист от живовляк, или на лист от градински крем, или пък върху парче марля (платно) и се превързва. Добро действие има и зайчата мас — стопява се на тих огън и в нея се натопява едно парче чисто платно, което се поставя върху слепока сутрин и вечер.

Лечението със светлина е особено ценно — слънце (слънчеви бани), изкуствена светлина и др. Последвано от коремна баня, то допринася много за по-бързото оздравяване.

При слепок е нужно да се лежи на легло. При треска на болния да се поставят дневно само по 2 пъти горещи лапи и компреси.

Самовнушение.
С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре“ (подробности вж. в том I, „Психолечение“).

При лечението да се спазват общите упътвания за кожните болести.

ГАНГРЕНА

Гангрена означава умъртвяване на тъканта на някоя част на тялото. Среща се най-често в краката. Познати са два вида — суха и мокра гангрена.

Причини.
Смутено хранене на някоя част на тялото поради запушване на кръвоносен съд, по който тече кръвта към засегнатата тъкан. Запушването може да се дължи на много причини: измръзване, натиск отвън и стягане, запушване от парче съсирена кръв, атеросклероза у старите хора, възпаление на малките артерии, спазъм при някои заболявания и др.

Признаци.
Засегнатата част приема синкав цвят, става студена и боли много силно. Това може да трае с месеци, особено при сухата гангрена. По-късно кожата почернява и издава силна и неприятна миризма. С течение на времето гангрената може да се ограничи, а може да отиде нагоре и да обхване целия крайник.

При отворена рана проникват микроби и процесът се усложнява.

Предпазване.
Болните не бива да лежат дълго време все на една страна. Трябва да се държат чисто и да се хранят с лека природосъобразна (безмесна) храна с повече плодове, зеленчуци, мляко и яйца. Леглата им да са меки и сухи, а когато се покаже някаква червенина по кожата им, да се разтрие с обикновен или с камфоров спирт.

Лечение.
Провежда се задължително от лекар. Народната медицина цели общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) или пък сироп от узрелите плодове на полския бъзунек (вж. „Ергенски пъпки, ергенлик, акне“).

II. Десет минути след един от тези сиропи да изпива 1 чашка от 100 г отварка от агримония, лавандула, лепка, невен, пача трева, розов цвят (листенца), ранилист (листа и цвят) и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при акне и цирей, с добавка след ядене болният да изяжда следната смес: 2—3 чаени лъжички бъзов мармалад, 1/4—1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и 2 счукани ядки от праскова. След това да изпие и 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка брашно от коприва, малко плодов сок или вода и мед или захар, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от 12-те билки за засилване: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк с тесни листа, листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа, френско грозде (листа) и цвят от трънка — по 50 г от всяка. От тази смес се вземат 2 супени лъжици с прибавка и на 1 изравнена чаена лъжичка червена хвойна (зърна) и се запарват с 500 г вряща вода. След това се вари още 15 минути, а като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене за засилване на сърцето да взема 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, разбъркани със сока на 3 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите и месото без семките, с прибавка и на валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят по 12 г и 1 г камфор на прах.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 80 г, глог — плод и цвят по 60 г, бъзов цвят, буков мъх, мащерка и пача трева — по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; в закрит съд кисне 20 минути и се прецежда). След това всяка вечер до преминаването на опасността от гангрената се прави клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от гореща баня на засегнатия крак или ръка (40°С за 20—30 минути) с отварка от смрадлика, слез и лайка. От смрадликата се вземат 50 г листа и в 5 л вода с прибавка по 50 г слез (листа и цвят) и лайка (цвят) на тих огън се варят 10 минути. След това се изсипва 1 стиска морска сол и щом се разтопи, снема се от огъня, кисне 20 минути и се прецежда. След банята болният крак или ръка внимателно се изсушава с чиста мека кърпа, а самата рана се попива с чиста марля или памук. Промива се с отварка от смрика (хвойна) и лайка (2 супени лъжици смрика в 500 г вода на тих огън се варят 10 минути, след това се слагат още 2 супени лъжици лайка; като клокне 3 пъти, се снема от огъня, кисне 20 минути и се прецежда). След това самите рани се налагат с пресни, добре измити, зелени листа от смрадлика във вид на превръзка или с обелени листа от дебела мара, или пък с 3—4 марлички (от аптеката), намазани с един от дадените мехлеми:

1. Мехлем за гангренни рани.
За него се вземат чист маслинен зехтин 500 г, жълт кантарион (листа и цвят) 30 г, чист пчелен восък 50 г, чист бял тамян и бяла дъвка (сакъз) по 25 г. Зехтинът заедно с жълтия кантарион във водна баня се вари 1 час и след като се снеме от огъня и престане да ври, се прибавят восъкът, тамянът и бялата дъвка (счукани на ситно), разбърква се добре, за да се разтопят, и се прецежда през чиста марля.

2. Мехлем за дълбоки и гнойни рани.
За него се вземат претопена зайча мас 50 г, чист пчелен восък 5 г и бяла дъвка (сакъз) 5 зърна. Сместа се бърка на тих огън, докато се разтопи, без да завира (защото губи силата си), обира се пяната и се снема от огъня.

3. Мехлем за стари, нелекувани гнойни рани (с изключение на рани от сифилис).
Взема се чист маслинен зехтин 100 г, чист жълт пчелен восък 8 г, чист бял пчелен восък 5 г, терпентин (от аптеката) 15 г, бяла мурова смола 8 г, чист бял тамян 1 г, бяла дъвка (бял сакъз) 1/2 г, прясно краве масло 1 супена лъжица. Всички продукти с изключение на терпентина се слагат в чист алуминиев съд и на тих огън се бъркат, докато се стопят и заприличат на мехлем, без да завират. След това се обира пяната, снема се от огъня и в него бавно се излива терпентинът, като постоянно се бърка, за да се сгъсти като истински мехлем. Държи се в подходяща кутия с капак.

Подир мехлемите, ако болното място само е почерняло, върху него се слага марля от 4 парчета, намазана със смес от кисело мляко и пресен белтък по равни части, и след това засегнатото стъпало или ръка се обвиват до здраво място с торбички, напълнени или с топла лапа от печен кромид лук, обелен, смачкан, изстискан и поръсен с 1 чаена лъжичка захар, или с топла лапа от сплита на чесъна, сварен наполовина с праз лук, след изстискването й леко запържена с 1 чаена лъжичка олио, или с компрес от 6 парчета, натопен в хладка отварка от корите на дивия кестен (3 супени лъжици кори от по-младите клонки в 600 г вода на тих огън се варят 20 минути и се прецеждат). Вместо лапа може да се сложи мушамичка за изтегляне на гнойни рани. За нея се вземат чист пчелен восък 20 г, зайча мас (може и от домашен заек) 10 г, стопена козя лой 5 г, чиста бяла дъвка (сакъз) 3 г и чист бял тамян 1 г, счукани на прах, и чист маслинен зехтин 10 капки. Всички продукти се слагат в чист алуминиев съд на тих огън, а не на пламък, за да се разтопят с непрестанно бъркане, докато се махне пяната, без да завира. След това в същия съд се натопява парче изпрано хасе или американ (20 на 20 см) и с дървена лъжица непрекъснато се мачка и обръща, докато хубаво се напои платното и от двете страни. Изважда се от съда и докато е горещо, се изопва и поръсва със скълцан небетшекер (лята захар) или пък с карамелизирана захар. След това отново се сгъва и се потопява в съда, за да се намокри равномерно и захарта да попие навсякъде. Едновременно с това се поставя коремен компрес от 4 парчета, натопен в топла отварка от слез и трина (по 1 стиска от двете в 1 л вода на тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда), а главата се налага с „шапка“, ушита от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади корени от полски бъзунек), и така се спи.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение състоянието ми е по-добро и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се шепнешком, бързо и волево 20 пъти (вж. том I, “Психолечение“). Следва сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути и подир него фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането 10—20 дълбоки вдишвания през устата с бавно издишване през носа (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите дихателни упражнения се повтарят преди обяд и вечеря. Един час след закуската се повтарят всички приложения, дадени за вечер преди лягане, като коремният компрес се държи 4 часа, а налаганията върху гангрената до вечерта.

Неделя. Ако опасността не е преминала, лечението продължава, както е казано по-горе. Ако е преминала, прави се почивка — пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация жените не правят гореща баня на краката.

Важни добавки:
1. През време на цялото лечение болният крак да се държи високо.

2. С една и съща отварка при отворена рана да не се прави повече от една баня, а при затворена рана — две.

3. При диабетична гангрена лечението е болнично. Да се имат предвид както общите упътвания за кожните болести, така и общите упътвания за лечение на рани.

ФЛЕГМОН

Флегмонът е обширно гнойно възпаление.

Причини.
Проникване през наранена или отворена кожа на микроби, най-често стафилококи или стрептококи.

Признаци.
Подуване във вид на оток, придружено понякога със силни болки.

Предсказание.
Благоприятно, ако се лекува навреме и правилно.

Лечение.
Провежда се от лекар-хирург. Народното лечение е общо за пречистване на кръвта и засилване на организма и по начина, изложен за гнойник (абсцес), с добавка на следните два прости и лесно приложими водолечебни метода:

Първи метод. Продължителна топла баня (38°С за 2 часа) най-добре с чай от лайка. Прави се сутрин и вечер преди или след ядене. След банята болното място се превързва сухо и по-топло. Във водата трябва да бъде натопена цялата възпалена област, включително и съдовете, които я кръвоснабдяват. Например при флегмон на пръстите или китката цялата ръка до мишницата трябва да се потопи във водата. При флегмон на тялото или на шията трябва да се прави цяла топла баня при казаната температура с продължителност, докато е приятна на болния. Температурата на водата през цялото време да се поддържа чрез доливане на гореща вода.

Втори метод. Потапяне в гореща вода. То става, като болният крайник се потопява сутрин, обед и вечер за кратко в гореща вода, колкото може да се изтърпи. Потапянето с кратки паузи се повтаря няколко (5—7) пъти. Така се получава прииждане на кръв, което подпомага оздравителните процеси. След това се прави сухо и топло увиване, за да се запази за по-дълго време приливът на кръв.

ЦИРЕЙ (ЧИРКА, ФУРУНКУЛ)

Циреят е гнойно възпаление на външна кожна жлеза или на космената торбичка, предизвикано от микроби, каквито обикновено се срещат по нечиста кожа и нечисто долно облекло.

Причини.
Най-често се дължи на гноеродните микроорганизми стафилококи. Нормално микробите нямат условия за развитие върху кожата. За това помагат нараняването и разчесването й при сърбеж, ухапването от насекоми, убождане и др. Всички тези причини обаче имат значение, когато е налице най-важното обстоятелство — намалена устойчивост на организма от запек, преумора, заседнал живот, преяждане, захарна болест, простуда, обща телесна слабост и др.

Когато организмът е здрав и кожата не е увредена, микроби не могат да проникнат в нея и да образуват цирей.

Признаци.
Циреят се среща най-често по окосмените части на лицето, врата, ушния канал, гърба, подмишниците и т. н. Там, където ще се появи, се образува твърде болезнена подутост с ограничена червенина и горещина. Подир 2—3 дни подутостта се поиздига в средата и на върха й се явява малка бяла точка, от която излиза гъста гной. След това остава язвичка, болките престават и раната постепенно зараства. Обикновено при цирея няма треска, освен когато се явяват много циреи изведнъж. Понякога циреят е много голям, а в някои случаи се развива бавно, без да нагнои.

Предсказание.
Благоприятно, ако се лекува правилно и сериозно. Ако се раздразни или изстисква, може да се предизвикат опасни усложнения.

Предпазване.
Постига се по два начина. Първият е както при гнойник (абсцес). Вторият — когато стане ясно, че някъде ще се появи цирей, той се налага с горещо и студено — с парни компреси и с парче лед, което се прокарва върху болното място. Това става едно след друго, като припарката трае 1 минута и веднага се минава с леда за 3 секунди. Така се повтаря 3—4 пъти едно след друго — горещо, студено, горещо, студено е т.н.

Ако циреят е на ръката или крака, може да се приложи и меняваща баня, която често го предотвратява.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

А. Ако се разбере, че циреят скоро ще нагнои, добре е да се поставят върху него горещи лапи със счукано ленено (конопено) семе или с трици, което ще ускори процеса на нагнояването (вж. том I, „Лапа от ленено семе“), или пък гореща лапа от праз лук — 100 г от бялата част на лука, на ситно нарязана, с 50 г вода и 3 бучки захар на тих огън се вари, докато стане гъста като лапата от ленено семе. Може и гореща лапа от печен кромид лук, разбъркан с 1 чаена лъжичка пудра захар, или лапа от смокини (вж. „Гнойник, абсцес“), или лапа от сурова настъргана тиква, или топъл селски хлебен квасец, разбъркан с 1 чаена лъжичка пудра захар и намазан леко с маслинен зехтин откъм страната на цирея. Добре е върху самия цирей да се постави парче марля, добре намазана със следния домашен мехлем: 1 жълтък от яйце, 1 бучка счукана захар, 10 капки маслинен зехтин и 1/2 чаена лъжичка брашно. Всичко това се разбърква, докато стане на кашица. Ако брашното е малко, взема се повечко. Марлята се държи върху цирея, докато засъхне, след туй се сменя. След като циреят пробие, се налага с компреси, натопени в отварка от дъбови кори и орехови листа (вж. „Гнойник, абсцес“), което помага за бързото изчистване на гнойта и зарастването на раната. Циреите не бива никога да се стискат с пръсти.

Б. Ако циреят няма скоро да узрее, се прилага следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 изравнена супена лъжица (за деца 1 чаена лъжичка) смес от 300 г чист пчелен мед, разбъркан с 10 г рафинирана сяра на прах (от аптеката).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от корените на полския бъзунек, репей и слезен — по 50 г от всяка билка. От тази смес 4 супени лъжици корени в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути. Веднага се прецежда. При желание се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Или суровоядство (вж. том I), или пък вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци и салата, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет.
Люто, алкохол и тютюн — не!

Сутрин на първа закуска болният да изпива 1 чашка от 200 г боза (за деца 50—100 г) или пък слаба светла бира, в която от вечерта се слагат 10—30 г прясна хлебна (козуначена) мая, на сутринта се разбърква и към нея се добавят 1 чаена лъжичка бирена мая и 1—2 чаени лъжички брашно от коприва . Един час след тази закуска може да се направи и втора закуска — по желание. Преди обяд и вечеря като аперитив болният може да изяжда 1—2 глави печен кромид лук без захар и без хляб или пък салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз, настъргана целина и домати по равни части, или друга любима салата с чист маслинен зехтин и винен оцет или лимон по вкус. След ядене да взема 1—2 чаени лъжички бъзов мармалад, разбъркан с 1/2 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, и след това да изпива 2—3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 лъжичка брашно от шипка , малко плодов сок или вода и мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк (с тесни листа), листа от горска ягода, малинови листа, орехови листа, миризлива лазаркиня и френско грозде (листа) по 30 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън ври още 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от отварката, дадена в точка II, или пък отварка от зайча стъпка (2 супени лъжици се варят в 500 г вода).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода (за деца с 250 г), последвана от местна парна баня на засегнатото от цирея място с продължителност около 10 минути или от гореща баня (45°С за 10—20 минути) на цирея с отварка от слез (листа и цвят): 4 супени лъжици в 1 л вода се варят 5 минути. Или от парни компреси с търпимо гореща отварка от слез, или от торбичка, напълнена с търпимо горещ попарен цвят от бъз (свирчовина), или пък от дебел компрес от 6—8 ката, натопен в търпимо горещ солен разтвор (1 супена лъжица готварска сол се разтваря в 500 г гореща вода). Отгоре се слага мушама, превързва се и се държи 30—60 минути. След това циреят се превързва или с топла лапа от 1 чаена лъжичка счукано ленено семе, сварено с 1 кафена чашка мляко, преди поставянето поръсена с 1 чаена лъжичка ситна захар, или с топла лапа от 1 супена лъжица житни трици, сварени с 1 кафена чашка мляко и 1—3 бучки захар до гъстотата на лапата от ленено семе, или с топла лапа от 20 сини сливи (от тези за компот), сварени с 200 г прясно мляко и 1 супена лъжица оризено брашно, докато се сгъстят като лапата от ленено семе и преди поставянето поръсени с 1—2 чаени лъжички захар, или с марличка от 4 парчета, намазани с домашния мехлем, даден по-горе. Добре действат и следните средства:

1. Замесва се брашнена питка с 1/2 кафена чашка чист маслинен зехтин, 1 кафена чашка захар, 1/2 чашка вода и малко брашно. Зехтинът, водата и захарта се слагат в един съд и като кипнат, в него се потапя чиста дървена пръчка или лъжичка, за да се намокри. След това намокрената лъжица или пръчка се овалва в брашното. Това се повтаря няколко пъти подред, докато на пръчката се получи тесто, от което се прави малка питка. Тя се намазва със зехтин, поставя се на цирея и се държи цяла нощ или докато пробие.

Ако жилото на цирея е дълбоко, изважда се с помощта на голяма вендуза или пък с гърлото на едно шише, което се напълва внимателно с търпимо гореща вода, за да не се пукне. Водата се излива и шишето веднага се слага върху цирея, като се държи от второ лице отвесно, докато изтегли напълно гнойта. След това се превързва.

2. Сладък мехлем с бяла дъвка: вземат се 2 супени лъжици чист маслинен зехтин (не олио), 1 чаена лъжичка бяла дъвка и 1 супена лъжица чист пчелен восък, настърган на ситно. Зехтинът се слага на тих огън заедно с дъвката (предварително счукана на прах) и се бърка, докато тя се разтопи, и то без да се пържи зехтинът, защото от пърженето дъвката изгаря и такъв мехлем не е лековит. След като дъвката се разтопи, сваля се от огъня и към сместа се прибавя восъкът, който трябва да се топи при температура, по-ниска от 37°С, защото от високата температура той се изпарява и не може да влезе в състава на мехлема. Накрая се прибавя 1 чаена лъжичка мъзга от зелените клонки на бъза (свирчовина) и се бърка, за да стане като майонеза, след което се оставя да изстине и се втвърди.

3. Домашен мехлем, ефикасен за слепок, гнойник и дълбоки рани. За него се вземат 50 г зайча мас от див заек (може и от питомен), 50 г чист пчелен мед и 5 зърна (колкото грахови) бяла дъвка, счукана на прах. Сместа се бърка на слаб огън, без да завира, докато се сгъсти като мехлем.

След превръзката във всички случаи се поставя коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от трина (3 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда), засилен в областта на черния дроб и панкреаса (задстомашната жлеза) с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 3—7 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани на кашица. На тила се слага торбичка от същия квасец, засилен с 1—2 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при тежко главоболие на главата се поставя цяла „шапка“, приготвена от същия квасец, засилен с три пъти повече диви кестени или полски бъзак (корени) от дадените за малкия мозък количества. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, а след обличането 10—20 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата. След това се повтарят приложенията, дадени за вечерта.

Неделя. Почивка от всичко. Ако се налага, лечението продължава по плана.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. при възможност добре е да се направи слънчева баня на засегнатите места със зелен лист от репей,слънчоглед или тиква с продължителност, докато е приятна, последвана от поливане на облъчените места с хладка слънчева вода, а след нея и превързване, както е казано по-горе.

Важни добавки:
1. Ако циреят или гнойникът са на място, където кожата е дебела, да се налагат със сурова лапа от 4 супени лъжици зелени листа и цвят от пелин, 1 глава обелен чесън и 10 зърна фасул, счукани заедно и разбъркани с 1 чаена лъжичка чист пчелен мед и малко чист винен оцет, за да стане гъста лапа. Държи се, докато може да се търпи, а след като пробие, се лекува, както е казано вече.

2. Преди да се превържат, раните непременно да се измиват с отварка от жълт кантарион — 2 супени лъжици листа от цвят се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

3. Честото образуване на циреи понякога е признак за заболяване от диабет (захарна болест).

В. При цирей в ухото лечението е същото със следната добавка: в случая най-добре действат парната баня на главата с чай от лайка с продължителност 10 минути или пък парен компрес от сухо опечен праз лук (бялата му част), увит в торбичка от марля. Отгоре се слагат мушама и вълнена обвивка. Компресът се държи, докато е приятен. След това болното ухо се налага с торбичка от марля, напълнена с топла лапа от брашно, забъркано с червено вино и чист маслинен зехтин по равни части — на тих огън се бърка, докато се чуе три пъти „пуф“. След това се снема от огъня и търпимо гореща се поставя на ухото. Държи се до сутринта, а като се снеме, ухото се измива с отварка от жълт кантарион (вж. по-горе).

Г. При неузрял цирей. В този случай най-добре е да се налага с топла лапа от бяло брашно, забъркано на тесто с чист маслинен зехтин и чист винен оцет по равни части — бърка се на тих огън, докато направи само веднъж „пуф“. Или пък с топла лапа от фасулено (вж. по-горе) брашно, сварено на лапа с малко червено вино и чист маслинен зехтин по равни части. И двете лапи се държат по 8 часа и се сменят с нови лапи, докато пробие абсцесът. След това лечението продължава както при слепок.

(вж. повече Дънов, „Здраве и дълголетие ...”, „Книга за здравето”)

Който разбира силата на кръга, той ще го използва за лекуване. Например, ще начертаете кръг около брадавицата или около цирея, или около пъпка, подутина и прочее, ще концентрирате мисълта си около пъпката и тя след време, при силна вяра ще изчезне. Със силата на вашата мисъл и воля ще очистите всичко от вас, което има за отстраняване. Ако с първия път не стане, не се махне пъпката, ще направите по-голям кръг, после още по-голям. На другия ден пак ще направите същото, но докато не успеете, не се отказвайте от опита. Някой има затвърдяване на ставите, нека направи същия опит. За предпочитане е да направите кръг около цирея, отколкото да се мажете с какво ли не.

ГНОЙНО ИЗРИВАНЕ ПО ЛИЦЕТО И ВРАТА (ИМПЕТИГО)

Заболяването се среща по-често у деца и се причинява от гноеродни микроорганизми (стрептококи).

Признаци.
Обикновено засяга лицето, където върху зачервената кожа се образуват мехурчета. Те скоро се пукват, секретът засъхва и образува коричка. След няколко дни тя пада и се появява зараснала, по-тъмно оцветена кожа. Материята в пъпчиците е много заразна. Тя може да се пренесе с пръстите по други части на тялото, където в късо време се явяват подобни пъпчици.

Предсказание.
Благоприятно, ако се лекуват правилно и своевременно. В противен случай са възможни усложнения.

Лечение.
Провежда се от лекар-специалист по кожни болести. Народното лечение е както при ергенлик. Освен това още в началото върху гнойниците да се слагат парни компреси или пък да се прави парна баня на главата. Нощем, след като се намаже засегнатата област с масло или чист зехтин, да се налага или с влажни топли торбички, пълни с варена лайкучка, или пък с топла лапа от моркови: 1—2 по-големи моркова се нарязват на парчета, заливат се с вода, колкото да ги покрие, и се оставят да врят, докато станат на каша.

При лечението да се спазват и общите упътвания за кожните болести.

ГНОЙНИК (АБСЦЕС)

Гнойник се нарича всяко набиране на гной в новообразувана празнина. Има топъл и студен гнойник. Топъл се нарича гнойник, образуван след остро възпаление, а студен, когато има бавен вървеж и се последва от хронично възпаление, кожата е нормална, поне в началото, и болката не се усеща.

Причини.
Гнойникът се предизвиква от гноеродни микроорганизми, които проникват в кожата при нараняване, порязване и др.

Признаци.
Температурата на тялото се повишава, болният усеща горещина и силна болка на засегнатото място, има студени тръпки. Когато се образува гной, кожата се обтяга и болката престава, а отокът омеква.

Предсказание.
Благоприятно, ако се лекува правилно и сериозно, като не се стиска и пипа с мръсни ръце.

Предпазване.
Когато гнойникът се яви на някое неудобно място и започне да бере, отокът се разкарва по следния начин: счукват се в хаван 100—200 г леща на ситно и се сваряват с прясно мляко, додето стане гъста лапа (каша). След като се превърже забралото място с нея, отокът се разнася, а за да не се появи наново, пострадалият всяка вечер да си поставя коремен компрес и да пие отварката, дадена при акне (пъпки по лицето).

Лечение.
Общо с цел да се засили и пречисти организмът. Да се приложи лечението за акне с добавка: добре е 1—2 пъти в седмицата, и то вечер преди лягане, да се прави парна баня на краката, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след него и от коремен компрес. В останалите дни преди лягане гнойното място да се напарва или с продължителни (1—2 часа) горещи лапи от ленено (конопено) семе (вж. „Цирей, чирка, фурункул“), или с лапи от гръцко сено, от варени с прясно мляко и малко захар смачкани смокини, картофи, ябълки или трици както при цирей, или пък да се налага с топли компреси от отвара на дъбови кори и орехови листа.

Ако гнойникът не е узрял, за да узрее по-бързо, след коремния компрес да се налага с топла лапа от жито (сварено с вино) с продължителност 1/2—1 час, последвана вечер преди лягане от налагане с хладък селски хлебен квасец, засилен с 2—3 сини сливи, смачкани без костилките. Държи се цяла нощ.

След като се отвори (пробие) гнойникът и гнойта изтече, да се измие както вътрешността му, тъй и около него с преварена вода, в която да има малко разтопена стипца, за да се пречисти гнойта, или пък с отварка от жълт кантарион (1 супена лъжица на 400 г вода — вари се 10 минути). След това гнойникът да се лекува с компреси, натопени в отвара от дъбови кори и орехови листа — от вътрешните кори на дъба 200 г и орехови листа 100 г се варят 1/2 час в 1 л вода. Може да се използва и отварка от трина и полски хвощ, като и двете билки се варят заедно. Компресите да се сменят 4—5 пъти на ден — те помагат за по-бързото изчистване и оздравяване на гнойника. При желание нощем в леглото върху гнойника може да се поставят и студени компреси (20°С).

Вместо компреси гнойникът може да се превързва сутрин и вечер с топла лапа от фасулено брашно или с домашен мехлем за гнойни рани, циреи и пр. (по 1 чаена лъжичка жълтък от прясно яйце, чист пчелен мед, маслинен зехтин, не олио, и бяло брашно се разбъркват добре и се употребява както другите мехлеми), или с меден мехлем — по равни части (количества) чист пчелен мед и бяло брашно се разбъркват добре с малко вода — мехлемът не трябва да е рядък, а обратно — доста гъст.

Абсцесът може сам да пробие и гнойта да изтече. Но ако гнойта е дълбоко, тя се разлива между мускулите и сухожилията и заболяването се усложнява. Това налага абсцесът да се отвори от лекар-хирург.

При температура да се пази леглото и на всеки 3—4 часа да се поставя или коремен компрес, или пък да се прави коремна баня.

Вътрешно.
Да се пие:

а) една от отварките, дадени при пъпки по лицето (акне);

б) отварка от цариче (1 супена лъжица в 400 г вода се вари 5 минути), пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша. Или пък:

в) отварка от червен кантарион, богородична лъжичка и бенедиктински трън. От общата смес, приготвена от равни части с всяка билка, се взема по 1 супена лъжица и в 400 г вода се вари 10—15 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

Диета и Самовнушение.
Както при пъпки по лицето (акне).

При лечението да се спазват общите упътвания за кожните болести.

СПАРВАНЕ НА КОЖАТА (ИНТЕРТРИГО)

Спарването се явява най-често у пълни хора или у деца на места, където кожата образува гънки, в които се задържат пот, прах и нечистотии.

Признаци.
На спарените места кожата се зачервява, възпалява, става влажна, болезнена и започва да сърби, а понякога се образуват и малки ранички, пришки и пукнатини. Най-честите места, които се спарват, са подмишниците, слабините, под гърдите у жените, подкоремните гънки, когато са големи, по гънките на бедрата у децата и пр.

Лечение.
Болното място се измива с хладка вода и доброкачествен (нелютив) сапун или още по-добре с отварка от трина, а при липса на такава отварка — със спирт, наполовина размесен с вода, след което се изсушава добре и напудря. Пудрата може да бъде обикновена (от аптеката).

Ако тези средства не помогнат, трябва да се прибегне до общо лечение на целия организъм. За целта на болния 1—2 вечери подред да се правят топли клизмички (39°С), а след това при запек — хладки (35°С). Всекидневно сутрин се прави фрикция на корема и половите органи с хладка вода. На обяд преди ядене през лятото добре е болният да прави слънчева баня със зелени листа, последвана от поливане със слънчева вода или от речна (морска) баня, или пък от коремна баня (30—25°С за 10—20 минути). Вечер преди лягане се прави цяла топла баня (37°С за 15—20 минути) с отварка от борови клони, овесена слама и трина или цяла топла баня с трици, или пък коремен компрес с топла отварка от трина. Държи се цяла нощ.

Веднъж седмично се правят парни бани на краката, последвани след препотяването от коремен компрес, както по-горе.

Външно.
При образуване на пришки, ранички и пукнатини да се налагат с млечни компреси, натопени в обикновено топло мляко — действат успокоително.

Вътрешно.
Добре е да се пие някоя от отварките за засилване на кръвта, дадени в том III, книга втора за малокръвие (анемия).

Диета.
Лека природосъобразна храна — предимно сурови зеленчуци и плодове (вж. том I).

До пълното си оздравяване добре е болният вместо обикновена вода да пие дестилирана (вж. том I, „Водолечение“) и чай от бял равнец (цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г кипяща вода.

При лечението да се спазват и общите упътвания за кожните болести.

ПОТНИЦА (СУДАМИНА)

Причини.
Обилно общо или частично изпотяване при силна горещина, неподходящо облекло, загряващи процедури и в зависимост от индивидуалното предразположение.

Признаци.
Явява се обикновено изведнъж подир обилно изпотяване. Болният чувства горещина и сърбеж на отделни части, а понякога и по цялото тяло. По кожата се появяват дребни водни мехурчета колкото просени зърна, с нормална или слабо зачервена основа. Силният сърбеж кара болния да ги дразни.

Усложнения.
Може да се появи екзема.

Лечение.
Да се премахне причината за изпотяването (вж. том III, книга втора, „Обилно изпотяване“). Ако не е известна, тогава тялото да се измие добре с хладка вода (28°С), след което да се посипе с пудра. Болният често да се преоблича. В подробности начинът на лечението е същият както при спарване.

ЗАЧЕРВЯВАНЕ И ПОДСИЧАНЕ

Подсичане се нарича такова състояние на кожата, при което вследствие на механически или химически дразнения по нея се появяват възпалителна червенина и парене.

Причини.
Подсичането се среща у твърде дебелите хора (особено жените) от търкане по свивките, както и у тежко болните на местата, на които дълго време се е опирало тялото. Предизвиква се и от удар, натискане, триене, продължително ходене и силно изпотяване или пък при неправилна езда на неудобно седло или самар.

Признаци.
Зачервяването е физиологично, когато става по бузите, челото и шията у двата пола от срам или от гняв.

Подсичането се появява предимно в областта на задния проход и пъпа, подмишниците, зад ушите, също и на откритите места на тялото, незащитени от горещина и студ. Тези места почервеняват, отичат, люпят се, наболяват и силно сърбят.

Друг вид зачервяване се среща като кожно страдание (еритема ексудативум мултиформе). При него се образуват обриви по пръстите и китките, предмишниците, а понякога и на лицето. Те са кръгли, надигнати, закривени, понякога се сливат в по-големи.

Лечение.
Физиологичното зачервяване минава от само себе си без вредни последици за организма. Другата еритема в по-леки форми изисква да се спазва чистота. На зачервеното място да се поставят студени компреси, натопени в обикновена вода, след което да се намазва с вазелин и се посипва с болус алба (от аптеката) или нишесте на прах. За да не се търкат възпалените части, да се слага в свивката на възпаленото място тънка кърпа, намазана с прясно масло.

В по-тежки случаи да се лекува по начина, изложен за спарване.

АКНЕ, АКНЕ РОЗАЦЕА

При акнето се образуват кожни изменения предимно по лицето, гърба и гърдите, и то около и след пубертета. Друга форма е т.нар. акне розацеа, която засяга повече жени около и след критическата възраст и по-рядко мъже. Децата не се засягат.

Причини.
Повишена секреция на мастните жлези на кожата, съпроводена с възпалителни изменения.

Признаци.
При акне пъпките първоначално са малки със светло- или тъмночервен цвят. След няколко дни или седмици те или изчезват, или набират, пукат се и оздравяват, като остават малки червеникави петна или белези. Скоро на същото място се появяват нови пъпки, така че в едно и също време се срещат и пъпки, и петна, и белези. В много случаи пъпките са синьо-черни, големи, с черна точка на върха. При акне розацеа има постоянна червенина по кожата на носа и бузите. Кожата е леко подута, задебеляла, с разширени пори.

Предсказание.
Благоприятно.

Предпазване.
Да се води природосъобразен живот.

Лечение.
Общо за пречистване и засилване на организма. За целта:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от плода на полски бъзак. В буркан от 5 л се насипват 1 ред зърна, 1 ред ситна захар и т.н. догоре, като най-горният слой е от захар с дебелина 5 см, за да не вкисне. Стои на слънце, докато зърната се стопят. След това се прецежда през тънка кърпа и се налива в чисти бутилки, добре запушени. Държи се на студено, за да не вкисне.

Или пък се пие по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат 15—20 зелени листа с общо тегло 250 г, махат се бодлите им, смилат се на каша и се прибавят по 50 г корени от обикновена коприва и репей и по 600 г чист пчелен мед и червено вино. Вари се на водна баня на тих огън 1 час. Като изстине, се прецежда.

II. Десет минути след едно от горните средства болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), жълт равнец, миризлива лазаркиня, листа от горска ягода, гръцка коприва (листа и цвят), касис (листа) и цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 2 дафинови листа и 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. Захлупва се и на тих огън се вари 10 минути, а като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци(винаги измити). От плодовете особено полезни са лимоните, мандарините, ягодите, черешите, ябълките, френското грозде и др., а от зеленчуците — карфиолът (цветно зеле), кромидият лук, ряпата, репичките, младите моркови, всички луковични растения, доматите, магданозът, хрянът и т.н. Или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба.
Люто, алкохол и тютюн — не!

На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук с магданоз по равни части и с чист винен оцет и маслинен зехтин по вкус, може да изяжда и по 50—100 г младо месо — агнешко, телешко, птица, или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1—3 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, компоти и плодове с леко препечен чер тричав хляб. След обяд и вечеря да изяжда по 1 чаена лъжичка от следната смес: 500 г чист пчелен мед, добре разбъркан с 25 г рафинирана сяра (преди всяко вземане да се разбърква добре, защото се утаява).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипки — 25 зърна, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 500 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня и се прецежда.

ІІІ. Два часа след ядене болният да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка на 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и по 10 г валерианова тинктура симплекс (чиста) и тинктура от глогов цвят.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, росопас, синя тинтява, цикория (листа и стебла) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 15 минути, а като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода, последвана от парна баня на лицето с чай от лайка за 5—10 минути и сухо изтриване. След това се поставя компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от листата на полски бъзак (4 супени лъжици в 1 л вода се варят 10 минути, като изстине, се прецежда). При наличност на хепатит и болни яйчници жените да слагат на корема си торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, напълнени с топла лапа от 200 г ориз с прибавка на 15—20 сини сливи, смачкани без костилките, и 3 супени лъжици ленено брашно — в 600 г вода се вари, за да стане гъсто като тесто, а върху компреса се слагат парче сухо хасе и вълнен пояс. На лицето се слага маска, ушита от 2 парчета тънко хасе с отвори на очите, носа и устата, напълнена при обикновено акне с топъл (36°С) пресен, гъсто замесен селски хлебен квасец, забъркан преди 4 часа, но не с топла вода, а с топло (негорещо) прясно мляко; а при розацеа — или с прясна топла извара, или пък (в тежки случаи) маската от вътрешната страна се тропосва с парчета от чисто хасе, намазани леко със следния домашен козметичен мехлем: 1 жълтък от прясно кокоше яйце се разбърква добре с по 1 супена лъжица чист пчелен мед и бяло брашно и 1/2 чаена лъжичка чист маслинен зехтин. Всичко това се бърка на тих огън, без да завира, за да не се пресече, докато се сгъсти като мехлем. Едновременно се слага „шапка“ на главата от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а пък при тежко главоболие — „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, гъсто замесен и засилен със 7—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на каша). Отгоре се слага вълнена шапка. Държат се до сутринта или пък докато много досадят.

Забележка.
При розацеа може да се слага едната вечер маска с извара, а другата вечер маска с мехлем, което ще даде по-добри и по-бързи резултати.

VI. Сутрин. Самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо и волево 20 пъти (вж. том I, „Психолечение“), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване на същите места. След като болният оздравее, за да се запази кожата на лицето гладка и чиста до края на живота му, добре е сутрин и вечер преди лягане да се прави на лицето сух четков масаж с малка мека четка за дрехи, с формулата: „Сила, живот, здраве, младост, красота“ (вж. том I, „Сух четков масаж“), последван от 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата със същата формула.

Неделя. Почивка от всичко, съчетана с излет в планината или полето.

VII. Лятно време от 10 до 12 ч. са полезни и слънчевите бани на лицето със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква (при липса на такива листа с тънък червен или пък зелен памучен плат) с продължителност, докато са приятни. Следва измиване на лицето с хладка слънчева вода или пък къпане в реката или морето, придружено от ПЛУВАНЕ.

Важни добавки:
1. Квасецът за главата може да се използва две вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се подсилва с 1—2 супени лъжици нов квас за нова ферментация.

2. За омекчаване на кожата да се употребява само чист маслинен зехтин или пък бадемово масло от аптеката.

3. Пъпките по лицето не трябва да се изстискват, защото остават дупки или петна, които загрозяват, а също така се възпаляват и инфектират.

При лечението болният да спазва общите упътвания за кожните болести.

ХИГИЕНА НА КОЖАТА

Във връзка с функциите, които кожата изпълнява, необходимо е тя да се поддържа постоянно чиста и здрава. Затова трябва да се знае следното:

1. Човек, който се грижи за чистотата на кожата и й отдава нужното внимание, боледува по-малко. Здравата кожа е топла, леко влажна, гладка, еластична, зачервява се бързо, когато се трие или се изложи на действието на топла или студена вода, поти се умерено и е чиста от петна, изриви и пъпки. За да се поддържа това състояние, тя трябва ежедневно да се измива и трие (вж. том I, „Сух четков масаж“).

2. Да се носи пропускливо и широко (а не пристягащо) облекло, за да не се задържат изпаренията на тялото.

3. Най-малко един път седмично тялото да се измива основно, но не бива да се злоупотребява, тъй като от много триене кожата се раздразва, почервенява и може да излезе изрив.

4. Тези, които не искат да се къпят с хладка вода (25°С) сутрин и не могат често да вземат топла баня (37—38°С) или биха желали да сторят това, но времето и възможностите не им позволяват, могат да правят друга баня, не по-малко полезна и всекиму достъпна. Тя се състои в измиване на онези части от тялото, които най-много се потят, а именно подмишниците, външните полови органи, около отвора на задното черво, краката.

5. След топлата баня окъпаният не бива да излиза навън със зачервена, топла кожа, защото лесно ще се простуди. За да не стане това, той трябва, преди да излезе от банята, да се облее постепенно с хладка и студена вода (20°С), което действа и закаляващо срещу простудни заболявания. След това да се избърше с хавлия, да изтрие цялото си тяло с груба кърпа и да се облече.

6. През лятото въздушните бани, съчетани с хладка речна или морска баня (чрез които се избягва изнежването на тялото — главната причина на простудните заболявания), са много полезни за кожата.

Кожните болести не са само местно заболяване, а и признак на заболяване на целия организъм.

При лечение на кожните болести особено внимание трябва да се обръща на общото състояние на организма, на неговото укрепване, като при това сериозно се коригира и храната. Тя трябва да е природосъобразна — безмесна или пък с малко риба, и да се състои предимно от зеленчуци — особено карфиол, ряпа, репички, лук, всички луковични растения, млади моркови, домати, хрян и пр., и плодове — особено лимони, мандарини, грозде, ягоди, немско грозде, салати, чер тричав хляб и т.н.
Такава сурова храна (вж. том I) лекува различни кожни болести и обогатява кръвта с различни вещества. Вредна е употребата на много готварска сол, затова по време на лечението да се употребява безсолна храна или едва посолена, и то с каменна сол. Също да не се яде много белтъчна храна (риба, фасул, леща, яйца, сирене, кашкавал). Ако киселото мляко вреди на болния, да го избягва. Ако болният не понася ягоди и краставици, да не ги яде.

Алкохолът и тютюнът да се избягват на всяка цена. Добре е непосредствено след обяд и вечеря да се взема и по 1/2 чаена лъжичка от т.нар. бял прах (вж. том I, „Домашна аптека“). Да не се носят корсети, тесни яки и тясно облекло (вж. том I). Да се правят разходки на чист въздух, за да се усилят кръвообращението и дейността на отделителните органи. Кръвозастоите в областта на сърцето и черния дроб се избягват, като болният редовно прави дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Дишане и чист въздух“ и „Домашна гимнастика“). Освен това особено полезни са градинската и полската работа, сеченето на дърва, гимнастическите упражнения за корема и др.

Слънчевите бани са полезни, но не при всички заболявания. Те обаче трябва да се правят най-добре със зелени листа от репей, слънчоглед, тиква и др., а при липсата им — през червен тънък памучен плат.

При силно възпаление на кожата от механично дразнене, инфекция и др. да се правят продължителни топли бани (37°С за 20—30 минути), като във водата се постави детелина, или пък се прибягва до тричави бани (вж. том I).

При широко разпространено възпаление на кожата да се отстрани всичко, което я дразни. За смекчаване на кожата да се употребява само чисто дървено (маслинено) или бадемово масло.

При гнойно възпаление на кожата трябва да сме много внимателни и предпазливи. Превързочните материали (марля, бинт, памук) веднага да се изгарят, а ръцете да се мият с четка, сапун и много топла вода.

ОБЩИ УПЪТВАНИЯ

Кожата е орган с много важни и разнообразни функции. Освен като покривка на тялото тя изпълнява и други задачи. Предпазва от нараняване и увреждания (слънчеви лъчи, химически въздействия, микроби) разположените под нея тъкани със своите механични свойства, окосмяване, багрилно вещество и др. Служи за регулатор на телесната температура, като сетивен орган за възприемане на топлина, студ, допир, болка, натиск, като отделителен орган за продуктите на обмяната на веществата (изпотяване и дишане), с образуването на кръвни депа тя до известна степен участва и в регулацията на кръвообращението. С пълно право някои я наричат резервен бял дроб.

Осезанието на кожата има извънредно голямо значение за хората, особено за слепите. Почти цялото отношение на слепия към външния свят независимо от слуха се определя от кожната му чувствителност — осезанието. С пръстите си той може да чете особеното писмо за слепи (с издатини и вдлъбнатини).

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

Още...

КОЖНИ БОЛЕСТИ

Ако се касае за още затворено злокачествено кожно заболяване, през деня то се навлажнява често пъти с оранжево-жълтия сок на змийското мляко. На хората, които нямат възможност да си набавят пресни листа и дръжки от градината или природата, им предлагам да си засадят змийско мляко в саксия. Ако обаче заболяването е вече отворена, загниваща рана със зловонен секрет, тогава тя ту се промива, ту се къпе със запарена, хладка отвара от хвощ и приготвен в студена настойка чай от слез. Краищата на раната се намазват първо със сок от змийско мляко и, когато той се попие от кожата, с мехлем от Невен (виж статията "Невен"). Листа от остролист и широколист жиловлек. измити и стрити на каша, се налагат направо върху отворената рана. Ако листната каша не се понесе веднага от болния и той има усещането на притискане или теглене, тогава тя се маха; измиват се други листа и се слага нова каша, докато тя се възприеме от болния като благотворна. Нощем могат да се налагат компреси с отвара от хвощ и слез. С цел пречистване на кръвта всеки ден трябва да се изпиват по четири чаши чай от коприва, великденче, Невен и бял равнец, които са смесени 8 равни части. На четвърт литър вода се взима една препълнена чаена лъжичка от сместа. Билките се попарват и се оставят малко да се изкисват.
След оперативно отстраняване на белези по рождение или твърди кожни израстъчета се образуват понякога отворени, гнойни и сълзящи кожни заболявания, които имат злокачествен характер. Тук се прилага същото лечение, както при споменатите отворени, загниващи рани със зловонен секрет. Ако отворените места се разнасят по цялото тяло, тогава се правят бани на цялото тяло от хвощ и слез. Нощно време болният се увива в ленена кърпа, поръсена с каша от пресни листа от остролист и широколист жиловлек.
Увеличават се злокачествените кожни заболявания с разграничаващи се, струпейновидни тъмни петна. Добър лечебен успех показва тук неколкократното мазане през деня с пресен сок от енювче (виж "Видове приложения" при "Енювче"). Сипан в малки шишенца, сокът може да се съхранява В хладилника.
На една млада 30-годишна майка оперирали един, близо до рамото, започнал изведнъж да расте, белег по рождение. Оказал се злокачествен. Трябвало да се направят четири тежки операции, тъй като били засегнати и лимфните Жлези. Дълбоките места от операциите под рамото били отворени и възпалени. Младата жена не била в състояние да се грижи за домакинството и децата си и била много отчаяна. На помощ била изпратена сестра от "Каритас". Налагания с каша от остролистни и широколистни жиловлекови листа (приготвянето на кашата виж при "видове приложения" на "остролист жиловлек"), промивки с хладка отвара от слез и хвощ, бани на цялото тяло от мащерка (от 200 г мащерка) и чай от 300 г Невен и по 100 г бял равнец и коприва (на четвърт литър вода се взима една препълнена чаена лъжичка от тази билкова смес) и то един литър от него, разпределен за целия ден и изпиван на глътки, помогнали бързо. След точно един месец раните заздравели и младата жена можела отново да се справя сама с домакинството си. Ето това са "чудесата" от аптеката на Господ!

 

"НЕЛЕЧИМАТА" ПЪРХОТНА КРАСТА (псориазис)

От всички части на Австрия и Германия идват търсещи помощ хора, които са обременени с нелечимата от медицинска гледна точка пърхотна краста. Ние, вярващите в лечебните билки от аптеката на Господ, знаем обаче, че той ни носи помощ чрез разстланите в изобилие в краката ни горски и полски растения.
Има различни видове на тази мъчителна болест: Така наречената червена пърхотна краста, която се изразява в отровночервени, разграничаващи се петна, друга една, при която кожата е покрита сякаш с рибени люспи и третият вид - с напукана, дебела като гьон кожа, чиито цепнатини вечер се задълбочават, разтварят се и причиняват на човек страшни мъки. Към това се прибавя и един извънредно силен сърбеж, който е тежко нервно натоварване за болния. Ежедневно кожата отделя море от пърхот, при всяко движение той се посипва надолу.
Преди години научих за една 38-годишна жена, чиято кожа от шията надолу била напукана и твърда като гьон, основната коса паднала и тя изживяла едва ли не безкрайно ходене по мъките. В болницата успокоявали страданието , като я напъхвали до шията в найлонов чувал. По този начин кожата омеквала и болките отслабвали. Но в болестта нищо не можело да се промени. Тогава стигнах до извода, че такова едно заболяване могат да излекуват само диета и кръвопрочистващи и очистващи от отровите билки. След няма и половин година, след като жената започна да прилага съставения от мен чай и съответната диета, успехът бе налице. През това кратко време косата израсна отново, а кожата стана гладка и без петна. Оттогава съм помогнала на много хора, заболели от псориазис.
Болестта възниква от функционално смущение на черния дроб. Това значи, че наред с прилагането на билки трябва да се спазва и строга диета за черния дроб: Салами (с изключение на диетичните), пушено и свинско месо. както и супите от тях. трябва да се избягват; всякакви видове киселини, като оцет, шира, вино, лимони, портокали, грейпфрути, както и гроздовидни плодове и техните сокове, а и черен касис, са също противопоказни; тук спадат и суровите ябълки, истинското кафе, какаото и пчелният мед, тъй като последните образуват киселини, които болният черен дроб не понася. Трябва да се избягват също така консервни риби. пушени риби. месо от консерви, бобови растения, като грах. фасул и леща. и всякакъв вид алкохол. Позволяват се млечни храни, мляко и неговите продукти, салатите да се подправят с кисела сметана, леко месо. като телешко, пилешко, варено говеждо месо. дивеч, прясна или замразена риба. леки зеленчуци и всеки ден - като заместител на пресните плодове - много ябълков компот.

Смес за чай:
10 г дъбова кора
30 г змийско мляко
30 г върбова кора
50 г коприва
40 г ливадно отвратниче
30 г великденче
20 г росопас
30 г Невен
20 г орехови черупки
20 г бял равнец
Билките се смесват хубаво, на чаша се взима препълнена чаена лъжичка от сместа, попарва се и се оставя три минути да се изкисва. Добре би било да се използуват по възможност пресни билки. През деня от този чай се изпиват на глътки от 1 1/2 до 2 литра. Всяка глътка се поема моментално от тялото и се преработва.
Два пъти на ден кожата трябва да се маже с мас от свински черва. Ако се касае за псориазис с корички, който се разпростира по цялото тяло. тогава в сокоизстисквачката се изстисква прясно, добре измито змийско мляко и се разбърква мехлем в съотношение 50 г свинска мас на 5 г сок от змийско мляко. Мехлемът се съхранява в хладилник, за приготвянето на мехлема може да се вземе и прясно изцеден сок от слез.
Към всичко това се препоръчват бани с прибавка на екстракт от здравец (настойка). Също и баните на цялото тяло от слез и хвощ (билките се смесват в равни части, сипват се в студена вода и се оставят да пренощуват; за една баня се взимат 200 г билки; продължителност на банята -20 минути; сърцето трябва да е извън водата) облекчават сърбежа и допринасят за излекуването.
Всичките тези приложения помагат и при невродермит.
Двете деца на едно семейство бяха заболели от псориазис. Дванадесетгодишното момиченце имало крастата от двегодишната си възраст, а момчето около девет месеца. Родителите опитали какво ли не. те били с момичето при безброй лекари. даже и в Швейцария, но без никакво подобрение. Благодарение на билките, които децата с голяма радост събираха през лятото, те можаха да се избавят от тази болест. Майката разказваше, че момичето имало сега гладка кожа като на бебе. То обаче продължава да пие чая в по-малки количества.
В друг един случай червената пърхотна краста бе обезобразила лицето на 12-годишно момиче от двегодишната му Възраст. Отчаяните родители също бяха опитали всичко, за да избавят детето от обезобразяващата болест. След четиримесечно прилагане на моята рецепта против псориазис видях отново детето с нормална кожа на лицето.
Тялото на една жена - търговка от Горна Австрия, бе покрито на много места с червения псориазис. Само след четири седмици, след като тя започна с гореспоменатите употреби, настъпи успех. Червените петна постепенно изчезнаха напълно. Подобен беше случаят с един мелничар от Майнцкия край: След кратко време прилагане на горните начини червеният псориазис също бе прогонен.
Една сестра от религиозен орден, която се измъчвала 30 години от псориазис. започна В началото на октомври с чаено лечение и диета. Към Коледа тя ми съобщи, че крастата напълно изчезнала.
През октомври 1972 година научих, че една млада жена - майка на три деца. била сполетяна от тази ужасна болест. Тя я получила след една жълтеница и аз предположих, че болестта е предизвикана от функционално смущение на черния дроб. Младата жена беше цялата покрита с люспи. Кожата на главата също не беше пощадена. Косата ставала все по-рядка, докато накрая жената трябвало да носи даже перука, за да може да се показва сред хората. При всяко движение на земята се изсипвал дъжд от пърхот. Вечер кожата започвала да работи, образували се дълбоки цепнатини. Жената, която често пъти шиела до сред нощ за децата си. а денем помагала на мъжа си при тапицерската му работа, се държала с мъка на краката си до осем часа вечерта, за да може тогава да се намаже с олио. да се увие в ленена кърпа и да си легне. Няколко пъти тя прекарала седмици наред в болница. Единственото облекчение, което тя там научила, било. че като се напъха в найлонов чувал, който се завързва при шията, чрез потенето кожата омеква. Кръвопрочистващите билки в комбинация с посочената диета доведоха и в този случай след няма и половин година до пълно излекуване. Още в началото на декември изчезнаха силното изтощение и умората. Преди Великден на следващата година кожата бе отново гладка, а косата напълно u хубаво израснала.
Писмо от Мюнхен: "През септември 1977 г. Ви помолих за съвет за нашия тогава 13-годишен син Мартин. Диагнозата на лекарите гласеше: невродермит. В продължение на тринадесет години се Влачихме неуспешно от детски лекар на детски лекар, по дерматологични клиники и народни лечители. Лекарите му предписваха постоянно кортизон. На седем години той беше два месеца в Давос. Тамошният лекар ни обясни, че тази болест на детето му е от люлката, че за нея няма лек и че на всеки удар трябва да се отговаря с кортизон. Това, което дойде в седмиците и годините след това лечение, беше ужасно. Постоянни пристъпи на висока температура, гнойни огнища по ходилата до глезените, гноясали длани на ръцете, отворени подколенници, също и ушните Висулки, шията и лицето. Най-ужасното при това беше неспирният сърбеж, Жлезите в слабините, големи, колкото яйца на гълъб, така че синът ми не можеше вече да направи и крачка, без да го боли. През септември 1972 г. положението се влоши до такава степен, че трябваше да го закараме в болницата в Швабинг. Лекарите говореха за кожен сепсис. След интензивно лечение с кортизон, се стигна до гноен апендицит. Тогава един лекар ни каза: "Радвайте се, че е сляпото черво, други деца получават след такова лечение стомашни язви." Резултатите от тестовете бяха показали, че при всички треви, цветен прашец, косми, гъби и прах, Мартин отново получава обрив. От февруари 1973 г. до юли 1978 г. го обезчувствяваха. подобрение обаче не настъпи. Следвайки съвета Ви, от септември 1977 г. Мартин пие на ден по около 1 1/2 литра чай против псориазис, за който пишете в брошурата си. Чаят му беше много противен в началото, което не ни учудваше, тъй като той беше пробвал напразно толкова много неща. Той просто нямаше никаква надежда вече. Първата му констатация беше: "Мамо, от мен изтича ужасно много вода!" След 14 дни влязох сутринта в детската стая да го събудя. Тогава той каза: "Снощи моментално заспах!" Лягането вечер беше за Мартин, като изключим бебешките му месеци, истински кошмар: сърбене и чесане, той не можеше да заспи часове наред, та даже и до сутринта, той лежеше буден в леглото. От това първо заспиване нататък Мартин беше убеден, че чаят му действува добре и той се стараеше всеки ден да си изпива шишето. Кожата също се подобри значително. Тук-таме той все още се почесва, но откакто пие чая, не се е стигало до никаква инфекция. Понякога просто не можем да повярваме. От януари 1978 г. той е без превръзки и памучни ръкавици. Учебната 1977/78 г. бе за него първата година, в която той не лежа седмици и месеци болен. Не можете да си представите как разцъфна той през тази година! От септември 1978 г. той играе отново физическо, след около четиригодишно прекъсване и е извънредно щастлив. През юли приключи с обезчувствяването. Лекарите от болницата нямат обяснение за подобряването на кожата."
През лятото на 1979 г. при мен беше един лекар - специалист по вътрешни болести от ФРГ, с 21-годишния си син, който по рождение страдал от невродермит. Младият мъж изстрадал много през всичките тези години. При използуването на пресни билки той получаваше в началото остри реакции, като запушен нос, натиск към главата. Баните с хвощ не понасяха добре, тези от здравец не чак толкова, въпреки че те се отразяваха добре на кожата. Поради сухост на кожата се използуваше хаметумов мехлем с прибавяне на прясно изцеден сок от слез, който се отразяваше благотворно. И в този случай се забелязваше непрекъснато подобрение. Увереността в оздравяването се предаде главно на пациента. В средата на октомври 1979 г. той продължи прекъснатото си следване по право.

Безценните рецепти на Мария Требен

eXTReMe Tracker