|
Share

АЛБИНИЗЪМ

Вродена липса на съществуващия нормално в кожата пигмент.

Признаци.
Такива хора са с много бяла кожа, косите им са бели и тънки като коприна, а очите им са сини.

Лечение.
Засега ефикасно лечение не е известно.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за кожните болести.

ПУКНАТИНИ ПО КОЖАТА

Както е известно, мастните жлези на кожата изработват вещество, благодарение на което кожата е мека и еластична. Когато това отделяне е намалено или съвсем прекратено или когато от кожата се премахва тлъстинният пласт, тя става чуплива и суха. При такива случаи по нея се появяват пукнатини.

Причини.
Образуването на такива пукнатини се дължи на различни кожни болести, на действието на вредни влияния отвън, като студ, на действието на силни напрежения, на вещества, които съдържат в себе си поташ, на болестни състояния, които съпровождат старостта, когато намалява и секретът на мастните жлези.

Признаци.
По кожата се явяват болезнени пукнатини — по-често по кожата на дланите, стъпалата, устните, половите органи, ануса и т. н.

Лечение.
При действие на вредни влияния отвън лечението трябва да бъде насочено преди всичко към отстраняването им. След това местното лечение на пукнатините на кожата се състои в налагане на съответните места на тялото с парченца мек плат, намазан с чиста вътрешна лой от овца или от крава, като преди това болните места се измиват с чай от трина или с топла вода. Също болните места може да се намазват с чист маслинен зехтин или с бадемово масло, с глицерин или с вазелин.

При по-тежките случаи лечението е общо.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене се взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка и на 3 месести лимона, смлени на каша без семките.

II. Десет минути след сместа се изпива 1 чашка от 75 г отварка от пипериче (листа и цвят) 100 г, решетка (корени), широколистен живовляк (листа), жълт равнец, репей (корени) и троскот (листа) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Както при „Мокра екзема“, с добавка след ядене да се взема и следната смес: по 1 чаена лъжичка мед и лимонов сок с 1/4 изравнена чаена лъжичка прах от яйчени черупки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие запарка от шипки — 30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се запарват с 600 г вряща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене се изпива 1 чашка от 75 г отварка от къпини (листа), невен (листа и цвят), роза (листа), върбинка (листа и цвят) и дъбова кора — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 15 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода, последвана от гореща баня на ръцете и краката (42°С за 10 минути) с отварка от орехови листа, пипериче и смрадлика (листа) — по 7 супени лъжици от всяка се запарват с 3 л вряща вода, вари се още 10 минути, снема се от огъня и се засилва с 2 супени лъжици морска сол. При наличност на гъбички в същата отварка се прибавят и 3 супени лъжици салицил (от аптеката). Отварката може да се използва 10 вечери подред. Следва коремен компрес с 4 хасени парчета, натопени в топла вода и оцет по равни части, или пък със зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко, за да омекне, след това свит на руло и добре изстискан, а отгоре се поставя вълнен пояс. На главата се слага „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет и отгоре вълнена шапка. Накрая засегнатите места се намазват с прегоряло машинно масло или пък с домашен мехлем, приготвен от 100 г чист маслинен зехтин, 25 г чист бял восък и 25 г чиста бяла дъвка (сакъз). Зехтинът се слага в чист съд и се сгорещява, без да завира, след това се прибавят восъкът и дъвката и щом се махне пяната, мехлемът (без да завира) е готов. Местата, нападнати от гъбичките, се намазват с настойка, приготвена от 40 цвята от невен, залети в подходящо стъкло с 200 г гроздова ракия. Оставят се на слънце 40 дни или пък същото стъкло, добре запушено, във водна баня на тих огън се вари 30 минути и като изстине, същата настойка се засилва с още 100 г гроздова ракия.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време напълно ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (подробности вж. в том I, „Психолечение“), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. След това, ако има възможност, се повтаря казаното за вечерта. Ако ли не, засегнатите от пукнатини места се намазват с прегорялото масло или мехлема, а при гъбички същите места се напудрят със салицил.

След обличането се правят 10—15 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата. Дихателните упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

ВИТИЛИГО

Витилигото е придобито избеляване в цвета на кожата, което засяга и двата пола във всяка възраст.

Причини.
Неизвестни.

Признаци.
Болестта започва внезапно с появата на неправилни, ясно ограничени бели петна, различни на брой и големина. Най-често се намират по лицето, врата, ръцете, предмишниците, половите органи и около тях. По-рядко петната може да се намерят разхвърляни навсякъде. Заболяването трае с години, често до края на живота.

Предсказание.
Болестта е козметичен недостатък, предсказанието за здравето е добро.

Лечение.
Народната медицина използва следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема едно от следните средства:

а) По 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от зелени орехчета. Вземат се 40 орехчета, на големина колкото лешник, и в 2 л вода на тих огън се варят 30 минути. След това се прибавят по 500 г чист пчелен мед и ситна захар и се вари още 10 минути. При вземането на сиропа заедно с него се изяжда и по 1 зелено орехче, вряло в него.

б) По 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от узрелите плодове на бялата или черната черница. В буркан от 5 л се нареждат един ред с дебелина 2 см плодове, един ред с дебелина 2 см ситна захар и т.н. догоре, като най-горният ред е от захар, и то с дебелина поне 6 см, за да не вкисне сиропът. Гърлото на буркана се завързва с парче тънко хасе и се оставя на слънце да стои 10—15 дни, докато захарта не се стопи. Налива се в бутилки, добре запушени. Държи се на хладно място, за да не вкисва.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 винена чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от полски хвощ и черничеви листа — по 100 г, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, спирея и росопас — по 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се топличка с малко мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при ергенски пъпки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките, с прибавка на 2 супени лъжици очистен овес и 2 супени лъжици борови връхчета — в 1250 г вода се варят 30 минути. Веднага се прецежда през тънка кърпа и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема по 1—2 зърна (колкото зърно от царевица) от следната смес: чист боров катран 50 г, рафинирана сяра (от аптеката) 5 г и брашно от царевица , колкото поеме, за да стане като тесто. Катранът предварително се измива в 9 води, за да пожълтее, и след това заедно със сярата се бърка хубаво да стане гъста каша, подир което се сипва по малко брашно от царевица и пак се бърка да стане гъсто като тесто. От него се правят зърна, с големина на царевични, и се овалват в същото брашно, за да не се слепват, като се нареждат в подходяща кутия, за да се запазят по-добре. На деца не се дават.

IV. Десет минути след зърната да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, бъз (свирчовина — листа), градински чай, бял равнец (листа и цвят), върбинка (листа и цвят), червен и жълт кантарион, синя тинтява, цикория (листа и стебла) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода (за деца наполовина), последвана от налагане в областта на бъбреците и щитовидната жлеза (гушата) с торбички от тънко хасе (24 на 12 см и 15 на 10 см), напълнени с топъл пресен селски хлебен квасец (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен с по 1 супена лъжица листа от магданоз, попарени с вряща вода да омекнат, изстискани и на ситно нарязани, и 3—5 маслини, счукани заедно с костилките (ако квасецът стане рядък, поръсва се и с малко брашно, за да се сгъсти като тесто за мятане във фурна). Отгоре се слагат вестник и фланелен бинт. Едновременно това се съчетава с коремен компрес (отпред) от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехови листа, отгоре вестник и вълнен пояс, последван и от разтривка на засегнатите места със смесена отварка от джоджен — 150 г от него се запарва с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда и се засилва с по 10 г розова вода и чист терпентин (от аптеката). След разтривката същите места се намазват със следната домашна помада за витилиго: 1 супена лъжица дървена пепел, пресята на брашно, 1 глава чесън, обелена и сварена на пара и смачкана на кашица, и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин се бъркат добре, за да стане гъста помада. Или пък се налагат с торбички във вид на компреси, напълнени с по два реда орехови листа, врели в малко вода 10 минути. На главата се слага цяла „шапка“ от квасец, засилен с 5—10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а отгоре вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на корема и половите органи и сухо изтриване, последвано от разтривка на засегнатите места с дадената по-горе отварка от джоджен. През деня в областта на бъбреците се носи мушама от хаваджива (24 на 12 см) с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Самовнушение и дълбоко дишане, както при ергенски пъпки.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 ч. се прави или слънчева баня на цялото тяло с бяла кърпа на главата, за да не слънчаса, като се нагрява така: 5 минути отпред, 5 минути отзад, за да не изгаря кожата, защото тогава изпъкват по-силно обезцветените места, тъй като здравата кожа става по-тъмна, а те остават непроменени, или пък слънчево-пясъчна баня със зарито до шията в горещия пясък тяло и студен компрес на сърцето. Лежи се така, докато е приятно. Следва речна или морска баня, придружена с ПЛУВАНЕ, също докато е приятно.

Важни добавки:
1. Квасецът за налагане може да се използва 2 вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се затопля и засилва с още 2 супени лъжици квасец за нова ферментация.

2. Лечението трябва да продължи, докато изчезне и най-малкото бяло петно.

ЕПИДЕРМОЛИЗА

Причини.
Особено, вродено предразположение към образуване на мехури по кожата и лигавиците.

Признаци.
Заболяването започва още в ранно детство. Най-често мехурите се появяват по лактите, дланите, коленете, ходилата, по слизестата ципа на устата и въобще на места, изложени на натиск. Така образуваните мехури са с различна големина. Отделните мехури се образуват бързо, но и бързо (за 3—4 дни) преминават.

Предсказание.
Благоприятно. Често след пубертета и след бременност настъпва подобрение.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за пемфигус. В този случай добре е всяка вечер щитовидната жлеза (гушата) да се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, поръсен с нишадър на прах на върха на ножа (от аптеката), а на главата да се постави „шапка“ от същото хасе, напълнена със същия квасец, засилен със 7—9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени със 7—9 супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, счукани на каша). Държат се до сутринта. Раните да се измиват с отварка от жълт кантарион и да се превързват с домашния мехлем, приготвен от жълтък, мед, брашно и чист маслинен зехтин.

ПЕЛАГРА

Пелаграта е общо заболяване на организма с характерни изменения по кожата. Тя се среща най-вече в страни, където населението се храни непълноценно и живее при лоши битови условия.

Причини.
Недоимъчно хранене, особено по отношение на белтъчини и витамини, стомашно-чревни заболявания, чернодробни и др. От витамините най-голямо значение имат В1, В2 и В6.

Признаци.
Пелаграта се среща във всички възрасти (най-често между 30—40-ата година). От нея боледува предимно бедното население. Най-често болестта се появява през пролетта и ранното лято, а също и през есента. Болните страдат от неопределено главоболие, световъртеж, храносмилателни разстройства, които се последват от поява на раздразнена червенина по кожата на гърба, на китките на ръцете и краката. Кожата на тези места загрубява, напуква се и се лющи, с което болестта като че ли минава. Това бива през пролетта. На следната пролет пелаграта обаче пак се появява, като дава същите явления, но в по-рязък вид. Изменената кожа изтънява и атрофира, прошарва се с по-тъмни полета. Заедно с това се наблюдават болки в коремната област, диария, повръщане, безсъние, треперене на крайниците, настъпват психични разстройства и общо отслабване.

Ходът на болестта е хроничен. Ако бъде открита в началото, може да се излекува чрез употреба на подходяща разнообразна, съдържаща витамини храна. По-късно настъпват сериозни нервни и психични разстройства със засягане на целия организъм и често завършва фатално.

Лечение.
Заболяването е сериозно и изисква лекарска намеса. Народното лечение цели общо засилване на организма. Начинът на лечението е същият, изложен за копривна треска, обаче дава резултати само при навременно вземане на мерки за подобряване на храната — дават се храни, богати на белтъчини и витамини. Най-добър ефект се получава от лечението с витамините РР и В1, В2, В6.

РЕВМАТИЧНА ПУРПУРА

Причини.
Заболяване от ревматизъм.

Признаци.
Дребни кръвоизливи, точковидни или с големината на главичка на карфица и по-големи, по кожата предимно на долните крайници. Обикновено се явяват след умора. Има болки в ставите, нерядко с подуване. Понякога се срещат стомашно-чревни разстройства (повръщане, диария), а също и треска.

Предсказание.
Благоприятно при правилно и навременно лечение.

Лечение.
Общо за засилване на организма, като се пази покой.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г течна гликоза или пък чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише, 20 сладки или горчиви бадема, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, смлени заедно с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят и 15 капки олио мента(мента на капки).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, спирея и росопас — по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета и самовнушение.
Както при остър артрит (вж. том III, книга втора).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, широколистен живовляк (листа) и листа от френско грозде — по 100 г от всяка. От тази смес се вземат 2 супени лъжици и се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от синя тинтява, червен кантарион, жълт смил, мента пиперита, цикория (корени) и хмел (шишарки) по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици в 600 г вода на тих огън се варят 20 минути и веднага се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода или с чай от лайка, последвана от цяла топла баня (37°С за 10—20 минути) с отварка от полски бъзунек (корени, стебла и листа) и борови клони или пък от обличане на мокра риза.

V. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, последвана от сухо изтриване, а след обличането и от 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата.

Важни добавки:
1. С една и съща отварка може да се направят бани 3 вечери подред, след което се сварява нова отварка. Такива бани (или мокри ризи) е добре да се направят 40 подред, като в събота и неделя се почива. Жените да почиват по време на менструация.

2. На слънце, вятър, дъжд и студ без шапка болният да не ходи.

3. Ако болният се е лекувал с бани или мокри ризи през пролетта, ще получи още по-голям резултат, ако през лятото направи 20 слънчево-пясъчни бани, както е казано по-горе, и консумира повече сурови плодове.

ХЕРПЕТИФОРМЕН ДЕРМАТИТ (БОЛЕСТ НА ДЮРИНГ)

Заболяването се среща сравнително рядко.

Причини.
Неизвестни.

Признаци.
Кожата на болния се покрива с пъпки, мехури — по-малки или по-големи, често групирани. Болният има силен сърбеж.

Предсказание.
Благоприятно. Често болестта се повтаря.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед или гликоза, 3 месести лимона, разрязани на две, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, по 10 г обикновена валерианова тинктура, тинктура от глогов цвят, камфор на прах 1 г и олио мента 10 капки.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 12-те билки за усилване на организма, както при цирей.

Диета.
Същата, както при ергенски пъпки. През време на обяда и вечерята болният заедно с храната да глътне и по 1 малко хининче (за деца) от аптеката. След ядене да взема по 1 лъжичка бъзов мармалад и чист пчелен мед, разбъркан с 1/3 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, подир което да изпива 2—3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка , малко чист пчелен мед, плодов сок или вода, да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварката, дадена за ергенски пъпки.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица сироп от узрелите зърна на полски бъзак или пък от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 150 г орехови ядки, смлени на каша, 50 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 25 г семе от копър, смляно на каша.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, росопас, смил и спирея — по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне 20 минути и се прецежда). След това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. След клизмата се прави една от следните процедури:

а) Цяла топла баня (37—38°С за 20—30 минути) с отварка от борови клонки и полски хвощ (цялата билка с корените, но без плодовете): по 2—3 хватки в казан с вода се варят 20 минути, след това в същата отварка се добавят по 2 шепи орехови листа, здравец и слез и 1 стиска морска сол. Вари се още 10 минути и като изстине до 38°С, се излива в коритото. Следват сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването (ако болният не е заспал) се прави фрикция на цялото тяло с хладка вода.

б) При невъзможност на болния да прави бани да премине към обличане на мокра риза (най-добре бархетна нощница), натопена в същата отварка, дадена за цялата топла баня — лежи се с нея 2 часа, увит добре с 2—3 одеяла.

в) Парна баня на краката с продължителност 10—15 минути, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване. След него се поставя коремен компрес, натопен в хладка отварка от пипериче (5 супени лъжици в 1 л вода на тих огън се варят 5 минути; като изстине, се прецежда) или пък с отварка от листата на полски бъзак (1 стиска листа в 1 л вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда). Едновременно на главата се поставя цяла „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас, подквасен вместо с вода с прясно мляко (забъркан 4 часа преди поставянето му). Преди поставянето му, ако болният има рани по главата, квасецът се поръсва с 1 чаена лъжичка захар. Държат се цяла нощ.

Добавка.
Всяка вечер и сутрин след парните бани и сухото увиване раните да се измиват с хладка отварка от жълт кантарион (листа и цвят): 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. След това се налагат с марлички, намазани или със сладкия мехлем (вж. „Цирей“), или пък с домашен мехлем, приготвен от 1 пресен жълтък, 1 супена лъжица чист пчелен мед, 1 супена лъжица бяло брашно и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин или рибено масло. Бърка се на тих огън, докато се махне пяната и се сгъсти като мехлем, без да завира. Държи се в чиста чаша, добре покрита, за да не се замърсява.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти подред (том I, „Психолечение“). След него, ако болният е на легло, да му се сложи коремен компрес, натопен в едва от отварките, дадени по-горе, като се държи 3 часа. Ако болният не е на легло, се прави само фрикция на подмишниците и корема с хладка вода, последвана от 10—15 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Пълна почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация цели топли бани и парни бани на краката не се правят.

Важни добавки:
1. С една и съща отварка от борови клони и пр. се правят цели топли бани 3 вечери подред, като се подгрява до казаната температура. Броят на целите топли бани (или мокри ризи) зависи от здравното състояние на болния.

2. Добре е коремният компрес да се засилва в областта на черния дроб и далака с торбички, напълнени с чист пресен селски хлебен квас, засилен с 3—5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), или пък с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 10—15 сини сливи, смачкани без костилките, поръсени с 1 супена лъжица ситна захар и малко леко препечено брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата.

3. Ако през време на лечението се появи копривна треска, тогава болният вместо вода, да пие отварка от корените на обикновена коприва — 4 супени лъжици в 1 л вода врят 30 минути и веднага се прецежда.

МЕХУРЧЕТА ПО ЛИЦЕТО И ТЯЛОТО

Причини.
Неизвестни.

Признаци.
Лицето и тялото на болния се покриват с водни мехурчета, както при екзема.

Лечение.
Необходима е квалифицирана лекарска помощ. Народното лечение е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от узрелите зърна на полския бъзак, както при ергенски пъпки.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец, жълт кантарион, мента пиперита, пача трева и слез (листа и цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диетата и отварките, които се пият вместо вода, са същите, както при ергенски пъпки.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, полски хвощ и спирея — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави клизма с 1 л топла вода. След това винаги при запек се прави клизма с 500 г топла вода, последвана една вечер от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност около 10 минути и през вечер от парна баня на краката до леко изпотяване, сухо изтриване на изпотените места и поставяне на коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (3 супени лъжици листа и цвят се запарват с 600 г вряща вода; вари се 5 минути). Едновременно се поставя „шапка“ на главата от зелен лист прясно зеле, леко напръскано от вътрешната страна с малко оцет. Отгоре се слага шапка от чорап. Ръцете се измиват със сапун, а засегнатите места с отварка от смрадлика (листа) — 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути, след което се изтриват до сухо и се намазват с домашен мехлем за пъпки, които пускат вода.

Приготовление:
Чист боров катран 50 г, рафинирана сяра 25 г (от аптеката) и прясна несолена свинска мас 50 г се разбъркват добре. Спи се с мехлема.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, последвана от измиване на засегнатите места с отварка от смрадлика и леко изтриване със сух пешкир. При желание същите места може отново да се намажат с дадения мехлем.

Забележка.
Пъпките се измиват само с казаната отварка или пък с отварка от жълт кантарион. С вода да не се мият, защото се влошава положението им.

VI. Лятно време от 10 до 12 ч. от голяма полза са слънчевите бани със зелени листа (от слънчоглед, репей или тиква) на засегнатите места с продължителност, докато са приятни. След това цялото тяло се полива с хладка слънчева вода, в която от вечерта са киснали 1 двойна шепа орехови листа.

Неделя и при менструация пълна почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата.

ЧЕРВЕН ПЛОСЪК ЛИШЕЙ

Болестта е сравнително рядка и засяга повече хората на средна възраст, и то от двата пола.

Причини.
Неизвестни.

Признаци.
По кожата се образуват плоски, сърбящи възелчета с жълто-червен, кафяв цвят, често с централна вдлъбнатинка и лъскава, блестяща повърхност. Засягат се най-често вътрешната страна на ръцете, предмишниците, страничните части на тялото и половите органи.

Предсказание.
Благоприятно, ако се лекува своевременно.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) или пък сироп от узрелите зърна на полския бъзак, както при ергенски пъпки.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва (листа), лисича опашка (листа и корени), синьоглавче (листа), синя тинтява, червен кантарион, овчарска торбичка и цикория — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. След това на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при еритемен лупус.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от лайка,цвят от липа и маточина — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици и 1 супена лъжица шипки (плод), счукани в дървен хаван на ситно, се запарват с 600 г вряща вода. Захлупена се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене при нервно и слабо сърце да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, разбъркан с 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, 1 супена лъжица мащерка, стрита на прах, с прибавка и на следната аптекарска смес: по 2 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят, 1 г камфор на прах и 15 капки олио мента.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г от отварка от агримония (листа и цвят), бъзови листа, върбинка (листа и цвят), горчивче (цялата билка), жълт равнец (листа и цвят), жълта тинтява, мента пиперита (листа и цвят), салвия (листа и цвят) и червен кантарион (листа и цвят) по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка — 3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода. Кисне 20 минути и се прецежда. Или пък 2 сутрини подред болният да взема по 1 чашка от 100 г чай от майчин лист/Senna/ — първата сутрин се запарват 10 шушулки и киснат 1/2 час, втората сутрин същите шушулки в 120 г вода се варят 5 минути и веднага се прецежда. След това лечението продължава по два начина:

Първи начин.
Едната вечер се прави парна баня на засегнатото място (главата, ръцете и др.) с чай от лайка с продължителност около 10 минути, последвана от изтриване със сух пешкир и поставяне на коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от трина (5 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода; ври още 5 минути и като изстине, се прецежда), засилен в областта на черния дроб — в дясното подребрие (под компреса), с торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 3—5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица. Едновременно на главата се поставя цяла „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен със 7 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, отгоре се слагат вестник и памучна шапка. След това засегнатите места внимателно се изтриват с хладка отварка от смрадлика (2 супени лъжици смрадлика се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда). Изтриват се с чиста суха кърпа и се намазват със следния домашен мехлем — 100 г чист маслинен зехтин, 25 г бял пчелен восък, 25 г истинска бяла дъвка (сакъз): зехтинът се слага в чист съд на тих огън, за да се сгорещи до завиране, след това се прибавя восъкът и най-после дъвката и се бърка, докато се махне пяната и се сгъсти като мехлем, без да завира.

Забележка.
При липса на чист маслинен зехтин вместо него може да се сложи рибено масло (от аптеката) или чисто краве масло.

Втората вечер се правят парни компреси на засегнатите места с торбички, напълнени с попарени трици (вж. том I), последвани от казаните по-горе приложения. Държат се цяла нощ.

Втори начин.
Всяка вечер се правят цели топли бани (37°С за 10—20 минути) с отварка от борови клони с иглите и полски бъзак (цялата билка с корените, стеблата и листата, но без плодовете, които цапат): по 1—2 големи хватки или снопа от двете билки в голям казан с вода се варят 20 минути, след това се добавят по 1 двойна шепа листа от див кестен, орехови листа и трина и 1 шепа здравец (листа). Вари се още 10 минути. Подир банята се прави сухо увиване с помощта на 2—3 одеяла, като се лежи 2 часа, а след препотяването (което се познава по изсъхналото чело) се прави фрикция на цялото тяло с хладка вода, и то на части, за да не се простуди болният.

Забележка.
С една и съща отварка се правят бани 3 вечери подред.

Вместо тях може да се облича мокра риза, най-добре бархетна нощница, натопена в същата топла отварка, дадена за банята, добре извита (изцедена). Отгоре Ј се облича старо зимно палто и с помощта на 2—3 одеяла болният се увива като бебе и така лежи пак 2 часа. Такива бани се правят 40 подред, а при слабо сърце и отпаднал организъм през ден с неделна почивка.

Забележки:
1. Ако отварката за банята не е достатъчна, същите билки може да се сварят още веднъж за 15 минути.

2. При безсъние добре е болният да спи на войнишка възглавница, напълнена със следната смес: 200 г суха папрат, 200 г хмел (шишарки), 100 г комунига, 100 г босилек (листа и цвят) и 50 г здравец (листа и цвят). Сменя се на два месеца веднъж.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите болният да си прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (вж. том I, „Психолечение“). Следва измиване на засегнатите части с отварка от смрадлика, както е казано по-горе, изтриване до сухо и намазване с дадения мехлем — така се забинтоват леко и се държат до вечерта.

Неделя. Пълна почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация топли бани не се правят и мокри ризи не се обличат.

Важни добавки:
1. При силен сърбеж всеки 2—3 часа да се прави или:

а) фрикция на засегнатите места със солена вода (4 супени лъжици морска сол на 1 л преварена вода). Или:

б) фрикция с отварка от полски хвощ, смрадлика и пипериче (по 1 супена лъжица от трите се запарва с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 супена лъжица оцет и сол). Или:

в) измиване на засегнатите места с отварка от зелените стебла на полския бъзак и смрадлика (по 2 супени лъжици от двете в 600 г вода врят 20 минути; като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 супена лъжица оцет и сол). Или пък:

г) засегнатите места да се измият с памуче, натопено в ракия, и щом кожата изсъхне, да се изтрие с лимонов сок.

2. Тази болест е мъчно излечима и затова от болния се иска голямо търпение и постоянство в лечението, понякога в продължение на 2—3 месеца и повече.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

ЕРИТЕМЕН ЛУПУС

Причини.
Неизяснени.

Признаци.
Най-често се засяга лицето, а по-рядко ръцете и тялото. Промените се изразяват в зачервяване, оток и задебеляване на кожата. Образуват се кръгли, овални зачервени петна, понякога придружени от леко излющване. При по-дълготрайно боледуване се образуват леко хлътнали поленца и по-светли и тъмни места. Когато е засегнато лицето — двете бузи и носа, измененията имат формата на пеперуда.

Предсказание.
Благоприятно, ако се лекува навреме, и сериозно, ако стане хронично. Оздравяването става с белег.

Лечение.
Общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) или сироп от узрелите зърна на полски бъзунек (вж. „Ергенски пъпки, ергенлик, акне“).

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк с тесни листа, листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня и френско грозде (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици и 1 изравнена чаена лъжичка семе от червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода. Вари се на тих огън 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при псориазис, с добавка след обяд и вечеря болният да взема по 1—2 чаени лъжички чист пчелен мед с по 1/4 чаена лъжичка рафинирана сяра (от аптеката) и прах от яйчени черупки или пък препечена бяла пръст (болус алба — от аптеката), а подир това да изпива по 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 1 чаена лъжичка брашно от шипка и малко вода и мед, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от орехови листа: 2 пълни супени лъжици с прибавка на 15 шипки, разрязани наполовина, в 500 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от кайсии или от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, смлени с корите, но без семките, по 10 г валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят и камфор на прах 1 г.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от синя тинтява, червен кантарион, мента пиперита, цикория (корени) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици в 600 г вода се варят 20 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5—10 минути, сухо изтриване и меняваща баня на краката (45°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти). Започва се с горещата вода и се завършва с хладката. След това се поставя коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути. Лицето се измива с хладка отварка от медуница (2 супени лъжици в 400 г вода се варят 10 минути) и се налага заедно с носа с торбичка от тънко хасе, ушита във вид на маска, напълнена с хладка прясна и несолена извара, а отгоре се слага друга суха маска от фланелено парче. На главата се поставя „шапка“ от суров лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при тежко главоболие — „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7—9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени със смес от 9 супени лъжици суров кромид лук, настърган на ситно, и 3 супени лъжици готварска сол). Отгоре се слага вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, а след обличането — измиване на лицето с хладка отварка от лайка и смрадлика (по 2 супени лъжици от двете в 600 г вода се варят 10 минути) и внимателно изтриване със суха и мека кърпа. Накрая се правят и 10 дълбоки вдишвания през носа с издишване през устата, които се повтарят преди обяд и вечеря (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

VII. Лятно време преди обяд между 10 и 11 ч. да се прави слънчева баня на лицето със зелени листа (от слънчоглед, репей или тиква) с продължителност 30—50 минути, последвана от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода.

Неделя. Пълна почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация меняващи бани на краката не се правят.

Важна добавка.
Ако няма възможност да се правят меняващи бани на краката, може да се заменят с гореща баня на краката за 10 минути.

ПЕМФИГУС

Причини.
Не са установени. Болестта засяга еднакво и двата пола и се явява обикновено в средна и напреднала възраст.

Признаци.
Най-често изведнъж, внезапно по кожата се появяват мехури с различна големина. В началото са опънати и пълни с бистра течност, която после потъмнява. При пукването им се показва разранена кожа. Може да се засегне цялото тяло, включително и лигавиците на устата, на очите. Мехурите минават за няколко дни, но се явяват все нови и нови.

Усложнения.
Разранената кожа може да се инфектира. Освен това от затрудненото хранене болните отслабват и се изтощават.

Лечение.
Заболяването е тежко и се лекува от лекар-специалист по кожни болести. От народната медицина се използва следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс или пък сироп от узрелите зърна на полски бъзунек, както при ергенски пъпки.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, лавандула, лепка, невен, пача трева, ранилист (листа и цвят) и слез — по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

Диетата е, както при псориазис.

III. Два часа след ядене при слабо или нервно сърце да взема 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица и разбъркани със сока на 3 месести лимона, смлени без семките.

При температура да взема с малко вода хинин по указание на лекаря или аптекаря.

IV. Десет минути след сместа и заедно с хинина да изпива 1 чашка от 75 г отварка от синя тинтява, червен и жълт кантарион, мента пиперита, цикория (листа, стебла и корени) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 20 минути и като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане първите 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и като изстине, се прецежда), а след това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай. Следва цяла топла баня (37—38°С за 30 минути) с отварка от борови клонки (с иглите) и полски бъзак (цялата билка с корените, стеблата и листата, но без плодовете, които цапат): по 3 хватки или снопчета от двете в казан с вода се варят 20 минути, след това в същата отварка се добавят по една-две двойни шепи пипериче, орехови листа и слез и 1 шепа листа от смрадлика и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда и се изсипва във ваната. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването, ако болният не е заспал, се прави фрикция на цялото тяло с хладка вода.

При невъзможност да се правят дадените бани може да се заменят с мокри ризи — най-добре е да се ползва бархетна нощница, натопена в отварката, дадена за банята. Добре увит с 2—3 одеяла, болният лежи 2 часа, докато се препоти.

Забележка.
Ако болният е слаб и зиморничав, между първото и второто одеяло да се поставят 3—5 шишета, напълнени с приятно гореща вода — едно на стъпалата, две на прасците и две на бедрата. Преди заспиването се поставя и „шапка“ от хладък селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със 7—9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а при липса на кестени със 7—9 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Ако по главата има рани, квасецът да се забърква вместо с топла вода с топло мляко и преди поставянето да се поръсва с 1—2 супени лъжици ситна захар.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (вж. том I). След него, ако болният е на легло, да му се сложи коремен компрес, натопен в топла отварка от листата на полския бъзак (1 стиска в 1 л се вари 10 минути) или пък в хладка вода и оцет наполовина — държи се 2—4 часа. Ако болният не е на легло, да се направи фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, последвана от 10—20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Пълна почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация топли бани не се правят.

VII. Лятно време лечението, дадено за преди лягане, успешно може да се замени с точно прилагане на програмата за курортно лечение на море, планина и др. (вж. том I).

Важни добавки:
1. С една и съща отварка може да се правят бани 3 вечери подред, като отварката се засили с 1 шепа морска сол.

2. Всяка вечер след препотяването от баните и мокрите ризи раните да се измиват с хладка отварка от жълт кантарион (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда. След това да се налагат със зелени листа от дебела мара, като ципата от страната на раната се обели с игла, или с марлички, намазани със сладък мехлем (рецептата е дадена при цирей), или пък с домашен мехлем, приготвен от 1 пресен жълтък, 1 супена лъжица чист пчелен мед, 1 супена лъжица бяло брашно, 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин или рибено масло. Бърка се на тих огън, докато се сгъсти като мехлем, без да завира, маха се пяната и се държи в чиста чашка, захлупен, за да не се замърсява. Същото лечение на раните да се прилага и сутрин преди закуската.

3. Тази болест изисква продължително и системно лечение. При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

РИБЕНИ ЛЮСПИ (ИХТИОЗА)

Причини.
Ихтиозата е вродено, наследствено кожно заболяване, което често се среща фамилно и се характеризира с усилено вроговяване на кожата и образуване на люспи.

Признаци.
Заболяването се появява през първата или втората година и обикновено продължава до края на живота. Кожата на тялото, особено по външната страна на ръцете, гърба и краката, се покрива със сивобелезникави люспи, които са здраво прикрепени. Кожата е суха,с намалена еластичност. Вътрешните повърхности на големите гънки и лицето не се засягат. Общото състояние на болния е добро.

Предсказание.
По отношение на болестта е сериозно — има хроничен характер и мъчно се лекува.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за „Люспест лишей (псориазис вулгарис)“, със следните добавки:

1. Ако люспите са предимно по главата, през ден се правят парни бани на главата с чай от лайка вместо другите парни бани. През нощта на главата да се слага цяла „шапка“ с хладък селски хлебен квас.

2. Кожните изменения да не се мият, защото се влошават.

3. Лющещите се места да се измиват с отварка от жълт кантарион и след изсушаването им да се пудрят с оризова пудра или със ситно пресети бадемови трици.

СКЛЕРОДЕРМИЯ

Причини.
Недостатъчно изяснени.

Признаци.
В началото кожата е твърда, плътна, с изгладени кожни бръчки. Постепенно тя изтънява, подкожната тъкан изчезва. Най-напред се засягат ръцете или лицето, а по-късно и цялото тяло. Освен кожата изтъняват мускулите и костите, от които се образуват различни обезобразявания. Пръстите са полусгънати с ограничена подвижност, лицето добива масковиден изглед, устните, носът, ушите изтъняват и се изострят. Отварянето на устата е затруднено. Космите изпадат, ноктите са чупливи.

Предсказание.
Много сериозно. Болестта е упорита, лекува се мъчно и се иска голямо търпение и постоянство.

Лечение.
Провежда се от лекар-специалист.

Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1—2 супени лъжици:

а) настойка от 1 л чист маслинен зехтин и по 2 супени лъжици листа и цвят от широколистен живовляк, червен  и  жълт кантарион, ранилист и синя тинтява — във водна баня се вари 1 час, почива 24 часа и се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Или:

б) сироп от узрелите зърна на полския бъзунек (вж. „Ергенски пъпки, ергенлик, акне“, точка I).

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г запарка от кисел трън (корени) и полски хвощ — по 50 г, имел и хмел — по 40 г, бъзов цвят, див кестен (плод), добриче (плод), цвят от липа , полски бъзак (корени) и сапунче (корени) — по 35 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Кисне захлупена цяла нощ и на сутринта се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, дадена за псориазис, с добавка да се отбягва всякаква храна, съдържаща калций, защото влошава болестта. Освен това на първа закуска болният да изпива чаша топло мляко с разбито кокоше яйце. Преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 2—3 глави печен кромид лук без захар и без хляб или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с магданоз, настъргани моркови и целина по равни части и 1—2 лъжици ситно нарязани кълнове от жито, посято в саксии и пораснало на височина 3—5 сантиметра, малко домати, чушки, винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус. След обяд и вечеря да взема витамин А и витамин Е по указание на лекаря и заедно с тях да изпива 1 чашка домашна боза, приготвена от 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с по 1 чаена лъжичка копривено и брашно от шипка , малко плодов сок и бъзов мармалад или пък мед, да стане гъсто и сладко като боза.

Важни добавки:
1. Болните, щом почувстват глад, добре е да вземат всеки час по 1—2 чаени лъжички от следния крем за усилване: 2 кафени чашки брашно от шипка , по 1 кафена чашка цвят от бял равнец, жълт равнец и жълт кантарион (всичките стрити на прах и пресети на брашно), 300 г нетопено краве масло и 600 г чист пчелен мед. Маслото и медът се слагат във водна баня и на слаб огън се разтопяват, след това съдът се маха от огъня, прибавя се брашно от шипка със стритите и пресети на брашно билки и всичко това се бърка с дървена лъжица в порцеланов съд, и то в продължение на 1 час.

2. Ако болният страда и от болно сърце, тогава, след като изконсумира 1 доза от крема за усилване, да взема и крем за усилване на сърцето: 150 г прясно краве масло, 150 г чист пчелен мед, 100 г сурово семе от тиква, обелено и счукано в дървен хаван на каша, и 100 г ориз (опечен до бежов цвят и смлян на кафе). Всичко това добре разбъркано. Употребява се както първия крем.

3. В случай на измършавяване и ако болният мъчно понася вегетарианската храна, като изключение на обяд и вечеря може да взема и по 100 г младо месо — агнешко, телешко, пилешко, пуйка и прясна риба (речна или океанска). При това само варено и печено, но не и пържено.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от 10 ореха, счукани с ядките и черупките на каша, с прибавка по 3 супени лъжици ечемик, просо и царевични зърна (царевичните зърна предварително се счукват на дребно). В 2 л вода се варят 30 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Пие се подсладена с мед или сироп.

III. Два часа след ядене да взема по 1 зърно (колкото житено) чист бял тамян и заедно с него да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, исландски лишей, зайча стъпка, орехови листа, росопас, цикория и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, задължително се прави клизма с 500 г топла вода. След това през зимния и пролетния сезон се прави лек масаж на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета (спираловидно) с пръсти, слабо натопени в чист маслинен зехтин, с продължителност 1 минута. После гръбнакът се налага с хладък пресен селски хлебен квас, засилен с 4—6 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с 4—6 супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), с прибавка и на 2—3 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода, добре изстискани и на ситно нарязани. Едновременно това се съчетава и с налагане на целия корем (отпред) с торбичка от тензух, ушита на 3 джоба, напълнени с топла лапа от прясно зеле или пък от праз лук (бялата му част) с прибавка и на 2—3 китки магданоз, на ситно нарязани — със 150 г прясно мляко се вари, за да стане гъста лапа. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя цяла „шапка“ с пресен селски хлебен квас, засилен с 9—12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с 9—12 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), а на гушата се слага торбичка с чист квасец. Държат се цяла нощ.

През летния и есенния сезон се прави една от следните процедури:

1. Цяла топла баня (37°С за 10—20 минути) с отварка от борови клонки, полски бъзак (цялата билка с корените, стеблата и листата, но без плодовете, които цапат) и овесена слама. От трите билки се вземат по 2—3 големи хватки или снопчета и в голям казан се варят 30 минути. След това се добавят по 1 двойна шепа орехови листа, здравец (цялата билка с корените), трина и лайка (цвят). Вари се още 10 минути и като изстине до 38°С, се прецежда. С една и съща отварка може да се правят 3 бани подред, като предварително водата се затопля до казаната температура.

2. Цяла топла баня (37°С за 10—20 минути) с цвик, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване — лежи се в него 2 часа или докато болният се препоти.

3. При невъзможност да се правят баните може да се заменят с обличане на мокра риза (най-добре бархетна нощница), натопена в казаната отварка или цвик — лежи се в нея 2 часа. След това, ако кожата е много суха, да се намаже със стопена кокоша мас или с настойка от чист маслинен зехтин, сварен с билки (вж. точка I), или с бадемово масло (от аптеката), или с пресен каймак от мляко, или пък със следния ефикасен мехлем за подхранване на кожата: 4 супени лъжици чист маслинен зехтин, 1 изравнена супена лъжица чиста бяла дъвка, 1,5 супени лъжици чист пчелен восък, настърган на ренде. Зехтинът се слага в алуминиево тиганче, като не се оставя много да се нагрее. Към него се прибавя дъвката и се бърка, докато се разтопи (ако остане неразтопена, дъвката може да се извади, но в никакъв случай да не се оставя да се нагрее до такава степен, че да започне да се пържи). След това сместа се сваля от огъня и към нея се прибавя восъкът, като се бърка непрекъснато. Когато се сложи всичкият восък, бърка се добре, и то така, че да стане на майонеза, и се оставя да изстине. След като изстине, с един нож се настъргва (като се движи по повърхността на изстиналия мехлем, който се е втвърдил след застиването, докато се стигне до дъното на съда). Така настърганият мехлем се смачква хубаво, за да стане отново рядко тесто. Засегнатите места се измиват добре, след което се намазват и хубаво се разтъркват. Мазането може да стане по всяко време.

Забележки:
1. На приготовлението на мехлема трябва да се обърне сериозно внимание — да се прави на тих огън.

2. Сместа се бърка с чамова дъсчица.

Важни добавки:
1. Преди заспиване за лек и спокоен сън болният да изпива 1 чашка от 50 г отварка от дилянка (корени), лайка, комунига, маточина, мента пиперита, страшниче и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 1 супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

2. Ако ръцете са свити, болният непременно да спи с ръкавици без пръсти, напълнени с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1/2—1 изравнена чаена лъжичка рафинирана сяра на прах (от аптеката).

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея“. Казва се шепнешком, бързо и волево 20 пъти (том I, „Психолечение“), последвано от сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути (прави се с мека четка), а след него лек масаж на засегнатите места на кожата с настойка от чист маслинен зехтин (500 г зехтин с 5 супени лъжици цвят от жълт кантарион и 3 супени лъжици листа от дебела мара във водна баня се варят 1 час; почива се 2—3 дни и се прецежда) или пък със стопена кокоша мас, взета откъм гърдите на кокошката. При желание същият масаж може да се прави и вечер, а след него е добре на слънчевия възел (под лъжичката и над пъпа) да се постави 1/2 глава суров кромид лук, отрязан през средата с опашката нагоре, поръсена откъм отрязаната страна с камфор на прах на върха на ножа — залепва се с 2 лепенки. Подир обличането се правят 10—20 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Пълна почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата.

Важни добавки:
1. Ако са се образували рани, да се промиват с отварка от жълт кантарион (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с вряща вода. На тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда. След това се превързват с топла извара или пък със сладкия мехлем (вж. „Цирей, чирка, фурункул“ и „Слепок, карбункул“).

2. При силен сърбеж сутрин и вечер засегнатите места да се разтриват с отварка от смрадлика — 2 супени лъжици листа в 500 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 супена лъжица морска сол и оцет.

3. При нечиста работа (като миене на съдове и пр.) да се употребяват гумени ръкавици, за да не се дразни кожата на ръцете.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за кожните болести.

СЕБОРЕЙНА ЕКЗЕМА

Заболяването представлява раздразнено, възпалено състояние на кожата във връзка с усилената дейност на мастните жлези в нея.

Признаци.
Засягат се окосмената част на главата, лицето, особено от двете страни на носа и зад ушите, гърбът, големите кожни гънки. Образуват се зачервени, плътни подутини, покрити със сухи дребни или по-дебели мастни люспи. Най-леката форма е образуването на пърхот по главата.

Предсказание.
Сериозно — може да се разпространи и да обхване цялото тяло, а при инфектиране да нагнои.

Лечение.
Общо за засилване на организма и нормализиране дейността на жлезите с вътрешна секреция.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) или сироп от алое арборесценс (трионче), или пък сироп от узрели зърна на полски бъзак (вж. „Ергенски пъпки“).

II. Двадесет минути след един от сиропите да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, бударица, исландски лишей, орехови листа, пача трева, спирея и росопас — по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, дадена за младежките пъпки, с добавка след закуска и вечеря болният да взема или по 1 чаена лъжичка смес от 100 г пудра захар и 10 г рафинирана сяра (от аптеката), или пък да изяжда сместа, приготвена от по 1 чаена лъжичка чист пчелен мед и брашно от шипка , разбъркано с 1/4 чаена лъжичка пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с малко сок от моркови или вода и мед, за да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от овес, ечемик и шипки — по 1 супена лъжица от трите в 1 л вода се вари 20 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива по 1 чашка от 100—150 г (за деца наполовина) отварка от бял равнец, глухарче, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, широколистен живовляк (листа), малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа, синя тинтява и цикория (листа, стебла и корени) по 50 г от всяка и червена хвойна (зърна) 30 г. От общата смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. След това на тих огън се вари още 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряла вода; кисне 20 минути и се прецежда) или пък 2 сутрини подред се взема по 1 чашка чай от майчин лист/Senna/ (първата сутрин се запарват 10 шушулки и киснат 1/2 час, втората сутрин пак 10 шушулки се варят в 120 г вода; веднага се прецежда). След това се правят цели топли бани (37°С за 10—20 минути) с отварка от борови клони и полски бъзак (цялата билка с корените, стеблата и листата, но без плодовете, които цапат): по 1—2 големи хватки от двете билки в голям казан с вода се варят 20 минути, след това се добавят 1 двойна шепа листа от див кестен, орехови листа и здравец (цялата билка с корена) и 2—3 двойни шепи трина и се вари още 10 минути. След банята се прави сухо увиване за по-бързо изпотяване, лежи се така 2 часа, тялото се изтрива до сухо и се преоблича. С една и съща отварка се правят бани 3 вечери подред.

При невъзможност да се правят тези бани може да се заменят с обличане на мокра риза, най-добре бархетна нощница, натопена в същата топла отварка, дадена за банята. Лежи се в нея 2 часа. Накрая се слага на главата цяла „шапка“ със селски хлебен квас, засилен с 9—12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или с 13—30 сини сливи, смачкани без костилките. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държи се до сутринта или докато досади на болния.

Такива бани (или мокри ризи) се правят 40 дни подред с почивка 10 дни след 20-ата баня.

Важни добавки:
1. Ако отварката за банята не е достатъчна, добре е същите билки да се сварят повторно, като се оставят да врят само 15 минути.

2. Преди влизане в банята добре е към отварката да се прибави и 50 г сода бикарбонат.

V. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и в най-скоро време ще оздравея.“ Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (подробности вж. при “Психолечение“, том I), последвано от измиване на екземата с отварка от смрадлика, изтриване до сухо и намазване с едно от казаните по-горе средства, а ако е нужно, леко се бинтова с аптекарски бинт. Държи се до вечерта.

Неделя. Почива се от всичко.

При менструация топли бани не се правят.

Важни добавки:
1. При силен сърбеж всеки 2—3 часа да се прави фрикция на засегнатите места със солена вода или с отварка от полски хвощ, смрадлика и пипериче — по 1 супена лъжица от трите в 500 г вода се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 супена лъжица оцет и сол. Измиването може да стане и с отварка от зелени стебла на полски бъзак — 2 супени лъжици в 600 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 супена лъжица оцет и сол. Добре е също засегнатите места да се натриват със сока на същите листа и стебла или пък да се измият с памуче, натопено в ракия, и щом кожата изсъхне, да се натрият с лимонов сок.

2. Тази болест е мъчно излечима и затова се иска голямо търпение и постоянство.

СЕБОРЕЯ

Себореята представлява усилена функция на мастните жлези в кожата. Тя се среща често и в двата пола, особено в пубертета. Преди пубертета и след критическата възраст е по-рядка.

Причини.
Много често е наследствена.

Признаци.
Засягат се областите с повече мастни жлези: главата, лицето, особено челото, носът, брадата, гърбът. При мазната себорея мазният секрет не засъхва, така че кожата и космите са винаги лъскави, мазни. От смесването на мазнината с прах и излющени рогови люспи се образува гъста мазна материя, която се среща по-често у мъжете. Тя пречи на кожното дишане и на храненето на космените корени. На половите органи у мъжете се набира около главичката на члена и може да предизвика възпаление. У жените лойта се набира по срамните устни и ако не се спазва хигиена, предизвиква възпаление на влагалището. При сухата себорея мазният секрет засъхва по кожата и образува сивобелезникави люспи. Има и много пърхот. По-честа е при жените.

Предсказание.
Благоприятно, ако се лекува правилно и сериозно. Ако не се лекува правилно, причинява дразнене и възпаление.

Лечение.
Общо за засилване на организма и местно. За целта още в първата вечер на лечението трябва да се премахнат люспите и коричките, ако има такива. А това става, като се намажат добре с чисто маслинено масло (зехтин) или с бадемово масло, или пък с боров вазелин, или още по-добре, като се натопи едно парче фланела в маслото и се наложи на болното място, като се остави да престои цяла нощ. На сутринта коричките сами се повдигат, след което мястото се измива с топла отварка от трина или от трици (вж. том I, „Смесени бани с билки и други примеси“), а след изсушаването мястото да се напудри с бяла пръст (болус алба) или пък с нишесте. След това се прави следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене се взема по 1 супена лъжица смес от 500 г течна гликоза или чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, разрязани на 4 части, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, с прибавка по 10 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят и 1 г камфор на прах. На деца не се дава.

II. Десет минути след сместа се изпива 1 винена чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, листа от бяла черница, орехови листа, росопас, спирея, синя тинтява и цикория (листа, стебла и цвят) и хмел (шишарки) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват в 500 г вряща вода. Захлупена на тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, съдържащи витамин А, или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба.

На обяд може да се изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба (речна или океанска). Добре е да се изяжда и по 1 бъбрек и парче черен дроб от животни, защото в тях се съдържа много от този витамин. Освен това на обяд винаги да има салата от кромид лук, магданоз (листа) в целина по равни части с малко домати, винен оцет и зехтин по вкус. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1—2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с черен тричав или ръжен хляб. След обяд и вечеря се изпива следната смес, съдържаща витамин А: по 1 чаена лъжичка пресен селски хлебен квасец (забъркан от бяло брашно), козуначена и бирена мая, малко плодов сок или вода, подсладена с бъзов мармалад и мед по вкус. Накрая се изпива по 1 чашка кафе от фий (вари се като турско кафе).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие отварка от бял равнец, касис (листа) и лайка (цвят) — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене при температура се взема по 1 прах от 1 г от следната смес: индийско орехче, нишадър и лимонтузу по равни части, всички стрити на прах. При липса на температура се изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей, полски хвощ и бударица — по 50 г, обикновена коприва и пача трева — по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г топла вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г (за деца с 250 г) топла вода, последвана в понеделник, вторник, четвъртък и петък от парна баня на главата с чай от орехови листа с продължителност 5—10 минути, сухо изтриване на лицето и меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди — 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва със студената вода. Краката се изтриват и се слага коремен компрес с 4 парчета от хасе, натопени в ореховия чай, а отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс. Едновременно това се съчетава с поставяне в областта на щитовидната жлеза (отпред на шията) на торбичка от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с нишадър на прах на върха на ножа, а на главата — „шапка“ от тънко хасе, която изцяло да покрие косата на главата, ушита на тегели от по 1 см широки, напълнени със суха и топла (37°С) готварска сол. Отгоре се слага вълнена шапка и така се спи. Тези, които не понасят „шапката“ със солта, може с успех да я заменят с „шапка“, напълнена с топла лапа от печена хума, стрита на прах и разбъркана с малко топъл оцет, за да стане гъста като тесто каша. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Сряда и събота главата се измива с топла вода и хума (при липса на хума с катранен сапун), изтрива се до сухо и докато косата е още влажна, с краищата на пръстите се натриват корените и космите с рафинирана сяра на прах (от аптеката), размесена с 1/4 чаена лъжичка ситна морска сол (през време на втриването главата се държи надолу със затворени очи, за да не се възпалят от сярата). След това главата се връзва добре със сух пешкир и така се стои само 1 час, нито минута повече, за да не се повредят корените на косата. Изплаква се с топъл разтвор от сода бикарбонат (на 1 л вода 1 супена лъжица сода), изтрива се със сух пешкир и така се спи.

Забележка.
Който иска по-бързо да се излекува, към казаното за сряда и събота нека прибави и следното: след като се изсуши косата от изплакването й с топлия разтвор от сода бикарбонат, повторно се измива с катранен, зелен или серен сапун (от аптеката) и след това се изплаква с отварка от дъбови листа и смрадлика (по 3 супени лъжици от двете в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда). Изсушава се добре, увива се със суха кърпа като шапка и така се спи.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и обличане, последвано от масажиране на корените на космите за 3—5 минути с пръстите, които често се топят в следната настойка: 1,5 л винен оцет, 100 г корени от обикновена коприва, 50 г корени от репей, по 3 супени лъжици лавандула (листа и цвят) и мащерка и по 5 листа от бръшлян и зокум — вари се 30 минути и веднага се прецежда, за да не попият корените оцета. Тази настойка подпомага бързото израстване на опадалата коса.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация не се прави меняваща баня на краката.

Важна добавка. Себореята у малки деца се лекува по начина, даден в том II.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за кожните болести.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker