|
Share

* Набъбване на гърдите при първата менструация у девойките
* Кафяви петна по кожата на гърдите и гърба
* Омекнали и увиснали гърди
* Недоразвити гърди

* Отпуснати (увиснали) гърди
* Недоразвит гръден кош
* Грижи за хубав бюст
* Грижи за краката
* Общо за тялото

НАБЪБВАНЕ НА ГЪРДИТЕ ПРИ ПЪРВАТА МЕНСТРУАЦИЯ У ДЕВОЙКИТЕ

Причини.
У млади момичета при появата на първата менструация доста често набъбват гърдите и стават болезнени.

Признаци.
Понякога болезнеността е толкова силна, че момичето не може да търпи и най-малкото докосване на бельото и на роклята до гърдите си.

Предсказание.
Благоприятно – макар и да е много неприятно, почти винаги минава от само себе си след свършване на менструацията.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобразен живот.

Лечение.
То се налага само при зачервяване на гърдите, последвано от чувство на набиране, горене, болки и повишение на температурата. В такъв случай то е общо и по начина, изложен за възпаление на гърдите (мастит), с добавка коремният компрес да се натопява в хладка вода (20 oС).


КАФЯВИ ПЕТНА ПО КОЖАТА НА ГЪРДИТЕ И ГЪРБА

Причини.
Причината за появата на такива петна е една гъбичка, която предпочита кожи, които се потят много и са нечисти.

Признаци.
У много хора по кожата на гърдите и гърба се явяват точкообразни или по-големи жълтеникаво-кафяви петна, които се увеличават, сливат се и загрозяват кожата. Тези петна не показват никаква възпалителна или каквато и да е друга реакция, не сърбят, не болят, нямат вредни последици. Те са неприятни само от козметична гледна точка. Могат да се разпространят по цялото тяло, но най-предпочитаните места са гърдите, гърбът, коремът и подмишниците.

Лечението се провежда от лекар-специалист.

Външно.
Често измиване със сапун (по-добре серен или бораксов, ако кожата ги понася) и топла вода. Два пъти на ден петната се мажат със следната смес: три супени лъжици дървено масло (зехтин) се разбъркват със сока на 1 лимон.


ОМЕКНАЛИ И УВИСНАЛИ ГЪРДИ

Лечение.
Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене се изпива по 1 чашка от 75–100 г отварка от агримония, борови връхчета, орехови листа, росопас, смил и спирея – по 50 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари още 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при отсъствие на менструация. След ядене добре е да се взима по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки и след това да се изпият 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с по 1 чаена лъжичка копривено и шипково брашно, малко вода и чист пчелен мед или захар да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета и т. н. (вж. „Еритремия”, том II).

II. Два часа след ядене се изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева – по 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане 1–2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода; кисне захлупено 20 минути и се прецежда), а след това само при запек се прави клизма с 1/2 л от същия чай, последвана първата вечер от компрес на гърдите от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от дъбови кори (5 супени лъжици кори в 1 л вода се варят 30 минути; като изстине, се прецежда), а втората вечер от глинени компреси от печена и счукана на прах хума, разбъркана с хладък оцет, или от сурови листа от прясна зелка; отгоре се слагат вестник и вълнена превръзка. Едновременно се поставя компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехови листа (6 листа в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда); отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. Главата се налага с „шапка” от тензух, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен със 7–10 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша); държат се цяла нощ.

IV. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути и от дълбоко вдишване с бавно издишване (вж. „Домашна гимнастика”). Повтарят се преди обяд и вечеря. След това на гърдите се поставят кърпички, намазани с малко смес от 30 г несолена свинска мас и 10 г печена стипца (от аптеката), или мушама от хаваджива, или пък т. нар. дневна мушама (рецептата е дадена в „Домашна аптека”); отгоре се слагат маслена хартия и сутиен. Държат се до вечерта.

Важни добавки.

1. Добре е жената да си прави сутрин, обед и вечер за по 2–3 минути сух четков масаж на гърдите, и то винаги в кръг, за да се запази и затвърди формата на гърдите.

2. Да се спазва и казаното в „Природна козметика”.

3. Добре е жената да се приучи в свободното си време да дъвче чиста бяла дъвка (сакъз), защото това дава красива линия на шията и бюста.


НЕДОРАЗВИТИ ГЪРДИ

Причини.
Недостатъчно развити жлезиста и мастна тъкан и гръдни мускули, прекаран в детинството рахит с хлътване в предната част на гръдния кош, сраствания след прекарано възпаление на плеврата, смущения във функциите на жлезите с вътрешна секреция и др.

Признаци.
Малки, понякога и меки гърди, по външния вид приличащи по-скоро на мъжки, отколкото на женски.

Лечение.
Общото за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене жената да взима по 1 супена лъжица сироп от широколистен живовляк (листа) 50 г, 3 супени лъжици корени от магданоз, 2 супени лъжици семе от сминдух (камилско сено), счукано в дървен хаван на брашно, 1 цял лимон, разрязан, изстискан и смлян на машинка за месо с корите и семките, и 1 супена лъжица какао – с 500 г чист пчелен мед в 1 л вода на водна баня се вари 30 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено да не вкисва.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 100 г отварка от 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно и завързани в торбичка от марля, по 2 супени лъжици корени от ветрогон (бял трън), гръмотрън и обикновена коприва и по 1 супена лъжица корени от цикория, ечемик и овес (зърна) – в 3 л вода на тих огън се варят 15 минути, след това в същата отварка се добавят 4 супени лъжици от следната смес: борови връхчета, бяла черница (листа), исландски лишей, росопас, смил, спирея и хмел (шишарки) – по 50 г от всяка; вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при анемия (вж. том II).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие отварка от шипки (25 зърна, счукани на ситно в дървен хаван, заедно с 1 супена лъжица ечемик в 600 г вода се варят 20 минути; като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване) или пък, и то още по-добре, следната отварка: 100 г ечемик, 100 г ръж, 100 г царевица и 50 г просо се варят в 5 л вода, докато напълно се свари и царевицата. След това се прецежда чрез изстискване и се пази на студено място да не вкисне. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене се взима 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 100 г семе от копър и по 50 г семе от обикновена коприва, зеле и анасон (от аптеката), смлени на брашно и добре разбъркани да стане хубава смес. Преди всяко взимане сместа се разбърква, защото се утаява на дъното.

IV. Десет минути след тази смес се изпива пак 1 чашка от отварката, дадена в точка II.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г топла вода или пък на гладен стомах се изпива 1 чаша горещ соден разтвор (1 чаена лъжичка сода бикарбонат се залива със 150 г гореща вода и добре се разбърква), последвани от налагане на гърдите с две торбички от тънко хасе, напълнени с топла лапа от 200 г ориз, 2 китки магданоз (листа), на ситно нарязани, 20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 1 супена лъжица ленено брашно – в 600 г вода се вари да стане гъсто като тесто; отгоре се слагат фланелени парчета и сутиенът. Едновременно се поставя компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от орехова шума (7 листа в 600 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда), а отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс. Главата се налага с „шапка” от хасе, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 9–12 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак); отгоре се слага вълнена шапка и се държи цяла нощ.

Забележка.
При желание гърдите може да се налагат през вечер с топла лапа от ориз и през вечер или с възтопъл селски хлебен квасец, засилен за двете гърди с 10 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите, или пък само със сурови листа от прясно зеле.

VI. Сутрин. Сух четков масаж на гърдите и корема с малка и немного твърда четка, предварително дезинфекцирана. Всяка гърда и след тях коремът се изчеткват леко във вид на кръгове по посока на часовниковата стрелка за около 5 минути и след това се прави масаж на гърдите по следния начин: застава се в положение на войнишки стоеж с гърди напред и повдигнати рамене. Подир това двете ръце се поставят странично на гръдния кош (като крила, така, щото палците да влязат под гънките на мишниците в кухините. С останалите пръсти, събрани наедно, се търка здраво и успоредно на ключиците основата (долната част) на гърдите. След това ръцете слизат малко по-долу, като се масира сега (обаче от долу на горе, и то вертикално) към основата на гърдите. Всяко движение трябва да се повтори 20–30 пъти. Следва фрикция на същите места с хладка вода и сухо изтриване. След обличането се прави следното гимнастическо упражнение: при положение войнишки стоеж (с прибрани крака и ръце) се прави дълбоко вдишване, в края на което раменете се вдигат високо; след това раменете се извиват първо назад, после напред и се издишва. Това упражнение се повтаря първия ден 10 пъти и всеки следващ ден се увеличава с по едно, докато се стигне до 30 пъти, и така се продължава. Чрез това упражнение (при дълбоко вдишване) се постига силно опъване на гръдния кош заедно с намиращите се върху него гърди. Чрез повдигането на раменете (колкото може по-високо) се опъват горните му части, а чрез извиването назад (колкото може по-назад) спъването става максимално. Изпъването на повдигнатите рамене напред опъва страничните части, а издишването връща напрежението в покой. Целта е да се добие еластичност с последващо по-добро хранене на мускулите и тъканите. Освен това се правят и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. „Домашна гимнастика”).

Много са полезни и следните гимнастически упражнения за развитието на гръдния кош:

1. Сгъване на ръцете в лактите отстрани. Главата е права и малко приповдигната, диша се равномерно и спокойно. Повтаря се от 5 до 15 пъти.

2. Повдигане на ръцете нагоре и встрани. Дишането е равномерно и спокойно – при повдигане на ръцете нагоре се вдишва, при отпускане бавно и плавно се издишва.

3. Обръщане и навеждане на тялото, като се държат ръцете на линията на раменете. Диша се равномерно и спокойно. При навеждане на тялото надолу се издишва, при изправяне се вдишва.

4. Ходене на „четири крака”. Основно положение: дланите – опряни изцяло на пода, краката – леко и на пръсти. Дишането е равномерно и спокойно. Развива ръцете, краката, гръдния кош и гръбначния стълб. Повтаря се до лека умора и се завършва с дълбоко дишане.

Независимо от тези гимнастически упражнения полезни са баскетболът, плуването и туризмът.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

При менструация се пият само билките и се спазва диетата.

Важна добавка.
Лапите от ориз и квасец може да се използват две вечери подред, като през деня се държат на студено и вечер се затоплят върху тенджера с гореща вода, а квасецът се засилва с 1–2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

НЕЕДНАКВО РАЗВИТИ ГЪРДИ

Признаци.
Разлика в големината на дясната и лявата гърда.

Лечение.
По същия начин, изложен за недоразвити гърди, с добавка в този случай при масажа на гърдите да се обърне по-голямо внимание на недоразвитата гърда, масажът на която да е два-три пъти по-продължителен.


ОТПУСНАТИ (УВИСНАЛИ) ГЪРДИ

Предпазването на гърдите от увисване се състои в отбягване на причините, които го предизвикват, като се носи, особено през време на бременността, удобен сутиен, който предпазва натежалите гърди от увисване.

Лечението цели общо засилване на организма и връзките на гърдите. За целта всекидневно сутрин жената трябва да си прави сух четков масаж на гърдите, последван от измиването им с хладка вода и пр. (вж. „Грижи за хубав бюст“), а след това да направи упражнението с дъвката (вж. „Двойна брадичка“), или пък гимнастическото упражнение ходене на пръсти (като балерина). Основното положение при ходенето на пръсти е право, по войнишки, с изпънати крака и допрени колене, ръцете зад тила са със сключени пръсти, погледът е нагоре. След това започвате да се движите напред или около някоя маса, и то така, че стъпките да бъдат дребни – около 3–5 см. Прави се до лека умора и завършва с 15–20 дълбоки вдишвания с бавно издишване.

На обед преди ядене се повтаря същото упражнение, съчетано с 15–20 дълбоки вдишвания и бавно издишване.

Вечер преди лягане при запек се прави топла клизма най-добре с 0,500 л чай от лайка, последвана от налагане на половите органи с торбичка от хасе, напълнена с топъл селски хлебен квас.

Вътрешно.
Сутрин, обед и вечер преди ядене се пие по 1 чашка от 75 г чай от маточина (1 супена лъжица се запарва с 0,500 л вряща вода, кисне 1 час и се прецежда).

Диета.
Природосъобразна (безмесна) храна с повече плодове и зеленчуци.

При лечението трябва да се имат предвид както общите упътвания за козметиката, така и за болестите на гърдите.


НЕДОРАЗВИТ ГРЪДЕН КОШ

Причини.
Наследствено предразположение, последица от прекарана гръдна болест, обща слабост и др.

Признаци.
Гръдният кош не съответства на останалите размери на тялото.

Лечение.
Общо за засилване на организма и гръдния кош. За целта всекидневно сутрин се правят гимнастически упражнения, целящи развитието на гръдния кош, последвани от 15–20 дълбоки вдишвания с бавни издишвания. Гимнастиката и дишанията да се правят в проветрена стая. На обяд преди ядене – същите дълбоки вдишвания, както и сутринта. Вечер преди лягане се повтаря казаното за сутринта. Вътрешно – сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене и 2 часа след ядене се изпива по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, маточина, невен (листа и цвят), синя тинтява, спирея и росопас по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 0,600 л вряща вода и захлупено ври 15 минути, като изстине, се прецежда.

Диета.
Природосъобразна (безмесна) храна с повече плодове и зеленчуци.

Освен това полезни са и честите излети в планината с раница на гърба, плуването, тичането и въобще всички видове умерен спорт.


ГРИЖИ ЗА ХУБАВ БЮСТ

Хубавите гърди се смятат за украса на женското тяло. Затова и жените от всички времена и народи са полагали и полагат големи грижи за тях. Бюстът е красив, когато е твърд, с правилна форма и еластичен. Тези качества се постигат с ежедневни грижи. Всяка сутрин и вечер след сухия четков масаж на гърдите (който се прави във вид на кръгове) те се измиват първо с топла вода, а после се напръскват набързо със студена (20–25oС), като след това се избърсват и изтриват с мокра кърпа, натопена в смес от пресен сок от краставици, размесен наполовина с варено мляко. Вместо това могат да се мокрят с малки душове, струящи във вид на воден прах. Тези душове се правят със студена вода, както по-горе, с няколко капки розова вода или пък да се измиват гърдите веднъж дневно с хладка вода (25°С), след което се избърсват до зачервяване. С това се предизвиква прилив на кръв и гърдите добиват свеж вид.

Освен казаното, за да личи добре хубавият бюст, трябва да се приучите да държите гръбнака си съвсем изправен, раменете малко извити назад, гърдите високо издигнати, брадата и цялата глава – също изправени. Това най-лесно ще се постигне с помощта на гимнастиката за жени.

При някои жени около зърното се образува понякога корица, която трябва да се измие с топла сапунена вода и после да се намаже мястото с чисто дървено (бадемово) масло.


ГРИЖИ ЗА КРАКАТА

Краката имат нужда от същите грижи, както и ръцете, защото чрез тях се въздейства ободрително върху централната нервна система. В това отношение голямо значение имат обувките. Тесните обувки предизвикват бърза умора, пречат на правилното кръвообращение. Необходимо е чорапите да се сменят често. По същия начин трябва да се сменят и два чифта обувки, така че винаги единият чифт след употреба да се проветрява.

Основната грижа за краката е редовното им измиване (всяка вечер) в топла вода, дори гореща. За да не изстива бързо водата в легена, добре е към нея да се прибави една супена лъжица морска сол или пресята дървена пепел. Водата за краката не бива никога да е по-хладка от 24°С. Ако краката са винаги топли, може да се употреби хладка вода (24–26°С), но при това банята не бива да продължава повече от 10 минути. За препоръчване е след измиване на краката с хладка вода да се правят и масажи на стъпалата и на горната част на краката. Всичко това трябва да стане в затворена стая, не вън и на течение, защото много лесно може да се простудим.

Грижи за уморени крака. След дълъг ход и излет краката повече или по-малко се уморяват. За да се премахне по-скоро това състояние, след завръщането у дома добре е веднага да се легне, а краката да се сложат на по-високо, за да се улесни оттокът на кръвта, събрана в по-голямо количество в долните краища. След това добре е да се направи баня на краката, и то първо с хладка вода за измиване, а след това се поливат със студена вода. Поливането се прави за свиване на кръвоносните съдове и изтласкване на останалата кръв. Добре е, ако към студената вода се прибави и една лъжица оцет, който има особено освежаващо действие при уморени крака.

Ако чувството на умора продължи, добре е вечерта да се обуят „мокри чорапи“, които да се държат до сутринта, като във водата за тях се сложи и една супена лъжица оцет.

Грижи за мокри крака. Жените, особено младите момичета, носят зимно време много отворени обувки с тънки чорапи. По този начин краката са изложени на влиянието на студа, а това се отразява недобре върху здравето. Често се зачервява кожата на краката, а организмът се предразполага към някои простудни заболявания.

Грижи за потни крака. Когато краката се потят нормално, достатъчно е всяка вечер да се измиват само с топла или хладка вода. Ако изпотяването е по-усилено, трябва да се приложат мерките, препоръчани в раздела за потене на краката.

Грижи за ноктите на краката. За ноктите на краката трябва да се полагат същите грижи, както и за ноктите на ръцете. Най-малко веднъж в седмицата те се подрязват, но не особено ниско. В противен случай може да се получи врастване (подвиване) на ноктите.


ОБЩО ЗА ТЯЛОТО

За да се запази по-дълго време тялото младо, трябва за него да се полагат системни грижи. Сутрин да се става рано и да се прави сух четков масаж на лицето и тялото, последван от 7–10 дълбоки вдишвания с бавни издишвания. Най-малко веднъж седмично се прави по една цяла топла баня (37–38°С за 10–20 минути). Ако кожата на тялото е суха, след банята добре е да се разтрие с няколко капки чисто маслинено или бадемово масло.

Ако желаете тялото ви да издава приятна миризма, правете бани с благоуханни билки. Тези бани се прилагат у нас от много години и са били обичани много от старите римляни. Ето няколко рецепти за тях:

1) Отвара от лайкучка или липов цвят – 500 г лайкучка или липов цвят се варят 30 минути в 5 л вода. Получената отвара се сипва във ваната при другата вода, с която се къпем.

2) Смесена отварка от липов цвят 100 г, мащерка 100 г, слезен (цвят) 100 г и лайкучка 100 г. Приготовлява се и се употребява както по-горе.

3) Смесена отвара от миризлива лазаркиня 50 г, орехови листа 80 г, слезен (цвят) 60 г, мащерка 50 г. Постъпва се както при по-горните рецепти.

Ако тялото издава неприятна миризма поради по-обилно изпотяване, правят се същите благоуханни бани, но поне два пъти в седмицата (с температура 35–36°С за 10–20 минути), като по време на банята енергично се четка тялото. При нередовно храносмилане освен съответното лечение трябва да се вземат и следните мерки: два часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 75 г отварка от жълт кантарион, широколистен живовляк (листа), троскот (цялата билка с корена) и пипериче – по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 0,600 л вряща вода и захлупено ври 10 минути, а като изстине, се прецежда.

Десет минути след това се изпива и по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, спирея и росопас – по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 0,500 л вряща вода и на тих огън ври още 15 минути, а като изстине, се прецежда.

Вечер преди лягане вместо парната баня на ануса да се облече „мокра риза“, натопена в топла отварка от борови връхчета и полски бъзунек – цялата билка с корените, но без плодовете, които цапат. От двете се взема по едно снопче и с вода ври 30 минути на тих огън. След това в същата отварка се прибавя двойна шепа здравец и ври още 10 минути, а като изстине, се прецежда. В мократа риза (увит с 1–2 одеяла) се лежи 2 часа; след това се развива, изтрива се до сухо, слага се „шапка“ на главата от пресен селски хлебен квасец и се държи до сутринта.

Ако кожата на тялото е червена, за премахване на тази червенина се прави баня с глицерин: за една баня е необходим 500 г глицерин, към който се прибавя и 0,150 л розова вода.

Ако сте затлъстели – специалната диета за отслабване с рязко намаление на хляба и тестените храни.

За добра стойка са необходими редовни гимнастически упражнения.

За да се запази шията хубава, т. е. тънка и правилно закръглена, съразмерно дълга и подвижна, трябва да се избягва както значителното отслабване, така и затлъстяването. Най-доброто средство, за да се запази красотата на шията, е да се измива всяка сутрин с хладка вода и да се правят специални гимнастически упражнения за укрепване на шийните мускули (вж. „Домашна гимнастика“, том І).

За да бъдат хубави раменете (да имат еднаква височина, правилно развита мускулатура и гладка, плътно прилепнала кожа), трябва да се запази добро общото състояние, да се прилагат редовно гимнастически упражнения със свободно издигане на ръцете високо нагоре (вж. „Гимнастика за жената“), съчетани с дълбоко дишане и правилно хранене – извор на добро общо самочувствие, на хубав цвят на лицето и на хубава фигура (вж. „Храна и хранене“).

Разумно трябва да се използват парните бани и масажите, които помагат за добрите резултати при всички възрасти, стига да се постоянства.

 

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker