|
Share

Притъмняваме пред очите при изправяне след лежане

Това явление може да не бъде винаги признак на някаква болест, но е доста неприятно.
Причини.
Може да се дължи на по-бавно разпределение на кръвта по органите и специално в главния мозък, особено при бързо изправяне или изобщо при бърза промяна на дадено положение - внезапно понижение на кръвното налягане при бързо ставане от леглото.

Когато мозъкът остане безкръвен или пък се претрупа с много кръв, може да настъпи притъмняване. Ако сърцето е сравнително слабо, тогава то не може да движи кръвта с нужната сила, за да изравни съдържанието й по всички органи, и ако пък мозъкът остане с по-малко кръв, тогава настъпва същото явление. При малокръвни хора притъмняването е обикновено явление. Също когато кожните кръвоносни съдове не се свиват и разпускат добре, тогава може при известни дразнения на кожата да се събере повече кръв в нея и разпределението й да не става правилно.
Лечението е общо и според причината, която го предизвиква. Диагнозата да се постави от лекар. Ако тя не е известна, тогава да се приложи лечението, дадено за малокръвие, с добавка - всяка вечер на тила да се слага торбичка с топъл селски хлебен квас, засилен с 1-2 супени лъжици настъргани с кората сурови диви кестени (вж. „Лапи").

Голяма чувствителност към студа (лесно изстиване)

Причини.
Когато кожната реакция е неправилна, т. е. свиването и разпускането на кръвоносните съдове в нея става неправилно, тогава и простудяването е лесно.

Признаци.
Болният обикновено се оплаква от голяма чувствителност към студа, повечето пъти на главата и врата, и често от най-малкото им откриване му се запушва носът и му се схваща вратът.

Лечение.
В случая се налага каляване на целия организъм чрез въздушни и слънчеви бани, чрез сухи четкови масажи и чрез меняващи бани на краката (подробности вж. в „Каляване и изкуство за живеене"). Освен това миенето на главата да става винаги вечер преди лягане, след което или главата да се увива с шал, докато изсъхнат косите, или пък те да се изсушават добре, разпуснати на топлина.
Полезни са и масажите - общи или частични - на главата, врата и пр. Краката трябва винаги да са топли и често да им се правят топли бани. Всекидневно да се правят и дълги разходки за поддържане на активно кръвообращение. Заседналият живот води до много хронични болести. В празнични дни излети вън от населеното място (вж. ,Природосъобразен живот").

Увеличаване ръста на тялото с 10-15 см

Сега се приема следващото разпределение на ръста:
Малък ръст - по-нисък от 160 см.
По-долу от средния ръст - 160-165 см.
По-rope от средния ръст - 165-170 см.
Висок ръст - 170 см и нагоре.
Ръстът на жената е по-малък с 10-14 см.
Що се отнася до изменението на ръста в зависимост от расата и климата, то тук са възможни значителни колебания. Най-високия ръст човек достига към 23-25 години.
Три са главните фактори (външни) за правилното растене на тялото:
природосъобразна храна, хигиена и гимнастика. Тези три условия са солидният триножник, върху който се изгражда нормалната телесна структура на човека. И дума не може да става за правилен растеж, ако липсва което и да е от тези условия. Храната играе роля като градивен фактор. Не може растежът да бъде правилен, ако в храната липсват на първо място витамините А и В или пък липсват солите Са, К, Р, Mg. Чистият въздух и слънцето са също фактори на растежа.
Клетките на всички тъкани ще се размножават и растат добре само ако се оросяват с добре пречистената (окислена) от чистия въздух кръв. Слънцето от своя страна по биохимичен път влияе на растенето на костите, от нормалния растеж на които зависи и добрият ръст на човека. Доказано е, че под влиянието на слънчевата светлина в кожата се образува витамин D - важен фактор за развитието на костите, липсата на който води до рахит. Значение за ръста на тялото имат и жлезите с вътрешна секреция.

Предсказание.
Благоприятно за тези, които ще покажат грижи, настойчивост, постоянство и сила на волята. За такива личности всичко е възможно.

Лечение.
Увеличение на ръста може да се достигне само при млади хора. Преди всичко не трябва да се забравя правилният стоеж на тялото. При наведено тяло ръстът е с 2-3 см по-малък, отколкото при изправеното тяло. Всеки може лесно да направи проверка на стоежа си - застава гърбом до стената с пети, опрени до основата на стената, и опира до стената седалището, гърба и главата си и така изправено, тялото се наклонява леко напред, докато тежестта премине повече на пръстите на краката, значи тялото е леко наклонено напред, по права линия - това е естественият правилен стоеж. На второ място следва общо засилване на организма. Освен това народната медицина препоръчва:
I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) настойка от сурови кокоши яйца с лимонов сок, небетшекер и коняк.
II. Десет минути след настойката да се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 2 супени лъжици овес (предварително опитан да не мирише на мухъл и да не е горчив) и 2 супени лъжици корени от обикновена коприва в 1500 г вода - на тих огън ври 15 минути. След това към същата отварка се добавят и 3 супени лъжици от следната смес: агримония, борови връхчета, исландски лишей, спирея, росопас и мехуника или фенерче (плода му, защото останалите части на тази билка са отровни) - по 50 г от всяка, захлупено ври още 15 минути и веднага се прецежда. Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета

Същата, както за запек, с добавка: след ядене да се взема и по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад с малко мед и лимон по вкус.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие или:

а) отварка от листата и стеблата на целина (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено ври 10 минути, като изстине, се прецежда), или пък:

б) запарка от шипки (25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се запарват с 600 г вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня; като изстине, се прецежда през тънка кърпа).
III. Два часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, пача трева и обикновена коприва - листа и цвят, по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка и на 1 изравнена чаена лъжичка корени от дилянка се запарват с 500 г вряща вода и врят 10 минути. Като изстине, се прецежда.
IV. Вечер преди лягане. При запек, даже еднодневен - клизма с 500 г топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено или в камфоров спирт 1-2 пъти; или пък в настойка от 3 цели пресни кокоши яйца, сложени в буркан и залети с оцет (да ги покрие 0,5 см), киснат 5 дни, изваждат им се ципите и се засилват със 150-200 г терпентин; или гръбнакът се налага от раменете до опашката с торбичка от тензух, напълнена с хладьк пресен селски квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен със 7-15 сини сливи от тези за компот, смачкани без костилките, и 1-3 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода, за да омекнат, изстискали и на ситно нарязани), и на главата цяла „шапка" от тънко хасе, стигаща до раменете и напълнена с хладък и гъсто замесен пресен селски хлебен квасец, засилен според възрастта на болния или с 5-10 супени лъжици настъргани с кората диви кестени, или пък с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, отгоре хартия и вълнена шапка. Едновременно се налагат гушата (щитовидната жлеза) с торбичка от марля, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 3-5 сини сливи от тези за компот, смачкани без костилките, и тимусната жлеза (под гръдната кост) или с торбичка с чист квасец, или съответно дълго парче мушама от хаваджива (20 на 10 см с тропосано отгоре му парче тънък найлон, добре набодено с дебела игла, за да диша кожата свободно) и на корема отпред компрес от 4 хасени парчета, натопени в отварка от орехови листа (10 листа в 500 г вода врят 10 минути), отгоре хартия и вълнен пояс. Държат се до сутринта.
V. Сутрин. Обтриване на гръбнака и гръдната кост с памуче, натопено в камфоров спирт, а на подмишниците и корема с половите органи - фрикция с хладка вода, сухо изтриване, а след обличането непременно да се направи сух масаж на сливиците - даже и да са оперирани, и то така: с двата палеца се масират сливиците 15 пъти от под ушите към брадата и обратно. Същият масаж да се прави и вечер преди лягане. След него е от голяма полза да се направят и дадените по-долу гимнастически упражнения, подпомагащи увеличението на ръста.

Първо упражнение.
Поставя се закачен предмет на тавана или на двора на някое дърво на такава височина, че с подскок и с опънати нагоре ръце да може да се докосва. С полуклекване и ръце назад и надолу се взема замах и със силен отскок напред и нагоре се докосва предметът с ръце. Скокът трябва да се извършва с опънато тяло, на пръсти и с пружиниране. В първите два дни предметът не се поставя много високо, но отпосле постепенно се вдига по-високо, докато се стигне до един предел, при който не може да се достигне. Ако мястото позволява (голяма стая или двор), скоковете се правят с леко засилване и отскок, когато се наближи предметът. Отначало упражнението се повтаря до 10 скока, а по-късно до 16 всеки ден - сутрин и вечер преди ядене.

Второ упражнение.
След 5-6 дълбоки вдишвания започва второто упражнение. Поставя се на главата малка торбичка с 1 кг пясък, ръцете на хълбоците или свободни и се започва ходене на пръсти, докато се уморят краката (2-3 минути). При ходенето провеждащият упражнението да се повдига колкото може по-високо на пръсти, да опъва тялото си нагоре със стремеж да докосне с торбичката оставен преди това висящ предмет на тавана или на някое дърво.

Трето упражнение.
То се започва веднага след второто упражнение.
Ляга се на гръб с добре опънато тяло (мястото, на което се ляга, трябва да е равно и твърдо, с тънка постелка) и ръце до бедрата.

Това е изходното положение, от което започва упражнението по следния начин: бавно се повдигат ръцете нагоре и се спускат назад, докато опрат до земята (пода) и като опрат, силно се опъват нагоре (плъзгат се по пода, макар само 2-3 см), стремейки се да достигнат някой поставен на пода (зад главата) предмет. Това обтягане продължава около 3 секунди, през което време бавно и дълбоко се вдишва през носа. След това бързо се спускат ръцете до бедрата и силно се издишва - взема се изходно положение, в което се задържа около 2 секунди, през което време се вдишва. Цялото упражнение се повтаря от 8 до 12 пъти.

Трите упражнения са свързани и се правят едно след друго. След тях се правят 10-15 дълбоки вдишвания и се пристъпва към следващите упражнения.
Четвърто упражнение.
Застава се до стената с добре долепен до нея гръб и опънато тяло. Това е изходното положение, от което започва упражнението по следния начин: тялото бавно се опъва нагоре, без да се повдига на пръсти, стремейки се да достигне някоя черта, отбелязана на 3-5 см над главата. Това обтягане продължава от 3 до 5 секунди, през което време бавно и дълбоко се вдишва през носа.
След това бързо се взема изходното положение, в което се задържа около 2 секунди, а през това време не се издишва. Цялото упражнение се повтаря 8-10 пъти.
Пето упражнение.
При същото изходно положение тялото се опъва нагоре, без да е прилепено до стената. Останалото е, както по-горе.
След свършването на тези упражнения се правят 10-20 дълбоки вдишвания, последвани от бърза фрикция с вода, в която има разтворена 1 супена лъжица морска сол. Освен гимнастиката много е полезен, и то вечер преди лягане, сухият четков масаж от 3-5 минути.
Всички тези гимнастически упражнения трябва в началото да се правят под ръководството на физкултурен методист и да се съчетаят с дихателно упражнение № 1 от „Домашна гимнастика".
Освен гимнастиката много е полезен спортът, особено баскетболът, волейболът и плуването.
Неделя - почивка от всичко, съчетана с екскурзия в планината.
Важни добавки:
1. Квас на гръбнака, главата и щитовидната жлеза. Може да се прави две вечери поред, като втората вечер се засилва с по 1-2 супени лъжици нов квасец, за да се предизвика нова ферментация.
2. Мушамите от хаваджива се използуват 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.
3. На слънце (от 10 до 17 часа), вятър, дъжд и сняг без шапка да не се ходи.
4. Преди започване на лечението да се отбележи на вратата ръстът на започващия лечението за порастване и след това на всеки 15 дни да се отбелязва на същото място порастването.
5. Ако започващият лечението е момиче без менструация, то преди да приложи това лечение, трябва да си нормализира менструацията, като за целта се приложи даденото за „Аменорея".

Да се спи в широка и добре проветрявана стая, изложена напълно на слънчевите лъчи. Да се приучи всяка вечер преди лягане да се отива и по голяма нужда. Това увеличава обема на дихателните органи.

Преди да заспи, да изпие или една чаша липов чай, или една чаша вода. Сънят трябва да трае 8-10 часа. Най-добрият и най-полезен сън е този преди полунощ, следователно трябва да се ляга най-късно в 9-10 часа вечерта. Положението на тялото в леглото трябва да бъде:
легнал по гръб и леко обърнат на дясната страна и колкото е възможно по-изтегнат, така че да заема цялата дължина на леглото. Да се постави под главата (но не и под раменете) нито много мека, нито много твърда възглавница, така че главата да бъде повдигната малко повече от останалото тяло. През деня при свободно време тялото да се изтяга върху някое легло, пейка, канапе или просто на тревата.

Накратко, винаги, когато има възможност, да се заема хоризонтално положение.

Когато се стои прав, винаги да се спазва „войнишкият стоеж", като гърдите се издават напред, коремът се прибира и най-важното, издигат се колкото се може повече раменете. Много полезно е да се заема това положение в стаята до една от стените.

Това упражнение е много важно, защото повечето хора, вместо да увеличават ръста си, тъкмо обратното правят - намаляват го неусетно, те се набиват в себе си, защото тяхната стойка е много неправилна. Свиквайки да стоите изправен, ще избегнете това „свличане" на ръста и ще ускорите постигането на желания резултат.

За да се свикне да се стои в изправено положение, трябва възможно по-често да се мисли за това. Също трябва да се научи и да се седи правилно, защото повечето от хората седят неправилно: те скриват гърдите си, дават раменете си напред и отпускат мускулите на тялото си. В това положение тялото е смъкнато и сбито, което е вредно за здравето. Правилното седене изисква да се седи с изправени и издадени напред гърди, коремните мускули да са обтегнати - положение, което способствува за растене на тялото. Когато се сяда, трябва да се избира и такова място, което да бъде с подходяща височина, т. е. да не е много високо, за да може краката да стъпят на пода. При това трябва да се внимава да не се обляга или да не се ляга в креслото или стола, а да се спазва винаги правилният стоеж на тялото.

Хъркане през време на сън

Причини.
У децата и юношите обикновено хъркането е последица от силно увеличени сливици, а най-много на третата сливица, и по-рядко от полили в носа или гърлото, изкривяване на носната преграда или пък израстъци в гърлото.
У възрастните обикновено хъркането е последица на емфизем, хроничен бронхит, хронична хрема или на изкривена носна преграда, полили в носа, хроничен фарингит или някои нарастъци в гърлото, което се установява от прегледа на специалист-лекар.

Предсказание.
Благоприятно, защото то обикновено не е вредно за сърцето и за самия човек, който хърка. То повече пречи на околните, които спят в същата стая с него.
Лечението е общо и според причината, която го предизвиква. Ако не е известна, тогава да се приложи следното:
I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) сироп от широколистен живовляк - листа (50 г в 1 л хладка вода, на тих огън врят 10 минути, след това в същата отварка се прибавя 1 супена лъжица керевизено семе и 1 чаена лъжичка анасоново семе, предварително счукани на ситно в дървен хаван, и 200 г чист пчелен мед - врят още 10 минути; като изстине, се прецежда през ситна цедка).
II. Десет минути след сиропа да се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от жълт кантарион, лайка, мента пиперита и салвия - по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън врят още 5 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Обикновена храна без свинско, говеждо, консервирани меса и риба. Люто, алкохол и тютюн - не! Вечер - безмесна храна - кисело мляко и плодове. Храната да се дъвче добре.
Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие или айран (разбито кисело мляко с вода), или домашна лимонада: в една чаша се изсипват 1-2 чаени лъжички ситна захар и 1/4 изравнена лъжичка винена киселина (лимонтозу), напълва се чашата с вода 1-2 см по-долу и се бърка, докато се разтворят захарта и киселината; след това се изсипва 1 изравнена чаена лъжичка сода бикарбонат и се бърка, докато содата прекипи.
III. Два часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от босилек, лавандула, лешникови листа, маточина, мента пиперита, риган, подбел (листа) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън ври 10 минути. Като изстине, се прецежда.
Вечер преди лягане при запек се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода и захлупено кисне 20 минути; като изстине, се прецежда), последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт (1-2 пъти), и от компрес на корема (отпред) от 4 парчета, натопен в топла отварка от трина (3 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода, ври още 5 минути; като изстине, се прецежда). На главата от веждите до тила се поставя цяла „шапка", напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа), засилен със 7-9 супени лъжици настъргани с кората диви кестени, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица. На носа - питка от същия квасец, засилен с 1-2 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките, и на сливиците заедно с гърлото - торбичка с квасец, засилен с 1 супена лъжица настъргани с кората диви кестени, а при липса на кестени с 2 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, счукани на каша, или пък 3-5 сини сливи, смачкани без кокичките; държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.
IV. Сутрин още с отварянето на очите (при по-възрастните от 15 години) се прави самовнушение с формулата: „От ден на ден хъркането ми все повече и повече намалява и в най-скоро време напълно ще изчезне". Казва се шепнешком, бързо и волево 20 пъти подред (вж. „Внушение и самовнушение"), последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания с бавни издишвания (вж. „Домашна гимнастика" - дихателно упражнение № 1).
Неделя - пълна почивка от всичко.

Важни добавки:
1. Болният да не спи по гръб и на висока и твърда възглавница, а на средно висока и средно твърда, върху която се слага друга, малка възглавничка, напълнена със 100 г босилек (листа и цвят), 100 г суха папрат, 100 г хмел (шишарки) и по 50 г комунига и здравец, и винаги вечер да си ляга да спи два часа след вечеря, но не и веднага след вечеря.
2. Преди лягане трябва хубаво да се проветри стаята, за да има достатъчно чист въздух през цялата нощ. В спалнята не трябва да има никакви непотребни предмети, дебели пердета и тежки килими.
При спането устата трябва да бъде затворена, да се диша през носа и дишането да бъде леко.
Носът не трябва да бъде сух. Тогава въздухът минава през него по-мъчно и се предизвиква хъркане.
3. Лечението продължава до пълното ликвидиране на хъркането.

Хигиена на жилището

Днешната хигиена изисква от жилището:
1. Да бъде построено по възможност във или близо до градина, а там, където няма, трябва да бъде на широка улица.
2. Постройката да е обърната на юг, югоизток или на изток-запад, да е построена върху здрава почва и високо, за да бъде сухо. Жилища в мазета или тавани са нехигиенични - има влага, няма достатъчно светлина и въздух. Когато жилището има повече от една стая, добре е да се обитават слънчевите стаи - за дневна и детска, а кухнята да бъде към север.
3. Подът на стаите да бъде дървен и боядисан с блажна боя или покрит с подова настилка за по-лесно почистване и забърсване с мокра кърпа.
4. Стените не трябва да са претрупани с картини или други предмети, за да не събират прах. На прозорците най-добре е да има леки пердета, за да не пречат на слънцето свободно да осветява стаите.
5. Да се избягва поставянето на много и при това тежки мебели в една стая. Те отнемат голяма част от въздуха и ако се чистят мъчно, въздухът в стаята ще бъде прашен и застоял.
6. Проветряването на жилището трябва да става редовно. В студено време - периодично, като 2-3 пъти през деня се отварят прозорците по за 10-15 минути, а в топло време през целия ден се държат отворени. При болни и стари хора проветряването трябва да става умерено, за да не се допуска щото външният въздух да нахлува бързо.
Най-бързо се проветряват стаите, когато се отворят едновременно два срещуположни прозореца. Да се избягва проветряването на спалнята и детската стая, когато членовете на семейството стават сутрин и не са още добре облечени.
Почистването на стаите е най-добре да става с прахосмукачка или чрез избърсване с мокра кърпа, за да не се вдига прах.
Отоплението на стаите трябва да бъде равномерно. Най-добро отопление е централното парно или водно отопление с радиатори, на второ място са електрическите и нафтовите печки и на трето - печките за въглища. Температурата в общата стая за живеене да не е по-висока от 19°С, а в спалните е достатъчно да бъде и 15°С.
Цветята в помещенията са не само украса, но внасят живот, здраве и разположение.
Отходните места трябва така да се пригодят, че мухите да нямат достъп в тях.

Борба с паразитите

Доста паразити и насекоми имат голям дял при пренасянето на заразните болести. Имайки достъп навсякъде, те лесно се заразяват и впоследствие предават заразата чрез зацапване или ухапване на човека.

Бълхи. Те са паразити по топлокръвните животни. Различните видове могат да преминават от домашните животни (котки и кучета) и гризачи (плъхове и мишки) върху човека. Бълхите живеят близо до своите „хазаи", от кръвта на които се хранят. Разпространението на бълхите се увеличава през топлото време на годината. За борба с тях всред народа се употребява:
а) измиване на подовете със солена вода;
б) напръскване на спалното и личното бельо с лимонов сок;
в) държане под леглото на няколко стръка пелин или листа от мъжка папрат;
г) пръскане на леглата и подовете с т. нар. домашен флайтокс: взема се нафталин 500 г, газ (петрол) 1 кг и 5 г одеколон за миризма и се прави смес в добре запушено шише, за да не изветрява.
Тази смес, използувана в народната медицина, освен ефикасността си има и друго ценно качество - тя не е така отровна. От време на време сместа се разклаща силно, зада се разтвори нафталинът. След двуседмично престояване тя е готова за употреба, макар и съвсем да не се е разтворил нафталинът. Употребява се с познатите помпи (пръскалки). Бълхите бягат и от миризмата на ореховата шума, лайката, миризмата на коня и др.

Въшки. Те са опасни не само защото пренасят заразни болести, като петнист и повратен тиф, но и защото изтощават организма.

Дървеници. Те са най-упоритите от домашните паразити. Живеят в цепнатините на прозорци, стени, особено по таваните, мебелите и главно в леглата. Пренасят се с дрехи, покривки и мебели, особено дървени. Опасни са не толкова като преносители на заразни болести, колкото като обезпокоители през летните дни и нощи. Дървеницата смуче кръв не само от човека, а и от животни и птици, затова най-често се намира в лястовичите и врабчовите гнезда, отдето преминава в жилищата. Избиването на дървениците е много трудно, защото живеят в пукнатините на мебелите и стените. За борба с тях народната медицина предлага следните средства: пукнатините на прозорците, вратите, мебелите, стените се напояват добре с газ, терпентин, бял (изкуствен) оцет или пък с настойка от червени (лютиви) чушки в оцет и газ по равни части. Полезно е също да се държат под леглото листа от мъжка папрат. За окончателно изтребване на дървениците трябва често да се варосва, като предварително всички дупки и пукнатини се напояват с газ и се намазват с вар.

Комари. Те пренасят някои заразни болести. Маларията у нас отдавна е ликвидирана, но борбата с комарите трябва да продължава, защото те смучат кръв, пренасят някои тежки болести и са крайно неприятни. Налага се изтребването им през зимата, като се търсят по ъглите в стаите, таваните, избите, оборите и други помещения.
Най-резултатна е борбата през зимата, защото един комар, убит през зимата, се равнява на милиони, убити през лятото.
Изтребването на комарите през лятото е трудно, ето защо трябва да знаем как да се пазим от тях. Стаята може да се предпази от комари чрез мрежа или тензух на прозорците. Ако няма мрежа, вечер се поставя парче камфор върху въглен и така се кади цялата стая - силната миризма пропъжда комарите. Също може да се опита напръскване с т. нар. домашен флайтокс, употребяван от народната медицина. То освобождава стаята и предметите и от други паразити: бълхи, дървеници, хлебарки. Когато се влиза в спалнята вечер за спане при отворени прозорци, не трябва да се пали лампа - светлината ги привлича.

Мухи. От насекомите те са най-мръсните и се хранят от всякакви хранителни остатъци и нечистотии на човека и животните. Те са преносители на много стомашно-чревни заразни заболявания: дизентерия, холера. Мухите се развъждат през топлите дни на годината, и то най-много из торищата. За да не могат да намират благоприятна среда за живеене и развъждане, не трябва да се оставят остатъци от храна в жилището, а своевременно да се изнасят навън и да се поставят в специален съд, който добре да се захлупва. Храните трябва да се държат покрити в специални шкафчета (с мрежа), за да не кацат мухите по тях.
За да се попречи на размножаването на мухите, трябва да се спазва голяма чистота в жилището, да се поставя мрежа на прозорците, да си служим с най-евтиното домашно средство: в чинийка се поставят по равни части формалин и сурово прясно мляко. Мухите смучат лакомо млякото и скоро умират.
Освен това мухите могат да се унищожат и със следните средства:
1) Понеже мухата не може да понася миризмата на лавандулата и мъжката папрат, добре е във всяко помещение, особено по прозорците, да има окачен букет от тях.
2) Установено е, че мухите бягат от жълтия цвят; затова добре е прозорците да се облепват с жълта хартия.

Хлебарките.
За изтреблението им се употребява хляб, насипан с боракс, прах от пиретрум и прах от стипца, които се надухват в дупките им, или пък се поставя в чинийки брашно с гипс по равни части и малко ситна захар и наблизо чинийка с вода, защото от водата гипсът се втвърдява в стомахчетата им и те умират.

Хронично пиянство (алкохолизъм)

Вредното влияние на алкохола върху човешкия организъм е установено отдавна. Алкохолът е клетъчна отрова и уврежда почти всички органи и системи.
Пияницата често предава по наследство пиянството на децата си.
Тази наследственост често е причина за влечение към алкохола у потомството и служи като източник на много други болести. Децата на алкохолиците често се раждат с различни недъзи - физически и умствени. Родителите, които пият, трябва да знаят, че пропиват здравето и щастието на бъдещите си деца.
Черният дроб на алкохолика отначало затлъстява, а след това прораства съединителна тъкан - развива се алкохолна цироза. При това заболяване болният отслабва, лицето му получава цвят на пръст, има кръвоизливи през устата или червата, а накрая се образува коремна воднянка - тежка и неизлечима болест у пияниците.
Храносмилането у пияницата се извършва зле. Той няма апетит, водата му горчи, често му се повдига, повръща, има тежест и болка под лъжичката, парливо усещане зад гръдната кост и кисели уригвания - развива се катар на стомаха (гастрит). Към тези явления понякога се присъединяват явления на катар в червата с диария или запек, които постоянно се редуват.
Бъбреците също нерядко страдат от алкохола, развива се бъбречна болест с отоци по лицето и други части на кожата.
През белите дробове се изпарява голяма част от алкохола. Това намалява съпротивителните им сили - появяват се бронхити, разширение на дробовете (емфизем) и много често пневмонични процеси.
Много пагубно е влиянието на алкохола и върху нервната система.
Честата употреба на алкохол уврежда мозъчните клетки и в резултат се развиват както органични неврологични смущения, така и психични - намаляват умствените възможности и се стига до пълна деградация на личността. Тежка последица са сериозните психични разстройства със замъглено съзнание, смутен говор и зрителни халюцинации.
Алкохолът оказва вредно влияние и върху потомствените възможности на родителите, а и върху подрастващия организъм.
Заболяването на зрителните нерви при употреба на алкохол е доста сериозно и ако не се прибегне навреме към медицинска помощ, може да завърши със слепота. Алкохолът действува и върху другите части на очите.
Голям дял има алкохолизмът в причините за престъпленията. Статистиката установява, че голяма част от престъпленията се извършват под влияние на спиртните питиета.
Предпазване.
Най-често пиянството е резултат на обичая да се попийва при всеки удобен случай: приятелска среща, гуляй, раждане на дете, женитба, погребение и т. н. Нека тази истина стои пред очите на всеки, който протяга ръка към чашата, нека тя задържа трезвия да не попадне на опасния, хлъзгав път на пиянството, нека тя помогне на пиещия, догдето не е късно, да напусне този гибелен път.
Средството против пиянство се намира у самия човек. Той трябва да упражнява въображението и волята си и ще победи. Други хора почти не са в състояние да го освободят от пиенето без неговото участие. Неизбежно условие е да има вяра в силата на волята си и решение да я упражни.
С магия лечение не става. Потребно е да се вземе нужното решение и да се притежава силно желание и воля.
Лечението на хроничния алкохолизъм сега се провежда в специализирани болнични заведения, и то с добър ефект.

Лечението, което се препоръчва от народната медицина, е следното.

Сутрин, обед и вечер преди ядене или по една коремна баня (30-25°С за 10-20 минути), или пък по един коремен компрес, натопен в хладка вода, държат се дневните по 2 часа, а вечерните цяла нощ.
I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене да се изпива:
а) Сокът на два портокала - това убива желанието за пиене. Или:
б) Без да знае пиещият, в ракията, която се готви да изпие, незабелязано да се сипе пяна от ракия. Приготвя се така: вземат се от производителите на ракия 1-2 кг пращини от гроздето или сливите, от които ще се вари или пък се е варила ракия, и на тих огън се варят, докато ракията пусне пяна. Тази пяна има силата да отврати пиещия от алкохола. Или пък:
в) От аптеката се взема настойка (спиртна тинктура) от горчивка - водна детелина (мениантес трифолиата), която, сипана в бира или вино, създава отвращение към по-нататъшното пиене. На 1 литър бира или вино се прибавя 1 супена лъжица настойка. Тя има червено-кафяв цвят и не се забелязва.

Диета

В случая най-добра е леката вегетарианска храна с повече плодове (винаги добре измити или обелени, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци; слабо солена или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не! Преди ядене като аперитив да се изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без хляб. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от любимата салата, може да се изяжда и по 100-150 г младо месо - от агне, теле, птица или прясна риба. След десерта се изпива по 1 кафена чашка от 50 г турско кафе, засилено при варенето с изравнена чаена лъжичка прах от стрит корен от копитник. Пие се дотогава, докато пиещият се отврати от пиянството си. На вечеря - безмесна храна, кисело мляко, засилено с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти от плодове с хляб.
Вместо вода да се пият плодови сокове или сокове от зеленчуци - за предпочитане е сок от домати. Също и млякото е за предпочитане - било прясно, било като айран или мътеница.
II. Вечер преди лягане от голяма полза е или топъл (35°С) душ (1 минута), или цяла топла баня (36°С за 10-20 минути), или пък коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, отгоре сухо хасено парче и фланелей пояс и на главата „шапка" от зелен лист от прясно зеле, леко напръскано от вътрешната страна с малко оцет, отгоре сезонна шапка и така се спи.
III. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „От ден на ден все повече владея себе си и все по-леко надвивам наклонността си към пиянството." След него се прави фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, обличане и няколко дълбоки вдишвания с бавни издишвания, и то най-добре така: лягане върху кревата без всякаква възглавница, поема се въздух (вж. „Домашна гимнастика" - дихателно упражнение № 1), задържа се в гръдния кош, свива се и изпуща долната част на стомаха и когато не може да се задържи въздухът по-дълго време, изпуска се бавно и напълно. Това упражнение се повтаря 3-6 пъти. То ще пораздвижи стомаха и ще накара кръвта да циркулира правилно и да убие желанието за пиене на алкохол. Освен това, ако е запечен, непременно да се направи топла (36°С) клизма с 1 л вода или пък се взема английска сол по указание на лекаря или аптекаря. Много е полезно при възможност да се правят сутрин и предиобед по една коремна баня (28°С за 10-20 минути).
Важни добавки:
1. За по-бързо отвикване от този порок добре е пиещият да си ляга рано (в 21 часа), като лежи в леглото 7-10 часа. Това да го прави, докато свикне.
2. От голяма полза за него е да стане член на въздържателно общество.
3. Болният трябва да избягва другарите си, с които по-преди заедно е пил и пушил, за да не му повлияят отново.
4. Освен това добре е пиещият да стане турист, за да общува с живата природа, която ще го възроди.

Пушене на тютюн - вреда и отвикване

Отровното действие на тютюна се дължи на съдържащото се в сухите му листа отровно вещество, наречено никотин.

Съвсем малко от тази страшна отрова умъртвява за 1 минута питомно зайче, а внесена в стомаха на човека, предизвиква виене на свят, замайване, повръщане, гърчене на цялото тяло, отслабване на зрението и обонянието, слабост и треперене на цялото тяло, затруднено дишане, безсъние.

Явленията от отравянето траят няколко дни. Подобни симптоми, но в слаба степен, се наблюдават, както е известно, и след първата цигара. Вярно е, че признаците на острото отравяне постепенно изчезват у пушача, но признаците на хроничното отравяне не закъсняват.

Независимо от това, дали пушекът се гълта (вдишва), или не, дали се пуши, или пък само се стои в помещение, гдето се пуши, вредата е еднакво голяма. Защото отровата, която съдържа тютюнът (никотинът), е летлива и прониква дълбоко и в най-малките бронхиални разклонения. Оттук тя се всмуква и кръвта я разнася по цялото тяло.

Тази вреда е особено голяма за децата, на които родителите пушат - ето защо всички лекари са категорични, че е престъпление да се пуши в детските стаи, защото за нежния детски организъм пушенето е особено вредно, понякога и гибелно.

Най-честите прояви на никотиновото отравяне са сърдечните болести.

Тютюнът ускорява сърдечната дейност. Това изморява сърцето, а болести, като пневмонията, при които има повишена температура, се понасят само от здраво сърце. У пушачите се увреждат кръвоносните съдове на сърцето, като се развива атеросклероза, а тя води до сърдечни инфаркти. Те у тютюнджиите се срещат многократно по-често, отколкото у непушачи. Освен това често пушенето предизвиква аритмия, гръдна жаба, пресекливо накуцване със силни болки в единия крак, дължащо се на спазми и запушване на артериите, като понякога се стига и до гангрена на единия или двата крака.

Най-много страда сърцето към 50-ата година - тогава то се разширява и добива специално име „тютюнево сърце".

Ранното остаряване у някои хора се дължи до голяма степен на тази отрова.

Пушачите често страдат от катар на гърлото, възпаление на гръкляна с пресилване на гласа. Най-тежко обаче е влиянието на тютюна върху бронхите. Развиват се хронични бронхити, които водят до разширяване на белите дробове (емфизем) с последствие честа кашлица и задух при физическо натоварване. При това въздушните мехурчета (алвеолите) се разпъват прекомерно и изгубват еластичността си. Белодробен рак се развива у пушачите 10-20 пъти по-често, отколкото у непушачите в зависимост от броя на изпушваните дневно цигари.

Мнозина твърдят, че пушенето разваля зъбите, действува върху емайла. Сигурно е лошото му въздействие и върху стомаха, който отказва да приема отровата, а пушачът настоява. Получават се храносмилателни разстройства: липса на апетит, повдигане, запек, диария, притъпяване на усещанията, особено вкуса и обонянието, и най-после изглежда, че и появата на язва в стомаха или дванадесетопръстника до голяма степен се предизвиква от вредното действие на никотина, който причинява свиване на кръвоносните съдове на стомашната лигавица.
Голяма вреда тютюнът причинява на нервната система: обща нервност, силна раздразнителност, страхливост, наклонност към меланхолия, виене на свят, угнетеност, шум в ушите, безсъние, треперене на ръцете и краката, блясък в очите, отслабване на паметта и на другите душевни качества, невралгия, възпаление на очния нерв с влошаване на зрението.

Според някои тютюнът спира растежа на растящия организъм.

Клетките не се развиват добре, поради това младите хора не могат да израснат нормално.

При продължително пушене на тютюн никотинът преминава в кръвта и чрез нея достига между останалите органи и до половите жлези. Поради това е наблюдавана у мъжете понижена полова мощ, която със спирането или ограничаването на пушенето се възвръща, а у жените - безплодие и помятане. Затова жени, които искат да станат майки, да се откажат навреме от този осъдителен и опасен навик.

Здравето на новороденото зависи главно от здравето на майката. Тютюнопушенето се отразява неблагоприятно и върху плода на бременната, защото никотинът преминава в кръвта на майката и на детето.

То се отразява зле и на кърмата на майка, която пуши.

Тютюневата отрова преминава в кръвта не само през дихателните органи, а и през кожата. Напоените с дим дрехи я задържат за дълго и я предават през кожата на кръвта. Искаме ли да ограничим вредното му действие до минимум, трябва да направим пълно продължително проветряване на стаята. Дрехите да се сменят и оставят дълго навън на въздух за пълно освобождаване от дима.

Как да отвикнем от пушенето на тютюн? В борбата със злоупотребата при тютюнопушенето никога не трябва да препоръчваме умерена употреба на тютюн. Защото умерената употреба преминава в злоупотреба с нейните последици, болести и израждания. В тази борба се изисква само твърда воля.

Най-добрият способ, за да се прекрати пушенето на тютюн, е да решите отведнъж да не пушите никога, а не да правите уговорки, както например: „Ще пуша само една цигара на ден или по една цигара след всяко ядене." Не трябва да правите компромис с лошите навици и пожелания. Само пълният отказ ще победи злото веднъж завинаги.

А. Отвикване от пушене при по-леки случаи. Щом решите да напуснете тютюна, набавете си 1 кг чист пчелен мед.
Сутрин, щом си отворите очите и преди да се яви у вас желание да запалите първата си цигара, изяжте 1 пълна супена лъжица мед. След това станете бързо от кревата, облечете се и 10 минути след като сте изяли меда, изпийте една чаша горещо мляко без захар и без хляб.

Преди обяд и вечеря (30 минути) повторете същото с меда и млякото.

В останалото време, щом ви се пропуши, изяжте или по една прясна или суха кайсия, или пък синя слива - те убиват желанието за пушене.

Практикувайте това в продължение на 3-7 дни и незабелязано ще отвикнете от този лош за вас и близките ви навик.
Б. Отвикване от пушене при тежки случаи:
I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене се взема бучка захар (или чаена лъжичка) с вода и 15 капки настойка от зърната на зелен овес.
II. Десет минути след меда се изпива една чашка от 100 г отварка от 12-те билки за пречистване на кръвта: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, великденче, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк (с тесни листа), листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа и червена хвойна - зърна по 30 г от всяка.

От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън врят 15 минути, а като изстине, се прецежда.
Диетата - както при хронично пиянство (алкохолизъм).
Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да се пие запарка от широколистен живовляк (листа) - 20 листа се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 1 час и се прецежда.
III. Два часа след ядене се изпива по 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева по 100 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън ври 10 минути, като изстине, се прецежда.
IV. Вечер преди лягане: 1-2 вечери поред по 1 топла клизма с 1 л чай от лайка (засилена с 1-2 чаени лъжички сода бикарбонат), а след това винаги при запек такава клизма с 1 л чай от лайка, след която в продължение на 10-20 вечери поред да се прави цяла топла баня (36-37°С за 10-20 минути) с отварка от полски бъз - цялата билка с корена (10-15 коренища от бъзака) и 1 казан вода врят 30 минути, а като изстине, водата се излива във ваната; след всяка баня се прави сухо увиване с 1-2 одеяла за по-добро изпотяване, като се лежи така 2-3 часа. При това с една и съща отварка може да се направят 2-3 бани поред, като се затопля до казаната температура. При липса на вана да се облича „мокра риза", натопена в същата отварка - лежи се в нея 2-3 часа.
V. Сутрин, още с отварянето на очите, да се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден чувствувам все по-голямо отвращение към тютюна и в най-скоро време ще го оставя завинаги." Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти (вж. „Внушение и самовнушение"), последвано от сух четков масаж на цялото тяло 5 минути и от фрикции на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания с бавни издишвания.
Неделя - ако не се чувствува нужда от пушене - почивка от всичко с излет в планината, иначе лечението продължава.
Важни добавки:
1. При всяко желание да се изпуши една цигара пациентът трябва да потисне това желание, като изяде някакъв плод - кайсия, слива и пр. Да има предвид, че изпушването на една цигара обикновено премахва постигнатите резултати от предшествуващото лечение.
2. В тежки случаи на употреба на тютюн може да се прибегне, и то само от възрастните пушачи, към изпушване на 1-3 цигари на ден, приготвени от изсушени листа на вратига (танацетум вулгаре).
Предизвиква отвращение от пушенето.
3. При отравяне от тютюн (никотин) - вж. „Отравяне с тютюн (никотин)".

Морфинизъм (морфиномания)

Морфинът е силно лекарство (добива се от сънотворния мак). То за известно време премахва не само всякаква болка в тялото, но и упойва нервната система и създава особено лъжливо блаженство.

Причини.
Поради това му особено действие някои лица прибягват често до неговата употреба, а това създава навик, от който мъчно може да се отвикне.

Признаци.
Появяват се тежки разстройства във всички органи, които водят към изтощение на организма и смърт.

Лечение.
То е общо и много трудно, даже по-трудно от лечението на алкохолизма, защото копнежът на морфиниста към морфина е по-силен, отколкото към алкохола. Затова и болният не спира пред нищо, за да се снабди с опиум или морфин.

Лечението е болнично - в специализирано болнично заведение.

При тежки случаи на отравяне с главоболие - с добавка: спане с „шапка", ушита от тънко хасе и напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре), засилен със 7-9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората (при липса на такива с толкова лъжици млади и пресни корени на полски бъзак, счукан в дървен хаван на кашица), а при липса на квасец „шапката" се пълни със сурови картофи, настъргани на по-едро ренде - в една дълбока чиния се поливат с 50 г оцет, киснат 30 минути, хубаво се изстискват и за да не влажнят много, се поръсват с малко царевично брашно или трици, а отгоре се слага вълнена шапка.

В тежки случаи, ако болният не може да приложи даденото лечение, тогава да се лекува така:

Една вечер - парен компрес на гръбнака с торбичка, за да може да се използува 2-3 пъти поред с продължителност 10-20 минути, последван след препотяването от налагане на гръбнака с торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас, засилен с 6-8 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и 1 чаена лъжичка настърган хрян, едновременно съчетан с компрес на корема (отпред), а на главата „шапка" със същия квас, както по-горе.
Втора вечер - разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета (спираловидно) с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, последвана от налагане на гръбнака със същия квасец, както по-rope, съчетано с коремен компрес и на главата „шапка с квас, както по-rope. Държат се цяла нощ.

Кокаинизъм

Кокаинът е лекарство за местна упойка. Взето вътрешно в малко количество, създава приятно настроение, защото премахва временно умората и мрачните мисли.
Причини.
Продължителната употреба на кокаина води към постоянно увеличаване на дозата и към опасен навик и разни непоправими разстройства в организма.
Признаци.
Безсъние, меланхолия, халюцинации (виждане на несъществуващи образи), епилептични припадъци, изтощаване на тялото, отслабване на сърцето и смърт.
Лечение.
В специализирано болнично заведение.
Заключение за природосъобразния живот
Причините за заболяванията въпреки големите открития на науката, и по-специално на биологията и медицината, в последните 30-40 години се коренят в голяма степен и в отклонението от природата - извора на здраве.
За възстановяване на здравето ни е необходимо да спазваме правилата, които посочихме дотук. Запомнете, че е по-добре и е по-лесно да се предотврати заболяването, отколкото да се лекува. За да запазим здравето и младостта си и да живеем дълго, трябва да променим навиците си, като изкореняваме лошите и придобиваме добри.
Научете се да бъдете весели, радостни и гледайте весело на живота.
Научете се да се смеете. Искреният от все сърце смях е по-добър от всякакво лекарство.
Научете се да си гледате работата сериозно и прилежно.
Научете се да разказвате приказки. Добре разказана приказка е слънчев лъч в стаята на болник.
Научете се на изкуството да говорите винаги окуражително и ободрително.
Научете се да отбягвате думи, забележки и шеги, които, макар под скрита форма, накърняват, огорчават другите и внасят разделение и отчуждение.
Научете се да пазите своите грижи за себе си.
Научете се правилно да използувате добрата храна, чистия въздух, животворното слънце, майката природа, добротата и труда, които са неразделни приятели и фактори на здравето, радостта и дълголетието.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker