|
Share

Какво да правим при големи горещини,за да запазим здравето си

1. Обличайте се леко, не носете тесни, плътно прилягащи дрехи,предпочитайте светлото облекло. Със светли дрехи е наполовина по-малко топло, отколкото с тъмни дрехи от същия плат. Ленените блузи са по-добри от вълнените трика и други вълнени материи. Да се носят леки обувки, най-добре леки сандали без чорапи. Долните дрехи по-често да се сменят. Който се поти много, нека носи фланелка от мрежа.

2. На открито при силно слънце главата трябва да бъде покрита.
Най-добри са шапките от светла слама.
3. Не е добре да се лежи с часове на силно слънце с цел да потъмнее кожата. Главата трябва да бъде защитена от силните слънчеви лъчи.
4. Измивайте се сутрин и вечер с хладка вода. Ако имате възможност, вземете душ или се окъпете. С къпането и умиването на кожата се облекчава процесът на потенето, отварят се запушените пори и тъй тялото постоянно се разхлажда и през време на най-големите горещини.
5. При къпане не скачайте веднага във водата, а намокрете предварително с вода сърдечната област и тила. Преди плуване потопете главата си.
6. Храната да бъде богата на течности. За препоръчване през лятото е растителната храна с по-малко месо. Най-доброто питие през лятото са плодовете, плодовите сокове и прясната хладка вода.
Алкохолните питиета и тютюнът да се избягват.
7. Подлежащи на бърза развала храни, като мляко и месо, трябва да бъдат запазвани на хладно място (в хладилник).
8. При известни условия жаждата може да се утоли и с топли питиета, като слаб чай или слабо кафе. Трябва да се избягва прекомерната употреба на течности, защото тя предизвиква усилено отделяне на пот и отслабва работоспособността.
9. За да се запазят жилищата хладни, за препоръчване е да се спускат завесите на прозорците. Нощем прозорците да стоят отворени.
Сутрин и вечер жилището да се проветрява изобилно. Топлото течение не вреди на здравето, неоправдан е страхът от течение през лятото.
Трябва да се спи винаги при отворени прозорци - лете широко отворени, а зиме - леко открехнати, и с лека пижама.
10. Лица, управляващи моторни превозни средства, да не карат много бързо, защото голямата горещина намалява човешките способности за бързо възприемане и вземане на бързо решение.

Какво да правим при големи студове, за да запазим здравето си

1. Обличайте се топло. За предпочитане са вълнените пред кожените дрехи. Умерено отоплявайте жилището си.
2. Жените да отбягват тънките чорапи и лекото фино долно облекло - причина за лесна простуда.
3. Тесните обувки са много честа причина за измръзване на пръстите и обща простуда зиме.
4. Не дишайте през устата, особено при мъгла, за да не получите ангина.
5. Ако сте изпотени, ако дрехите и обущата ви са мокри, вземете мерки веднага да се преоблечете, за да не настинете, а също не се излагайте на течение.
6. При пътуване да не се заспива в планината нощем или в снега, за да не станете жертва на „бялата смърт". Не употребявайте алкохол.
7. При пътуване в планина винаги носете мушама срещу дъжд и не сядайте на мокра земя.
8. При пътуване в големи студове избягвайте преумората на тялото - умореното тяло е много по-възприемчиво към простуда.
9. Краткото излагане даже и на извънредно голям студ, ако се последва от движение, затопляне и топъл чай, не е опасно.
10. Да се запомни, че студът намалява нормалната съпротива на органите срещу микробите, а зиме хората по-лесно разнасят болестите един на друг, понеже се събират в тесни и претоплени помещения.

Миене на лицето, зъбите и краката преди лягане

Повече хора мият лицето си сутрин, когато би трябвало да вършат това и вечер преди лягане. Вечерното измиване е не по-малко важно от сутрешното, защото през деня по лицето и врата се е налепил прах, който трябва да се махне. Най-добре е лицето да се мие сутрин и вечер. Заедно с него трябва да се измият вратът, зъбите и краката с хладка вода.

Хранене, плюене и кашляне

Никога не плюйте, където свърнете, защото в храчките има микроби.
Никога не оставяйте неизпрана носна кърпа и не се секнете близо до друг човек. Не кашляйте никога направо във въздуха, а дръжте винаги носната си кърпа или ръката пред устата си.
Не бършете носа и устата на детето си със своята носна кърпа.
Всяко дете трябва да има своя чиста кърпичка.

Вдигане и теглене на тежки предмети

Не вдигайте и не теглете тежки предмети, които са пряко силите ви, за да не се изкилите или пък да не получите спадане (смъкване) на стомаха - страдания, които мъчно се лекуват.

Предпазване от силен дим

Във време на пожар или при нетеглещ комин хората могат да се задушат от силен дим. В случая добре измокрена кърпа, прилепена към носа и устата, много облекчава и предпазва от задушаване.

Обеззаразяване на водата

Най-сигурно става с изваряване в продължение на 15-20-25 минути.
Когато няма възможност за изваряване, в канче вода да се поставят 1-2 кристалчета от калиев хиперманганат (набавя се от аптеката), оставя се там, докато водата добие леко розов цвят, след което тя се отлива, за да не стане гъсто червена.
За премахване на излишния калиев хиперманганат може да се прибави преди употребата на водата малко захар или чай.

Прахът - враг на човека

Прахът може да бъде или еднороден - само от органически или само от неорганически материали, или смесен - от органически и неорганически материали едновременно; може да бъде чист - несъдържащ микроби, или пък заразен с микроби.
Поради неблагоприятното въздействие, което оказва върху лигавицата на дихателните органи, вдишването му е вредно за организма, защото предизвиква дразнене на бронхите. Когато вдишването на прах се повтаря често и трае продължително време, се развиват бронхит и емфизем. Когато прахът съдържа болестотворни елементи - силиций, азбест, различни растителни прахове и др., в по-големи количества и вдишването им продължава редовно 1-2 и повече години, могат да се развият заболявания на белите дробове, наречени плевмокониози (силикоза, азбестоза и др.). Не по-малка е опасността за организма и от вдишването на прах, съдържащ частици от разни отровни елементи (олово, живак, арсеник и др.). Понякога прахът съдържа изсъхнали и стрити храчки на туберкулозно болни или други заразни материали и при вдишването му може да предизвика различни заразни болести.
Прахът трябва грижливо да се отстранява, но не с метла или духане, тъй като това значи само да се размести в помещението. Той трябва да се избърсва с влажна кърпа, към която се залепва. След работа кърпата трябва да се потопи във вряща вода.

Избягвайте циментовите подове

Подовете от цимент са много нездравословни. Те могат да причинят простуда, а понякога улесняват развитието на някои ставни болести.
Хората, които са принудени да стоят върху циментови подове, добре е да поставят под краката си килим или някаква друга подложка (дървена скара) или пък линолеум.

Не се излежавайте сутрин

Излежаването в леглото след събуждане е най-ярката проява на леността
Затова щом се събудите, изпънете тялото си добре с чувство да го удължите, така че костите ви да пропукат. Правете това упражнение от все сърце, с удоволствие и ако никога не сте го правили, то ще ви се види приятно. Няма нужда да ви убеждаваме да го повтаряте всеки ден.
Докато се обтягате, поемайте дълбоко въздух, като прибирате навътре корема. Ако това упражнение се практикува редовно, то е достатъчно, за да стане коремът гладък, а ленивите черва да функционират по-правилно.
Тези обтягания не струват нищо, но действуват чудесно на гръбначния стълб, на нервите, на белите дробове, на диафрагмата и особено способствуват за премахване на запека.
Те са едно от най-добрите средства за отстраняване на отровите в организма. След упражнението се отпуснете за малко в леглото, без да движите нито един от мускулите си.
Щом се събудите сутрин, изпънете тялото си добре. Правете редовно това упражнение за вашето здраве и за вашата хубост!

Как да постъпим при мускулни болки

Пострадалото място всяка вечер да се разтрива с камфорово масло или камфоров спирт и след това веднага да се налага или с топла лапа от попарена трина, или пък да се превързва с компрес, натопен в топъл чай от трина.

Хигиенна предпазливост при гной

След всяко допиране с гной измивайте ръцете си с много вода, сапун и четка, защото гнойта съдържа микроби и е заразна.

Как да постъпим, ако едно дете, играейки на улицата, падне на главата си

Веднага с превозно средство бавно, без раздрусвания, закарайте го вкъщи или в болница. Не го обременявайте с излишни въпроси, дали се чувствува добре, или зле. Поставете го върху леглото, ако е у дома си, и повикайте лекар.

Леворъчие и десноръчие

Много хора, включително и прочути психолози, дълго време са вярвали, че повечето от леваците са станали такива от прости и нехайни родители. Сега науката е на друго мнение - леваците деца се раждат такива и са нормални и естествени във всяко отношение.
Погрешно е схващането, дето някои се опитват да направят леваците десняци. Изследванията показват, че опитите да се насили естествената употреба на ръката предизвикват нервно напрежение.
В същото време обаче е желателно да се упражнява и дясната ръка и постепенно и тя да добие навици за различни сръчности.

Как да направим обувките непромокаеми

За целта набавете по 100 г бензин и течен парафин. Направете обща смес, разклатете я добре и с памуче намажете обувките (предварително добре изчистени от калта) отдолу и отгоре дотогава, докато подметките и кожата попиват сместа. След това ги оставете да изсъхнат.

Сапунът като бактериубийствено средство

Сапунът със своите бактериубийствени качества има по-голямо значение за запазване на здравето и живота, отколкото всички антисептични средства.
Действието на сапуна е многостранно. Той разтваря мазнините и нечистотиите по тялото и дрехите, по различните предмети и така отстранява микробите, а после ги убива.
Като знаем това, става ни ясно защо е наложително честото миене на ръцете преди всяко ядене не само с вода, но и със сапун. Чрез немити ръце човек вкарва много микроби в устата си. Не жалете труд и сапун, когато миете ръцете си. Не са нужни други средства, за да ги обеззаразите.

Музиката лекува

Историята на медицината дава многобройни случаи, когато се е прибягвало до музиката, особено при лечението на душевноболни. В психиатричните клиники отдавна си служат с нежната музика, която се проявява като добро лечебно средство.
Известно е от практиката, че тихите, приятни мелодии могат да успокоят някои нервно- или психичноболни. Но музиката оказва влияние не само на душевноболните, а и на болни от различни недушевни (соматични) болести.

Цветята лекуват

Цветята оказват своето въздействие на околната среда. И то е крайно благотворно върху болния човешки организъм. Има болести,като белодробните например, които се поддават мъчно на лечение, но ако болният започне да се занимава с отглеждането на хубави цветя в градината или стаята си, то той в продължение на едно лято само ще забележи голямо подобрение в здравето си.
Също и други болести (например на краката) могат да се лекуват с култивиране на цветя.
При лечението е необходимо да се знае, че болният трябва сам да се грижи за посаждането, разкопаването, отглеждането и най-важното,за поливането на цветята. В случай, че не му е възможно да сади и прекопава цветята, поне всеки ден да ги полива и да прекарва повече време сред тях. Тогава той сам ще установи благотворното им влияние върху своя организъм. Ако при всичко това се прибави и обич към цветята при тяхното отглеждане от страна на болния, то добрите резултати са неминуемо последствие.

Лечебното действие на цветовете

Цветовете оказват несъмнено влияние върху душевното състояние на човека. А чрез доброто душевно самочувствие се постига и много по-лесно телесното оздравяване. Доброто настроение е важно лечебно средство.
Хубавите картини, естетичната наредба на стаята, в която лежи болният, с простите цветове на стените, пердетата, кревата, завивките, мебелите и пр. - всичко това оказва влияние върху хода на болестта и бързината на оздравяването.
Хромотерапията различава топли (в червено и жълто) и студени (в бяло и синьо) цветове.
При болни добро действие оказва синята светлина. Тя действува успокоително и при нервните болести.
Дори и облеклото, чадърът, домашната обстановка оказват подобно влияние. Колко възбуден се чувствува човек при изгрев или залез слънце, когато го залива червената светлина, и колко тишина и спокойствие нахлува в душата му в ясна лунна нощ! Колко спокойствие създават във възбудената нервна система на човека синьото небе и синьото море! Нека използуваме широко и тези чудни лекарства.

Полезни и приятни градински, полски и планински чайове, напитки и прахове от билки

Вегетариански чайове.
Вместо обикновения руски чай може да се употребяват следните билки отделно или комбинирани по желание и вкус.
1. Френско грозде (листа) - пречиства кръвта и се препоръчва за малокръвни.
2. Липов чай - ароматичен и приятен на вкус, лекува кашлица и гърлобол.
3. Риган (горски чай) - употребяват се цветните му връхчета, изпечени на сух тиган. Препоръчва се за възбуждане на апетита и за урегулиране на стомаха.
4. Ягодови листа - съдържат много железни соли, също и други ценни минерални соли.Препоръчва се за малокръвни, слаби, туберкулозни и др.
5. Градински чай - силно ароматичен, полезен за стомаха и при кашлица.
6. Пирински чай - много приятен и лечебен.
7. Ментов чай - много приятен на вкус, усилва желанието за ядене, регулира функциите на стомаха и червата и е полезен при коремни болки, повръщане, диария и др.
8. Трендафил (гюл) - употребяват се венечните му листенца, получава се ароматен, доста приятен чай.
9. Шипка - венечните листенца и плодовете сушени.
10. Жълт кантарион - тревата и цветът.
11. Червен кантарион - тревата и цветът.
12. Орех - младите листа, съдържа естествен йод. Много е полезен за страдащите от жлези и гуша.
13. Трицветна теменуга - тревата.
14. Гръцка коприва - листата. Много е полезна за малокръвни и слаби хора.
15. Миризлива теменуга - листата и цветът.
16. Бреза - листата.
17. Ябълки и круши - кожата и средата, изсушени и малко изпечени.
Усилва желанието за ядене, регулира функциите на стомаха и червата и е полезен при коремни болки, повръщане, диария и др.
18. Джоджен - тревата и цветът.
19. Полски хвощ - тревата.
Всички само се запарват с вряща вода (1 чаена лъжичка в чаша вода), киснат 10 минути и се пият топли, подсладени със захар или мед, пият се и без захар.

Градински и полски подправки

1. Вегетарианско кафе.
а) От печен ечемик - леблебия или ръж, помага на храносмилането.
б) От дъбови жълъди - печени, счукани и сварени с мляко, отлична усилваща храна за слаботелесни и малокръвни деца.
в) Корени от цикория (синята злъчка) - начупени и сушени се пекат като кафе. Мелят се и се попарват като кафе - хубаво, вкусно, ароматично и полезно за черния дроб питие, което често, особено пролет, би трябвало да заменя истинското кафе.

2. Корени от дива теменуга (горска) - ръси се като прах върху зеленчук, хляб, плодове, мед. Замества солта и други подправки особено през пролетта. Пречиства и засилва кръвообращението, предпазва от киселини и гниене, усилва функциите на стомаха и черния дроб и възбужда действието на бъбреците.

3. Керевизена сол - прави се от керевизено семе и естествена каменна сол и се предпочита пред обикновената сол, защото укрепва нервите и е по-малко нужна от нея.

4. Магданозено семе - усилва функциите на жлезите, на бъбреците и на стомаха, подтиква храносмилането, премахва газове. Добра подправка за супи и зеленчуци.

5. Канела - съединява се с мляко, млечни ястия, плодове, ориз, сладкиши от всякакъв вид. Пречи на гниенето (ако е била употребена захар).
Уравновесява вътрешно, нормализира високото кръвно налягане.

Рибено масло

Един от ценните лечебни продукти е рибеното масло. Качествата му на силно хранително и лечебно средство са незаменими. Лечебното действие на рибеното масло се дължи на лесно смилаемите мазнини, на йода, брома, фосфора, калция, желязото и на витамините D и А, които съдържа. Неговото приемане особено помага за засилване на слабите, рахитичните, скрофулозните и със слаби гърди деца. Рибеното масло подтиква храненето на клетките и въобще обмяната на веществата и специално регулира обмяната на калциевите и фосфорните соли. Костната система и зъбите се развиват здраво и правилно от рибеното масло. Неговото въздействие върху организма е подобно на действието на слънчевите лъчи. За възрастните то също е много полезно. Онези, които имат пъпки по лицето, трябва да знаят, че след употреба на рибено масло тенът на лицето става бистър и свеж, а кожата гладка и сочна.
Обикновено се взема за деца по чаена лъжичка три пъти дневно, а за възрастни - по супена лъжица три пъти най-много до четири пъти дневно. Добре е да се пие след ядене, за да не се убива апетитът от миризмата и от маслеността. При вземане в по-голямо количество вместо посочената полза принася вреда. Престоялото рибено масло не е полезно. То е мътно. Пие се през студения зимен сезон.
Най-лесно рибеното масло се взема, като се гълта със запушен нос и веднага след това се вземе парче лимон или залък хляб, посолен със сол или чубрица.
Има деца и възрастни, които не понасят рибеното масло. За тях се препоръчва да го заменят със следния отличен заместител: сироп от живовляк и хвойна.

Приготовление.
Вземат се по 6 супени лъжици от широколистния живовляк (листа, цветове и корени) и толкова от хвойната (плодове или листа) и в 2 л вода с 200 г захар ври на тих огън от 2 до 5 часа, докато се сгъсти като сироп. Прецежда се и се налива в шише.

Употреба.
Сутрин, обед и вечер преди или след ядене по 1-2 супени лъжици.

Как влияе облеклото върху душевното настроение

Начинът на обличане до известна степен също влияе на здравето.
Облеклото на човека е в състояние да влияе върху неговото настроение.
Тъмните дрехи помрачават психиката. Светлото и пъстро облекло създава повече настроение. Затова трябва да се обличаме разноцветно. Най-добре е за летните дрехи да предпочитаме тъкани със светли тонове. Те имат способност да отразяват слънчевите лъчи.
Добре е под тях да обличаме небесносиньо, розово или жълто бельо, което не задържа топлината, минала през горната дреха. Цветът на червените, оранжевите (портокаловите) и жълтите памучни платове добре отразява топлата част на слънчевия спектър.
Освен това дрехите в най-голяма степен отразяват психичното състояние на човека и е нужно както в най-голяма самотност, така и в обществото човек да се облича чисто, удобно и красиво. Грацията и елегантността на облеклото изхождат от психиката.
Боите са израз на известно психическо състояние, например при тъга се предпочита черният цвят. Когато една дреха се носи дълго, тя става като че ли напоена с нашите спомени. Всяка мисъл е част от самите нас. Който носи стари дрехи, внася в новото си „аз" мисли, спомени, които отдавна са отживели. От неговите стари дрехи като че ли проникват в съзнанието му по пътя на спомените останки от всички стари настроения. Този елемент е, който прави старите дрехи така да омръзват.
Новите дрехи са новата, най-горна обвивка на тялото, която още не е препълнена и натегнала от спомените ни. Благодатно е да се окръжава човек с пъстри неща - това радва окото, ободрява.
Много хора, щом като мине първата им младост, стават небрежни към облеклото си. Това е един признак на „смърт". Тези хора се отпущат, предават се. Небрежността в облеклото показва липса на уважение към себе си и околните. Бъдете богати във вашия дух, във вашето въображение и в съзнанието си и се обличайте с вкус и красота, но без екстравагантност.
Накъсо, обличайте се прилично и оригинално, като си избирате дрехи със светли тонове за всяка възраст; обличайте децата си с бяло.

Траур.
Той е остатък от миналото и заедно с духовното състояние и изражението на лицето известява на цял свят грижите и скръбта на носителя на траура. Истинският траур не се състои в носене на черни дрехи; той трябва да е израз на възпоминание и почит и да става не чрез носене на черни дрехи, а с простотата в облеклото и главно с достоен и сериозен живот. Носенето на черни дрехи или траур е чист предразсъдък; някога са се носели виолетови и червени дрехи.
Много жители от Азия при траур и сега се обличат в бяло.

Лоши и опасни за здравето навици

Някои навици, които за нещастие са доста чести и се правят несъзнателно от мнозина, причиняват значителни злини на здравето. Хигиената, народната медицина предписва да се отбягват. Ще изброим няколко, от които всеки трябва да си вземе бележка, защото „навикът е една мъка, а отвикът - две", казва народната ни поговорка.

1. Неотиване навреме по малка нужда. Мнозина било от много работа, било от нехайство, залисия или срамежливост задържат дълго време урината си в пикочния мехур, без да отиват редовно в нужното място, за да се облекчат. Това води към разширяване на мехура, отслабване на мускулатурата и лесни възпаления. Жените особено често страдат от възпаление на пикочния мехур поради системно нередовно изпразване. Това е физиологическа функция, която не бива да се спъва, това е неразумен срам. Както във всяко заведение, къща, служба и др. има условия за лесно отиване по малка нужда, така също и по улици и площади трябва да има обществени отходни места.
2. Човъркането на носа, освен че не е красиво, може да причини малки ранички по лигавицата, през които да проникне зараза - например червен вятър.
3. Честото и силно секнене през време на хрема е опасно, защото се разранява лигавицата на носа и се усилва течението на носните секреции.
4. Чистенето на зъбите със сламки от метлата, игли, нечисти пера или други предмети може да причини сериозна зараза на зъбите с нагнояване на челюстта, което да доведе до дълги страдания. Чистете зъбите само с гъвкава и чиста специално предназначена клечка за зъби.
5. Пиенето на ледена или студена течност по време или веднага след ядене не се препоръчва, ако храната е топла, защото се уврежда зъбният емайл.
6. Гризането на ноктите и късането на малките кожни израстъци в ъглите им е вредно. При гризането на ноктите в устата навлизат нечистотии, а и болестотворни микроорганизми. При късането на кожичките мястото се разранява и се създават условия за проникване на зараза. Ноктите трябва да се изрязват само с чисти ножички.
7. Рязането на мазолите е опасно, защото може да ги разкървави и с това да се причини инфектиране на стъпалото, а дори и на целия крак. Премахването им става в лечебно заведение или по начина, изложен за мазоли и кокоши трън.
8. Не се препоръчва да се залепва при порязване или малка раничка лепенка от марки. Неправилно е да се облизват марките, когато се поставят на плика, защото може да се внесе зараза в устата.
9. Стискането на пъпки по лицето е много лош и опасен навик.
По този начин кожата се раздразва, може да навлезе зараза, която да се разпространи - абсцес, червен вятър. Особено е забранено да се стискат гнойни пъпки, защото заразата може да се пренесе чрез кръвта до мозъка и да предизвика мозъчно възпаление.
10. Изстискването на цирей е много опасно, защото така се разпръскват микроби в околността му и се причиняват нови циреи или други инфекции.
11. Гълтането на храчките и носните секрети е много вредна привичка. С това се внасят много микроби (напр. туберкулозни, инфлуенчни и др.) в стомаха и червата, които могат да причинят възпаление и тежки заболявания.
12. Избягвайте навика да плюнчите с устата пръстите си при прелистване на книги, при броене на пари, ядене и пр., тъй като парите, минали може би през хиляди ръце, са замърсени и, второ, не можем да сме сигурни, че ръцете ни са чисти, когато всяка минута се докосваме с тях към всевъзможни предмети, към които се допират всички - както здравите, така и заразно болните. Освен това плюнченето на пръстите е крайно некрасиво.
13. Пукането на пръстите чрез слабо извиване надолу и встрани и чрез издърпване е вреден навик, защото когато изтегляте или извивате встрани пръстите си, за да пукат, вие разхлабвате връзките на ставите им, което е вредно. Този навик е и неприличен.
14. Не се препоръчва да се целуват малки деца - лесно може да се пренесе зараза.

Дълголетие (старост)

Пределната (естествената) възраст за човека според различните мнения е различна - 110, 140 и повече години, а нормалната - 75-80 години.

След 40 години организмът започва да остарява физически. Но духовно извисените хора не остаряват никога, макар и да достигат до голяма възраст.

Ако те продължават да чувствуват неотслабващ интерес към всичко, което ги заобикаля, те ще живеят много по-дълго, отколкото онези, на които любопитството в живота намалява непрекъснато.

Лесно е да си дадем сметка за момента, когато един човек започва да остарява. Когато, преглеждайки вътрешния си живот, човек открие, че мислите и разсъжденията му се обръщат по-скоро към миналото, отколкото към бъдещето, когато паметта му се товари със спомените и преживяванията, вместо да крои планове за бъдещето, той има безспорно доказателство, че започва да остарява.

Обикновено след 60-те години се загубват свежият изглед на лицето и тялото и бодрата младежка походка. Появява се склонност към умора, към бързо изнемогване, намалява гъвкавостта на походката, поради което тялото вече не е така устойчиво. Намаляват мускулните сили, ловкостта на ръцете. Отслабва паметта, най-малкото тази за скорошните събития. Намалява остротата на сетивата, особено на зрението и слуха. Намалява, а после изчезва половият нагон и мъжката способност. Намалява мозъчната дейност и често умствената възприемчивост

Гледане на възрастните хора. Възрастните хора трябва да бъдат гледани според нуждите им. Помощ трябва да им се дава толкова повече, колкото повече те отслабват. Тази помощ бива физическа — задържане на отслабналите му сили, подпомагане с различни видове механична подкрепа (бастун и др.), и морална. Възрастните хора трябва да избягват грижливо всяка причина за сътресение и заболяване. Съществуването им трябва да се регулира според физиологическите им сили и те не бива да се отказват от един прост и еднообразен живот. Недъзите и болестите на старостта трябва да бъдат лекувани най-вече чрез хигиена. Възрастните хора жадуват за нежни обноски, те искат да бъдат уважавани и обичани. Краят на живота на един старец ще бъде щастлив, ако протече в относително спокойствие далеч от всеки шум, в светло и топло жилище. Възрастните хора трябва да се хранят достатъчно, но да ядат съвсем малко вечер. Те много обичат захарта.

Възрастният човек в зависимост от интелигентността му има нужда от занимания: четене, писане, кореспонденция, игри около масата, разговори и др. Полезно е да се занимава с някаква работа, например градинарство, или с наука, изкуство и др. Театърът и киното са твърде полезни за ободряване на духа му. Ако е музикален, от голяма полза ще му бъдат концертите.

Борба със старостта. Никой не е остарял, преди да е изгубил интереса си към живота, любознателността си, бодростта на ума и отзивчивостта на сърцето. Следователно, за да останем млади, трябва да живеем цялостно и да се развиваме всестранно. Престанем ли да се развиваме, не искаме ли да бъдем полезни с нещо, ние преставаме да живеем и просто вегетираме. А за да живеем цялостно, необходимо е винаги да мислим за бъдещето. Освен това трябва да се спазват и десетте заповеди за хигиената, дадени за тези, които искат да живеят много години. Те са:
1. Не яж месо.
2. Пий много мляко.
3. След обяд и вечеря почивай от 10 до 15 минути.
4. Спи до 10 часа в денонощието.
5. Дръж прозореца отворен, когато времето позволява това.
6. Не пуши.
7. Не употребявай алкохол и възбудителни средства.
8. Избягвай леността. Да не се работи - това е първата крачка към гроба.
9. Пази морала.
10. Пази се особено да не се ядосваш.

Освен това през време на храненето да се спазва следното правило: винаги прекъсвайте яденето с чувството, като че ли не сте си дояли, иначе рискувате да преядете, което е много вредно.

Много е полезно след ядене да се приема и по 1 чаша от т. нар. медено вино.

Приготовление.
Взема се 1 супена лъжица чист мед и се поставя в 0,5 л вряща вода и се оставя да ври 10 минути. Това „вино" действува като укрепителен еликсир за стари и изтощени организми.
Вместо вода много е полезно да се пие отварка от трици: поставят се 4 супени лъжици пшенични и ръжени трици в 1 л вода да врят 45 минути. Към тази отварка се прибавя малко мед и отново се вари в продължение на 15 минути. Пие се, както меденото вино.

Вътрешно.
Полезно е да се пие сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене по 1 чашка от 75 г отварка от целина (1 глава със стеблата и листата), 1 морков, корени от магданоз (2 супени лъжици), ветрогон (2 супени лъжици), овес (2 супени лъжици), исландски лишей и спирея (също по 2 супени лъжици) в 2 л вода - врят, докато целината се свари за ядене, прецежда се и се пие, а целината се яде като салата.

Два часа след ядене да се пие по 1 чашка от 75 г отварка от синя тинтява (2 супени лъжици от цялата билка в 800 г вода врят 15-20 минута).

Бани.
Те са полезни не само за поддържане чистотата на кожата, а и за засилване на изтощени организми, но при условие да не са нито горещи, нито студени, а само топли (36-37°С за 10-20 минути), с обикновена вода или най-добре с отварка от борови клони. Лятно време баните могат да се правят и в река или морето.

Хигиенни правила. Освен казаното за борбата с остаряването тук ще добавим още:
1. Почивката след обедното нахранване е за препоръчване, защото улеснява храносмилането.
2. Облеклото винаги да е топло и да отговаря на сезона, в който се носи.
3. Да се прекарва повече време на чист въздух, ако е възможно заедно с умерен спорт, който запазва до дълбока старост свежестта и еластичността на тялото.
4. Винаги да се работа и да не се мисли за остаряване. Благородството на душата и сърцето са едно от главните условия да се остарее по-късно - добротата, куражът, великодушието, търпимостта и любовта към другите са моралните стълбове, които крепят младостта и бодростта на тялото.

Подмладяване - борба с остаряването

В историята на човечеството са известни много опити да се открие еликсир с чудотворно действие, който би дал възможност да се продължи значително животът на човека. В търсенето му човечеството е минало през много светли надежди и тежки разочарования. Сега вече е установено, че не чрез еликсир може да се продължи животът на човека, а чрез активна борба с всички причини и условия, които водят до ранното остаряване на организма.

Естествени методи на подмладяване

Науката засега отхвърля изкуствените методи на подмладяване, като твърди, че истинското, трайно и всестранно освежаване, ободряване и подмладяване на остаряващия организъм може да се постигне
единствено само по пътя на естествените приложения.

Как да приложим тези естествени средства?
Всекидневно сутрин да се прави сух четков масаж на цялото тяло (5 минути), последван или от хладък душ (33-35°С), или пък от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания с бавни издишвания (вж. „Домашна гимнастика" - дихателно упражнение №1). Повтарят се преди обяд и преди вечеря. Те са истинско средство за подмладяване на тялото.

Предиобед, ако е лятно време - слънчеви бани на седалищните части и на половите органи.

Тези бани се отразяват извънредно благотворно и съживително върху цялото тяло и особено върху лицето на човека. Прилагането на слънчевата баня на седалищните части става по следния начин: на открито в прегънато положение се излагат първо седалищните части, а след тях и половите органи при повдигнат таз, като другите части на тялото се покриват с чаршаф, за да не бъдат сгрявани от слънцето.
Времетраенето на слънчевата баня първоначално трябва да бъде за седалищните и половите части по около 3 минути, а след свикването - по 5-10 минути, всичко 10-20 минути, повече в никакъв случай.
При добро затопляне се препоръчва и разтривка с мокра кърпа, след това бързо обличане и разходка.
Вечер преди лягане се препоръчва веднъж в седмицата топла клизма с 1 л чай от лайка. В понеделник и четвъртък се прави парна баня на главата с чай от лайка и орехова шума (за въздействие на щитовидната жлеза). В събота се прави цяла топла баня, най-добре с отварка от борови игли и трина (37-38°С за 10-20 минути). Благотворното влияние на тази подмладяваща баня може да се увеличи, като по време на нея се прави и изчеткване на тялото. За да не лежи тялото постоянно във ваната, от време на време къпещият се трябва да се подпира на петите и на ръцете си върху дъното на ваната и с главата в стената на ваната.
Полезно е също, ако второ лице прави малки вълнички във водата по посока от краката към главата.
Неделя - почивка.

Вътрешно.
Виж казаното за дълголетие (старост).

Диета.
Препоръчваме подмладителната диета с моркови, като за целта по-добре е да се употребяват малките и къси моркови, чието вещество е по-нежно от това на дългите моркови. Сутрин, обяд и вечер да се ядат моркови на каша в сурово състояние, примесени с мед, лимонов сок, плодов сок или ябълчна каша. След три дни към тази диета на обяд може да се прибави маслено хлебче, картофи с лук и ябълка, а вечер - пържени картофи с плодове. Закуски към 10 часа сутринта и подир обяд е по-добре да не се правят.
През време на храненето да се обръща особено внимание на дъвкането, защото то подпомага храносмилането.

Важни добавки:
1. Много полезно е два или четири пъти в годината да се практикува лечение с гореща вода, което е много ефикасно средство за бързото подмладяване на човека. То се прави така: в продължение на 20 вечери поред, и то преди лягане, се изпиват по 6 чаши гореща вода като за чай (ако водата е дестилирана, още по-добре). Водата се изпива непременно с чаена лъжичка, а не на глътки. От такова бавно пиене на гореща вода се получава силно изпотяване. След препотяването лекуващият се избърсва със суха кърпа, прави се фрикция на цялото тяло с хладна вода, преоблича се, поставя си коремен компрес и ляга да спи.
2. Тъй като функциите на сърцето, дихателните органи и бъбреците имат голямо значение за подмладяването, то те трябва да се засилят чрез местно лечение.
3. Да не се забравя, че всяко навременно отпочиване от дневната работа в друга обстановка или по-дълго летуване на топли бани, море, планина и село действува подмладяващо, особено ако е свързано с умерени излети и със следното упражнение за дишане с тояжка.

Това упражнение се прави с удобна за държане тояжка или бастун и трябва да се извършва или при отворен прозорец, или през време на разходка из полето, и то колкото е възможно по-често, дори на 1/2 - 1 час. Краката да се разкрачат, тояжката да се повдигне с двете ръце над главата, да се постави добре на тила и да се изпъне гръдният кош. След това тялото се навежда бавно напред и надолу, като същевременно се издишва с леко разтворена уста. После тялото се изправя бавно нагоре, като същевременно се вдишва бавно и дълбоко през носа (устата да се държи затворена). Упражнението се изпълнява от 3 до 8 пъти. Добре е при него да се стремим постепенно да поставяме пръта върху раменете, което е много ценно за закрепване и развиване на гръдния кош.
Добавките, дадени при дълголетие (старост), са в сила и тук. В случая природосъобразният живот, съчетан с разумен (лек) спорт - плуване, туризъм - има най-голямо значение.

Планинска болест (болест на височините)

Под болест на височините се разбират болестните симптоми, свързани с изкачване на височини (намаляване на атмосферното налягане).

Причини.
Изкачване на планината или летене със самолет на по-голяма височина. При това се затрудняват правилното дишане и редовната работа на сърцето, особено над 3000-4000 м височина. Съвременните самолети са херметизирани, т. е. приспособени със специална инсталация, която отговаря на условията на 2000 м височина.

Признаци.
Слабост, безразличие, понякога сънливост, виене на свят, отслабване на паметта, мъчно дишане, учестена сърдечна дейност, понякога и колапс. Има много силни болки в ушите и силни болки в ставите.
Планинската болест у различните хора настъпва на различна височина.

Предпазване.
Своевременна тренировка за постигане на по-голяма устойчивост на организма, съответно облекло и хранене с леко усвоявани въглехидрати.

Лечение.
Тази болест бързо изчезва, ако пострадалият слезе в по-ниските слоеве на атмосферата или ако му се даде да диша кислород.

Народната медицина препоръчва:
I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 бучка захар с 25 капки от следната смес:
валерианова тинктура (от корени на дилянка - чиста) 25 г
тинктура от глогов цвят (tinctura crataegi) 25 г
вода от кайсиеви костилки (aqua lauricerasi) 20 г
камфор на прах 2 г
ментово масло 20 капки.
Всичко може да се набави от аптеките.
ІІ. Десет минута след капките и 2 часа слея ядене да се изпива по 1 винена чашка от 75 г отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с прибавка на 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и 1 супена лъжица овес - всичко ври в 1 л вода 15 минути. След това се добавят и по 1 супена лъжица борови връхчета, исландски лишей и маточина и ври още 15 минути. Като изстине, се прецежда и пие подсладено с мед и лимон по вкус.
Вечер се прави разтривка на гръбнака с памуче, натопено в камфоров спирт 1-2 пъти, последвана от налагане на слънчевия възел (на пъпа) с торбичка от тънко хасе 10 на 10 см, ушита на тегели от по 1 см и напълнена с готварска сол, и на главата „шапка" или от селски хлебен квасец, засилен с 5-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък от сурови картофи, настъргани на едро ренде и полети със 100 г мляко - киснат в него 1/2 час.

Морска болест

Морската болест хваща почти всички, даже и стари моряци, които дълго време са били на суша. Жени, а също млади и слаби хора са най-предразположени към нея.
Същото неразположение може да се предизвика и от люлеенето на люлка или въртележка. В платноходка прилошаването е по-лошо, отколкото в параход.

Признаци.
На болния му става лошо, повръща непрестанно, вие му се свят, по-нататък може да се появят диария, замайване, отпадналост, отвращение от всичко. При мъртво вълнение (когато вълните повдигат и спускат парахода) болните от морска болест се чувствуват най-зле.

Предсказание.
Времетраенето на тази болест е различно. Често пъти след неколкодневно пътуване човек свиква и прилошаването му минава. В други случаи болестта продължава, докато болният е на плаващия кораб.

Предпазване.
Сигурно средство няма, обаче това, което препоръчваме, е съвършено безвредно и в много случаи дава отлични резултати.
1. Най-добре е преди тръгването на парахода да се вземе една глава кромид лук и да се среже през средата на опашката и корените на две равни половини. След това едната половина откъм разрязаната част се поръсва с върха на ножа с камфор на прах, поставя се под лъжичката (над пъпа) и се връзва с широк бинт (пояс). Сменя се 1-2 пъти през деня. Лукът чрез успокоителното си въздействие върху симпатиковата нервна система предпазва от повръщане. Или пък се взема едно парче камфор на големина колкото царевично зърно, увива се в малко памук и се превързва върху самия пъп. Едновременно с това се слагат и в ушите памучета с по едно зрънце (колкото лещено) камфор и се държат, докато мине опасността от морската болест.
2. Да не се гледа водата на морето отблизо, а непременно надалеч, към хоризонта.
3. За отвличане на вниманието от клатенето на парахода да се седне на някой подвижен стол и с него да се движи (в ритъма на самото клатене) с произнасянето на сричките „опа-опа", като първото „опа" се казва с малко навеждане на съответната страна на клатенето, а второто „опа" - в обратна посока, и т. н. Това развличане дава много добри резултати.
4. Да се отбягва компанията на страдащи от морска болест, защото тя действува заразително.
5. Да се предпочитат за лежане мрежените люлки или лежащите столове.
6. Да се стои на средата на парахода, където вълните се чувствуват най-слабо.
7. На парахода да се храни умерено и без месо и алкохол, да се облича с топли дрехи и да се избягват студените напитки.
8. За да се избегне повръщането, предразположените към морска болест да не се качват на парахода с празен стомах, а добре да закусят, без да пият много вода или течни неща, а през време на самото пътуване по-често да дишат дълбоко, защото и това предпазва от повръщане.

Лечение.
Ако тези средства не са помогнали (което е много рядко явление), тогава болният да се прибере в кабината си и ако може, да си сложи коремен компрес, натопен в хладка вода, съчетан едновременно или със студен компрес на цялата глава, или пък, още по-добре, да си сложи на тила торбичка, напълнена с хладка лапа от синап, сол и оцет (вж. „Синапизми").
Вътрешно се дава или отварка от майрон (вранилова трева): 1 супена лъжица цвят и листа в 1/2 л вода врят 5 минути - пие се като чай през целия ден; или тинктура от горчивче (набавя се от аптеката) - на всеки 3-4 часа се пият по 10-15 капки; или студена лимонада, приготвена само от сока на лимон - взема се на глътки.

Самовнушението с формулата: „Морската болест ми минава", да се повтаря бързо и упорито, докато мине (вж. „Внушение и самовнушение").
След оздравяване от морската болест апетитът и самочувствието се повишават.

Автомобилна болест

Признаци.
Те са подобни на тези при морската болест, но в много по-лека форма. Повечето пъти се изразяват само в повръщане и след това 1-2 дни човек не се чувствува добре.

Предсказание.
Благоприятно, повечето пъти минава едновременно със свършването на пътуването.
Предпазването и лечението са както при морската болест с добавка:
в леки случаи помага и яденето през време на пътуването на семки, леблебия, ментови бонбони и смученето на лимон.

Аеропланна болест

Признаци и лечение -
както при автомобилната болест.

Умора и преумора

Умората изобщо е сигнал, че организмът се нуждае от почивка.
Макар и да не е болеет, тя е предразполагаща причина за заболяване, защото създава понижена жизненост.
Преумората е една-две степени повече от умората.

Причини.
Умората се появява вследствие не само на изчерпване на хранителните вещества - извор на енергията ни, но и на натрупване на млечна киселина и други продукти на разграждането.
Всяка усилена работа на хора, непривикнали към нея, води до преумора, щом продължи повече. Същият резултат ще последва, ако работата не съответствува на силите на човека. Преумората бива умствена или физическа.

Признаци.
Умората е характерна с познатите на всички симптоми:
отпадналост и проста физическа умора, изразена в слабост на органи и системи, забавени и несигурни движения, неправилно и изпълнено с прозевки и въздишки дишане, отслабване на вниманието, разсеяност, намаление на паметта и умствената работоспособност и неохота за каквато и да е работа.
Освен казаните за умората, преумората има и следните признаци - при умствена преумора се чувствува нужда от сън и пълно отвращение към всякаква умствена работа, силно главоболие в предната и задната част на главата, стягане на главата като в каска.
При физическа преумора има и външни прояви - обилно потене, бледност на лицето, изопнати лицеви черти, убито лице, увиснала глава. При по-тежки степени на преумора се появява общо вцепеняване на тялото, краката и ръцете. Мускулите болят при раздвижване, появява се слаба температура. Обикновено тя може да премине след 2-3-дневна пълна почивка.
Температурното вцепеняване, или т. нар. мускулна треска, е една по-силна форма на преумора и наподобява в началото истински тежък грип. Наблюдава се втрисане, треперене, силно главоболие и прекомерно изпотяване. Не само мускулите, но и ставите започват да болят, появяват се и храносмилателни смущения, жажда, липса на апетит, повдигане и повръщане.
Урината става тъмножълта и намалява по количество.
Предсказанието за умората е благоприятно, а за преумората - сериозно.

Усложнения при преумората.
Съпроводена с голяма загуба на тегло, преумората подготвя почвата за изостряне на различни хронични заболявания.
Преумореният и изтощен организъм става добра среда, върху която попадналите отвън различни микроби, вируси, туберкулозни бацили бързо водят до заболяване.

Предпазване.
Макар и всяка умора да е психо-физиологична, знае се, че умствената е много по-опасна, особено преумората. Бързо настъпва умората при монотонна и безинтересна работа или която не отговаря на вкусовете и влеченията на работещия.

Лечение.
Достатъчно е почивка от няколко минути до 1-2 дни.
Ако се чувствува умора в краката, те трябва да се потопят в хладка вода или още по-добре, в гореща солена вода, след което да се намажат с лимонов сок.
При преумора в по-леки случаи - пълна почивка предимно на чист въздух за възстановяване на силите. Достатъчни са 1-3 дни.
Освен това всяка вечер половите органи да се мият с гореща вода (42-45 °С), с много сапун от растително масло и да се изплакват със студена вода (25-20°С).
При по-тежки случаи на преумора е необходима и 10-дневна почивка.
Освен нея всекидневно да се прави или парна баня (при умствена преумора на главата, а при физическа - на краката), или пък обща топла баня (39°С за 15 минути), последвана от сухо увиване за по-силно изпотяване, и след препотяването или от хладка (25°С) фрикция на цялото тяло, или пък от коремен компрес със същата вода, съчетан при умствена преумора с „шапка" на главата, напълнена със селски хлебен квасец (вж. „Тежко главоболие").

Вътрешно.
Или чай от лайка - цвят (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено кисне 30 минути), или чай от розмарин (1 супена лъжица се запарва с 400 г вряща вода и кисне 30 минути). Пие се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1 чашка от 100 г.

Диета.
Лека вегетарианска храна без месо, кафе, чай, алкохол и тютюн. Затова пък да се ядат зеленчуци, салати, каши от овесени ядки, бобови растения, жълтъци, мътеница, кисело мляко и др. Така се възстановяват силите.

Самовнушение.
С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става."

Пролетна умора

В края на зимата и в началото на пролетта (март, април и май) мнозина се оплакват от отмаляване, наречено пролетна умора.

Причини.
Дължи се на недостатъчно и еднообразно хранене през изминалите зимни месеци с храна, бедна главно откъм витамини, особено А, различните В витамини и С, а също и на неприродосъобразния живот, който повечето хора водят през зимата: живеят в затворени стаи, не се движат много, не дишат чист въздух и не излагат кожата си на открито.
Обличат се с дебели долни и горни дрехи и не дават възможност на кожата си да диша.

Признаци.
Изразяват се в променливо настроение, чувство на умора, отпадналост, сънливост, намалена умствена и физическа работоспособност, намалено тегло, склонност към кръвоизливи, особено от носа и венците, намалена противоустойчивост към заболяване и трудно понасяне и на най-малкия студ, който през зимата е понасян леко.
У децата се появяват същите признаци - те са бледи, тъжни, отказват храната, не играят и изглеждат нервни и уморени.

Предсказание.
Благоприятно - състоянието минава доста бързо.

Предпазване.
Налага се да се подобри храната в края на зимата, и то с повече зеленчуци (картофи, моркови, кромид лук, ряпа, гулия, кисело зеле, зелева чорба, доматено и пиперково пюре - приготвени по вакуумен начин, и др.), а също и плодове - ябълки, лимони, портокали, мандарини и шипков мармалад. Необходимо е често да се проветряват стаите и редовно седмично да се провеждат зимни излети - пеш, с шейни, кънки и ски.

Лечение.
1. Сутрин 20 минути преди ядене да се изпива сокът на 1 настъргана глава целина, върху която се изстисква сокът на 1 лимон и 2 пълни супени лъжици захар — кисне захлупено цяла нощ и на сутринта се изстисква през кърпа и се изпива.
2. Десет минути преди обяд и вечеря и 2 часа след ядене да се изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от бъз (цвят) 100 г, бреза (листа), обикновена коприва (листа) и трънка (цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено ври 5 минути. Като изстине, се прецежда.
Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета.
Природосъобразна (безмесна) храна с повече пресни пролетни зеленчуци: коприва, лапад, киселец, спанак, зелен лук, зелен чесън, магданоз и други зелени листа. Суровите салати от маруля, зелен лук, млад спанак и радика, а също така прясното сирене или киселото мляко със зелен чесън са превъзходна храна, която премахва пролетната умора.
След ядене да се изпива по 1 чашка от 50 г „домашно вино" от сока на моркови, червено цвекло и ябълки по равни части.
Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие запарка от шипки (30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 600 г вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа). Пие се подсладено с мед и лимон по вкус.
3. Вечер преди лягане: при запек - топла клизма с 500 г вода, последвана от разтривка на гръбначния стълб от долу на горе с памуче, натопено в камфоров спирт (1-2 пъти), коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина, отгоре хартия и вълнен пояс, а на малкия мозък (на тила) торбичка със сурови настъргани картофи, полети с 50 г прясно мляко - киснат 30 минути, изстискват се добре и леко се поръсват с царевично брашно - и отгоре шапка от чорап и така се спи.
4. Сутрин - сух четкое масаж на тялото 3-5 минути, последван от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания с толкова издишвания (вж. „Домашна гимнастика" - дихателно упражнение № 1).


БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker