|
Share

НАРАСТВАНЕ НА ГЪРДИТЕ У МЪЖА

Причини.
Хормонални смущения, удар, притискане, одраскване и др.

Признаци.
Нарастване на едната или двете гърди у мъжа. Болки, придружени със зачервяване и оток, може да има, но може и да липсват.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, росопас и спирея — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при полово безсилие. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от лайка.

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета и пр. (вж. точка I).

III. Вечер преди лягане 1—2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода, кисне 20 минути и се прецежда), а след това само при запек клизма с 1/2 л от същия чай. След клизмата при остро възпаление на гърдите се слага торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от магданоз (листа), сварен в малко мляко и поръсен с 1 супена лъжица захар, или пък топла лапа от праз лук, сварен с малко мляко и преди поставянето поръсен с 1 супена лъжица захар. Държи се до сутринта.

При хронично възпаление се прави парна баня на главата и гърдите с чай от орехови листа и лайка (по 3 супени лъжици от двете в 2 л вода) с продължителност 5—10 минути, последвана от меняваща баня на краката (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди — 5 пъти) и коремен компрес, натопен в топла отварка от орехова шума и лайка (останала от парната баня).

На болната гърда първата вечер се поставя компрес от 4 парчета, натопени в гроздова ракия или в камфоров спирт (от аптеката), добре изстискани и прикрепени с превръзка, или лапа от слез (листа и цвят) и трици по равни части, сварени с малко прясно мляко, или пък топла лапа само от лайка (цвят): кисне 20 минути, добре се изстисква и се прикрепя с фланелен бинт.
Втората вечер се поставя топла лапа от праз лук (бялата част), нарязан и сварен с малко вода само до омекване и след това леко запържен с 1/2 чаена лъжичка олио, или лапа с пресен топъл селски хлебен квас (забъркан преди 4 часа), засилен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката), или пък топла лапа от прясно зеле, сварено с малко мляко да стане гъсто като лапа и преди поставянето поръсено с 1—2 чаени лъжички захар.
Третата вечер гърдата се налага с топла лапа от магданоз, сварен с малко мляко и поръсен със захар, или с топла лапа от печен, смачкан и полуизстискан кромид лук, поръсен с 1—2 чаени лъжички царевично брашно за отнемане на излишната влага, или пък с пресен топъл селски хлебен квас, засилен с нишадър (вж. по-горе). Държат се до сутринта.

IV. Сутрин. Сух четков масаж на цялото тяло с изключение на болната гърда за 5 минути, последван от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и обличане, съпроводено с 10 дълбоки вдишвания с бавно издишване (вж. том I, „Домашна гимнастика“). След това на болната гърда да се постави кърпичка с малко от следната смес: 30 г несолена свинска мас и 10 г камфор на прах, добре разбъркани. Отгоре се поставя маслена хартия и се бинтова.

Неделя. При остро възпаление на гръдната жлеза лечението продължава, а при хронично възпаление — пълна почивка, носи се само кърпичката, намазана с казаната смес.

Важна добавка.
Ако от цицката тече гной или друга секреция, сутрин и вечер да се промива внимателно с топъл чай от лайка и жълт кантарион (по 1 супена лъжица от двете се запарва с 500 г вряща вода и се вари 5 минути). Гърдите леко се изсушават и им се поставят марлички, намазани със сладък мехлем или пък с домашен мехлем, приготвен с пресен жълтък, бяло брашно и чист пчелен мед по равни части и с 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин или прясно краве масло. Отгоре се слагат лапите или кърпичката, намазана със сместа от свинска мас и камфор на прах.


ЕВНУХОИДИЗЪМ

Причини.
Недоразвити от раждането или по-късно при боледуване полови органи.

Признаци.
Половите органи на мъжа са както на 7—10-годишно дете, яйцата липсват или пък са по-малки. Липсват мустаци и брада, не са окосмени и местата, които нормално се окосмяват в пубертета. Често болните затлъстяват.

Предсказание.
Сериозно. Лечението е хормонално, и то продължително.

Лечение.
Народната медицина използва общо лечение за засилване на организма. За целта да се приложи изцяло лечението, дадено за крипторхизъм. Освен това след обяд и вечеря всеки ден или през ден болният да изяжда по един бял бъбрек (тестис) от овен или шиле, опечен на скара, подир него да взема следната смес: по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и чист пчелен мед и 1/4 чаена лъжичка прах от яйчени черупки, а накрая да изпие и 1—2 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец, засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно и малко плодов сок или вода да стане гъсто и сладко като боза.

Вместо вода по-добре е да пие чай от цветовете на ивата (планинска върба): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 1 час и се прецежда.

Вечер преди лягане за получаване на по-бърз резултат от лечението, в петък, събота и неделя да се прави цяла топла баня (37°С за 10—20 минути) с отварка от полски бъзунек ( тревист бъз) и борови клони с иглите. От бъзунека се вземат 3—5 коренища заедно със стеблата и листата, но без плодовете, и 1 снопче борови клони. В 1 казан се варят 20 минути, след това се добавят по 1—2 двойни шепи Орехови листа и здравец (цялата билка с корените) и се варят още 10 минути. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване — лежи се в него 1—2 часа. В останалите вечери освен лапите на корема, половите органи и пр. да се постави лапа на щитовидната жлеза (гушата), която се засилва с по 1 лъжичка от казаното за другите лапи.

Сутрин. Юношите над 14 години да се научат да си правят и самовнушение в духа на даденото при полово безсилие.

След подобрението, което се познава по честите ерекции, добре е всяка сутрин и вечер да се прави и гимнастика за засилване на коремните мускули (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

С една и съща отварка от полски бъзунек ( тревист бъз) и борови клони може да се правят 3 бани подред, като преди всяка баня водата се затопля до казаната температура.

НЕСЛИЗАНЕ НА ЕДНОТО ИЛИ НА ДВЕТЕ ЯЙЦА В ТОРБИЧКАТА (КРИПТОРХИЗЪМ)

Крипторхизмът означава липса или закъснение в слизането на тестисите в торбичката. Нормално слизането става до раждането.

Може да бъде едностранен или двустранен. Задръжката на тестикулите може да бъде в слабините или в коремната кухина.

Причини.
Хормонални смущения.

Признаци.
При опипване торбичката е малка и празна. Неслезлите тестиси остават малки и недоразвити. Такива деца често имат затлъстяване. Половите белези не се развиват.

Предсказание.
По отношение на половия живот е благоприятно.

Лечение.
Хирургично. Народното лечение е общо и по следния начин:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица (за деца под 9 години по 1 чаена лъжичка) сироп от 5 супени лъжици корени от магданоз, на ситно нарязани, 3 изравнени супени лъжици семе от керевиз, счукано в дървен хаван на ситно, 3 супени лъжици борови връхчета, 3 супени лъжици ветрогон — биволски трън (цялото растение с корена) и 500 г чист пчелен мед. В 1500 г вода на тих огън се вари 30 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, листа от бяла черница, исландски лишей, невен, Орехови листа, спирея и цариче — по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици и 1 супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено) се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при полова слабост. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие чай от бъзов цвят — 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 1 час и се прецежда. Пие се подсладен с мед или захар и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 2 супени лъжици очистен овес и 1 супена лъжица корени от цикория. В 1 л вода се варят 20 минути, след това се прибавят 2 супени лъжици ветрогон (листа, клонки и корени), 1 супена лъжица ленено семе, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 1—2 супени лъжици мед. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода (за децата според възрастта), последвана в понеделник и вторник от парни компреси на долната част на корема (от пъпа надолу, включително и на половия орган) и на същата област отзад (откъм таза) с две торбички от тънко хасе, ушити на тегели по 2 см широки, напълнени с търпимо гореща ситна морска сол, с продължителност 10—20 минути. След това същите места се налагат с други две торбички от същото хасе, ушити на по два джоба и съединени с придатък, който да покрива едновременно и тестикулите, напълнени с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен за всяко място с по 5—10 супени лъжици диви кестени, настъргани на ренде с корите, 10—20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 1/2—1 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс, подобен на кръстосан компрес, за да покрие тестикулите. Сряда и четвъртък същите места се налагат с торбички, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен за всяко място с по 15—20 сини сливи, смачкани без костилките и преди поставянето поръсени с 1 супена лъжица ситна захар и 2—3 супени лъжици брашно от царевица  за отнемане на излишната влага на лапата. Отгоре се поставят вестник и вълнен пояс. И в двата случая главата се налага с „шапка“ от същото хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 5—9 лъжици диви кестени, а отгоре се слага вълнена шапка. Държат се цяла нощ. В петък и събота процедурите са същите както в понеделник и вторник, и т.н. до пълното оздравяване.

Неделя. Почивка от всичко.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През целия ден на тестикулите се носи мушама от хаваджива (10 на 10 см или 15 на 15 см), прикрепена със съответен суспензор, който може да се достави от санитарните магазини. Мушамата се носи 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова (вж. том I, „Домашна аптека“).

VI. Лятно време от 10 до 12 ч. преди обяд е полезно да се правят слънчеви бани най-добре със зарито в горещия пясък до шията тяло, със студен компрес на сърцето и с глава, запазена от слънцето с бяла кърпа или слънчобран. Така болният стои, докато му е приятно и сърцето му е спокойно. След това се прави сухо изтриване със същия пясък и речна или морска баня, придружена от плуване, докато е приятно.

Важна добавка.
Както квасецът, така и лапите от печен кромид лук може да се употребяват две вечери подред, като през деня се държат на студено и вечер се затоплят до казаната температура, а квасецът се засилва с 1—2 супени лъжици за всяко място нов квасец за нова ферментация.

КАМЪЧЕТА В ПРОСТАТНАТА ЖЛЕЗА

Това е рядко и много болезнено страдание.

Причини.
Неизяснени.
Често пъти е последица от увеличението на простатната жлеза.

Признаци.
Те наподобяват проявите при увеличение на простатната жлеза с чести остри болки.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене при кръвоизлив болният да изпива 1 суров белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгорена вълна (може и непрана), с прибавка на 5 зърна бяла дъвка (сакъз), счукани на ситно. Десет минути след тази смес да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от бяла върба (листа), малинови листа, овчарска торбичка (листа и цвят) и полски хвощ — по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода. На тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

При липса на кръвоизлив 20 минути преди ядене да взема по 1 изравнена супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, добре разбъркан с 250 г ленено семе, опечено до бежов цвят, счукано и пресято като брашно. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 100 г отварка от бял равнец, жълт кантарион, исландски лишей, полски хвощ, троскот (корени), леска (листа), мечо грозде и царевични коси — по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 15 шипки, разрязани на две части, и 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) на тих огън в 700 г вода се варят 20 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Както при пясък и камъни в бъбреците (вж. том III, книга втора).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие овесено мляко: 2 пълни супени лъжици очистен овес в 700 г вода се варят до пълното разпукване на зърната. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване и се засилва със суров сок от корените на магданоз.

II. Два часа след ядене при липса на кръвоизлив, а също и при кръвоизлив, да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед или течна гликоза, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани на кашица, 3 месести лимона, смлени на машинка за месо без семките, и 1 супена лъжица канела на прах.

III. Десет минути след тази смес при кръвоизлив да изпива пак 1 чашка от 75 г отварка от бяла върба и пр. (вж. точка I). При липса на кръвоизлив да изпива 1 чашка от 100 г отварка от бял равнец и пр. (вж. точка I).

IV. Вечер преди лягане при запек се прави клизма с 500 г топла (36°С) вода. След това при кръвоизлив долната част на корема от пъпа надолу заедно с половия орган и бъбреците се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с хладка лапа от суров кромид лук, на ситно нарязан и забъркан с готварска сол в отношение на 3 пълни супени лъжици кромид лук 1 пълна супена лъжица готварска сол, или пък със студен компрес от 4 хасени парчета, натопени в студена вода и оцет наполовина. Държи се цяла нощ или докато кръвта напълно спре. При липса на кръвоизлив на долната част на корема и кръста (областта на бъбреците) се поставя торбичка, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен за всяко място с по 1 супена лъжица ситна захар и 1 чаена лъжичка рафинирана сяра на прах и малко леко препечено брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата. Едновременно и в двата случая се слага „шапка“ на главата от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при главоболие се слага „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 5—9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите. Отгоре се слага друга шапка според сезона. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Самовнушение, фрикция на подмишниците, корема и половите органи и т.н. (вж. „Увеличаване на простатната жлеза“).

Неделя. При липса на кръвоизлив почивка от всичко — пият се само билките и се спазва диетата.

УВЕЛИЧАВАНЕ (ХИПЕРТРОФИЯ) НА ПРОСТАТНАТА ЖЛЕЗА

След 50-годишна възраст простатната жлеза у някои мъже се увеличава и причинява повече или по-малко смущения.

Признаци.
Увеличението става бавно, незабелязано и без болки. Първото нещо, което болните забелязват, е промяната в пикочната струя — тя е по-слаба, започва нормално и изведнъж спира, за да продължи пак след това. Второто нещо е честото уриниране — понякога болният е принуден да става няколко пъти през нощта. След известно време болният не може да изхвърля всичката урина, т.е. част от нея остава в мехура, той се напъва, но без резултат. С течение на времето урината става мътна. Понякога жлезата толкова много се увеличава, че затваря напълно пикочния канал и не позволява на урината да изтича навън (пълна задръжка на урината). Тогава болките при ходене и уриниране, което става капка по капка, са нетърпими.

Предсказание.
Сериозно.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение.
Провежда се от лекар, особено при спиране на урината. Народното лечение е общо и по начина, изложен за възпаление на простатната жлеза.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки, както при възпаление на простатната жлеза (точка I).

II. Десет минути след капките да взема 1 чашка от 120—150 г отварка от борови връхчета, бял равнец, жълт кантарион, леска (листа), мечо грозде, полски хвощ, троскот и царевични коси — по 100 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено, за да не желира отварката) и по 1 чаена лъжичка ечемик (зърна) и червена хвойна (зърна) се запарват в 1 л вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

При кръвопикане да изпива 1 чашка от 100 г овесено мляко (2 супени лъжици очистен овес в 700 г вода се варят, докато зърната напълно се разпукат; като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване), разредено наполовина със сок от корените на магданоз, или 1 чашка от 100 г отварка от овчарска торбичка (2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда).

При повишено съдържание на урея в кръвта да изпива 1 чашка от 100 г отварка от магданоз (листа), мечо грозде и цикория (листа и стебла) — по 1 супена лъжица от трите и 1 изравнена супена лъжица ленено семе, предварително запечено, се запарват с 1 л вряща вода. На тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда. При пиене на тези билки добре е всяка чашка отварка да се подслажда и с 1 чаена лъжичка сладко от розов цвят.

Диета.
Същата, както при полово безсилие, с добавка храната да е слабо солена и добре сдъвкана. Да се избягват сините сливи и патладжаните, защото пречат на лечението. Полезно е след вечеря болният да изяжда и 1 глава печен кромид лук.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ленено семе (1 супена лъжица леко запечено семе се запарва с 500 г вряща вода и се вари 10 минути; като изстине, се прецежда), а при често уриниране — отварка от лешникови листа (2 супени лъжици листа се запарват с 500 г вряща вода; вари се 10 минути и като изстине, се прецежда). При задръжка на урината — отварка от 3 парчета млади, още зеленикави кори от лешниково дърво, на големина колкото показалеца. Нарязват се на ситно и заедно с 3 корена от магданоз в 1 л вода се варят 20 минути. Веднага се прецежда.

III. Два часа след ядене според състоянието си болният да изпива една от отварките, дадени в точка I.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен (който влияе зле на болната жлеза), се прави топла клизма с 500 г вода или с чай от лайка, последвана от парна баня на ануса — болният сяда върху по-дълбоко гърне, наполовина напълнено с вряла отварка от полски хвощ (листа и стебла) и коило (стипа пената) — белите му пера. От двете се взема по 1 шепа и в 2 л вода се вари 15 минути, изсипва се в гърнето и болният веднага сяда върху него, като се завива с одеяло през кръста, и така седи, докато му е приятно. След това се прави сухо увиване с 1—2 одеяла в кревата, докато болният се препоти, което се познава по изсъхналото чело. Подир това върху окосмената част на половия орган се поставя торбичка с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 9 сини сливи, смачкани без костилките, и малко брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата, или с топла лапа от 100 г ориз, 10 сини сливи, смачкани без костилките, и 1 чаена лъжичка ленено семе — в 300 г вода се вари да стане гъста като тесто лапа. Отгоре се слагат вестник и фланелен пояс. Едновременно главата се налага с „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан с оцет от вътрешната страна. При силно главоболие „шапката“ се ушива от тънко хасе и се пълни със селски хлебен квасец, засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, а отгоре вълнена шапка. Държат се до сутринта.

Забележка.
При болки в корема лапата се поставя върху него с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, засилена със сини сливи и ленено семе в троен размер, а отгоре вестник и вълнен бинт и така се спи.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, обличане и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата.

Неделя. Почивка от всичко, при нужда лечението продължава по плана.

Важни добавки:
1. Ако урината спре, болният да взема всеки час по 1 супена лъжица отварка от чист бял измирски тамян — от него се взема 1 зърно с големина на лешник и се счуква в хаван да стане на брашно, прибавя се 1 супена лъжица брашно и сместа се залива с 250 г хладка вода, оставя се да ври на тих огън, докато остане 200 г отварка, сваля се от огъня и се оставя хубаво да се утаи, след което се отлива чистата вода без утайката. Едновременно с употребата на тази отварка върху окосмената част на половия орган и кръста се поставят две торбички, пълни със сухи топли трици или с търпимо гореща лапа от печен кромид лук, поръсена за всяко място с по 1 супена лъжица ситна захар. След като вземе 5—6 пъти от тази отварка, болният да продължи да я взема на 2 часа по 1 лъжица. Когато уринирането се нормализира, продължава старото лечение.

2. Лапите могат да се използват две вечери подред, като квасецът се подсилва с по 1—2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

3. Умерените полови сношения не са вредни.

4. Щом уринирането се нормализира напълно, и то в продължение на 2—3 седмици, и болният не чувства никакви смущения, може да се смята оздравял и да спре лечението си.

5. Лапите от лук и ориз може да се заменят с квасец, засилен за всяко място с по 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите.

6. Болните да се пазят от простуда и облеклото им винаги да е топло.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПРОСТАТНАТА ЖЛЕЗА (ПРОСТАТИТ)

Причини.
Възпалителният процес може да бъде остър или хроничен. Острият простатит се среща повече у млади мъже след трипер, но може да се появи и след онанизъм, прекалени полови сношения, заушка, при камъни в пикочния мехур, силна простуда и др. Хроничният простатит обикновено се среща при по-възрастни хора и е усложнение на острия.

Признаци.
При острия простатит болният се оплаква от болки в областта на правото черво, в основата на члена и седалищната област. Същевременно има чести позиви за уриниране, понякога с пресичане на струята, явява се слабо белезникаво лигаво течение от канала. При нагнояване температурата се повишава, болките се увеличават. Хроничният простатит често протича скрито. В други случаи причинява полова слабост или обща неврастения с болки в половата област, кръста, ануса, разстройство на уринирането.

Усложнения.
При острия простатит може да се образува гноен абсцес, който да пробие в пикочния канал или пък в задното черво. Освен това може да се яви полова слабост или пък болният да остане бездетен.

Предсказание.
За острия простатит то е благоприятно. При навременно и старателно лечение възпалението изчезва за 2—4 седмици. Хроничният простатит изисква продължително лечение.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобразен живот (вж. том I).

Лечение.
За острия простатит то е насочено към причината, която го е предизвикала. Ако не е известна, лечението е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната смес (от аптеката): обикновена валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г, вода от горчиви бадеми 15 г, камфор на прах 1 г и ментови капки 10 капки.

II. Десет минути след капките да изпива 1 чашка от 100—150 г отварка от мечо грозде 100 г, алтея (корени), бреза (листа), бяла черница (листа), гръмотрън (корени,) жълт кантарион, червен кантарион, златник (листа и върхари), леска (листа и кори от младите клонки), полски хвощ (листа и цвят) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 4 пълни супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица корени от магданоз и по 1 изравнена чаена лъжичка ленено и конопено семе, счукани на ситно, се запарват с 1 л вряща вода. Вари се на тих огън 10 минути и се прецежда.

Диета.
Същата, както при полово безсилие.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от ечемик (зърна): 100 г зърна в 1 л вода се варят 20 минути, веднага се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка от мечо грозде и пр. (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г топла вода или с чай от лайка, последвана от налагане на окосмената част на половия орган с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 10—15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, поръсена с малко леко препечено брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата, прикрепена с подходяща фланелена превръзка. Едновременно се поставя и „шапка“ на главата от зелени листа от диви кестени, леко напръскани с оцет от лицевата страна, с която се слагат към главата, или от зелен лист прясно зеле, напръскан от вътрешната страна, с която и той се слага към главата. При главоболие болният да спи с „шапка“ от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, счукани на каша). Отгоре се поставя шапка според сезона (памучна или вълнена). Държат се до сутринта.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване, а след обличането от 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

Неделя. Почивка от всичко, а при нужда лечението продължава по плана.

Важни добавки:
1. Лапите от печен кромид лук може да се използват две вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят.

2. Много е полезно през лятото болният, вместо да пие вода, да яде дини (любеници), които подпомагат уринирането.

3. За уталожване на болките да пие настойка от хмел.

4. За намаляване на болките и за разпускане на канала, когато е свит, помагат горещите коремни бани (42°С за 15—20 минути) с отварка от овесена слама и трина или пък само с вода.

5. Особено важно е при лечението да се спазва хигиена: умерени полови общувания, редовни излети, да не се седи продължително на стол, да не се допуска запек и др. (вж. том I, „Природосъобразен живот“).

ПЛАСТИЧНО ВДЪРВЯВАНЕ И ИЗКРИВЯВАНЕ НА ЧЛЕНА

Признаци.
У някои мъже, предимно между 40 и 60 години, при полова възбуда членът по средата е като вдървен и на едно или две места изкривен във вид на дъга.

Предсказание.
Повечето пъти сериозно.

Лечение.
Общо и според причината, която го предизвиква. Ако не е известна, да се лекува по следния начин:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от широколистен живовляк — 50 г листа и корени и 50 г корени от магданоз в 1 л вода се варят 20 минути, след това се добавят 4 супени лъжици от тръна ветрогон (цялата билка с корена), 1 супена лъжица семе от керевиз и 1 пълна чаена лъжичка анасон (семе), счукани в дървен хаван на ситно, и 500 г чист пчелен мед. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда през цедка.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75—100 г отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, невен (листа) и цвят от цариче — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при полово безсилие.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от лайка: 2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода и захлупено кисне 1 час. От тази отварка се пие 3 пъти на ден преди ядене по 1 чашка от 100—150 г.

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка от 100—150 г отварка от мечо грозде, полски хвощ и троскот — по 100 г, дръжки от вишни и царевични коси — по 50 г. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка на 1 пълна супена лъжица ечемик (зърна) и по 1 чаена лъжичка дилянка (корени) и червена хвойна (зърна) се запарват с 1 л вряща вода. Вари се 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г топла вода, последвана в понеделник, вторник и сряда от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти. Областта на пикочния мехур, самият член и тестикулите се налагат с 2 торбички от тънко хасе, като едната от тях се ушива във вид на правоъгълник (25 на 30 см) с отвор, през който да минава членът, и да покрива тестикулите, а втората да може изцяло да обвие члена, напълнени с приятно гореща лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, леко поръсени с малко брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата. Отгоре се слага вълнен пояс. На главата се поставя „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре вълнена шапка и така се спи. Четвъртък, петък и събота на същите места се налагат 2 торбички, напълнени с топъл, гъсто замесен пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 5 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или с топла лапа от печен кромид лук, както по-горе, и отгоре вълнен пояс. Вместо тези лапи може да се направи топла коремна баня (38°С за 20 минути) с отварка от полски бъзунек.

Приготовление:

2—3 коренища със стеблата и листата, но без плодовете, в 15 л вода се варят 30 минути. Като изстине, се прецежда. На главата се поставя „шапка“ от зелев лист, както по-горе, и така се спи.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване. През деня е добре половият член да бъде обвит с мушама от хаваджива.

Неделя. Пълна почивка от всичко, а при нужда се повтаря даденото за събота вечер.

Важни добавки:
1. Лапите от кромид лук и квасец може да се използват две вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят. Освен това квасецът трябва да се засили и с 1—2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. През време на лечението половите сношения да са по-редки, за да се ускори лечението.

3. С една и съща отварка се правят 3 вечери подред бани, като предварително се подгрява до казаната температура.

БАЛАНИТ И БАЛАНОПОСТИТ

Баланит се нарича възпалението на кожата на главичката на половия член. Когато то обхване и крайната кожа, която го покрива, нарича се баланопостит.

Причини.
Лоша хигиена, нараняване, гонорея.

Признаци.
Възпалението започва с лек сърбеж, зачервяване и оток. Кожицата не може да се тегли нагоре, за да се открие главичката, явяват се и болки, а под кожицата се образува миризлива гной, понякога и ранички.

Предсказание.
При правилно лечение възпалението оздравява за 8—10 дни, но когато болният не вземе мерки, процесът напредва и могат да настъпят различни усложнения.

Лечение.
Насочено е към самата причина. Ако се дължи на трипер, да се лекува по начина, изложен за него. В останалите случаи лечението е общо по начина, изложен за фимоза и парафимоза. Освен това вечер преди лягане да се правят топли бани (за малки деца в леген, а за възрастни може само на члена при 38°С за 10—20 минути) с отварка от борови клони, последвани от сухо изтриване. След него членът се налага първата вечер с лапа от печен кромид лук със захар, а втората вечер с квасец, поръсен с нишадър на върха на ножа. Освен това възпалената част да се държи много чисто, като се измива 2 пъти на ден с чай от жълт кантарион или лайкучка или с 2 % борова вода. Кожицата да се държи назад, колкото е възможно отделена от главичката, и да се връзва с тъничко платно, накиснато в горния край със същия чай или в борова вода, като превръзката се сменя по 2—3 пъти на ден. Помага също и посипването на възпаленото място с пречистена хума или с бяла глина (от аптеката).

ФИМОЗА И ПАРАФИМОЗА

Фимозата и парафимозата се срещат у деца и младежи, които имат дълга и тясна крайна кожа на половия орган. Вследствие на това под кожата се събират нечистотии, които се разлагат и предизвикват възпаление.

А. Фимоза

Фимозата е болест, при която главичката на мъжкия член в нормално положение е закрита с тясна кожичка и не може да се оголи.

Причини.
Тя бива вродена или придобита след някакъв възпалителен процес в главичката на половия член.

Признаци.
Трудно уриниране с парене и болка, урината излиза на тънка струйка. Често може да настъпи възпаление на главичката.

Усложнения.
Оток на крайната кожа, нагнояване, треска и задръжка на урината.

Б. Парафимоза

Парафимозата е притискане на главичката на половия член от завърнатата назад кожа, т.е. кожичката не може да закрива главичката, а само я стяга. Това е обратното на фимоза.

Причини.
Заболяването може да бъде вродено или придобито след възпалителни процеси, нараняване и др.

Признаци.
Дръпнатата назад тясна и възпалена кожичка не може да се върне в нормалното си положение, притиска главичката, която често е суха със синкав цвят.

Лечение.
Необходимо е да се потърси помощта на лекар-хирург. Народното лечение на фимозата е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от лешникови листа, полски хвощ и троскот — по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 10 шипки (плод), разрязани на две, и 1 изравнена лъжичка ленено семе се запарват с 600 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Същата, както при възпаление на пикочния канал.

II. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка I).

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г топла вода (за деца според възрастта), последвана от топла коремна баня (37°С за 10—20 минути) с отварка от полски бъзунек (цялата билка с корена). От нея се вземат цели коренища и в един котел с вода се варят 20 минути, след това се добавят по една двойна шепа листа от смрадлика и пипериче. Вари се още 10 минути и като поизстине до 38°С, се прецежда. С една и съща отварка може да се направят 10 бани. След това тялото се изтрива и в по-леки случаи членът се налага с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 1 чаена лъжичка пудра захар. В тежките случаи, когато има оток на кожата около главичката, се налага с топла лапа от житни трици, сварени с малко мляко до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето посолени с малко сол, или пък с казаната вече лапа от печен кромид лук със захар. Държат се цяла нощ. Щом отокът спадне, премахват се инфекцията и гнойта.

Забележка.
При желание вечерната топла баня може да се замени с коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина.

При парафимоза лечението е същото. След банята възпаленото място се намазва с чист зехтин (не олио) или с боров вазелин.

СТЕСНЕНИЕ НА ПИКОЧНИЯ КАНАЛ

Причини.
Възпалителни заболявания, особено трипер, хипертрофия (увеличение) на простатната жлеза, силно нервно разстройство и др.

Признаци.
Намалена дебелина на струята при уриниране, намалено разстояние при изхвърляне на урината — по-малко от 1 метър. В напреднали случаи се образува двойна струя или пък самото уриниране е болезнено, на малки интервали и в много малки количества, понякога на капки.

Предсказание.
Сериозно.

Предпазване.
Състои се във водене на природосъобразен живот.

Лечение.
Общо и според самата причина. Ако тя е неизвестна или пък е нервно разстройство, да се лекува по следния начин: всекидневно сутрин се прави фрикция на половите органи с хладка вода (20°С) или коремна баня (30—25°С за 10—20 минути), или пък кръстосан компрес с отварка от трина за 2 часа, последван след препотяването от 7—10 дълбоки вдишвания с бавно издишване.

Преди обяд при желание и възможност се прави коремна баня както сутринта. Вечер преди лягане първите 1—2 вечери подред се прави топла клизма (38°С) най-добре с чай от лайка, а след това само при запек, последвана от кръстосан компрес от 4 парчета, натопени в топъл чай от лайка, засилен върху половия член с търпимо гореща лапа от печен кромид лук, обелен, полуизстискан и поръсен с 1—2 чаени лъжички пудра захар и малко брашно от царевица или житни трици (за отнемане на излишната влага на лапата). Отгоре се слага вълнен бинт. Тилът се налага с торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец, засилен с 1—2 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с корите. Отгоре се слага шапка от чорап. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Неделя. Почивка — изпълнява се само казаното за вътрешно лечение и диетата.

Вътрешно и диета, както при възпаление на пикочния мехур (вж. том III, книга втора).

ХРОНИЧНО ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПИКОЧНИЯ КАНАЛ

Освен от трипер пикочният канал на мъжа може да се възпали от други микроби: стрептококи, стафилококи, колибактерии и др. Катарите, причинени от такива микроби, са твърде чести. Те могат да бъдат незаразни или да се предават от мъжа на жената или обратно при полово общуване. В много случаи катарите съвсем не са невинно страдание, както смятат някои, а могат да причинят сериозни усложнения, каквито дава триперът.

Причини.
Проникване на микроорганизми отвън или чрез кръвта. Предаването на заразата, особено на триперната, много често става при полово общуване.

Признаци.
Дразнене и парене в пикочния канал, особено при уриниране.

Усложнения.
Често усложнение при триперно възпаление е предаването на заразата на яйцата, на простатната жлеза, възпаление на семенните мехурчета.

Предсказание.
Благоприятно.

Лечение.
Общо и според причината, която е предизвикала заболяването. Ако е трипер, да се лекува по съответния начин. Ако възпалението не е триперно, лечението е общо по следния начин:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г орехови ядки, счукани на каша, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 г семе от копър, смляно на каша.

II. Десет минути след сместа да изпива 150 г отварка от жълт кантарион, лешникови листа, мечо грозде, полски хвощ и троскот (корени) по 100 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка семе от босилек се запарват със 700 г вряща вода. Вари се захлупена 10 минути и се прецежда.

Диета.
Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити) или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. На обяд заедно с другата храна болният може да изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1—2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот или пък сурови плодове и зеленчуци с малко препечен хляб.

Люто, алкохол и тютюн — не!

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял равнец, малинови листа и шипки (плод): по 1 супена лъжица от трите се запарва с 600 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 150 г отварка от ечемик — 60 г ечемик в 1 л вода на тих огън се вари 20 минути, прецежда се и в същата отварка се прибавят 25 шипки (плод), по 1 пълна супена лъжица слез (цялата билка с корена) и обикновен здравец (корени) и 1 изравнена супена лъжица ленено семе. Вари се още 15 минути и веднага се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от парна баня — в дълбоко гърне се налива до половината врящ чай от лайка, болният сяда върху него и се завива през кръста надолу с одеяло за около 10 минути. След това се изтрива до сухо и му се поставя кръстосан компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка — 2 супени лъжици цвят се запарват в 500 г вряща вода, вари се 5 минути и като изстине, се прецежда; засилен върху окосмената част в областта на половите органи с торбичка от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квасец, поръсен с нишадър на прах (от аптеката) на върха на ножа. Главата се налага с „шапка“ от суров зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре шапка от чорап. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. Ако болният чувства болки в тестикулите, върху тях да се постави мушама от хаваджива (20 на 20 см), закрепена с помощта на специален суспензор, който се продава в аптеката.

Неделя. Пълна почивка от всичко. Носи се само суспензорът с мушамата от хаваджива.

Важни добавки.
Ако възпалението е във връзка с простатната жлеза, тогава да се лекува по начина, даден за простатит. През време на лечението и след оздравяването болният да не се сношава с жени по време на менструацията им.

НАБИРАНЕ НА КРЪВ В ОБВИВКИТЕ НА ЯЙЦАТА (ХЕМАТОЦЕЛЕ)

Причини.
Удар, възпалителен процес.

Признаци.
Натрупва се кръв между обвивките на яйцата.

Лечение.
Народното лечение е общо, като в по-тежки случаи болният трябва да е на легло. Всекидневно да му се прави по една хладка клизма е вода (30°С).

Сутрин, обед и вечер преди ядене да се поставят кръстосани компреси, натопени във вода (25—20°С). Парчето от компреса, което покрива непосредствено яйцето, да се топи всеки половин час в студена вода (20°С) и оцет наполовина. Дневните компреси да се държат по 2—3 часа, а вечерните цяла нощ.

През деня помежду компресите на болните яйца да се поставя торбичка от тензух, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен със смес от 3 супени лъжици суров настърган кромид лук, забъркан с 1 супена лъжица готварска сол. Много добри резултати дава квасецът, ако стои и през нощта.

Вътрешно и диета, както при епидидимит.

След оздравяването известно време болният трябва да носи суспензор (подвръзка), продава се в дрогериите.

РАЗШИРЕНИЕ НА ВЕНИТЕ НА ЕПИДИДИМА (ВАРИКОЦЕЛЕ)

Причини.
Явява се към 15—25-ата година при анатомично несъвършенство на стените на семенните вени от дълго стоене на крака (келнери, продавачи, разносвачи и др.), пресилване при ходене, танци, езда, каране на велосипед.

Признаци.
Развива се бавно или по-бързо. Обикновено заболелите се оплакват от тежест в кесията на яйцата, която в едната си половина е с увеличен обем. Когато болестта напредне, болният усеща силни болки, които се разпростират от кесията към кръста. Това безпокои много някои, при все че болестта не е опасна. Смущенията от заболяването не са в съответствие с тежестта му — има случаи, когато грамадно варикоцеле не причинява никакви оплаквания, докато по-незначителни разширения на вените могат да се съпровождат с непоносими болки.

Усложнения.
Усложненията се срещат рядко. Понякога се развива флебит (възпаление на вените), който ако не се лекува, може да даде лоши последици.

Предсказание.
В повечето случаи е благоприятно.

Предпазване.
Трябва да се избягват продължителното стоене, ходене, танцуване, половата преумора, онанизмът. Ако се носи бандаж за кила (херния), той трябва да бъде удобен и да не пристяга много. Освен това да не се язди кон и да не се кара велосипед.

Лечение.
Общо и по начина, изложен за “Разширени вени“ (том III, книга първа). В този случай да не се правят никакви бани и компреси на краката, а само преди лягане да се обуват мокри чорапи. Едновременно се поставя и компрес на корема, а тестикулите се налагат със зелени листа от зеле или от диви кестени или с хладка лапа от сурови картофи, поръсени със сол, или с компрес от 4 парчета, натопени в хладка отварка от дъбова кора. На главата се слага „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Държат се цяла нощ.

За да не пречи варикоцелето на ходенето, до излекуването да се носи през целия ден суспензор (подвръзка).

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ЯЙЦАТА (ОРХИТ)

Възпалението на яйцата у мъжете засяга едното или двете и обикновено в този процес участва и надсеменникът (епидидимът).

Причини.
Дължи се много често на трипер, на удар, натиск, простуда, на дразнене от чужди тела (сонди и др.) или когато през канала минават пясък и камъчета. Най-често се причинява от някое инфекциозно заболяване (заушка и др.).

Признаци.
Болка, оток и горещина във възпаленото яйце, кожата се зачервява и става лъскава. Отокът е яйцевиден, твърд, особено отзад. При най-малкото движение и натискане болният чувства силни болки. За 2—3 дни яйцето става двойно или тройно по-голямо. Рядко заболяват и двете яйца изведнъж, а по-често едното, и то повече лявото, и сетне другото. Понякога има по-ниска или по-висока температура.

Предсказание.
Обикновено е благоприятно. При правилно и своевременно лечение възпалението преминава за 8—10 дни.

Усложнения.
Хронично възпаление, при което яйцето затвърдява, а може да се образува и течност.

Лечение.
Насочено е към самата причина и се провежда на легло, за да се избегнат усложненията. Народното лечение е както при епидидимит. Освен това добре е през деня върху болните яйца да се слагат хладки лапи от попарената сплитка на чесън (вж. при „Заушка — свинка, епидемичен паротит“, том II) или лапа от невен (листа и цвят), сварен с малко мляко, или лапа от сурова настъргана тиква. Едновременно се поставя и компрес на корема, натопен във вода и оцет наполовина. Държат се 2 часа и се заменят с нови.

Вместо вода болният може да пие чай от слез (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, вари се 5 минути и като изстине, се прецежда.

Самовнушение.
С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре“.

ХРОНИЧНО ВЪЗПАЛЕНИЕ НА СЕМЕННИТЕ МЕХУРЧЕТА

Причини.
Трипер, обикновено катарално възпаление на пикочния канал или на съседни органи.

Признаци.
Често болният не изпитва никаква болка, а само при еякулация забелязва, че има кръвенисто-гнойна семенна течност.

Усложнения.
Понякога се развиват полови разстройства: полова слабост, преждевременно или забавено семеосвобождаване и др.

Предсказание.
Повечето пъти сериозно.

Предпазване.
Състои се в предпазване от венерически болести и навременно лечение, за да не премине заболяването в хронично.

Лечение.
Незабавно да се потърси лекарска помощ. Народното лечение е общо и според основната причина. Ако не е известна, тогава лечението е както при епидидимит.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА НАДСЕМЕННИКА (ЕПИДИДИМИТ)

Причини.
Инфекция, която може да бъде занесена в придатъка (надсеменника) с тока на кръвта (при инфекциозни заболявания, грип, тиф, ангина, туберкулоза и т. н.), а може да проникне по пикочния канал, по който минава спермата (най-често при трипер), или пък при нараняване.

Признаци.
Подуване и силни болки, покачване на температурата и влошаване на общото състояние. Обикновено заболяването е едностранно. Ако се засегнат и двете страни, може да настъпи безплодие.

Предсказание.
Благоприятно, ако навреме се лекува. Сериозно, ако не се лекува.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народното лечение е общо и според причината, която го предизвиква. Ако не е известна, да се приложи следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната смес: обикновена валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г, вода от горчиви бадеми 15 г, камфор на прах 1 г и мента на капки 10 капки.

II. Десет минути след капките да изпива 1 винена чашка от 75—100 г отварка от бял равнец, ечемик (зърна), жълт кантарион, имел (листа и клонки), коса от царевица и мечо грозде — по 100 г, троскот (листа и цвят) 80 г и дръжки от вишни 50 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици и по 1 чаена лъжичка ленено и конопено семе, счукани на ситно, се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Същата, както при полово безсилие. На обяд и вечеря заедно със сдъвканото ядене добре е болният да поглъща и по 1 детско хининче (от аптеката).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипки: 30 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 600 г вряща вода. Като клокне три пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75—100 г отварка от агримония, борови връхчета, гръмотрън (корени), широколистен живовляк (листа), исландски лишей, маточина, невен (листа и цвят), росопас, спирея (цялата билка с корените), цариче и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода. След това в понеделник, сряда и петък тестикулите се налагат с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен със 7 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, 1/2 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах и малко леко препечено брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата. Във вторник, четвъртък и събота се налагат с торбичка, напълнена с пресен топъл (36°С) селски хлебен квасец (гъсто замесен преди 4 часа), засилен със 7—9 маслини, счукани заедно с костилките, и 1/2 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах. Едновременно и в двата случая се поставя компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, и отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс, а на главата се слага „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. При главоболие главата се налага с „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7—9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани на ситно с корите (при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, счукани на каша), и отгоре се слага друга шапка от чорап. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През целия ден върху тестикулите се носи мушама от хаваджива (15 на 15 см), прикрепена с подходящ суспензор (продават се в санитарните магазини). Мушамата се носи 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Важни добавки:
1. Лапите от печен кромид лук и квасец може да се използват 2 вечери подред, като втората вечер се затоплят, а квасецът се подсилва с 1 супена лъжица нов квасец за нова ферментация.

2. През време на лечението тестикулите да се пазят от удар или притискане, да не се носят тежки неща и по възможност болният да има по-редки полови сношения.

eXTReMe Tracker