|
Share

* Разрушаване на тазобедрените стави
* Размекване, изкривяване на костите, разреждане на костното вещество
* Костни нарастъци (шипове)
* Изкривяване на краката

* Изкривяване на стъпалото
* Изкривяване на гръбнака (гърбици)
* Рахит при деца над 6 години
* Рахит при деца до 6 години

РАЗРУШАВАНЕ НА ТАЗОБЕДРЕНИТЕ СТАВИ

Признаци.
Болното ходи с изпъчен напред корем, чувствува болки в тазобедрената става и с развитието на болестта все повече накуцва, докато най-после отбягва и да ходи.

Предсказание.
Заболяването е много сериозно.

Лечение.
То е болнично. Народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взeма по 1–2 чаени лъжички (според възрастта) настойка от 3 цели пресни кокоши яйца и други, както при размекване на костите.

II. Десет минути след настойката да се изпива 1 чашка от 25–50 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, пача трева, спирея, росопас и смил – по 50 г от всяка. Две пълни супени лъжици от тази смес с 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и се варят на тих огън. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска (млечно-растителна) храна с повече плодове и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пуши и пие в стаята на болното).

Сутрин на закуска болният да изпива 1 чашка овесено мляко (2 супени лъжици овес, очистен и измит, се вари в 600 г вода 30 минути и се прецежда чрез изстискване), засилено с 1 чаена лъжичка счукани орехи, 1 супена лъжица мед и една филийка ръжен хляб. Преди обяд като аперитив да се изяждат 1–2 глави печен кромид лук със захар (пече се като ябълка и се яде без хляб). На обяд заедно с другата храна (винаги придружена със салата от червен кромид лук и магданоз по равни части и по малко от други любими салати с чист винен оцет и чист зехтин) може да изяжда и 50–100 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба. На вечеря да му се дава безмесна храна – кисело мляко с 1–2 чаени лъжички сурова настъргана целина, зеленчукови пюрета и тестени ястия, компоти и сурови плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали). След обяд и вечеря да се изяжда следната смес:1 чаена лъжичка  бъзов мармалад с 1/4–1/2 изравнена чаена лъжичка рафинирана сяра и 1/4 чаена лъжичка прах от опечен до бежов цвят джолан от теле, стрит на прах; след това да се изпие 1 кафена чашка от отварката, дадена по-долу вместо вода.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие следната отварка: 5 ореха, счукани с ядките и черупките, и 3 супени лъжици корени от обикновена коприва се варят в 1 л вода 20 минути, след това се прибавя по 1 супена лъжица жълт кантарион, жълт равнец и широколистен живовляк (листа), мед и 1/2 лимон. Вари се 10 минути и като изстине, се цеди.

III. Два часа след ядене да се изпива по 1 чашка от отварката по точка II.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма с 200–500 г топла вода, последвана от парен компрес на кръста и целия таз заедно с тазобедрените стави (една торбичка от тънко хасе (60 на 30 см), ушита на тегели по 2 см широки, напълнена със смес от 3 кг ситен чист промит пясък и 1 кг морска сол, загрети до търпима горещина и проверени на бузата), с продължителност 15–20 минути. След това болната става да се налага две вечери подред с торбичка от същото хасе, напълнена с топъл (37oС) пресен и гъст селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 3–5 супени лъжици запек, настъргани с кората, 5–9 сини сливи, смачкани без кокичките, 1/2 чаена лъжичка сяра на прах и 1/4 чаена лъжичка нишадър (от аптеката). На корема (отпред) се слага компрес от 2 бархетни парчета, натопени в топъл чай от бял равнец; на главата – „шапка” от суров зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а върху него вълнена шапка. Следващите две вечери подред – топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан, засилен с 9–12 сини сливи, смачкани без кокичките, 1 чаена лъжичка пудра захар, 1/2 лъжичка сяра, 1/4 лъжичка нишадър на прах и малко брашно от царевица за отнемане на излишната влага на лапата, компрес на корема и „шапка” от зелен лист прясно зеле, както по-горе. Държат се до сутринта.

V. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на корема, кръста и ставите, сухо изтриване и носене през целия ден на болната става мушама от хаваджива (20 на 20 см) с тропосано върху нея парче тънък найлон, добре набоден с дебела игла, за да диша кожата. Носи се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и се заменя с нова.

Неделя. Почивка от всичко; носи се само мушамата от хаваджива.

Важни добавки:


1. Лапите може да се използват 2 вечери подред, като квасецът се засилва на другата вечер с 2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. През време на лечението повече да се лежи, а по-малко да се ходи, и то само с патерици, за да не се пречи на лечението.

3. От майката се иска голямо търпение, за да се стигне до подобрения.


РАЗМЕКВАНЕ, ИЗКРИВЯВАНЕ НА КОСТИТЕ, РАЗРЕЖДАНЕ НА КОСТНОТО ВЕЩЕСТВО

Признаци.
Болки в засегнатите кости.

Лечение.
Провежда се от лекар. Народната медицина предлага общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взема по 1–2 чаени лъжички (според възрастта) настойка от 3 цели пресни кокоши яйца, залети в подходящ буркан със сока на 9 лимона, който да ги покрие с половин сантиметър отгоре. В него киснат 3–4 дни, за да се разтворят черупките им. След това с вилица се разбъркват, изваждат им се ципите и се добавя 50 г чист винен коняк и 200 г небетшекер, счукан на ситно. Държи се на студено място, за да не вкисне.

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, исландски лишей, кървав здравец (корени), орехови листа, росопас, спирея (цялата билка с корена), с прибавка на 1 лимон, разрязан на 4 части, се варят в 600 г вода 15 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или сироп по вкус.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, съдържащи повече витамин D в естествено състояние, или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пуши и пие в стаята на болното).

Сутрин на закуска да му се дава чаша сварено мляко с 1 рохко яйце и малко прясно несолено сирене с леко препечен хляб. На обяд като аперитив болното да изяжда 1 глава печен кромид лук или салата от сурови настъргани моркови с целина и ябълка по равни части, а обядът да се състои повече от кашави храни и зеленчукови пюрета с 50–100 г младо месо (агнешко, телешко, птица или прясна риба, варени или печени, не пържени). На вечеря безмесна храна, и то повече храни, съдържащи витамин D: краве мляко (прясно или кисело), сметана, рохко сварено кокоше яйце, прясно несолено сирене, жито, сварено като ашуре, с малко ядки от орехи и захар, пасирана супа. Да се взема и по 1–2 чаени лъжички бъзов мармалад.

Забележка.
От голяма полза е на обяд и вечеря пюретата и другите кашави храни да се поръсват с 1/4 изравнена чаена лъжичка прах от изгорен до бяло телешки джолан, стрит на брашно.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да се пие овесена отварка: 2 супени лъжици овес (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и се варят на тих огън 15 минути, прибавя се 1 супена лъжица шипка (плод), разрязани на по две; като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед или лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да се вземат 1–2 чаени лъжички сироп от алое арборесценс (трионче): на 10–15 зелени листа с общо тегло 200 г се махат бодлите и се смилат на каша; към нея се прибавят по 200 г чист пчелен мед и малага или чисто натурално червено вино; вари се във водна баня 30 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа и се държи на студено, за да не вкисне.

IV. Десет минути след сиропа да се изпиват 25–50 г (според възрастта) отварка от волски език – 100 г, зайча стъпка, мечо грозде, невен и медуница – по 60 г, акация (цвят), жълт кантарион, лайка и мащерка – по 40 г. Две пълни супени лъжици от тази смес се запарват с 600 г вряща вода и захлупени се варят 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави топла клизма с 200–500 г вода, последвана от частична топла баня (38°С за 10–15 минути) на засегнатите крайници с отварка от борови клони, полски бъзунек (цялата билка с корена) и овесена слама – по 1 двойна шепа от всяко в 1 кофа варова вода (500 г ситна негасена вар се изгасява с една пълна кофа чиста вода, бърка се и когато варта се утаи на дъното, а водата напълно се избистри, внимателно се излива в друга кофа, така че в нея да няма от варта. Казаните билки се варят 20 минути, след това се добавя 1 двойна шепа орехови листа и се вари още 10 минути. Преди снемането й от огъня се прибавя 100 г морска сол и като се разтопи, се снема и прецежда. Ако са засегнати костите на стъпалата с големия и малкия пищял, банята се прави до под коленете. Ако са засегнати китките с предлакътните кости, банята се прави до лактите. След банята се прави сухо изтриване и налагане на съответните кости с торбички от тънко хасе, напълнени с пресен топъл (36°С) селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен за всяко място с по 1–3 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората, и по 1 супена лъжица листа от магданоз, попарени, изстискани и нарязани на ситно. Отгоре се слага вълнен бинт, като едновременно с това на болното да се направи компрес на корема от 2 бархетни парчета, натопени в чай от орехови листа, на главата му да се постави „шапка” от зелени листа от прясно зеле, леко напръскани от вътрешната страна с малко оцет, а върху тях вълнена шапка и така да се спи.

Забележка.
С дадената отварка може да се направят 15 бани подред.

VI. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на подмишниците и корема, сухо изтриване и носене през целия ден върху засегнатите места парчета мушама от хаваджива, прикрепени или с чорап, или с фланелен бинт. Мушамите се носят 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и се заменят с нови.

VII. Лятно време между 10 и 11,30 часа да се направи слънчева баня на засегнатите крайници със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква или слънчево-пясъчна баня на цялото тяло до шията в горещ пясък, студен компрес на сърцето и с глава, запазена от слънцето (за да не получи болното слънчев удар), с продължителност, докато му са приятни, последвани от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода и сухо изтриване.

Важни добавки:


1. При липса на апетит всеки 3 часа на болното да се дава по 1 супена лъжица отварка от пелин (1 супена лъжица листа и цвят се запарват с 250 г вряща вода и се варят 5 минути; като изстине, се прецежда).

2. При слабо сърце или шум в него след закуска, обед и вечеря да се взема по 1 чаена лъжичка от следната смес: 150 г чист пчелен мед, 50 г кафе от фий и 10 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица.

3. По възможност болното да живее и играе повече време на чист въздух.


КОСТНИ НАРАСТЪЦИ (ШИПОВЕ)

Признаци.
Костни нарастъци от повърхността на костта, които стигат на големина до половин яйце.

Лечение.
Общо за засилване на организма.

I. Сутрин 20 минути преди ядене болното да взема 1–2 (според възрастта) чаени лъжички боров сироп: 70 зелени борови шишарки, всяка разрязана на 4 части, се заливат с 2 л вряла вода. Варят се 40 минути на тих огън, след което шишарките се изваждат с решетъчна лъжица и се изхвърлят, в отварката се прибавя 1 кг захар и се вари още 15 минути. Като изстине, се прибавя и 1/4 чаена лъжичка лимонтозу, за да не се захароса.

II. Десет минути след изпиване на сиропа и 10 минути преди обяд и вечеря да се изпива по 1 чашка от 25–50 г отварка от пача трева, полски хвощ и целина (листа и клонки) – по 100 г от всяка, бял равнец, маточина, мента пиперита, мечо грозде и миризлива теменуга – по 50 г. Три пълни супени лъжици от тази смес с 1 супена лъжица шипка (плод), разрязани на две, и по 1 изравнена лъжичка гръмотрън (корени), дилянка (корени) и резене (семе, от аптеката) се запарват със 700 г вряща вода и се варят на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда. При пиенето всяка чашка отварка да се засилва с 1/2–1 чаена лъжичка лимонов сок и малко мед по вкус.

Диета.
Вегетарианска (млечно-растителна) храна с повече плодове и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пие и пуши в стаята на болното).

На обяд заедно с другата храна, винаги придружена със салата от кромид лук, домати и магданоз по равни части с малко олио или зехтин и оцет по вкус, може да се изяжда и 50 г младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба. На вечеря – безмесна храна: кисело мляко с 1–2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, компоти или сурови плодове (винаги измити добре, защото се пръскат с отровни химикали) с малко препечен хляб. След ядене болното да взема по 1–2 супени лъжици бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) да пие отварка от дива шипка (14 клончета с дебелина около 1/2 см и дължина 5–6 см без листата се варят в 1 л вода 30 минути; като изстине, се прецежда).

III. Два часа след ядене да се взимат 1–2 чаени лъжички (според възрастта) сироп от алое арборесценс (трионче), виж казаното за лесно счупване на костите.

IV. Десет минути след ядене да се изпива 1 чашка от 25–50 г отварка от волски език и кървав здравец (корени) – по 100 г, широколистен живовляк (листа), зайча стъпка, листа от горска ягода, невен и цариче – по 60 г, акация (цвят), жълт кантарион, лайка (цвят) и мащерка – по 40 г от всяка. Три пълни супени лъжици от тази смес се запарват с 600 г вряща вода и се варят на тих огън 30 минути, за да изври отварката наполовина. Като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон както по точка II.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма с 200–500 г вода, последвана:

а) От цяла топла баня (37°С за 10–20 минути) с отварка от полски бъзунек (цялата билка с корена): 3–5 коренища и едно снопче борови клони се варят в казан с вода 20 минути. След това се добавят по 1 шепа орехови листа, бял равнец и здравец и се варят още 10 минути. Преди снемането на казана от огъня се прибавя и 1 шепа морска сол. След банята се прави сухо увиване с 1–2 одеяла; болното лежи така 1 час, докато се препоти, което се познава по изсъхналото чело. Или:

б) При невъзможност да се правят бани те може да се заменят с обличане на „мокра риза” (най-добре бархетна нощница, натопена в същата отварка), последвана от сухо увиване с хавлия и 1–2 одеяла. В тях се лежи 1 час, докато се препоти, след което се изтрива до сухо и преоблича със суха нощница. Или:

в) Нарастъкът се налага с парни компреси с торбички от тензух, напълнени с търпимо горещ полусварен ечемик (врял само 10 минути, за да може да се използува 2–3 пъти подред), с продължителност 10–15 минути, последвани от налагане на същите места с други торбички, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен за всяко място с по 3–5 сини сливи, смачкани без кокичките, 1/2 чаена лъжичка пудра захар и 1/4 чаена лъжичка рафинирана сяра (от аптеката). Вместо това същите места може да се налагат с топъл пресен бял дроб от агне или теле, нарязан на тънки филии, леко поръсени с черен пипер, закрепени с фланелен бинт. Едновременно с това да се направи коремен компрес от две парчета бархет, натопени в чай от бял равнец, върху който се слага сухо хасено парче и фланелен пояс; на главата „шапка” от зелен лист прясно зеле, леко напръскан отвътре с малко оцет, и над него шапка. Държат се до сутринта или докато досадят на болното.

VI. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на подмишниците и корема. Ако през деня има силни болки в костните нарастъци, те трябва да се увият с компреси от кисело мляко, поръсено с по 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах и сяра на прах, а над него – вълнен бинт или затоплени листа от полски бъзунек. До преминаване на болките болното или да гладува, или да му се намали храната наполовина (при това безмесна). След това да прави 10 дълбоки вдишвания през носа и издишвания през устата, които да се повтарят преди обяд и вечеря. За по-бързо разнасяне на костния нарастък добре е през деня върху него да се носи и парче мушама от стопена козя и конска мас.

Приготовление:
По 1 супена лъжица от двете се разтопяват в чист съд на тих огън заедно с 1 чаена лъжичка колофон (чамсакъз), счукан на прах, с прибавка на нишадър и чист пчелен восък по 1/2 чаена лъжичка и 5 зърна бяла дъвка (сакъз), също счукани на прах, без да завира. В тази гореща смес се натопява чисто парче прано хасе (30 на 30 см) и се мачка, докато хубаво се напои. Изважда се, опъва се да изстине и веднага отново се мачка в съда, докато попие всичката стопена мас. При последното изваждане, докато е още горещо и добре изопнато, парчето се поръсва с небетшекер (лята захар), счукан на ситно, и се оставя да изсъхне. При всяка употреба на тази мушама отрязаното парче се затопля и така закрепено върху нарастъка стои до вечерта.

Неделя – почивка от всичко.

При менструация топла баня не се прави.

VII. Лятно време между 10 и 11,30 часа да се правят слънчево-пясъчни бани (болното се зарива в горещ пясък до брадата, със студен компрес на сърцето и покрита глава с чадър или бяла кърпа, за да не получи слънчев удар), докато сърцето е спокойно. Щом почувствува неспокойствие, да стане и да се изтрие със сух пясък, след което или да се полее с 1 кофа слънчева вода (стоплена на слънцето вода), или да се изкъпе в реката или морето, докато му е приятно, като през цялото време плува, или стои във водата до шията, за да не простине. Вместо слънчево-пясъчната баня може да се прави слънчева баня на цялото тяло със зелени листа от репей, слънчоглед и др., докато на болното му е приятно, след което се изтрива до сухо и се изкъпва, както е казано вече.

Важни добавки:
1. Отварката за банята може да се използува 6 вечери подред, като през деня се покрива, за да не се замърси, а вечер се затопля до казаната температура.

2. Топли бани (които са много ефикасни) и „мокра риза” може да се направят до 40 всеки ден по една или през ден, но винаги с неделна почивка, а след 20-ата баня – задължителна почивка най-малко от 10 дни. През почивката се прилага казаното в точка V, буква в.

3. При отваряне на гнойна рана да се измива с кислородна вода (от аптеката) и след това да се превързва със следния домашен мехлем: 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 супена лъжица чист пчелен мед, 1 супена лъжица бяло брашно и 1 чаена лъжичка чист маслинен зехтин се бъркат на тих огън, докато сместа се сгъсти като мехлем, без да завира.


ИЗКРИВЯВАНЕ НА КРАКАТА

Причини.
Дължи се на рахит, счупване на една от костите на крака или изкълчване на колянната става.

Признаци.
Изкривяването може да бъде такова, че колената на детето да се допират едно в друго, или обратно, да се отдалечават и да образуват две дъги, извити навън. Може да бъде засегнат само единият крак или и двата, а се срещат случаи, при които единият крак е извит навътре, а другият – навън.

Предсказание.
Заболяването е сериозно.

Лечение.
Провежда се само от лекар. Народната медицина предлага общо засилване на организма и според причината на дефекта.

Ако се дължи на рахит, да се проведе съответното лечение. Всяка вечер преди топлата баня краката на болното да се масажират 3–5 минути.

При по-големите деца, които трябва да посещават училище, докато оздравеят напълно, може да се поставят шини. Когато изкривяването е много голямо, приготвят се специални апарати за двата крака от лекар-ортопед. При много тежки случаи, когато при шестмесечно природолечение не получим резултати, може да се прибегне и до операция.

ИЗКРИВЯВАНЕ НА СТЪПАЛОТО

Когато нервите на някои мускули на крака (краката) са парализирани, вследствие на което не функционират, противоположните мускули се скъсяват и кракът се изкривява.

Причини.
Изкривяването може да е вродено и придобито.

Вродените изкривявания се дължат на изменение на стъпалото поради неправилно развитие на костите още в утробата на майката. Значение имат и прекарани заболявания през време на бременността или при затруднено раждане.

Придобитите изкривявания се дължат на детски паралич, свиването на мускули и сухожилия поради изгаряния на кожата, възпалителни заболявания и пр.

Признаци.
Свиване на крака в коляното, вследствие на което детето е принудено да ходи на пръсти. Различаваме няколко изкривявания на стъпалото. Болното може да стъпва само на външната или само на вътрешната страна на стъпалото, или само на петата, или само на пръстите и т. н.

Предсказание.
Заболяването е сериозно.

Лечение.
Провежда се от лекар-ортопед. Народната медицина препоръчва веднага и енергично да се пристъпи към общо лечение, целящо да засили организма:

а) Първите 1–2 вечери подред да му се направи топла клизма (37 оС) най-добре с 200–500 г чай от лайка (според възрастта).

б) Всяка сутрин още в кревата на болното да се прави нежна разтривка на цялото тяло със суха ръка или сух четков масаж (3–5 минути), последван от хладка (25°С) фрикция на гръбнака (не гърба) с отварка от морски водорасли. Прави се от горе на долу от 3 до 5 пъти, след което, без да се изтрива, детето се оставя да полежи малко на гърба си, докато се стопли. Между 10 и 11 часа да му се направи слънчева баня със зелени листа с продължителност 10–30 минути, и то повече на гърба и краката, последвана от поливане на гръбнака със слънчева вода или кратко (3–5 минути) къпане в река или море.

в) Вечер преди лягане през вечер (понеделник, сряда и петък) да се прави лек масаж на болния крак (3–5 минути), последван от леко изтриване на гръбнака (1–2 пъти) от долу на горе с памуче, натопено в камфоров спирт, след което на гръбнака да се постави торбичка от тънко хасе (широко 10 см), напълнена с хладък селски хлебен квас (засилен с 5–9 сини сливи, смачкани без кокичките).

Едновременно с това компрес на корема (отпред), натопен в топла отварка от трина, и „мокри чорапи”, натопени в хладка (26°С) вода, и топла тухличка (шише) до стъпалата; държат се цяла нощ.

През вечер (вторник, четвъртък и събота) се прави цяла топла баня (36–37°С за 15–20 минути) с отварка от морски водорасли, борови клони, трина, орехова шума, корени от коприва и полски бъзак, овесена слама и морска сол.

г) При напреднали случаи за по-бързо излекуване болното може да носи апарат, който държи крака в нормално положение до оздравяването му.

Вътрешно.
Чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай). Пие се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по 1 винена чашка, подсладен с мед. Непосредствено след ядене на детето да се дава 1/4–1/2 чаена лъжичка прах от липови въглища с малко мляко и мед.

Диета.
Лека вегетарианска (млечно-растителна) храна с повече плодове и зеленчуци, слабо подкиселена.
Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пуши и пие в стаята на болното).

Вместо вода да се пие овесена отварка.

ИЗКРИВЯВАНЕ НА ГРЪБНАКА (ГЪРБИЦИ)

Формите на изкривяване на гръбнака са три – кифоза (изпъкнала дъга назад), лордоза (изпъкнала дъга напред) и сколиоза (изпъкнала дъга встрани).

Причини.
Кифозата (гърбицата) се образува най-често поради размекване на гръдните прешлени на туберкулозна почва и разрушаване на един или няколко прешлена на гръбначния стълб. Лордозата се развива обикновено вследствие на размекване и разрушаване на поясните прешлени, на болестно изменение на тазовите кости, а също и при сраствания на прешлените при т. нар. спондилартроза, или шипове на прешлените. Сколиозата се дължи на рахит, мускулна слабост, лошо положение на тялото при седене (особено сред учащите се), нееднаква дължина на двата крака.

Признаци.
На гърбицата обикновено се различават две форми – старческа и у подрастващи и млади хора със слабо телосложение (особено късогледи), които при писмена работа или четене наклоняват главата и гърба си напред. Кифозата се изразява в изкривяване на гръбнака между 6-ия и 9-ия прешлен. Лордоза се среща обикновено в поясната област и се състои в изкривяване напред на долните гръдни и поясните прешлени, поради което тазът се наклонява напред. Сколиозата е изкривяване на гръбнака встрани. Често бива и двойна – в гръдната част на една страна, а в кръста – в противоположната страна, така че линията на гръбнака има вид, подобен на буквата S.

Най-често и най-лесно това изкривяване става у хора със слаба мускулатура в периода на най-голямото израстване на организма, т. е. между появяване на вторите зъби и половата зрелост (пубертета).

Детската възраст от 6 до 10 години е времето за най-голямото развитие на сколиоза. Момичетата като по-слаби физически са предразположени към нея повече от момчетата. Сколиозата се развива повечето пъти незабелязано. Първото, на което обръщат внимание околните, е ненормалното положение на раменете, при което едното стои по-горе от другото. В това време (първата степен) може лесно да се спре развитието на заболяването.

Ако изкривяването достигне до формата на буквата S, сколиозата става от втора степен; нелекувана, тя дава цял ред изменения в прешлените, ребрата, лопатките и ключиците, които водят към 3-а степен на заболяването.

Предсказание.
Започналото изкривяване, ако не се лекува, върви бързо напред. Затова трябва да го лекуваме колкото може по-рано.

Предпазване.
Като се има предвид, че гръбначните изкривявания са трудно лечими, особено в напреднала възраст, по-добре е да предпазим децата от тази промяна, а това е много лесно. Достатъчно е да се взрем в причините и да ги отстраним.

Правилото за малките деца е борба с рахита, забрана на ранното (преди 8–9 месеца) изправяне на крака и сядане на кърмачетата.

Друго ефикасно средство против изкривяването на гръбнака е честото оставяне на детето (още когато е на 6 до 8 седмици) да лежи по коремче (за да го накараме да си вдига главата, та по този начин вратните и гръбначните мускули да се развиват по-силно), а по-късно и да пълзи. Детето не трябва да се оставя да лежи (спи) все на едната си страна, а да се мени положението му. Когато го носим на ръце (след като детето навърши три месеца), необходимо е носенето да става ту на едната, ту на другата ръка.

За предпазване на учениците от сколиоза най-голямо значение имат:

1. Писането с прави букви.

2. На чина детето седи нормално, ако всичките му стави на краката са сгънати под прав ъгъл. Височината на седалото на чина трябва да се равнява на 4/7 от височината на тялото. Чинът трябва да има облегалка, на която децата да се облягат.

3. Когато децата стоят прави, да стоят равномерно на двата си крака.

Лечение.
Провежда се от лекар-специалист. Тъй като изкривяването на гръбнака е сериозно страдание, при което е застрашен белият дроб, необходимо е да се вземат сериозни и навременни мерки.

Чрез простия природен начин на живот съразмерността на тялото може да се възвърне, особено у младите организми.

Лечението трябва да бъде насочено към отстраняване на основната причина. При изкривяванията, дължащи се на туберкулоза и рахит, трябва да се приложи лечението, което е дадено за тези болести. При изкривяванията, резултат на заболявания на костите, е необходимо да се прилага лечението, дадено за съответните болести на костите. Безспорно, че когато изкривяванията се развиват на почвата на размекване на костите, пълното излекуване е малко вероятно. Лечението обаче и в този случай трябва да бъде общо с цел да се укрепи болният организъм, без което е немислим всякакъв резултат – например при малокръвие да се приложи казаното за „Малокръвие”, при липса на апетит да се приложи казаното за „Липса на апетит и злоядство” и т. н.

При лечението на болни, при които причината не е установена, да се приложи следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болното да взема по 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) настойка от 3 цели пресни кокоши яйца, сложени в подходящ буркан, залети със сока на 9 лимона; киснат 3 дни, за да се разтворят черупките им. След това с вилица се разбъркват, изваждат се ципите им и се прибавя 200 г небетшекер (лята захар), счукан на ситно, и 30–50 г (според възрастта на детето) чист винен коняк, за да не вкисва бързо; държи се на студено.

II. Десет минути след настойката да се изпива 1 винена чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките, с прибавени по 2 супени лъжици корени от обикновена коприва, корени от кървав здравец и овес (зърна), варят се в 1500 г вода 15 минути, след което се прибавят и 4 супени лъжици от следната смес: агримония, борови връхчета, бял равнец, исландски лишей, пача трева, полски хвощ, росопас и спирея – по 50 г от всяка, и се варят отново на тих огън още 15 минути, след което веднага се прецеждат. Пие се подсладена с малко чист пчелен мед и лимон по вкус.

Забележка.
Добре е счуканите орехи да се завързват в торбичка от марличка, за да не драскат при прецеждането.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена слабо солена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.
Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пуши и пие в стаята на болното).

Преди обяд и вечеря детето да изяжда по 1 глава печен кромид лук без захар и хляб. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба със салата от кромид лук и магданоз по равни части и по малко от други любими салати с чист винен оцет и чист зехтин по вкус. На вечеря да му се дава безмесна храна – кисело мляко с 1–2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови пюрета, тестени ястия и компоти, а също сурови плодове и ядки от бадеми, орехи, лешници и други с малко препечен хляб. След ядене да взема и 1 супена лъжица (за деца по 1 чаена лъжичка) бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипки (25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се запарват с 500 г вряща вода; като клокне 3 пъти, се снема от огъня и се прецежда през кърпа). Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да се изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма с 200–500 г топла вода (според възрастта на детето), последвана през вечер:

а) От цяла топла баня (37°С за 10–20 минути) с отварка от полски бъзунек (цялата билка с корена и листата): 2–10 коренища (според възрастта) без плодовете, които цапат, и 1 снопче борови клони се варят 20 минути на тих огън в котел, пълен с вода; след това се прибавят по 1 двойна шепа орехови листа и трина и се вари още 10 минути. Преди да се снеме от огъня, се прибавя и 1 шепа морска сол; щом се разтопи солта, котелът се снема от огъня и се прецежда. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване, като болното лежи добре увито в хавлия и 1–2 одеяла 1 час за по-добро изпотяване, а след препотяването се облича чиста нощница. Или:

б) При липса на условия за правене на бани те може да се заменят с обличане на „мокра риза” (ушита от бархет, натопена в същата топла отварка и добре изстискана), върху която се слага хавлия; след нея – увиване на болното като бебе с 1–2 одеяла и така лежи 2 часа. След това се изтрива със сух пешкир и се облича суха нощница. Такива бани или обличане на „мокра риза” да се направят 30–40, като предварително сърцето на детето бъде прегледано от лекар. С една и съща отварка може да се направят по 5–6 бани в седмицата (от понеделник до петък, а събота и неделя да се почива). При всяко второ къпане водата да се затопля до казаната температура.

в) През вечер да се прави 1–2 пъти разтривка на гръбнака от долу на горе с кръгови движения с памуче, натопено в камфоров спирт, последвана от налагане на гръбнака с торбичка от тънко хасе (широка според изкривяването на гръбнака и дълга според дължината му), напълнена с пресен селски хлебен квасец, забъркан преди 4 часа, засилен (според възрастта на детето) с 4–10 супени лъжици сурови настъргани диви кестени или 4–10 лъжици млади пресни корени от полски бъзунек, счукани на ситно. Едновременно се слага компрес на корема от 2–4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец, а върху тях – сухо парче и фланелен пояс. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болното.

Забележки:
1. При главоболие на главата да се постави „шапка” от същия квасец с 3–9 супени лъжици диви кестени или корени от полски бъзак, а над нея – вълнена шапка.

2. При липса на условия за бани и „мокри ризи” болното може да се лекува само по точка в.

V. Сутрин се прави фрикция на гърба, корема, половите органи и подмишниците с хладка вода и сухо изтриване. След това на изкривения гръбнак се поставя подходящо парче мушама от хаваджива с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набоден с дебела игла, за да диша кожата. Мушамата се прикрепя с ширити и се носи 15 дни от едната и 15 дни от другата страна. След това се заменя с нова.

Важни добавки:


1. Ако от баните болното се почувства по-бодро и обнадеждено, че ще оздравее, може да ги продължи, докато направи 40 бани. Ако не се чувства добре от тях, да ги спре и продължи лечението си по втория начин (вж. буква в).

2. След баните болното да си почине най-малко 15 дни и тогава отново да продължи лечението по втория начин.

3. Щом физически закрепне, добре е към казаното да се прибави и съответната лечебна гимнастика под ръководството на методист по лечебна гимнастика в следния ред:

а) първата и втората седмица всяко упражнение да се прави по 1–2 пъти;

б) третата и четвъртата седмица всяко упражнение да се прави по 2–3 пъти;

в) петата и шестата седмица – по 3–4 пъти и т. н., докато през 20-ата се стигне всяко упражнение да се прави по 10 пъти; най-добре е болното да продължи така до пълното си оздравяване, след което е добре да продължава същата гимнастика;

г) всяко упражнение да се прави спокойно и правилно, като се вдишва и издишва правилно;

д) след всяко упражнение да се правят и по 2–3 дълбоки вдишвания и издишвания;

е) след всяко упражнение болното да се спира, за да си почине, особено ако чувствува лека умора;

ж) да се запомни, че в основата на всички тия упражнения лежи принципът: чрез разумна, бавна и предпазлива работа да се постигне засилване на мускулите и връзките на болните кости и по такъв начин да се придаде на изкривения гръбначен стълб естествена опора.

Препоръчва се 1–2 часа след закуска да се направят следните упражнения:

1. Утринна общоукрепваща гимнастика със съответното дишане.

2. Хвърляне на топка в баскет, катерене по шведска стена, увисване на цялото тяло и противоравно на изкривяването.

3. Упражнение с тояга, хваната в двата края и кръгово въртене пред гърдите и над плешките от ляво на дясно през главата и обратно.

4. Много полезно е и упражнението за изтегляне на гръбнака: в первазите на двете противоположни стени в стаята се завинтват по две кукички на ширина, отговаряща на ширината на гърдите на болното. От едната страна на кукичките се завързват две въженца с възли на края, а на другите две въженца – с примки, направени с възглавнички. Дължината на въженцата трябва да бъде такава, че болното, като легне на пода и като му се закрепят с примките краката при глезените (за да бъдат неподвижни), с ръцете си да се улови за възлите на другите две въженца. От това основно положение то почва да дърпа въженцата с възлите и така изтегля гръбнака си. Прави се до лека умора и с равномерно дишане.

5. След всяко упражнение – дълбоко бавно вдишване, максимално задържане на въздуха в гърдите и силно издишване.

6. През лятото от голяма полза са и слънчевите бани със зелени листа или слънчевите бани на горещ пясък по начина, даден за рахит. Прилагането им отменя всички приложения, дадени както за вечерта, тъй и за сутринта.

7. Такива болни деца и даже по-възрастните са длъжни първите 4–8 седмици от началото на лечението постоянно или повечето от времето да лежат (предимно на корема или настрани, а като изключение за малко време на гърба) на равно легло, за да се подпомогне изравняването и изправянето на отделните части на тялото. В случая най-добри са равномерно напълнените дюшеци. Едва след 4–8 седмици от започване на лечението може да се разреши на малките деца да пълзят.

Самовнушение с общата формула: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре”.

При лечението да се помни, че това страдание се лекува бавно, и то ако не е много напреднало.


РАХИТ ПРИ ДЕЦА НАД 6 ГОДИНИ

За деца над 6 години може да се приложи и следното лечение: вътрешно, преди ядене и диета, както при деца под 6 години.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) особено препоръчителен е чаят от ябълки.

Приготовление.
Нарязва се ябълката на ситни парчета заедно с кората и семките, поставя се в чайника и се залива с вряла вода. След това чайникът се поставя в гореща пещ да постои два часа. Така ябълковият чай е готов за употреба, Подслажда се най-добре с мед. На литър вода са достатъчни 3–4 ябълки. Разбира се, колкото ябълката е по-фина на вкус, толкова чаят ще бъде по-хубав и вкусен.

Два часа след ядене болното да взема 1 винена чашка от 50–75 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, мента пиперита, синя тинтява, спирея, росопас – по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес се слага в 500 г вряща вода и се вари 15 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или сироп и лимон по вкус.

Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма с 250–500 г топла вода, последвана в понеделник, вторник и сряда от парни компреси на гърдите, гръбнака или тазобедрените стави (според това, кои от тях са засегнати) с торбичка, напълнена или с търпимо горещ полусварен ечемик (варен само 10 минути, за да може да се използува 2–3 вечери подред), или с търпимо гореща сол с продължителност около 10–20 минути; следва сухо изтриване и налагане на същите места с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас (забъркан гъсто преди 4 часа), засилен на всяко място с 1/4 до 1/2 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката), едновременно съчетани и на корема с компрес от 2 бархетни парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (3 супени лъжици в 600 г вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда); в областта на щитовидната жлеза (отпред на гушата) се слага торбичка, напълнена с чист пресен селски хлебен квасец; на главата – цяла „шапка”, напълнена с чист пресен селски хлебен квас, засилен с 3–7 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората. Държат се цяла нощ или докато досадят на болното.

Четвъртък, петък, събота:

а) топла баня (37°С за 10–15 минути) с отварка от борови клонки с шишарките и овесена слама по 1 хватка и 1–2 двойни шепи дъбови кори: в 1 котел с вода се варят 20 минути; след това в същата отварка се добавят още по 1 двойна шепа орехови листа и здравец (листа и корени), 2–3 двойни шепи трина и 1 стиска морска сол; вари се отново още 10 минути, след което се снема от огъня и се прецежда (ако има нужда същите билки още веднъж да се сварят, втория път се варят само 15 минути); след банята се прави сухо увиване на болното с хавлията и 1–2 одеяла до шията за по-добро изпотяване, а след препотяването (ако не е заспало) му се прави фрикция на цялото тяло с хладка вода; ако детето е заспало, преоблича се внимателно със суха нощница, за да не се събуди; или:

б) обличане на „мокра риза” (най-добре с нощничката му), натопена в същата отварка; след това се увива в 2–3 одеяла и лежи в тях 2–3 часа; или:

в) при липса на условия за горните приложения да се повтори същото лечение, дадено за понеделник, вторник и сряда.

Важни добавки:
1. Ако стъпалото на детето е деформирано (извито навътре или навън), в понеделник, вторник и сряда да му се правят парни компреси на болното стъпало (стъпала). В останалите дни след топлата баня да се поставят на стъпалата и до над глезените торбички, напълнени с топъл пресен и гъсто замесен селски хлебен квас; торбичките отвън да се обхващат от малки шини, приготвени от мукава, които държат стъпалото в естествено положение, и така леко да се бинтоват, за да може детето да спи спокойно. Това се прави, докато напълно се оправят стъпалата му.

2. Ако болното има изкривени крака във вид на буквата О, всяка вечер трябва да се повиват, както се повива бебе, докато се изправят от само себе си. Ако коленете са деформирани, тогава и те да се налагат с торбички с квасец, както е казано в точка 3.

3. Ако краката му са изкривени във формата на буквата Х със или без деформирано коляно, коленете да се налагат с торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас, засилен за всяко място с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката). Освен това всяка вечер между коленете и глезените на болното да се поставят малки възглавнички, напълнени с пух, след което краката му се забинтоват отвън най-добре с широк ластичен бинт за по-бързото им изправяне.

4. Ако болното има „птичи гърди” или ребра, издадени навън, вечер след парните компреси върху гърдите или ребрата да се налагат: една вечер с тънки филийки около 1/4 см от бял агнешки или телешки дроб, поръсен с чер пипер; втората вечер – с тънки филийки от агнешко или телешко месо, поръсени със захар; третата вечер – с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах. Държат се цяла нощ. През деня същите места да се бинтоват с ластичен бинт във вид на колан.

5. Ако гръбнакът на болното е слаб или слабо изкривен, всяка вечер да се налага с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 3–5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, с 1–2 супени лъжици прясно попарени, изстискани и ситно нарязани листа от магданоз и с 3–5 сини сливи, киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките.

6. Ако болното има черни и ронливи зъби, всяка вечер да му се правят парни бани на лицето с чай от лайка или пък гореща баня на долната челюст (39оС за 5 минути, вж. том I), последвани от меняваща баня на краката до под коленете (42 °С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди – 5 пъти).

Сутрин. Сух четков масаж на цялото тяло с продължителност 3–5 минути.

Неделя. Почивка от всичко, съчетана с баня за чистота.

При менструация – пълна почивка от всичко.

Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа:

а) за по-малките деца да се прави слънчева баня на цялото тяло със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква и с глава, покрита с бяла кърпа или чадър, за да не получат слънчев удар, с продължителност, докато е приятна на детето; или:

б) за по-големите деца – слънчево-пясъчна баня, легнало по гръб върху търпимо горещ пясък и зарито до шия в него с глава, покрита със зелени листа от 1 репей, слънчоглед или тиква; лежи се така 10–15 минути или докато досади на болното. И в двата случая следва поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода, в която от вечерта са киснали 2 шепи орехови листа и стиска морска сол, или за по-големите деца – кратко къпане в река или море (5–10 минути), последвано от сухо изтриване.

Забележки:
1. През деня малкото да се оставя да пълзи или да ходи свободно, за да му заякне гръбнакът.

2. При хубаво време да се извежда навън най-малко по два пъти на ден (преди обяда и 2 часа след него) най-малко за по 1–2 часа на огрято от слънцето място.

3. Щом детето изяви желание да се вози на велосипед, да му се купи такъв с 3 колела, а след 1–2 месеца и с 2 колела.

4. Добре е детето през деня (ако не е много горещо) да носи на засегнатите от рахита места (гръбнака, гърдите, тазобедрените стави или пък деформираното стъпало) мушама от хаваджива.

РАХИТ ПРИ ДЕЦА ДО 6 ГОДИНИ

Рахитът е хронична и в повечето случаи тежка болест у децата, при която става размекване на костите и отслабване на гръбната мускулатура.

Главната причина е липсата на чист въздух (непроветрено жилище) и недостиг на витамин D, недостатъчно сгряване на жилището от слънцето и непълноценно изкуствено хранене. Кърмачетата, които се хранят с брашнени храни, заболяват по-лесно от рахит и липса на витамини А и D. Значение има също недохранването на децата или пък пиянството на бащата или майката. За появата на рахита спомагат още и дълготрайни възпаления на носа, гърлото, хронични пневмонии, възпаление на пикочния мехур и червата, а също и заболяване на щитовидната жлеза.

Напоследък рахитът значително е намалял поради подобрените условия на живот и ефикасната профилактика с витамин D.

Признаци.
Болестта се проявява в края на първата и през втората година. Детето има продължителни стомашни разстройства (диария, подут корем), зелено оцветяване на изпражненията и урината, безпокойство през нощта, бледа кожа и подпухналост на лицето, отпусната мускулатура, силно потене на главата, склонност към хрема и упорити катари на дихателните пътища. По-късно се забелязват явни разстройства в растенето на костите. Костите на черепа се затварят по-късно, отколкото у здравите деца. Черепът има квадратна вместо обла форма. Зъбите израстват по-късно, неправилно и са трошливи и черни. Ребрата хлътват и гръдният кош придобива форма на птичи. Краката се изкривяват във формата на буквата О или Х или пък добиват слабо овална форма, гърбът е дъговиден, изпъкнал и коремът изпъква напред.

Рахитичните деца са зле настроени и склонни към спазми: детето внезапно се опитва да поеме мъчително въздух, протяга безпомощно ръце, извива очи, извиква и лицето му става червено-синьо. След минута спазъмът отслабва, последван от свирещо дишане.

Предпазване.
За да се предотврати рахитът, бременната и кърмещата жена трябва да ядат храна, богата с калций и витамини – плодове, салати, зеленчуци (особено сурови моркови), чер тричав хляб, картофи, ориз, булгур, овесени ядки, краве масло, яйца, черен дроб и др. Всяка майка трябва да се стреми да кърми детето си по-дълго време, а също редовно да го изнася на чист въздух и слънце още в първия месец след раждането. Отначало то трябва да се извежда 10–15 минути и постепенно да се свиква да стои по-дълго време на открито и в хладно, и в топло време. И в зимни дни (когато няма вятър) по обяд децата могат да се извеждат на разходка (с изключение на много влажно и студено време). Детето винаги трябва да стои в добре проветрена и затоплена стая. През лятото да се извежда сутрин и след обяд (когато се разхлади). За да не се изкривяват краката на детето, не бива преждевременно да се изправя и да се кара да ходи. Това ще стане от само себе си, когато заякнат костите му.

Усложнения.
Нелекуван навреме и правилно, рахитът дава „птичи гърди” и меки кости.

Лечение.
Веднага да се потърси детски лекар.
Народната медицина препоръчва общо засилване на организма.


За деца до 6 години
I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене се взема по 1–2 чаени лъжички (според възрастта) настойка от три пресни кокоши яйца, залети със сока на 9 лимона и т. н. (вж. „Водноглавие”).

II. Десет минути след настойката да изпива 1 чаша от 25–50 г (според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, исландски лишей, орехови листа, спирея, подъбиче и хмел (шишарки) – по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с 1 чаена лъжичка кора от млад летен дъб (ситно счукана) се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън отварката се вари 15 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета.
Вегетарианска храна (млечно-растителна) с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риба. При това храната да бъде слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет.
Люто, алкохол и тютюн – не (да не се пуши и пие в стаята на детето).

Сутрин на първа закуска на детето да се дава една чаша от 100–150 г овесено мляко: 3 супени лъжици очистен овес (проверен да не мирише на мухъл и да не е горчив и твърд) се вари в 1 л вода, докато се разпукат всички зърна, след което се прецежда през тънка кърпа, подслажда се с мед или захар и лимон по вкус. Дава се заедно с парче леко препечен хляб, намазан с малко масло и конфитюр или сирене. На обед заедно с другата храна може да му се дава и 50–100 г младо месо – агнешко, телешко, птица или прясна риба, и то винаги варена или печена (не пържена). Винаги да се предпочита храната да се дава на болното в естествен вид, защото витамин D е извънредно чувствителен към загряване. Да му се дават предимно сурови плодове, краве масло, сметана, прясно и кисело мляко (най-добре подквасено вкъщи), прясно кокоше яйце (сварено рохко), прясно несолено сирене, ашуре от жито с малко орехи, счукани на ситно, и подсладено с мед или захар. Полезно е храната му да се соли и с върха на ножа с чиста бяла пръст (болус алба) от аптеката, защото и тя укрепва костната система и действува тонично (активно на вътрешните органи). На вечеря – безмесна храна: кисело мляко, засилено с 1–2 чаени лъжички сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, компоти с леко препечен хляб. След ядене през есента и зимата се дават по 1–2 перли рибено масло по указание на лекаря.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, детето да пие чай от овес (зърна): 2 супени лъжици от него в 600 г вода се варят 20 минути и веднага се прецеждат. Пие се подсладен с мед или захар и малко лимон по вкус.

III. Два часа след ядене болното да изпива 1 чашка отварка от агримония, борови връхчета и др. (вж. точка II от плана).

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) клизма със 150–500 г (според възрастта) топла вода или чай от лайка (цвят, попарва се като обикновен чай), последвана от цяла топла баня до шията (37 °С за 10 минути) с отварка от борови клони (с иглите и шишарките им) и овесена слама по 1 снопче и една двойна шепа дъбови кори (ситно нарязани); в един котел с вода се варят 20 минути, а след това в същата отварка се прибавят и по една шепа орехови листа, здравец (листа и корени) и трина (цветът на сеното) и се варят още 10 минути; преди котелът да се снеме от огъня, се прибавя и 1 шепа морска сол. Щом солта се разтопи, котелът се снема от огъня и като изстине до 38 oС, се прецежда; ако отварката е малко за банята, долива се още малко топла вода. След банята се прави сухо увиване с хавлията и 1–2 одеяла – детето се завива плътно до брадичката и лежи така около 1 час, за да се изпоти и препоти (последното се познава по изсъхване на челото му), след което се изтрива до сухо и преоблича в суха нощница.

Забележка.
С една и съща отварка може да се направят 3 вечери подред бани, като след последната баня детето се измива с цяло яйце (белтък и жълтък, разбити заедно) и след това се облива с чиста топла вода.

V. Сутрин. Ако е студено, под одеялото на болното да се направи сух четков масаж на тялото (за малките деца вместо четка се употребява кадифена ръкавица с 1 пръст) с продължителност от 1 до 3 минути; ако е топло времето или помещението, може и навън от завивката му.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

Внушение. С формулата: „Миличко, спи спокойно. Болестта ти от ден на ден минава и в най-скоро време ще оздравееш”.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

Още...

ЗАБОЛЯВАНЕ НА КОСТИТЕ

Ежедневно се пият по четири чаша чай от бял равнец, тъй като. поради кръвопречистващото си действие, белият равнец се отразява благоприятно на костния мозък. С цел прочистване на кръвта се пият и по две чаши чай от невен и две чаши чай от коприва (да се прилагат по възможност пресни билки!). На четвърт литър вода се пада една препълнена чаена лъжичка билки. Допълнително към това, в една чаша чай се сипва една супена лъжица шведска горчивка и тази чаша, съответно разпределена, се пие при всяко ядене, и то половин час преди и половин час след всяко ядене по половин чашка. Същевременно по няколко пъти на ден се правят разтривки с тинктура от бял равнец (виж "Видове приложения" при "Бял равнец"), тинктура от зарастличе (виж "Видове приложения" при "Зарастличе") и шведска горчивка.
Ако въпреки това на костта се е установил тумор, тогава лечението се провежда съгласно "Злокачествени тумори". Ако болките в костта са причинени от метастази, трябва да се цери онова място, от което излизат метастазите.

Безценните рецепти на Мария Требен

eXTReMe Tracker