|
Share

* Хълцане
* Тонически спазъм на диафрагмата
* Паралич на диафрагмата
* Диафрагмална херния
* Гълтане на въздух

ХЪЛЦАНЕ

Хълцането е спазъм (конвулсия) на диафрагмата.

Причини.
При здрави хора хълцане настъпва при преяждане, препиване, употреба на суха или неумерено студена или пък гореща храна, от силно душевно вълнение, от бързо ядене, при изстудяване на тялото и други.

Хълцането може да придружава и някои нервни заболявания, заболявания на централната нервна система, на стомашно-чревната и други. При пробив на стомашна или дванадесетопръстна язва, при гнойно възпаление на жлъчния мехур, при пробив на нагноил апендицит, при сплитане на червата, при заклещена кила и др. хълцането се явява важен признак на развиващ се остър перитонит. С други думи, хълцането може да бъде признак на нещо съвършено леко или за нещо крайно тежко.

Признаци.
В леки случаи хълцането преминава за малко време. В тежки случаи продължава непрекъснато с дни и човек се измъчва.

Предсказание.
Обикновено е благоприятно за леките случаи. Когато е проява на друго заболяване, прогнозата зависи от него.

Лечение.
При здрави хора обикновено хълцането престава скоро от само себе си. Понякога то спира и от продължително задържане на дишането, от гълтане на глътка студена вода, подкиселена с лимон, която да се задържи в устата, като се запушва в това време носът, или пък от бързо изпиване на чаша вода.

Когато хълцането придружава друго заболяване, лекува се самото то. За облекчаване на отделните пристъпи на хълцане много помагат следните средства: цяла гореща баня (39-40 °С за 15-20 минути) или парни компреси (най-добре с търпимо горещ сварен ечемик) за 30 минути на долната част на гърдите и на задната част на шията (тила), или синапови лапи, поставени на същите места, както и парните компреси, или пък сухи горещи трици и др. След парната баня, а също и след парните компреси, синаповите лапи и горещите трици на болния непременно да се постави и коремен компрес, натопен или в хладка отварка от трина, или във вода и отгоре топло шише или грейка; държи се 2-3 часа. Тези процедури могат да се повторят сутрин, обед и вечер. При мозъчни заболявания коремният компрес винаги да се съчетава с цяла „шапка“ на главата с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан отпреди 4 часа и засилен с 6 супени лъжици суров кромид лук, на ситно нарязан и забъркан с 3 супени лъжици готварска сол) или пък със сурови картофи, настъргани на ренде за дюля, полети с 1 кафена чашка оцет и добре изстискани; отгоре се поставя вълнена шапка. Държат се, докато спре хълцането. Освен казаното полезни са и дълбоките дишания с бавни издишвания правят се всеки 1/2-1 час по 10-20 пъти.

Вътрешно.
Или горещ чай от лайка, или гореща отварка от анасоново семе от аптеката (1 чаена лъжичка семе в 500 г хладка вода се вари 10 минути, като изстине, се прецежда), или гореща отварка от копърово семе (вари се като анасоновото семе), или пък отварка от джоджен с чер пипер (1 супена лъжица листа от джоджен и 5 зърна чер пипер в 250 г вода се варят 10 минути). Всички изброени отварки се пият всеки 3 часа по 1 чаша от 100-150 г. Ако хълцането не спре, 20 минути след това се дава на болния 1 чаена лъжичка счукана на ситно захар, разбъркана с чаена лъжичка винен оцет, или пък сок от кромид лук (една до две глави кромид лук се счукват в хаванче или се настъргват на ренде, сокът им се изцежда в кафена чашка, която се дава на болния да пие, докато хълцането престане).

Диета.
Лека природосъобразна, млечно-растителна храна, без сух фасул, леща, грах и други, които дават газове.

ТОНИЧЕСКИ СПАЗЪМ НА ДИАФРАГМАТА

Това е много опасно заболяване.

Причини.
Раздразване на нервните центрове при епилепсия, тетанус и други.

Признаци.
Извънредно затруднено дишане, и то само с горната част на гръдния кош, когато долната му част в повечето случаи е силно издадена напред и не може да вземе участие в акта на дишането. Пулсът е слаб и бърз, кожата на цялата горна повърхност на главата е студена, бледа или жълтовата.

Лечение.
За прекратяване на спазъма и отстраняване на опасността от задушаване обикновено се употребяват парните компреси на долната част на гръдния кош и на съответната част на гърба. Най-добре е те да се правят с търпимо горещ сварен ечемик и да се налагат до 30 минути. Още по-полезни са целите горещи бани (39-40оС за 20-30 минути) по 2-3 пъти на ден. Парните компреси и горещите бани да бъдат последвани от коремен компрес, натопен в топла отварка от трина или вода и съчетан с цяла „шапка“ на главата и торбичка на гръбнака със селски хлебен квас, засилен с кромид лук (вж. „Хълцане“). Коремният компрес се държи сутрин и обед по 2-3 часа, а вечерният цяла нощ; сутрешният квас до вечерта, а вечерният цяла нощ.

Вътрешно.
Отварка от анасон и лайка. В 500 г чай от лайка се слага 1 чаена лъжичка анасон, ври 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се всеки 3 часа, докато мине спазъмът.

Диета.
Виж при „Хълцане“.

ПАРАЛИЧ НА ДИАФРАГМАТА

Параличът на диафрагмата е или самостоятелно заболяване, или пък е последица от друго заболяване.

Причини.
Разстройство на централната нервна система предимно главния мозък, или последица от друг паралич на тялото.

Признаци.
Болният диша само с горната част на гръдния кош, долната му част остава неподвижна и вместо при дишането да се изпъва, тя даже се смалява. Освен това изкачването по стълби и високи места, вдигането на тежки предмети, произнасянето на дълги речи и т. н. извиква у болния повече или по-малко силни разстройства на дишането (недостиг на въздух).

Лечение.
Общо и по начина, изложен за болестта, която го е предизвикала. Ако не е известна, да се лекува по начина, даден за тонически спазъм на диафрагмата с добавка: в случая са полезни и масажите на гърдите, гърба и стомаха (те заменят горещата цяла баня или пък парния компрес), последвани също от коремен компрес, съчетан с цяла „шапка“ на главата и торбичка с квас на гръбнака.

ДИАФРАГМАЛНА ХЕРНИЯ

За преминаването на хранопровода и големите кръвоносни съдове в диафрагмата съществуват отвори. При вродено или придобито разширение на диафрагмалните отвърстия през тях в гръдната кухина могат да проникнат коремни органи (част от стомаха, червата) и да образуват т. нар. диафрагмална херния.

Признаци.
Хернията може да протече без прояви, а може и да предизвиква болки, нарушено хранене, оригване, понякога задух и сърцебиене.

Предсказание.
Благоприятно, но болният има почти непрекъснато оплаквания.

Лечение.
Болният не трябва да извършва тежка физическа работа, да не носи пристягащи колани в коремната област, да не допуска запек. Добре е да спи на висока възглавница. Необходимо е по-пълните хора постепенно да отслабнат. При по-тежки случаи се прилага хирургично Лечение.
Народната медицина използва следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене при силни болки в стомаха и коремната област болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 3 цели пресни кокоши яйца се разбиват хубаво и към тях се прибавя 1/2 кг разтопен чист пчелен мед, след това се прибавят с непрекъснато бъркане 3 месести лимона (предварително нарязани, изстискани и смлени на машинка за месо без семките), 1-2 супени лъжици жълт кантарион цвят (предварително изсушен в леко затоплена фурна, счукан в дървен хаван на прах и пресят) и накрая се прибавя 1/2 л чист маслинен зехтин, и то капка по капка, като непрекъснато се бърка, за да не се пресече сместа.

При липса на болки в стомаха или коремната област болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 1/2 л чист маслинен зехтин, сварен с по З супени лъжици цвят от червен и жълт кантарион и мента пиперита във водна баня се вари 1 час, почива 3 дни и се прецежда.

II. Двадесет минути след вземане на едно от горните средства да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от жълт кантарион, живовляк широколистен, мащерка, мента и слез по 50 г от всички. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително запечено) и 1 изравнена чаена лъжичка анасон се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска храна, слабо солена.
Люто, кисело, алкохол и тютюн не!
Или пък обикновена храна с добавка преди обяд и вечеря болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб).

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска).

На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб. След обяд и вечеря по 1-2 печени ябълки със захар и след това по 1 кафена чашка кафе от фий, опечено до бежов цвят и подсладено със захар или мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от бял равнец (запарва се като чай от лайка).

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка от 75 г отварка, както в точка II.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред топла клизма с чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряла вода и кисне захлупено 1/2 час, след което се прецежда). Подир това само при запек топла клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от поставяне на корема и на тила на торбички, напълнени с хладка лапа от сурови, стрити на ренде за дюли картофи, полети с 1 чаша хладко сурово мляко киснат в него 1/2 час и се изстискват добре. Държат се до сутринта.

V. Сутрин. Ако болният чувства болки под лъжичката, на същото място се залепва 1/2 глава суров кромид лук с коренчетата нагоре, прикрепя се с бинт и се носи през целия ден.

ГЪЛТАНЕ НА ВЪЗДУХ

Диафрагмата е мускулна преграда, която отделя гръдния кош от коремната кухина. Тя е закрепена за гръдната кост, последните долни ребра и гръбначния стълб.

Диафрагмата не е плоска преграда, а изкорубена нагоре във вид на купол и затова освен белите дробове и сърцето, в гръдния кош попадат и намиращите се под нея коремни органи: черен дроб, далак и бъбреци.

Причини.
Някои хора при хранене поглъщат голямо количество въздух, след което оригват.

Лечение.
Народната медицина препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене, ако поглъщането на въздух е във връзка със стомашно заболяване, болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 1 л чист маслинен зехтин, сварен с 3 супени лъжици червен и жълт кантарион (цвят и листа) и мента пиперита (листа и цвят). Във водна баня се вари 1 час, почива 12 дни и се прецежда през тънка кърпа и чрез изстискване.

Ако гълтането на въздух е във връзка със сърдечно заболяване, болният да взема по 1 супена лъжица смес от 200 г чист маслинен зехтин, 200 г лимонов сок, 12 г обикновена валерианова тинктура, 12 г тинктура от глогов цвят и 2 г камфор на прах (от аптеката).

II. Двадесет минути след настойката или сместа, ако гълтането на въздух се дължи на стомашно заболяване, болният да изпива 75 г отварка от бял равнец, червен и жълт кантарион, мента пиперита, майоран, риган, салвия и синя тинтява по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка и на по 1 изравнена чаена лъжичка копърово и анасоново семе в 500 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Ако гълтането на въздух има връзка със сърдечно заболяване, болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 80 г, глог (цвят) 60 г, бъзов цвят, буков мъх, дилянка (корени), маточина, мащерка и чубрица по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета.
Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци(винаги добре измити) за предпочитане повече варени или печени, но да не се ядат горещи, а само топли. Храната да е сготвена с масло или маслинен зехтин, за да не дава киселини, при това всеки залък да се дъвче, докато стане на водна каша. Храната да е умерено солена.
Люто, кисело, алкохол и тютюн не!
Или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.

Преди обяд и вечеря да се изяжда и по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб.

На обяд заедно с другата храна болният може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птици или прясна риба (речна или океанска).

На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб. След ядене при газове да взема по 1 бучка захар с 5-10 капки анасоново или пък камфорово масло (от аптеката), или 3 пъти на ден по 1 кафена чашка отварка от джоджен. При хълцане болният да взема по 1 чаена лъжичка пудра захар с няколко капки чист винен оцет, а при киселини в стомаха да изпива по 1 супена лъжица сок от прясно рендосан и изстискан картоф.

Забележка.
Строго са забранени всички видове газирани питиета, а също и говоренето през време на храненето.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от босилек (2 супени лъжици листа и цвят от босилек се запарват в 500 г вряща вода и се варят на тих огън 5 минути, като изстине, се прецежда) или отварка от джоджен (вари се като първата).

III. Два часа след ядене и за двата случая за успокояване на нервите да изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек, бъзов цвят, джоджен, лавандула, лайка (цвят),  цвят от липа, маточина, магданоз и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка и на 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма или с топла вода, или още по-добре с анасон и лайка (1 супена лъжица анасон в 1 л чай от лайка се вари 10 минути), последвана от разтривка на гръбнака с памуче, натопено в камфоров спирт, и то от долу на горе във вид на малки кръгове 1-2 пъти. След това гръбнакът се налага с торбичка от тънко хасе, широка 10 см и дълга според дължината на гръбнака и напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан гъсто отпреди 4 часа и засилен с 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах). А на корема се поставя торбичка от същото хасе, ушита нторбичка от тънко хасе, широка 10 см и дълга според дължината на гръбнака и напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан гъсто отпреди 4 часа и засилен с 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах). А на корема се поставя торбичка от същото хасе, ушита на три джоба, напълнени с топла лапа: една вечер от джоджен (листа и цвят), сварен и добре изстискан, или пък от картофи, сварени на пара, нарязани на ситно, смачкани с люспите и поръсени с 1 супена лъжица ситна захар; втора вечер от зелени листа на дюля, попарени с вряло мляко, киснали в него 20 минути и добре изстискани, или с прясно зеле, на ситно нарязано и засилено с 1 китка листа от магданоз, нарязани и сварени със 100 г прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе, а преди поставянето поръсена с 1 супена лъжица ситна захар; или пък от праз лук (бялата му част), засилена с 1 китка магданоз, на ситно нарязан и сварен със 100 г мляко, а след това поръсена с 1 супена лъжица захар; отгоре се слага вестник и вълнена обвивка.

Едновременно на тила се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с 1-2 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), а на носа питка от същия квасец с книжка отгоре. При слюнкотечение на гърлото се поставя торбичка със същия квасец, засилен на върха на ножа с нишадър на прах. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре и по-добре“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата. Упражненията се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя. Ако болният не е добре, лечението продължава, ако е добре пълна почивка от всичко. Пият се само билките и се спазва диетата.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа слънчева баня на корема със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква (главата запазена от слънцето със зелен лист, бяла кърпа или слънчобран) с продължителност от половин до един час, последвана от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или пък от речна или морска баня за 5-10 минути.

Забележка.
При желание изброените лапи може да се заменят с една или две по избор. Те могат да се използват 2 вечери подред, ако през деня се държат на студено, а вечер се затоплят, като квасецът преди поставянето му се засилва с 2-3 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА-РЕЦЕПТИ ПЕТЪР ДИМКОВ

eXTReMe Tracker