|
Share

Като живи същества, ние сме в постоянен обмен с околната среда. Съзнаваме или не, ние сме в непрекъснат процес на изграждане и разграждане. Нашето съществуване е затворено между тези два полюса; животът е възможен, само когато е задвижван от тези две колела.

За да протича в нас енергия, ние трябва да приемаме и отдаваме. Онова, което приемаме, което ни изгражда и движи, се нарича

ХРАНА
Животът има прости основни закони: Ако вие скочите от десетия етаж, независимо колко добър човек сте, ще загинете. По същия начин, когато се храним с правилната храна, ние сме здрави и жизнени. И обратно - независимо какво друго ще направим, ако се храним нездравословно, ние се разболяваме. Искаме или не, ние сме изградени от храна.

МОЖЕМ ДА ПРОМЕНИМ ВСИЧКО ДРУГО В ЖИВОТА, НО АКО НЕ ПРОМЕНИМ ХРАНАТА, НЕ МОЖЕМ ДА ПОСТИГНЕМ ЗДРАВЕ. ВСИЧКО ДРУГО МОЖЕ И ДА ПОМАГА, НО ЕДИНСТВЕНО ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ СМЕ ПРОМЕНИЛИ НАШЕТО ХРАНЕНЕ.

Здравето минава през стомаха. Всъщност, то започва от това, което сме сложили в устата. Елементарно е, но е вярно. Разбирането на този основен закон на живота ни превръща в осъзнати човешки същества, поели контрола над себе си в свои ръце.

Ако храната ни изгражда и определя нашите функции, то
СТОМАШНО-ЧРЕВНИЯТ ТРАКТ
е първата система в нашето тяло, която влиза в досег с тази храна. Тя има невероятната задача да трансформира "другостта" на храната в "свойственост" на нас самите. От храна тя се превръща в тяло. Това е удивителна и сложна метаморфоза, чудото на която дори не подозираме в ежедневието си, посягайки към блюдото пред нас. Ще станем "ние" от нещо, което не сме и това нещо, което не сме, ще се превърне в "нас"! Става понятно, че поговорката "ние сме това, с което се храним" не е метафора, а биологичен закон, който действа повсеместно във всеки от нас.

Когато ние приемаме естествена, човешка храна, нашият стомашно-чревен тракт я раздробява (хидролизира) на елементи, от които клетките на тялото ни образуват себе си. Когато ние приемаме неестествена храна, този процес протича дефективно. Ние се превръщаме в това, което не желаем - превръщаме се в болест.
ИМА МНОГО ДРУГИ ФАКТОРИ, ОТ КОИТО ЗАВИСИ НАШЕТО ЗДРАВЕ, НО ВСИЧКИ ТЕ ДЕЙСТВАТ ИЛИ НЕ, САМО ВЪЗ ОСНОВА НА НАШАТА ХРАНА. ТАКА, КАКТО НЕ МОЖЕМ ДА ИЗГРАДИМ СЕБЕ СИ, КАТО ИЗПИЕМ ХАПЧЕ ИЛИ ДА НАПЪЛНЕЕМ САМО ОТ ВЪЗДУХ, ТАКА НЕ МОЖЕМ И ДА ОЗДРАВЕЕМ БЕЗ ПРОМЯНА НА НАШЕТО ХРАНЕНЕ.

Запитвали ли сме се защо първите симптоми на заболяване, които се появяват в нас, едва дошли на този свят, са симптоми от стомашно-чревния тракт? Защо малките бебета страдат от колики, защо отреагират предимно с повръщане и диария? И защо като възрастни всеки втори човек страда от гастрит, язва, колит?

Докато науката дава различни отговори, отговорът на живота е един и прост: Защото стомашно-чревният тракт е първата система, която влиза в досег с неестествената външна среда - храната, която му подаваме.
Ако майката се храни неправилно, чрез кърмата тя дава на детето си отрови. Първата реакция на организма е да изхвърли отровата навън. По същия начин, вече като възрастни, ще развиваме гастрити, язви, колити, когато приемаме неестествена храна. Защото нашият организъм ще прави същото- ще се опитва да изведе излишните киселини навън.

 

ГАСТРИТ, ЯЗВА, КОЛИТ -КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ТЕ?

Гастритът е остро или най често хронично възпаление на стомашната лигавица. От него по статистика боледува половината от земното кълбо. Язвата е хронична рана на дуоденалната или стомашна лигавица, която упорито отказва да заздравява и периодично се обостря. Поне 10% от населението през живота си боледува от нея. Колитът и хемороидите са възпалителни и дегенеративни изменения на дебелото черво и ануса, протичащи хронично, с периодични обостряния. Почти всеки втори има поне едно от двете.

Стомашно-чревният тракт боледува толкова често и повсеместно, че повечето хора приемат за нормално да усещат подуване на корема, дискомфорт, запек, парене и т.н. Отдалечили сме се така от природата, че сме приели симптомите на болестта за естествено явление!

Как можем да преодолеем всичко това? Нима трябва да пием хапче цял живот, докато накрая се развие ракът - най-напредналият стадий от постепенната дегенерация на нашите органи! След увлеченията на „модерността", през последните години все повече се налага

СИСТЕМАТА ЗА ОСЪЗНАТОТО ХРАНЕНЕ
като хранене на човека от XXI век. Тя обединява в себе си най-добрите постижения от науката за храненето, заедно с наблюдението на традиционното хранене на народите и насочва към осъзнаване от страна на човека на неговата връзка с околния свят и необходимостта от изпълнението на неговата мисия на планетата.

ЕТО ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ТОВА ХРАНЕНЕ:
1. Започвайте деня с прясно изцедени сокове, както и с цялостни сурови плодове и зеленчуци.
2. Задължително включвайте в ежедневното си меню сурови храни: плодове, зеленчуци, ядки, кълнове. Поне 50% от общото количество храна за деня следва да е в суров вид.
3. Дайте превес на растителните храни: плодове, зеленчуци, ядки; зърнени и бобови варива. Поне 90% от менюто за деня е необходимо да се формира от растителни храни.
4. Осигурете на организма си гарантирано количество растителни белтъчини в лицето на суровите ядки, бобовите варива. За да получите пълноценен белтък, комбинирайте на едни прием сурови ядки + зърнени варива + бобови варива.
5. Ползвайте животинските продукти: млечни, яйца, меса умерено. Най-полезният и пълноценен животински продукт, който в минимум количество ви осигурява всичко необходимо, е суровият яйчен жълтък. В дневното меню животинските продукти не бива да надхвърлят 15%, като задължително провеждайте в годината периоди, в които те са изключени напълно (пости).
6. Никога не приемайте храна при наличие на симптоми: болка, умствено и физическо неразположение, умора, треска, температура, дискомфорт.
7. Не пийте течности по време на хранене и избягвайте твърде течните храни (супи). Те разреждат стомашните сокове и нарушават сложната хидролиза на храносмилането. Пийте между храненията 2-3 литра вода.
8. Махнете всички рафинирани продукти: бяло брашно, ориз, рафинирана захар и техните производни. Ползвайте пълнозърнести зърнени и бобови варива.
9. Ограничете до минимум екстрахираните мазнини: зехтин, слънчогледово олио и др. Омазнявайте с цялостно съдържащи продукта пасти и сосове от смляни ядки, песто от безсолни маслини, авокадо и др. От животинските мазнини особено полезно е прясното млечно масло - средно до 30 гр дневно.
10. Ограничете до минимум технологично обработените продукти: колбаси, консерви, готови храни, хляб. Никога не ползвайте какъвто и да е маргарин!
11. Никога не обработвайте мазнините термично! Не ги варете, не ги печете, не ги задушавайте и не ги пържете! Те образуват най-силните отрови в храната ви и са основен болестотворен фактор.
12. Ограничете до минимум добавката на сол (NaCl). Ние се нуждаем само от 2 г. дневно, които приемаме пълноценно със суровата храна. Солта е вторият по вредност фактор след термично обработените мазнини.
13. Яжте сладките храни, включително плодовете, само на гладно и никога не за десерт, в противен случай те ферментират!
14. Дъвчете добре и обработвайте със слюнката.
15. Не поемайте излишно количество храна. Стомахът е колкото двете ви шепи!
16. Дейността на вашия организъм изисква "санитарен полуден". Дайте му го с 24 часа интервал седмично само на вода.

ОТ ВАШИЯ ГАСТРИТ, ЯЗВА ИЛИ КОЛИТ МОЖЕТЕ ДА СЕ ОСВОБОДИТЕ ЗАВИНАГИ ЗА 2-3 СЕДМИЦИ, КАТО ПРОМЕНИТЕ ВАШАТА ХРАНА!

Парадоксално на пръв поглед, но вие се нуждаете точно от храната, която най-много сте избягвали. А това е вашата естествена човешка храна, която природата е дала за вас! Предлагаме 5 дневна профилактична програма, след което следвайте принципите на осъзнатото хранене на човека.

!!! ВНИМАНИЕ ПРАКТИКУВАЙТЕ САМО ПОД КОНТРОЛА НА ВАШИЯ ЛЕКАР!

ПЕТДНЕВНА ХРАНИТЕЛНА ПРОГРАМА ПРИ ГАСТРИТ, КОЛИТ, ЯЗВА

Закуска
1. Прясно изцеден сок от морков. Приема се на гладно!
2. Пресни плодове - пъпеш, райска ябълка (в сезона), киви, грейпфрут и др. Консумират се само на гладно! (10-15 мин. след морковения сок).

Обяд
1. Салата от прясно настърган морков. Без сол и мазнина!
2. Зърнени варива: киноа, сварен кафяв ориз (Басмати), царевица (прясна или замразена - сварен и пасирана на крем), елда
3. Бобени варива: леща (сварена и отцедена), нахут, БИО соя (предварително накиснати, много добре сварени под налягане, изплакнати и отцедени).
4. Сурови ядки - суров бадем и др. (без фъстък).

Следобедна закуска
Печена ябълка (с канела и джинджифил).

Вечеря
1. Суров зеленчук - морков и др. (без зеле).
2. Варено червено цвекло или задушени на пара зеленчуци - тиквичка, морков, бамя и др. (без картоф!)
3. Половин кофичка БИО кисело мляко (може да се смеси със зеленчуците).

ПОДПРАВКИ - ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ!
Това са природните антисептици, които възпрепятстват развитието на Хеликобактер пилори и другата гнилостна флора!
Пресен лимон, копър, джоджен, босилек, копърово семе (смляно), сминдух, кориандър, джинджифил (суров на корен, както и на прах), кимион, чимен. Без кромид лук!

ОМАЗНИТЕЛИ:
Авокадо за салатите, БИО краве масло (до 30 г. дневно) - за готвените ястия. Без олио и зехтин!
Омазнителите се добавят задължително след термичната обработка!

СОЛ
Минимално количество диетична калиева сол (66 % Калий), добавена непосредствено преди консумация.

БИЛКОВ ЧАЙ
Жълт кантарион, невен, живовляк, мащерка. Неподсладен, без мед! Чаят се приема само между отделните хранителни приеми.

ГОРЕЩИ ТЕМИ В ХРАНЕНЕТО - Д-р Г. Гайдурков

eXTReMe Tracker