|
Share

Според съвременната медицина захарният диабет е хронично, развиващо се до края на живота заболяване на обмяната, характеризиращо се с висока кръвна захар (глюкоза). Високата захар е следствие от липсващо производство на хормона инсулин или на липсващ отговор от страна на клетките към него.


Захарният диабет прогресира постепенно, като уврежда кръвоносните съдове и нервите и поразява по този начин сърдечно-съдовата система, очите, бъбреците, периферните нерви и други органи и води до трайна инвалидност.

 

Какво представлява човешката обмяна? Какво става при диабет?

Обмяната или метаболизмът представлява връзка между организма и околната среда, в която той обменя с нея вещества и енергия. Когато приемаме храна, тя се разгражда до основни молекули, от които нашето тяло отново синтезира своите клетки и черпи енергия, която го движи. Основното вещество, до което се разгражда храната и което организмът ни ползва за енергия, това е глюкозата. Нивото на кръвната захар (глюкозата) се регулира от няколко хормона, основният от които се нарича инсулин. Той се произвежда от т.нар. бета- клетки на панкреаса (задстомашната жлеза).

Когато приемаме храна, тя се разгражда до глюкоза, а инсулинът "вкарва" тази глюкоза в клетките на тялото ни и получената по този начин енергия ги задвижва. При захарен диабет, когато захарта в кръвта след нахранване се повиши, производството на инсулин е недостатъчно, за да се усвои тази захар или клетките на тялото са "нечувствителни" към произведения инсулин. В резултат на това кръвната захар остава висока и неусвоена, а в клетките на тялото ни не постъпва достатъчно количество глюкоза и те остават недохранени. На свой ред високата захар в кръвта се превръща в мазнини, които запушват съдовете и увреждат органите ни.

КОЛКО ВИДА ЗАХАРЕН ДИАБЕТ ИМА?
Най-общо захарният диабет се дели на две големи групи:
- Първи тип (I-ви тип)
наричан още младежки или инсулинозависим
- Втори тип (II-ри тип)
възрастов, неинсулинозависим диабет

При Първи тип диабет организмът изработва антитела, които унищожават клетките в панкреаса, произвеждащи инсулин. Изследват се GAD65, IA-2 и други антитела в кръвта. Така панкреасът постепенно атрофира. Резултатът е липса на инсулин, недохранване и отслабване на организма. Лечението е само заместващо - инсулинът се вкарва с инжекции ежедневно да края на живота.

10 % от всички диабетици са с диабет Първи тип. Това по принцип са деца и млади хора до 40 годишна възраст.

При Втори тип диабет панкреасът произвежда инсулин, но той е недостатъчен за нуждите на тялото - 80 % от тези болни са с наднормено тегло. И както дебелият човек става трудноподвижен и муден, така и неговите клетки са „заспали" и „мързеливи" - стават нечувствителни или слабочувствителни към инсулина. Получава се т.нар. „инсулинова резистентност". Тогава панкреасът се опитва да компенсира и произвежда още повече инсулин. Така постепенно и той се изтощава и кръвната захар става още по-висока. Лекарят при Втори тип диабет изписва първоначално таблетки, които „изстискват" панкреаса до последно и когато той съвсем се изчерпи, тогава се минава на инжекции с инсулин. Поне 50% от болните с Втори тип диабет в последствие преминават на инжекции с инсулин, а техните органи се разрушават. От Втори тип захарен диабет по принцип боледуват зрели хора над 40-45 годишна възраст с наднормено тегло и представляват около 90 % от всички диабетици. Има ли изход от тези нелечими заболявания?

СПОРЕД СЪВРЕМЕННАТА МЕДИЦИНА ДИАБЕТЪТ Е НЕЛЕЧИМО ЗАБОЛЯВАНЕ, ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ЧРЕЗ ЛЕКАРСТВА ДА СЕ НАКАРА АТРОФИРАЛИЯТ ПАНКРЕАС ДА ПРОИЗВЕЖДА ИНСУЛИН ИЛИ ДА НАПРАВИ КЛЕТКИТЕ НА ОРГАНИЗМА ОТНОВО ЧУВСТВИТЕЛНИ КЪМ ОТДЕЛЕНИЯ ОТ ПАНКРЕАСА ИНСУЛИН.

При Първи тип диабет медицината вкарва изкуствено инсулин с инжекции, а при Втори тип „изцежда" остатъка от панкреаса със стимулиращи таблетки, а после, като се изчерпи, както и при Първи тип диабет, се вкарва инсулин на инжекции до края на живота.

Установено е обаче, че изкуствено инжектираният инсулин не спира дегенерацията на органите при диабета. Има изследвания, които показват, че самият инсулин, вкаран отвън, има съдова токсичност и засилва усложненията от органно разрушаване при диабета.

ИЗХОД ИМА!
Да, добрата новина е, че изход има. Но той не е в изкуствената стимулация, която още по- бързо изчерпва организма. Обратно - когато дадем на организма покой и създадем условия за саморегулация, той включва, както при всички други заболявания своята основна програма, наречена самоизцеление.

Ние се раждаме с една основна програма, наречена самоизцеление!

Ако ние дълго време сме се хранили с неестествена храна, нашите органи и системи се облагат (пропиват) с чужди вещества, отделени при обмяната на тези храни. Това хронично отравяне довежда до постепенна атрофия на клетките. При Първи тип диабет това натрупване на отпадъци в клетките предизвиква синтез на антитела, които се опитват да свържат и обезвредят тези вещества.
НО ПОНЕЖЕ ХРАНЕНЕТО С НЕЕСТЕСВЕНА ХРАНА ПРОДЪЛЖАВА - ПРОДЪЛЖАВА И ЗАПУШВАНЕТО НА КЛЕТКИТЕ С ОТПАДЪЦИ. ТОГАВА ЛЕЧЕБНИЯТ ПРОЦЕС НА ОРГАНИЗМА, ПРИ КОЙТО ТОЙ ИЗРАБОТВА АНТИТЕЛА, КОИТО СЕ СТРЕМЯТ ДА ОБЕЗВРЕДЯТ ОТРОВИТЕ, ПРОДЪЛЖАВА ЛАВИНООБРАЗНО. САМИТЕ КЛЕТКИ НА ПАНКРЕАСА ПОСТЕПЕННО СЕ ЗАПУШВАТ ОТ ИМУННИ КОМПЛЕКСИ (ОТПАДЪЦИ + АНТИТЕЛА, КОИТО ГИ СВЪРЗВАТ).

Така настъпва атрофия - унищожаване на самите клетки. Резултатът от атрофията на панкреаса е липса на инсулин. Така се развива Първи тип диабет - младежкият диабет. Нека запомним: Когато се "появи" Първи тип диабет, вече е налице атрофия на клетките на панкреаса! Автоимунното заболяване е започнало и протекло много време преди това!

Когато настъпи атрофия (смърт) на високо-специализирани клетки в организма, процесът е необратим. Затова при Първи тип диабет лечението е заместващо - с инсулин на инжекции. На този късен етап, ако променим неестественото хранене с естествена човешка храна, получаваме подобрение. Но обикновено нуждата от въвеждане на инсулин отвън остава, макар и в по-ниска доза. С промяната на храната обаче се предотвратява развитието на късните дегенеративни синдроми при диабета - сърдечно-съдови увреди, ретинопатия, невро- и нефропатия и т.н.

Ако промяната на хранителния стил започне навреме, диабет не се развива!

Причината за диабет Първи тип е ранното и усилено включване на животински продукти в храненето на детето. Доказано е пагубното действие на кравето мляко върху детския организъм и пряката му връзка с диабет Първи тип.

НЕКА ЗАПОМНИМ: КРАВЕТО МЛЯКО Е ЗА ТЕЛЕТА, НЕ ЗА ЧОВЕШКИ БЕБЕТА! СВАРЕНО, КРАВЕТО МЛЯКО Е УБИЙСТВЕНО ДОРИ ЗА ТЕЛЕТАТА!

Това е най-мощната антихрана, която може да дадете на вашето малко дете, наред с месото, към което то не е приспособено!

При Втори тип диабет панкреасът обикновено не е атрофирал така, както при Първи тип диабет. И ако при Първи тип диабет, когато се установи повишена кръвна захар, тогава вече е късно, то при Втори тип диабет завишената кръвна захар се появява много преди панкреасът да е атрофирал.

Когато спрем неестествената храна и я заменим с човешка, панкреасът при Втори тип диабет се възстановява!


Диабетът Втори тип се повлиява трайно за около 3 седмици с промяна на хранителния стил.

НЕКА ПОВТОРИМ: ЗА 3 СЕДМИЦИ МОЖЕТЕ ДА СЕ ОСВОБОДИТЕ ОТ ДИАБЕТА ВТОРИ ТИП САМО ЧРЕЗ ХРАНА!

Повлияването зависи от степента на постепенно настъпващата атрофия. Практиката показва обаче, че дори при няколкогодишно преминаване на инсулинови инжекции, все още е възможно да има обратимост и инсулинът, прилаган отвън, да стане излишен.

Втори тип диабет обикновено е съчетан с централно затлъстяване - увеличена обиколка на талията.

БОЛНИЯТ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ, ЧЕ ДОКАТО НЕ СВАЛИ ВСИЧКИ ИЗЛИШНИ КИЛОГРАМИ И НЕ НОРМАЛИЗИРА ПОВИШЕНИТЕ САНТИМЕТРИ В ОБИКОЛКАТА НА ТАЛИЯТА СИ, НЕ МОЖЕ ДА ИМА ДЕФИНИТИВНО ИЗЛЕКУВАНЕ!

Многократно повтаряме, че не може да се излекува "парче" от тялото, докато не се излекува цялото тяло.

Коя е храната, която ни лекува от диабет втори тип? Болният човек не иска теории, с каквито е пълна съвременната медицина, оплетена като „пате в кълчища". Него го интересува ефектът. Но природата е безкомпромисна и не дава ефект, докато работим против нея.

КОГАТО ПРЕМАХНЕМ ПРИЧИНАТА - НЕЕСТЕСТВЕНАТА ХРАНА, ВЕДНАГА СЕ ВКЛЮЧВА ОСНОВНАТА ПРОГРАМА В ТЯЛОТО - САМОИЗЦЕЛЕНИЕТО!

Организмът задвижва механизмите си на самоочистване и процесът на атрофия на панкреаса спира. Увредените, но незагинали клетки на панкреаса при Втори тип диабет се възстановяват. От своя страна, клетките на тялото също се самопречистват и възстановяват своята чувствителност към инсулина.

ПРЕМАХВА СЕ Т.НАР. „ИНСУЛИНОВА РЕЗИСТЕНТНОСТ"! КОЛКОТО ПО-НАВРЕМЕ ПОЧИСТИМ ТЯЛОТО СИ, ТОЛКОВА Е ПО-ГОЛЯМ ШАНСЪТ ЗА ДЕФИНИТИВНО ИЗЛЕКУВАНЕ.

Храната, която лекува Втори тип диабет, е същата проста човешка храна, която гарантира нашето цялостно здраве. И това още веднъж доказва, че, няма много и различни заболявания. Винаги има едно заболяване на целия организъм! Всеки организъм има по-силни и по-слаби места. При различните хора тези места са различни. Оттам идва и илюзията, че има много и различни заболявания.

Заболяването е винаги едно.

Но при различните хора то е изразено преимуществено в даден орган - слабия орган. При диабета това е панкреасът. Първи тип диабет се проявява с повишена кръвна захар тогава, когато вече е настъпила атрофия на панкреаса. При Втори тип диабет тази атрофия липсва или е в начален стадий и затова състоянието е обратимо.

ЕТО И ХРАНАТА, КОЯТО ЛЕКУВА ДИАБЕТ ВТОРИ ТИП:
1. Сурови зеленчуци по избор: морков, краставица, земна ябълка, домат и др.
2. Плодове - незрели, несладки: киви, грейпфрут, кисела ябълка и др.
3. Задушени на пара зеленчуци - зелен фасул и др. Без картоф!
4. Сурови ядки - бадем, лющено конопено семе, лешник, шам-фъстък, семе от Тиква , орех, лющен слънчоглед и др. До 5-8 сурови фъстъка 3 пъти дневно.
5. Бобени варива - нахут, леща, грах, соя, боб, бакла - добре сварени, изплакнати и отцедени.
6. Зърнени варива - царевица, киноа, кафяв пълнозърнест ориз, елда - сварени, изплакнати и отцедени.

ЛЕЧЕБНО ХРАНЕНЕ ПРИ ДИАБЕТ ВТОРИ ТИП
(3 седмици)
Всички храни са в свободни количества, с изключение на изрично упоменатите в програмата.

Закуска
1. Прясно изцеден сок от зеленчуци: морков, целина, земна ябълка (топинамбур), магданоз, спанак - 400 мл дневно.
2. Прясно изцеден сок от грейпфрут - 150-200 мл дневно.
3. Плодове (незрели, несладки) - киви, нар, грейпфрут, кисела ябълка и др.
4. По желание плодовете могат да се заменят със суров зеленчук.

Обяд
1. Суров зеленчук - морков, броколи, земна ябълка, домат, краставица, магданоз, пресни  кълнове и др.
2. Задушен зеленчук - зелен фасул (снижава кръвната захар! Не се ползва консерва, може да бъде замразен.); тиквичка, броколи, карфиол и др. Без картоф!
3. Сурови зърнени храни - сурово хлебче (вж. рецептите).
4. Зърнени варива - киноа, царевица, елда, кафяв ориз Басмати (до 200 г дневно общо сварена маса). Посочените зърнени варива се изплакват след сваряване.
5. Бобови варива - нахут (накиснат предварително - 12 часа, много добре сварен под налягане, изплакнат и отцеден), леща, грах, БИО соя (приготвя се както нахута). По желание можем да допълним с малко парче обезсолено Тофу - до 100 г дневно.
6. Сурови ядки - лющено конопено семе, небелен суров сусам (смила се), бадем, тиквено семе, лешник, орех, лющен слънчоглед, кайсиеви ядки и др. Суров фъстък - 5-8 бр.
3 пъти дневно след хранене.

Следобедна закуска
1. Фреш от грейпфрут - 150-200 мл.
2. Сурови зеленчуци по избор

Вечеря
Както обеда и закуската
Подправки и овкусяване: лимон (пресен), джоджен, копър, босилек,, зелени подправки свежи; сушени (но без сол в тях!), джинджифил-корен, копърово семе, кориандър, сминдух и др.

За омазняване:
1. Смлени сурови ядки;
2. Авокадо.

За подслаждане - подсладител (Стевия и др.). Без мед!

Допълващи храни:
1. Бирена мая - 5-6 табл. дневно
2. Пчелен прашец - 2 пъти по 1-2 ч.л. дневно
3. Чай - бобени шушулки, лист къпина, коприва, индрише, полски хвощ - неподсладени
4. Индрише - 1-3 листенца 2-3 пъти на ден, сдъвкани
5. Канела на прах -1 ч.л. 2-3 пъти на ден, приета с малко вода

Да се следи:
1. Кръвна захар
2. Кръвно налягане - ако е ниско, може да се ползва зелен трапезен китайски чай с лимон, неподсладен.
3. Общо състояние
4. Изхождане - 2 пъти дневно. Ако няма, се приема алое (сух, непреработен екстракт) - 1-2 зрънца колкото грахово зърно на гладно, прието с вода.
5. Телесно тегло
6. Болкови симптоми - обостряне на болните места!
7. При хипогликимия (падане на кръвната захар) могат да се приемат сушени сладки плодове - фурма, смокиня и др. и/или фруктоза.

НАШИТЕ СЪВЕТИ
- Посочените омазнители се добавят задължително след термичната обработка и никога не  се загряват!
- Не се ползва готварска сол! (по изключение малко диетична калиева сол - 66% Калий).
- Плодовете се консумират само на гладно и никога не за десерт!
- Храните не се смесват заедно с течности едновременно!
- Не се ползват други храни и допълващи храни освен изброените.
- Не се ползват: хляб, екстрактивни мазнини (олио, зехтин), пчелен мед и др.

ВНИМАНИЕ !!!
ПОЛЗВАНИТЕ ДО ТОЗИ МОМЕНТ ЛЕКАРСТВА СЕ КОРИГИРАТ САМО ОТ ЛЕКАР!

СЛЕД ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ПРОГРАМАТА, ОТ ЛЕКАРЯ СЕ ИЗГОТВЯ СТИЛ НА ЧОВЕШКО ХРАНЕНЕ, КОЙТО НЕ ПОЗВОЛЯВА ПОВЕЧЕ ДА СЕ ВРЪЩА БОЛЕСТТА. АКО ВЪРНЕТЕ СТАРОТО ХРАНЕНЕ, КОЕТО ВИ Е РАЗБОЛЯЛО, ВРЪЩАТЕ И БОЛЕСТТА.

ТОЛКОВА Е ПРОСТО!

ГОРЕЩИ ТЕМИ В ХРАНЕНЕТО - Д-р Г. Гайдурков

eXTReMe Tracker