|
Share

Темата за мазнините е крайъгълният камък на здравословното хранене.

Първо, защото мазнините са основна хранителна съставка (макронутриент), и второ, защото преработени, те дават едни от най-силните отрови, които ние системно приемаме с храната си. Както знаем, храната се състои от три макронутриента (приемани в по-големи количества): белтъчини, мазнини и въглехидрати и два микронутриента (приемани в малки количества): витамини и минерали.

Мазнините са най-калоричният от тях -1 г. дава 9 ккал. (за сравнение - 1 г. белтъчини, както и 1 г. въглехидрати, дават само по 4 ккал.!). При това, в човешката история, по някаква странна причина сме решили, че тъкмо мазнините ще екстрахираме в изолиран вид, ще ги затворим в бутилки и с тях ще поливаме храната си. Днес това е толкова всекидневно, че дори обратното би ни се сторило снобизъм или каприз. Но природата на практика никъде не използва мазнините в този вид. Там те винаги са в системата на храна, свързани с много други вещества, които ги емулгират, транспортират, детоксикират и т.н. Единствено човекът използва храна с добавяне на изкуствено изолирани мазнини.

Единствено човекът е съществото с най-много, с най-разнообразни и най-тежки заболявания. Дори "полезните" студено пресовани мазнини (вкл. зехтина!) е установено, че употребявани в по-големи количества, намаляват капацитета на имунната система и се свързват с развитието на рак на простатната жлеза и дебелото черво.

Освен че е променил драстично най-калоричния елемент от своята храна - мазнините, човекът е внесъл в храненето си още една невероятна процедура, която коренно променя техния състав и ги превръща в най-силната отрова, която ние системно приемаме с храната си. Тази процедура е термичната обработка на мазнините. Мазнините деградират под влияние на топлинната кулинарна обработка и образуват акролеини, алдехиди, кетони и много други изключително силни отрови, употребявани в миналото дори като бойни отровни вещества (иприт и т.н.)! На пръв поглед това звучи невероятно, но това консумираме в чинията си всеки ден!

Дори растителните мазнини (зехтин, слънчогледово олио и др.) се превръщат в още по-силни отрови, тъй като мастните киселини в тях са ненаситени и много по-лесно оксидират от наситените мастни киселини, съдържащи се в животинските мазнини. Затова едно вегетарианско ястие с термично обработена растителна мазнина може да се превърне в по-вредно от което и да е месо!
Животинските мазнини на свой ред съдържат холестерол, който термично обработен, е един от най-силните канцерогени.

Тези факти на пръв поглед са много странни и непопулярни. Веднага изниква въпросът: Как ще се храним тогава? И как българинът в миналото е оцелявал, ако всичко това е така? Тъкмо тук обаче можем да потърсим и отговора на този въпрос. Българинът в миналото 200 дни в годината не е използвал изолирани мазнини и не е добавял такива в храната си - нито сурови, нито термично обработени!

ЗАЩО?
Нашите прадеди са използвали като добавени кравето масло и свинската мас. С растителни мазнини те не са разполагали и не са ги използвали. 200 дни в годината обаче българинът е бил в пости, а пост означава хранене без употребата на каквито и да било животински продукти! Простият извод от това е, че 200 дни в годината българинът не е консумирал нито краве масло, нито свинска мас, нито растително олио!

КАК ДА РАЗРЕШИМ ТАЗИ ДИЛЕМА ДНЕС? ДАЛИ ДА СЕ ХРАНИМ ВКУСНО И БОЛЕСТОТВОРНО ИЛИ ДА СЕ ХРАНИМ ПОСТНО И ЗДРАВОСЛОВНО?

В нашата система на човешко-видово хранене сме разрешили този въпрос, като използваме мазнините в техния естествен вид даден от природата - като системи.

С други думи, употребява се самата цялостна храна, която съдържа мазнините, без те да се изолират в бутилка. Като естествени алтернативи предлагаме: сурови ядки и семена, вместо растително олио; зелени обезсолени маслини, вместо зехтин; авокадо. Пасирани и овкусени, те се превръщат в невероятна палитра от вкусни и полезни "майонези"! С едно условие - не бива да ги подлагаме на термична обработка! Добавят се задължително след това.

И още една добра новина: млечното масло - краве и др. (не маргарин!) днес е реабилитирано. От "страшилище" в близкото минало, днес в съвременната диетология, то се смята за един изключително полезен и овкусяващ продукт. Съдържа много лецитин, който предпазва съдовете от склероза и дегенеративни изменения. Условието е само едно: никога да не се подлага на термична обработка! Добавя се след нея, в топлото сервирано ястие. Дори да се случи да прекалите малко с него, маслото ще увеличи вашия „добър" холестерол (HDL), а не „лошия" (LDL).

НАШИТЕ СЪВЕТИ
- Ако изобщо използвате екстрахирани растителни мазнини, нека те да бъдат студено пресовани (зехтин, ленено олио и др.), но в много малки количества и задължително да се прибавят след топлинната обработка на продукта.
- Научете се да готвите без термично обработена мазнина и още по-добре - без екстрахирани мазнини.
- За омазняване може да ползвате и по един суров яйчен жълтък, добавен непосредствено след термичната обработка на храната (без да е прекалено гореща, за да не го пресече!)

Направете експеримент:
- Хранете се три седмици по този начин и сравнете как се чувствате!

ВНИМАНИЕ
ПРОВЕРЯВАЙТЕ ВАШИЯ ЛИПИДЕН (МАСТЕН) СТАТУС НА ВСЕКИ 6 МЕСЕЦА!
ТОЙ ТРЯБВА ДА БЪДЕ В СЛЕДНИТЕ РЕФЕРЕНТНИ СТОЙНОСТИ:
- ОБЩ ХОЛЕСТЕРОЛ - ДО 5,2
- „ДОБЪР ХОЛЕСТЕРОЛ" (HDL) - НАД 1,2
- „ЛОШ ХОЛЕСТЕРОЛ" (LDL) - ДО 3,4 –ТРИГЛИЦЕРИДИ - ДО 1,7

ГОРЕЩИ ТЕМИ В ХРАНЕНЕТО - Д-р Г. Гайдурков

 

eXTReMe Tracker