|
Share

Малко информация:

- Витамините са нискомолекулни хранителни вещества, разнородни по химичен състав органични съединения, синтезирани от растения и микроорганизми и необходими за човешкия организъм в много малки количества, участващи във всички негови функции.

- Витамините регулират обмяната чрез ензимната система (катализаторите в клетката). Недостигът на един-единствен витамин може да застраши живота.
- Витамините не могат да се образуват в организма и трябва да се набавят чрез храната.
- Витамините биват водноразтворими (В1, В2, ВЗ, В5, В6, С, В12) и мастноразтворими (A, D, Е, К).
- Витамините не са хапчета, а храна и без контекста на храната, в която са включени, не са ефективни. Всички витамини могат да бъдат намерени в храната.
- Всички витамини са свързани помежду си в сложни обменни взаимоотношения и като изолирана таблета са безсмислени и даже опасни.

- Минералите, подобно на витамините, са хранителни вещества, необходими безусловно за организма, но в много малки количества. За разлика от витамините, са неорганични по състав.

- Минералите участват в изграждането и функцията на почти всички ензимни системи и така регулират цялата обмяна.
- Имат изграждаща функция (например калций, магнезий за костите).
- Поддържат алкално-киселинното равновесие.
- Регулират водно-солевата обмяна и осмотичното налягане в клетките.
- Поддържат нервно-мускулната възбудимост (натрий, калий, калций, магнезий).
- От около 15-те необходими минерали, 6 са необходими в сравнително по-големи количества. Те са: калций, фосфор, магнезий, калий, хлор, натрий. Останалите 9 са равни по значимост, но необходими в по-малки количества: желязо, цинк, йод, манган, селен, мед, флуор, хром, молибден.

Всеки от нас, отваряйки страничката за витамините и минералите, се е сблъсквал с безкрайната поредица от номерирани латински букви и скучните таблички, обозначаващи колко трябва да приемем от всеки витамин или минерал поотделно, за да бъдем здрави. И най-често - нищо не правим след това.

Защо? Защото вътрешният лекар, който носи всеки един от нас в себе си, има съвсем друга програма и съвсем друг подход.

Природата дарява всички необходими хранителни вещества в сложно съчетание. Всички нутриенти (хранителни субстанции), включително витамините и минералите, образуват сложен взаимозависим "пъзел" от преплетени метаболитни вериги.

НИТО ЕДИН ВИТАМИН ИЛИ МИНЕРАЛ НЕ ДЕЙСТВА ИЗОЛИРАНО ОТ ДРУГИТЕ И НЕГОВОТО ПРИЕМАНЕ КАТО ОТДЕЛНО ХАПЧЕ Е ЕКОЛОГИЧЕН АБСУРД. В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН Е УСТАНОВЕНО, ЧЕ ПРИЕМЪТ НА ОТДЕЛНИ ВИТАМИНИ ИЛИ МИНЕРАЛИ ВОДИ ДО ДРАСТИЧЕН ПОСЛЕДВАЩ ДИСБАЛАНС.
Просто защото, добавяйки едно, ние неизбежно изместваме друго, също така необходимо за нас. Витамините и солите са взаимни и конкурентни помежду си.
Когато добавяме примерно повече калций, той измества фосфора;
Когато взимаме цинк на таблетки, започва да намалява медта;
Когато пием витамин С, той обезсилва витамините от групата В и така до безкрай!


ЗАБРАВЕТЕ СКУЧНИТЕ ТАБЛИЦИ!
Те не са ви необходими повече, ако не се явявате на изпит, разбира се!

 

На вас ви е нужно здраве, а не числа!

А здравето природата го дава просто. Така, както животните в природата са здрави, без да знаят нищо от теория на диететиката. Но следват своя безпогрешен вътрешен инстинкт и природния лекар, който ги учи на всичко. Днес съвременната наука за хранене все повече осъзнава интегралността на човешката система. Разбира, че не трябва да разделя (освен от научни и дидактични съображения), а обратно - да обединява. Така, както е обединена природата в естествените екосистеми, една от които е и човешкото тяло. Всеки от нас носи, без да осъзнава дори, един перфектен саморегулативен компютър, оборудван с всички необходими програми за самовъзстановяване.

И той работи безупречно, освен ако не му пречим! А му пречим по два основни начина:
- Зареждаме го най-често с антихрана, вместо с естественото му гориво и материал.
- Хвърляме в него отрови и лекарства, вместо да го оставим да се самопречисти - като море, което ще изхвърли боклука на брега, за да бъде чисто и здраво!


PRIMUM ПОП NOCERE! КОЕТО В ПРЕВОД ОЗНАЧАВА "ПЪРВО НЕ ВРЕДИ", Т.Е. НЕ ПРЕЧИ! - ТВЪРДЯТ ДРЕВНИТЕ ЛЕКАРИ - И ЩЕ БЪДЕШ ЗДРАВ!

За осигуряване на добър витаминен и минерален баланс включвайте редовно:
1. Сурови плодове и зеленчуци (плодовете се консумират само на гладно!)
2. Прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци (приемат се на гладно!)
3. Сурови ядки: бадем, сусам, орех, тиквено семе, лешник и др. (без фъстък)
4. Суров жълтък от кокоше БИО яйце (1 бр. дневно)
5. Мазна риба (скумрия и др.) - до 1 път седмично. Накисва се сурова в домашна марината! Комбинира се само със зеленчук или може да бъде приета и последователно, непосредствено след консумация на въглехидратна храна: ориз, киноа и др.

В нашето забързано ежедневие всеки от нас, консумирал индустриалната храна - рафинирани брашна, захари, термично обработени мазнини, консерви, има витаминен и минерален дефицит и дисбаланс.

Предлагаме едно проста, приложима в ежедневието формула - закуска за възстановяване на витаминно-минералния баланс за 10 дни.

!!! ВНИМАНИЕ
ПРОГРАМАТА Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА ХОРА БЕЗ ЗАБОЛЯВАНИЯ! ПРАКТИКУВАЙТЕ САМО ПОД КОНТРОЛА НА ВАШИЯ ЛЕКАР!

ЗАКУСКА ЗА ВИТАМИННО-МИНЕРАЛЕН БАЛАНС

1. Фреш-сок от един лимон (грейпфрут) - 200 мл.
2. Фреш-сок от моркови, целина, магданоз, суров картоф - 400-500 мл.
3. Сурови жълтъци от кокоше БИО яйце -1-2 бр. (приготвени по желание като шейк - с канела, какао, ванилия, вода, фруктоза).
Сутрин, преди започване на трудовия ден, приемайте в следната последователност:
- един фреш от лимон (грейпфрут);
- след 2-3 мин. един фреш от зеленчуци
- след 10-15 минути - суровите жълтъци

След това до обяд е желателно да консумирате само плодове. Тази програма създава условия организмът ви да възстанови своя клетъчен витаминно-минерален баланс и да прочисти своите тъкани от отрови.
Практикувайте 10 дни и отчетете резултата!

ГОРЕЩИ ТЕМИ В ХРАНЕНЕТО - Д-р Г. Гайдурков

eXTReMe Tracker