|
Share

Артериалната хипертония представлява буквално повишение на налягането в нашите кръвоносни съдове.

Дели се на:
- Първична - около 90% от всички болни с хипертония
- Вторична - 5-10 % от хипертонично болните.

Високото кръвно налягане е един от най-масовите проблеми в света. Само в Съединените щати има 50 милиона хипертоници, а 35 % от тях дори не знаят за това. Няма да е преувеличено, ако кажем, че високото кръвно налягане е световна пандемия за човека и за нейното изучаване и лечение са изразходвани милиарди долари. Със следния резултат:

В настоящия етап медицината официално признава, че не знае причините за нея. Съответно не разполага с едно лекарство, което да я ликвидира окончателно. Изписват се таблети, които изкуствено снижават налягането за момента и се пият в продължение на цял живот, независимо на колко години сте. Една огромна част от хипертониците са млади хора. Има и бебета дори.
ВСИЧКИ ЛЕКАРСТВА ПРОТИВ ВИСОКО КРЪВНО ИМАТ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ТАКИВА, ВЛОШАВАЩИ САМАТА ХИПЕРТОНИЯ В ДЪЛГОСРОЧЕН АСПЕКТ. РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НАЙ-МАЩАБНОТО ДОСЕГА ПРОУЧВАНЕ ALLHAT (ANTIHYPERTENSIVE AND LIPID LOWERING TRATEMENT TO PREVENT HEART ATTACK TRIAL), ПРОВЕДЕНО В USA, СРАВНЯВАЩО РАЗЛИЧНИ АНТИХИПЕРТЕНЗИВНИ ЛЕКАРСТВА, С УЧАСТИЕТО НА 42 ХИЛЯДИ ПАЦИЕНТА, ПРОСЛЕДЕНИ ЗА 5 ДО 7 ГОДИНИ, ПОКАЗВА, ЧЕ НАЙ-МАЛКО УСЛОЖНЕНИЯ ИМАТ ПАЦИЕНТИТЕ, ЛЕКУВАНИ С НАЙ-ЕВТИНИЯ И СТАР МЕДИКАМЕНТ - ТИАЗИДЕН ДИУРЕТИК.
Изследването е финансирано изцяло от американския бюджет, без фирмено участие.

 

А защо в проспектите за лекарства се предлагат все по-нови и скъпи медикаменти?

Отговорът може да си го даде всеки един от вас. Нищо ново - още на времето известният виенски психиатър Зигмунд Фройд е казал: "Бързайте да се лекувате с новите лекарства - те действат само през първата година след откриването им!". Болният не се нуждае от теории, той просто иска здраве. Добрата новина е, че високото кръвно налягане се лекува средно за 14 дни.

НЕКА ПОВТОРИМ:
Високото кръвно налягане се лекува за 14 дни!
При това без да пиете повече лекарства - само с храна. Завинаги!

Защо най-трудните неща се оказват най-лесни?

Защото сме забравили най-простите закони на живота. А един от тях е, че нашият организъм, заедно с неговите функции, е това, с което се храним. Наивно, но вярно! И когато заменим неестествената храна с човешка, проста храна, повишеното налягане в нас спада.
ИЗКУСТВЕНАТА И КОНЦЕНТРИРАНА ХРАНА НИ "РАЗТЯГА" И "НАДУВА" КАТО БАЛОНИ. КОГАТО Я ЗАМЕНИМ С ЧОВЕШКА ХРАНА, ТОВА НАЛЯГАНЕ СПАДА.


Просто и елементарно!
И по никакъв друг начин не можем да излъжем природата и да заобиколим това наше просто и първо задължение - да бъдем човеци и да се храним по човешки! Колкото и да се опитваме да надхитряваме природата и да бягаме от себе си, животът ще ни връща отново и отново в първи клас, докато не научим първия си урок!

КАКЪВ Е ИЗХОДЪТ?

Системата на естествено хранене на човека не употребява медикаменти, за да потисне  симптомите на болестта. Отстранява техните причини, като почиства организма и прави симптомите по този начин излишни. Методът предвижда изготвянето на адаптирана програма
за лечение със средна продължителност от 14 дни. През този период, в зависимост от  индивидуалната специфика, болният провежда разтоварително плодово-чаен курс. Дозата на вземаните до този момент лекарства се намалява постепенно под ръководството на специалист и под контрола на кръвното налягане. В края на курса лекарствата стават излишни.
Хипертонията, като реакция на организма - също.

Изготвя се програма за захранване и се съставя стил на хранене за пациента. По този начин болестта е отстранена окончателно.

ТЕЖКИТЕ МАЛИГНЕНИ ХИПЕРТОНИИ, СИМПТОМАТИЧНИТЕ ХИПЕРТОНИИ, КАКТО И ТЕЗИ С ДЪЛГОГОДИШНА  ДАВНОСТ, ИЗИСКВАТ ПРОВЕЖДАНЕТО НА НЯКОЛКО ПОРЕДНИ КУРСА НА РАЗТОВАРИТЕЛНО - ДИЕТИЧНА ТЕРАПИЯ, ВСЕКИ СЛЕДВАН ОТ ПЕРИОД НА МОДУЛИРАНО ХРАНЕНЕ С ИНДИВИДУАЛНА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ.

По-долу поместваме обща програма, с която се ликвидира не само високото кръвно налягане, но и ИБС (Исхемичната болест на сърцето). Практикува се само под наблюдението на специалист!

АРТЕРИАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ е най-успешно лекуваното заболяване от Натуралната хигиена. С това от страдание и участ, то се превръща във възможност и шанс за едно по-дълбоко познаване на живота, както и в активен и съзнателен избор за цялостно здраве и пълноценно развитие.

ИБС (ИСХЕМИЧНА БОЛЕСТ НА СЪРЦЕТО)

Исхемична болест на сърцето се развива, когато запушите съдовете, изхранващи сърцето ви с отпадните продукти на обмяната при системно подаване на невидова, нечовешка храна.

Отново ще повторим простия факт, че храненето на българина в миналото е налагало 200 дни в годината постна растителна храна, за да не се случи това!

КЪМ ИСХЕМИЧНАТА БОЛЕСТ НА СЪРЦЕТО СПАДАТ:
- Острият миокарден инфаркт
- Атеросклеротичната миокардиосклероза
- Стенокардията - "Гръдна жаба " (стабилна, нестабилна) и др.

ОСТРИЯТ МИОКАРДЕН ИНФАРКТ е съдов инцидент, при който една част от сърдечния мускул умира. Заедно с миокардиосклерозата и стенокардията, острият миокарден инфаркт формира т.нар. исхемична болест на сърцето - недостатъчно кръвооросяване на сърдечния мускул. Тяхната обща основа и причина е склеротичният процес на коронарните артерии, които изхранват сърцето.

Това общо заболяване е сред най-честите причини за смъртност у нас. Може ли цялата тази драма да бъде избегната? Могат ли човешките съдби на хиляди хора да бъдат променени? Могат ли вашите коронари да бъдат отново чисти и свободни, както чист и свободен беше животът ви на младини?

НАТУРАЛНАТА ХИГИЕНА ОТГОВАРЯ - ДА!

Да, защото тя лекува първоосновите на болестта, а не потиска само нейните прояви с лекарства, зад които болестта коварно напредва.

Да, защото прочиствайки съдовете Байпасът, ангиопластиката и другите оперативни интервенции стават излишни!

ДА, ЗАЩОТО СЕ ЛЕКУВА НЕ САМО СЪРЦЕТО, А ЦЕЛИЯТ ОРГАНИЗЪМ И ЧОВЕШКАТА ЛИЧНОСТ ПРЕЖИВЯВА ЕДИН НОВ ПОДЕМ ЗА РАЗВИТИЕ И ТВОРЧЕСТВО.

Искате ли никога да не се страхувате от болно сърце?

Искате ли никога повече да не пиете хапчета за сърце и против кръвно?

Искате ли да преживеете живота си отново, този път без болести?

ТОВА Е ВЪЗМОЖНО!

Не ви трябват повече пари за вносни лекарства, защото лекарството сте вие!

Не ви трябват и средства за операция, защото хирургът е във вас!

Не ви трябват скъпи клиники, защото собственото ви тяло е единствената клиника, която може да ви дари истинско и трайно здраве!

ЛЕЧЕБНО ХРАНЕНЕ
При ВИСОКО КРЪВНО налягане и исхемична болест на сърцето Количествата на продуктите са свободни, с изключение на специално упоменатите в програмата.

Закуска
1. Фреш от цитруси: лимон, грейпфрут, портокал, мандарина и др. - 200 мл дневно
2. Зеленчуков фреш: морков, суров картоф, сурова Тиква и др. - 400 мл дневно
3. Плодове по избор, богати на калий: кайсия, пъпеш, банан, синя слива и др.

Обяд
1. Суров зеленчук: магданоз, спанак, целина, глухарче и други богати на магнезий зеленолистни; домат, краставица, морков и др. според сезона.
2. Задушен зеленчук: червено цвекло, броколи, карфиол и др. (до 1 картоф дневно)
3. Зърнени варива: КИНОА, царевица (прясна или замразена), пълнозърнест кафяв ориз (сварен и изплакнат след това), елда.
4. Бобови варива: НАХУТ (накиснат, сварен под налягане и изплакнат), леща, грах (не консерва!), БИО СОЯ (накисната, сварена под налягане и изплакната), по желание - зрял фасул. Бобените култури след сваряване и изплакване могат да бъдат по желание пасирани и на крем.
5. Сурови ядки: лющено конопено семе, небелен суров сусам (смила се), бадеми, шам- фъстък, Орех,семе от Тиква , лешник, лющен слънчоглед, кашу и др. сурови ядки (без фъстъци). Могат да се ползват и като йогурт (вж рецептите)!

Следобедна закуска (след поне 2 часа) По желание: фреш, пресни плодове (банан и авокадо), печена ябълка с канела или задушена на пара Тиква с канела.

Вечеря
Както обеда или закуската.
Подправки и овкусяване: Лимон (пресен), зелени подправки свежи; сушени (но без да има сол в тях!) - джинджифил-корен, копърово семе, кориандър, сминдух и др.

За омазняване:
1. Смлени сурови ядки (и като йогурт - вж рецептите);
2. Авокадо.

Допълващи храни:
1. Домашен „калиев бульон": ситно нарязани картоф с кората, морков, магданоз и др. се сваряват добре. Пие се само отварата, по желание гарнирана с настърган джинджифил корен.
2. Здравец - 2-3 листенца 2-3 пъти на ден, сдъвкани.
3. Спирулина -1 ч.л. дневно
4. Канела -1 ч.л. 1-2 пъти дневно, приета с малко вода
5. Lecithin - 1000 мг. дневно на гладно
6. Пчелен прашец - 2 пъти по 1ч.л.
7. Чай - глог, мента, полски хвощ, троскот, дребноцветна върбовка, живовляк, гинко билоба и др. Неподсладени!

Не се ползват други храни и добавки освен изброените! Не се ползват: хляб, екстрактивни мазнини (олио, зехтин), пчелен мед и др.

ДА СЕ СЛЕДИ:
1. Кръвно налягане - ако е ниско, може да се ползва зелен трапезен китайски чай (с лимон)
2. Пулсова честота
3. Общо състояние
4. Изхождане - 2 пъти дневно. Ако няма - алое (сух екстрат) 1-2 зрънца като грах дневно се изпиват на гладно.
5. Телесно тегло
6. Болкови симптоми

НАШИТЕ СЪВЕТИ
- Посочените храни се консумират в свободни количества.
- Не се ползва готварска сол! (по изключение: малко диетична калиева сол - 66% калий)
- Посочените омазнители се добавят задължително след термичната обработка и никога не се загряват!
- Плодовете се консумират само на гладно и никога не за десерт!
- ХРАНИТЕ не се смесват заедно с течности едновременно!
За подслаждане се ползват само петмез от фурми или фруктоза. БЕЗ МЕД!

!!! ВНИМАНИЕ
ТАЗИ ПРОГРАМА МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕДЕ САМО ПОД ЛЕКАРСКИ КОНТРОЛ! НАЗНАЧЕНАТА ДО МОМЕНТА ЛЕКАРСТВЕНА ТЕРАПИЯ СЕ КОРИГИРА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО САМО ОТ ЛЕКАР!

ГОРЕЩИ ТЕМИ В ХРАНЕНЕТО - Д-р Г. Гайдурков

eXTReMe Tracker