|
Share

Всеки от нас е чувал поговорката "Яж от всичко по малко!". Защото организмът се нуждае от различни вещества и отразява разнообразието на Вселената, в която е потопен.

От друга страна, привържениците на т.нар. "разделно хранене " ни уверяват, че комбинациите от храни, които ползваме, следва да са изключително прости, несложни. И наистина, в природата никое животно не смесва толкова различни храни, както човекът. А от часовете по химия си спом- няме, че когато разбъркаме в колбата 3-4 вещества, те реагират помежду си и понякога получаваме дори "гърмяща смес"! Затова не се учудваме, когато след банкет например, нашият корем прилича по-скоро на малка бомба със закъснител. Как да съчетаем противоположностите? Как да се храним едновременно разнообразно и пълноценно и в същото време просто и здравословно? И докато учените спорят, отговорът е даден отдавна в традициите на народите и в техните хранителни обичаи. Няма социална хранителна практика, която да не носи дълбок смисъл и послание за нашето здраве. По простата причина, че така са оцелявали народите, включително нашият български народ. В зависимост от климата и пъстрото разнообразие от продукти по земното кълбо, различните народи се хранят различно. Но зад това привидно многообразие се крие едно поразително сходство.

При всички здрави народи откриваме ДВЕ неща:
1. Те никога не ядат всеки ден едно и също.
2. Във всяка култура и традиция има стремеж за лимитиране на животинските продукти под вид на някакви пости.

НИМА ТОВА Е СЛУЧАЙНО?
Нима хунзийците, якутите и българите от миналото са се наговорили за едно и също, без никога да са се познавали помежду си? Очевидно в този факт се крие основен хранителен модел (архетип), който гарантира здраве и оцеляване на тези народи. Те са носили в преданията си знанието, че човекът се нуждае от "човешка храна", в която превес заемат растителните продукти и всеки, който непрекъснато ползва животински продукти, се разболява и умира. По същата причина нашите прабаби и дядовци не са ползвали животински продукти 200 дни в годината, работейки при това тежък селскостопански труд!

Нещо повече, всички здрави народи в миналото са включвали животинските продукти циклично. Никога не са яли по малко месо и мляко всеки ден. Консумирали са ги и повече, но задължително само в определени периоди. Съществува при всички народи природен хранителен цикъл в който се редуват различни храни. При това този цикъл е съставен от множество подцикли. Съществувал е годишен, месечен, седмичен и дневен цикъл.

Примерно всички здрави народи, ставайки от сън, не закусват, а първо работят. Всички те последователно включват всеки месец сезонните продукти, които им дава земята (в тропиците също има сезонност и съответно цикличност в храненето!). При всички също така в рамките на седмицата се редуват различни храни: за българите примерно сряда и петък са били постни дни, без животински продукти.

ЗАЩО Е ТОЛКОВА ВАЖНА ТАЗИ ЦИКЛИЧНОСТ? НЕ МОЖЕ ЛИ ВСЕКИ ДЕН ДА ЯДЕМ ОТ ВСИЧКО ПО МАЛКО?
Защото цикличността е израз на най-основен природен закон:

 

ЗАКОНЪТ ЗА КОЛЕБАНИЕТО

Той работи както в квантовата физика и класическата механика, така също без изключение и в биологичните системи, задължително и при човека. Всичко се развива колебателно във всеки аспект от битието си, от плюс към минус и обратно! Това колебание създава пулса на живота. Така живеят звездите, така живеят и нашите клетки и елементарните частици в атомите, които ги изграждат! Там, където липсва колебание, животът затихва. Ако всеки ден ядем от всичко, енергията в нас ще угасне. Забравата за тази цикличност е указание за дълбоко незнание и разрив с нашата собствена природа. Ние дотам сме се отдалечили от природата и от себе си, че сме загубили спомена за най-дълбокия закон на живота!

За да имаме енергия, трябва да има колебателност, редуване на периоди. За да сме здрави, трябва да почиваме, трябва и да работим. Трябва да бягаме, трябва и да ходим. Ако единият полюс липсва, започва да липсва и живот!

Всеки от нас може да състави за себе си подходящ седмичен цикъл, който да отговаря на неговите вкусови предпочитания и да гарантира заедно с това разнообразие и здраве. Ето един примерен седмичен цикъл, който включва всички групи храни, без да допуска смесване на несъвместимите. Всеки ден добавя нова хранителна група, като предходната остава да се ползва успоредно по желание, но без да се смесват на един прием. Така ние даваме възможност на нашия организъм да се очисти от отпадните метаболити на обмяната и да се зареди отново с жизнени сили!

ХРАНИТЕЛЕН ЦИКЪЛ ЗА СЕДЕМ ДНИ

ПЪРВИ ДЕН - РАЗТОВАРИТЕЛЕН
Консумират се сурови плодове и зеленчуци (без сол и мазнина!), фреш сокове, билков чай, неподсладен. За желаещите този ден може да бъде и само на вода. Течностите се приемат разделно от плодовете, поне с половин часов интервал! Количества - свободни.

ВТОРИ ДЕН - СУРОВОЯДЕН
Менюто се обогатява със сурови ядки: лющено конопено семе, небелен суров сусам (смила се), бадем, лешник, орех, тиквено семе, лющен слънчоглед и др. (без фъстък) и покълнали семена: жито, ръж и др. Желателно е да се комбинират помежду си възможно различни видове семена. Овкусяват се успешно със сосове от смлени ядки, пюре от маслини, растителен йогурт - вж. рецептите по-долу.
Плодовете и соковете се приемат само на гладно и никога не за десерт след хранене!

ТРЕТИ ДЕН - ТРАДИЦИОННО ХРАНЕНЕ
с добавяне на зърнени и бобени варива.
Зърнени: царевица, ориз, жито, лющен овес, лющено просо, елда и др.
Бобени: леща, нахут, соя, грах, боб, бакла.
За овкусяване - краве масло (30-40 г. дневно), добавено към горните продукти задължително след термичната обработка.
Ползват се зелени и сушени подправки по избор, лимон и по малко диетична калиева сол.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН - ПЛЮС ЯЙЦА
Желателно е ползването на суровия жълтък след щателно измиване на черупката: 3-4 сурови жълтъчета от пъдпъдъчи яйца или 1 кокоше БИО. Могат да се приемат по желание и като шейк с канела, ванилия, какао и вода.
Друг вариант е ползването на "рохки яйца". В този случай те се комбинират само със зеленчук на едно хранене!

ПЕТИ ДЕН - МЛЕЧЕН
Добавят се към дневното меню: кисело мляко (йогурт), сирена, кашкавал, заквасена сметана. Желателно е да се комбинират само със зеленчуци (сурови или задушени) и по изключение със зърнени на един прием. По желание млечните продукти могат да бъдат приети и последователно, непосредствено след консумация на въглехидратна храна: ориз, киноа и др. Всички млечни продукти се комбинират добре помежду си. Не се обработват термично (могат да се добавят в топлата сервирана храна)!

ШЕСТИ ДЕН - МЕСЕН
Риба, птиче и др. меса, щадящо обработени, желателно на пара. Комбинират се на един прием само със зеленчук.
Не е желателно да се смесват с хляб, ориз, картоф и др. Могат да бъдат приети и последователно, непосредствено след консумация на въглехидратна храна: ориз, киноа и др.

СЕДМИ ДЕН - ПРАЗНИЧЕН!
Ден за "кулинарни специалитети" и "глезотийки". Разделяйте солените от сладките храни!
Не яжте сладкото за десерт (в противен случай храната ферментира и коремът се подува!).

ГОРЕЩИ ТЕМИ В ХРАНЕНЕТО - Д-р Г. Гайдурков

eXTReMe Tracker