|
Share

Остеопорозата е заболяване на обмяната на КОСТИТЕ, при което те намаляват своята маса и стават чупливи. В напредналите стадии те са наядени от дупчици (пори) и са като тебешир, чупещи се дори при най-леки домашни травми.

Остеопорозата в съвременния свят е масова психоза, всяваща страх и ужас от инвалидност при всички жени, наближаващи или прехвърлили мено-паузата (критическата възраст). При това съвсем основателно: само в Европейския съюз боледуват над 40 млн. души, включително и мъже! 16 % от младите жени също са засегнати от остеопения (по-лека степен на намалена костна плътност). На 65 години 50 % от всички жени са със остеопения или остеопороза, а на 80 год. -100 %.

Отговорът на масово прилаганата медицина е да дава химически лекарства - главно бифосфонати, които потискат остеокластите - естествените клетки на КОСТИТЕ, участващи в техния нормален метаболизъм. Прилагат се също калций и витамин Д, хормонът калцитонин и др. Забравяме, че костите са жива система! Балансът на костния метаболизъм се осъществява от финото равновесие между две групи клетки с противоположно действие - остеобласти и остеокласти. Това е биполярна система, на принципа на който са изградени и функционират всички части на организма. Когато ние химически потиснем едната част на системата, нарушаваме основно целия метаболизъм на костното вещество. Това е равносилно да потиснем имунната система, когато не ни харесва, че тя е активирана и се бори, за да елиминира някакъв при- чинител. Или пък да си умъртвим зъбите, след което организмът ни бавно ще ги изхвърля като чуждо тяло от себе си. Химически можем и да получим известно уплътняване на костта, но с цената на нейното постепенно отмиране като жив орган. Нека не забравяме - костите са живи органи, които имат обмяна - те се хранят и отделят, както всяко нещо в тялото ни и както живее и функционира целият организъм и цялата природа. И наистина, макар и неохотно, се публикуват все повече данни за жестоките и инвалидизиращи последствия от прилаганите лекарства.

Известно е, че бифосфонатите могат да предизвикат остеонекроза (смърт) на челюстта, както и да поразяват очите, включително ретината, без която окото е необратимо сляпо. А какво става със самите кости след време, както и с другите органи и системи, това тепърва се очаква да научим. От друга страна, прилаганите калций, витамин Д и калцитонин водят до главоломно натрупване на калций и втвърдяване на различни органи в цялото тяло - развиват се шипове, склерозират съдове с развитието на калциеви плаки в тях, формират се бъбречни камъни и др. Постепенно заприличваме на "солен стълб"! Очевидно е, че "вместо да изписваме вежди, вадим очи".

Но ще попитате тогава:
Има ли спасение от това бедствие?

ОТГОВОРЪТ НА ПРИРОДАТА Е "ДА"!
Да, защото от остеопороза боледуват преди всичко жените от развитите индустриални страни, а в "Третия свят " - там, където хората са все още близо до природата, остеопорозата е непозната.

ЗА ЦЕЛТА НАЙ-НАПРЕД ТРЯБВА ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ НЯКОИ МИТОВЕ, С КОИТО СМЕ ОБЛЪЧВАНИ ДОСЕГА И ДА РАЗБЕРЕМ,ЧЕ:
ОСТЕОПОРОЗАТА НЕ Е ЛИПСА НА КАЛЦИЙ!
Тъкмо жените от най-развитите страни, които консумират най- много млечни продукти на глава от населението, боледуват най-много от остеопороза! При това засегнатите имат даже излишък от калций - наред с остеопорозата се установява и остеохондроза (изшипяване) - отглагане на излишен калций по костите, както и втвърдяване на съдовете - склероза с натрупване на калциеви плаки.

И ТОВА Е ВТОРИЯТ МИТ - ЧЕ МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ ПРЕДПАЗВАТ И ЛЕКУВАТ ОСТЕОПОРОЗА. НЕКА ЗАПОМНИМ: ПОВИШЕНАТА КОНСУМАЦИЯ НА МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ ВОДИ ДО ОСТЕОПОРОЗА!

Млякото е предназначено от природата за изхранване на бебета, а кравето Мляко - за телета. Никое млекопитаещо в природата не бозае от друго животно, нито пие мляко, след като е отбито от майката. И наистина, днес науката установява, че животинското мляко и млечните продукти дават кисела реакция в кръвта и не само, че не осигуряват биологичен калций на организма, но изчерпват и неговия наличен такъв.

Защото тъкмо калциевите буферни системи участват в осигуряване на алкално-киселинния баланс и се неутрализират (изчерпват) от киселините, образувани от малкото.
И НАКРАЯ, ТРЕТИЯТ МИТ Е, ЧЕ ОСТЕОПОРОЗАТА Е НЕЛЕЧИМА, АКО НЕ ПИЕМ ЛЕКАРСТВА.

ОСТЕОПОРОЗАТА Е ЛЕЧИМА БЕЗ ЛЕКАРСТВА!

Защото, тъкмо когато се освободим от лекарствата и се върнем по-близо до природата, всички болести си отиват. Какво да направим, ако се страхуваме от остеопороза? Най-напред трябва да проконтролираме плътността на костното си вещество. Това става чрез остеодензитометрия. Тя представлява неинвазивно изследване на гръбначни прешлени, бедрена кост, пета, пръст или китка и дава цифрова представа за състоянието на костната ни система. Отклонението от костната плътност се определя с показателя за млад човек Т-скор

Сравнява се костната плътност на пациента с оптималната или най-висока плътност на 30- годишен здрав човек. Рискът от костно счупване (фрактура) е толкова по-голям, колкото Т-скор е по-нисък.
Разликата се измерва в стандартни отклонения - SD (Standart Deviation). Според СЗО (Световната здравна организация), ако има понижение, по-малко от едно стандартно отклонение, то костната плътност е нормална.
Резултатите под нормата се изразяват с отрицателни числа. От -1 до - 2,5 имаме понижена костна плътност - остеопения. Ако отклонението е повече от - 2,5 това означава остеопороза. За повечето остеодензитометри 1 SD е равно на 10-12 % намаление на костната плътност .

Резултати от остеодензитометрия според СЗО

- Нормално: Костната плътност е в рамките на 1 SD (стандартно отклонение) от стойността на млад човек.

- Ниска костна маса: Костната плътност е от 1 до 2.5 стандартни (остеопения) отклонения (-1 до -2.5 SD)

- Остеопороза: Костната плътност е намалена с повече от 2.5 стандартни отклонения. (> - 2.5 SD)

- Тежка остеопороза: Костната плътност е намалена с много повече от 2.5 SD (стандартни отклонения) и вече е имало една или повече фрактури.

КАКВА Е АЛТЕРНАТИВАТА НА ПРИРОДАТА?

ИМА ТРИ ПРИРОДНИ ФАКТОРА, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ЛИПСВАТ, ЗА ДА НЕ СЕ РАЗВИЕ ОСТЕОПОРОЗА.
СЪЩИТЕ СА ТЪКМО И ТЕЗИ, КОИТО Я ЛЕКУВАТ:
СЛЪНЦЕ, ДВИЖЕНИЕ ,ЧОВЕШКО ХРАНЕНЕ

Слънцето образува в нашата кожа необходимия витамин Д. Витамин Д е този витамин, който помага за резорбцията и усвояването на калция от постъпилата в червата храна.
Нека запомним: Ако се излагаме на слънце 15 минути 3-4 пъти седмично, това се смята за достатъчния минимум.

Движението е силата, която ще подтикне костното вещество към биосинтеза. Когато ние редовно бягаме, скачаме и костите ни изпитват вибрация, те се уплътняват, за да издържат на тази вибрация.
Това е всеобщ закон - всяко налягане в природата предизвиква противоналягане!

НЕКА ЗАПОМНИМ: ДОКАТО НЕ ВКЛЮЧИМ ТИЧАНЕТО (БЯГАНЕТО), НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ОСТЕОПОРОЗАТА ДЕФИНИТИВНО!

Коя е храната, която ще ни спаси от остеопороза?

Остеопорозата е метаболитно заболяване и е преодолимо, само когато балансираме цялата обмяна на организма. Това може да стане единствено като се храним с храната, която природата е определила за човека.

Както знаем, човешкото хранене се състои от пет групи храни, към които добавяме по малко животински продукти:

НАШИТЕ СЪВЕТИ
Включете редовно във вашето меню следните храни:
1. Прясно изцедени зеленчукови сокове: морков, целина, магданоз, суров картоф -поне 400 мл. дневно
2. Черупка от сурово яйце (идеален източник н биологичен калций) -1/2 ч.л. дневно с малко лимонов сок на гладно.
3. Сурови ядки: лющено конопено семе, смлян небелен сусам, бадем, обезмаслено сусамово брашно, лешник, шам-фъстък, тиквено семе и др. (без фъстък) - поне 100-150 г. дневно
4. Добре сварена соя (на зърна) - поне 300 г. сварена маса дневно
5. Добавете Тофу - соево сирене (от цялото зърно) -150 г. дневно - обезсолено

Допълнете със следните животински продукти:
1. Суров жълтък - желателно от пъдпъдъчи яйца - 4 бр. дневно или 1 кокоше БИО. Приема се на гладно. Можете да го приготвите и като домашен шейк с добавката на какао, ванилия, канела, фруктоза, вода.
2. Мазна риба (сьомга и др.) - един път седмично. Рибата може да се консумира сурова, накисната за 12 ч. в домашна марината от лимон и подправки. Комбинира се само със зеленчуци или може да бъде приета и последователно, непосредствено след консумация на въглехидратна храна: ориз, киноа и др.
3. Рибено масло от акула - 2 перли дневно.

Консумирайте млечните продукти умерено:
1. БИО кисело мляко - 150-300 г. дневно до 3-4 пъти седмично
2. БИО козе сирене (обезсолено!) -100-150 г. до 3-4 пъти седмично
Консумирайте млечния продукт само със зеленчук на едно хранене!

Избягвайте:
1. Месата - те дават кисела реакция в кръвта и изчерпват по този начин вашия органичен калций!
2. Изключете хляба! Маята, термично обработеният глутен и солта в хляба ви лишават от калций и много други вещества!
3. Намалете до минимум солта (натриевият хлорид)! Натрият измества калция и повишава киселинността!
4. Изключете термично обработените мазнини! Те са най- големият враг на вашето здраве!

Хранете се с човешка храна, спортувайте, излагайте се на слънце и контролирайте вашата костна плътност всяка година!

ГОРЕЩИ ТЕМИ В ХРАНЕНЕТО - Д-р Г. Гайдурков

eXTReMe Tracker