|
Share

В кръговрата на живота една храна като биологична система е предназначена за друг конкретен вид биологична система. Човекът не прави изключение. Към неговия вид - Homo sapiens - природата е адресирала точно определена храна. И човекът, и храната са части от една и съща природна структура.

Свързвайки се заедно, те осигуряват равновесието на общата екосистема, както и на отделните видове подсистеми, които я образуват. Този основен еколо- гичен закон гарантира нашето здраве.

Суровата храна или органично непроменената система трябва да съставлява поне половината (50 %) от дневния ни хранителен рацион. Това е минимумът, който ни осигурява здраве. Освен това нашата човешка храна трябва да бъде предимно растителна (плодове, зеленчуци, семена).

Животинската храна като невидова за човека е допълнителна и незадължителна. Днес я наричаме "храна за удоволствие", "храна за уикенда" или просто "празнична храна". Човекът няма биологична потребност от нея и тя изпълнява в неговия живот само социално-културни функции.

Относително безопасният максимум от животински продукти се движи в следните референтни граници:
- кисело мляко - до 150-200 гр. / дневно
- сирене (видове) - до 50-100 гр. /дневно
- краве масло - до 20-40 гр. / дневно
- яйца - до 1-3 броя / седмично
- месо - до 150 гр. /1 път седмично

От животински продукти трябва да са свободни поне два дни седмично (постни дни). Най-подходящи са млечните продукти, които са приготвени от козе мляко (козе сирене и др.). Те не трябва да се обработват термично, но могат да бъдат добавени към топла (гореща) храна задължително след топлинната й обработка. От яйцата е желателно да се ползва жълтъкът - суров, или ако се употребява цялото яйце, то да бъде "рохко" сварено.

МЕСОТО Е НАЙ-ОПАСНИЯТ НЕВИДОВ ПРОДУКТ В ХРАНАТА НИ.
Затова неговата употреба трябва да е изключително внимателна. Допустимият максимум, както посочихме, е 150 гр. седмично, при това със задължителни постни периоди в годината (за българите в миналото около 200 дни!). От месните продукти преимущество имат рибата, птичето месо и заешкото. Биологичната стойност на месото е изключително зависима от степента на термична обработка. Съветът ни е да се използва по възможност непрепечено месо ("ал англе"), обработено подходящо на пара, във фолио и др. Препоръчително е също преди основната му обработка да се постави за 1-2 min във врящ зеленчуков бульон за екстрахиране на трупните отрови, съдържащи се в него.

ЗДРАВОСЛОВНАТА ЧОВЕШКА ХРАНА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДОБРЕ СЪЧЕТАНА.
Плодовете, поради съдържащите се в тях захари и респективно съществуващата опасност от ферментация, се консумират винаги и само на гладно, несъчетани с други храни (с изключение на малко количество кисело мляко или заквасена сметана). Животинските продукти (млечни, яйца, месо) се приемат винаги разделно - съчетани единствено само със зеленчук (без картофи!). Зеленчукът е най-добре, ако бъде суров или задушен на пара. Например съчетават се добре сурови зеленчуци със сирене (шопска салата, таратор и др.); задушени зеленчуци с добавено след термична обработка сирене, кисели мляко, заквасена сметана.

Киселото мляко и заквасената сметана, както казахме, могат да се съчетават и с плод. Кравето масло е неутрално и прави изключение. То може да бъде съчетано с всяка от другите групи храни. Добавя се задължително накрая, след термичната обработка (например към топлия ориз, спагети, боб и т. н.). Никога не се ползват два разновидни животински продукта заедно (напр. месо и сирене).

Растителните продукти (с изключение на плодовете, за които стана дума) могат да се съчетават свободно помежду си (напр. салата в съчетание със задушени зеленчуци, ориз и бобови култури). За осигуряване на оптимален белтъчен внос (обратно на разделността при животинските продукти!) следва да се съчетават заедно на един хранителен прием зърнени култури и бобови варива, желателно и ядки (например нахут с гарнитура ориз, поръсени със смлени сурови ядки).

Човешката храна следва да бъде в своята естествена системна концентрация. С други думи, тя трябва да е неразредена. Не се препоръчва консумацията на супи.
Те са трудно смилаеми, тъй като намаляват концентрацията на ензимните системи в смилателните сокове на организма. По желание могат да се композират по-гъсти крем супи или да се направи заливка с подходящи сосове.

Въглехидратните храни като зърнени (ориз, царевица, елда, овес и т. н.), картоф, спагети и др., се приготвят плътни, неразкашкани и неслепнали. Желателно е съчетаването им с други храни да става след предварителното им приготвяне. Течности се приемат преди хранене или поне половин час след хранене и никога по време на хранене.

Алкохол, ако въобще се консумира, се приема винаги на гладно, преди хранене, само като празнично питие (1-2 до 3 пъти седмично в количество до 100 гр. вино или до 50 гр. концентриран алкохол).

В здравословното човешко хранене се избягва употребата на екстрактивни растителни мазнини (слънчогледово олио, зехтини и др.). Те не са система, лишени са от естествени емулгатори, както и от другите необходими за тяхното правилно усвояване елементи, съдържат отровните за човека транс-мастни киселини и поради това са едни от основните дестабилизатори в баланса на храната. Ако се ползват, следва да се добавят винаги след термичната обработка и никога не се варят, пекат, задушават или пържат. Допустимото количество е до 1 чаена лъжичка на порция студено пресована мазнина (зехтин и др.), при това никога не всекидневно.

ЗЛОУПОТРЕБАТА С ЕКСТРАКТИВНИ РАСТИТЕЛНИ МАЗНИНИ Е НАЙ-ЧЕСТАТА ГРЕШКА В ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ!

За омазняване препоръчваме системните продукти: смлян суров ядков микс (смлян сусам, орех, слънчоглед и др.), както и домашно приготвено безсолно маслинено пюре. Добавят се накрая, след термичната обработка на храната.

Здравословното хранене следва да съдържа достатъчно количество балансирани растителни белтъчини. На свой ред, тяхното подценяване е най-често наблюдаваният пропуск в здравословното хранене. Необходимият прием на растителни белтъчини се осигурява от системната, на практика почти всеки дневна употреба, на бобови и зърнени култури, както и на сурови ядки, съчетани заедно. Само в това съчетание белтъчините в тях стават пълноценни за човека.

За овкусяване на храната се използват свободно различни подправки. Не е желателна употребата на готварска сол. Вместо нея може да се даде превес на подправките, лука (чесъна) и лимона, както и на малко диетична (калиева) сол - с 66 % калий, добавени винаги накрая, непосредствено в блюдото, преди консумация. За подслаждане препоръчваме плодовата захар - фруктозата (може и под формата на "фруктозен мед"). Не е желателно да се ползват захар (захароза), както и пчелен мед (пчелният мед също е невидова за човека храна!) освен в много ограничени количества. В нашия опит, обобщен в книгите "Човешкото хранене" и "Горещи теми в храненето", достигнахме до система, която можем да наречем Система за осъзнато хранене

КАТО ХРАНЕНЕ НА ЧОВЕКА ОТ XXI ВЕК, ТЯ СЕ СТРЕМИ ДА ОБЕДИНЯВА НАЙ-ДОБРИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ ОТ НАУКАТА ЗА ХРАНЕНЕТО, СЪОБРАЗЕНИ С ЕСТЕСТВЕНОТО ИЗИСКВАНЕ НА ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ И С ТРАДИЦИОННОТО ХРАНЕНЕ НА НАРОДИТЕ. НАСОЧВА НИ КЪМ ОСЪЗНАВАНЕ НА НАШАТА ВРЪЗКА С ОКОЛНИЯ СВЯТ, КАКТО И НА МИСИЯТА НИ НА ПЛАНЕТАТА КАТО РАЗУМНИ СЪЩЕСТВА. ЕТО ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ТОВА ХРАНЕНЕ:
1. Започвайте деня с прясно изцедени сокове, както и с цялостни сурови плодове и зеленчуци.
2. Задължително включвайте в ежедневното си меню сурови храни: плодове, зеленчуци, ядки, кълнове. Поне 50%-75% от общото количество храна за деня следва да е в суров вид.
3. Дайте превес на растителните храни: плодове, зеленчуци, ядки; зърнени и бобени варива. Поне 85%-90% от менюто за деня следва да се формира от растителни храни.
4. Осигурете на организма си гарантирано количество растителни белтъчини в лицето на суровите ядки, бобените варива: нахут, соя, леща, грах, боб, бакла, вкл. традиционни соеви продукти: тофу, темпе и др. За да получите пълноценен белтък, комбинирайте на един прием (или поне в рамките на деня): сурови ядки + зърнени варива + бобени варива.
5. Ползвайте животинските продукти умерено: млечни, яйца, (меса), така както са ги ползвали вашите баби и както ги ползват всички здрави племена на планетата. Най- пълноценният и полезен животински продукт, който в минимум количество ви осигурява всичко необходимо, е суровият яйчен жълтък (традиционно ползван в кулинарията като "застройка"). В дневното меню животинските продукти не бива да надхвърлят 10-15%, като задължително в годината провеждайте периоди, в които те се изключват напълно (пости).
6. Никога не приемайте храна при наличие на симптоми: болки, умствено и физическо неразположение, умора, треска, температура, както и при всякакъв дискомфорт.
7. Не пийте течности по време на хранене и избягвайте твърде течните храни (супи). Те разреждат смилателните сокове и нарушават сложната хидролиза на храносмилането. Пийте между храненията до 2-3 литра сурова трапезна (изворна) вода дневно (част от нея може да замените с прясно изцедени сокове).
8. Махнете всички рафинирани продукти: бяло брашно, полиран ориз, рафинирана захар и техните производни. Ограничете до минимум екстрахираните мазнини: зехтин, слънчогледово олио и др. Ползвайте пълнозърнести зърнени и бобени варива. Омазнявайте с цялостно съдържащи продукта пасти и сосове от смляни ядки, песто от обезсолени маслини, от авокадо и др.
9. Ограничете до минимум технологично обработените продукти: колбаси, консерви, готови храни, вкл. хляб, храни за бързо хранене и т.н.
10. Никога не обработвайте мазнините термично! Не ги варете, не ги печете, не ги задушавайте и не ги пържете! Те образуват най-силните отрови в храната ви и са основен болестотворен фактор.
11. Ограничете до минимум добавката на сол (NaCI). Ни есе нуждаем само от 2 гр дневно, които приемаме пълноценно със суровата храна. Солта е вторият по вредност фактор след термично обработените мазнини.
12. Яжте сладките храни, вкл. плодовете само на гладно и никога не за десерт. В противен случай те ферментират.
13. Дъвчете добре и обработвайте със слюнката.
14. Не поемайте излишно количество храна. Стомахът е колкото двете ви шепи!
15. Дейността на вашия организъм изисква "санитарен полуден" - дайте му го с 24- часов интервал седмично само на вода.

СОКОВЕ
Плодовите и зеленчукови фреш сокове се приготвят прясно изцедени на подходяща сокоизстисквачка (без агресивни метали - алуминий и др.). Консумират се сутрин на гладно или по всяко време, но задължително преди хранене, несмесени с други храни.

Фреш от лимон - натурален, неподсладен и неразреден. Това е царят на плодовите сокове! Той е най-добрата очистваща храна! Особено препоръчителен е като първа сутрешна храна.

Фреш-микс от цитруси - портокал, грейпфрут, лимон, мандарина и др. Действието им е подобно на лимоновия сок.

Плодови сокове могат да се приготвят от всички други предпочитани от нас плодове.

Фреш от моркови - подходяща храна след приема на лимонов сок (поне 5-10 мин). Това е царят на зеленчуковите сокове!

Към морковения сок могат да се добавят всички други прясно изцедени зеленчукови сокове - от магданоз, спанак, коприва, червено цвекло, целина и др. Зеленчуковият сок никога не се смесва с плодов сок.

Количеството на плодовите и зеленчуковите сокове е свободно и се определя от нашия жизнен ритъм (средни количества: сока от 1-2 лимона и около 200-250 г морковен сок).
Морковеният и лимоновият сок (несмесени в една чаша!), приети последователно представляват най-добре балансираното соково начало за деня (ИН-ЯН двойка!).

ПЛОДОВЕ И СЛАДКАРСКИ МИКСОВЕ
Плодовете и плодовите салати могат да следват приема на соковете и да се приемат във времето, когато се появи желанието за тях. Те са нашата човешка закуска. Асортиментът е напълно свободен, като най-добре е да се даде превес на сезонните. Количествата за здравия човек са свободни (средно до 500 гр на един прием). Плодовете могат да се ползват и съчетани.

ПЛОДОВА САЛАТА - съчетават се сладки със сладки и кисели с кисели плодове, напр. салата от цитруси с киви и др.; салата от банан, пъпеш, фурми и др. Следва да се избягва съчетанието на предимно сладки с предимно кисели плодове (напр. банан и киви или лимон), както и на повече от три плода в едно плодово микс блюдо.

ПЛОДОВ КРЕМ:
Пасират се заедно банан и пресни фурми (без костилката). По желание се добавят аромати (канела, естествена ванилия и др.).

ПЛОДОВ ФРЕШ-КРЕМ:
Пасират се заедно банан и авокадо. По желание се добавят аромати (канела, естествена ванилия и др.).

ТИКВЕН КРЕМ:
Пасира се предварително задушена на пара тиква заедно със сладък плод - например райска ябълка, фурми и др.

МИКС ОТ СУШЕНИ ПЛОДОВЕ:
Фурми, смокини, ананас, папая, сини сливи и други. Особено подходящи са при нужда от повишен бърз енергиен внос (тежка физическа работа или интензивно умствено-емоционално напрежение). Сушените плодове могат да се съчетават винаги и с пресни плодове.

ДОМАШНИ БОНБОНИ:
Смилат се на кафемелачка (или подходящ за целта уред) сурови ядки: орех, сладък бадем, лешник, небелен сусам, лющено конопено семе и други. Добавят се по желание също и смлени кокосови стърготини. Пасират се пресни (фреш) фурми, след изваждане на костилката (вместо тях могат да се ползват предварително накиснати за 12 часа сушени плодове по избор) или петмез от фурми. Добавят се аромати (ванилия, канела, бадемова есенция и други по избор). Всичко се пасира до получаването на плътна маса. От последната се оформят малки кръгли топчета, които могат да се покрият с кокосови стърготини. Подреждат се в бонбониера и се съхраняват в хладилник до 1 седмица. Могат да се консумират като втора закуска (1/2 час след плодовете!) или като следобедна закуска.
Не се съчетават с млечен продукт!

ДОМАШНА ТОРТА ОТ СУРОВИ РАСТИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
От получената плътна маса за домашни бонбони можем да оформим блат (основа) с дебелина 1-2 см. Върху него можем да подредим желани от нас сурови или печени плодове (ябълки, тиква, авокадо и др.), поръсени за украса с кокосови стърготини.

СУСАМОВО-КОКОСОВ ШЕЙК С ФУРМИ И КАНЕЛА
В кафемелачка се смилат добре равни части сусам и
кокосови стърготини. В шейкър към сместа се добавят петмез от фурми, подправки (канела, ванилия, джинжифил) и вода до желана гъстота. Консумира се директно или желирано като парфе. Ако го прибавим към сварено жито с джиндифил получаваме ашуре.

ШОКОЛАДОВО- ПРОТЕИНОВ ШЕЙК.
Приготвят се като се смесят в желаната от нас пропорция: соев протеин (95-96 %) или сухо соево мляко (но не сухо краве мляко!), сурово какао, фруктоза, аромати- ванилия, канела и др. За улеснение всички компоненти могат да се съчетаят под формата на суха маса.
Добавя се топла или студена вода до желана от нас гъстота. Получава се крем или шейк. По желание към него могат да се добавят и смляни ядки - кашу, лешник, лющено конопено семе и др.

СМЕТАНОВИ МИКСОВЕ
Като празнични блюда, ползвани като втора закуска (след плодовете) или като следобедна закуска могат да се композират и плодово-сметанови, шоколадово-сметанови, канелено- сметанови и др. миксове.

За целта към плодовете или плодовата салата можем да добавим заквасена сметана или отцедено кисело мляко и добавка на аромати. Получената смес може да се пасира и като крем.
Крем можем да получим и с шоколад: сурово какао, аромати, фруктоза. Добавя се заквасена сметана (не суха или бита!) и се миксира. По желание в сместа можем да добавим и малко прясно мляко и краве масло (така киселият привкус от заквасената сметана става по-мек).
По изключение, като празничен крем, можем да добавим и предварително разтворен във вода желатин и да получим домашно парфе.
Сметановите миксове могат да се съчетават и с плодове.
Вместо млечен продукт в рецептите можем да използваме и соево мляко, соева сметана или соево кисело мляко.

ДОМАШЕН СЛАДОЛЕД
Ако получените сметанови миксове емулгираме с лецитин и разбием добре с миксер и след това ги охладим, ще получим и домашен сладолед. Приготвя се както горните кремове с тази разлика, че се охлажда. Той може да бъде по желание плодов, шоколадов, ванилов, канелен, кокосов и др. Сладолед може да получим и от замразен, пасиран банан с добавка на ванилия и канела.

НАШИТЕ СЪВЕТИ
В посочените сладкарски произведения следва да избягваме съчетанието на прости захари с нишестета, което е нежелана комбинация (напр. не е желателно да композираме фруктозата и млечния продукт заедно с кори, блатове и други тестени продукти!). Както вече беше посочено, композиции като постни кексове, брашнено-ядкови сладкиши и др. особено с добавка на термично обработена мазнина са изключително тежки и нездравословни комбинации!
Във всички сладкарски произведения можем по желание да добавим и пчелен прашец.

СУРОВИ САЛАТНИ БЛЮДА

Тук разполагаме с изключителна свобода, като превес трябва да имат сезонните салати.

ПРОЛЕТНА САЛАТА
Маруля, спанак, добавка на листа от глухарче и други сурови зеленолистни зеленчуци.
Нарязани на ситно и овкусени с пресен лимонов сок, зелени подправки (магданоз, копър, босилек и др.), лук, омазнени с малко маслинено пюре (приготвя се от обезсолени маслини, които се пасират до консистенция на пастет) или ядков микс (смлени ядки), с добавка на щипка калиева сол, те представляват изключително полезен и вкусен пролетен деликатес.

ЛЯТНА САЛАТА
Тук разхлаждащият принцип ни диктува сезонната употреба на богати на вода и соли зеленчуко-плодови: домати, краставици, сурови тиквички и др. Овкусяват се както другите салати с лимон, лук, зелени подправки. По желание с добавено маслинено пюре и/или ядков микс.

ЕСЕННА САЛАТА
Тя следва да е по-плътна от лятната и наподобява пролетната, само че с употребата на актуални за този сезон зеленчуци: бяло зеле, карфиол, броколи, брюкселско, китайско зеле и др., настъргани моркови. Овкусена както другите салати.

ЗИМНА САЛАТА
Тя е най-плътната и се състои главно от зеленчуци - корени, които зимата е запазила под земята. Те ще ни дадат и повече топлина: настъргани моркови, целина, ряпа, корени магданоз, червено цвекло, пащърнак, хрян, овкусени със смлян синап, ядков микс и/или маслинено пюре, лук (включително и праз), зелени подправки, стрита сушена коприва, лимон и др.

СУРОВАТА ТУРШИЯ
Приготвя се по традиционния начин, само че без сол. Вместо това се добавят няколко лъжици кисело мляко. След получаване на млечно-киселата ферментация, продуктът се отцежда и се съхранява в хладилник (или фризер), тъй като липсата на сол ще предизвика развала на зеленчуците (солта е консервант!).
Салатите се консумират в свободни количества. Могат да се ползват като първо блюдо или дори да се съчетават с другата храна.

СУРОВИ ЕНЗИМНИ "СУПИ"
Тук можем да включим всички желани от нас сурови зеленчуци, които в случая можем да пасираме и овкусим с подходящи подправки. При пасирането ние увеличаваме контактната повърхност на продукта с ензимните системи на организма. Освен това по този начин суровата храна отделя максимално от клетките си активирани автоматични (самостоятелни) ензими и така суровата храна се усвоява пълноценно. Това далеч не винаги се получава при използването на обикновените салати, особено ако последните се консумират бързо и не се отделя необходимото време за бавно дъвкане и ослюнчване.

ЕНЗИМНА СУПА ТИП "МЕШАНА САЛАТА"
В съд поставяме едро нарязани суров домат, краставица, чесън, морков, малко чушка и магданоз. Пасираме с пасатор до получаване на хомогенна маса. Овкусяваме с диетична сол и лимон, поръсваме отгоре с малко домашно приготвена шарена сол.

ЕНЗИМНА СУПА ТИП "ПОСТЕН ТАРАТОР"
Краставицата се пасира заедно с чесъна, копъра и предварително смлените орехи.
Овкусяваме с диетична сол и лимон. Отгоре поръсваме малко смляно копърово семе.
Резултатът от приготвянето на сурови ензимни "супи" е едно от най-полезните и здравословни блюда на нашата трапеза! Тези "супи" са получени, разбира се, не поради добавка на вода, а от отделянето на собствени сокове. Поради богатството на ензимните системи и витамини те се консумират винаги непосредствено след приготвянето им.

ШОПСКА САЛАТА
Приготвя се по традиционния начин с добавка на обезсолено тофу или козе обезсолено сирене.

"СУХ" ТАРАТОР
Към ситно нарязаната краставичка се добавя отцедено кисело мляко и/или заквасена сметана. Подправя се с чесън, копър, по изключение тук и малко орехова паста (смлени орехи) и др.

МИКС-САЛАТИ
Те представляват сурови салати (както горе) с тази разлика, че се добавят сурови или термично обработени зърнени култури - булгур, елда, покълнало жито, варено червено цвекло, печени чушки, печени картофи, задушени гъби и др.

ТАБУЛЕ
Тук не може да не изтъкнем и класическата салата тип "табуле": Арабски булгур или елда, предварително се накисват в домашен зеленчуков бульон или просто във вода за около 1 час и след това се отцеждат. Добавя се маслинено пюре, счукан чесън, кимион, малко лимонов сок.
Разбърква се добре и се поставя в центъра на блюдото. Около него се нарежда като венец ситно нарязан магданоз (около 1 връзка), подправен с лимонов сок, както и нарязани домати.
Разбърква се непосредствено преди консумация.

НАШИТЕ СЪВЕТИ
Нека си припомним, че когато добавяме млечен продукт: козе сирене (кашкавал), кисело мляко, заквасена сметана, тогава освен суровия и евентуално задушения на пара (варен, печен) зеленчук (без картофа!), други продукти не се добавят, както и не се консумира друга храна на същия хранителен прием! С други думи млечният продукт (с изключение на кравето масло) се съчетава само със зеленчук (без картоф!).

Соевото мляко (прясно и кисело), соевото сирене (кашкавал) - Тофу не са млечен продукт и следователно могат свободно да се съчетават с всякаква друга сурова или термично обработена растителна храна (напр. със зърнени, бобови и т. н.). Соевите продукти не се съчетават само с млечен или друг животински продукт (с изключение на кравето масло, което е съчетаемо с всичко).

ТЕРМИЧНО ОБРАБОТЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ
Свободно можем да ползваме всякакви желани от нас зеленчуци, както и да ги съчетаваме в зеленчукови миксове. Все пак на един прием не е желателно да се комбинират повече от 3-4 основни зеленчука (без да броим в това число лука и зелените подправки). При това можем да си позволим те да бъдат задушени, варени или печени. Единственото, което не трябва да правим е да ги варим, задушаваме, печем или пържим с растителна мазнина! Изключение тук прави само ограниченото ползване на кокосово масло за приготвяне на празнични блюда (вж. по-долу в рубриката "въглехидратни блюда"). Най-подходящата обработка на зеленчука е задушаването на пара. То се извършва или с подходяща за целта метална мрежа, под която ври вода, или по още по-лесния вариант, при който в тенджера под налягане се сипва 2-3 см вода на дъното, слага се втори съд вътре и в него, на сухо се подреждат зеленчуците. Тенджерата се затваря и се кипва за 5-10 минути според вида зеленчук.
Така можем да обработваме: тиквички, зеле (различни видове), моркови, целина, магданоз, картоф (заедно с ципата, но не позеленял!), чушки и т. н. Единствено доматът и лукът (кромидът) е желателно да бъдат сурови или добавени накрая, така че да не се подлагат на термична обработка (доматът образува при готвене много свободна оксалова киселина, а лукът - сяросъдържащи субсъединения. И едните, и другите деривати са нежелани в храната ни).

Зелено-листите: спанак, коприва, лапад, киселец и др. само се попарват или се слагат във вряща вода за 2-3 min., тъй като и при тях силната термична обработка води до отделяне на токсична оксалова киселина. След попарването (или краткото задушаване) те се отцеждат и се нарязват или се пасират и се гарнират по вкус.

Овкусяването на термично обработените зеленчуци става след снемането им от огъня с добавка на лук, зелени подправки, лимон, ядков микс или маслинено пюре така, както при салатите. По желание обаче подправки (но без ядките, маслините, лука и калиевата сол!) могат да се сложат и преди термичната обработка.

Условно към термично обработените зеленчуци ще включим и гъбите. Те могат първо да се задушат на пара (както горе) и след термичната обработка да се гарнират с малко краве масло и подправки (черен пипер, кимион, лимон, чесън, калиева сол, бахар и др. по желание).

При гъбите имаме още една интересна възможност: да приготвим гъбен пастет. Гъбите се обработват термично както горе, с тази разлика, че след това се пасират с пасатор до получаване на хомогенен пастет. Той е сполучлив и вкусен вариант за приготвяне и овкусяване на различни композиционни блюда. Съчетава се с всички други храни, с КОИТО съчетават по принцип термично обработените кин и чуци (напр. с ориз, качамак, със спагети и др.). Не се съчетават с млечни продукти и меса.

При композиционни блюда термично обработените зеленчуци се съчетават:
- с въглехидратни храни (хляб, ориз, картоф, елда, царевица);
- с белтъчни храни (сурови ядки; варен нахут, соя, грах, леща, боб, бакла, папуда; тофу - соево сирене, гъби и гъбен пастет, соев гранулат и други соеви продукти)
- със сосове (вж. по-долу);
- със сурови салати.

От зеленчуковите миксове ще споменем сполучливия пастет от задушени на пара моркови и картофи.
След термичната им обработка, към последните се добавя ядков микс (или маслинено пюре), домашна шарена сол (без готварска сол!), по желание лъжичка краве масло и полученото се пасира до хомогенна маса. Този пастет може да се ползва като самостоятелно блюдо или като компонент за съчетание с други зеленчуци и бобови храни.

Задушените на пара зеленчуци (без картофа и гъбите!) могат да се съчетават и с млечни продукти - сирене, кисело мляко, заквасена сметана. Последните се добавят след термичната обработка, може и върху все още горещия зеленчук. В този случай се ползват като самостоятелни ястия или съчетани на един хранителен прием със суров зеленчук (вкл. с таратор
и шопска салата).

ВЪГЛЕХИДРАТНИ БЛЮДА

ХЛЯБ
Ползването на готовия купен хляб е нежелателно (най-вече поради високото съдържание на препечен глутен, мая и сол).

Тук ще предложим рецептата за домашно царевично-оризово хлебче
Приготвя се от фино смляно царевично брашно ("мейс") и оризово брашно. Оптимална пропорция е средно 3:1 (например 6 суп. лъжици мейс и 2 суп. лъжици оризово брашно). Двете брашна се смесват. Добавя се вода - до рядка каша (като за палачинки). Пече се в тефлонова тавичка във фурната или в друг подходящ тефлонов съд на котлона или в гофретник. Разстила се задължително на тънък пласт (1/2 cm).
След изпичане (средно 15-20 мин при 200-250 оС) се получава тънко хрупкаво хлебче (подобно на пица). Въпрос на опит е да получим хлебче, което няма да бъде нито "клисаво", нито дотолкова твърдо, че да не може да се дъвче.
След снемането от огъня, докато е още топло, хлебчето може да се гарнира с малко краве масло и счукан чесън (което се намазва по повърхността му, но не се пече заедно с хлебчето!), подправки - шарена сол, чубрица, ким и др.

ПИЦА
На база на хлебчето можем да направим и домашна пица - приготвя се сурова смес както горе, добавят се вътре ситно нарязани гъби, сварен (замразен) грах, ситно нарязани моркови, чушка, подправки. Разбърква се. Така получената смес се разлива в тефлоновата тавичка и се пече на тънък пласт. След изпичането се добавя отгоре масло, по желание малко доматена паста, тофу, суров домат и краставица, гъбен пастет, нахутен (соев) пастет (вж. по-долу) и др.

СУРОВО ХЛЕБЧЕ
Приготвя се като първо се покълва жито - една нощ житото кисне във вода, на другия ден се проплаква и отцежда; стои в порцеланов съд, влажно, но не покрито с вода, на стайна температура и похлупено с чинийка. Проплаква се 1-2 пъти дневно и отново се отцежда.
Лагерува около 18 ч според околната температура докато по върховете на зърната се появи лек бял поник. В този стадий е готово за консумация. Не бива да прораства повече от 1-2 mm! Леко покълналото жито може да се съхранява, като отново се полее с вода и се сложи в хладилника на ниска плюсова температура. Все пак нашата препоръка е да подновявате "посева" най-много на 2-3 дни. Покълналото жито може да бъде и самостоятелна добавка към различни храни (не се комбинира с месо, риба, яйца, сирене и мляко).
Покълналото жито се смила на кафемелачка (или в друг подходящ за целта уред) до получаване на пюре и се добавят смлени ядки. Оформя се оригинално сурово хлебче, което се консумира веднага след приготвянето, като в никакъв случай не се обработва термично.
Представлява една от най-мощните и силни сурови храни, богата на активирани ензимни системи, пълноценни белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали! Може да се подправя по желание със счукан чесън, шарена сол, да се оваля в сусам и др. За лек кисел привкус се прибавя сомак. По желание може да се изсуши при 50 оС за около 2 часа във фурната, като предварително се оформи за тази цел на тънки кръгчета. Особено препоръчително е в периоди на възстановяване или при заболявания, изискващи стриктно спазване на видовото човешко хранене.

ОРИЗ
Използва се неполиран (кафяв, интегрален) ориз. По желание за допълване на вкусово- естетическите му качества може да се добавя и черен, червен, пъстър и друг вид екзотичен ориз.
Оризът се сварява (желателно след предварително накисване) в много вода, до плътна консистенция, без да се разкашква и след това се отцежда. Задължително се проплаква няколкократно във вода, за да се отстрани слизестата материя от него. Ако при тази процедура е изстинал, той отново се слага на котлона или в гореща фурна за 1-2 min "да изпръхне" и се гарнира по вкус с добавка на кимион, черен пипер, бахар, счукан чесън, малко краве масло (добавено задължително след термичната обработка, така че само се разтопява в топлия ориз!), диетична сол, лимон и др.

На тази база оризът може да влиза като съставка на композиционни блюда - в съчетание със зеленчуци, бобови, зърнени, гъби, тофу и т.н. (единствено не се съчетава със сирене, мляко, сметана, както и с месо и риба!). За тази цел свареният вече ориз (но без мазнината!) може да се запече (задуши) заедно с другите храни. След това се гарнира с ядков микс, маслини, масло.
Оризът е основна храна на половината земно кълбо и е желателно да намери повече място в нашата кухня.

КИНОА
Киноата се вари с много вода за 15 мин, докато се отделят малките бели обръчета. След сваряването задължително се отцежда. Гарнира се по вкус с добавка на кимион, черен пипер, чесън, куркума, чимен, малко краве масло (задължително добавено след термичната обработка, така че да се разтопи в топлата киноа), диетична сол, лимон и др.
Киноата може да влиза в състава на композиционни блюда - съчетава се добре със зеленчуци, бобови, зърнени, тофу, гъби и др. Не е препоръчително да се комбинира на един прием с мляко, сирене, сметана, месо и риба!

ЦАРЕВИЦА
Ползва се сварена, отцедена и гарнирана по вкус (както ориза). В зимния период можем да ползваме и замразена царевица (но не консерва или в буркан). Последната се слага във вряща вода за няколко минути и се отцежда. Може да бъде и гарнитура на всякакви ястия (без месо, риба, млечни).

ЕЛДА
Приготвя се като към вряща вода се прибавя желаното количество елда, отмества се от огъня и се изчаква до набъбването й. Ако нямаме време за това, то можем просто да я сварим за няколко минути и след това задължително я отцеждаме.
Има още един вариант, при който елдата може да се ползва и сурова, след неколкочасово накисване. Всички тези варианти може да комбинираме помежду им (примерно накисване за 1/2 час и сваряване след това за минутки).
Овкусяваме елдата така, както и ориза (да не забравяме поръсените сурови смлени ядки, които не само омазняват и овкусяват, но я допълват до пълноценен белтъчен състав).

НАШИТЕ СЪВЕТИ
Винаги трябва да държим зърнената култура да не бъде разварена или да попие цялото количество вода. Ще повторим, че разкашканите или поели прекалено много вода зърнени храни са трудносмилаеми, поради разреждането на ензимните системи на нашите смилателни сокове! Следователно след нужното набъбване на семената последните се отцеждат навреме, за да избегнем нежеланото им хиперхидратиране.

ПШЕНИЦА (ЖИТО)
Грухана пшеница се накисва за 12 ч. и се сварява и се изплаква. Консумира се като зърнена храна.

ЛЮЩЕНО ПРОСО
Желателно е да се накисва предварително за по-лесното му сваряване. Обработва се термично сравнително бързо (отново внимание - не бива да поема цялата вода и да се разкашка!) и се гарнира по вкус. Съчетава се с другите храни както ориза и елдата.

ЛЮЩЕН ОВЕС И ОВЕСЕНИ ЯДКИ
Отново предварително можем да накиснем. Лющеният овес се сварява както ориза.
Овесените ядки могат да се приготвят дори без да се отцеждат, но в този случай трябва да спазим условието за необходимата гъстота (средно 1 част овесени ядки: 3 части вода).
Овкусяваме както горе (подправки, масло, чесън, маслини, лимон).
Овесените ядки, както и другите нишестено-въглехидратни храни никога не се озахаряват!
Не се добавя нито мед, нито захар или фруктоза (изключение правят само инцидентно консумирани празнични храни като например "мляко с ориз").

КАРТОФ
Картофът отчасти разгледахме при термично обработените зеленчуци.
Тук ще кажем, че от него можем да приготвим и картофена салата. Към печените (варени) картофи прибавяме нарязан лук, магданоз, за омазняване ядков микс или маслини, лимон, куркума и други, желани от нас подправки. Можем да овкусим и с подходящ "сос" (вж. по-долу), напр. нахутен. Съчетава се с всичко (без животинските продукти - месо, риба, яйца, сирене, кашкавал, сметана, кисело мляко). Вместо любимото съчетание "картофи със сирене", което е нежелано, можем да ползваме соево сирене (тофу) или просто обезсолени маслини.

Ако все пак любима добавка към менюто ни е картофено пюре, то последното можем да приготвим като вместо прясно мляко добавим соево мляко или разреден с вода ядков микс (т.нар. орехово, бадемово и т.н. мляко). При всички случаи обаче можем накрая да прибавим малко краве масло.

Тук ще кажем, че имаме все пак възможността да си приготвим и любимите пържени картофки. В случая обаче вместо олио ще използваме кокосово масло, което за разлика от другите растителни масла е термоустойчиво и в него дори можем да пържим. Все пак препоръчваме пърженето, дори в кокосово масло, да бъде към нашите празнични блюда.
И още едно уточнение. Става въпрос за кокосово масло, а не за т. нар. палмово масло!
Разликата е огромна и последното изобщо не го препоръчваме.
Кокосово масло ще намерите в специализираните диетични магазини в буркани, докато палмовото се продава най-често в гастрономите под формата на "калъпи".

НАШИТЕ СЪВЕТИ
Ще подсетим читателя, че "запръжка" може да се приготви дори и без кокосово масло, като предварително задушите лука на пара и след снемането от огъня добавите червен пипер и малко студено пресовано растително (слънчогледово, зехтин и др.) олио. И все пак препоръчваме т. нар. "запръжка" да използваме по-рядко - в празничните блюда.

От производните на зърнените култури можем да използваме следните:

КАЧАМАК
Най-добре е да го приготвим от специално за целта брашно или царевичен грис по традиционната рецепта. След снемането от огъня се добавя малко краве масло, гарнира се по желание със соево сирене (тофу) и/или обезсолени маслини, гъбен, нахутен пастет и др. Не е желателна комбинацията със сирене, въпреки че е традиционна (с изключение на празнични блюда).

ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ (ПАСТА)
Тук спадат различните видове макарони, спагети и др. Нашата препоръка е да се ползват безглутеновите, които са много по-леки за храносмилателния тракт. Това са тестените изделия от ориз, царевица, елда. Особено вкусни са оригиналните китайски оризови спагети. Приготвят се много бързо, като се слагат във вряща вода за няколко минути, отцеждат се и се гарнирт с масло, маслини, ядков микс, тофу, пастет от гъби, от соя или нахут, соев гранулат.

Към въглехидратните храни можем да причислим и композиционни блюда като например пастет от ориз с орехи.
Към сварения, проплакнат и отцеден ориз се добавят предварително смлени орехи, а по желание и малко краве масло. Овкусяваме с подправки по желание - черен пипер, кимион, чесън и др., пасира се до получаването на хомогенна маса. Добавят се няколко капки лимон.
След оформянето на пастета блюдото може да се гарнира отгоре с подходящ сос (гъбен и др.).
Украсява се с магданоз, листенца маруля, настърган морков и др.
Пастетът от ориз, както и всички други приготвени от нас пастети (от гъби, нахут, соя и т. н.) могат да се използват за приготвяне на пълнени сурови домати или чушки (чушките могат да бъдат и печени). От пастетите могат да се оформят сърмички, завити в предварително задушени лозови или зелеви листа (в случая тези сърми не се пекат, поради съдържащите се в тях ядки, които са богати на мазнини и затова се ползват само сурови).

БЕЛТЪЧНИ БЛЮДА

СВАРЕН НАХУТ
Нахутът се накисва за 12 часа. Сварява се в тенджера под налягане до много добро омекване на зърната. Проплаква се и се отцежда. Гарнира се като тип "бобена салата" с червен
пипер, лук, подправки по вкус, смлян ядков микс, сосове (вж. долу) и др.

СВАРЕНА СОЯ
Приготвя се като нахута, като за случая се използва соя на зърна.

ЛЕЩА, ГРАХ, БОБ
Накисват се 12 часа. Лещата се вари в обикновена тенджера (иначе се разкашква!), отцежда се и се гарнира по вкус. Грахът се ползва като изсушен, зрял (за посев) и като замразен (не консерва). Замразеният просто се слага във вряща вода и след няколко минути се отцежда и гарнира по вкус (както горе). Зеленият сушен грах след накисване се вари в обикновена тенджера, а зрелият (за посев) се вари под налягане.

НАШИТЕ СЪВЕТИ
Всички бобови култури трябва да са много добре набъбнали и много добре сварени! В противен случай, поради наличните в тях инхибитори, нарушават храносмилателния процес. За по-лесно сваряване те могат да се доведат и до леко предварително покълване (не повече от 0,5- 1 см., в противен случай губят от белтъчния си състав) и след това се сваряват.
Всички бобови култури следва да се съчетават на един хранителен прием заедно със зърнени култури (и ядки). Тук важи правилото: бобови + зърнени (+ ядки).
Тази формула гарантира пълноценен белтъчен внос!

НАХУТЕН ПАСТЕТ - "ХУМУС"
Това е изключително силна като състав рецепта и следва да намира по-често място на трапезата ни.
Към сварения и отцеден нахут се добавя ядков микс (особено смлян сусам), обезсолени маслини (без костилката), чесън, подправки (кимион, джинджифил, бахар, черен пипер и други). Пасира се с пасатор до получаване на пастет. Добавя се лимон.

СОЕВ ПАСТЕТ
Приготвя се като нахутения с тази разлика, че се използва сварена соя.

БОБЕН ПАСТЕТ
Пастетът може да се приготви и от другите бобени култури или даже от пасирането на няколко предварително сварени бобени култури (например нахут и боб). Съчетанието е въпрос на личен вкус.

КЮФТЕНЦА ОТ БОБЕНИ КУЛТУРИ
Предварително сварена бобена култура (нахут, леща, соя) се пасира и смесва с настъргани на ренде сурови картофи. Овкусява се с подправки (напр. кимион, чер пипер, бахар, чесън и други), но без добавка на мазнини (в т. ч. и без ядков микс или маслини). Оформят се малки плоски кюфтенца и се запичат на скара или във фурна в тефлонова тавичка без мазнина. След снемане от огъня може да се добави малко краве масло и лимон.
От бобените и зърнени култури, както и от картофа, можем да приготвим композиционни ястия.

СЪРМИ ИЛИ ЧУШКИ, ПЪЛНЕНИ С ОРИЗ И БОБ
Предварително сварените и овкусени (без мазнина!) ориз и боб се смесват и се завиват в лозови (зелеви) листа или се напълват в чушки. Заличат се във фурна или се обработват на пара.
След термичната обработка се омазняват и се добавя диетична сол и лимон.
Сърми (или пълнени чушки) могат да се приготвят и от леща, грах, овес, овесени ядки, царевица, елда и т. н., свободно съчетани помежду им.

ПОСТНА МУСАКА
В тефлонова тавичка се подреждат картофи, чушки, бамя, лук, кисели моркови, кисели краставички (вж. по-долу "Сосове и овкусители"), както и друг предпочитан от нас зеленчук. Към тях се добавя предварително накиснат във вода или зеленчуков бульон (домашен!) соев гранулат (соева кайма) или нарязани гъби. Запичат се във фурна, покрити с фолио, за да не засъхват. След термичната обработка се добавя отгоре краве масло или се намазва с маслинена паста и/или смлян ядков микс. Като празнично меню рецептата може да се модифицира с употребата на кокосово масло, което може да се добави и преди изпичането. Диетична сол и лимон се добавят накрая, преди консумация.

ЗАДУШЕН НАХУТ (СОЯ, ГРАХ, ЛЕЩА, БОБ) СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
Към сварения и отцеден нахут (или друга бобена култура) се добавят зеленчуци по избор и се задушават на пара под налягане (вж. по-горе техниката с двойния съд). Не се добавя вода или мазнина. След термичната обработка се овкусяват с мазнина, ядков микс, лимон, диетична сол.
По подобен начин могат да се задушават и миксове със зърнени и бобени култури и подходящи зеленчуци.

БЛЮДА С ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ (МЛЕЧНИ, ЯЙЦА, РИБА, МЕСО)

Тъй като животинските продукти са невидова за човека храна, малко или много те трябва да бъдат ползвани като празнични блюда. Както казахме, млечните продукти следва да присъстват максимално 3-5 пъти седмично и задължително е необходимо да има поне два постни дни. За яйцата количеството е още по-малко (1-3 пъти седмично по 1 яйце), а за рибата и месото, като най-токсични, максимумът е веднъж седмично.
Комбинациите съответно трябва да са максимално семпли. Всеки животински продукт се ползва разделно само по един вид в ястие и то съчетан само със зеленчук - суров и или задушен (без картоф).

ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ С КОЗЕ СИРЕНЕ 
Пресните сурови домати се издълбават. Вътрешността им се смесва с пасирано обезсолено козе сирене (по желание смесено и със заквасена сметана до получаване на сирене тип "крема" и диетична сол) и се подправя по вкус. Доматите се напълват с получената маса и се овкусяват с магданоз и други зелени подправки, както и с пресни листа от маруля (градинска салата).
По същия начин може да получим и пълнени чушки с козе сирене, като можем също така да ги гарнираме и с други сурови и/или термично обработени зеленчуци. Сиренето или сметаната можем да заменим и с отцедено кисело мляко, както и въобще свободно можем да комбинираме млечните продукти. Самите чушки могат да бъдат сурови или печени. Сиренето не се пече!

Към комбинираните блюда с млечни продукти можем да отнесем и традиционните шопска салата и таратор, приготвени по класическия начин.

От месните животински продукти ще споменем риба (пиле, заек), приготвени във фолио.
Месото е желателно да се обработва предварително във врящ зеленчуков бульон за 2-3 мин. След това се подправя по вкус с лук, чесън, зелени и екзотични подправки. Могат да се добавят по желание и кисели краставички (вж. по-долу), моркови, чушки и др. Завива се във фолио и се запича без мазнина на фурна или се обработва на пара. След снемане от огъня се добавя лимон. Не е необходимо омазняване. Ястието може да се гарнира с всякакъв вид суров или термично обработен зеленчук (без картофи).

Месните ястия можем да обработваме термично и в йенско стъкло.
По желание към месото при термична обработка може да се добавя за овкусяване вино или бира, както е в традиционните рецепти. От подправките най-често се използват черен пипер, кимион, бахар, лют пипер, джинджифил, дафинов лист, индийско орехче и др. (нека припомним, че всички те са добри антисептици, особено необходими тук, при употребата на  месна храна!).
Изключително важно е да избегнем прегорелите места, както и силната термична обработка, която се получава при печенето на скара. В този случай прегорелите места се
отстраняват.

СОСОВЕ И ОВКУСИТЕЛИ
Както казахме, те имат важно значение не само за постигане на желания от нас вкус, но и за доброто смилане и усвояване на храната, както и за оптимизиране на чревната флора.

От овкусителните компоненти ще споменем:
Пресен лимонов сок
Домашната "шарена сол" (диетична сол, чубрица, сминдух, девисил, самардала, червен пипер, босилек и др.)
Екзотичен микс - смлян кимион, бахар, черен пипер, индийско орехче и др.
Ядков микс - смлени сурови орехи, лющен слънчоглед, сусам и др.
Добавя се винаги накрая и никога не се обработва термично.

Сусамени „сиренца" - към смлян сусам се прибавя лимон и подправки (ким, кимион, куркума, шафран, джинджифил, чимен, диетична сол и др. по вкус) От сместа се оформят
топчета. Поднасят се със зеленчуци, зърнени, бобови, ядки. Не се съчетават с млечни, с изключение на краве масло, яйца и меса.

Настърган суров домат - може да се добавя в самия край на термичната обработка, при снемането от огъня.

Чеснова паста - счукани (пасирани) чеснови скилидки, по желание с добавка на лимон, подправки, маслинено пюре и др. (желателно е да се ползва прясна).

Гъбено брашно (от предпочитани от нас гъби - печурка, масловка, сърнела и др.) Добавя се към различните ястия по желание.

Маслинено пюре - това е изключително сполучлив и полезен продукт и следва да го ползваме възможно по-често. Приготвя се от зелени маслини, без костилка. Маслините се
накисват в студена вода за 5-6 дни, като водата се сменя през 1-2 дни до пълното им обезсоляване. Съхраняват се в хладилник, като във водата можем да сложим и парченце лимон с кората. След този период се отцеждат и могат да се пасират. Полученото пюре се съхранява в хладилник и се овкусява преди консумация (по желание с лимон, чесън, диетична сол, подправки).

Кисели компоненти (краставички, моркови и др.)
Приготвят се от ситно нарязана  краставица, морков, чушка, зеле (карфиол и др.), гъби и всички други избрани от нас зеленчуци,  които се накисват за 12 часа в лимонов сок или ябълков оцет. След отцеждане могат да се добавят във всички сурови или термично обработени ястия (самите те могат да се задушават или пекат с друга храна) там, където желаем да имаме кисел привкус.
На база на овкусителните компоненти можем да съставим и различни желани от нас сосове.

Чеснов сос - получава се, като ядков микс се смесва с чеснова паста и домашно получен зеленчуков бульон или просто вода до хомогенна маса с желана гъстота.

Гъбен сос - ядков микс, гъбено брашно, подправки по вкус, зеленчуков бульон (или вода), по желание лимон, диетична сол.

Горчица - ядков микс, смлян синап, настърган и пасиран хрян, вода, подправки, лимон, диетична сол.

Кетчуп - пасиран суров домат, ядков микс, лимон, вода, диетична сол, червен пипер.

Бял сос - получава се като оризовото брашно се кипва с малко вода до желаната от нас гъстота. След снемане от огъня се добавят подправки по вкус, диетична сол, малко краве масло.

Нахутен (соев) сос - към ядков микс се прибавя малко сварен и отцеден нахут или соя, пасират се, добавят се подправки, бульон (вода), диетична сол, лимон.
Винаги, от всяко ястие, можем да получим и собствен сос. Той се получава, като една част от ястието се отделя и се пасира с бульон (вода), подправки, ядков микс до желаната гъстота.

Добавя се като заливка на основното ястие.
С оглед на динамиката на нашето ежедневие можем да съставим основните компоненти от приложените тук рецепти и като полуготови продукти. Последните ще имаме възможността да съчетаваме ех tempore (в момента) според желанието си, непосредствено преди консумация.

НАШИТЕ СЪВЕТИ
Сварените, проплакнати и отцедени бобови и зърнени култури можем да поръсим с  подправки (които в случая са добри антисептици и ги предпазват от развала) и след това да съхраним в хладилника до няколко дни (ако съвсем не разполагаме с време, в камерата могат да се запазят до 1 седмица). Все пак нашата препоръка е по възможност по-често да подновяваме нашите домашни полуфабрикати. Нека запомним, че никога към тях при съхранението не се
добавят мазнини, ядков микс, маслинено пюре, краве масло и диетична сол, тъй като последните не бива да се обработват термично при подгряването на продукта. Преди употреба
охладените бобови култури се проплакват за минутка в 1-2 пръста вряща вода. Зърнените култури просто само се подгряват на "сухо", като след тази процедура се омазняват и
доовкусяват с подправки, диетична сол, лимон и др.
Ядковият микс (смлените ядки) могат да се приготвят за 2-3 дни и да се съхраняват в добре затворен съд в хладилника (опасност от гранясване!).

Покълналото жито, покрито със слой вода, при ниска плюсова температура може да се съхрани дни наред.

Маслиненото пюре е на практика устойчиво със седмици, съхранено също в бурканче в  хладилника.

Сосовете и овкусителите могат да траят до няколко дни в хладилника при ниска плюсова  температура.

Все пак на всеки хранителен прием трябва да имаме на масата прясно приготвена в  момента сезонна салата.
В изготвянето на всички предложени ястия се водихме от основния и задължителен мотив - те да отговарят на здравословните критерии за видово човешко хранене, които изложихме в  тази книга.

Така описани, рецептите, разбира се, не изчерпват възможностите, които природата ни предлага като кулинарно разнообразие. Нашето желание при изготвянето им беше да дадем само жалоните, от които всеки ще може да тръгне към съставянето на своята предпочитана кухня. Така всеки от нас се превръща в творец на новата кулинарна наука за човешкото хранене, която тепърва ще очаква своите пионери.

На добър път!
ГОРЕЩИ ТЕМИ В ХРАНЕНЕТО - Д-р Г. Гайдурков

 

eXTReMe Tracker