|
Share

Спомняте ли си приказката за дъщерята на царя, която сравнява обичта си към него със солта, защото без нея и най-хубавото ястие е безвкусно? Дори и Христос я използва за метафора и оприличава мисията на своите ученици със зрънцето, което променя цялата храна:
„ Вие сте солта на земята"- казва той - „ Ако солта обезсолее, тогава с какво ще се соли?"

Знаем също, че в древността тя е била на такава почит, че е служела като разменна монета. Днес наред със захарта и бялото брашно, тя е наричана една от трите "бели отрови". Защо? Каква е причината за тази промяна в отношението ни към нея?

КАК СЕ СТИГА ДО МИТОЛОГИЗИРАНЕТО НА СОЛТА?

Готварската сол, или натриевият хлорид (NaCl), е всъщност само една от многобройните соли, от които човешкият организъм се нуждае и използва в своята обмяна. В химическо отношение солите са производни от реакцията на киселина и основа и са стотици на брой, сложно преплетени в една взаимозависима обмяна. Защо човекът е заменил естествената необходимост от прием на богатия спектър от соли с употребата на една-единствена? Звучи невероятно, но е факт - една биологична потребност е заменена със социален навик.

В древността основният антисептик и консервант, който е осигурявал защита от зараза, е била солта (натриевият хлорид). Осолена, храната е можела да се съхранява за дълго. Известно е, че борбата за храна и запасяването с нея са били основният социален двигател. В този смисъл солта е означавала здраве и прехрана, била е равносилна на живот и оцеляване.

АНТРОПОЛОЗИТЕ ИЗТЪКВАТ ОЩЕ ЕДИН ИНТЕРЕСЕН ФАКТ В МИТОЛОГИЗИРАНЕТО НА СОЛТА. ТЯ Е ИЗВЕСТНА В БИОЛОГИЯТА КАТО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СИЛЕН СТИМУЛАНТ, ПОДОБЕН НА КОФЕИНА.
Инжекция с 10% готварска сол действа като допинг - ускорява сърдечната дейност и повишава кръвното налягане. Тя дразни клетките, както ако посолим прясна рана със сол. По същия начин действа и върху вкусовите рецептори на езика и центъра на апетита в мозъка и ни кара да ядем неестествено много.

Не на последно място трябва да се отчете фактът, че термичната обработка на храната я прави безвкусна - водата в живите клетки на продукта става като преварената на огъня вода. Солите в нея са дестабилизирани и ние трябва да прибавим сол, за да можем да усетим вкус.

НО КАКВО СТАВА В НАШИЯ ОРГАНИЗЪМ?

Той има много прецизни и точни параметри, които се движат в тесни граници. Концентрацията на натриев хлорид в кръвната плазма е 0,9 % и нито частица повече! Всяко допълнително завишаване на натрий в храната кара организма да разрежда отровата до достигане на безопасното количество от 0,9 %. Той постига това, като ни стимулира да пием вода, в резултат на което се стига до оток в тъканите.

Така солта се явява най-значимата причина за наднорменото тегло на населението.
Завишеният прием на натриев хлорид е едно от най-драстичните нововъведения, които човек е направил в своето хранене. Това променя цялата обмяна на живата клетка. В този смисъл солта е причина не само за познатите ни заболявания, пряко свързани с нея (сърдечно- съдови, високо кръвно налягане и др.), но и косвено с всички останали болести (например натрият измества калция и води до остеопороза).

Илюзията за безобидност и дребен проблем идва единствено от социалния навик, в чийто плен сме. Това ни прави неосъзнати участници в един гротесков театър на абсурда, в който човек играе, развивайки стотици заболявания, непознати на нито един животински вид.

КАКЪВ Е ИЗХОДЪТ?

Препоръчва се използването на диетична калиева сол - 66% К. От една страна, това е много по-близката и естествена концентрация в тъканите, а от друга, се постигат добри органолептични (вкусови) качества на храната. Ползването на диетична сол е особено наложително при хора със сърдечно-съдови заболявания - есенциална и симптоматична хипертония, метаболитен синдром и др. Тя е и най-добрата профилактика. Много пъти само заменянето на готварска сол с диетична е достатъчно, за да се намали високото кръвно налягане и да се нормализира телесното тегло. На практика единственото противопоказание за употребата на калиева сол е острата и хронична бъбречна недостатъчност. Затова въвеждането й трябва да стане след консултация с лекар. Диетичната сол се добавя винаги след термичната обработка на храната и непосредствено преди консумация. За осигуряване на достатъчно богат спектър от соли препоръчваме включването на колкото се може повече сурови плодове и зеленчуци, както и прясно изцедени сокове от тях.

НАШИТЕ СЪВЕТИ
- Консумирайте много сурови плодове, зеленчуци и прясно изцедени сокове.
- Употребявайте повече подправки вместо сол - лимон, лук, чесън, включително лют пипер (с мярка!), зелени пресни и сушени подправки.
- Ако ядете готов хляб, знайте, че вече сте надскочили допустимата норма за натриев хлорид ( 2 г. дневно; според СЗО до 5 г. дневно).
- Българинът приема скандално високо количество готварска сол - цели 20 г. на ден!
- Дайте предимство на сварените зърнени култури пред хляба: киноа, ориз, царевица, елда, жито, овес, просо и др.
- Ако имате високо кръвно налягане, завишена кръвна захар, наднормено тегло, повишен холестерол, вие живеете с висок риск. Консултирайте се с лекар и сменете солта с диетична.
- Четете опаковките на продуктите: сладкишите много често също съдържат добавена сол!
- След консултация с лекар, си направете профилактичен ден в седмицата, в който да приемате само сурови плодове и зеленчуци, без сол и мазнина. Така ще отделите задържания в тъканите натриев хлорид.

ГОРЕЩИ ТЕМИ В ХРАНЕНЕТО - Д-р Г. Гайдурков

eXTReMe Tracker