|
Share

Heart Attack – Сърдечен удар (Инфаркт)

Инфаркт, сърдечно – съдови проблеми
(Вижте: Артериосклероза и Холестерол)

Сърдечно – съдовата система се състои от сърце и кръвоносни съдове, които го оросяват. Кръвта се изпомпва от сърцето чрез кръвоносните съдове до цялото тяло.

Артериите, които снабдяват сърцето с кръв, се наричат коронарни артерии. Тези артерии могат да се задръстят и запушат главно от холестерол, който полепва по артериалните стени. Чувства се недостиг на кръв, обогатена с кислород, която да достига до сърцето, което води до трайното му увреждане.
- Симптомите за спиране притока на кръв са: силна остра болка в средата на гръдния кош, която се появява внезапно, придружена от високо налягане (най-същественият симптом).
Болката може да се разпространени във врата, раменете, ръката и горната част на коремната област, но може и да остане локализирана в центъра на гръдния кош.
Основно сърдечната атака трае около 2 минути. Когато е налице частично или временно запушване (обструкция) на коронарната артерия, се усеща силна болка, известна като ангина пекторис (обикновено се появява след извършване на физически упражнения или силно напрягане). Разликата между инфаркта и ангина пекторис се състои в това, че инфарктът се дължи на недостиг на кръв, обогатена с кислород и води до трайни увреждания като унищожава част от сърдечния мускул. Ангина пекторис причинява временни увреждания, които могат да се поправят. Болката отшумява след 1 – 2 мин., ако си осигурите почивка.
Други симптоми на инфаркта са: Изпотяване, слабост, затруднено дишане, безпокойство, гадене, сърцебиене, налягане (притискане) в гръдния кош, бръмчене в ушите, пребледняване, повръщане, невъзможност да говорим, чувство, че се случва нещо опасно.
Основни причини: Артериосклероза и атеросклероза, дължащи се главно на:
–Тютюнопушене
–Високо кръвно налягане (хипертония)
–Наднормено тегло
–Големи количества мазнини (масти) и калций в кръвта (холестерол и триглицериди)
–Заседнал начин на живот
–Диабет
–Наследственост
–Липса на физически упражнения
–Стрес: намалява диаметъра на артериите, което съдейства за по-лесното им запушване от холестерола.
- Превантивни мерки: Трябва да промените начина си на живот.
Спортувайте всеки ден, хранете се правилно, като избягвате всички храни, които са с високо съдържание на мазнини и холестерол.
- Избягвайте стресови ситуаци, поради посочените по-горе причини.
Лечение за възстановяване след инфаркт:
а) Научете се да различавате симптомите.
б) Сложете лицето да седне или легне, в каквато и да е поза, която му позволява да диша по-лесно.
в) Успокойте го.
г) Закарайте го в болница, колкото е възможно по-бързо. Не му позволявайте да започне да се извинява, за да избегне транспортирането до болницата, където да го прегледа лекар.
Какво трябва да направите в случай, че наблизо няма нито болница, нито лекар.
Не местете лицето. Накарайте го да остане на легло поне 8 дена. Не му позволявайте да върши никаква работа и да ходи пеш поне 30 дена, както и да прави физически упражения и да се натоварва по какъвто и да било начин.

Предупреждение: Инфарктът или какъвто и да е друг проблем със сърцето могат да са с фатален край. Трябва да се консултирате с вашия лекар, колкото е възможно по-скоро.


Препоръчвана дневна дозировка за възрастни за предпазване от инфаркт
Важни добавки:                
1. Омега – 3, съдържа ненаситени мастни киселини, ЕРА, GLA, Омега – 6-9: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки преди хранене).
2. Чесън с лецитин: чесън – антиоксидант, засилва кръвоносните съдове, укрепва имунната система. Лецитинът разтваря мастите и холестерола: 6 капсули на ден (по 2 капсули с храната).
3. Витамин Е, антикoагулант, разширява и засилва кръвоносните съдове, предпазва от образуване и разтваря тромбите, предпазва от запушване на артериите, подобрява състоянието на тъканите на белите дробове и дихателните органи: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
4. Витамин-С, мощен антиоксидант, много важен: 4 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
Допълнителна помощ
5. Хранителен шейк, за понижаване на теглото, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.: заместете с него 1 или 2 хранения.
6. Алое Вера нектар, облекчава възпаления, убива вирусите: 4 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене – 1у=28,3 или 31,1мл).
7. Бета-каротин + Селен, възстановява и засилва телесните тъкани и лигавиците, мощен антиоксидант: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
8. Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на организма: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
9. Garcinia Cambogia, съдържа hydroxycitric acid (НСА), потиска апетита, когато се нуждаете от понижаване на теглото: 2 до 3 таблетки на ден (по 1 таблетка, 30 минути преди хранене).
Полезни елементи: ненаситени мастни киселини Омега-3, ЕРА, Лецитин, КО-ензим Q 10.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)
Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел III

Витамини
–А – 15,000 IU или Бета-каротин – 9 мг.
–В-комплекс – общо количество 350 мг.
–В3 (Ниацин) – 300 мг.
–В6 – 100 мг.
–С – 180 дo 1,000 мг.
–Холин – 300 мг.
–Е – 800 IU
–Инозитoл – 300 мг.

Минерали
–Калций 1,000 мг.
–Хром – 200 микрограма
–Магнезий – 900 мг.
–Манган – 10 мг.
–Германий – 60 мг., 3 пъти на ден
–Калий – 2,000 мг.
–Цинк – 30 мг.
–Селен – 200 микрограма

Информация:
За болести на сърцето, лекарства, хранене и пейсмейкъри (уред, който стимулира сърцето да възстанови нормалния си ритъм) звънете на (800) 241 – 6993 или (404) 523 – 0826 в Аляска и Джорджия.

Heart Attacks - Инфаркти

(Вижте: Сърце и Артериосклероза)

Heart Burn, Acidosis – Киселини в стомаха

Стомашна киселина в хранопровода
(Вижте: Гастрит, Херния и Язва на стомаха)

Диспепсия или киселини в стомаха, повишено количество храносмилателни сокове в стомаха, сред които е и солната киселина. Тези сокове могат да се изкачат нагоре по хранопровода, причинявайки онова, което наричаме стомашни киселини и чувство на парене в гърлото.

- Симптоми: Чувство на болка и киселини в стомаха. Понякога тази киселина се изкачва нагоре по хранопровода и води до силно чувство на дискомфорт и киселинност.
Ако това се случва често, може да се стигне до задържане на течности, което предразполага появата на артрит, главоболие, а зъбите стават изключително чувствителни към оцет и цитрусови плодове.
–Причини: Диспепсията или киселините в стомаха често се дължат на проблеми с бъбреците или черния дроб. Киселините в стомаха се образуват и при неправилно смесване на храни или когато се консумират плодове или плодови сокове, след като сме яли месо или друга тежка храна. Плодовете ферментират бързо (за 30 мин.). Ако първо ядете месо, необходими са няколко часа то да се смели, като по този начин се пречи на плода да премине в тънките черва, за да бъде смлян. Така плодът ферментира в стомаха, което предизвиква Диспепсия (лошо храносмилане) и киселини.
–Препоръчвано лечение:
Избягвайте: нервност и безпокойство, стрес, рафинирани брашно и захар, пипер, червено месо, аспирин, шоколад, алкохол, чай, кафе и газирани напитки.
1. Не преяждайте. “Дъвчете храната бавно”, казва д-р Самюел Клайн от Университета в Тексас.
2. Взимайте големи дози чист Алое Вера гел. Този продукт неутрализира киселините и регулира нивата на рН (Вижте Bibl. Nos 55 and 61).
3. Сок от люцерна или под формата на таблетки ежедневно. Люцерната помага срещу киселини в стомаха, благодарение на алкалния си състав. Ако желаете можете да я комбинирате с моркови, гуава или сок от ананас и малко мед.
4. Джинждифилът също помага за абсорбирането на киселините. Включете в диетата си храни с високо алкално съдържание, като фурми, печена царевица, папая и печени ябълки.
5. Сокът от картоф е много ефикасен срещу киселини е стомаха. (Настържете част от 1 картоф във вода, оставете да престои през нощта и го изпийте на следващия ден със сок Алое Вера).
6. Не лягайте веднага след като сте се нахранили, тъй като това ще накара стомашните сокове да се изкачат към хранопровода и гърлото. Ако все пак легнете, дръжте главата си леко повдигната. Не се препоръчва да си лягате да спите най-малко 2 ½ часа, след като сте се нахранили.
7. Избягвайте продукти, които образуват киселини: напитки с кофеин, като кафе, чай, кола и др. Въздържайте се от консумация на люти чушки, черен пипер, какао, тестени храни (например tortillas – мексикански царевични питки), червени меса и макаронени изделия. Избягвайте газирните напитки, тъй като те издуват стомаха и долната част на хранопровода. Не пушете.
8. Въздържайте се от пържени и мазни храни.
9. Избягвайте стреса и безпокойството, които са едни от основните причини за лошо храносмилане, гастрит и язва.
10. Компресите със студена вода върху корема след ядене, помагат за облекчаване на дискомфорта.
Ако не се погрижите за този проблем, рискувате той да се превърне в стомашна язва.
11. Много важна забележка: Преди основното ядене, хапнете плод или изпийте някакъв сок, като изчакате известно време те да се смелят (30 мин.). Ако плодът бъде изяден след като сте се нахранили, той не може да се смели бързо, остава да ферментира в стомаха и причинява храносмилателни проблеми и киселини.
Предупреждение: Ако имате някои от следните симптоми, освен киселини: гадене, виене на свят, повръщане с кръв, болка в гръдния кош, разпростираща се към врата и ръцете, консултирайте се с вашия лекар.

Препоръчванa дневна дозировка за възрастни
Важни добавки:
1. Чист Алое Вера гел, лечебен, облекчава възпалението, неутрализира киселините: 3 до 6 унции на ден или 180 мл.
2. Licorice, предпазва от образуване на язва в стомаха и дванадесетопръстника, много ефикасен: 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
3. Люцерна (има я в “Зелени поля”), с високо алкално съдържание: от 4 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
Допълнителна помощ
4. Мултиминерали, калий, магнезий: 4 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
5. Витамин: А, Бета-каротин, съхранява и възстановява телесната тъкан: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).

Препоръчвани витамини и минерали
(Денвен прием с храната)
Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел III
Витамини
–А – 25,000 IU или Бета каротин – 15 мг.
–В комлекс  - 350 мг.
Минерали
–Калий – 1,000 мг.
–Магнезий – 400 мг.


Hemorrhage ocular – Зрителна хеморагия
(Вижте: Очи и техните проблеми)

Hemorrhoids – Хемороиди

Хемoроидите са разширени вени в меката тъкан, която покрива вътрешната част на дебелото черво и ануса.

- Симптоми: Когато се упражнява налягане върху тази тъкан, вените се разширяват, а тъканта се удебелява. Съществуват 2 вида хемороиди: външни и вътрешни. Човек може да има и едните и другите по едно и също време. За вътрешни хемороиди говорим, когато те се образуват вътре в ректума. В някои случаи, когато един хемороид нарасне, той се подава извън ректума (право черво или краят на дебелото черво).
Външните хемороиди се образуват в аналния отвор и са покрити с кожа.
–Какво причинява появата на хемороиди? Силното налягане се дължи главно на запек, наднормено тегло и бременност.
–Препоръчвано лечение: Включва основно консумацията на храни, съдържащи растителни влакна, 8 до 10 чаши вода на ден с добавка на Алое Вера сок, което се прави с цел запазване на влагата вътре в червата.
–Доказано е, че Алое Вера притежава тази способност, както и да намалява възпалението и да възстановява тъканите.
–Препоръчва се също да се седи на мека дунапренова възглавничка, за да не се дразни възпаленото място.
–Правете седящи бани с топла вода.
–Поддържайте мястото чисто с навлажнен памук. Мажете го с Алое Вера Джели или с Алое Вера крем с прополис.
Предупреждение! Ако симптомите продължават, консултирайте се с вашия лекар.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки:
1. Алое Вера сок, гел или нектар, намалява възпалението, разрежда изпражненията; 3 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене – 1у=28,3 или 31,1мл).
2. Хранителен шейк с Алое Вера, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.: заместете с него 1 хранене.
3. Алое Вера Джели и Алое Вера крем с прополис, помага срещу възпаления, облекчава болката, природен антибиотик: намазва се засегнатото място.
Допълнителна помощ
4. Витамин А, Бета-каротин, мощен антиоксидант, подпомага съпротивата срещу инфекциите, съхранява и възстановява телесната тъкан: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
Полезни елементи: растителни влакна и течности.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)
Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел III.
Витамини
–А – 15,000 IU или Бета-каротин – 9 мг.
–В-комплекс –  350 мг.
–В6 – 100 мг.
–В12 – 100 микрограма
–С – 180 до 500 мг.
–Е – 600 IU
–D – 600 IU
Минерали
–Калций 1,000 мг.
–Магнезий – 500 мг.


Hepatitis – Хепатит

Хепатитът е възпаление на черния дроб.
Симптомите са:
–Лек, но постоянен дискомфорт в коремната област
–Главоболие
–Температура
–Умора
–Забележима загуба на апети
–Повръщане
–Фарингит и отказ от тютюнопушене
–Тръпки и чувство, че сте настинали
–Пожълтяване на очите и кожата
–Кафява урина (цвят на бира)
–Белезникави изпражения.

Причини: Хепатитът се дължи на инфекция, пренасяна от голям брой вируси, или на токсични агенти. Известни са 3 типа хепатит: тип А на мръсните ръце, който се дължи на поглъщането на някакви замърсители, например консумация на замърсена вода; тип В, който е много сериозен, а в някои случаи фатален и най-опасният тип С. Заразяването с хепатит В става най-често при преливане на кръв, подкожни инжекции с нестерилизирани (заразени) игли и др.
- Препоръчвано лечение: Препоръчва се пациентите, както и лицата, които пипат техните дрехи или личните им вещи, след това да измиват ръцете си.
За възстановяване се препоръчва следното:
–Детоксицирайте организма
–Пийте много течности
–Абсолютен отказ от алкохол
–Почивка и консумация на храни като: плодове, зеленчуци, боб, тестени варива.
–Консумирайте големи количества въглехидрати
–Витамини В, С и много мед.
–Лецитин, който е естествен разтворител на мазнините; протеини под формата на аминокиселини, като онези, които съдържа Алое Вера.
–Избягвайте простите мазнини.
Предупреждение: Хепатит В и С се пренасят по кръвен път. Бъдете изключително внимателни при кръвопреливане.
Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки:
1. Пчелен прополис, природен антибиотик, убива бактериите и вирусите, укрепва имунната система; 4 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
2. Алое Вера сок, гел или нектар, природен антибиотик, хранителен, облекчава възпаления, болка, дава енергия, регенерира клетките, подпомага храносмилането: от 4 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене – 1у = 28,3 или 31,1мл)
3. Licorice, много ефикасен, помага при възпаления, стимулира образуването на антитела, усилва имунната система, бори се с кашлицата: от 2 до 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).

Допълнителна помощ
4. Хранителен шейк и мед, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.: заместете с него 1 хранене.
5. Витамин - С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 2 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
Полезни елементи: Лецитин, разградени протеини  (аминокиселини).

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)
Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел III.

Витамини
В-комплекс - 350 мг., В3 - 200 мг.,  В12 - 100 микрограма,
С - 180мг.,  Холин - 500 мг.,  Инозитол - 200 мг.
Минерали
Калций - 750 - мг.,  Магнезий - 350 мг., Германий - - 60 мг.
Библиографска справка: (Clinical diagnosis and treatment 1992).
В това ръководство не се разглежда Хепатит тип С.


Herpes Simplex – I и II - Херпес симплекс - I и II

Известни са 5 типа херпеси. Най-разпространени са типове I и II. Херпесът е вирус, който прониква в живите клетки, като ги репрограмира така, че да работят в негова полза. В някои случаи, вирусът може да остане инертен, но ако имунната система на човека отслабне, той става активен и започва да поразява организма.

Препоръчва се вземането на предпазни мерки, тъй като ако вирусът се пренесе в очите, човек може и да ослепее. Ето защо е особено важно ръцете щателно да се измиват, след като сме пипали обрива. Друг тежък случай на Херпес симплекс II имаме при бременни жени,заразени c тoзи вирус. Той може да засегне плода и да доведе до вродени деформации.
- Външните симптоми главно се появяват по кожата, придружени със силна болка в засегнатото място, тъй като вирусът дразни чувствителните нервни окончания.
Херпес I главно се появява по устните, очите и носа. Заразата може да се пренася при целувка и контакт с друго лице.
Херпес II се пренася при полов контакт и главно се намира в пениса при мъжете и вагината или площта около нея при жените, като предизвиква неприятно усещане, сърбеж, възпаление и температура.
- Препоръчвано лечение: състои се в засилване на имунната система с витамини и хранителни вещества. За да намалите чувството на дискомфорт, мажете засегнатото място с прополисов крем. Много е полезна и сместа за първа помощ "Aloe First" , приготвена от лечебни билки, като лайка, календула и др.

Предупреждение! Херпесите I и II са силно заразни; препоръчва се вземането на предпазни мерки, за избягване на контакт със заразеното място на лицето. Консултирайте се с вашия лекар.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки
1. Пчелен прополис, природен антибиотик, убива бактериите и вирусите и засилва имунната система.: 4 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
2. Алое Вера джели (гел), природен антибиотик, помага при възпаления, облекчава болката: всеки ден.
3. Бета - каротин и витамин Е, мощен антиоксидант, подпомага съпротивата срещу инфекциите, съхранява и възстановява телесната тъкан: 2 до 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
Допълнителна помощ
4. Чесън, природен антибиотик, укрепва имунната система: 6 капсули на ден (по 2 капсули преди хранене).
5. Витамин - С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 3 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
6. Алое Вера сок, гел или нектар, природен антибиотик, помага при възпаления, облекчава болката, регенерира клетките: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1).
7. Прополисов крем, мажете с него вагиналния херпес всеки ден.
Полезни елементи: L-Lysine, Лецитин, Омега - 3.
Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)
Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел III.

Витамини
А - 20, 000 IU или Бета - каротин - 12 мг.,   В комплекс - 500 мг.,
С - 360 до 1, 000 мг.,   Д 600 IU,   Е - 600 IU.Hiatus Hernia - Х е р н и я

Хиатус Херния е нарушение в гастро-езофагуса (хранопровода), при което отворът на диафрагамата, където завършва хранопровода и започва горната част на стомаха, е стеснен, което пречи на преминаването на храната. Стомахът се издува от храната и изпълва горната част на диафрагмата. Храната остава несмляна и се връща обратно през хранопровода.
- Симптоми: Около 2 часа след хранене, частично смляната храна започва да се придвижва, придружена от солна киселина от стомаха. Това предизвиква дискомфорт в гръдния кош, подобен на парене или болка и може да се сбърка със сърдечен проблем или язва на стомаха.
- Причини: Този проблем е чисто механичен, причиняван главно от силното напрягане на двата мускула, свързани с диафрагамата. Когато човек преяжда, стомахът му се пълни извън нормалната си вместимост, при което горната част на диафрагмата също започва да се изпълва. Това пречи на нормалния процес на храносмилане.
- Препоръчвано лечение: Не е известно лечение, което напълно да елиминира този проблем, който когато стане сериозен, се налага оперативна намеса. Въпреки това, човек трябва да свикне да живее с него и да се научи да го контролира.
Следвайте тези препоръки:
а / Не преяждайте. За предпочитане е да се храните по-често, но по по-малко.
б / Не си  лягайте веднага, след като сте се нахранили. Изчакайте поне 3 часа.
в / Ако все пак легнете, останете полуседнали, което не позволява на храната да се върне обратно в хранопровода.
г / Избягвате газираните напитки, подправките, кафето и алкохола.
д/ Не пийте много вода след ядене.
е / Опитайте да се храните на спокойствие, без стрес и нервно напрежение. Не се хранете също твърде бързо    .
ж / Консумирайте големи количества храна, съдържаща растителни влакна.
з / Пийте Алое Вера Гел и муливитамини, като онези, които се съдържат в Люцерната и Пчелния полен. Люцерната се препоръчва поради високото й алкално съдържание. Ще се убедите, че така се понижава количеството солна киселина в стомаха, а храносмилането се подобрява.
и / Правете дихателни упражнения, като вдишвате дълбоко и задържате въздуха за няколко секунди, преди да издишате. Опитайте!

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки:
1. Алое Вера сок, хранителен, подобрява храносмилането, облекчава болката и възпалението: 3 до 6 унции на ден (2 унции преди хранене). 1У=28,3 или 31,1мл.
- Полезни елементи: Храносмилателни ензими / панкреатин /, HCL.

Препоръчвани витамини и минерали
/ Дневен прием с храната /
Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел 3

Витамини
Мултивитамини; - В комплекс - 350 мг.

Минерали
Мултиминерали


Библиографска справка:
223 - “Indigestion, Ulcers, Colitis and Constipation” by Dr. Donsbach.
224 - “Alternative Medicine” by Burton Goldberg Group.


Hiccup – Хълцане

Хълцането е спазматична несъзнателна контракция на диафрагмата (сводест мускул, разположен между стомаха и гръдния кош, който подпомага процеса на дишане).
Симптоми: Внезапно стягане на диафрагмата, което води до издаване на звук / хълцане /, когато тя свие епиглотиса / мускулна клапа в гърлото, която помага за пръглъщането на храната или насочва въздуха към белите дробове /. Това нарушение може да трае от няколко минути до години.

Причини: Причините наистина не са известни. Смята се, че хълцането се дължи на твърде бързо хранене или на поглъщане на голямо количество въздух с храната.
Препоръчвано лечение: Съществуват многобройни средства за борба с този проблем, но резултатите са различни при различните случаи. Някои от тези средства са:
1 - Изяжте бавно 1/2 кафеена чашка захар. Доказано е, че по някакъв начин захарта блокира нервите, които задвижват диафрагмата.
На малките деца могат да се дават по 2 суп. л. захар, разтворена в малко вода.
2 - Правете гаргара с вода.
3 - Изпийте чаша вода и после легнете или наведете главата си надолу.
4 - Задържайте дъха си колкото е възможно по-дълго.
5- Смучете натрошен лед.
6 - Сложете торбичка с лед на стомаха за няколко минути.
7 - Сдъвчете и глътнете парче сух хляб.
8 - Смучете лимон.
Библиографска справка: “Journal of Clinical Gastroenterology” of the U.S.


High fever - Висока температура

Температурата е повишаване на телесната температура над нормалната, която варира от 97º F до 98º F (36-37º С), в зависимост от това, за коя част от тялото става дума. Високата температура засяга функциите на организма и може даже да предизвика конвулсии, ако достигне до 105,5º F (над 40º С). Ако температурата се покачи и над това ниво, може да се стигне до непоправимо увреждане на мозъка.
Температурата е симптом, който ни подсказва, че вътре в тялото нещо не е наред, и обикновено е придружена от главоболие, гадене, загуба на апетит, болки в тялото, общ дискомфорт, а понякога и диария и повръщане. Кожата е гореща и суха.

Според това, как температурата варира в период от няколко дни и през различните части на деня и нощта (денонощието), може да се определи, за какъв вид инфекция става дума. Ето няколко примера:
- Например при малария, температурата се покачва през единия ден, а на следващия спада до нормалните си стойности.
- При инфекция температурата се покачва много бързо и остава висока в продължение на няколко дни.
- При ревматична треска температурата се покачва бързо и спада за 2-3 дни. Остава ниска в продължение на 15 дни и отново се покачва, за да остане висока.
- При Хепатит температурата се покачва бавно от 98,6º F до 100,4º F и обикновено спада, когато очите пожълтеят.
- Човек трябва да е нащрек, щом температурата му започне да се покачва, защото това е сигнал за някакъв проблем в тялото.
Инфекциите са най-честата причина за покачване на температурата. Най-важното нещо, което трябва да се направи, е да се свали температурата и да не се допуска покачването й над 40º С (104º F).
- Ако температурата ви се покачи малко над нормалната, съблечете се. Ако не спадне, увийте тялото си с влажна материя (например чаршаф) и се пазете от течение.
- Ако и след това температурата ви не спадне, измийте се с хладка вода (не много студена, но не и гореща). Повторете няколко пъти, като проверявате дали температурата ви не се е покачила до 104º F (40º С).
- Трябва да пиете много течности, за да компенсирате загубата им, както и да вземате протеини и аминокиселини за възстановяване на увредените тъкани. Полезно е да се пият напитки, съдържащи натрий и калий.
- Можете да си приготвите серум по следния начин: към 1 л. вода добавете 1/2 суп. л. сол и 1/2 суп. л. захар или мед. Пие се често.
Предупреждение! Високата температура е сигнал за инфекция. Ако температурата ви не спада и се покачи над 40 градуса С, консултирайте се с вашия лекар.
Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки:
1. Алое Вера сок, за хидратация с много вода, сол и захар: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене с много вода: 1 у - 28,3 или 31,1 мл).
2. Бета - каротин с витамин Е, мощен антиоксидант, подпомага съпротивата срещу инфекциите, съхранява и възстановява телесната тъкан: 2 капсули на ден / по 1 капсула преди хранене /.
3. Пчелен прополис и / или Чесън, за борба срещу всякакъв род инфекции, укрепва имунната система: 4 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
Допълнителна помощ
4. Не допускайте температурата ви да се покачи над 40 градуса С, тъй като това е опасно. Използвайте аспирин или какъвто и да е друг аналгетик за да я понижите или намажете главата и тялото си със смес от вода и алкохол.
5. Открийте причината за високата ви температура. Зад всяка висока температура се крие инфекция или някакво нарушение.
Полезни елементи: аминокиселини и протеини.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)
Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел 3

Витамини
А - 10, 000 IU или Бета - каротин - 6 мг.,  С - 180 до 600 мг.,  Е - 400 IU

Минерали
Магнезий - 500 мг.,  Натрий - 1, 000 мг.,  Kалий - 2, 000 мг.
Hormone Imbalance - Хормонален дисбаланс
(Вижте: Менопауза)

Hyperactivity - Свръхактивност


Свръхактивността е нарушение в централната нервна система.
Проявява се главно у децата.
- Симптоми:
- Липса на внимание и концентрация.
- Неспособност да се стои спокойно на едно място повече от 10 минути.
- Непрекъснато мърдане на пръстите, краката и ръцете.
- Агресивност и импулсивност, както и безсъние.

- Основните причини са: Проблеми с мозъка, консумация на рафинирана захар и въглехидрати, както и някои консерванти, съдържащи се в храната.
Другите причини могат да са на психична основа, като например безпокойство, силен страх, които провокират чувство на неспокойствие у лицето. Дислексията също води до свръхактивност.

- Препоръчвано лечение: Намалете консумацията на рафинирана захар и брашно, както и подсилете нервната система с: витамини от В комплекс групата, основно В1 и В6, освен това витамините С, Е и мултиминерали.
Забележка: Свръхактивността може да се дължи на хипертироидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза).

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Дозите за деца трябва да се разделят пропорционално в зависимост от теглото им
Вижте приложението в Раздел III

Важни добавки:
1. Пчелно млечице, съдържа В комплекс витамини, предпазва от нервност и стрес: 3 таблетки на ден от по 250 мг. (по 1 таблетка, 20 минути преди хранене).
2. Алое Вера сок, гел или нектар, съдържа калций и хранителни вещества: 4 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28, 3 или 31, 1).
Допълнителна помощ
3. Витамин - С, мощен антиоксидант; 2 таблетки на ден / по 1 таблетка с храната /.
4. Бета - каротин с витамин - Е и селен, мощен антиоксидант, съхранява и възстановява телесната тъкан; витамин Е разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, защитава мускулите и нервите: 2 капсули на ден / по 1 капсула преди хранене/.
5. Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 6 таблетки на ден / по 2 таблетки са храната /.
Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)
Дозировка за деца: Вижте приложението в Pаздел III

Витамини
А - 15, 000 IU или Бета - каротин - 9 мг.,   В1 - 100 мг.,   В3 - 100 мг.,
В-комплекс - 200 мг.,  В6 - 200 мг.,  В12 - 50 микрограма,  С - 200 мг.,    Е - 400 IU,   В5 - 50 мг.
Минерали
Калций - 750 мг.,  Магнезий - 500 мг.,  Мултиминерали

Библ. Справка: 54, “The hyperactive child” and “Tension and Anxiety” by Charles Spielberger.Hypertension - Хипертония
Високо кръвно налягане

Хипертонията представлява покачване на кръвното налягане в артериите на тялото. Нормалното кръвно налягане е 140 / 90 за лица под 50 години или 150 / 95 за лица над тази възраст вече свидетелства за покачване на кръвното налягане.
- Симптоми:
- Главоболие
- Безсъние
- Проблеми със сърцето
- Проблеми с бъбреците
- Затруднено дишане
- Шум в ушите
- Замъглено зрение
- Честа поява на хеморагии в носа и очите
Високото кръвно налягане може да съществува и без тези симптоми, поради което е било наречено " тихият убиец ".
Причини: Съществуват голям брой причини на физическа или психическа основа.
Физическите причини се дължат главно на атеросклероза или артериосклероза или на проблеми с бъбреците (инфекция), както и на запушване на артерия.
Към тях спадат и: наследственост, наднормено тегло, прекалена консумация на сол / натрият задържа течностите /, тютюнопушене, консумация на вино, кафе или чай в големи количества и контрацептиви.
Психичните причини се придружават от постоянен страх, нервност и емоционален дисбаланс.
Стресът или напрежението  карат вените да се свиват, ставайки по-малки. Това провокира покачване на кръвното налягане (ето защо пребледняваме, когато сме уплашени). Хора с високи нива на стрес, трябва да променят начина си на живот, начина си на хранене, избягват да се тревожат и нервират и спортуват всеки ден.
Препоръчвано лечение:
- Избягвайте консумацията на сол с храната и на въглехидрати, както и на други соли.
- Увеличете приема на Калий, Калций и Витамин D, тъй като това ще помогне на организма да разтвори натрия !
- Вземане на витамините С, А, и Е, както и физически упражнения всеки ден.
- Чесънът е много полезен в сурово състояние или под формата на капсули без мирис.
- Лецитин. Този елемент разтваря кръвните съсиреци във вените, мазнините и холестерола и ги пренася до черния дроб за трансформация.
Предупреждение ! Високото кръвно налягане е тих убиец, тъй като в началото не предизвика неприятни симптоми, но когато се повиши и остане такова постоянно, то започва да уврежда органите, например сърцето, като го кара да работи прекомерно.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки:
1. Чесън и лецитин, подобрява кръвообращението, засилва стените на капилярите, предпазва от и разтваря кръвни съсиреци: 4 капсули на ден от 1 гр. (по 2 капсули с храната).
2. Омега -3 съдържа полиненаситени мастни киселини, ЕРА, GLA, Омега – 6, 9, подобрява кръвообращението, предпазва от и разтваря кръвни съсиреци: 6 капсули на ден (по 2 капсули преди хранене).
3. Витамин Е + витамин А + селен, антиоксидант, антикоагулант, разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, засилва стените на капилярите, предпазва от и разтваря кръвни съсиреци: 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).

Допълнителна помощ
4. Алое Вера сок, гел или нектар, хранителен, осигурява енергия, помага срещу възпаления, регенерира клетките: 4 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене). 1У=28,3 или 31,1 мл.
5. Витамин С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 3 таблетки на ден от по 60 мг (по 1 таблетка с храната).
6. Ginseng, предпазва от нервност и стрес: 4 таблетки на ден (по 2 таблетки, 20 мин. преди хранене).
7. Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: не консумирайте сол и не вземайте Натрий: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)
Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел III
Витамини
А – 15 000 IU или Бета-каротин – 9 мг.; С – 200 до 1 000 мг.
D – 600 IU; E – 800 IU
Минерали
Калций – 1 000 мг.; Магнезий – 400 мг.; Селен – 200 мг.
Цинк – 50 мг; Германий – 60 мг.

Полезни елементи: Ко – ензим Q10, карнитин, Омега – 3, 6, 9.


Hyperthyroidism – Повишена функция на щитовидната жлеза

Повишената функция на щитовидната жлеза се характеризира със свръхпроизводство на хормони от щитовидната жлеза.
Симптоми: нервност, умора, слабост, загуба на тегло, безсъние, променливо настроение, треперещи ръце, силно изпотяване, непоносимост към топлината, учестен пулс, раздразнителност.
Причини: Наследствената обремененост е основната причина, но съществуват и други, все още неизвестни причини.
Препоръчвано лечение: Организмът се нуждае от допълнителни дози протеини и витамини, главно от онези, отнасящи се към В комплекс групата, необходими за обмяната на веществата.
Стимуланти като алкохол, цигари, кафе и черен чай ускоряват метаболизма, затова трябва да ги избягвате.
Забележка: Свръхактивността може да се дължи на повишената функция на щитовидната жлеза.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки:
1. Пчелно млечице, съдържа витамини В комплекс: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 мин. преди хранене).
2. Пчелен полен / люцерна, съдържат всички необходими витамини и минерали: по 3 таблетки на ден и от двата продукта (по 1 таблетка с храната).
Допълнителна помощ
3. Бета-каротин с витамин Е, мощен антиоксидант, подпомга съпротивата срещу инфекциите, съхранява и възстановява телесната тъкан: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
4. Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
5. Витамин – С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 6 таблетки на ден от по 60 мг. (по 2 таблетки с храната).
Препоръчва се консумацията на протеини и комплексни въглехидрати, като онези, които се съдържат в боба, лещата и пълнозърнестата пшеница.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)
Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел III

Витамини
Мултивитамини; В комплекс – 300 мг.; В1 – 100 мг.; В2 – 10 мг.
В 5 – 50 мг., В 6 – 10 мг.; С – 180 мг.; Е – 200 IU.

Минерали
Мултиминерали;  Калций – 1 000 мг.;  Магнезий – 300 мг.;
Калий – 2 000 мг.Hypoglicemia - Хипогликемия
Ниско ниво на захар в кръвта

Когато кръвта съдържа малко количество захар или гликоза, говорим за хипогликемия.
Симптоми: повишена потребност от захар, постоянен глад, умора, слабост, болки в очите, мигрена, болки в няколко от частите на тялото, психически смущения, нервност и безсъние.
Свръхпроизводството на инсулин от панкреаса води до хипогликемия. Наследствените фактори и неправилното хранене са основните причинители на това заболяване. То ни провокира да консумираме големи количества въглехидрати и захари. Така се стига до свръхпроизводство на инсулин и нарушение в системата, характеризиращо се с повишена нужда от захар.
Препоръчвано лечение: Диета с високо съдържание на протеини и с ниско съдържание на рафинирани въглехидрати и мазнини.
Между храненията симптомите са силно изразени, ето защо се препоръчва консумацията на високо енергийни храни с повишено съдържание на протеини, например: орехи и фъстъци, както и хранителни добавки, съдържащи витамини и минерали.
Витамин Е увеличава енергията на тялото и подобрява кръвообращението.
Открито било, че хром пиколинатът подпомага работата на инсулина в кръвта, без той да се нуждае от големи количества захар, за да осигури нужната енергия. Прочетете книгата на Dr. Jeffrey Fisher “The chromium program”.
Информация:
Hypoglycemia Association, Inc. 2643 Liberty Parkway Baltimore, MD 21222.
Предупреждение: внезапно понижаване на захарта в кръвта може да предизвика припадък и нарушение в обмяната на веществата. При първите симптоми хапнете нещо.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки:
1. Питателна храна на основата на фъстъци, мед и малц (ечемик): изяждайте по една порция всеки път, когато се почувствате слаби, имате главоболие и т.н.:
2. Хром (пиколинат), подпомага работата на инсулина в кръвта: 3 таблетки на ден от по 100 мг (по 1 таблетка преди хранене).
3. Ginseng, мощен източник на енергия: 3 до 4 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 мин. преди хранене).
Допълнителна помощ
4. Garcinia Cambogia (съдържа НСА), потиска апетита: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
5. Пчелен полен, съдържа всички необходими витамини и минерали, осигурява енергия: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
Полезни елементи: карнитин, цистеин, глутамин.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)
Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел III

Витамини
В1 – 10 мг, В3 – 100 мг., В5 – 50 мг, В12 – 10 микрограма.
С – 180 мг., Е – 600 IU.

Минерали
Хром – 300  микрограма,  Калций – 800 мг,  Магнезий – 300 мг, Цинк – 50 мг.
Полезни елементи:
L – Carnitine, помага за превръщането на телесната мазнина в енергия.
L – Cysteine, блокира действието на инсулина
L – Glutamine, понижава нуждата от захар
Библ. справка: 54, 55, 64


Hypotension - Хипотония
Ниско кръвно налягане

Хипотонията е ниско кръвно налягане.
Най-разпространените симптоми са:
–Умора
–Липса на апетит
–Чувствителност към студ и топлина
–Ускорен пулс
–Понижена сексуална активност (полова)
–Сънливост
В много от случаите ниското кръвното налягане е придружено от хипогликемия.
Причини: Наследственост, Диабет: поради нервно увреждане, разстройващо рефлексите, които контролират кръвното налягане. Постурална хипотония: симптомите се проявяват, когато рязко се изправим от седнало или легнало положение.
Препоръчвано лечение: Вземане на продукти, които осигуряват енергия на тялото, като Ginseng, пчелен мед, пчелен полен, хром пиколинат, както и витамините А, В, С, D, Е и протеини.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки:
1. Ginseng с градински чай (Sage) съдържа витамини В комплекс, осигурява енергия, предпазва от нервност и стрес: 3 до 5 таблетки на ден (1 или 2 таблетки, 20 мин. преди хранене).
2. Пчелен полен + Пчелен мед; съдържа мултивитамини, мултиминерали, осигурява енергия: 3 таблетки на ден от по 5 г. (по 1 таблетка с храната).
3. Хром (пиколинат), подпомага производството на енергия: 100 микрограма на ден преди хранене.
Допълнителна помощ
4. Чесън, мощен антиоксидант, подобрява кръвообращението, засилва стените на капилярите, предпазва от и разтваря кръвни съсиреци: 3 до 6 капсули на ден (по 1 или 2 капсули преди хранене).
5. Омега–3 съдържа полиненаситени мастни киселини, ЕРА, GLA, Омега – 6, 9, подобрява кръвообращението, засилва стените на капилярите, предпазва от и разтваря кръвни съсиреци: 6 капсули на ден (по 2 капсули преди хранене).
6. Витамин С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 3 таблетки на ден от по 60 мг. (по 1 таблетка с храната).
7. Витамин Е+А, антиоксидант, антикоагулант, разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвобращението, засилва стените на капилярите, разтваря кръвните съсиреци: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
8. Пчелен мед, хранителен, източник на енергия: количеството е по желание.
Полезни елементи: протеини, лецитин.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)
Дозировка за деца: Вижте приложението е Раздел III

Витамини
А – 10 000 IU или Бета-каротин – 6 мг; В комплекс – 200 мг, С – 360 мг,
D – 200 IU, E – 600 IU

Минерали
Хром – 200 микрограма,   Манган – 30 мгHypothyroidism – Понижена функция на щитовидната жлеза

Хипотироидизмът е заболяване на щитовидната жлеза, което се характеризира с намалено производство на хормони (обратно на хипертироидизма). Засяга клетъчния метаболизъм, включително и този на мозъчните клетки. Ето защо интелектуалните (умствените) способности на човек силно се разстройват в голяма част от случаите, особено при децата, където се наблюдава умствена изостаналост.

Основните причини са: недостиг на йод или  наследствена обремененост.
Симптоми:
–Умора
–Липса на сила
–Липса на концентрация
–Чувствителност към студ
–Загуба на апетит
–Суха кожа и коса
–Нощна слепота
–Импотентност при мъжете
–Обилна и нередовна менструация при жените.

Препоръчвано лечение: Включва оптимална хранителна диета – прием на хормона тирозин и йод, както и на витамините А, В, С и Е.


Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки:
1. Мултиминерали, главно йод, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
2. Пчелно млечице, съдържа витамини В комплекс, осигурява енергия,предпазва от нервност: 2 до 3 таблетки на ден от по 250 мг. (по 1 таблетка, 20 мин. преди хранене).
3. Ginseng и Sage (градински чай), източник на енергия: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 мин. преди хранене).
4. Пчелен полен, съдържа всички необходими витамини и минерали: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
Полезни елементи: хормона Тирозин.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)
Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел III

Витамини
В - комплекс – 200 мг., В 2 – 10 мг., В 12 – 10 микрограма,
А – 15 000 IU или Бета – каротин 9 мг, С – 300 мг, Е – 400 IU

Минерали
Йод – 500 микрограма.
Полезни елементи: L – Tyrosine 800 мг (аминокиселина) 

eXTReMe Tracker