|
Share

CIRRHOSIS – ЦИРОЗА

Цирозата е дегенеративен процес, който причинява възпаление и остаряване на клетките в черния дроб.
Основните симптоми са: температура, лошо храносмилане и запек или диария, жълтеница (заболяване на черния дроб, при което кожата пожълтява), асцит (натрупване на голямо количество течност в коремната кухина). Последващите проблеми включват анемия, възпаление на черния дроб и проблеми със жлъчния мехур.

Основната причина за цирозата е прекалената консумация на алкохол, въпреки че тя може да се причини и от хепатит или неправилно хранене.

 

Препоръчвано лечение: включва консумацията на големи количества растителни протеини (избягвайте всякакви животински протеини), които ще послужат за заздравяване на увредените тъкани, в добавка витамини В-комплекс (има ги в Пчелното млечице), особено В1 и витамините С, D и К.
Започнете диета с високо съдържание на калории и въглехидрати, която ще подпомогне регенерацията на увредените клетки.

Ако кожата Ви е пожълтяла, намалете консумацията на храни, съдържащи витамините А, Е, D и К.

Избягвайте прясното мляко, яйцата, свинското месо и ядките, тъй като те могат да затруднят работата на черния дроб. Ако черният Ви дроб е възпален, не консумирайте мазни храни, масло, маргарин, прясно мляко и сирене, както и кафе, сол, пипер и не взимайте стимуланти.

Предупреждение!
Не консумирайте мазнини, рибено масло, даже и такова от риба треска, не взимайте витамин А в големи количества и никога не пийте алкохол.

ЧЕРЕН ДРОБ

Черният дроб е най-голямата жлеза в тялото, както и единственият орган, който може да се регенерира, ако бъде отстранена част  от него.

Функциите му са следните:
1.    Производство на жлъчка, която се натрупва в жлъчния мехур (крушoвидна мускулна торбичка под черния дроб). Жлъчката е необходима за разграждането на мазнините и превръщането им в малки мехурчета, които по-късно се абсорбират.
2.    Помага на жлъчката да абсорбира витамините А, D, Е и К и калция.
3.    Натрупва излишните количества витамини А, В12 и D за бъдеща употреба
4.    Помага в синтеза на мастни киселини и захари, както и в производството на холестерол и в окисляването на мазнините, за да се произведе енергия.

Преработва мазнината от храните, която организмът не използва; мазни черво се натрупват много токсини, които могат да преминат в черния дроб и бъбреците.
5.    Д-р Джеймс Ф. Балч в книгата си  “Prescription for Nutriti на, която по-късно се пренася чрез кръвта и се натрупва като телесна мазнина (в стомаха и на други места).
6.    Заедно с бъбреците детоксицира тялото.
7.    Контролира кръвната захар, въздействайки на хормона Тироксин, отговарящ за клетъчния метаболизъм.
8.    Преобразува излишната захар в организма в гликоген (гликоза) и я складира, за да бъде отново превърната в захар, когато се нуждаем от енергия.

Детоксикация:
Постене в продължение на 3 последователни дни с консумация само на сок от портокал или грозде, към който може да се добави Алое Вера сок, известен със способността си да детоксицира.

Препоръчва се също промиване на дебелото черво и на останалите черва с клизма на кофеинова основа (Вижте този метод в “Детоксикация на черния дроб и бъбреците”).
Този метод се препоръчва от д-р Ричард Андерсън в книгата му “Cleanse and purify thyself” и от д-р Герсон в неговата книга “A cancer therapy, results of Fifty cases”. Можете да си правите също клизма с вода и малко лимонов сок 2 пъти седмично. В дебелото onal Healing” препоръчва висока консумация на Алое Вера, заради способността му да почиства тялото от токсини, както и на 8-10 чаши вода на ден. Той препоръчва също да не се пие алкохол, да не се консумира рафинирана захар и бяло брашно, както и пържени храни.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Алое Вера нектар, за предпочитане заедно с билков чай през целия ден: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).
2. Schizandra + (Ginkgо), много полезна за черния дроб: 2 до 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
3. Хранителен шейк, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.: 1 път на ден (заместете с него 1 хранене).
4. Licorice, за детоксикация на кръвта и черния дроб, помага срещу възпаления: 2 до 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).

Допълнителна помощ:
5. Пчелен полен, съдържа витамини, минерали, ензими и аминокиселини: 3 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
6. Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 4 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
7. Чесън, мощен природен антибиотик, укрепва имунната система: 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
8. Пчелно млечице, съдържа витамини В-комплекс: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 минути преди хранене).
9. Витамин-С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
10. Бета-каротин с витамин Е, антиоксидант (вит. Е е антикоагулант, разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението): 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).

Помощни елементи: Въглехидрати и протеини

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел ІІІ

Витамини:
А – 5,000 IU или Бета-каротин – 3 мг;В комплекс – 350 мг;В12 – 10 микрограма;С – 180 до 400 мг; D – 200 IU;Е – 200 IU;К – 100 микрограма.

Минерали:
Магнезий – 300 мг;Цинк – 50 мг.


COLD, FLU, CATARRH, COUGH - НАСТИНКА, ГРИП, КАТАР, кашлица
(Вижте: Синузит и бронхит)

Настинката е основната причина за възпаление на слизестата мембрана (лигавицата) и за отделяне на секрет (силна хрема).
Когато слузта се натрупа в носната кухина, фронталната кост (челото) и около очите, тя може да доведе до появата на синузит (инфекция, възпаление на синусите).
Симптоми: силна хрема, сълзящи очи, трудности с дишането през носа и кихане.

Често срещана причина е някаква алергия, макар че при алергия секретът е много рядък и изтича почти непрекъснато.
Ако катарът продължи няколко месеца или години, съществува опасност да се разпространи в кухините на синусите и да предизвика синузит.

Ако не се погрижите за настинката, тя може да се пренесе в ларинкса, причинявайки ларингит, а по-късно и в бронхите, водейки до появата на бронхит.

Когато секретът е прозрачен и воднист, най-вероятно става дума за алергия (сенна хрема), но ако е плътен и жълт или зелен на цвят, причината е вирус или бактерия и изисква прием на природен антибиотик, например Пчелен прополис, чесън.

Причините за настинката и синузита могат да са простуда, която възпалява лигавиците и съдейства за развитието на бактериална или вирусна инфекция в носа и гърлото (ларингит), а могат да се дължат и на лоша хигиена.

Препоръчвано лечение: да се пие много вода. Ако секретът е плътен и имате признаци на синузит, всеки ден трябва да вземате природни антибиотици като Пчелен прополис и капсули чесън или да консумирате суров чесън, както и витамините А, С и Е, също калций, магнезий и фосфор.
Витамин А е незаменим за доброто състояние на лигавиците. Минералите подпомагат действието на витамин А.
Ако взимате малки количества Пчелен прашец, той ще засили организма Ви и ще му помогне в борбата с алергиите.

Предупреждение!
Една занемарена настинка може да се превърне в хроничен синузит или бронхит или даже в пневмония. Консултирайте се с вашия лекар.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Licorice, много ефективен в борбата с кашлицата, предпазва от възпаления, стимулира образуването на антитела, укрепва имунната система: 2 до 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
2. Витамин-С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 3 до 6 таблетки на ден (по 1-2 таблетки с храната).
3. Пчелен прополис и Чесън, природни антибиотици, убиват бактериите и вирусите, укрепват имунната система: 4 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).

Допълнителна помощ:
4. Бета-каротин (вит. А) с витамин Е, помага за отпушване на носа, почиства и облекчава възпалението в синусните кухини: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
5. Мултиминерали (цинк), необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).

За отпушване на носа:
6. Алое Активатор, капвайте няколко пъти на ден по 2 капки във всяка ноздра.
7. Алое Вера загряващ лосион с евкалипт, мажете с него носа на всеки 6 часа.
8. Алое Вера сок, 3 до 6 унции на ден с много вода: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).

Кашлица:
За да облекчите упоритата кашлица, освен всичко препоръчано дотук, взимайте и Пчелен мед с лимонов сок.
Пийте също чай от oregano или чай от венчелистчетата на bougainvilla (декоративен тропически храст от сем. Nyctaginaceaе).
Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел ІІІ

Витамини:
А – 20,000 IU или Бета-каротин – 12 мг;В комплекс – 350 мг;В6 – 50 мг;С – 350 до 2,000 мг, D – 400 IU, Е – 400 IU.
Минерали:
Калций – 800 мг; Цинк – 50 мг.


COLD SORES – ХЕРПЕСИ
(вижте: Херпес Симплекс І и ІІ)

COLITIS – КОЛИТ

(Вижте: Гастрит, Язва)

Колитът е възпаление на лигавицата на дебелото черво.
Симптоми: възпаление в коремната кухина, диария и непрекъснати позиви за дефекация, нервен стомах. Понякога фекалиите са примесени с кръв.
Основните причини са: нервност, стрес, неправилни хранителни навици, липса на растителни влакна в храната, прекалена консумация на алкохол, кафе и подправки.

Препоръчвано лечение:
1. Консумирайте големи количества храни, съдържащи растителни влакна, варен ориз и пшеница (жито), печени ябълки, печени картофи, папая и моркови.
2. Спазвайте диета с ниско съдържание на мазнини. Мазнините и олиото усилват диарията.
3. Понижете нивото на стреса (вижте: Стрес).
4. Избягвайте алкохола, кафето, подправките и лютите чушки. Консумирайте големи количества леко сварени зеленчуци.
5. Пийте много Алое Вера сок, особено ако страдате и от язва.
6. Правете си клизми за прочистване на дебелото черво.
7. Не консумирайте кисело мляко повече от 2 пъти седмично.

Предупреждение!
Ако в изпражненията ви има кръв, консултирайте се с вашия лекар.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Алое Вера гел с вода, природен антибиотик, хранителен, подобрява храносмилането, облекчава болката, помага в борбата с възпаленията: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).
2. Licorice, много ефикасен в борбата с язвата на стомаха и дванадесетопръстника, с възпаленията, стимулира образуването на антитела и укрепва имунната система : 2 до 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
3. Люцерна (алкална), съдържа мултивитамини, мултиминерали, осигурява енергия (има я в “Зелени поля”): 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).

Допълнителна помощ:
4. Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 4 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
5. Пчелно млечице, съдържа витамини В-комплекс, предпазва от нервност и стрес: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 минути преди хранене).
6. Хранителен шейк, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.: заместете 1 хранене с шейк.
7. Консумирайте всеки ден храни, съдържащи растителни влакна и пийте много вода: морковите и зелето са с високо съдържание на растителни влакна.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: вижте приложението в Раздел ІІІ

Витамини:
А – 15,000 IU или Бета-каротин – 9 мг,В-комплекс – 350 мг, В1 – 100 мгВ5 – 100 мгВ6 – 50 мгЕ – 400 IU.
Минерали:
Калций – 700 мг, Хром – 200 микрограма, Магнезий – 300 мг, Цинк – 50 мг, Калий – 2,000 мг.CONJUNCTIVITIS, PINK EYE – КОНЮНКТИВИТ, ОСТЪР ИНФЕКЦИОЗЕН КОНЮНКТИВИТ
(Вижте: Очи и техните проблеми)CONSTIPATION – КОНСТИПАЦИЯ (ЗАПЕК)


Констипацията представлява затруднена дефекация, дължаща се на запек в червата.
Симптоми: позиви за дефекация, болка и дискомфорт в червата, подуване на корема, спазми и колики, в някои случаи до няколко дни без възможност за дефекация, което води до опасни последици и отравяне на организма. Констипацията е една от основните причини за появата на хемороиди и апендисит, както и на акне и цялостно отравяне на организма.
Основните причини са:
1.    Липса на растителни влакна в храната
2.    Слаба консумация на плодове и зеленчуци
3.    Недостатъчна консумация на вода
4.    Липса на физически упражнения
5.    Бременност, стрес и безпокойство
a.    Липсата на растителни влакна в храната може да доведе до:
6.    Наднормено тегло, подагра, диабет, камъни в бъбреците и жлъчката
7.    Високо кръвно налягане, церебрално-съдови проблеми, разширени вени, белодробна емболия.
8.    Апендисит, чревна констипация, дивертикулум, хемороиди, язва и рак на дебелото черво.
9.    Гниене на зъбите, злокачествена анемия, мултиплена склероза.

Препоръчвано лечение: В случаите на упорит запек е необходимо да си направите клизма, съдържаща глицерин и други смазващи съставки (в аптеките се продават готови формули; попитайте и за иригатор, който се продава в 2 размера) или си пригответе клизма само с глицерин, както и друга с вода, олио за готвене и лимонов сок.
За предпазване от констипация: пийте 8 до 10 чаши вода на ден (пийте ги преди хранене и никога по време или след хранене) с малко Алое Вера гел.
В лабораториите Linus Pauling, Калифорния, било проведено пълно изследване за ползата от Алое Вера при отстраняване на този проблем. Dr. Bland показал с това изследване великолепните резултати при консумация на Алое Вера сок през деня.
Яжте също големи количества храна, съдържаща растителни влакна или посипвайте ястията с малко пшенични трици, които са с високо съдържание на растителни влакна.
Изяждайте и по 1 морков на ден (не забравяйте да пиете много вода).
За предпочитане правете гимнастика преди да си легнете.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Алое Вера сок или нектар, хидратира и е доказано, че е много полезен: 4 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).
2. Хранителен шейк, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.: заместете едно от храненията с шейк.
3. Вода: 8 до 10 чаши на ден (чиста вода!).
4. Големи количества зеленчуци, съдържат растителни влакна: да се консумират всеки ден.

Библиографска справка: “The Effects of Oral  intake of Aloe Vera juice in Gastrointestinal Functions in Humans” by Dr. Jeffrey Bland, Ph.D., Linus Pauling Science and Medicine Institute.CORNS- МАЗОЛИ
(Вижте: Стъпала, гъбички, мазоли и др.)


COUGH – кашлица
(Вижте: Настинка, Грип, Катар, Кашлица)

CRAMPS, MUSCULAR PAIN – СПАЗМИ, БОЛКИ В МУСКУЛИТЕ

(Вижте: Ревматична треска и ревматоид)

Мускулните спазми са несъзнателни контракции на мускулите, които се появяват спонтанно при извършване на физически упражнения (спортуване) или натоварващи физически дейности.

Симптоми: контракция на някой мускул в тялото, предизвикваща болка и затруднено свиване или разпускане на мускула.
Най-често се среща в долните крайници, но може да се появи и на всяко друго място.
Причини: Основните причини могат да се дължат на дефицит на витамин Е или на нарушен баланс между калция и магнезия. Спазмите могат да бъдат предизвикани и от анемия, артрит и атеросклероза, както и от лошо кръвообращение. Умората и стреса са други възможни причинители на спазмите.
Препоръчвано лечение: Взимайте витамин Е и минералите калций и магнезий. Съставете си балансирана диета, за да си набавите елементите, които ви липсват.


Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Мултиминерали, калций, магнезий, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
2. Витамин Е, антиоксидант, антикоагулант, разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, защитава мускулите и нервите: 2 таблетки на ден (по 1 таблетка преди хранене).
3. Алое Вера сок, гел или нектар, против възпаления, облекчава болката; осигурява енергия: 4 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1у = 28,3 или 31,1 мл).

Допълнителна помощ:
4. Омега -3, съдържа ненаситени мастни киселини, ЕРА, GLA, Омега -6, -9: 6 капсули на ден (по 2 капсули преди хранене).

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел ІІІ

Витамини:
В-комплекс – 350 мг; В1 – 250 мг; В2 – 250мг;  В3 - 100 мг; В5 – 100 мг; Е -  600 IU.

Минерали:
Калций – 1,500 мг; Магнезий – 750 мг; Фосфор – 1,000 мг.CYSTITIS – ЦИСТИТ


Циститът е възпаление на пикочния мехур, дължащо се на бактериална инфекция, най-често Е-coli бактерия, която обикновено се намира в чревния тракт. Тази болест е по-характерна за жените.
Симптоми:
1.    Често уриниране, понякога придружено от болка.
2.    Сърбеж, раздразнение и болка в долната част на пикочния мехур или уретера.
3.    Инфекцията може да се пренесе в бъбреците; усещат се болки в кръста.
4.    Често пъти урината съдържа кръв или гной. В тези случаи може да вдигнете температура или да ви побиват тръпки.
5.    Циститът при мъжете трябва да се лекува незабавно, тъй като може до доведе до сериозни последици.
Основните причини са: Инфекция във влагалището при жените или  в уретера на пениса при мъжете.
Това заболяване се среща по-често при жените, отколкото при мъжете, защото уретерът и вагината, както и анусът са близко разположени, което благоприятства лесното инфектиране.
В други случаи циститът се свързва с болести, пренасяни по полов път, като Chlamydia, която дразни и възпалява пикочния мехур и уретера, или се пренася от бъбреците в пикочния мехур.
Препоръчвано лечение:
1.    Щателна ежедневна хигиена.
2.    Взимайте природни антибиотици като Пчелен прополис, Чесън и Алое Вера.
3.    Пийте много вода, за предпочитане с добавка на Алое Вера сок или нектар, което помага за детоксикация на бъбреците. Когато червената боровинка влезе в контакт с урината я окислява и помага за унищожаване на бактериите. Същото действие има и витамин С.
4.    В книгата си “Комплексно ръководство за здравето на жените” д-р Брус Шепърд, както и други известни специалисти, препоръчват консумация на боровинки с големи количества вода за предпазване от цистит.

Едно изследване на Харвардското Медицинско училище доказва, че група хора, които пиели по 1/2 чаша сок от червена боровинка всеки ден в продължение на няколко месеца, получила до 75% подобрение, в сравнение с друга контролна група хора, които не пиели такъв сок. И двете групи вземали еднакво количество витамин С.
1.    Червената боровинка съдържа една съставка, която пречи на бактериите да полепват по стените на пикочния мехур и уринарния тракт.
2.    Не чакайте твърде дълго, когато ви се ходи по малка нужда, а го правете толкова пъти, колкото е необходимо.
3.    Никога не стойте облечени с влажна хавлия след баня.
4.    Уринирайте след полов акт.
5.    Можете да използвате един мехлем, приготвен от Пчелен прополис и Алое Вера (Алое Вера крем  с прополис) или Aloe First.
6.    Носете памучно бельо, вместо синтетично, което не позволява на тялото да диша, а запаряването и влагата помагат за образуването на бактерии .

Предупреждение!

Ако циститът е сериозен и трае дълго време, може да причини инфекция на бъбреците. Консултирайте се с вашия лекар.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Пчелен прополис и/или Чесън, природен антибиотик, укрепва имунната система: 4 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
2. Алое Вера нектар с червена боровинка, против възпаления, облекчава болката, действа като антибиотик. Червената боровинка в комбинация с витамин С убива бактериите: 3 до 6 унции на ден с много вода (по 2 унции преди хранене: 1у = 28,3 или 31,1 мл).
3. Витамин С, окислява урината и убива бактериите: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
4. Алое Вера крем с прополис, природен антибиотик, лекува възпаления, облекчава болката: да се маже всеки ден.
Допълнителна помощ:
5. Диуретичен билков чай за прочистване на пикочната система: всеки ден.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел ІІІ

Витамини:
А – 15,000 IU или Бета-каротин – 9 мг; С – 360 до 1,000 мг; Е - 400 IU.

Минерали:
Калций – 500 мг; Магнезий – 300 мг; Цинк – 50 мг.CYSTS – КИСТИ
Доброкачествени тумори (Вижте: Абсцес и Рак)


Кистите са фиброзни, анормални образования на тъканите с формата на торбички, изпълнени с течно, полутечно или лепкаво пастообразно съдържание. Известни са още като доброкачествени тумори.
Кисти могат да се появят във всяка част на тялото, но местата, където се образуват най-често са:
1.    Матка
2.    Гърди
3.    Кожа
4.    Стомах
5.    Утроба
6.    Яйчници
7.    Дебело черво
8.    Бели дробове
9.    Гърло
10.    Простата
11.    Тестиси
12.    Шия

Симптоми: Болезнена подутина, а в някои случаи и температура.
В зависимост от мястото на кистата, тя може да попречи на притока на течности или да затрудни работата на даден орган.
Кистите са локализирани на точно определено място и след отстраняването им, не се появяват отново. От друга страна злокачествените тумори, освен симптомите, валидни за доброкачествените, имат редица сериозни последици. Те могат да се появят отново, след като са били отстранени, както и да увредят органите, в които са се образували.
Много кисти и абсцеси се образуват в кожата и представляват малки полутвърди зрънца, които след време заприличват на пъпки с жълтеникави връхчета. В тези случаи лечението им е лесно.
Най-разпространеното препоръчвано лечение е следното:
Кистите в кожата, които не са инфектирани, се отстраняват лесно посредством проста операция с местна упойка. Широко разпространено е следното лечение: Загрейте един лимон на котлона на печката. Когато се нагорещи достатъчно, разрежете го на 2 половини. Намажете вътрешната страна с дебел слой Алое Вера Джели. Сложете го върху кистата и го покрийте с парче плат, като го придържате с ръка, докато изстине. Опитайте се да изтърпите топлината и го правете 2 пъти дневно. Когато горещото Алое проникне в дълбочина, то ще ускори дейността на ензимите и процеса на детоксикация, изтегляйки мазнината или гнойта.
Този метод е бърз и ефикасен, когато жълтеникавото връхче се вижда под кожата. Във всички други случаи може да се прилага същата процедура 1 или 2 пъти на ден, докато кистата узрее и се образува връхче. Това лечение е добре познато в Северната част на Мексико, където се използва сърцевината на самото растение Алое Вера.
Добри резултати се постигат и с правилна диета и хранене, които водят до абсорбиране на кистите. Много е важно да се стимулира имунната система с подходящ хранителен режим.
Японски изследвания доказват, че консумацията на Чесън и Прополис намалява, а в много случаи унищожава доброкачествените и злокачествени тумори, карайки ги да се абсорбират и да изчезнат напълно.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Пчелен прополис, природен антибиотик, убива бактериите и вирусите, укрепва имунната система: 4 до 6 таблетки на ден в продължение на 1 месец (по 2 таблетки с храната).
2. Чесън, природен антибиотик, укрепва имунната системе: 6 капсули на ден от по 1г (по 2 капсули с храната).
3. Алое Вера Джели, всеки ден, намазан върху нагорещено парче лимон.

Допълнителна помощ:
4. Бета-каротин с витамин Е, мощен антиоксидант, помага в борбата с инфекциите, съхранява и възстановява телесната тъкан: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
5. Алое Вера сок, гел или нектар, природен антибиотик, помага при възпаления, облекчава болката, регенерира клетките: 4 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1у = 28,3 или 31,1 мл).
6. Витамин С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел ІІІ

Витамини:
А – 20 000 IU или Бета-каротин – 12 мг; С – 180 до 1000 мг; Е – 600 IU; В5 – 100мг; В6 – 50 мг; В-комплекс – 350 мг.
Минерали:
Мултиминерали; Цинк – 50 мг; Германий – 60 мг.DEAFNESS – ГЛУХОТА
(Вижте: Инфекции на ушите)


DEHYDRATION – ДЕХИДРАТАЦИЯ ( ОБЕЗВОДНЯВАНЕ)


Дехидратацията представлява сухота на вътрешните органи на тялото, както и на кожата. Тя е причина за смъртта на голям брой деца по света.

Видимите симптоми са:
1.    Пресъхнала уста, очи без блясък (сухи) и хлътнали.
2.    Слабо уриниране и тъмен цвят на урината.
3.    Бърза загуба на тегло.
4.    Суха, крехка, нееластична кожа; когато прищипнете кожата на корема или ръцете, за момент тя остава повдигната.
5.    У новородените, хлътнало теме на главата.
6.    Ускорено и слабо доловимо дишане и пулс.
Причини: Дихидратацията настъпва, когато човек губи повече течности, отколкото приема. Най-честите причини (особено при децата) са диария, повръщане, висока температура (треска) и недохранване.
Препоръчвано лечение: Пийте всякакви течности: разхладителни напитки, вода, супи и т.н. Ако са налице диария и повръщане, от самото начало започнете да пиете големи количества течности или серуми, за да избегнете дехидратация.

Приготвяне на серум (течна заместваща напитка): към 1 л преварена вода добавете 2 суп. л. захар (за предпочитане мед), ½  ч.л. сол и малко Алое Вера сок, а ако имате под ръка и малко сода бикарбонат (сокът от Алое Вера според Dr. J. Blаnd  от института Linus Рauling има мощни хидратиращи свойства). Разбъркайте добре до пълното смесване на съставките и давайте на лицето няколко пъти в продължение на 1 час.

Библиографска справка: “Effects of Oral intake of Aloe Vera. On Gа – strointestinal Functions of Human Beings” by Jeffrey Bland, Ph. D.


DEPRESSION – ДЕПРЕСИЯ
(Вижте: Нервна депресия)


DETOXIFICATION OF THE LIVER AND KIDNEYS – ДЕТОКСИКАЦИЯ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ И БЪБРЕЦИТЕ


Черният дроб и бъбреците са основните филтри, които се грижат за почистването на организма от токсини, съдържащи се в храните, лекарствата, околната среда и т.н.

Симптоми: Някои от тези токсини се изхвърлят през кожата, което може да доведе до появата на пъпки, отделяне на секрети или до възпаления в някои части на тялото.
За да освободим органите и организма като цяло от тези токсини, необходимо е да проведем детоксикация чрез постене.
Причини: Организмът се отравя главно от токсини, които нахлуват в кръвта или при консумация на алкохол, от смога, при тютюнопушене, вземане на “опиати” или при консумация на храни с високо съдържание на токсини, като червено месо (особено свинско).
Последиците са главно за черния дроб и бъбреците, което води до сериозни проблеми и заболявания.
Препоръчвано лечение: Преди всичко се препоръчва промяна в храненето, с консумация на големи количества сокове, плодове и зеленчуци.
Започнете постене за 1 – 3 дни, като пиете само портокалов сок или гроздов сок с добавка на Алое Вера. Препоръчват се парни бани всеки ден, в продължение на 3 - 5 дни, за да помогнете на организма да изхвърли токсините. Преди да започнете постенето, ако е възможно, направете си клизма за прочистване на червата или на дебелото черво с преварена вода и кафе.
Прочистване на червата: Прочистването на дебелото черво се препоръчва от някои лекари и за цялостно прочистване на червата, тъй като задържането на гниещ материал за дълго време отравя организма.
Съществуват различни начини за прочистване в зависимост от целта, например с лайка, чесън, лимон или отвара от кафе. Кафето, използвано по този начин, не се абсорбира и затова не уврежда червата.
Съществуват 2 основни вида прочистване: При първият течността се задържа за известно време, а при вторият са оставя да изтече веднага.
В случаите на прочистване на черния дроб и при дегенеративни проблеми  Dr. Gerson препоръчва прочистване с кафе за няколко дни. Течността се задържа за 15 минути, като по този начин детоксицира черния дроб и елиминира отровите от жлъчката.
В книгата си “A canser therapy results of fifty Cases. Dr. Gerson  пише, че клизмите с кафе отстраняват токсините от черния дроб. Те често водят до бързо облекчение в случаи на умора, сънливост или главоболие.
Клизмата с кафе, когато е направена правилно, отваря каналите на жлъчния мехур и кара черния дроб да произвежда повече жлъчка. При този процес, черният дроб може да изхвърли голяма част от токсините в жлъчния мехур и така  да се освободи от тях само за няколко минути. В резултат човек усеща голямо облекчение във всички части на тялото.
Dr. Gerson открил, че целият кофеин се абсорбира от течността за 10 – 12 минути. Той преминава през хемороидалните вени директно в порталните вени и оттам в черния дроб.
Прочистването със сок от лимон е от втория вид, когато течността се оставя да изтече веднага и се препоръчва при запек.

Засега ще обърнем внимание на клизмата с кафе:
Към 1/2 л чиста или преварена вода, добавете 6 малки пълни лъжички кафе (не нескафе), оставете го да поври 3 минути, прецедете и оставете да се охлади.
Правете си клизма с кафе 3 последователни дни , преди да започнете постенето.
Легнете на дясната си страна, двата крака свити към корема. Дишайте дълбоко, за да поемете по-голямо количество течност в дебелото черво.
В началото на постенето може да се появи главоболие, което е  естествено при детоксикация. Ако обаче преди това сте направили прочистване на дебелото черво, този ефект няма да се почувства,  тъй като няма да са останали токсини, които да се резорбират.
Тази рецепта с кафе се препоръчва от д-р Джеймс Балч в книгата му “Предписание за хранително лечение” 1990 г. стр. 232, както и от някои експерти по природно хранене.
Schizandra (Schizandra Chinesis) усилва метаболизма на токсините в черния дроб, като стимулира производството на ензими, както в черния дроб,  така и в останалата част от храносмилателната система, като по този начин по-лесно детоксицира организма.
Способността й за детоксикация се увеличава, ако се комбинира с Алое Вера.

Препоръчвано постене:
1. Постене: портокалов или гроздов сок с Алое Вера. Слагайте по 1/2 унция Алое Вера във всяка чаша сок. Пийте по всяко време на деня, колкото пъти желаете в продължение на 3 последователни дни. Не яжте нищо (може да се появят редки изпражнения, което е нормално).
Ако е възможно, постете след прочистване на дебелото черво по описания по-горе начин.
1у = 28,3 или 31,1 мл
2. Licorice (сладък корен). Взимайте 2 до 3 капсули Licorice на ден, силно препоръчван за прочистване на кръвта и при интоксикация на черния дроб. Група японски изследователи използвала воден разтвор от Licorice за лечение на хепатит А и В, при което се получило значително подобрение във функциите на черния дроб и се намалило количеството на токсичните ензими в кръвта.

Библиографска справка: “Cleanse and purify thyself”, by “Dr. Richard Anderson”
“Prescription for Nutritional Healing”, by Dr. James F. Balch.eXTReMe Tracker