|
Share

BULIMIA – БУЛИМИЯ

Булимията е физиологично заболяване, при което лицето се насилва да повръща погълнатата храна. Често се среща при хора, които се безпокоят да не натрупат излишни килограми и в желанието си да отслабнат, повръщат след всяко ядене. Симптоми: Силен глад, непреодолимо желание да се тъпчем с храна непрекъснато, самонаказване чрез повръщане след всяко хранене.

Причини: Известните причини са на психическа основа, естествено при лица, които смятат че са пълни и желаят да отслабнат.

Препоръчвано лечение: Такива хора се нуждаят от психологическа помощ, тъй като са обсебени от мисълта да не напълнеят.
Предупреждение! Ако отслабнете до такава степен, че косата ви започне да капе или сте получили анемия, консултирайте се с вашия лекар.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Пчелен полен, съдържа всички необходими витамини и минерали, ензими и аминокиселини: 5 таблетки на ден от по 0,5 г (по 1-2 таблетки с храната).
2. Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: кости, нерви, кръв и т.н.: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
3. Хранителен шейк, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.: 25 г веднъж дневно.  Ако сте слаби, пийте го 3 пъти на ден като добавка към храната, в противен случай заместете едно хранене с шейка.
4. Консултирайте се с психолог.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)

Витамини:       Всички мултивитамини.     

Минерали:       Всички мултиминерали.  
BURNS – ИЗГАРЯНИЯ


Изгарянията се класифицират в 3 категории:
а) Изгаряния от I-ва степен: Това са изгаряния без мехури.
б) Изгаряния от II-ра степен: Изгаряния с мехури.
в) Изгаряния от III-та степен: Дълбоки изгаряния, разрушаващи кожата и излагащи на показ тъканите.

Много е важно, веднага, след като сте получили изгарянето, да обливате мястото със студена вода. Така ще понижите температурата и ще избегнете дехидратация на тъканите!

Препоръчвано лечение за изгарянията от I-ва и II-ра степен:
а) При случай на леко изгаряне е важно да се правят компреси със студена вода или лед, за елиминиране на натрупаната топлина. Намажете с малко Алое Вера гел, което ще помогне за по-бързото заздравяване. Не се налага по-нататъшно лечение.
б) При изгарянията с мехури, трябва да внимавате да не ги спукате, за да предпазите тъканите от инфекция. Ако мехурите вече са се спукали, промийте мястото с дестилирана или охладена преварена вода, после намажете с Алое Вера гел. Покрийте със стерилизирана марля, напоена с Алое Вера гел. Ако раната се инфектира, взимайте Пчелен прополис и/или Чесън.
в) При дълбоки изгаряния или изгаряния с голяма площ, действайте както в стъпка б). Промийте раната с дестилирана или охладена преварена вода. Потопете във водата за 10 минути, после натрийте с Алое Вера гел и покрийте с марля, напоена с гела. Консултирайте се с вашия лекар незабавно!
Взимайте ненаситени мастни киселини като рибено масло с Омега-3 и зехтин, спазвайте диета с консумация на големи количества риба.
Витамините А (Бета-каротин), В, Е, С и D са много важни за нервната система и за кожата. Витамин D се произвежда от една мазнина в кожата, която се превръща в този витамин, когато кожата е изложена на слънце. Среща се също в яйчния жълтък, прясното мляко, рибата тон и сьомгата.
Ако сте получили изгаряния с голяма площ, може да се обезводните. Ето защо се препоръчва да се пие много вода, за предпочитане приготвена по следния начин: 1/2 суп. л. сол, 1 суп. л. захар или мед и 1/2 суп. л. сода за 1 л. вода.
Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Алое Вера джели или гел, природен антибиотик, регенерира клетките, облекчава болката, намалява възпалението: компреси, които да се сменят всеки ден.
2. Пчелен прополис, предпазва от инфекции, укрепва имунната система: 4 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
3. Алое Вера сок, гел или нектар, облекчава болката и възпалението: 6 до 8 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).
Помощни елементи: Протеини, аминокиселини, Омега-3, Ко-ензим Q-10, биофлавоноиди.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте в приложението в Раздел III

Витамини:
А – 15,000 IU или Бета-каротин – 9 мг; С – 1,000 мг; D – 500 IU, E – 600 IU.

Минерали:
Калций – 1,000 мг; Магнезий – 500 мг; Калий – 1,000 мг, Селен – 200 микрограма, Цинк – 50 мг.BURSITIS – БУРСИТ (ВЪЗПАЛЕНА СЪЕДИНИТЕЛНА ТЪКАН)


Възпаление на съединителната тъкан или в кухините, съдържащи смазваща течност, намираща се между ставите, мускулите и костите за улесняване на подвижността чрез намаляване на триенето.

Симптоми: Чувствителност и болка, които ограничават движението; възпаление на ставите, мускулите, сухожилията и костите. Съществува тенденция за събиране на течност между ставите и мускулите в малки торбички. Това се случва най-често в раменете, лактите, коленете и стъпалата на краката.

Най-разпространените причини са: Удар, преуморени мускули, тесни обувки, възпаление, причинено от натрупване на калций във вътрешността на съединителната тъкан на ставата, стрес и хранителен дефицит.

Препоръчвано лечение: При хроничните случаи бурситът може да се оперира, въпреки че е по-добре проблемът да се ликвидира по естествен път, най-напред с прием на витамините А, Е, С и В комплекс.
Положителни резултати се получават с прием на витамин В12 в дневни дози от по 1,000 микрограма за 7 – 10 дни. Намалете количеството до 3 пъти седмично за 2 или 3 седмици, а след това до 1 път седмично за още 2 седмици. Според една статия в “Ind. med. and surg. (1957)” калциевите депа, които причиняват бурсита, се абсорбират от организма.
1.    Ако чувствате болка, почивайте.
2.    Мажете с Алое Вера загряващ лосион, като го втривате до пълното му попиване. Това ще намали възпалението и болката.
3.    Редувайте студени с топли компреси, всеки по 10 минути. Това помага за облекчаване на болката.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Алое Вера сок, гел или нектар, хранителен, облекчава възпалението и болката, регенерира клетките: 4 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).
2. Бета-каротин с витамин Е, мощен антиоксидант, съхранява и възстановява телесната тъкан: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
3. Витамин С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 4 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
Допълнителна помощ:
4. Масажирайте всеки ден с Алое Вера загряващ лосион за облекчаване на възпалението и болката.
5. Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
6. Пчелен прополис, природен антибиотик, убива бактериите и вирусите, укрепва имунната система: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте в приложението в Раздел III

Витамини:
А – 10,000 IU или Бета-каротин – 6 мг; В комплекс – 350 мг; В12 – 1,000 микрограма; С – 360 мг; E – 400 IU.
Минерали:
Калций – 1,000 мг; Магнезий – 500 мг.CANCER – РАК
Рак на дебелото черво, гърдата, левкемия и др.
(Вижте: Тумори и кисти)

Когато се порежете, на мястото на порязването се образуват нови клетки, които да заместят онези, които са били увредени. Възпроизводството на тези клетки спира, когато се достигне нужното количество. Когато клетките в дадена част на тялото продължават да се размножават неконтролируемо и без каквато и да било причина, се образува твърд тумор. Това наричаме рак. Тези клетки често се разпространяват и в други чсти на тялото, където отново започват да се размножават.
ДНК в ядрото на клетката, отговаря за съхраняването на генетичния код за растеж и възпроизводство на клетката.
Когато този код е подложен на негативно въздействие от външен фактор: смог, замърсяване, силна слънчева светлина и др. или вътрешен фактор: токсини, проблеми с нервната система и т.н., това може да доведе до загуба на контрол над възпроизводството на клетката и оттук до свръхпроизводството на нови клетки.
Симптомите зависят от мястото на развитие на тумора. Най-често обаче те са: подутина във формата на бучка, без значение външна или вътрешна, която по-късно предизвиква болка и дискомфорт.
Тази бучка може да засегне и/или да препречи пътя на въздуха, ако се намира в белите дробове; на урината, ако е в пикочната система или да попречи на стомашно-чревните функции, ако се намира в червата, стомаха или дебелото черво и т.н.
Ракът най-често се среща в следните органи: гърдата, матката, яйчниците, простатата и тестикулите, черния дроб, костите, гърлото, белите дробове, червата, дебелото черво, кожата, пикочния мехур и панкреаса.
Ако се “хване” навреме, има големи шансове ракът да бъде излекуван. Поради тази причина е жизнено важно да се правят редовно медицински прегледи при личния лекар.

Предупредителни знаци за наличие на рак:

1.    Загуба на тегло без видима причина.
2.    Язва (рана), възпаление или обезцветяване на кожата, траещо повече от 3 седмици.
3.    Петно по кожата, което нараства, става чувствително и кърви.
4.    Често главоболие.
5.    Трудно преглъщане.
6.    Упорита пресипналост (гърло).
7.    Кашлица с кръв, трудности при дишане (бели дробове).
8.    Упорита болка в коремната област (стомах).
9.    Промяна във формата на тестикулите.
10.    Кръв в урината, без болка (бъбреци и пикочен мехур).
11.    Промени в чревната структура и често ходене до тоалетна.
12.    Промени във формата на гърдите (бучки).
13.    Отделяне на гной или кръв от зърната на гърдите.
14.    Вагинално кървене между менструалните цикли.


Съществуват 3 вида рак:
а) Карциноми, които засягат главно кожата, слизестите мембрани (лигавиците) и жлезите.
Препоръчвано лечение: Алое Вера гел, нектар, витамини А, В комплекс, Ниацин, Фолиева киселина, С, Е. Минерали: мултиминерали, калций, калий, магнезий. Други: ко-ензим Q-10, L-цистеин, L-метионин, L-таурин. Помощни: Алое Вера.
б) Левкемия, рак на кръвта.
Препоръчвано лечение: Прополис, чесън, Алое Вера нектар, витамини В-комплекс, В12, С, Е. Минерали: мед, желязо, цинк. Помощни: ябълки, броколи.
в) Саркоми и липо-саркоми.
Саркомата засяга мускулите, гърдите, съединителната тъкан и костите.
Липо-саркомата е злокачествен тумор на мастните тъкани, който обикновено се образува в стомаха. (Липомата е доброкачествен тумор).
Препоръчвано лечение: Алое Вера нектар. Витамини А, В-комлекс, С, Е. Минерали: калий, калций, магнезий, селен. Други:  ко-ензим Q 10.
Причините за рака не са добре известни. Въпреки това, знае се, че най-вероятно отговорни за появата на рак са определени химични агенти (фактори): цигарен дим, силна слънчева светлина (рак на кожата), дадени храни, околна среда и наследственост.
Други фактори, които могат да доведат до развитие на рак са:
а) Стрес. Тимусът е главният орган на имунната система. Стресът има директно влияние върху жлезата, като я свива и й влияе отрицателно, излагайки организма на болести.
Съществуват многобройни доказателства за влиянието на ума (мислите), настроението и отношението за появата на рак. Препоръчват се следните книги:
“Anatomy of Disease”, by Dr. Mark P. Friedlander, pub. Pax, Mexico.
“The Inner Physician”, by Steven Lock and Douglas Colligan, pub. Sudamericana.
“Love, Medicine and Miracles”, by Dr. Bernies S. Siegel, pub. Harper and Kow.
б) Неправилно хранене. Човешкото тяло се изгражда, поддържа и снабдява с енергия от субстанции, намиращи се в храната. Една правилна диета помага за възстановяване на метаболичното равновесие на раково болни пациенти и за подобряване на състоянието им. Препоръчваме да се прочете книгата: “Beating Cancer with Nutrition”, by Dr. Patrick Quillin, pub. The Nutrition Time press, Inc.
в) Липса на физически упражнения (спорт).
Друг фактор, който допринася за развитие на рак е мързеливият начин на живот и липса на физически упражнения. Спортуването подобрява функциите на нервната система, стабилизира гликозата, детоксицира лимфната система, като я освобождава от натрупалите се токсини.
Споменатите 3 фактора увреждат имунната система и карат клетките безконтролно да се репродуцират.
Препоръчвано лечение: При различните видове рак най-доброто препоръчвано лечение е укрепването на тялото и на имунната система така, че организмът сам да унищожи и да се освободи от канцерогенните клетки. От голяма помощ в този процес са Пчелният прополис и Чесънът, защото осигуряват на организма витамините и минералите, необходими на имунната система за ефективното й функциониране и за унищожаване на канцерогенните клетки.
Dr. Patrick Quillin препоръчва укрепването на имунната система като един от най-важните фактори за борба с рака по следния начин:
Избягвайте всички неща, които блокират имунната система:
1. Храни, които съдържат олово, кадмий и живак (консервирани храни).
2. Опасните, органични химикали като пестициди или токсични  промишлени продукти (щателно измивайте плодовете и зеленчуците).
3. Рафинираната захар.
4. Мазнини, като соево и царевично олио.
5. Стрес и безпокойство.
Дайте преднина на нещата, които подпомагат имунната система:
1. Витамини: А (Бета-каротин), С, Е и В6.
2. Минерали: цинк, хром, селен.
3. Ко-ензим: Q 10, EPA и GLA.
4. Аминокиселини: Arguinine, Glutation.
5. Билкови екстракти: Ginseng, Echinacea.
6. Храни като: кисело мляко, чесън, зеле, листни зеленчуци.
7. Положителни емоции и отношение, любов, съзидателно въображение (мироглед).

Някои хора, които се подлагат на химиотерапия, получават добри резултати, но и много странични ефекти като: окапване на косата, гадене и повръщане, изтощение, стерилитет и увреждане на бъбреците и сърцето. Витамините от В-комплекс групата помагат за облекчаване на тези симптоми.
Лица, които са били изложени на радиация, трябва да пият Алое Вера сок и да мажат засегнатите места с Алое Вера джели. Това ще помогне за по-бързото възстановяване на увредените тъкани. Направени са редица изследвания от Комисията по Атомна Енергетика на САЩ, които доказват ползата от Алое Вера (най-добрият клетъчен реставратор за човешките същества) при случаи на тежки изгаряния от радиация и рентгенови лъчи.

За да се предпазите от рак или да се излекувате, ние предлагаме:
1.    Консумация на големи количества чесън или чеснови капсули, в добавка Пчелен прополис 1,000 до 1,5000 мг на ден. Друга храна, която подпомага имунната система е коренът от Echinacea.
2.    Взимайте Бета-каротин и витамините С и Е, за да блокирате свободните радикали.
3.    Взимайте цинк, хром и селен.
4.    Яжте големи количества плодове и сурови зеленчуци, намалете червените меса и животинските мазнини.
5.    Изяждайте по 10 бадема на ден.
6.    Всички диети против рак трябва да включват пълнозърнени храни, карфиол, броколи и ябълки.
7.    Избягвайте храните с високо съдържание на желязо, тъй като прекаленото количество желязо пречи на макрофагоцитозните клетки в борбата им за възстановяване на тъканите и унищожаване на вирусите според “The New England Journal of Medicine”.
8.    Преди да започнете препоръчаното от нас лечение, направете промиване на дебелото черво и червата с клизма на кофеинова основа за 3 последователни дни, както е обяснено в главата “Детоксикация на черния дроб и бъбреците”. Ако човек е слаб, детоксикацията да се прави под лекарско наблюдение.
9.    Избягвайте солените и консервирани храни, пушените меса, захарта (заместете с мед или кленов сироп), рафинираното брашно (консумирайте само пълнозърнести храни) и наситените мазнини. Не пийте алкохол, кафе и черен чай.
10.    Трябва напълно да изключите животинските продукти, като свинско и говеждо месо, замествайки ги с прясна риба. Намалете консумацията на кисело и прясно мляко и техните производни, както и на фъстъци (съдържат големи количества протеин).
11.    Да се взимат природни антибиотици като Пчелен прополис, Чесън и Echinacea, които засилват имунната система.


РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО


Когато на храните им липсват растителни влакна, те остават в дебелото черво за дълго време, увеличавайки риска от рак на тази част на тялото. Освен това мазните храни карат жлъчния мехур да произвежда повече киселини, които когато се натрупат, стават канцерогенни.
Изследванията, проведени в Медицинския център Cornell в Ню Йорк, водят до заключението, че една диета с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на растителни влакна, е най-правилният път за предпазване от рак на дебелото черво.
Дебелото черво “предпочита” растителните влакна, които бързо преминават през него, без да се задържат. Неразтворимите влакна, като онези в суровите моркови, се “носят” из чревния тракт, отнасяйки със себе си всички токсични компоненти. Предимството на тези растителни влакна е, че те свеждат до минимум времето, за което карциногенните агенти биха могли да се разпространят в червата. Други зеленчуци (растения), които съдържат противоканцерогенни съставки са: броколи, карфиол, зеле, спанак, домати, пълнозърнест овес (овесени трици) и люцерна. Това означава, че диетата ни трябва да включва големи количества ядки, пълнозърнени храни, моркови, аспержи, сок от ябълки, броколи и карфиол.
В същото време да се избягва консумацията на рафинирани бяло брашно и захар, солени и консервирани храни, както и животински протеини.  Никога не яжте свинско месо, хот – дог, пушени меса и фъстъци (съдържат големи количества протеини).
Спортувайте всеки ден! Консултирайте се с вашия лекар!


РАК НА ГЪРДАТА

Това е най-често срещаният тумор сред жените, въпреки че той може да се открие навреме, ако жената сама се преглежда 1 път месечно след навършване на 18 години. Предпазването е във вашите ръце.

Преглеждайте се сами:
1. Разгледайте внимателно гърдите си пред огледалото. Вдигнете ръце над главата си.
2. Свалете ръцете до нивото на талията и после ги отпуснете свободно до тялото. Проверете дали има някаква промяна във формата им или по кожата.
3. С пръстите на ръцете силно натиснете под мишниците, за да проверите за възможни бучки. По същият начин проверете гърдите, зърната и ауреолите.
4. Стиснете зърната, за да проверите дали не излиза секрет.

Ако откриете или забележите:
    бучка или подутина под мишниците
    болка в някоя част на гърдата
    подуване
    възпаление на зърната и сърбеж
    секрет, който излиза от зърната
    образуване на коричка на зърното
    възпалени, зачервени гърди
    гънки и вдлъбнатини по гърдите, може да става дума за доброкачествен тумор (в 90%  от случаите) или за злокачествен, с добри шансове за лечение, ако се открие навреме.
    Абсцеси. Инфекция в гърдите.
    Кисти. Тумор от капсулирана течност в млечните каналчета.
    Лимфоми. Малка бучка мазнина – засяга лимфната система.
    Лимфангит (Lymphangitis). Възпаление на лимфните съдове.
    Миоми. Малки гранулозни фибри (влакна), които правят гърдите твърди и напрегнати.

Предупреждение! Ракът може да доведе до фатален край, ако не се лекува навреме. Ако забележите нещо тревожно, веднага се консултирайте с вашия лекар.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Големи количества плодове и зеленчуци, съдържащи растителни влакна, витамини и минерали: Да се консумират всеки ден.
2. Бета-каротин, витамин Е и селен, мощни антиоксиданти, които унищожават свободните радикали, отговорни за увреждането на клетките; помагат в борбата с инфекциите; съхраняват и възстановяват телесните тъкани; 3 капсули на ден (по една капсула преди хранене).
3. Алое Вера сок, гел или нектар, против възпаления, облекчава болката, природен антибиотик, регенерира клетките, осигурява енергия, подпомага храносмилането: 4 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1у = 28,3 или 31,1 мл).
4. Lycium + витамин С (таблетки), мощен антиоксидант, укрепва имунната система, унищожава свободните радикали, предпазва от рак: 2 до 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).

Допълнителна помощ:
5. Пчелно млечице, съдържа витамини В-комплекс; за предпазване от нервност и стрес: 2-3 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 минути преди хранене).
6. Пчелен прополис, природен антибиотик, убива бактериите и вирусите, укрепва имунната система: 4 таблетки на ден от по 500 мг (по 2 таблетки с храната).
7. Чесън, укрепва имунната система: 3-4 капсули на ден от по 1 г (по 2 капсули с храната).
8. Спрете да пушите и консумирайте големи количества плодове и зеленчуци.
9. Никога не яжте свинско месо, колбаси, хот – дог или пушени меса.

Помощни елементи: Echinacea, Ginseng, Ко-ензим Q 10 (100 мг на ден), аминокиселини, Arginin и  Glutation.
Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте в приложението в Раздел III

Витамини:
А 10,000 IU  или Бета-каротин – 6 мг; В-комплекс - 350 мг; С – 1,000 мг; Е – 1,000 IU.

Минерали:
Германий – 200 мг; Селен – 200 микрограма; Цинк – 50 мг; Хром – 100 микрограма.CARDIOVASCULAR PROLEMS – СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ПРОБЛЕМИ
(Вижте: Сърце и Артериосилероза)CATARACTS – КАТАРАКТА
(Вижте също: Очи и техните проблеми)


Катарактата е състояние, при което лещата на окото се замъглява и изглежда мътна (матова). Фокусирането върху предметите е затруднено и те ни изглеждат потъмнели. Възбелият или мътен външен вид свидетелства за промяна във влакнестия строеж на лещата. Тя заприличва на изпържен яйчен белтък.
Симптоми: Прогресираща загуба на зрение, без болка, но с известна чувствителност към светлината. Понякога може да виждате сияние около осветените точки.
Най-честите причини са:
a) Диабет и комбинация от консумиране на големи количества прясно мляко с неспособност за преработка на галактозата.
б) Депа калций и холестерол в капилярите на очите, които пречат на снабдяването с кръв.
в) Удар или нараняване на окото, както и неправилно хранене.
г) Продължителното излагане на слънце също може да доведе до появата на катаракта, тъй като ултравиолетовите лъчи на слънцето замъгляват и затъмняват кристалните лещи.
Ефектът, който светлината оказва върху лещите, е подобен на този при пържене на яйчен белтък ( той се забулва).
Катарактата може да се дължи и на естествения процес на стареене, както и на рентгенови лъчи.
Препоръчвано лечение: Да се взимат витамините А (Бета-каротин), С и В2 (Рибофлавин). Основните антиоксиданти в лещата на окото са витамините С и Е, необходими за активирането на glutathione (това е протеинов фрагмент, който предпазва окото от свободните радикали). Доказано е, че недостигът на тези витамини стимулира разрастването на катарактата.
Важно е също да вземате достатъчно количество калций, витамини В5 и Е, селен и цинк.
Алое Активатор подобрява зрението и помага за премахване на катарактата.
Д-р Хегази експериментирал през 1978 година с капки  Алое Активатор при язвички и травми на окото и получил отлични резултати във възстановителния  процес за кратък период от време.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Бета-каротин (витамин А) с витамин Е; мощен антиоксидант, съхранява и възстановява телесната тъкан: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
2. Китайски Лициум, мощен антиоксидант, възпира свободните радикали, съдържа биофлавоноиди и полизахариди: 2 до 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
3. Витамин С, добър антиоксидант, укрепва имунната система: 5 таблетки на ден от по 60 мг (по 2 таблетки с храната).
4. Алое Активатор, против възпаления, облекчава болката, природен антибиотик, регенерира клетките: разреден с малко дестилирана или преварена вода  по 2 капки във всяко око  2 до 3 пъти на ден.
Допълнителна помощ:
5. Пчелно млечице, съдържа витамини В-комплекс: 3 таблетки на ден от 250 мг (по 1 таблетка, 20 минути преди хранене).
6. Мултиминерали, за правилно функциониране на тялото: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте приложението в раздел ІІІ

Витамини:
С – 300 до 500 мг; В2 – 10 мг; В5 – 500 мг; Е – 400 IU; В3 – 40 мг

Минерали:
Мед – 3 мг; Селен – 200 мг; Цинк – 30 мг.
CELLULITIS – ЦЕЛУЛИТ


Възпаление на подкожната тъкан в дадени части на тялото като: бедра, корем, предлакътната част на ръката.
Образува се от натрупването на мазнини, протеини, течности и токсини в коремната област, талията, седалищния мускул и ханша.
Симптоми: Подкожно формирование, състоящо се от мастни депа, които придават на кожата вид на портокалова кора.
Причини: Знае се, че се причинява от неправилно хранене, прекомерна консумация на мазнини и въглехидрати, които се съдържат в месото, рафинираната захар и брашно.
Мазнините се абсорбират от червата и се пренасят до мастните клетки директно с кръвта или посредством черния дроб. Освен това липсата на физически упражнения и недостатъчната консумация на вода, спомагат за възникването на този проблем. Препоръчвано лечение: Избягвайте мазнините, особено онези, които са комбинирани със захар (шоколад: 60% захар, 30% мазнини) или сол (солен чипс), тъй като това спомага за складиране на мазнини в тялото.
Когато се храним, нивото на гликозата се покачва, това от своя страна кара панкреаса да отделя повече инсулин за понижаване нивото на захарта. Това повишено количество инсулин увеличава запасите от мазнини, а оттук и целулита.
За да се предпазите от целулит включете в диетата си следните храни: сок от цвекло, целина, краставица, водорасли и Алое Вера сок.
Взимайте витамин С, който помага за активното премоделиране на колагена и витамин Е, който пречи  на нежеланото му уплътняване.
За отстраняване на целулита търкайте засегнатите места с кръгообразни движения с гъба от естествен косъм, на която сте капнали малко течен сапун с Алое Вера. Пийте шейк, който съдържа растителни влакна, като замествате с него едно от трите хранения. Правете гимнастика.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Течен сапун с Алое Вера, търкайте всеки ден с гъба отдолу нагоре.
2. Хром пиколинат, помага за обмяната на мазнините и въглехидратите, спомага за правилното функциониране на инсулина: 3 капсули на ден (по 1 капсула с храната).
3. Garcinia Cambogia, потиска апетита: 2-3 капсули на ден (по 1 капсула, 30 минути преди хранене). Започнете с 1 капсула на ден през първата седмица.
4. Правете упражнения всеки ден, най-малко 30 минути. Препоръчителна е аеробиката.

Допълнителна помощ:
5. Шейк, съдържа растителни влакна, мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини и др.: всеки ден!
6. Витамин С, мощен антиоксидант, помага за активното премоделиране на колагена: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки преди хранене)
7. Използвайте специалните кремове против целулит всеки ден. Те помагат за заздравяване на тъканите и намаляват мастните натрупвания.
8. Алое Вера сок, гел или нектар, хранителен, бори се с възпаленията: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции с храната: 1у = 28,3 или 31,1 мл)

Препоръчвани витамини
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел ІІІ

С – 1,500 мг; Е – 400 IU.CEREBRAL EMBOLISM AND ANEURYSM – ЦЕРЕБРАЛНА ЕМБОЛИЯ И АНЕВРИЗЪМ


Церебрална Емболия или церебрално – съдово запушване се наблюдава, когато спре притокът на кръв, необходима за оросяване на дадена част от мозъка, водещо до умиране на неврони, които престават да получават кислород и хранителни вещества за определен период от време (3,5 до 6 минути). Това запушване може да се причини от Атеросклероза (вижте: Атеросклероза), при която се образува кръвен съсирек, който може да се придвижи до мозъка от друга част на тялото, както и от хеморагично образование или скъсана артерия.
Церебралната Емболия и сърдечният удар много си приличат. Разликата е в това, че в първия случай умират неврони, а във втория – влакна на сърдечния мускул.
Аневризмът представлява разширяване или уголемяване на артериите, дължащо се на високо кръвно налягане.
Аневризмите са много опасни, защото упражняват натиск върху тъканите. Те могат да пробият артерията в даденото място и да доведат до образуване на хеморагия. Увреждането зависи от мястото, където е разположен аневризмът. Ако е разположен в мозъка, лицето може да се парализира наполовина, например парализа на едното око, единия крайник и т.н.

Симптоми: Свързани са с функциите на засегнатото място: нарушения в движението на ръцете, краката и лицевите мускули в едната половина на тялото.
От друга страна, засягат се и функциите на паметта, в зависимост от мястото на емболията. Ако е от лявата страна, ще бъде засегнато говоренето.
Лицето ще може да различава нещата, но няма да може да ги назовава. Той или тя ще могат да си спомнят случки от далечното минало, но няма да могат да си спомнят какво се е случило неотдавна или дори вчера.
Всички тези симптоми варират в зависимост от засегнатото място. Само изследване, проведено от невролог, може да определи, за каква ситуация става дума и какви мерки да се предприемат.
Причини: Високо кръвно налягане, наднормено тегло, артериосклероза, диабет, възраст и тютюнопушене са фактори, които насърчават появата на Емболия.
Препоръчвано лечение: Най-доброто лечение са предпазните мерки. Физиотерапията и говорната терапия са най-добрият начин за рехабилитация. Огромна роля играе и правилният режим на хранене.
Диета с ниско съдържание на натрий (сол) понижава кръвното налягане. Консумацията на храни с ниско съдържание на холестерол също предпазва от появата на Емболия.
Изследванията, проведени през 1965 (Trormier,H) и 1972 година (Gautherie, M.) свидетелстват, че Gingo Biloba води до разширяване на кръвоносните съдове, а оттам и до понижаване на артериалното налягане.
В книгата си за Gingo Biloba Д-р Франк Мъри споменава голям брой изследвания на лица, страдащи от проблеми, свързани със запушване на кръвоносни съдове, без значение дали се дължат на Емболия или тромбози, при които е прилагано леение с Ginkgo Biloba. Забелязано било значително подобрение в състоянието им, в сравнение с контролни групи пациенти, на които не бил даван този продукт. Това подобрение се дължи на по-голямото количество кръв, обогатена с кислород и хранителни вещества, която достига до увредените места, в резултат на което нервните клетки се възстановяват по-бързо, а с това и умствените способности на лицето. Разширяването на кръвоносните съдове предпазва от бъдеща поява на емболия. Трябва да споменем обаче, че умрели нервни клетки (неврони) никога не се възстановяват и се губят завинаги. В този случай, мозъкът възлага функциите на мъртвите клетки на онези, които са в добро състояние. Една подобрена хранителна диета помага за поемането на тези функции.
Препоръчваме да прочетете статията на Dr. Bohmer, D., “The Treatment of Peripheral Arterial Occlusive Disease with Ginkgo Biloba Extract” Herz (Kreisauf, publisher, 1988.
В допълнение към всичко това се препоръчва консумацията на чесън, както и взимането на витамините С и В комплекс, които помагат за здравината на кръвоносните съдове. Витамин Е помага за предпазване от образуване на съсиреци.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Ginkgo Biloba, подпомага циркулацията на кръвта и храненето на мозъка: 2 до 3 таблетки на ден (по 1 таблетка преди хранене).
2. Омега-3, съдържа ненаситени мастни киселини, ЕРА, GLA; Омега – 3, 6, 9 почистват артериите от холестерол: 6 капсули на ден (по 2 капсули преди хранене).
3. Чесън с Лецитин, заздравява артериите и ги почиства от вредния холестерол: 3 капсули на ден (по 1 капсула с храната).
4. Бета-каротин с витамин Е, антиоксидант, антикоагулант, разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, укрепва стените на капилярите и разтваря кръвните съсиреци: 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).

Допълнителна помощ:
5. Китайски лициум, за укрепване на кръвоносните съдове: 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
6. Алое Вера соk, гел или нектар, хранителен; помага против възпаления: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции с храната: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).
7. Витамин С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 6 таблетки на ден от по 60 мг (по 2 таблетки с храната).
8. Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
9. Пчелно млечице, съдържа витамини В-комплекс, предпазва от нервност и стрес: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 минути преди хранене).

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел ІІІ

Витамини:
А – 15,000 IU или Бета-каротин – 9 мг;С – 350 до 1,000 мг;Е – 800 IU; Холин – 500 мг;Инозитол – 100 мг;В-комплекс – 500 мг.

Минерали:
Калий – 2,000 мг;Селен – 100 мг;Цинк – 30 до 60 мг.


CHICKENPOX – ВАРИЦЕЛА

Варицелата е детско заболяване и се причинява от вирус.
Симптоми: зачервени, сърбящи пъпчици, които се пукат и се превръщат в ранички или струпеи. Появяват се най-напред по тялото, а по-късно и по лицето, ръцете и краката.
Причини: контакт със заразени лица. Симптомите се проявяват 2-3 седмици след контакта.
Препоръчвано лечение: Обикновено изчезва само, но независимо от това се препоръчва мехурчетата да се мажат с Алое Активатор или Алое Вера Джели. Това помага за намаляване на сърбежа и по-бързото излекуване. Препоръчва се също да се взимат Пчелен прополис и Чесън за укрепване на имунната система и елиминиране на инфекцията.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

За деца количествата трябва да бъдат разделени пропорционално според теглото им. Консултирайте се с вашия лекар. Вижте приложението в Раздел ІІІ.

Важни добавки:
1. Алое Активатор и/или Алое Вера Джели, пъпчиците или мехурчетата да се мажат всеки ден с двата продукта поотделно или  смесени.
2. Пчелен прополис, природен антибиотик, укрепва имунната система: 3 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
3. Алое Вера сок, гел или нектар, природен антибиотик, противовъзпалително средство, облекчава болката, регенерира клетките: 4 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).

Допълнителна помощ:
4. Бета-каротин, мощен антиоксидант, предпазва от инфекции, съхранява и възстановява телесната тъкан: 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
5. Витамин С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 4 таблетки на ден (по 1-2 таблетки с храната).
6. Мултиминерали (калций, цинк, магнезий), необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
7. Билков чай, да се пие всеки ден топъл, за да се изпотите.

Препоръчвани витамини и минерали

Витамини:
А – 15,000 IU или Бета каротин – 9 мг;С – 180 до 400 мг;Е – 600 IU.

Минерали:
Калций – 1,000 мг; Магнезий – 500 мг;Цинк – 50 мг.CHOLERA – ХОЛЕРА


Холерата е болест, която се причинява от опасни, заразни бактерии. Води до тежки случаи на диария.
Симптоми и признаци: силна и продължителна диария, която започва ненадейно и е в количество около 1 л на час. Фекалиите са течни (воднисти) и сивкави, без миризма, понякога примесени с кръв или гной. Повръщане и силна жажда, които водят до остра и опасна дехидратация на лицето.
Причини: хваща се от заразена вода, храна, мръсни ръце или при контакт със заразено лице.
Препоръчвано лечение:
Предупреждение! Незабавно се консултирайте с вашия лекар. Тази болест може да е фатална, ако не започне да се лекува веднага. Докато чакате лекар, пийте много вода със сол и захар, приготвена по следния начин: смесете 1 ч.л. сол, 4 ч.л. захар (за предпочитане мед) и 1 л вода. Щом сместа свърши, веднага пригответе нова. Не спирайте да пиете вода!
Взимайте големи количества Пчелен прополис, като природен антибиотик. Може да пиете и някаква освежаваща напитка, към която сте добавили 1 с.л. Алое Вера сок.
Следвайте съветите и предписаното от лекаря лечение.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

За деца количествата трябва да бъдат разделени пропорционално според теглото им.

Важни добавки:
1. Пчелен прополис, природен антибиотик, укрепва имунната система: 4 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
2. Пийте големи количества освежаващи течности със захар и малко Алое Вера. Консултирайте се с вашия лекар.CHOLESTEROL – ХОЛЕСТЕРОЛ
(Вижте: Артериосклероза и Атеросклероза)CHRONIC FATIGUE – ХРОНИЧНА УМОРА


Умората и изтощението са проблеми, дължащи се на пълна загуба на физическа и умствена (психическа) енергия, които правят човек неспособен за каквато и да било работа.
Симптоми: загуба на апетит, апатия, недостиг на енергия, депресия, меланхолия и болки в тялото.

Най-чести причини са:
1.    Силен стрес
2.    Безсъние
3.    Неправилна диета и хранене
4.    Чревна инфекция
5.    Диабет или EBV вирус (вид херпес)
6.    Анемия
7.    Хипогликемия (недостиг на захар в кръвта)
8.    Хипотироидизъм, неправилно функциониране на щитовидната жлеза и поради това, неправилна обмяна на веществата, при която храните би трябвало да се асимилират, за да се превърнат в полезна енергия.

Препоръчвано лечение: Когато искаме бързо да повишим енергийното си ниво, първото нещо, което обикновено правим, е да си приготвим чаша силно кафе с повечко захар. Истина е, че енергията ни остро нараства, което се дължи на факта, че кафето стимулира нервната система, която дава сигнали на надбъбречните жлези да излъчат адреналин. Това кара сърцето да бие по-бързо и да пренася повече кислород до различните тъкани в тялото.
Във всяка клетка има компонент, наречен митохондрион, отговарящ за свързването на гликозата (захарта в кръвта) с кислорода, при което се получават енергия, въглероден двуокис и вода. Консумирането на кафе с рафинирана захар ще произведе енергия почти веднага и ще ви накара да почувствате как умората ви бързо изчезва.
Какво обаче се случва с този метод на повишаване на телесната енергия? Точно това средство може да е причина за вашата умора!
Нека видим какво се случва в действителност:
Въглехидратите са основен източник на енергия. Съществуват 2 вида въглехидрати:
а) Комплексни (сложни) въглехидрати, съдържащи се в картофите, фасула, лещата, житните растения и др.
б) Прости въглехидрати – в рафинираната захар.
Инсулинът е хормон-ключ, който контролира кръвната захар. Сложните въглехидрати постепенно  се превръщат в прости захари (гликоза), които подхранват клетките с помощта на инсулина (той позволява на захарта да проникне в клетките).
Рафинираната захар отива директно в кръвта, без преди това да е била преработена. Отделянето на инсулин от панкреаса става много бързо, благодарение на голямото количество гликоза – захар, която се намира в кръвта, като по този начин се изразходват инсулиновите запаси, а човек няма възможност да внесе гликоза в клетките за останалата част от деня, именно поради липсата на инсулин. Затова човек се чувства уморен и няма енергия.
Ако си осигуряваме енергия чрез комплексните въглехидрати, вместо с рафинирана захар, произвежданата гликоза ще подхранва клетките постепенно и панкреаса ще има възможност да произведе необходимия инсулин, без да го изразходва напълно. Няма да се налага и внасяне на допълнително количество кислород в клетките.
От друга страна, когато кафето стимулира централната нервна система и предизвиква стрес, това ще накара черния дроб да отдели всичките запаси гликоза в кръвния поток, които са необходими при спешни случаи, стрес или опасност.
Как тогава да повишим енергията си? Единият начин е да намалим кофеина и рафинираната захар, като позволим на инсулина да се регулира сам. Освен това включете в диетата си:
–Големи количества комплексни въглехидрати (пълнозърнеста леща, фасул), протеини (риба, прясно мляко, яйца), мазнини (за предпочитане риба от Северните морета, например риба тон и зехтин).
–Вземайте добавки като Пчелен полен, Ginseng, растителни влакна, витамини, минерали и други.
–Спортувайте: ходете пеш най-малко 30 минути на ден или правете някакви други физически упражнения.
–Почивайте, най-малко веднъж седмично релаксирайте, за да освободите ума си и да облекчите стреса.
–Спете достатъчно, за да наваксате загубената енергия.
–Мислете позитивно и не се тревожете прекалено за ежедневните проблеми.
От хранителните добавки за предпочитане са Ginseng, Пчелен полен, Пчелно млечице, Мултивитамини (главно хром, желязо, магнезий, калий, селен, цинк).
Предупреждение! За голям брой заболявания умората е един от симптомите. Ако умората продължава и след като сте следвали тези препоръки, консултирайте се с вашия лекар.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Пчелен полен, осигурява енергия, съдържа всички необходими витамини и минерали: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
2. Ginseng, осигурява енергия, адаптоген, предпазва от нервност и стрес: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка, 30 минути преди хранене).
3. Пчелно млечице, при умствена умора, предпазва от нервност и стрес, съдържа витамини В комплекс: 2 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 минути преди хранене)

Допълнителна помощ:
4. Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
5. Алое Вера сок, гел или нектар, хранителен, подобрява  храносмилането, осигурява енергия: 4 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).
6. Пчелен мед, осигурява енергия: да се консумира ежедневно.
7. Хранителен шейк, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.
8. Хром, осигурява енергия: 2 до 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
Други помощни елементи: въглехидрати, протеини, ненаситени мастни киселини.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел ІІІ

Витамини:
Мултивитамини;А – 10,000 IU;В-комплекс – 300 мг;Тиамин (В1) – 100 мг.

Минерали:
Мултиминерали;Хром – 200 микрограма;Магнезий – 750 мг;Калций – 1,000 мг;Желязо – 30 мг;Селен – 200 мг; Цинк – 30 мг; Калий – 2,500 мг.eXTReMe Tracker