|
Share

AMOEBAS – АМЕБИ

Амебите, различни от паразитите, които имат форма на червеи, са микроскопични организми, които живеят в червата и причиняват кървава диария и други чревни проблеми. Симптоми: Температура и диария, примесена с кръв и/или микозен секрет, възпаление на червата. В някои случаи диарията се редува периодично с констипация (запек).
Понякога болката се проявява като колика и стомашни спазми с непрекъснати позиви за дефекация.
Когато диарията е жълта и не съдържа нито гъбички, нито кръв, но има пенест вид, става дума за Giardia, заболяване, причинявано от различен вид микроскопичен паразит. То обаче се лекува по същия начин. Ако имате температура и кървава диария, инфекцията не е причинена от амеби, а от бактерии и се нарича Shigella.
Причините за тези заболявания са: директен контакт и пренасяне на микроорганизми чрез заразена вода и храна.
Препоръчвано лечение:
Взимайте големи дози чесън за 10-15 дни или повече, ако е необходимо, Алое Вера сок (бори се с определени видове микроорганизми, например салмонела) и пчелен прополис.
Ако страдате от Shigella или друга бактериална инфекция, се препоръчва същото лечение.
Предупреждение! Понякога амебите могат да преминат в черния дроб и да причинят хепатичен абсцес (гнойни торбички), проявяващ се с болки в дясната част на стомаха и гръдния кош. Болката се усеща и когато ходите пеш. Консултирайте се с вашия лекар.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Чесън, ефикасен природен антибиотик; укрепва имунната система: 6 капсули на ден от по 1 г./ за 10 – 15 дни (по 2 капсули с храната).
2. Алое Вера сок, гел или нектар, бори се с амебите: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).
3. Пийте много течности, хидратиращи напитки.

Допълнителна помощ:
4. Пчелен прополис, ефикасен природен антибиотик: 3 до 6 таблетки на ден от по 0,5 г всяка (по 2 таблетки с храната).

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте в приложението в Раздел III

Витамини:
С – 200 мг; Е – 400 IU.

Минерали:
Селен – 200 микрограма; Цинк – 30 мг.ANEMIA – АНЕМИЯ


Анемията представлява недостиг на снабдена с достатъчно количество кислород кръв в организма.

Симптоми: бледа кожа: клепачи, устни, на ръцете (Spoonshaped – липса на желязо), бледи венци, чуплив косъм, учестено дишане.
Причини: Анемията се дължи на недостиг на кислород в кръвта, но основната причина е недостигът на желязо (главна съставка на хемоглобина). Недостатъчното количество протеини, фолиева киселина, витамини В6, В12 и С са други причини, водещи до анемия.
Препоръчвано лечение: Балансирана диета, консумация на здравословни храни, особенно такива, съдържащи желязо.
Някои препоръки: супа от леща, спанак, яйчен жълтък, сушени сини сливи, броколи, репи и пълнозърнести храни (заедно с люспата).
Предупреждение! Ако анемичното състояние продължава, особено при бременните, консултирайте се с вашия лекар.


Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Мултиминерали (с желязо), необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 4 таблетки на ден до 12 годишна възраст, 6 таблетки за възрастни и за деца над 12 години (по 2 таблетки с храната).
2. Хранителен шейк с добавка на Алое Вера, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.: веднъж дневно по 25 г (смесвайте с прясно или кисело мляко).
3. Люцерна (има я в “Зелени поля”) и Полен; съдържа витамини и минерали: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).

Допълнителна помощ:
4. Алое Вера сок, гел или нектар, хранителен; подпомага храносмилането; намалява възпаленията и болката: 4 до 6 унции на ден (по 1-2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).
Други полезни елементи: протеини, аминокиселини.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте в приложението в Раздел III

Витамини:
Фолиева киселина – 50 микрограма; В6 – 50 мг; В12 – 100 милиграма; С – 500 до 1,000 мг.

Минерали:
Желязо – 50 до 80 мг

ANEURISM – АНЕВРИЗЪМ
(Вижте: Церебрална Емболия, Артериосклероза)


ANGINA PECTORIS – АНГИНА ПЕКТОРИС
(Вижте: Артериосклероза)


ANOREXIA NERVOSA – АНОРЕКСИЯ НЕРВОЗА
(Вижте: Булимия)


Изразява се в отказ от храна, което води до загуба на апетит, както и загуба на тегло. В някои случаи се налага хоспитализиране.

Симптоми: пълна загуба на желание за ядене, сериозна загуба на тегло, липса на апетит, косопад, дължащ се на недостиг на протеини и хранителни вещества, повръщане, спиране на менструалния цикъл, ниско кръвно налягане, слаб пулс.
Това заболяване се среща най-често при младите жени, които се страхуват от напълняване. Поради диети, провеждани без лекарски контрол, стомахът престава да преработва храната и трайно се свива, в крайна сметка, отхвърляйки всякаква храна. Ако този процес излезе извън контрол, се налага медицинска помощ, тъй като може да доведе до сериозни последици.
Причини: Нервни и психосоматични по произход.
Вярата, че като не се храним, ще станем по-слаби, както и обичайната практика да повръщаме храната принудително, след като сме се нахранили (Булимия), карат стомаха да престане да функционира и да се свие.
Препоръчвано лечение: Някои лекари препоръчват взимането на мегадози мултивитамини и мултиминерали. Поленът и люцерната (има я в “Зелени поля”) са отлични мултивитамини.
Лично съм лекувал различни случаи на Анорексия нервоза с добри резултати, като съм оказвал психическа подкрепа, за да мотивирам храненето, препоръчвайки също взимането на допълнителни хранителни добавки.
Предупреждение! Ако лицето отслабва с всеки изминал ден, косопадът продължава и ако то не се поддава на лечение, състоянието му може да е много опасно. Консултирайте се с лекар незабавно.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Хранителен шейк, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.: 2 пъти дневно с прясно или кисело мляко.
2. Пчелен полен (прашец): Поленът, както и люцерната, съдържат всички необходими витамини и минерали: 3-5 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
3. Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
4. Алое Вера сок, гел или нектар, осигурява енергия, подпомага храносмилането; хранителен: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).

Допълнителни добавки:
5. Пчелно млечице, съдържа витамини В-комплекс, срещу нервност и стрес: 2 таблетки на ден от по 250 г (по 1 таблетка, 20 минути преди хранене).
6. Витамин А (Бета-каротин), мощен антиоксидант; помага в борбата с инфекциите; възстановява телесната тъкан: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
7. Витамин С, мощен антиоксидант; помага в борбата с инфекциите; възстановява телесната тъкан: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
8. Билков чай, от цветовете на Алое и лековити билки, успокоява и отваря апетит: всеки ден.


Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте в приложението в Раздел III

Витамини:
Всички витамини, особено А – 10,000 IU или Бета-каротин – 6 мг; В-комплекс – 350 мг;  D – 400 IU; С – 360 мг.
Минерали:
Калий – 2,000 мг, Селен – 200 микрограма, Цинк – 50 мг, Калций – 1,000 мг.ANXIETY, RESTLESSNESS, ANGUISH  – ТРЕВОЖНОСТ, БЕЗПОКОЙСТВО, СИЛЕН СТРАХ


Тревожността, безпокойството и силният страх са психически състояния, които се изразяват в чувство на несигурност, загриженост и представа, че нещо лошо ще се случи.
Симптоми: Чувство на несигурност и че ще се случи нещо лошо.
Тревожността е като безпокойството и се изразява в не много силен или повърхностен страх. Силният стах / терзанието от друга страна, е дълбоко, неопределимо чувство на страх, при което много често причината е неизвестна.
Причини: Причините могат да варират, но онези, които можем да цитираме са:
- Травмиращи преживявания в миналото;
- Силен стрес;
- Текущи затруднителни ситуации, които излагат на риск сигурността на семейството ни или нашата собствена сигурност;
- Неконтролируеми, обсебващи мисли, в които въображението излиза извън рамките на реалността;
- Неправилно хранене;
- Силни стимуланти, наркотични вещества или алкохол.

Препоръчвано лечение:  Необходимо е да се направи психологичен анализ или самоанализ, за да се открие причината за проблема. Този анализ трябва да се проведе от психолог или от някой, който би могъл да помогне при определяне корена на проблема. Освен посещението при психолог, бихме могли да облекчим нашата несигурност с консумация на здравословна храна и/или билки.
Ginkgo Biloba е великолепно растение, което подпомага функцията на мозъка и паметта.
Избягвайте алкохола и напитките, съдържащи кофеин (кафе, кола, черен чай и др.), както и рафиниранaта захар.
Витамин В1 или тиамин е задължителен за правилното функциониране на мозъка. Kалцият и магнезият подпомагат нервната система. Витамините В9 и В12 и аминокиселината Триптофан са крайно необходими за производството на серотонин и норадреналин (субстанции, необходими при невротрансмисия).
Медитацията и релаксирането, както и практикуването на йога, също помагат за трайно намаляване на симптомите.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Пчелно млечице от 250 г, осигурява енергия; съдържа витамини В-комплекс, удълважа живота; помага за правилно функциониране на мозъка: 3 таблетки или капсули (по 1 таблетка, 20 минути преди хранене – да се смуче, не да се гълта).
2. Ginkgo Biloba, стимулира кръвообращението в мозъка; помага за снабдяване на невроните с кислород и хранителни вещества: 2 до 3 таблетки на ден (по 1 таблетка преди хранене).
3. Мултиминерали (калций, магнезий, цинк и манган), необходими за строежа и функционирането на всички органи и системи (по-ефективни са, когато са взети заедно с мултивитамини): 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
Допълнителна помощ:
4. Алое Вера сок, гел или нектар, хранителен; съдържа разтворими аминокиселини: 4 унции на ден (по 1-2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).
5.Лечебен билков чай.
6. Чай от валериана, липа и от портокалови цветове (поотделно или смесени).

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте в приложението в Раздел III

Витамини:
В-комплекс – 300 мг; В1 (тиамин) – 100 мг; В3 – 100 мг; В6 – 100 мг; В9 (фолиева киселина) – 10 мг; В12 – 10 мг.
Минерали:
Калций – 750 мг; Магнезий – 300 мг; Манган – 5 мг; Цинк – 20 мг.

Предупреждение! Ако вашата нервност достигне екстремални нива и е придружена от пристъпи на паника, главоболие, гастрит, недостиг на въздух, болки в гръдния кош, прекалено дълбок страх, консултирайте се с вашия лекар.


APHTHAS – АФТИ
(Вижте: Язвички в устата)APPENDICITIS – АПЕНДИСИТ


Апендиситът е възпаление на апендикса, представляващ тънка тръбовидна торбичка, изпълнена с лимфна тъкан (тъкан, която абсорбира токсините). Апендиксът е разположен в основата на дебелото черво, от дясната страна, под стомаха. Въпреки, че със сигурност не се знае точната му функция в организма, смята се, че той служи за отстраняване на токсичния материал от червата.
Симптоми: Остра болка, която започва близо до пъпа, но скоро се премества вдясно. По-късно могат да се появят гадене и повръщане, загуба на апетит, запек и температура.

Как да идентифицираме апендисита?

Накарайте лицето да легне на леглото, притиснете коремната област с два пръста от дясната страна над слабините (проверка за чувствителност) докато усети болка; Точка № 2 на рисунката. След това бързо отдръпнете пръстите си. Ако при това отпускане усети остра болка (рикошираща чувствителност), вероятно става дума за апендисит или перитонит. При липса на болка, повторете опита отляво (в някои случаи червата се раздвижват).
Препоръчвано лечение: Предупреждение!
а) Ако симптомите сигнализират апендисит или перитонит, незабавно потърсете медицинска помощ. Може да се наложи операция, за отстраняване на апендикса.
б) Ако изобщо се храните или пиете, правете го много предпазливо.
в) Взимайте природни антибиотици, като Пчелен прополис, за намаляване на инфекцията. Това е много важно, тъй като апендикса може да се спука и инфекцията да премине в чревната тъкан.
Стрийте таблетки прополис и смесете със сок от Алое Вера. Това също помага за контролиране на инфекцията и облекчаване на възпалението. Чесън (3 таблетки на ден) и/или Ехинацея (3 таблетки на ден) могат да помогнат в борбата или да ви предпазят от инфекция. Незабавно потърсете лекарска помощ, тъй като само лекар може да постави точна диагноза за апендисит и да вземе решение дали да се оперира.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Пчелен прополис, ефикасен природен антибиотик; предпазва от инфекции: по 2 таблетки на всеки 4 часа, докато не ви прегледа лекар.
2. Алое Вера сок, гел или нектар, природен антибиотик; хранителен; облекчава болката; намалява възпаленията, съдържа разтворими аминокиселини: 3 унции на ден (по 1 унция преди хранене с много вода: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).
3. Почивка и потърсете лекарска помощ.APPETITЕ LOSS – ЗАГУБА НА АПЕТИТ
(Вижте: Анорексия нервоза)


Симптоми: Липса на желание да се храним.
Причини: Различни емоционални фактори като: нервност, стрес, депресия и др. Консумацията на алкохол, тютюнопушенето, взимането на наркотични вещества и/или неправилното хранене, също могат да доведат до загуба на апетит. Това състояние може да е симптом и на някои заболявания.
Препоръчвано лечение: Взимайте нещо за възбуждане на апетита като мултивитамини, мултиминерали, билков чай, папая, които стимулират стомашно-чревния тракт.
Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Пчелен полен и/или люцерна (има я в “Зелени поля”), съдържат витамини, минерали, протеини, ензими и др.: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
2. Билков чай (лайка, джинджифил, цвят от Алое и др.): пийте през целия ден вместо вода.
3. Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 4 до 6 таблетки на ден (по 1-2 таблетки с храната).

Допълнителна помощ:
4. Витамин С, мощен антиоксидант; укрепва имунната система; помага срещу инфекции; възстановява телесната тъкан: 3 таблетки на ден от по 60мг (по 1 таблетка с храната).
5. Бета-каротин (Витамин А), мощен антиоксидант, помага при инфекции, възстановява телесната тъкан, подпомага растежа и осигурява жизненост: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте в приложението в Раздел III

Витамини:
Всички, особено А – 25,000 IU или Бета-каротин – 6 мг; В-комплекс – 200 мг; С – 350 мг.

Минерали:
Калций – 1,500 мг; Магнезий – 500 мг; Цинк – 30 мг; Мед – 2 мг.ATHEROSCLEROSIS AND ARTERIOSCLEROSIS (CHOLESTEROL) –
Атеросклероза и Артериосклероза (Холестерол)
(Вижте: Инфаркт)

Атеросклерозата (депа холестерол и/или мазнини) и Артериосклерозата (калциеви депа) представляват втвърдяване на артериите. Причиняват се от отлагане на калций и/или мазнини по вътрешните стени на артериите, а също и от хибридни съединения. Способността на тези артерии да осигуряват неограничен приток на кръв се затруднява, кръвообращението се нарушава. Молекулярните хибриди, които се образуват от свободните радикали, причиняват същия проблем:
Най-разпространените симптоми за подобни артериални блокади в кръвообращението и сърдечно-съдовата система са:
•    Високо кръвно налягане;
•    Ангина пекторис;
•    Аневризъм;
•    Инфаркт;
•    Други проблеми:
•    Инсулт, който може да засегне и други органи и части на тялото. Тромбозите и формирането на кръвни съсиреци са други чести проблеми, които заедно с холестерола могат да блокират притока на кръв в артериите. След няколко минути, през които тъканите не получават кръв, те “загиват”.
•    Загуба на памет и способност за концентрация.
•    Артериите в долните крайници се запушват, което води до умора, слабост, мускулни контракции и болки при ходене.

Когато артериите се запушат, кръвното налягане се покачва, артериите се разширяват и се образува аневризъм. Аневризмите са много опасни, защото оказват натиск върху тъканите, на местата където са разположени, могат да доведат и до спукване на артериите, при което кръвта изтича от тях. От местоположението на аневризма зависи за какъв проблем става дума. Ако е в мозъка, може да предизвика частична парализа или проблем в някоя част на тялото.

Основните причини за склерозата са неправилното хранене, консумация на храни с високо съдържание на холестерол (отлага се в артериите) като животинските мазнини в червените меса, яйцата (жълтък), някои морски храни и др. (вижте таблицата). Някои други важни причини са стреса, липсата на физически упражнения, тютюнопушене и високо артериално налягане.

В кръвта могат да се съдържат и различни хибридни кръстоски, като основната причина за образуването им са алдехидите. Алдехиди има в цигарения дим и в смога, а се образуват и в черния дроб под въздействието на алкохола. Свободните радикали и ултравиолетовите лъчи са други потенциални причинители на такива злокачествени образувания.

Препоръчвано лечение: Включва понижена консумация на храни с високо съдържание на холестерол и липиди с ниска плътност (LDL). (Вижте таблицата). Вижте: Холестерол. От друга страна трябва да се увеличи консумацията на липиди с голяма плътност (HDL), на ненаситени мастни киселини и Омега-3. Те се съдържат в сьомгата, рибата тон и рибата, уловена в Северните морета. Тук включваме и зехтина (олеиновата киселина) и гама-линоленовата киселина. Всички тези продукти помагат за елиминирането на лошия холестерол и триглицеридите, които се отлагат  вътре в артериите и ги запушват.

Ескимосите консумират големи количества риба, поради което те практически нямат проблеми със сърцето и холестерола.

Забележка: Холестерол има само в животинските продукти. Липопротеините (липидите) с висока плътнсот HDL, наречени още полезни мазнини, са необходими за почистване на артериите. Те лесно се окисляват в кръвния поток, като по този начин губят способността си да почистват артериите. Ето защо се препоръчва да се взимат също витамините А, С и Е и селен, които действат като антиоксиданти.

Някои от тези мастни киселини, заедно с холина, инозитола, витамин В6 и магнезия са необходими за производството на лецитин, който помага за разлагането или разграждането на мазнините и холестерола в кръвта, така че те да могат да се използват от клетките. Лецитинът пречи също на отлагането на мазнини и холестерол по стените на артериите.
Ако искате да понижите нивото на вашия холестерол, следвайте следните инструкции:
Лица с артериосклероза или с висок холестерол трябва да избягват червеното месо (свинско, говеждо), месо с високо съдържание на мазнини; яйца, не повече от 3 жълтъка седмично (жълтъкът съдържа холестерол, белтъкът – не); скариди и стриди; пържени храни, свински колбаси, захар, бяло брашно, цигари, кафе и алкохол. Ограничете консумацията на масло, сметана, сирене, растителни и животински мазнини, сол. Всички изброени храни увреждат сърдечно-съдовата система.

Препоръчва се консумацията на: риба, риба тон, сьомга, сардина, атлантическа скумрия; бадеми, орехи, лешници и фъстъци; пшеничен зародиш, соя, гарбанзо (вид бобово растение); пиле без кожата, пуйка; зехтин; голямо количество растителни влакна, плодове, чесън, лук, зеленчуци.
Ако случаят Ви е по-сериозен може да опитате да пиете чай от върба (приготвя се от кората), но ако сте алергични към аспирина, не го пийте!

Предупреждение! Количеството холестерол, приеман с храната, да не надвишава 300 мг на ден. Ако нивото на вашия холестерол е все още високо и след като сте следвали нашите инструкции, консултирайте се с Вашия лекар.Количество холестерол в храните
Продукт    Количество    Милиграма
Американско сирене (кашкавал)
Бекон
Говеждо месо
Масло
Империал, вид прясно бяло сирене
Яйчен белтък
Яйчен жълтък
Шунка
Сладолед
Агнешко месо
Черен дроб    30 гр.
2 резена
90 гр.
1 суп. л.
30 гр.
1
1
90 гр.
1 чашка
90 гр.
90 гр.    27
11
90
31
31
0
274
80
59
80
372
Маргарин
Сардина
Наденица (колбас)
Скарида
Обезмаслено мляко
Пиле без кожата
Риба тон в мазнина
Телешко месо
Пълномаслено мляко
Кисело мляко    1 суп. л.
90 гр.
1 бр.
90 гр.
1 чашка
90 гр.
90 гр.
90 гр.
1 суп. л.
1 чашка    6
185
27
104
5
79
55
86
33
11Максимално допустимо количество холестерол в кръвта
Възрастова граница    Рисков фактор    Висок риск
от – до
1 – 20
20 – 29
30 – 39
40 и нагоре    
макс. 165
макс. 200
макс. 200
макс. 200    
180 мг
220 мг
240 мг
240 мг
CHOLESTEROL – ХОЛЕСТЕРОЛ


Холестеролът представлява восъкообразна субстанция, необходима за клетъчния метаболизъм, която осигурява здравина и устойчивост на външната мембрана на клетката. Холестеролът има и негативен аспект. Когато в кръвта има твърде голямо количество холестерол, той може да се отложи върху стените на артериите, да ги запуши и да доведе до артериосклероза.
Симптоми: Клетките, свързани със стените на кръвоносните съдове, се изпълват с холестерол и образуват плаки, състоящи се от мазнина, клетки и клетъчни отпадъци. Вените, които постепенно се изпълват с мазнини (Атеросклероза) се запушват, възпрепятствайки притока на обогатена с кислород кръв, което в крайна сметка води до сърдечен удар или апоплексия. Симптомите варират в зависимост от мястото на запушването.
Примери: Ако запушването е в артериите, които снабдяват с кръв мозъка (каротид и т.н.), симптомите са: (Вижте: Емболизъм, Инсулт).
•    Парализа на едната половина от тялото, ръка, крак и т.н.;
•    Говорни трудности;
•    Трудно помнене;
•    Душевно разстройство;
•    Възможно главоболие.
Ако се запушат коронарните артерии (или аортата), които снабдяват с кръв сърдечния мускул, резултатът е: спиране на сърцето, в някоя от различните му форми (ангина, инфаркт). (Вижте: Сърце).


ХОЛЕСТЕРОЛ

Холестеролът и триглицеридите се пренасят в кръвния поток от частици, наречени “липопротеини носители”, които могат да бъдат с ниска или с висока плътност: LDL или HDL.
Преди около две столетия, изследователи от Университета в Тексас печелят Нобелова премия за откритието, как холестерола прониква в клетките. Те установили, че една форма на липопротеин, наречена Липопротеин с ниска плътност (LDL), отговаря за пренасянето на холестерола до клетките в артериалните стени. Този липопротеин полепва по съдовете, намиращи се на повърхността на клетките, които като химически магнити привличат частиците липопротеини с ниска плътност (LDL), а те от своя страна “изхвърлят” холестерола във вътрешността на клетките.
Клетките на повърхността на артериите съдържат голям брой съдове, които събират холестерола. Когато количеството холестерол надвиши вместимостта им, те започват да се препълват.
Десет години по-късно, няколко изследователи от Университета във Вашингтон открили път, по който клетките могат да се освободят от този натрупал се холестерол. Един природен елемент, наречен липопротеин с висока плътност (HDL), има способността да отстранява холестерола от клетките. Холестеролът, намиращ се в клетките, полепва по този липопротеин и заедно с кръвния поток се пренася в черния дроб, където се преработва и превръща в други елементи.
Ако този клетъчен механизъм на абсорбиране и освобождаване на холестерола работи както трябва, здравословното равновесие на холестерола се запазва. Често обаче, поради клетъчната ненаситност на този мастен елемент равновесието се нарушава, което води до натрупване на холестерол в количества по-големи от необходимото.
Холестеролът и триглицеридите (мастите) се пренасят с кръвта под формата на липопротеини. Те образуват ядрото на една частица, която се състои от фосфолипиди и апопротеини, които изхвърлят холестерола във вътрешността на клетките.
Според най-новите схващания, нормалното количество холестерол трябва да е 130 пункта холестерол с ниска плътност и 70 пункта с висока, или общо 200 мг на 0,10 л кръв.

Препоръчвано лечение:
Ако вашият лекар ви е съобщил, че имате високи стойности на холестерол или ако желате да се предпазите от натрупване на излишен такъв, трябва да следвате следните препоръки:
1. Не забравяйте, че съществува полезен холестерол и друг, който е вреден. Би трябвало да имате 1 част полезен холестерол на всеки 2 части вреден (лош).
2. Вредният холестерол е онзи, който се отлага в артериите, запушва ги и пречи на притока на кръв.
3. Полезният холестерол помага за почистването на артериите, отнасяйки със себе си лошия холестерол до черния дроб, където ще бъде елиминиран.
4. Избягвайте консумацията на продукти с високо съдържание на холестерол като: яйчен жълтък, масло, някои черупчести (миди, стриди), животински дреболии, пилешка кожа, месо и някои млечни продукти. Животинските продукти съдържат холестерол. (Осем седмично лечение на холестерол от Robert E. Kowalsk, De. Harper and Row).
5. Не гответе с наситени мазнини, които също са много вредни за организма. Те се съдържат в много продукти, включително и в зеленчуците. По-добре е да използвате ненаситени мастни киселини като: царевично олио, зехтин, слънчогледово олио и фъстъчено масло. Авокадото съдържа полезни ненаситени мазнини.
6. Ястия. Не консумирайте ястия, богати на наситени мазнини и холестерол повече от 1 път седмично. Научете се да различавате кои храни съдържат полезни мазнини и кои – вредни.
7. Омега-3. Увеличете консумацията на рибено масло и риба, особено онази от студените северни морета като: риба тон, треска и сьомга. Маслото на тези риби е богато на ненаситени мастни киселини Омега-3.
Омега-3 съдържа 2 субстанции: (EPA) ейкоспантотенова киселина и (DHA) деоксихексанова киселина, важни елементи за понижаване нивото на лошия холестерол, както и на триглицеридите, като по този начин се намалява опсността от запушване на артериите.
8. Омега-9 и Омега-6. Консумирайте зехтин, който съдържа Омега-9 ненаситени мастни киселини от маслина, олио от пореч или иглика, богати на Омега-6. Консумацията им значително намалява вредния холестерол.
9. Фибри (растителни влакна). Доказано е, че консумацията на храни, богати на растителни влакна, главно овес и пълнозърнест ориз, помага за понижаване стойностите на холестерола. За тази способност на овесените трици можете да прочетете в статиите на J. W. Anderson и R. W. Kirby, публикувани в “American Journal Clinical Nutrition in 1981 and 1984 (Bibl. Ref. p. 238, 239).”
Известно е, че растителните влакна стимулират функциите на храносмилателната система, което води до повишена секреция на жлъчни киселини. Те се образуват в черния дроб, благодарение на намиращия се там холестерол.
Колкото повече жлъчна киселина се секретира, толкова повече холестерол се използва от черния дроб за производството на повече жлъчни киселини. Ето защо от кръвта се извлича повече холестерол, за да бъде преобразуван в жлъчка, като по този начин количеството холестерол в кръвта намалява, а така също и холестерола, отложен в артериите.
10. Стрес. Как стресът влияе на холестерола? Лицата от тип “А” по-лесно се поддават на стреса, отколкото лицата от тип “В”. (Тип “А” се характеризира с раздразнителност, угриженост, тревожност, за разлика от тип “В”).
Стресът провокира серия от реакции на организма чрез симпатичната нервна система, като държи човек в състояние на непрекъсната бдителност (нащрек).
Една от тези реакции е: спазми на артериите и вените (коронарни) или на тези, които снабдяват с кръв сърдечния мускул. По време на тези контракции и поради голямото количество отложен холестерол, кръвният поток лесно се блокира, което от своя страна предизвика удар.
11. Ниацин (витамин В3). Знае се, че ниацинът взиман в дози от по 500 мг 3-6 пъти дневно, значително намалява стойностите на холестерола и триглицеридите от 15 до 30 %. В същото време, той повишава стойностите на полезния холестерол, според една статия, публикувана в списанието на Американската Медицинска Асоциация, както и в други трудове.
Д-р Франк Сакс, изследовател от Университета в Харвард предполага, че 1500 мг ниацин на ден  е количество, достатъчно за повечето хора, за да понижат стойностите на своя холестерол. Той препоръчва ниацинът да се взема по следния начин: 500 мг в продължение на една седмица заедно с вечерята. Следващата седмица се добавят още 500 мг по време на обедното хранене и още 500 мг през третата седмица по време на закуска, или общо 1500 мг.
Ако и след третата седмица не се постигне промяна в стойностите на холестерола, да се вземат още 500 мг точно преди сън.
Тази терапия има някои странични ефекти, които са твърде незначителни, например: бодежи по кожата, главно на ръцете, гърба и гръдния кош. Кожата може да се зачерви, особено ако се излага на слънце. Всичко това е абсолютно безвредно, но все пак, преди да предприемете това лечение, консултирайте се с Вашия лекар.
12. Физически упражнения. Те не само изгарят мазнините, но намаляват и теглото. Кръвоносната и мускулната системи функционират по-добре посредством по-доброто снабдяване с кръв, което от своя страна води до по-пълно изгаряне на захарта в клетките. Така индиректно се стига до понижаване стойностите на холестерола в кръвта.
До тези изводи се е стигнало благодарение на достатъчно голям брой изследвания, като напримр онези, проведени в университетите на Калифорния и Оклахома. Физическите упражнения понижават и нивото на стреса. Когато стресът намалява, рискът от високи стойности на холестерол, също намалява. Вижте № 10 по горе.
Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Омега-3, почиства артериите от холестерол; съдържа EPA и ненаситени мастни киселини: 6 капсули на ден от по 1000 мг всяка (по 2 капсули преди хранене).
2. Чесън и Лецитин, намалява холестерола и разрежда мазнините; засилва артериите: 3 до 6 капсули на ден (по 2 капсули с храната).
3. Китайски Лициум, мощен антиоксидант; задържа свободните радикали; съдържа биофлавоноиди и монозахариди: 2 до 3 капсули на ден (по 1 капсула с храната).
4. Витамин Е и витамин А (Бета-каротин); витамин Е е антикоагулант; разширява кръвоносните съдове; подобрява кръвообращението; заздравява стените на капилярите, предпазва от образуване и разтваря кръвните съсиреци. Витамин А в комбинация с витамин Е, мощен антиоксидант, възстановява телесната тъкан: 2 капсули на ден (по една капсула преди хранене).

Допълнителна помощ:
5. Витамин С, мощен антиоксидант; укрепва имунната система, помага за възстановяване на телесните и артериалните тъкани: 2 до 3 таблетки на ден (по една таблетка с храната).
6. Garcinia Cambogia, съдържа HCA-hydroxycitric acid (хидроксицитрусова киселина), потиска апетита, пречи на натрупването на нежелани мазнини: 3 капсули на ден (по една капсула, 30 минути преди хранене).
7. Зехтин. Гответе със зехтин.
Прочетете за Омега-3 и за чесъна в раздел II на книгата

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте в приложението в Раздел III

Витамини:
А – 15,000 IU или Бета-каротин – 9 мг; С – 180 до 1,000 мг; Е – 600 IU; В3 (Ниацин) – 500 мг.

Минерали:
Селен – 200 микрограма; Германий – 60 мг; Калций – 1,000 мг; Магнезий – 500 мг.ARTHRITIS – АРТРИТ

Остеоартрит и Ревматоиден артрит

Артритът се проявява с болка или възпаление и/или износване на ставите и е 2 вида:
1. Остеоартритът представлява деформация, която се появява, когато хрущялът между костите се износи до степен на пълно изчезване, при което костите, особено на крайниците, започват да се трият една в друга.
2. Ревматоиден артрит, който се различава от остероартрита по това, че се разпространява във цялото тяло, възпалява хрущяла и синовиалната мембрана, където костите се свързват.  Това води до загуба на синовиална течност (мазна течност, която служи за смазване и предпазва от триене и износване на костите). Това заболяване не е широко разпространено, но когато се прояви изисква медицинско внимание.
Симптоми: Възпаление и болка в ставите. Обикновено започва в китките на ръцете и в стъпалата, но може да се появи и в гръбначния стълб или на други места. Влажният климат и студеното време усилват болката. С времето движението се затруднява, а може да се получи и деформация на засегнатото място (китките, стъпалата и др.).

Препоръчвано лечение: Избягвайте червените меса, алкохола, цигарите и други токсични елементи. Алергиите  към  дадени  храни могат да доведат до възпаление на  ставите. Такива храни са: бяло брашно, захар, пълномаслено    мляко,   картофи   и черен пипер    (консумирайте   ги   с изострено внимание и се опитайте да установите, дали не предизвикват възпаление на ставите).
Избягвайте маслото и пържените храни.
Червеното месо съдържа мастна киселина, наречена Aracidonic Acid, която съдейства за възпаляването на ставите.
Една вегетарианска диета забавя и спира процеса, посредством който Aracidonic Acid се превръща в простагландини, причиняващи възпаления.
Много полезна е консумацията на рибено масло от пресноводна риба, която съдържа ненаситени мастни киселини (полезни мазнини), като Омега-3, също Омега-6 и Омега-9 или олеинова киселина, която се съдържа в зехтина.
Ето защо се препоръчва консумацията на големи количества риба, например сардина, риба тон, сьомга и големи количества зехтин.
Знае се, че червената боровинка, която е от същото семейство както и черната, ягодите и черешите (плодове с тъмносиньо-виолетов цвят), съдържа биофлавоноиди, които действат като противовъзпалителни и антиоксидантни агенти (нектарът от Алое Вера с червена боровинка действа многократно по-силно). Препоръчва се този плод да се консумира в големи количества (помага и при подагра).
Други елементи, които са силно ефективни в борбата с ревматоидния артрит са:
•    Селен, мощен антиоксидант, играе важна роля за спиране производството на простагландини, които предизвикват възпаленията.
•    Витамин Е, комбинацията му със селен го прави по-мощен.
•    Цинк. Д-р Майкъл Мъри в книгата си “Енциклопедия за Природна медицина” пише, че цинкът, който бил даван на една група пациенти, значително подобрил симптомите на ревматоиден артрит. Други елементи, силно препоръчвани от д-р Мъри са: Витамин С и Магнезий. И двата трябва да се взимат всеки ден.
•    Корейският и сибирският Ginseng имат невероятни способности като адаптери. Може да се каже, че те помагат на организма да се адаптира в моментите на напрежение и стрес, проверявайки дали надбъбречните жлези отделят достатъчно количество противовъзпалителни и стабилизиращи хормони, като по този начин забавят или дори елиминират проблемите, причинени от ревматоидния артрит.
•    Добър начин за детоксикация на организма е постенето за 1-3 дни, като се консумират главно плодови сокове.
•    Сокът от Алое Вера е силно препоръчителен, поради способността му да почиства и детоксицира вътрешните гънки на червата. За по-пълно почистване или промиване на системата използвайте ректална клизма на кофеинова основа за 3 последователни дни (Вижте в детайли при Детоксикация на черния дроб).

Постете под медицинско наблюдение!

Препоръчва се още:
1.    Не консумирайте червени меса.
2.    Взимайте рибено масло с Омега-3.
3.    Увеличете консумацията на треска, сардина, риба тон и зехтин.
4.    Големи количества портокали и грейпфрути (витамин С).
5.    Големи количества сурови зеленчуци във вид на салати.
6.    Големи количества ягоди, череши или червени боровинки.
7.    Намалете до минимум солта, захарта и бялото брашно.
8.    Пийте по 1 или 2 водни чаши нискомаслено прясно мляко на ден (съдържа големи количества калций, който е важен).
9.    Яжте домашно сирене (бяло саламурено сирене) и пълнозърнеста пшеница.
10.    Да се вземат витамините А, В1, В12, С и Е и минералите селен, манган и калций.
11.    За да облекчите болката, пийте чай от върба (приготвя се от кората). Съдържа субстанция, подобна на аспирина.
a.    Предупреждение! Не го пийте, ако сте алергични към аспирин.
12.    Правете лека аеробна гимнастика, но не се пресилвайте. Тези упражнения ще направят ставите Ви по-гъвкави.
13.    Носенето на медни гривни може да помогне на хора с по-лека форма на артрит. Доказано е, че медта от гривната прониква в тялото през кожата и се усвоява от организма. Dr. Helmar Dolwet в книгата си “Медната гривна и артритът” пише, че някои хора трудно абсорбират медта.

Предупреждение! Ако състоянието Ви се влоши и се окажете неспособен да спрете процеса на развитие на артрита, консултирайте се с Вашия лекар.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1.Чесън, мощен антиоксидант, засилва имунната система: 6 капсули на ден от по 1 г (по 2 капсули преди хранене).
2. Омега-3, съдържа EPA, спира процеса на превръщане на Aracidonic Acid в простагландини, контролира болката и възпалението: 6 капсули на ден (по 2 капсули преди хранене).
3. Алое Вера нектар, помага при възпаления, облекчава болката: 4 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).
4. Китайски Лициум + Licorice (сладък корен, сладник), помага при възпаления, стимулира образуването на антитела, защитава имунната система и предпазва колагена от разрушаване: 2 до 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).

Допълнителна помощ:
5. Алое Вера разгряващ лосион с Евкалипт (евкалиптово масло), помага срещу възпаления, успокоява болката: да се втрива в засегнатото място.
6. Емоционален аспект: Създайте си спокойна семейна среда, тъй като стресът провокира артрита.
7. Витамин С, мощен антиоксидант: 6 таблетки на ден от по 60 мг (по 2 таблетки с храната).
8. Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
9. Бета-каротин със селен и витамин Е, мощен антиоксидант, помага в борбата срещу инфекциите, запазва и възстановява телесната тъкан: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
10. Пчелно млечице, съдържа витамини В-комплекс, помага срещу нервност и стрес: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 минути преди хранене). Таблетката да се държи под езика, до разтопяването й.
11. Пчелен прополис, засилва имунната система, природен антибиотик, убива бактерии и вируси: 3 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте в приложението в Раздел III

Витамини:
А – 10,000 IU или Бета-каротин – 6 мг; В1 – 100 мг, В12 – 500 микрограма, С – 1,000 до 3,000 мг, Е – 600 IU.
Минерали:
Калций – 1,000 мг; Магнезий – 500 мг; Селен – 300 микрограма; Цинк – 30 мг.ASTHMA – АСТМА            


Астмата е заболяване, което се характеризира с епизоди на трудности при дишане, придружени от чувство на задушаване, дължащо се на стеснен респираторен тракт в белите дробове, силна кашлица, като че ли организмът се опитва да се освободи от секретите, натрупали се в белите дробове.
Свиването на респираторния тракт се дължи на 3 основни фактора:
а) Бронхиалният мускул се свива, причинявайки спазъм, задушаване и неспособност да се диша дълбоко и леко.
б) Натрупване на секрет в бронхите.
в) Възпаление на слизестата мембрана (лигавицата) в бронхиалната тръба.
Трите фактора могат и да се комбинират.

Симптоми: Стягане в гръдния кош, кашлица и редуващи се пристъпи на затруднено дишане. В по-сериозните случаи се налага употребата на инхалатор за подпомагане на дишането.
Причини: Алергии, замърсяване на въздуха, респираторни инфекции, стрес и безпокойство, предизвикващи спазми на мускулите, обграждащи бронхите, които спазми не позволяват на въздуха да достигне до белите дробове.
Налейте вряла вода в някакъв съд и добавете Алое Вера загряващ лосион с евкалиптово масло. Покрийте главата си и съда с хавлиена кърпа и вдишвайте парите. Това ще разшири бронхите и ще освободи храчките.
Освен това се препоръчва да си приготвите смес от Алое Вера загряващ лосион с евкалипт, Алое Вреа гел и Алое Активатор. Втривайте в гръдния кош и гърба (Алое Вера облекчава възпалението и помага на евкалипта по-лесно да проникне).
Към сместа можете да добавите малко мед и да пиете от нея по няколко пъти на ден, особено по време на астматичен пристъп.
Взимайте Пчелен прополис за предпазване и елиминиране на всякаква белодробна инфекция, което е обичайно за астмата.
Тъй като една от причините за астмата са алергиите, а Алое Вера е силно противоалергично средство, трябва да го пиете по няколко пъти на ден, особено когато имате астматични пристъпи.
Ginkgo Biloba е чудесно растение, което притежава способността да разширява бронхиолите, карайки алвеолите в белите дробове да се отворят и да позволят преминаването на кислорода. Китайците използват това растение от години за борба с астмата, особено алергичната, която е и най-често срещана.
В една статия от 1992 г., посветена на това растение, д-р Доналд Браун коментира способностите на активните съставки на Ginkgo Biloba да задържат един елемент, отговорен за затварянето на бронхиалните проходи, която способност се нарича PAF или Platelet Activation Factor.
Релаксация: Много е полезно за хората, страдащи от астма, да се научат да релаксират, тъй като това помага за намаляване на напрежението, особено по време на астматичен пристъп.
Това напрежение увеличава силата на мускулните контракции в гръдния кош, пречейки на човек да диша. Практикуването на йога е добър начин да се научите да релаксирате.
Бавното, дълбоко дишане е полезно и може да се практикува заедно с упражненията за релаксация.
Спортуването е много важно, особено плуването, тъй като то укрепва мускулите на гръдния кош и снабдява белите дробове с по-голямо количество кислород. Контролът над храненето се налага по 2 причини:
а) Може да сте алергични към някои храни.
б) Затова трябва да ги избягвате.

Предупреждение! Ако трудностите с дишането ви се проявяват все по-често и по-често или трудно дишате дори с инхалатор, консултирайте се с вашия лекар.
Астматиците да не взимат аспирин, защото може да са алергични към него.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Алое Вера загряващ лосион с евкалиптово масло, успокоява астмата, втривайте няколко пъти на ден смес от Алое Вера загряващ лосион, Алое Вера гел и Алое Активатор в гръдния кош и гърба.
2. Алое Вера сок, гел или нектар, природен антибиотик, помага в борбата с възпаленията, облекчава болката: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене). 1У=28,3 или 31,1мл.
3. Ginkgo Biloba, чудесно средство за разширяване на бронхите, помага по време на астматични пристъпи, дължащи се на алергия: 2 до 3 таблетки на ден (по 1 таблетка преди хранене).
4. Licorice, стимулира имунната система, образуването на антитела, противовъзпалително средство: от 2 до 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).

Допълнителна помощ:
5. Витамин С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
6. Пчелен прополис, ефикасен природен антибиотик, помага за предпазване от инфекции: 3 до 6 таблетки на ден по 500 мг (по 2 таблетки с храната).
7. Чесън, укрепва имунната и дихателна система: 6 капсули на ден (по 2 капсули с хранта).
8. Бета-каротин (витамин А) + витамин Е, мощен антиоксидант, помага срещу инфекции, запазва и възстановява телесната тъкан: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
9. Бъдете спокойни, релаксирайте, създайте си семейна хармония. Стресът и нервността влошават астмата. Практикувайте разпускане на мускулите, бавно и дълбоко дишане. Спортувайте сред природата.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте в приложението в Раздел III

Витамини:
А – 10,000 IU или Бета-каротин – 6 мг; В5 – 500 мг, В6 – 100 мг; В12 – 500 микрограма, С – 500 до 1,000 мг; Е – 600 IU.
Минерали:
Калций – 1,000 г; Магнезий – 500 мг; Селен – 200 микрограма.


ATHLETE`S FOOT – МИКОЗА
(Вижте: Стъпала)BALDNESS – ОПЛЕШИВЯВАНЕ


Оплешивяването представлява опадане (окапване) на косата при мъжете и при жените.
Симптоми: Падане на коса, особено след измиване, както и изтъняване на косъма. Среща се по-често у мъжете на средна и над средна възраст.

Причини: Най-разпространените причини са: Натрупване на мазнина и себорея, запушване на порите, където са разположени фоликулите на косъма, неправилна грижа за косата. Друга причина е и недостигът на витамини и протеини, необходими за растежа на косата. Опадането на косата преобладава сред лица, подложени на силен стрес, страдащи от Анорексия нервоза, или които си къдрят косата.

Препоръчвано лечение:
1. Мийте косата всеки ден с шампоан от Алое Вера с жожоба, като го втривате с масажни движения. Това помага за отваряне на порите и отстраняване на себореята и пърхота.
2. Обливайте главата с топла вода под душа няколко минути. Това също помага за отваряне на порите.
3. Масажирайте главата, като притискате с пръстите на ръцете, за да раздвижите и стимулирате кожата. Така се отстранява мазнината под кожата и порите се отварят.
4. Взимайте мултивитамини, например Пчелен полен, както и мултиминерали.

Хранителните вещества, от които се нуждае косата ви, за да расте и да има блясък са следните:
1. Calcium Pantothenate, Пантотенова киселина или витамин В5. Тези елементи помагат на косъма в усвояването на медта.
2. Мед. Недостигът на мед води до “чуплива”, суха и неподатлива коса.
3. Инозитол и Холин. Те помагат за растежа на косъма, според специалиста по хранене Аделе Дейвис.
4. Витамин В12. Помага за растежа на косъма.
5. РАВА, пара-аминобензоена киселина. Тя помага за съхраняване на цвета и мекотата на косъма.
6. Йод. Предпазва косъма от опадане.
7. Желязо и Манган. Помагат за правилното хранене и растеж на косъма чрез по-добрата циркулация на кръвта.
8. Ниацин (витамин В3). Никотиновата киселина подпомага циркулацията на кръвта.
9. Цинк. Необходим е за растежа на косъма.

Необходими са също:
10. Протеини и аминокиселини. Кожата е изградена от около 98 % протеини. Ако обаче споменатите витамини и минерали липсват, тялото не може да усвои протеините.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Шампоан Алое вера с жожоба, да се употребява всеки ден с масажни движения за отваряне на порите и отстраняване на мазнината.
2. Мултиминерали, необходими за правилния строеж на косъма, костите, нервите, кръвта и т.н.: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
3. Алое Вера Джели, намазвайте кожата на главата за през нощта, тъй като стимулира циркулацията на кръвта.

Допълнителна помощ:
4. Пчелен полен, съдържа всички необходими витамини и минерали: 4 таблетки на ден (1 или 2 таблетки с храната).
5. Спрей с Алое, всеки ден за подхранване на косъма и оформяне на косата в прическа.
6. Хранителен шейк, който съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.: 1 път на ден.

Помощни елементи:  Протеини, РАВА, рибено масло.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте в приложението в Раздел III

Витамини:
В комплекс – 350 мг, В3 – 300 мг; В5 – 300 мг; В6 – 200 мг; С – 180 мг; Е – 400 IU.

Минерали:
Мед – 4 мг; Цинк – 30 до 50 мг.
BLEEDING GUMS – КЪРВЯЩИ ВЕНЦИ
“Пародонтоза, Гингивит” (Вижте: Зъби)


Един често срещан проблем, известен като Гингивит или Пародонтоза, причинява подуване на венците и на челюстта, върху която са разположени зъбите. Ако това продължи известно време, може да доведе до Пиорея, която се характеризира със силно възпаление, загнояване и последващо опадане на зъбите.

Симптоми: Болка и дискомфорт във венците, опадане на зъбите, побелели, кървящи венци.
Причини: Храна или бактерии между венците и зъбите, тютюнопушене, дишане през устата и лоша хигиена на устната кухина.
Препоръчвано лечение: Едно изследване, проведено от д-р Робърт Карсън от Университета в Оклахома, доказва ползата от втриване на Алое Активатор във венците на зъбите. След 3-месечно лечение, той забелязал значително подобрение у пациентите, страдащи от гингивит.
Д-р Ерик Шапира препоръчва да търкате зъбите с четка, върху която сте капнали няколко капки Алое Активатор или Алое Вера Джели. Това ще заздрави венците и ще спре кървенето. Измивайте зъбите си всеки ден с пастата за зъби с Алое Вера и прополис и масажрайте венците.


Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Паста за зъби с прополис, срещу възпаления, облекчава болката, природен антибиотик: 3 пъти на ден.
2. Алое Активатор, срещу възпаления, облекчава болката, лекува рани: Освен триенето на венците с четка, върху която сте капнали няколко капки Алое Активатор, жабурете с него, като задържате течността в устата около половин минута. Жабуренето да се прави 2 пъти след измиване на зъбите с пастата.
3. Витамин С, мощен антиоксидант: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
4. Почистване на зъбите от зъболекар, за отстраняване на зъбния камък.

Допълнителна помощ:
5. Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте в приложението в Раздел III

Витамини:
С – 500 мг

Минерали:
Мултиминерали.

BLISTERS – МЕХУРИ
(Вижте: Абцес и зъби)BLOOD CIRCULATION – КРЪВООБРАЩЕНИЕ
(Вижте: Артериосклероза и Атеросклероза)BLOOD INFECTION, SEPTICEMIA  – ОТРАВЯНЕ НА КРЪВТА, ГНОЕН СЕПСИС


Гнойният сепсис представлява инфекция на кръвта. Характеризира се с бързо размножаване на бактерии и наличие на токсини, ето защо се нарича още отравяне на кръвта.

Симптоми: Температура, главоболие, ускорено дишане и загуба на съзнание, обрив по кожата, потни длани. Наличието в кръвта на голямо количество токсини, образувани от бактерии, може да доведе до септичен шок. Той е изключително опасно състояние, при което се увреждат телесните тъкани. Кръвното налягане се понижава, а в тялото има прекомерно количество токсини, което уврежда клетките и тъканите. Малките кръвоносни съдове (вените) се запушват, нарушава се нормалната циркулация на кръвта, което води до увреждане на бъбреците, сърцето и белите дробове.

Причини: Когато бактериите, в която и да е част от тялото, се пренесат в кръвния поток, се стига до появата на абсцес, чревна инфекция и пневмония. Това заболяване лесно атакува лицата със слаба имунна система.

Препоръчвано лечение: Пръвото нещо, което трябва да направите, е да потърсите лекар и да следвате неговите препоръки. Много е важно да се ликвидира огнището на инфекцията, затова понякога се налага оперативна намеса.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки, освен лекарствата, предписани Ви от лекар:

1. Пчелен прополис, ефикасен природен антибиотик, предпазва от инфекции, укрепва имунната система: 4 до 6 таблетки до отшумяване на инфекцията (по 2 таблетки с храната).
2. Витамин С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 3 до 6 таблетки на ден (по 1-2 таблетки с храната).
3. Алое Вера сок, гел или нектар, природен антибиотик, хранителен, подпомага храносмилането, помага в борбата с инфекциите: 3 до 6 унции на ден до отшумяване на инфекцията (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).

Допълнителна помощ:
4. Витамин Е със Селен, антиоксидант, антикоагулант, разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, засилва стените на капилярите: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
5. Чесън, природен антибиотик, убива бактерии, вируси и укрепва имунната система: 6 капсули на ден (по 2 капсули с храната).

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте в приложението в Раздел III

Витамини:
С – 360 – 1,000 мг; Е – 400 IU.

Минерали:
Цинк – 60 мг; Селен – 300 микрограма.

BODY AND FOOT ODOUR – ЛОША МИРИЗМА НА ТЯЛОТО И СТЪПАЛАТА НА КРАКАТА


Силно потене и непоносима миризма, главно под мишниците и стъпалата на краката.
Причини: Лоша миризма на потта, поради наличието на бактерии или излъчени субстанции от храни като месо, чесън, риба и др.
Препоръчвано лечение: Тъй като Алое Вера има силно изразени противобактерийни свойства, препоръчва се ежедневно къпане с Алое Вера течен сапун и използване на дезодорант с Алое Вера. Ако нямате под ръка дезодорант, можете временно да използвате Алое Активатор. И двата продукта убиват бактериите, които причиняват лошата миризма.
Намалете консумацията на червено месо и увеличете тази на зеленчуци и плодове.
Миришещи стъпала: За да не миришат обувките ви, пръскайте малко сода бикарбонат в тях. Носете памучни чорапи, вместо изработени от синтетика. Сменяйте ги всеки ден.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Течен сапун с Алое Вера, отстранява лошата миризма. Да се използва всеки ден.
2. Дезодорант с Алое Вера или сода бикарбонат, отстранява лошата миризма. Да се използва всеки ден.


BOILS – ЦИРЕИ
(Вижте: Кисти)BREATHING PROBLEMS – ПРОБЛЕМИ С ДИШАНЕТО
(Вижте: Белодробен емфизем)BROKEN BONES – СЧУПЕНИ КОСТИ


Костите се чупят при някакъв инцидент или поради недостиг на витамин D и калций. Остеопорозата е друга възможна причина.

Симптоми: Деформация на крайниците, възпрепятстване на нормалното движение, болка или чувство на триене между костите.

Причини: Инциденти, недостиг на калций, остеопороза и др.

Препоръчвано лечение: Обездвижете лицето с фрактура, като поставите шина до намесата на компетентно лице, лекар, което да намести костите. По време на възстановителния период трябва да се образува нова тъкан, за да се свържат костите, а увредената да се възстанови. Ето защо се препоръчва да се взимат протеини, минерали (калций, фосфор, магнезий и калий) и витамините А, С и D. Да се прекрати консумацията на въглехидрати (например бонбони), тъй като те унищожават калция.


Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Мултиминерали + калций, необходими за правилния строеж на костите: 6 таблетки на ден + достатъчно калций (по 2 таблетки с храната).
2. Витамин С, мощен антиоксидант, възстановява телесната тъкан: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
3. Хранителен шейк, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.: 1 път на ден с витамин D, калций и магнезий.


Допълнителна помощ:
4. Бета-каротин (витамин А), мощен антиоксидант, възстановява и съхранява телесната тъкан: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
5. Алое Вера сок, гел или нектар, запазва калция: от 3 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).

Помощни елементи: протеини, прясно мляко и слънце.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте в приложението в Раздел III

Витамини:
А – 10,000 IU или Бета-каротин – 6 мг; С – 1,000 г; D – 600 мг.

Минерали:
Калций – 1,500 г; Магнезий – 600 мг; Калий – 3 г.BRONCHITIS, HEAD COLDS, PULMONARY CONGESTION – БРОНХИТ, ХРЕМА, ЗАДРЪСТВАНЕ НА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ
(Вижте: Пневмония)


Бронхитът представлява възпаление на бронхите и главно се дължи на вирус.
Симптоми: Започва с възпаление на слизестата мембрана (лигавицата) на носа, после се разпространява в гърлото, а по-късно в белите дробове. Ето защо, процесът трябва да бъде спрян още докато е в носа. Често се придружава от кашлица и дрезгавина в гласа, а понякога и храчки. Ако кашлицата трае няколко месеца, може да стане хронична и да се обърне в пневмония, белодробен емфизем.

Причини: Контакт със заразено лице, слюнка или дишане на въздух, заразен с вируси.

Препоръчвано лечение: Почивка, спиране на тютюнопушенето, дишане на чист въздух, природни антибиотици, големи количества чесън и прополис, витамини А, С и Е, които заздравяват всички лигавици в тялото.
Licorice (сладък корен) се използва от хилядолетия като супресант на кашлицата и за предпазване от респираторни заболявания, както и за укрепване на имунната система.
Ginkgo Biloba е чудесен бронходилатор при задръстване на бронхите, силна хрема и особено, ако лицето не може да диша и чувства недостиг на кислород.
Втривайте в гръдния кош и гърба смес, приготвена от Алое Вера Джели, Алое Активатор и Алое Вера загряващ лосион с евкалиптово масло. Евкалиптът е силно средство против кашлица и за облекчаване на мускулния дискомфорт. Алое Вера помага за по-доброто проникване на евкалипта.
Предупреждение! Ако кашлицата ви не се успокои, а температурата ви не спадне в продължение на няколко дни и след приложено лечение или ако храчите кръв, консултирайте се с вашия лекар.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Пчелен прополис, природен антибиотик, убива бактериите и вирусите, укрепва имунната система: 4 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
2. Чесън, предпазва от и се бори с инфекциите, укрепва имунната система: 6 капсули на ден (по 2 капсули с храната).
3. Алое Вера загряващ лосион, Алое Активатор и/или Алое Вера Джели, противовъзпалително и отхрачващо средство, облекчава болката: втривайте сместа в гръдния кош и гърба по няколко пъти на ден.
4. Licorice, противовъзпалително средство, за борба с кашлицата, стимулира образуването на антитела, укрепва имунната система: 2 до 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).


Допълнителна помощ:
5. Ginkgo Biloba, чудесен бронходилатор (разширява бронхите), помага при хроничен бронхит и астма, дължаща се на алергия: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка преди хранене).
6. Витамин С, укрепва имунната система: 6 таблетки на ден от по 60 мг (по 2 таблетки с храната).
7. Бета-каротин, мощен антиоксидант, за борба с инфекциите, запазва и възстановява телесната тъкан: 2 капсули на ден (по 1 капсула с храната).
8. Алое Вера сок, гел или нектар, облекчава възпаленията, природен антибиотик: 4 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).
9. Алое Активатор за отпушване на носа, облекчава възпалението, свива съдовете: по 2 капки във всяка ноздра.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте в приложението в Раздел III

Витамини:
А – 15,000 IU или Бета-каротин – 9 мг; С – 300 до 3,000 мг; E – 500 IU.

Минерали:
Калций – 1,000 мг; Цинк – 50 мг.BRUXISM – БРУКСИЗЪМ
(Заболяване на зъбите)


Бруксизмът е навик за стискане или триене на горните и долните зъби едни в други. Това обикновено се случва по време на сън (скърцане със зъби).

Симптоми: Стискане на зъбите през нощта, болка в челюстите, износване на ставата, намираща се между челюстната кост и черепа, в крайна сметка чувство на болка при движение на челюстта. Освен трудности при отваряне на устата, това може да доведе до артрит на ставите, свързани с черепа (кранули), главоболие, износване на зъбите до степен на откриване на самия нерв.
Причини: Стрес и безпокойство, неправилно подреждане на горните и долните зъби; някои лекари сочат като причинители паразити (oxyuriasis).
Препоръчвано лечение: Опитайте да държите устата си затворена, без да допирате зъбите. Някои лекари препоръчват да се дъвче бавно морков или ябълка преди сън. Така ще изгорите енергията, натрупана през деня, което от своя страна ще ви помогне да спите по-спокойно и в по-малка степен да стискате зъбите си. Контролирайте стреса! (Вижте: Стрес). Консултирайте се с вашия зъболекар!
Препоръчвана дневна дозировка за възрастни

Важни добавки:
1. Пчелно млечице, съдържа витамини В комплекс; за предпазване от нервност и стрес; за по-добър ефект дръжте таблетката под езика, докато се разтопи: 2 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 минути преди хранене).
2. Билков чай всеки ден, успокоява.
3. Чесън, срещу чревни паразити: 6 капсули на ден (по 2 капсули с храната). Вижте: Амеби.

Допълнителна помощ:
4. Пчелен полен (прашец), съдържа всички необходими витамини и минерали: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)   Дозировка за деца: Вижте в приложението в Раздел III

Витамини:
В комплекс – 350 мг; В1 – 100 мг; В5 – 50 мг; С – 360 мг.

Минерали:
Калций – 1,500 мг; Магнезий – 500 мг; Цинк – 50 мг.

eXTReMe Tracker