|
Share

Отлично здраве с витамин С
Витамин С, наричан още Аскорбинова киселина, ни предпазва и лекува повече от 120 заболявания. Доказано е, че лечебните му качества се умножават, когато се вземе в комбинация с овесени трици.

По този начин той се усвоява по-добре от тялото, а овесените трици сами по себе си са полезни за понижаване нивата на холестерол в кръвта (39 гр овесени трици на ден понижават холестерола в кръвта с почти 3% при възрастните).
Витамин С не се произвежда в организма и поради тази причина трябва да се внася отвън всеки ден с храната, напитките или с хранителните добавки. RDA (Препоръчвана дневна доза) е най-малко 60 мг. Важно е да се знае, че цигарите, смога, замърсената околна среда разрушават витамин С в тялото. Например 1 цигара унищожава над 25 мг, което е почти половината от дневната дажба.
На какво се дължат лечебните свойства на витамин С?
Белите кръвни телца, които защитават тялото от всякакви вредители, например бактерии, се нуждаят от големи количества витамин С за правилното си функциониране. Ако имунната система не е в добро състояние, тя няма да може да се пребори с основните ни врагове, което ще изложи тялото на болести и инфекции.
При инфекция в гърлото или симптоми на настинка е добре да се прави гаргара с лимонов сок. Лимонът и портокалът, както и останалите цитрусови плодове, съдържат големи количества витамин С. Витамин С убива бактериите в уринарния тракт, ефикасен е в борбата със заболяванията на дихателната система като астма, бронхит и простудни заболявания. Поддържа влагата във лигавиците на белите дробове и дихателната система. Недостигът на витамин С значително увеличава опасността от рак.
Аретериосклерозата (втвърдяване на артериите) също може да се свърже с недостига на този витамин. Доказано е, че високи дози витамин С понижават нивото на холестерола в кръвта.
Витамин С е основен елемент в образуването на колаген, крайно необходима съставка за целия организъм. Нарушените функции на колагена могат да доведат до: бързо стареене, мускулни болки, подагра, ревматична треска, ревматоиден атрит, колит и възпаление на кръвоносните съдове. Това може да се избегне, ако колагенът има способността да се регенерира достатъчно бързо. Единственият път това да се случи е вземането на високи дози витамин С. Пийте портокалов сок всеки ден. Витамин С е силна противоотрова за свободните радикали, основната причина за стареене. Препоръчва се да се взимат най-малко 180 мг на ден.

Библиографска справка:
“Comрlete guide to vitamins, minerals and suplements” by H. Winter Griffith, M.D., Fisher Books.Витамин А, Бета-каротин, витамин Е и селен
Заедно действат като чудесно подмладяващо средство
(Вижте приложението: Витамини)

Бета-каротинът е про-витамин, който се превръща във витамин А чрез един процес в черния дроб и в стените на червата. Когато се взима заедно с витамин Е  и селен, лечебните и хранителните му качества значително се подобряват. Тази хранителна добавка е от голяма полза за предпазване от голям брой заболявания, като онези, които са резултат от естествения процес на стареене, неутрализирайки свободните радикали, отговорни за този проблем.
Витамин A се съдържа в голям брой храни като: яйца, масло от мляко и маслата, които се получават от черния дроб на рибата. Съдържа се в някои зелени и жълти плодове и зеленчуци като: аспержи, броколи, моркови, чесън, спанак, папая и праскови.
Бета-каротинът или витамин А предпазва от нощна слепота. Ето откъде идва поговорката: “Яжте моркови, за да можете да виждате през нощта”. Бета-каротинът е крайно необходим за производството на една субстанция, наречена зрителен пурпур, от която се нуждаем, за да виждаме по-добре в тъмното. Хората, които трудно виждат при слаба светлина или чиито очи са чуствителни към ярка светлина, най-вероятно имат дефицит на този витамин. Други нарушения, дължащи се на недостиг на Бета-каротин, са свързани най-често с кожата: сухи лигавици на носа, белите дробове и устата, акне. Бета-каротинът ни помага да се предпазим от проблемите, дължащи се на силното замърсяване, намалява вероятността от образуване на язви, ракови тумори, а освен това е важен за формирането на костите и зъбите.
Шведски лекари доказали, че този витамин е от голяма полза в борбата с псориазиса. Това важи и за предпазване от Crohn`s disease, заболяване, което води до понижаване абсорбционната способност на червата и продължителна диария.
Бета-каротинът (витамин А) действа като молекулярен оксидационен агент, който защитава клетките от редица заболявания, например рак.
Протеините, които се внасят с храната, например онези, които се съдържат в месото, не могат да бъдат преработени и усвоени от организма, без наличието на определено количество витамин А. След като бъдат разградени, протеините се отнасят в черния дроб, който синтезира нови протеини според нуждите на организма, започвайки със съответните аминокисилини. Разрушаването на натрупания в тялото витамин А понякога се дължи на употребата на торове и пестициди с високо съдържание на азот. Образуваните нитрати пречат на преобразуването на бета-каротина в годен за употреба витамин А. Консервантите, оцветителите, голяма част от храните, с които храним животните, съдържат големи количества вредни нитрогенни съставки.

Витамин Е
(Вижте приложението: Витамини)

Друг важен елемент за предпазване тъканите от износване, е  витамин Е, наричан също токоферол. Този витамин се натрупва в черния дроб, сърцето, мускулите, тестисите, матката, кръвта, надбъбречните жлези и хипофизата. Тои е антикоагулант, разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението, засилва стените на капилярите, повишава плодовитостта у мъжете, защитава белите дробове, предпазва от и разтваря кръвни съсиреци, пази мускулите и нервите. Селенът в комбинация с витамините Е и А усилва действието на тези витамини. Същото въздействие оказва и когато се комбинира с магнезий. В книгата си “Всичко за витамините” д-р Ърл Миндел препоръчва 25 мг Селен на всеки 200 IU витамин Е.
Витамин Е помага:
-да останем млади, като забавя процеса на стареене, дължащо се на процеса на оксидация (окисляване), неутрализира свободните радикали, снабдява тялото с кислород, повишава защитните му способности.
-предпазва белите дробове от замърсяванията, действайки заедно с витамин А.
-разтваря тромбите (кръвни съсиреци), облекчава умората и възпрепятства образуването на бръчки. Лесно се абсорбира външно от кожата и вътрешно от червата, ускорява лечението на изгаряния, предпазва от спонтанен аборт.
-облекчава мускулни спазми.
-предпазва от разрушаване на червените кръвни телца, мускулна дегенерация, накои видове анемия и нарушения в системата за възпроизводство (полови органи).
Витамин Е предпазва от рак, проблеми със сърдечно-съдовата система, подобрява кръвообращението, възстановява тъканите, от голяма помощ е за лечение на виско кръвно налягане. Съдържа се в природни продукти като: пшеница, зелен фасул, растителни масла, броколи, зеленчуци със зелен цвят, пълнозърнеста пшеница, пълнозърнени храни и яйца. Бременните, кърмачките и жените в менопауза се нуждаят от по-големи количества витамин Е. Минималната дневна доза за възрастни (ретинолов еквивалент) според RDА е 1000 RE микрограма за мъже и 800 RE микрограма за жени. RDA витамин Е е 10 мг за мъже и 8 мг за жени.

Библиографска справка:
“Vitamin E guardian of health” by Dr. Wilfred E. Shute. Pub Posade.
“Beta-carotene” by Richard A. Panwater, Ph. D.МИНЕРАЛИ
Макро и микроминерали от морския свят
Микронизирани минерали

Макроелементите: калций, фосфор, желязо, йод и магнезий, заедно с микроелементите: селен, манган, хром, ванадий, молибден, мед и цинк ни дават чудотворна сила, в която едните елементи помагат на другите за постигане на правилно хранене на организма.
Морските седименти (кафяви водорасли) са природно богати на тези минерали. Минералите, заедно с витамините, оказват директно въздействие върху растежа, развитието и защитата на тялото. Витамините подпомагат  органите и системите в изпълнението на техните функции. Минералите създават благоприятна среда за работата на витамините. И едните и другите са ни необходими и едните не могат да функционират без другите.
Калций (RDA: 800-1400 мг)
-В тялото ви има повече калций от всеки друг минерал.
-Калцият заедно с фосфора помагат за здрави кости и зъби, а освен това се грижат за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система.
-За абсорбирането на калция е необходимо наличието на достатъчно количество витамин D в тялото.
-Недостигът на калций води до рахит (хиповитаминоза в ранна детска възраст) и остеопороза (крехки, чупливи кости).
-Необходимостта расте с възрастта: 800 мг за млад човек и 1400 мг за възрастен на ден. При остеопороза, рахит и други тези количества се увеличават.
Хранителни източници съдържащи калций: прясно мляко, сирене, меласа, кисело мляко, доломит (минерал), бадеми и спирулина.
Фосфор (RDA 800-1200 мг)
-Фосфорът е елемент, който се нуждае от присъствието на витамин Д и калций за правилното си функциониране.
-Фосфорът е полезен за нервната система, мозъка, костите, зъбите и като цяло за целия физиологичен процес.
Храни, съдържащи фосфор: яйца, риба, зърнени храни, домашни птици, кашкавал, прясно мляко, кисело мляко.
Желязо (RDA: 10 мг за мъже, 18 мг за жени)
-Желязото е крайно необходимо за производството на хемоглобин в организма. За да се усвои от тялото е необходимо наличието на витамин С, мед и манган.
-Желязото подпомага растежа и развитието, предпазва от умора, предпазва от и лекува анемия.
-На жените им е необходимо почти двойно количество желязо, в сравнение с мъжете.
-Бременните и кърмачките се нуждаят от 30 до 60 мг желязо на ден.
Храни, съдържащи желязо: меласа, яйца, риба, домашни птици, пшеничен зародиш, грухана пшеница.
Магнезий (RDA 350 мг за мъже, 300 мг за жени)
-Магнезият е незаменима добавка за метаболизма на калция, витамин С, фосфора, натрия и калия.
-Необходим е за правилното функциониране на нервите и мускулите, помага срещу стрес и депресия.
-В комбинация с калций действа като природно (естествено) успокоително средство.
-Магнезият е жизнено необходим за превръщането на кръвната захар в енергия, помага за предпазване от инфаркт.
Храни, съдържащи магнезий: люцерна, ябълки, смокини, лимони, царевица, бадеми, американски орехи, пчелен полен, чесън, пшеница, ориз, водорасли (кафяви).
Манган (RDA: стандартна доза: 2-2.5 мг)
-Манганът помага за преработването на витамините С и В.
-Необходим е за процеса на храносмилане и функционирането на нервната система.
-Отстранява умората, подобрява паметта, намалява раздразнителността у хората.
Храни, съдържащи манган: банани, трици, целина, тестени варива, яйчен жълтък, зеленолистни зеленчуци, бобови растения, черен дроб, американски орехи, ананас, пълнозърнени храни.
Йод (RDA 150 микрограма)
-Щитовидната жлеза съдържа 66% йод. Тя контролира обмяната на веществата в тялото и ни снабдява с енергия. Неправилното й функциониране може да доведе или до напълняване или до загуба на тегло.
-Йодът е важен за косата (за косъма), ноктите, кожата и зъбите. Недостигът на йод води до натрупване на килограми и умора. От друга страна, излишното количество води до загуба на тегло и свръхактивност.
Храни, съдържащи йод: черупчести (миди, стриди, рак и подобни), таблетки кафяви водорасли, йодирана сол.
Микроелементите са минерали, които се намират в организма в много малки количества, но са не по-малко важни за функционирането на клетките и нервната система.
Сред тях са:
Мед
Медта е необходима за превръщането на желязото в хемоглобин, предпазва от анемия и осигурява умствена и психическа стабилност.
Съдържа се в бобови растения, ядки, черупчести, стафиди,  меласа, бразилски (триъгълен) орех, соеви зърна.
Цинк (RDA 15 мг)
-Цинкът е необходим за синтеза на протеини, въздейства на мускулите и половите органи. Важен е за производството на сперма в простатата.
-Подпомага лечебните процеси, помага при безплодие, при проблеми с простатата, понижава холестерола.
-Взема участие в производството на инсулин и за запазване на PH-равновесието.
Съдържа се в: бирена мая, соеви зърна, спанак, слънчгогледово семе, гъби.
Ванадий
Ванадият възпрепятства нарупването на холестерол в артериите, помага за предпазване от инфаркт.
Съдържа се в: пчелен полен.
Селен (50 до 200 микрограма)
Селенът е важен елемент за здравето. Заедно с витамин Е действа като антиоксидант.
Съдържа се в: риба, пълнозърнени храни, тестени варива, бразилски (триъгълен) орех.
Молибден (150 микрограма)
Молибденът е важен за обмяната на някои хранителни вещества. Помага в борбата с анемията.
Съдържа се в: зърнени храни, бобови растения, зеленолистни зеленчуци.
Кобалт
Неразделен компонент от витамин В12, необходим за нормалната работа на червените кръвни телца и останалите клетки, подпомага кръвообращението.
Съдържа се в: праскови, лайка, чесън, водорасли, пшеница, пшеничен и ечемичен зародиш.
Флуор
Флуорът заздравява костите и зъбите, предпазва от инфекции, депресия и образуване на язви.
Съдържа се в: люцерна, бадеми, авокадо, карфиол, моркови, фурми, чесън, водорасли, ядки, пълнозърнест ориз, спанак, домат, пшеница, пшеничен и ечемичен зародиш, орехи.
Силиций
Силицият засилва костите и зъбите, помага за по-голяма еластичност на сухожилията, увеличава енергията и издръжливостта.
Съдържа се в: люцерна, бадеми, ябълки, аспержи, банани, пчелен полен, моркови, карфиол, череши, царевица, спирулина (водорасло), маруля, кромид лук, спанак, домат, диня, пшеничен и ечемичен зародиш.
Натрий
Натрият неутрализира киселините и активизира телесните течности и органите. Той е важен компонент за работата на мускулите, нервите, черния дроб, панкреаса и пикочния мехур.
Съдъжа се в: люцерна, ябълки, аспержи, пчелен полен, броколи, леща, кромид лук, ягоди, дини, пшеница, пшеничен зародиш.
Сяра
Сярата помага срещу бактериални инфекции. Тя е важен елемент за нервите, мозъка и черния дроб, взема участие във всички жизнени процеси в тялото.
Съдъжа се в: люцерна, спанак, авокадо, пчелен полен, моркови, чесън, царевица, водорасли, кромид лук, картофи, мащерка, домати, пшеница, пшеничен и ечемичен зародиш.
Поради неговата важност хромът се разглежда отделно в следващата секция.


Хром
Хром Пиколинат

Хром (Пиколинат)
Понижава теглото
Намалява холестерола
Изгражда мускулите
Повишава енергията

Хромът е минерал, който оказва директно влияние върху клетъчния метаболизъм. Той е крайно необходим за работата на инсулина и се смята за основен ко-фактор. Инсулинът е изключително важен хормон, който регулира метаболизма на въглехидратите (захари), мазнините и протеините.
Хром пиколинатът е съединение на основата на хрома, разработено от "Human Nutrition Research Laboratory" под покровителството на Министерството на Земеделието на САЩ. Той притежава изключителни лечебни свойства.
За правилно хранене Националната Научна Академия препоръчва от 50 до 200 микрограма хром на ден. Физическите упражния и повишената консумация на захар, увеличават нуждата на организма от хром.
Недостигът на хром създава проблеми, свързани с конрола на теглото, енергията, издържливостта и развитието на мускулите. Инсулинът се нуждае от хром, за да гарантира усвояването на захарта от клетките и да не позволи тя да се натрупа в кръвта, както става в случаи на диабет.
Инсулинът и хромът играят важна роля за пренасянето на разградените протеини от кръвта до клетките, за да вземат участие в изграждането на нови тъкани на мускулите, както и на останалите органи, като сърце, черен дроб, бъбреци. Хромът подобрява мускулатурата на тялото и спомага за усвояването на въглехидратите като източник на енергия, вместо те да се натрупват под формата на мазнини.
Dr. Jeffry Fisher, MD, коментира в книгата си "The Chromium Program":
"Ако се взима правилно, хромът може значително да помогне за оформянето на мускулите, за намаляване на мастните натрупвания, да понижи холестерола и да контролира метаболизма на захари в кръвта."
За повишаване активността на инсулина д-р Фишер препоръчва да се взима Хром пиколинат, като най-подходящата форма на този елемент.
Хром пиколинатът намалява тлъстините без да засегне мускулната тъкан, което се дължи на изгарянето на един специален вид мазнина, наречена "кафява мазнина".
Хромът подобрява работата на инсулина, което е от голяма помощ за страдащите от диабет, тъй като повишава енергията и потиска желанието да се консумират захар, тестени храни и т.н.


Повече енергия, жизненост и издържливост.

Почти цялата телесна енергия идва от захарта в кръвта, която се получава от въглехидратите, а останалата част се получава при изгарянето на мазнините и протеините.
Инсулинът и хромът не само подсигуряват бързото абсорбиране на захарта от кръвта, но така също и бързото й превръщане в гликоген, който е специална форма на гликоза и се натрупва за бъдеща употреба.
Въглехидратите първо се превръщат в гликоза, след това в гликоген и се натрупват в черния дроб и мускулите. Един атлет например, може да използва натрупания гликоген за получаване на енергия при нужда. Ефикасното усвояване на захарта в кръвта посредством приема на хром, ни осигурява енергия, жизненост и издържливост.

Библиография:
1. The Chromium Program by Dr.Jeffres Fisher - Harder Paperbacks
2. The Chromium Picolinate on Insulin Controlled Parameters in Humans. Intern. Journal of Biosocial Medicine Research 1999 vol.11
3. Chromium Intake. Absorption and Excretion of Subjects Confuming and Selecting self Selected Diets, Am.J.Clinic Nutritio 1985.
4. Exercise Effects on Chromium Excretion of Trained and Untrained Men Consuming a Diet. J. Appl. Physiology 1988
5. Effects of Diets High in Simple Sugars on Urinary Chromium Losses. Metabolism Rev.Важни Хранителни добавки
Аминокиселини. Ензими.

Какво представляват Аминокиселините?

Знаете ли че: Аминокиселините са толкова важни за храненето, колкото витамините и минералите, тъй като са основните градивни съставки на протеините (много важни конструктивни елементи на тъканите), понякога наричани разтворими протеини.
Знаете ли че: Какъв вид протеини се произвежда, зависи от това как и с какво се комбинират тези аминокиселини! Всеки мускул, нерв и тъкан са изградени от различна комбинация на аминокиселини, точно по начина, по който тухлите оформят контрукцията на една сграда.
Знаете ли че: Всеки протеин, който човек приема, се разлага на съставните му части (се отделя от основните му компоненти) от някои ензими и се превръща в аминокиселини, които по-късно преобразуват протеините с различна структура и функция? Превръщането на протеините се извършва чрез един процес на обмяна, в който вземат участие витамините В6, В12 и Ниацин.
Не само протеините са образувани от аминокиселини, но и ензимите и по-голямата част от хормоните. Ето защо е толкова важно да консумирате храни и да вземате добавки, които съдържат аминокиселини.
Знаете ли че: За да се развиват правилно децата и юношите (подрастващите) се нуждаят от повече протеини, отколкото възрастните, тъй като протеините вземат участие в изграждането на тъканите, мускулите, костите и т.н., а на един възрастен човек те са му необходими просто за попълване на запасите!

RDA на протеини според Националния съвет за изследване на храненето в САЩ.
Първите 6 месеца    243 г/на кг тегло
от 6 месеца до 1 година        158 г/на кг тегло
от 1 до 6 години                    110г/на кг тегло
от 6 до 14 години                   99 г/на кг тегло
от 15 до 18 години                 88 г/на кг (мъже); 79 г/на кг тегло (жени)
възрастни                               79 г/ на кг тегло

Организмът се нуждае от 23 основни аминокиселини, 8 от които са есенциални (незаменими) и 15 неесенциални (заменими). Човешкият организъм (черният дроб) синтезира 15-те заменими аминокиселини, а останалите 8 незаменими трябва да се внесат отвън.
Напитките с Алое Вера съдържат всичките незаменими аминокиселини, които организмът не произвежда. /Вижте съставките на Алое Вера в книгата/

Аминокиселини, съдържащи се в Алое Вера

Есенциални            Неесенциални
1.Isoleucine            1.Aspartic acid
2.Phenylalanine            2.Glutamic acid
3.Tireonine            3.Alanine
4.Valine                4.Proline
5.Leucine                5.Histidine
6.Methionine            6.Serine
7.Lysine                7.Glicine
8.Tryptophan            8.Arginine
9.Tyrosine

Есенциални (незаменими) аминокиселини:

1. L-Isoleucine: Важен за регулиране на захарта и нивата на енергия, както и за образуването на хемоглобин. Тази аминокиселина се трансформира и се превръща в мускулна тъкан. Недостигът й води до симптоми, подобни на хипогликемията (ниски нива на захар в кръвта).
2. L-Leucine: Незаменима аминокиселина, която се съдържа в животинските и растителни протеини. Важна е за контролиране нивата на захар в кръвта.
3. L-Lysine: Важна за изграждането на протеините основно в мускулите и костите и за развитието на децата. Помага за усвояване на калция, за по-добра умствена концентрация, за намаляване отрицателните последици при простуда, грип и вируса на Херпeса. Подпомага производството на хормони, антитела, ензими и образуването на колагена. Недотигът й води до: умора, раздразнителност, анемия и опадане на косата.
4. L-Methionine: Почиства черния дроб от отровни отпадъци, участва в образуването на тъканите на черния дроб и бъбреците. Много е важна за лечение на ревматична треска и отравяне на кръвта при бременност. Тази аминокиселина подпомага храносмилането, полезна е за слаби мускули, “чуплив” косъм и остеопороза.
5. L-Phenylalanine: Помага срещу депресия, напълняване и загуба на паметта. Тя е важен елемент в производството на колаген, основният влакнест протеин в организма. Поради въздеийствието й върху централната нервна система, тази аминокиселина намалява болката при мигрена, менструация и артрит. Не бива да се взима от бременни жени и хора с високо кръвно.
6. L-Tryptophan: Контролира свръхактивността при децата, помага при стрес, полезна е за сърцето. Помага да се контролира теглото и е важна за хормоните, необходими за производството на витамините В6 и Ниацин. Мозъкът използва тази аминокиселина за производството на Серотонин и Мелатонин, невротрансмитери, с помоща на които нервните импулси се предават от една клетка на друга. Недостигът на серотонин и мелатонин води до депресия, безсъние и други психични нарушения.
7. L-Threonine: Тази аминокиселина се съдържа в сърцето, централната нервна система и мускулите. Тя е с особенна важност за образуването на колаген и еластин, полезна е за черния дроб и поддържа баланса на протеини в тялото.
8. L-Valine: Тази аминокиселина притежава стимулиращ ефект, поддържа мускулния метаболизъм, възстановява тъканите и балансира азота. Трябва да се комбинира с leucine и isoleucine.

Неесенциални (заменими) аминокиселини

1. L-Alanine: Важен източник на енергия и регулатор на кръвната захар; взема участие в метаболизма на гликозата.
2. L-Asparagine: Играе роля в метаболитния процес на нервната система, влияе на душевното състояние на човека.
3. L-Aspartic acid: Изгражда бариера за антителата и имуноглобулина на имунната система и е много важна за превръщането на въглехидратите в мускулна енергия.
4. L-Citruline: Стимулира имунната система, подпомага производството на енергия, детоксицира черния дроб от амониеви продукти.
5. L-Cysteine: Стимулира растежа на косата, предпазва от увреждания, дължащи се на консумация на алкохол и тютюнопушене.
6. L-Glutamine: Тази аминокиселина подобрява паметта, концентрацията и умствената дейност.
7. L-Glutamic Acid: Важен метаболитен фактор за имунната система, производството на енергия и работата на мозъка.
8. L-Glycine: Забавя дегенерацията на мускулите, като ги снабдява с допълнително количество креатин. Жизненоважна за изграждането на червените кръвни телца и снабдяването на организма с аминокиселини. Гликозата и креатина са две важни субстанции за производството на енергия и се нуждаят от глицин за процеса им на синтез.
9. L-Histidine: Много важна за производството на бели и червени кръвни телца и за изграждането на телесните тъкани.
10. L-Proline: Много важна съставна част за образуването на тъканите.
11. L-Serine: Подпомага паметта, функцията на нервната система, много важна за производството на клетъчна енергия (енергия за клетките).
12. L-Tyrosine: Важна за лечение на безсъние, безпокойство, депресия, алергии и за работата на щитовидната  жлеза и хипофизата. Недостигът на тази аминокиселина се свързва с хипертироидизма (повишена функция на щитовидната жлеза), който води до умора и изтощение. Намаляване количеството на tуrosine провокира дефицит на норепинефрин, което от своя страна може да доведе до нервна депресия.
13. L-Carnitine: Един елемент, който помага да се контролира теглото и телесната мазнина, както и намалява риска от проблеми със сърцето. За производството на тази аминокиселина е необходимо наличието на Lysine, витаминините В1 и В6, и желязо.
14. GABA, Gamma-aminobutyric Acid: Тази аминокиселина помага да запазим самообладание и да останем спокойни в рискови ситуации, предпазва от безпокойство и повишена активност (свръхактивност).
15. L-taurine: Тази аминокиселина е важна за мускулите, сърцето, помага за разтварянето на мазнините (съдържа се в жлъчката), срещу хипогликемия и високо кръвно налагяне, епилепсия и безпокойство.


Какво представляват ензимите?

Знаете ли, че: Ензимите са субстанции (съставки), които подпомагат голям брой функции на организма, превръщат храната и химичните елементи в други необходими съставки, така че те да се усвоят по-лесно или да подпомогнат някои други функции. Например, ензимите разграждат месото на аминокиселини или могат да произведат хормони от аминокиселините.
- Ензимите са изградени от протеини. Съществуват стотици ензими, които са особено важни за поддържане на клетъчните реакции.
- Ензимите помагат за отстраняване на токсините от дебелото черво, бъбреците, черния дроб, белите дробове и кожата.
- Ензимите се произвеждат от организма, но въпреки това те могат и да се набавят с консумацията на плодове и зеленчуци, като: манго, авокадо, папая, краставица, банан, аспержи, но най-вече пшенични и ечемични филизи. Трябва да се знае, че ензимите са много чувствителни към топлината и се разрушават, когато зеленчуците се подлагат на термична обработка.
- Наименованията на някои ензими са свързани с наименованията на елементите върху които въздействат. Например, липазата действа на липидите, фосфатазата на фосфора.
- Най-добре познати и най-важни са храносмилателните ензими:
-Аmylase. Съдържа се в слюнката. Разлага въглехидратите, за да могат да се усвоят от червата.
-Рrotease. Съдържа се в стомашните сокове. Разгражда протеините, за по-лесното им усвояване.
- Lipase. Отделя се от панкреаса. Превръща мазнините в мастни киселини, за по-лесно усвояване.
Тези ензими могат да се набавят и с консумацията на природни храни или с вземане на хранителни добавки.


Какво представлява Ко-ензимът Q-10?

Ко-ензимът Q-10 е подобен на витамин Е и също като него е мощен антиоксидант. Този елемент трябва да се набавя с храната, особено за по-възрастните хора, тъй като производството му от организма намалява с времето. Ензимът е важен за забавяне процеса на стареене на клетките и за усилване на имунната система.
Съдържа се в сьомгата и сардината.


Какво представлява лецитинът?

Лецитинът е една маслена субстанция, която има способността да разгражда и разтваря мазнините. Тя е също основен компонент на всяка жива клетка. С негова помощ клетъчната мембрана (лигавицата) пропуска само онези елементи, които са й необходими. Лецитинът е важен за мускулите, нервите и мозъка.
Той се състои основно от: Холин, Инозитол, В-витамини и линоленова киселина. Незаменим е за разтварянето на мазнините в черния дроб и на образуваните камъни.

РАЗДЕЛ IV – ПРИЛОЖЕНИЕ
A – НАПЪЛНЯВАНЕ
А-1 ДИЕТИЧНА ПРОГРАМА НА ОСНОВАТА НА ХРАНИТЕЛЕН ШЕЙК С РАСТИТЕЛНИ ВЛАКНАObesity – напълняване – приложение А
Какво представлява напълняването (наднорменото тегло)
и защо е полезно свалянето на килограми?

Наднорменото тегло е състояние, чиято основна характеристика е натрупването на мастна тъкан (тлъстина), в която клетките са с повишен размер и брой, като в резултат се влошава качеството на живот и здравето на човека, който страда от това нарушение.
Пълнотата се унаследява, но и се придобива с неправилен начин на живот и хранене.
Заобикалящата среда оказва огромно влияние върху нашите навици и начина ни на хранене. Човек с наследствена тенденция към напълняване трябва да промени начина си на хранене, като си наложи дисциплина. С други думи казано, това означава воля или използване на помощни техники, като хипноза или автохипноза.
Човек с наднормено тегло, който промени старите си и дълбоко вкоренени навици и начин на живот, ще постигне по-добър и по-здравословен такъв във всеки един аспект.
Ситуации, които предразполагат към натрупване на килограми и наднормено тегло:

Физиологични:
- бременност
- менопауза
- различни заболявания
- неправилен начин на хранене
- застоял начин на живот

Психологични:
- безделие (мързел)
- женитба
- проблеми в работата
- брачни проблеми
- социални проблеми
- някаква нова дейност
- компенсаторно самозадоволство/удовлетворение

Социални:
- според израза “When in Rome, do as the Romans do”, който в превод на български означава “Когато си в Рим, прави като римляните” или “Когато си на гости – съобразявай се с обичаите на домакините”
- публични изяви
–социоикономически (обществено-икономически) проблеми


Колко често да измерваме теглото си?

Не измервайте теглото си всеки ден, тъй като то се променя от единия ден до другия под въздействието на редица причини. Препоръчва се проверка на теглото един път седмично.
Винаги се мерете по едно и също време, тъй като теглото варира в зависимост от това, дали се мерим преди или след хранене, преди или след посещение на тоалетната, както и с какво сме облечени.

Последици от наднорменото тегло

1. Усложнения в сърдечно-съдовата система (артериална склероза)
2. Стомашно-чревни проблеми
3. Проблеми с обмяната на веществата и жлезите
4. Уязвимост от поява на тумори
5. Механични проблеми с костите и ставите
6. Кисти, пъпки, стрии, целулит
7. Проблеми с нервната система
8. Сексуални (полови) проблеми
9. Диабет, високо кръвно налягане и подагра
10.Съкратена продължителност на живота
11.Проблеми с дишането
12.Флебит, хернии и т.н.
13.Промени в черния дроб и пикочния мехур
14.Проблеми с бъбреците

Таблица на теглото според височината и костната структура

Мъже    Жени
Височина    Скелет (телосложение)    Височина    Скелет (телосложение)
Малък    Среден    Голям        Малък    Среден    Голям
1.55    125-131    128-136    135-144    1.42    98-109    105-115    114-125
1.57    127-133    130-138    137-147    1.44    99-108    107-121    116-127
1.60    129-135    132-140    139-149    1.47    100-110    109-120    118-130
1.62    131-137    134-143    141-152    1.50    102-112    111-122    121-133
1.65    133-139    136-145    143-155    1.52    104-115    114-125    124-136
1.67    135-142    139-148    146-159    1.55    107-118    117-128    127-139
1.70    137-144    142-151    149-162    1.57    110-121    120-131    130-143
1.72    139-147    145-154    152-166    1.60    113-124    123-134    133-146
1.75    141-149    148-157    155-169    1.62    116-127    126-137    136-150
1.77    144-152    151-160    158-173    1.65    119-130    129-140    139-153
1.80    147-155    154-164    161-176    1.67    122-133    132-143    142-157
1.82    150-158    157-167    165-180    1.70    125-136    135-146    145-160
1.85    153-162    161-171    169-185    1.72    128-139    138-149    148-163
1.87    156-165    165-175    173-189    1.75    131-142    141-152    151-166
1.90    160-169    169-179    178-194    1.77    134-145    144-155    154-169Контролирайте мерките си:

Когато сваляте килограми, мерките на тялото ви могат да се променят непропорционално и да доведат до деформиране на фигурата ви. Това обикновено се случва, ако не правите подходящи физически упражнения. Съществуват и кремове, както описаните в този труд, които могат да ви помогнат да намалите размерите на дадени части от тялото.
За правилно и хармонично понижаване на теглото, помнете:
а)Променете поведението си, тоест навиците и отношението си.
б)Съставете си правилен режим на хранене.
в)Изработете си план за физически упражнения.
Физическите упражнения трябва да се правят редовно всеки ден. Изберете упражнения, които снабдяват белите дробове с кислород, като лека аеробна гимнастика, ходене пеш, плуване, ритмични движения, каране на велосипед и т.н.


Калории, изгаряни за час при различни дейности:
За човек с тегло 150 lb

Алпинизъм    665
Колоездене    460
Аеробика (танци)    490
Баскетбол    830
Бейзбол     310
Боулинг    100
Ходене пеш    336
Хранене    100
Спане    75
Пазаруване    185
Тенис    470
Домакинска работа (почистване)    225
Йога    255
Физическите упражнения помагат да:
- се борим със стреса и ни осигуряват добро здраве, тъй като произвеждат ендорфини, източник на отлично настроение и радостна възбуда.
- снабдяват организма с кислород.
- повишават еластичността на мускулите и артериите
- стопяват тлъстините и увеличават мускулната маса
- увеличават капацитета на белите дробове и засилват сърцето
- Важна причина да се правят физически упражнения, е изгарянето на мазнините. В мазнините се натрупва голямо количество енергия, която се използва за задоволяване нуждите на организма, когато се налага: например. при ходене пеш или продължителни физически натоварвания  (3300 калории се равняват на 500 г мазнини).


Колко голямо е желанието ви да свалите килограми и как бихте желали да изглежда фигурата ви?

Всяко пътуване започва с първата крачка. Отслабването не става за 1 ден, а изисква време. Тъканите имат “памет”, което кара тялото ви да се върне към предишното си ниво на килограми. Според изследванията, направени в САЩ, за да свалите 1 фунт = 453.6 гр., са ви необходими 5 дни. Ако желаете да свалите 24 фунта = около 12 кг., са ви необходими 120 дни, за да постигнете стабилно тегло.
Техниката за автохипноза и самоидеализиране е много полезна, тъй като помага да промените навиците си на хранене, подтиква ви да правите физически упражнения и да мислите позитивно, за постигане на желаната цел.
За да не угасва ентусиазмът ви, всеки ден в ума ви да е фразата: Само за днес.
Винаги когато се храните, не забравяйте че: приетите калории – калориите, които биват изгаряни =натрупаната мазнина.
3300 калории = 500гр. мазнина

Важни хранителни навици за понижаване на теглото:
- Хранете се с мярка. Създайте си правилни навици чрез начина ви на живот и практика.
- Храненето е удоволствие, но не единственото. Намерете си някакви заместители, за да не мислите само за ядене.
- Не мързелувайте. Бездействието подтиква към ядене.
- Подгответе се психически да посрещате гости и да гостувате.
- Научете се да се контролирате. Не си измисляйте извинения да ходите на гости, за да се нахраните. Носете в чантата си някакъв плод и замествайте с него десерта.
- Не позволявайте да ви обсебват мисли за ядене. Стомашните сокове се отделят, не само когато виждате храна, но и когато си мислите за нея.
- Яжте съвместими храни на едно хранене и следете съдържащите се в тях калории.
- Хладилникът трябва винаги да е пълен с плодове и зеленчуци.
- Научете се да бъдете отпуснати и спокойни във всеки един момент.
- Развийте силна воля и увереност в себе си, за да можете да постигнете целта си. Засилете тази воля като си повтаряте наум: Да, аз мога!
- Запечатайте в съзнанието си, че да бъдеш пълен е изключително вредно за вашето здраве и добро състояние. Повтаряйте си го отново и отново през целия ден, така че да ви стимулира за един нов начин на хранене.
- Не се чувствайте виновни за това, че се подлагате на специален диетичен режим.
- Диагностицирайте причината за пълнотата ви, която най-често се крие зад едно от следните неща:
1. Силен стрес.
2. Безделие или скука.
3. Натиск от страна на семейството или приятелите.
4. Ниско себеуважение.
5. Емоционални и/или душевни конфликти
За да контролирате наднорменото си тегло, трябва да намалите консумацията на мазнини, особено на тези на животинска основа (с животински произход), както и на въглехидрати, захар и брашно. Всички те съдържат голямо количество калории, малка част от които все пак са ни необходими.
Увеличете консумацията на зеленчуци, плодове и зърнени храни, защото те съдържат най-много витамини и растителни влакна, неоходими  за храносмилането и процеса на обмяна на веществата в нашия организъм.

Напълняване - А-1
Диетична програма на основата на хранителни шейкове с растителни влакна
(Консултирайте се с вашия лекар, преди да започнете тази или която и да било друга диетична програма)

Днес повече от половината от възрастното население на Америка е жертва на наднорменото тегло и неправилното хранене.
Поради факта, че много от хората, които наистина се нуждаят от понижаване на теглото, се провалят в опитите си, били започнати сериозни изледвания от редица изследователски институти. Тези изследвания довели до разработването на нов метод, който е основа за по-добро здраве и по-приятен начин на живот.
Диетичният режим с растителни влакна, е не само нов начин за контрол на теглото, но и път към по-добро здраве с всички необходими на човешкия организъм витамини и минерали. Разтваряйте сместа в чаша нискомаслено прясно мляко (10 унции или около 300 мл). Тази програма е напълно безопасна и ефикасна.
Шейкът съдържа качествен протеин, растителни влакна, аминокиселини, витамини и минерали. Те са съставки на най-полезните за човека природни продукти, които подобряват храносмилането и храненето на организма.
Пазарът предлага голямо разнообразие от готови продукти, затова трябва да се консултирате с вашия лекар, за да изберете от всичките, най-подходящия за вас.

Препоръчваме ви да прочетете книгите на Dr. Jeffrey S. Bland. Следният списък съдържа заглавията на някои от тях:
- "Your Health Under Siege: Using Nutrition to Fight Back".
- "Assess Your Own Nutritional Status", Keats Publishing.
- "Choline, Inositol", Keats Publishing.
- "Digestive Enzimes", Keats Publishing.
- "Intestinal Toxicity and inner Cleansing", Keats Publishing.
Dr. Bland е автор на редица статии и е известен като огранизатор на конференции на тема "Хранене и превантивна медицина".
Dr. Bland има следните титли: Ph.D. Nutritional Bio-Chemistry and is professor of the Department of Chemical and Environmental Sciences at Hu University of Puget Sound. He is director of the Belvue Redmond Medical Laboratories and autor of "Your Health Under Siege: using Nutrition to Fight Back."
Планът, който ви предлагаме е лесно изпълним и превръща свалянето на килограми в едно леко, приятно и полезно преживяване.
Предварителната представа, че ни предстои да консумираме нещо с приятен вкус, един нискокалоричен десерт и извършването на леки физически упражнения през деня, повишават още повече качествата на програмата, като превръщат този диетичен режим в един ефективен метод за контрол на теглото и за по-добро здраве.

Предназначение на шейка
Диетичният режим с растителни влакна не е хранителна диета, която скоро ще ви омръзне. Той е съставен така, че да представлява един вкусен и хранителен заместител, който да ви осигурява необходимото количество висококачествени протеини, аминокиселини, въглехидрати, растителни влакна, мултивитамини и мултиминерали, които водят до по-бързо намаляване и елиминиране на мастните натрупвания, без да  засягат твърдата мускулна тъкан.
Препоръчва се вземането на:
Пчелен полен и Алое Вера или някаква хранителна добавка, която съдържа всички витамини и минерали необходими на човешкия организъм.
Хром (пиколинат)
За ускоряване процеса на обмяна на веществата се препоръчва вземането на малко количество хром под някаква форма, например под формата на хром пиколинат, който бе описан в първия раздел.
Garcinia Cambogia
Препоръчва се вземането и на Garcinia Cambogia, която потиска апетита и блокира производството на телесна мазнина, заедно с едно балансирано количество на хранителни съставки като: протеини, въглехидрати, витамини, минерали и т.н.
Как действа планът?
Това е наистина един прост (елементарен) план.
С описания вкусен шейк се заместват 2 хранения за деня, освен това се вземат 2 допълнителни унции Алое Вера гел или нектар, смесен със сок или вода (1 у = 28,3 или 31,1мл). Алое Вера съдържа 17 аминокиселини, които са основни съставки на протеините, също витамини и минерали, например калций, както и някои ензими, необходими за храносмилането.
Взимайте по 1500 мг Пчелен полен или 3 пъти по 500 мг таблетки с мултивитамини и мултиминерали.
Едно от трите хранения за деня трябва да съдържа нискокалорична храна, която е необходима за нормалната работа на стомаха и червата.
Както и при всяка друга диетична програма се препоръчва да се правят физически упражнения, най-малко по 30 минути на ден.
Пийте също от 8 до 10 чаши вода на ден, което подпомага процеса на храносмилане.

Основни съставки на шейка:
Една пълна супена лъжица - 25гр.:
- Комплекс въглехидрати (леща, соя, боб, стрити зърна гарбанзо (сорт фасул) и др. - 10гр.
- Растителни мазнини (само) – 1г.
- Растителни протеини (соя) - 11гр.
- Натрий - 150мг.
- Калий - 40мг.
- Растителни влакна - 1-2гр. (25гр.)
- Пчелният полен съдържа всички тези елементи: (мултиминерали и мултивитамини в малки количества)
Мед, Селен, Никел, Хром, Молибден, Манган, Калций (casseinate), Фосфор, както и витамините A, C, D, E, B1, B6 u В12, Рибофловин, Ниацин, Фолиева киселина, Биотин, Пантотенова киселина (витамин В5), Аскорбинова киселина (витамин С)
- подсладител: фруктоза
- естествен вкус (аромат): шоколад, ягода или ванилия.


 

eXTReMe Tracker