|
Share

Schizandra
(Schizandra Chinesis)
Това растение, което расте в Китай и Русия, чието китайско име е Wu Wei Zi, в превод “5 благоухания”, служи за тонизиране на тялото и съхраняване на енергията.  В случаи на стрес служи като адаптер. Освен това предпазва черния дроб и помага за правилното му функциониране и регенерация.

Schizandra стимулира имунната система, полезна е за белите дробове, особено при случаи на астма и бронхит. Действа и като транквилант върху централната нервна система. Schizandra предпазва черния дроб, благодарение на 30-те вида “лигнини”, които съдържа. Изследванията, проведени през 1972 г. на пациенти, страдащи от хепатит, доказали 76% подобрение в състоянието им, без каквито и да било странични ефекти. Тя усилва метаболизма, стимулира производството на ензими в черния дроб и храносмилателната система, като по този начин подпомага детоксикацията на тялото.
Schizandra стимулира нервната система, подобрява рефлексите и пречиства ума. Плодът е полезен и при депресия и невроза, повишава умствената концентрация и координация.
Schizandra е сексуален стимулант, балансира телесните течности, като така влияе положително и на бъбреците.
Основни свойства: тонизира, ободрява, успокоява, действа като адаптер, отхрачващо средство, бори се с хепатита.
Оказва пряко въздействие най-вече на следните системи: имунна, нервна, дихателна, храносмилателна и чернодробна.

Активни съставки:
–Лигнини (Schizandra, deoxyschizandrin, gomisin)
–Фитостероли (Beta-sitosterol, stigmasterol)
–Етерични (летливи) масла.
Основни хранителни вещества
Масти ..................... 11,4%
Витамин А............... 10,000 IU
Хром........................ 0,18мг/100
Витамин С............... 105мг/100
Фосфор.................... 420мг/100
Магнезий................. 270мг/100
Силициев двуокис... 0,34мг/100

Fo – Ti
(Polygonum multiforum)

Китайците го наричат “Ho Shou Wu” и твърдят, че основите му свойства са: предпазва от преждевременно стареене и удължава живота. Това растение, също както Ginkgo, подсилва паметта и умствената концентрация, помага в борбата с депресията.
Други негови характеристики са: понижава кръвния холестерол, стимулира надбъбречните жлези и така помага на тялото по-лесно да се адаптира в случаи на силен стрес, ободрява, възстановява енергийните нива, повишава плодовитостта и укрепва организма.
Dr.Michael Terra в книгата си “Пътят на билките” пише, че според китайците Fo-ti помага за съхраняване черния цвят на косата, а освен това поддържа мускулите, сухожилията, крайниците и костите здрави.
Полезно е за черния дроб, бъбреците, панкреаса, далака и кръвообращението.Licorice
Glycyrrhiza glabra

Licorice, от латинското му наименование “liquiritia”, е известна като подсладител. Корените притежават огромни лечебни свойства и се използват от китайците повече от 5000 години. Хипократ нарича това растение сладък корен, тъй като съдържа една съставка, която е от 50 до 100 пъти по – сладка от бучка захар.
Licorice  е многогодишно растение, високо от 3 до 6 ½ стъпки (1 стъпка = 30,48 см), с малки листа с дължина 1 инч (1 инч = 2,6 см) и синьо – виолетови цветове.

Тази билка притежава неизброими качества.
Някои от медицинските й приложения са:
- Лечение на язва на стомаха и дванадесетопръстника. Съвременната медицина лекува тези заболявания чрез контрол над отделянето на стомашни сокове (киселини). Licorice (Deglycyrrhizinated) стимулира естествените защитни сили на организма за предпазване от образуване на язви, защитава тъканите, стомаха и червата и е по – ефикасен от лекарствените средства срещу киселини в стомаха.
Понастоящем glycyrrhizic acid или AC (deglycyrrhizinated licorice или DGL) се извлича с помощта на химичен процес, при който се получава по-чист продукт за лечение на голям брой заболявания.
Licoriсе е много полезен за хора, които консумират големи количества алкохол, кафе, вземат аспирин и други лекарства, дразнещи стомаха.
Огромен брой изследвания доказват ефективността му при лечение на язва на дванадесетопръстника (91% от случаите). Лечението трае от 8 до 16 седмици, в зависимост от резултатите.
Когато вземаме Garcinia Cambogia за контрол над теглото, добре е да се взема и Licoriсе, тъй като той помага да се поддържа нормалната киселинност на стомаха. Licoriсе трябва да се взема 20 до 30 минути преди хранене, за по-добър ефект при лечение на язва.
Лечебно средтство против кашлица, астма, простуда и заболявания на дихателната система.
Благодарение на способността на Licorice да стимулира имунната система и производството на Интерферон, организмът сам се защитава от вирусни инфекции, както и се бори срещу наличните бактерии. Ето защо Licorice се използва от хиляди години за лечние на респираторни заболявания като кашлица, бронхит и настинки. Той е антиалерген.
–Против алергии и възпаления. Тези му свойства може би се дължат на факта, че действа върху тъканите по начин, подобен на кортизона, но без странични ефекти.
–Herpes complex. Licorce лекува херпес, благодарение на способността си да въздейства върху производството на интерферон.
–Хепатит и цироза. Licorice не само стимулира функциите и детоксицира черния дроб, но и директно лекува заболяванията, свързани с този орган.
–Артрит. Успешно лекува артрит, тъй като въздейства върху възпаления.
–Предменструален синдром.  PMS се дължи на нарушен баланс между хормоните естроген и прогестерон. Licorice неутрализира това нарушение, като пречи на прогестерона да се превърне в друга молекула, както и благодарение на антиестрогенните си способности. За предпазване от симптоми на PMS да се взима 8 до 10 дни преди началото на цикъла.
Licorice стимулира надбъбречните жлези.
Предупреждение! Не се препоръчва на хора, страдащи от високо артериално налягане и имащи проблеми с бъбреците.
Прекалено големите дози могат да доведат до задържане на течности и високо кръвно налягане. Тези странични ефекти могат да се избегнат със вземането на големи дози калий и намаляване консумациятя на натрий (готварска сол).
Препоръчваната доза е: 1 до 2 гр. корен Licorice на ден и 0,25 до 0,5 гр. екстракт.

Хранителни вещества, съдържащи се в Licorice:
Витамини: А С, В1, В2, В3
Минерали: Калций, магнезий, селен, хром, манган, силиций, кобалт, фосфор, натрий, желязо, калий, цинк.
Други: въглехидрати, растителни влакна, мазнини, протеини, биофлавоноиди, полизахариди, салицилова киселина, флавоноиди.Chinese Lycium

Chinese Lycium (Китайски лициум) е научното наименование на растението Wolfberry (Вълча ягода), което принадлежи към семейството Solanacеae или nightshade (нощна сянка).
Това азиатско растение е храст, висок от 9 до 12 стъпки (1 стъпка = 30,48 см), с дълги, овални, заострени в края листа, с дължина 3-4 инча (1 инч=2,6 см), разположени шахматно. Плодът е с аленочервен цвят и с дължина около 1 инч.
Използват се плодът, корените, а понякога и листата на растението.
Lycium ( или Gay Gee, както е познат в Китай) е студенолюбиво растение (Chinese, Jаng) и подпомага следните органи: черен дроб, бъбреци,  бели дробове и кръвообращение.
Основните му свойства са: Възбужда апетита, понижава температурата, пречиства тялото, като отстранява токсините и отпадъчните вещества.
Активни съставки:
Betaine
Physalien (плод)
Beta sistosterol
Cinnamic acid (корен)
Phylic acid (корен)
Витамини В1, В12 и С (плод)
Основни лечебни свойства:
–Пдсилва артериите и кръвта
–Понижава температурата (корен)
–Предпазва черния дроб (плод)
–Понижава кръвното налягане (корен)
Едно от основните свойства на плода е понижаване на температурата и стимулиране циркулацията на кръвта в капилярите. Освен това защитава черния дроб и бъбреците, подобрява кръвообращението, помага за по – добро усвояване на хранителните вещества от клетките, подобрява слуха и зрението.
Според китайската терминология, Lycium е “студен продукт”, оттук и особеностите му да понижава температурата и артериалното налягане.
Плодът детоксицира черния дроб и бъбреците. Коренът стимулира нервната система, релаксира артериалните мускули, което на свой ред понижава кръвното налягане.
Lycium е антиоксидант, около 60 до 100 пъти по – силен от витамините Е и С. Неутрализира свободните радикали, които увреждат тъканите.
Съдържа голямо разнообразие от фитонитрити, флавоноиди и важни химични компоненти. Всички те помагат за предпазване и борба с някои заболявания, причинявани от свободните радикали, като катаракта, увреждане на артериите, вследствие на диабет и артериосклероза , преждевременно стареене, бръчки и т.н.
Най – важна употреба:
–Детоксицира черния дроб и кръвта
–Срещу диабет
–Нощна слепота и катаракта
–Предпазва от преждевременно стареене
–Срещу побеляване на косата
–Предпазва от поява на бръчки
–При лечение на пневмония и туберкулоза.Fаrm Fresh Produce
“Green Essnce”
Thyme, Alfalfa, Wheat Germ

Свежа продукция от фермите
“Зелен растителен екстракт”

Мащерка, Люцерна, Пшеничен зародиш

Thyme – Мащерка
(Thymus Vulgaris)

Това растение, което принадлежи към семейство labiate (устоцветни), е много ароматно, високо около 25 см и се използва за подправка на ястия, както и с медицински цели. Засилва циркулацията на кръвта, укрепва белите дробове, подобрява храносмилането, когато се използва като подправка. Притежава свойства на антибиотик, като се бори с бактериите. Лечебните свойства на мащерката се умножават, ако се взема заедно с чесън, което я прави и по-лесно усвоима.
Основни активни съставки:
- Танин, Triterpene, Aliphatic Resins (смоли), флавоноиди.
- Маслото от мащерка е антисептик и е ефикасно срещу бактерии. Наличието на флавоноиди и смоли е полезно при вирусни инфекции.
- Астрингент. Умерено разширява съдовете.
-Противоспазматично средство: срещу спазми и внезапни контракции, например колики.
- Намалява отоци.
- Облекчава възпаленията (контролира лигавиците на бронхите и гърлото). Помага
при кашлица.
- Антисептик (противогнилостно средство).
- Подобрява храносмилането.
- Усилва имунната система (естествените защитни сили на организма).
Мащерката облекчава болката във венците и зъбите, почиства и избелва пожълтели зъби, както и зъбни протези. Предпазва от лош дъх  и е мощно природно отхрачващо средство. В специализираните магазини за природни храни могат да се намерят капсули мащерка с чесън от 1 000 мг или мащерка под формата на подправка.

Afalfa – Люцерна

Сред познатите досега храни, люцерната е една от най-многостранните и най-питателните. Може да се консумира под формата на чай, да се поръсва върху ястия или да се взема под формата на капсули или таблетки.
Люцерната е силно алкална, което я прави особено полезна при киселини в стомаха.
Заболявания, които люцерната ни помага да контролираме!
Артрит, Запек, Диабет, Язва на стомаха, Анемия, Недохранване, Гастрит, Неприятна миризма на тялото, Анорексия, Проблеми с черния дроб, Проблеми с венците, Рак, Хемороиди, Микоза (гъбички), Астма
Люцерната е богата на хлорофил, който ни предпазва от лоша миризма на тялото, лекува и подпомага образуването на нови тъкани, а освен това е антисептично и антибактериално средство (коментира Dr.W.Raap в Американското фармацевтично списание).
Хранителни вещества:
Люцерната е богата на хранителни вещества, както и на витамини и минерали:
- Високо съдържание на хлорофил;
- PABA (para-amino-benzoid-acid) Пара-амино-бензоена-киселина;
- Аминокиселината Триптофан;
- Протеини;
Витамини:                            Минерали:
Витамин А                             Калций
Витамин В комплекс            Фосфор
Витамин С                             Желязо
Витамин D                             Калий
Витамин E                             Натрий
Витамин K                            Сулфиди
Витамин И
Биотин   
Инозитол
Холин

Wheat Germ – Пшеничен зародиш

Пшеничният зародиш, заедно с пълнозърнестата пшеница, съдържа голямо количество хранителни съставки, което го прави незаменим за здравословно хранене. Съдържа целият набор от витамини и минерали, но е особено богат на витамин Е.
Маслото, което се получава от пшеничния зародиш, повишава жизнеността и удължава живота. Научни изследвания доказват, че активните му съставки са витамин Е и есенциални мастни киселини.
Други изследвания потвърждават наличието на Octacsаnal, една съставка, която е полезна в следните случаи:
- Понижава нивата на холестерола.
- Помага при мускулна дистрофия и нервно-мускулни проблеми.
- Подобрява мускулната енергия и осигурява издръжливост по време на спортни състезания.
- Осигурява жизненост и дълголетие.
- Подобрява рефлексите.
- Подобрява усвояването на кислорода при спортуване.
- Подобрява обмяната на веществата в случай на стрес.


Chlorophyll – Хлорофил

Хлорофилът е “кръвта” на растението, основният елемент във физиологията на живота на растението. Хлорофилът, чийто строеж е подобен на този на хемоглобина, е богат на магнезий. В действителност, единствената разлика, която съществува между молекула хлорофил и тази на кръвта е централният атом, който в кръвта е желязо, а в хлорофила – магнезий. Според Dr. Jean-Marc Brunet from the Academy of Sciences в Ню Йорк, тази прилика помага на тялото да трансформира молекулата хлорофил в молекула хемоглобин като променя само атома магнезий в атом желязо.
Хлорофилът притежава огромни лечебни свойства:
- Пречиства кръвта и организма, като отстранява токсините.
- Бори се с анемията.
- Подмладява и осигурява жизненост.
- Стимулира имунната система.
- Помага срещу синузит, задържане на течности и кожни обриви.
- Нормализира кръвното налягане.
- Едно от основните му свойства е да се бори с неприятните миризми: лош дъх и неприятна миризма на тялото, благодарение на съдържащите се в него магнезиеви соли.


Barley Germ - Ечемичен зародиш

Ечемичният зародиш съдържа голям брой хранителни вещества:
Всичките есенциални аминокиселини
Витамини:                            Минерали:                           Други:
Витамин С                            Калций                                Биофлавоноиди
Витамин В12                        Магнезий                             Ензими
Желязо
Калий

Изследователи от Токио, Япония, открили, че ечемичният зародиш е полезен за лечението на:
- Проблеми със стомаха;
- Проблеми със дванадесетопръстника;
- Панкреатит;
- Възпаления;

Cayenne Pepper (capsicum annum) – Лют червен пипер

Cayenne Pepper е сорт лют червен пипер, който служи като катализатор на всички останали лечебни билки. Той също:
- Подобрява кръвообращението, предпазва от артериосклероза
- Подпомага храносмилането
- Спира кървенето при стомашни язви
- Подпомага работата на бъбреците, панкреаса, далака, белите дробове и сърцето
- Помага при гадене и повръщане
- Помага при ревматизъм
- Облекчава симптомите при ревматоиден артрит и псориазис.

Съдържа следните съставки:
Витамини А, В1, В2, В3, В5, В6, В9 и С, РАВА.


Healing herbs - Лечебни билки
Влизат в състава на Aloe First
Изброените по-долу билки притежават великолепни лечебни свойства. Някои от тях са: лечение на рани, астрингенти, антисептици, дезинфектанти, антибиотици, които намират приложение при огромен брой проблеми.

Thyme (Thymus Vulagaris) – Мащерка   (описана е в дeтайли в предишeн раздел)
Тоник с антисептични, противовъзпалителни и фунгицидни свойства (бори се с микозата (гъбичките), вижте съответния раздел).


Eucalyptus (Eucalyptus globulus) - Евкалипт

Бори се с микробите при рани и изгаряния. С него се правят компреси за облекчаване на болки в мускулите. Чудесно отхрачващо средство, помага срещу задръстване на белите дробове със секрет (храчки). Бори се срещу туберкулозата. Убива вирусите; под формата на чай, понижава кръвната захар.

Chamomile (Chmaemelum nobile) - Лайка

Помага при проблеми с храносмилането, успокоява нервната система, облекчава инфекции на гърлото (ларингит), полезна е за кожата и косата, освен това притежава противовъзпалителни и антисептични свойства.


Ginger (zingiber officinal) – Джинджифил

Джинджифилът потиска гаденето, а вдишването  на парите му помага срещу инфекции на белите дробове.
Чаят от джинджифил е полезен при храносмилане, а поради високо алкалният му състав, той помага и при киселини в стомаха. Той е силен антисептик и помага за облекчаване на дискомфорта при възпалено гърло.Passion Flower (passiflora) - Пасифлора, часовниче

Тази билка е много полезна за зрението, помага при уморени и възпалени очи. Чаят от листата действа като транквилант или седатив и помага при безсъние, безпокойство, както и при високо кръвно налягяне
Използва се при мускулни спазми, дължащи се на астма и епилепсия, успокоява възпаления в червата. С нея се правят компреси за лечение на леки изгаряния и кожни възпаления.

Borage (borago officinalis) – Пореч

Облекчава дискомфорта в устата (възпаление на венците и херпес), гърлото и очите.

Чаят от пореч помага при стрес, депресия, понижава  температурата.
Помага за намаляване размера на туморите в случаи, при които се прилага кортизон.Yarrow (Achilea millefolium) - Бял равнец

Чаят от цветовете на това растение действа като тоник, който подпомага храносмилането, прочиства червата, диуретик е, а е полезен и за понижаване на кръвното налягане. Освен това спира кръвта  при рани и ожулвания.


Dandelion (Taraxacum sec.) - Глухарче

Глухарчето е антисептик (противогнилостно средство). Помага за избелване на кожата, предпазва от скорбут (авитаминоза С), успокоява стомаха. Притежава диуретични и пречистващи свойства: пречиства кръвта и черния дроб, стимулира производството на жлъчка. Подобрява работата на панкреаса, стомаха и бъбреците.

Полезно е при голям брой заболявания: хепатит, подагра /намалява количеството пикочна киселина/, ревматизъм, задържане на течности, запек и рак на гърдата.
Химичен състав: Витамини А, В1, В2, В5, В6, В9, В12, С, Е, Р, ниацин, РАВА, холин, инозитол, биотин; Минерали: калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, линоленова киселина.


Sandal (santalum album) –Сандалово дърво

Сандаловото дърво е антисептик и астрингент, грижи се за кожата и я възстановява. Освен това то е добро отхрачващо средство, седатив, лекува простуда и заболявания на пикочната система.


Sage (salvia officinalis) - Градински чай

Обикновеният градински чай притежава голям брой лечебни свойства като: спира кръвотечение, усилва потоотделянето, отхрачващо средство, релаксира мускулите, успокоява спазми, унищожава чревни паразити (глисти), диуретик, антисептик (противогнилостно средство), успокоява нервите и подобрява храносмилането.
Градинският чай е растение, което принадлежи към семейство Labiate (устоцветни). Предпазва от ревматизъм, невралгия, хеморагии, предпазва черния дроб, подобрява дъха и състоянието на зъбите.
Според д-р Jethro Kloss в книгата му “Назад към рая”, градинският чай помага за лечение на възпалени сливици, рани в устата, настинка, грип, астма, бронхит и пневмония при децата. Предпазва от спазми /гърчове/, измръзване, плеврит, главоболие и мигрена.
Обикновеният градински чай е ефикасен при инфекции, кожни обриви, спира кръвотечението и лекува порезни рани и други видове наранявания.
Ефектът се увеличава, когато се взима заедно с Ginseng.

Друго растение, което е особено полезно за пикочната система е

Cranberry (vaccinium oxycoccos) – Червена боровинка

Червената боровинка е част от голямото семейство, към което принадлежат и ягодата, малината, къпината, шипката и т.н. (vaccinium species: видовете боровинки). Една от основните й характеристики е, че съдържа голямо количество биофлавоноиди (antocyanocides).
Приложение на екстракта от плодовете: стабилизира и повишава производството на колаген, предпазва от образуване на кръвни съсиреци /тромби/, лекува язви, нарушения в кръвоносната система, антиоксидант е, нормализира пропускателната способност на капилярите, лекува глаукома и катаракта, действа срещу възпаления, понижава кръвната захар (диабет), подобрява зрението.
Р А З Д Е Л   ІІІ

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Витамини и минерали
Мултивитамини за деца
Аминокиселини
ЕнзимиВитамини  - Как ни помагат и в кои храни се съдържат?

“Изкуството на медицината се състои в забавляването на пациента, докато природата лекува болестта” – Волтер
Какво представляват витамините?
Витамините са крайно необходими елементи за живота, които направляват обмяната на веществата.
Те вземат участие в производството и контрола на енергията, в развитието на клетките и създаването на всички телесни тъкани.
Заедно с минералите, те са ключови фигури за правилното функциониране на организма.
Какво е RDA (Recommended Daily Allowance )? - Препоръчвана дневна дажба.
В САЩ RDA е стандартната препоръчителна доза на дадена хранителна добавка за здравия човек. Това количество се променя за човек, който има някакъв здравословен проблем или заболяване.
Например, RDA за витамин С е 60мг на ден. На един пушач обаче, са му необходими 25мг повече за всяка изпушена цигара. Т.е. ако човек пуши по 40 цигари на ден, необходимото количество витамин С е 1000мг на ден.  
Кои са по-добри – природните или синтетичните винамини? Според специалистите в тази област, двата вида изглеждат идентични и дават добри резултати, но естествените се усвояват от организма далеч по-лесно.
Знаете ли, че:
Витамините си вършат работата по-добре, когато се вземат заедно с минерали.
Знаете ли, че:
Най-доброто време за вземане на витамини е по време на хранене и заедно с минерални добавки, защото така се абсорбират по-лесно и действат по-добре.
Знаете ли, че:
Най-доброто време за вземане на мастно разтворимите витамини като А (Бета-каротин), Е, Д и К е преди хранене.
Витамините на водна основа, като В-комплекс, С, F и т.н., е по-добре да се вземат по време на или след хранене.
Знаете ли, че:
Организмът може да произвежда някои витамини, но не може да произвежда минерали.
Знаете ли, че:
Почти 100% от хранителните вещества се абсорбират от тънките черва, с изключение на кислорода.

Витамини
Витамин А (RDA- 5000 IU за мъже; 4000 IU за жени). Бета-каротин или провитамин А (15мг=10 000 IU вит. А)
При нужда Бета-каротинът се превръща в човешкото тяло във витамин А.
- Подпомага растежа и осигурява жизненост.
- Помага на тялото да се бори с инфекциите.
- Важен е за зрението, помага за лечение на нощна слепота.
- Полезен е за костите, зъбите, косата и кожата.
- Поддържа черния дроб и репродуктивните органи в добро състояние.
- Крайно необходим по време на бременност и кърмене.
- Неутрализира свободните радикали и така ни предпазва от смога.
Съдържа се в: плодове и зеленчуци със зелен и жълт цвят, млечни продукти, риба, масло от черен дроб на риба треска, сушени кайсии, спанак, сурови моркови.

Витамин В1 /Тиамин  (RDA:1,4мг за мъже; 1,0мг за жени)
- Необходим за обмяната на въглехидратите.
- Необходим за мускулния тонус и маса.
- Необходим за правилното развитие на децата.
- Помага във всички случаи на стрес.
- Нормализира апетита, като по този начин подобрява храносмилането и усвояването на хранителните вещества.
- Необходим по време на кърмене и за плодовитост
- Поддържа нервната система, мозъка, мускулите и сърцето в добро състояние.
- Помага за подобряване на умствените способности и капацитета на запаметяване по време на учене.
Съдържа се в: тъмна меласа, бирена мая, пълнозърнест ориз, риба, американски орех (Carya illinoensis), домашни птици, пшеничен зародиш, фъстъци, слънчогледово семе, бразилски орех.

Витамин В2 / Рибофлавин  (RDA:1.6мг)
- Необходим за храносмилането и обмяната на протеини, мазнини и въглехидрати.
- Необходим за дишането на клетките.
- Необходим за образуването на червени кръвни телца.
- Полезен за зрението.
- Допринася за здрава кожа, нокти и коса.
- Подпомага растежа и възпроизводството.
Съдържа се в: тъмна меласа, американски орех, пълнозърнени храни (заедно с люспата), бадем, брюкселско зеле, бирена мая.

Витамин В3 / Ниацин (RDA: 19мг за мъже; 13мг за жени)
- Подпомага обмяната и усвояването на протеини, мазнини и въглехидрати.
- Допринася за здрава храносмилателна система.
- Необходим за здрава кожа и език (необложен и т.н.).
- Крайно необходим за производството на кортизон, инсулин и полови хормони у мъжете и жените.
- Необходим за здравето на нервната система и правилното функциониране на мозъка.
- Усилва кръвообращението и понижава холестерола.
Съдържа се в: бирена мая, черупчести(мида, стрида, рак и др.), мляко, млечни прдукти, домашни птици, ревен, пилешки гърди, печени фъстъци (заедно е люспата).

Витамин В5 / Пантотенова киселина (RDA: 10мг)
- Подпомага нормалния растеж и развитие.
- Крайно необходим за превръщане на храната в енергия.
- Помага на организма в борбата с инфекциите и болестите.
- Помага за лечение на рани.
- Подпомага развитието на централната нервна система.
- Жизнено важен за работата на надбъбречните жлези.
- Подобрява способността на организма да се справя със стреса.
- Предпазва клетките от увреждане, дължащо се на радиация.
- Повишава продължителността на живота.
Съдържа се в: бирена мая, бобови растения, сьомга, пшеничен зародиш, пълнозърнени храни, гъби (готвени, не сурови), плодове бъз (сурови), прeсен портокалов сок.
Витамин В6 / Пиридоксин (RDA:1.8мг за мъже; 1.5 за жени)
- Полезен за здрава кожа, зъби, мускули и нерви.
- Необходим за правилното усвояване на витамин В12.
- Необходим за производството на антитела и червени кръвни телца.
- Важен за обмяната и усвояването на въглехидратите, мазнините и протеините.
- Необходим за правилното съотношение натрий-фосфор.
- Помага за съхраняване на съотношението между натрия и калия, които регулират телесните течности.
Съдържа се в: тъмна меласа, бирена мая, зеленчуци със зелени листа, пшеничен зародиш, пълнозърнени храни, синя слива, пълнозърнест ориз, грах.
Витамин В12 / Цианокобаламин (RDA: 3 микрограма)
- Подпомага растежа и развитието.
- Увеличава енергията.
- Подпомага образуването на червени кръвни телца и предпазва от анемия.
- Образува и регенерира кръвните клетки.
- Подпомага действието на желязото и помага за натрупване на витамин А в телесните тъкани.
- Помага за доброто състояние на нервната система.
- Необходим за обмяната на въглехидрати, мазнини и протеини.
- Помага за подобряване на концентрацията и паметта.
Съдържа се в: сирене, риба, мляко, млечни продукти, прясно сирене, риба тон, яйца.
Фолиева киселина (към В-комплекс групата) (RDA: 400микрограма)
- Необходима за правилното функциониране на мозъка.
- Крайно необходима за психиката.
- Необходима по време на кърмене (усилва кърмата).
- Предпазва от анемия.
- Крайно необходима за производството на кръвни клетки (телца).
- Поддържа кожата здрава.
- Необходима за клетъчното деление.
- Помага в обмяната на протеините.
- Важна за производството на нуклеинови киселини: РНК и ДНК.
- Подпомага работата на червата.
Съдържа се в: зеленчуци със зелени листа, мляко, млечни продукти, сьомга, пълнозърнени храни, бирена мая, сушени фурми, спанак (приготвен на пара), риба тон.
Биотин (към В-комплекс групата) (RDA: стандартната доза)
- Крайно необходим за производството на нуклеинови киселини РНК и ДНК.
- Помага на черния дроб да произвежда липиди (мазнини) и съдейства за превръщането на храната в енергия.
- Предпазва от умора и изтощение.
- Облекчава мускулни болки.
- Помага за усвояването на протеините, фолиевата киселина, пантотеновата киселина и витамин В12.
- Подпомага обмяната на веществата.
- Предпазва от оплешивяване.
Съдържа се в: бобови растения, пълнозърнени храни, бирена мая, леща, бобови кълнове, жълтък, соя.
Холин (към В-комплекс групата) (RDA: стандартна доза)
- Необходим за правилното функциониране на черния дроб и бъбреците.
- Помага да се контролира кръвното налягане и холестерола.
- Помага за доброто състояние на нервната система.
- Защитава мускулите.
- Помага на черния дроб да се освободи от отровите.
- Помага за предпазване от образуването на камъни в черния дроб.
Съдържа се в: бирена мая, риба, бобови растения, соя, пшеничен зародиш, лешник, жълтък, фъстъци (печени с люспите).
Инозитол (към В-комплекс групата) (RDA: стандартна доза)
- Свързва се с холина, за да се получи лецитин и така предпазва от втвърдяване на артериите и натрупване на холестерол.
- Важен за правилното функциониране на сърцето, очите и мозъка.
- Регулира нивото на холестерола.
- Подпомага обмяната на мазнините и холестерола.
- Важен за храненето на мозъчните клетки.
- Помага за  предпазване  от  втвърдяване  на  артериите, защитава черния дроб, бъбреците и сърцето.
- Необходим за производството на здрави клетки в костния мозък, лигавиците на очите и червата.
- Крайно необходим за растежа на косата и помага за предпазване от оплешивяване.
Съдържа се в: тъмна меласа, цитрусови плодове, бирена мая, мляко, американски орех, зеленчуци, пълнозърнени храни, лецитин, печени фъстъци.
РАВА(Para-Amino Benzoic Acid) (RDA: стандартна доза)
Пара-аминобензоена киселина
- Помага за съхраняване естествения цвят на косъма.
- Улеснява производството на фолиева киселина.
- Запазва кожата здрава.
- Помага в образуването на кръвни клетки.
- Подпомага обмяната на протеините.
Съдържа се в: тъмна меласа, бирена мая, черен дроб, пшеничен зародиш.
Витамин С / Аскорбинова киселина (RDA: 60мг)
- Крайно необходим за производството на колаген в тялото.
- Помага за съхраняване и възстановяване на съединителните тъкани, костите, мускулите и вените.
- Подпомага лечението на рани и изгаряния.
- Предпазва тялото от инфекции, вируси и бактериални токсини.
- Поддържа костите и зъбите твърди.
- Помага за понижаване на холестерола в кръвта.
- Използва се за образуването на кръвни клетки.
- Крайно необходим за производсвото на адреналин.
- Помага на организма в случаи на стрес.
- Удължава живота на клетките.
- Всяка изпушена цигара унищожава между 25 и 50мг витамин С.
Съдържа се в: цитрусовите плодове, пъпеша, зелените чушки, броколи (на пара), сурова папая, ягоди.
Витамин D (RDA: 400IU)
- Разтваря мазнините.
- Набавя се при излагане на слънце или с храната.
- Помага на организма в усвояването на витамин А, калция и фосфора.
- Помага за стабилна нервна система.
- Поддържа сърцето здраво.
Съдържа се в: сардина, сьомга, масло от черен дроб на риба треска, риба тон, мляко.
Витамин Е (Токоферол) (RDA:15IU за мъже;  12IU за жени)
- Крайно необходим за процеса на възпроизводство.
- Повишава плодовитостта и у мъжете и у жените.
- Помага за възстановяване на потентността у мъжете.
- Помага при кърмене (усилва кърмата).
- Защитава кръвните клетки.
- Ускорява зарастването на раните.
- Запасява тялото с кислород.
- Помага за предпазване от спонтанен аборт, умствена летаргия, песимизъм и падане духом.
- Защитава белите дробове и тъканите от замърсяванията в околната среда.
- Помага за почистване на артериите от натрупалия се там холестерол и в борбата с артериосклерозата и атеросклерозата.
Съдържа се в: тъмнозелени зеленчуци, яйца, пшеничен зародиш, растителни мазнини, овес, шафран(масло), пшеничен зародиш (маслото), печени фъстъци (с люспата).
Витамин F (ненаситени мастни киселини)
- Помага за понижаване на теглото.
- Снабдява организма с лесно усвоими мазнини.
- Съхранява кожата и косата здрави.
- Бори се със заболяванията на сърцето.
- Предпазва артериите от натрупване на холестерол.
- Предпазва от образуване на кръвни съсиреци (тромби).
- Помага в усвояването на калция от клетките.
- Крайно необходим за нормалната работа на жлезите, особено на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези.
Съдържа се в: растителните масла (шафраново, соево, царевично), пшеничен зародиш, слънчогледово семе.
Витамин К / Менадион
- Отговаря за защитата на системата на кръвообращението.
- Помага за предпазване от вътрешни кръвоизливи и образуване на хеморагии.
- Помага за лечение на натъртвания.
- Играе роля в съхраняване на жизнеността и ни осигурява дълголетие.
- Крайно необходим за нормалната работа на черния дроб.
Съдържа се в: растения със зелени листа, шафраново масло, тъмна меласа, кисело мляко и овесени храни.
Витамин Р / Биофлавоноиди (RDA: стандартна доза)
- Действа заедно с витамин С за засилване стените на капилярите и съединителните тъкани.
- Помага за бързо облекчаване симптомите на простуда и грип.
- Помага за лечение на едема (оток) на тъканите и при виене на свят.
- Подпомага съпротивата срещу инфекциите.
- Помага за предпазване от кървене на венците.
- Биофлавоноидите защитават артериите, усилват циркулацията на кръвта и понижават холестерола.
Съдържат се в: цитрусови плодове, зеленчуци, ягоди, червена боровинка, чушки, грозде и гроздови семена.

Витамини и минерали и хранителни добавки за деца


Децата, кралете сред божиите създания, се нуждаят от хранителни вещества повече от вски друг, за нормална обмяна на веществата, за растеж и развитие на тъканите, костите и органите. Имунната система се нуждае в най-голяма степен от засилване, тъй като представлява естествените защитни сили на оргнизма срещу вредните микроорганизми, които атакуват тялото: вируси, бактерии, гъби, паразити и т.н.
Сред хранителните вещества витамините и минералите заемат специално място. Децата, също както възрастните имат нужда от тези елементи, за да бъдат телата им здрави и пълни с жизненост.
Дозировката за деца е различна от тази за възрастните, тъй като в зависимост от стадия си на развитие, те се нуждаят от по-големи количества дадени витамини, в сравнение с останалите.
Следната таблица представя RDA в зависимост от възрастта.Препоръчвани витамини за деца (дневна доза)

Витамин А
Използва се от кожата, очите, костите и лигавиците.
Бета-каротинът е антиоксидант, който се превръща във витамин А       До 1г.:   125 IU на ден
1 до 3г.:   133 IU на ден
4 до 6г.:   166 IU на ден
7 до 10г.: 233 IU на ден
над 11г:момичета 266; момчета 333 IU
Витамин Д
Използва се за абсорбирането на калция и фосфора     До 6 мес.: 300 IU
От 6 мес. до 18г.: 1400 IU
Витамин Е
Антиоксидант, защитава клетъчната мембрана и телесната мазнина            До 1г.:    3 до 4 IU
От 1 до3г.:    6 IU
От 4 до 10г.: 7 IU
Над 11г.: момичета 8IU; момчета 10 IU
Витамин К
Помага за съсирване на кръвта.             До 1г.:     5 до 10 микрограма
От 1 до 3г.:     15 микрограма
От 4 до 6г.:     20 микрограма
От 7 до 10г.:   30 микрограма
От 11 до 14г.: 45 микрограма
От 15 до 18г.: момичета-55 микрогрограма;   момчета – 65микрограма

Витамит В1(Тиамин)
Помага в снабдяването на организма с енергия, подпомага нервната система и функциите на мозъка и ума            До 1г.:    0,3 до 0,4микрограма
От 1 до3г.:    0,7микрограма
От 4 до 6г.:   0,9 микрограма
От 7 до 10г.: 1мг
От 11 до 14г: момичета – 1,1; момчета – 1,5мг
От 15 до 18г: момичета – 1,1; момчета – 1,5мг
Витамин В2 (Рибофлавин)
Помага в снабдяването на организма с енергия, използва се от кожата и очите            До 1г.:    0,4 до 0,5мг
От 1 до3г.:    0,8мг
От 4 до 6г.:   1,1 мг
От 7 до 10г.: 1,2 мг
От 11 до 14г: момичета – 1,3; момчета – 1,5мг
От 15 до 18г: момичета – 1,3; момчета – 1,8мг
Витамин В3 (Ниацин)
Помага в снабдяването на организма с енергия, полезен е за кожата и нервната система            До 1 година:     5 до 6 мг
от 1 до 3 години:     9мг
от 4 до 6 години:     12мг
от 7 до 10 години:   13мг
от 11 до 14 години: момичета -15мг, момчета-17мг
от 15 до 18 години: момичета -15мг, момчета-20мг
Витамин В5 (Пантотенова киселина)
Помага в снабдяването на организма с енергия, контролира стреса, помага за създаване на невротрансмитери            До 1 година:   2 до 3 мг
от 1 до 3 години:   3мг
от 4 до 6 години:   3 до 4 мг
от 7 до 10 години: 4 до 5 мг
над 11 години: 4 до 7 мг
Витамин В6 (Пиридоксин)
Помага за снабдяване с енергия, подпомага обмяната на веществата (мазнините) и производството на хемоглобин             До 1 година:   0,3 до 0,6мг
от 1 до 3 години:   1 мг
от 4 до 6 години:   1,1мг
от 7 до 10 години: 1,4мг
от 11 до 14 години: момичета-1,4мг, момчета-1,7мг
от 15 до 18 години: момичета-1,5мг, момчета-2мг
Витамин В12 (цианокобаламин)
Предпазва от злокачествена анемия; помага за доброто състояние на нервната система и за образуването на ДНК и РНК             До 1 година:   0,3 до 0,5 микрограма
от 1 до 3 години:   0,7 микрограма
от 4 до 6 години:   1,0 микрограма
от 7 до 10 години: 1,4 микрограма
над 11 години: 2 микрограма

Биотин
Помага за снабдяване с енергия и за обмяната на аминокиселините, необходим за здрава коса            До 1 година:  10 до 15 микрограма
от 1 до 3 години:  20 микрограма
от 4 до 6 години:  25 микрограма
от 7 до 10 години: 30 микрограма
на 11 години: 30 до 100 микрограма
Фолиева киселина
Необходима за образуване на червени кръвни телца, за обмяната на мазнините, аминокиселините, ДНК и РНК     До 1 година: 25 до 30 микрограма
от 1 до 3 години: 50 микрограма
от 4 до 6 години: 75 микрограма
от 7 до 10 години: 100 микрограма
от 11 до 14 години: 150 микрограма
над 15 години: момичета-180 микрограма, момчета-200   микрограма
Витамин С
Антиоксидант; помага за предпазване от рак; важен за костите и за образуване на колаген, важен за капилярите и артериите     До 1 година: 30 до 35 мг
от 1 до 3 години: 40 мг
от 4 до 10 години: 45 мг
от 11 до 14 години: 50мг
над 15 години: 60 мг
Основни минерали (дневна доза)


Калций
Полезен за костите, зъбите, нервната система и мускулите.             До 6 месеца: 400 мг на ден
от 6 до 12 месеца:    600мг
от 1 до 10 години:    800 мг
от 11 до 18 години: 1000мг
Магнезий
Помага за снабдяване с енергия, важен за нервната система, мускулите, сърцето, костите и зъбите.             До 6 месеца:  40 мг
от 6 до 12 месеца:  60 мг
от 1 до 3 години:    80 мг
от 4 до 6 години:   120мг
от 7 до 10 години: 170мг
от 11 до 14 години: момичета-280мг, момчета-270мг
от 15 до 18 години: момичета-300мг, момчета-400мг
Фосфор
Помага за формирането на костите, зъбите,нервната система            До 6 месеца: 300мг
от 6 до 12 месеца: 500мг
от 1 до 10 години: 800мг
от 11 до 14 години: 1400мг
Калий
Съхранява баланса на телесните течности, важен за сърцето, нервите и мускулите.            До 5 месеца:  500мг
от 6 до 11 месеца:  700мг
1 година: 1000мг
от 2 до 5 години:   1400мг
от 6 до 9 години:   1600мг
от 10 до 18 години: 2000мг
Натрий
Играе роля в нервните и мускулните трансмисии, съхранява баланса на телесните течности    До 5 месеца: 120 мг
от 6 до 11 месеца: 200мг
1 година: 225мг
от 2 до 5 години: 300мг
от 6 до 9 години: 400мг
от 10 до 18 години: 500мгДруги минерали, необходими в по-малка степен са: хром, кобалт, мед, желязо, селен, силиций и цинк.
Витамините и минералите са крайно необходими за работата на въглехидратите (захари и т.н.), протеините, мазнините, водата и кислорода за формиране на тялото. Ако има недостиг или липса на който и да е от тях, ще се получи някакво нарушение, което може да доведе до увреждане. Тази опасност е минимална, когато имунната система, естествените защитни сили на организма функционират правилно, благодарение наличието на всички необходими хранителни вещества.
Следвайте основното правило, когато давате на децата витамини или капсули, съдържащи лечебни билки:
-за деца в предучилищна възраст 2 – 5 години: ¼ от препоръчваната дневна доза за възрастни, разпределена през деня.
-за деца от 5 до 10 години: ¼ от препоръчваната дневна доза за възрастни.
-за деца от 11 до 15 години: ¾ от препоръчваната дневна доза за възрастни.
Децата се нуждаят от витамини и минерали за своя растеж и развитие. Днес съществуват таблетки за дъвчене с различен вкус и форма, тъй като децата не гълтат с голяма охота хапчета. Капсулите пък могат да се добавят към храната или млякото. Таблетките също могат да се използват по този начин, като ги стрием между две лъжици и ги добавим към храната.
Всички органи и тъкани се нуждаят от хранителни вещества за своето развитие, съхранение и добро състояние. Тези хранителни вещества се съдържат основно в плодовете и зеленчуците. Ние обаче не винаги можем да си осигурим необходимите количества хранителни вещества или червата ни не са достатачно чисти за ефективното им усвояване, ето защо за правилно хранене, снабдяване на организма с енергия и за поддържане на здравето, трябва да вземаме и хранителни добавки.

Справка:
“Today herbal health for children” by Louis Tenney, Woodland Publishing Inc.
“Smart Medicine for a healthier chiled” by Janet Zant, Rachel Walto, Bob Roundtree, Averey Publishing Group.


 

eXTReMe Tracker