|
Share

Пчелно млечице
Жизнена енергия от природата

Доказано е, че Пчелното млечице дава на пчелата майка жизненост, което не само й позволява да снася хиляди яйца на ден, но и увеличава продължителността й на живот до 30 пъти, в сравнение със пчелите, които не се хранят с този нектар.

Биолози и пчелари направили проучвания, дали този продукт, който дава толкова много на пчелата майка, ще има същите положителни резултати и при хората. Ефектът бил по-добро здраве и жизненост.
Пчелата майка увеличава теглото си до 2000 пъти през първата седмица от своя живот, 2 пъти дължината си през същият този период и достига зрялост за по-кратко време от търтеите. Само ларвата, която е избрана да бъде пчела майка, има правото да се храни с пчелно млечице, което й дава сила, жизненост и дълголетие.
Пчелното млечице е млечно-бяла, подобна на желатин субстанция, която се произвежда от една жлеза, намираща се във фалангите (ставите) на пчелите работнички. Никой не знае със сигурност всичките полезни свойства на пчелното млечице, но онова което е известно е, че то осигурява по-голяма жизненост и подмладява клетките.
Пчелното млечице съдържа голямо количество Ацетилхолин. Тази субстанция е един от основните трансмитери на нервни импулси. Липсата му може да доведе до редица нарушения в нервната система.

Състав на пчелното млечице
Разни                    Минерали                            Витамини    


Пчелното млечице съдържа 8 есенциални (незаменими) и 10 неесенциални (заменими) аминокиселини.
Пчелното млечице добива популярност след една статия в пресата, в която се говори за бързото възстановяване на Папа Пий ХІІ, след като д-р Рикардо Галеази му давал Пчелно млечице за подсилване. Случаят бил описан по време на Втория Международен Конгрес по Биогенетика. Тази статия накарала голям брой хора да изпробват този продукт, но високата му цена не позволява той да се взима в големи количества.
Недостатъчната наличност и високата му цена забавят широкоразпространената му употреба, но лекарите не могат да отрекат, че Пчелното млечице подобрява цялостното състояние на организма, увеличава умствения и физически капацитет, а по този начин и оптимизма и доброто настроение.
Пчелното млечице подобрява зрението у възрастните хора и има положително въздействие при ангина пекторис, язва, артериосклероза, анемия, депресия и астения, силен афродизиак е, а освен това намалява нивото на холестерола в кръвта, временно усилвайки обмяната на веществата от 2,4 до 2,6%.
Пчелното млечице стимулира ендокринната  жлеза (прочетете Hadhani`s article “The so-called Bee Hormone” Pub. Disch. Medical Journal, 1995) и много успешно се бори с магарешката кашлица (коклюш) и туберкулозата, особено при децата. Полезно е в случаи на бронхит, мигрена, стомашни разстройства, нервни смущения, заболявания на пикочния мехур и стомаха и при умора, дължаща се на понижена функция на ендокринната жлеза. Необходимото дневно количество е между 250 и 500мг. Комбинирането му с Ginseng увеличава способността му да подсилва и подмладява.
Многобройни изследвания по целия свят доказват ефикасността на Пчелното млечице при:
- Антибиотично действие
Пчелното млечице унищожава бактериите Koch’s bacillus, staphylococcus, E. Coli и Eberth’s bacillus, отговорен за голям брой опасни инфекции като туберкулоза или антра.
Изследванията на Dr.Joseph Vittek водят до заключението, че Пчелното млечице има силно антибактериално и антивирусно действие главно срещу Streptococcus, E.coli и Staphylococcus.
(Прочетете статията “Summary of investigation of the Antibiotic properties of Royal Jelly” by Gautrelet Lizuka, H., and “Studies on Royal Jelly, Antibiotic actions on Royal Jelly” Japanese Soc.1964, Part III.).
- Реконструкция на клетките
Руски учени открили значителни количества Рибонуклеинова киселина (RNA и DNA), които са съставна част на клетките.
- Цялостно подмладяване на организма
Особено полезно за хора в напреднала възраст, възрастни хора, страдащи от хронична умора, слаби и депресирани хора. Във всички тези случаи пчелното млечице е великолепен източник на енергия, усилва желанието за пълноценен и щастлив живот.
Наблюдава се подобрение на зрението и паметта, както и в случаи на артериосклероза и ангина пекторис. Само 50 мг на ден са достатъчни за повишаване теглото на недоносени бебета, за подобряване на умственото развитие и за развитието на костната система.
- Укрепване на нервната система
Пчелното млечице подобрява състоянието на нервната система с помощта на химическите си компоненти. То е чудесно средство срещу нервност, депресия, стрес и загуба на памет.
- Усилва плодовитостта и намалява импотентността
Пчелното млечице действа като афродизиак благодарение на хормоните, които съдържа. Dr.Henry Hey от Франция открил, че Пчелното млечице съдържа хормона gonadotrophic, който активира половите жлези.
- Кожни заболявания
Използва се за подобряване състоянието на сухата кожа, при акне и псориазис, изглажда бръчките и предпазва от образуване на нови такива. Подмладяващ ефект, за увеличаване на млечните жлези (гърдите), срещу провисване на гърдите и за твърд бюст.
- Окапване на косата
Наличието на витамини В-комплекс е може би причината за положителния ефект върху растежа на косата, което се дължи най-вече на големите количества пантотенова киселина в пчелното млечице.
- Артрит
Проведен бил експеримент с 30 пациенти, страдащи от артрит и ревматоиден артрит; 14 от пациентите със артрит получили трайно облекчение на симптомите. (Прочетете: “Seven secrets from the Beehive for Health”).
- Тумори
Наличието на една ненаситена мастна киселина, phоsphoramino lipid в пропорция 0,43%, го прави полезно в борбата с туморните образования.
- Други заболявания
Намира приложение при лечението на язва на дванадесетопръстника, фрактури, високо кръвно налягане, висок холестерол, астма, и в спорта за по-добри резултати и за по-бързо възстановяване на организма. Подобрява естествените защитни сили на организма, а освен това стимулира, действа срещу физическа и психическа умора, контролира апетита, регулира дейността на сърдечно-съдовата и нервновегетативната системи, подобрява симптомите при настинка и бронхит, регенерира кожните клетки и прави кожата по-мека.

Библиогравска справка: “Royal Jelly Treasure of Nature and Health” by Eduardo Martinez Rubio.


Прополис
Мощен природен антибиотик от пчелите

Кошерите често биват нападани от вредители като червеи, плъхове, малки нощни пеперуди, паяци и др. При гниенето си те внасят в кошера вируси, бактерии, гъбички и т.н. За да се преборят с тях, пчелите открили една смола, която се получава от кората на дърветата. След преработката й, пчелите я използват за запушване на дупките в пчелните пити. Днес тази смола е известна като прополис и притежава фантастични антибиотични свойства.

Аристотел го използвал като лек срещу голям брой заболявания, а Плиний – срещу възпаления на кожата. Добри резултати се получават и при някои нервни нарушения. По време на война от прополис и земно масло (нефт) бил изготвян мехлем срещу инфектиране на рани.

Руски и полски изследователи открили, че Прополисът е много ефикасен в борбата с бацила на туберкулозата и срещу гъбички, които не се поддавали на традиционното лечение, като candidiasis.

Прополисът укрепва имунната система, което го прави двойно по-ефективен срещу различни видове инфекции.
Започвайки от 17 век интересът към този  продукт непрекъснато нараства в страни като Югославия, Русия, Полша, и други части на света. Един френски учен Lavie, както и една Полска фармакологична лаборатория, доказали ефикасността му в борбата с дадени видове гъбички и бактерии. Директорът на Изследователския център Biotica Mitja, препоръчва прополиса като първия нетоксичен антибиотичен продукт за лечение на обикновена настинка.

Състав
55%  смоли и балсами (масла)
25%  восък
10%  етерични масла
5%  полен (прашец)
5%  други
Някои от компонентите му са:
Rhamnocitrin
Ferulic acid
Galangin
Chrysin
Isalpinin
Tectochrysin
Pectoliarigenin
Acacetin
Quercetin
Pinobanksin
Sakuranetin
3-acetil pinoban
Isosakuranetin
Pterostilbene
Quercetin – 3
Xanthorrhoeol
Cinnamyl alcohol
Myristic acid
Cinnamic acid
Benzoic acid
Vanillin
Benzyl acid
Isovanillin
Sorbic acid
Caffecic acid
Eugenol

Този анализ бил направен през 1980 г от отдела по Органична химия към Университета на Западна Австралия. Освен това той съдържа и голям брой минерали като: алуминий, сребро, барий, бор, хром, кобалт, мед, калай, желязо, магнезий, манган, молибден, никел, олово, селен, силикон, стронций, титан, ванадий, цинк.

Лечебни свойства
Унищожава гъбичките, което най-вероятно се дължи на съдържащите се в него caffeic acid, pinocembrina и pinobanksina. Облекчава възпаления, укрепва имунната система, помага за образуването на антитела като phagocytes (фагоцити), като цяло повишавайки съпротивата срещу инфекциите.
Антибиотичните му свойства го правят незаменим срещу staphylococcus, streptococcus, salmonella, proteus vuggaris, E. Coli, Koch’s bacillus и др. Всичко казано дотук прави прополиса чудесно средство за лечение на следните заболявания:
Анемия
Анорексия нервоза
Артериосклероза и атеросклероза
Респираторни инфекции и заболявания
Язви и обриви
Доброкачествени тумори
Гъбички, бактериални и вирусни инфекции като Херпес Симплекс
Vagina trichomoniasis
Акне
Полипи
Болки в ушите
Пиорея и Гингивит
Разширени вени
Екзема
Гастрит
Язва на дванадесетопръстника
Диария
Divesticulitis
Псориазис
Безсъние
Депресия
Нервност

Някои нови факти, свързани с прополиса, оставят вратата широко отворена за въздействие върху някои досега не поддаващи се на лечение заболявания като: Прогресивна нервномускулна дистрофия, Паркинсон, нарушения във щитовидната жлеза, Ревматична треска, Остеоартрит, увреждания на черния дроб и Херпес.
Няма странични ефекти
Не са известни странични ефекти при вътрешна и външна употреба на прополиса. Даже и при вземането на по-големи количества може да се появи само лека диария. Някои хора обаче са слабо алергични към този продукт, което единствено означава, че трябва да започнат с по-малки количества.
На пазара Пчелния прополис се предлага под формата на тъмно-кафяв сироп или таблетки от по 500 мг. Най-често дозировката е  1 суп. л. 3 пъти на ден или 6 таблетки (по 2 след ядене). При хронични или тежки случаи е възможно това количество да достигне 12 таблетки или 6 суп. л. на ден, като количеството постепенно се намалява до отшумяване на инфекцията.
За профилактика могат да се вземат по 3 таблетки на ден (2 суп. л.). Това количество е достатъчно за поддържане на добро здраве.

Пчелен мед

Още от древни времена човекът бил запленен от пчелата. Тя може да ви ужили, но може и да произведе субстанции, които да се използват и за медицински цели и като вкусна храна. Пчелите произвеждат мед, полен и прополис. Азиатците използвали прополиса за лечение на рани и тумори, Гърците – за лечение на рани и абсцеси. Писанията от Древна Персия, на староеврейски език и Библията споменават прополиса и меда.


Прелитайки големи разстояния, пчелите се оказват сред хиляди отворени цветове, около които жужат, жадни за нектара, който събират от тях и го натрупват в жлезите си. Пчелите изсмукват сока със дългите си езичета, после го преработват в стомахчетата си с помощта на слюнка, за да го превърнат в мед, лесен за усвояване (левулоза и фруктоза). Целият този процес се подпомага от един ензим, намиращ се в храносмилателния тракт на пчелата.

Има различни видове мед в зависимост от цветята, от които е бил събиран. Най-чистият мед е природният мед, който съдържа полен и пчелно млечице, какъвто е медът, събиран във високопланинското място Сонора в Аризона и в някои други щати, далеч от замърсявания и пестициди.

По-горе описахме процеса на събиране на нектар от цветовете. Пчелите трябва да кацнат на хиляди цветове, за да съберат достатъчно нектар, с който да напълнят стомахчетата си. Шест пълни стомахчета с мед са необходими, за да се напълни един напръстник. За получаването на ½ л мед, пчелите трябва да го съберат от 2 до 4 милиона цветчета. Като правило в чистия мед не могат да съществуват микроби. Ето защо в миналото медът бил използван за хранене на бебета и болни хора.

Пчелният мед съдържа изобилие от хранителни съставки като:
- Каратеноиди, които се превръщат във витамин А
- Витамините В1, В2, В3, В5, В6, В12, Биотин и Фолиева киселина
- Калций, мед, желязо, манган, фосфор, калий, сяра, 19 аминокиселини, от които 8 есенциални (незаменими)
- Много ензими и въглехидрати.
“Пчелният мед притежава природна жизнена енергия, извличана от нектара на цветята, които са били изложени на въздействието на слънчевите лъчи.”Библ. Справка: “Honey the Foundation of life” by Regine Signorini.

Ginseng
Panax Ginseng and Eleutercoccus

Ginseng е смятан от някои източни култури за една от най-хранителните билки, както и една от най-скъпите в света. Ботаническото й име е Panax Ginseng или Siberian Ginseng или Eleutercoccus. Кореновата му система прилича по форма на човешкото тяло.
Ginseng е познат със своите лечебни свойства още от 3000-та година преди новата ера и е бил донесен в Европа за пръв път през 1610 г. от новата ера от холандски търговци. Известен е като силен адаптер, т.е. помага за нормализиране функциите на тялото, когато човек е подложен на силен стрес, като въздейства положително на нервната и хормоналната системи. Dr. Breckham от Русия открил, че Ginseng е много полезен за организма:
1. Най-добре познатото му действие е стимулирането на физическата и психическа дейност на слаби или уморени пациенти.
2. Защитава човешкото тяло, когато е подложено на силно и продължително напрежение.
3. За правилното функциониране на ендокринната жлеза, особено на хипофизата, надбъбречните и половите жлези.
4. Стимулирайки нервните клетки на мозъка, лекува някои нервни заболявания, като психосоматични нарушения, а освен това повишава умствената активност.
5. При употреба на Ginseng липсват странични ефекти
6. Изследванията, проведени от Националния Изследователски Институт за Рака в Мериленд, открили че Eleutercoccus, един вид бодлив Ginseng, помага в лечението на рака.
7. В Австралия го използват за предпазване от заболявания на сърцето и срещу високо кръвно налягане.
8. В Германия се консумират повече от 1 милион чашки Ginseng на ден (като чай). Действа като седатив (успокоително средство), нормализира функциите на организма, стимулира производството на бели и червени кръвни телца, понижава нивото на холестерола в кръвта, подобрява храносмилането, а е чудесен и за повишаване на половата активност.
9. В университета в Осака, Япония, открили, че Ginseng помага за подобряване на паметта, на кръвообращението, метаболизма (обмяната на веществата), състоянието на нервната система, нормализира нивото на гликоза в кръвта, а води и до по-голяма плодовитост при мъжете.
Пчелно млечице и Ginseng. Комбинацията им е един продукт, който осигурява най-много енергия и жизненост от всички известни досега продукти. Това се дължи на хранителните свойства на всеки един от двата продукта, за стимулиране на мозъка и подобряване функциите на нервната система, което осигурява жизнена енергия и за мускулите. И двата продукта са адаптери, необходими  на организма в моменти на стрес и нервно напрежение.
Golden Sage
Вземането на Ginseng заедно с Chia Dorada (Golden Sage, член на семейството Labiate) води до по-добри лечебни резултати. Помагат за предпазване от ревматизъм, невралгии, хеморагии, проблеми с черния дроб, за доброто състояние на зъбите и срещу лош дъх, при спазми, простуда, настинки и плеврит, срещу мигрена и други видове главоболие.
Библиографска справка:
Ginseng and its wonders by There de Watterlott. Pub. Posada in addition see Nos. 63. 81. 84. 88. 89. 90. Библиографията в края на книгата

Чесън

Лечебни свойства
Чесънът и Алоето принадлежат към семейството на лилии-кактусите и имат лечебни свойства. Характерно за чесъна е, че на мястото на корена той има луковица, заровена  в земята. Съществуват различни сортове чесън, но най-разпространеният е Allum Satvium.
Основни свойства на чесъна:
Антибиотик, потиска кашлицата, противоглистен (унищожава чревни паразити), противоревматично средство, помага в борбата с хипертироидизма (нарушена функция на щитовидната жлеза), мускулен релаксант, подобрява храносмилането, диуретик, помага при диабет, бори се със високото кръвно налягане, успокоява сърцето.
Предпазва от Атеросклероза, тромбоза, намалява количеството мазнини и холестерол в кръвта, а освен това е и основен реконструктор и източник на енергия.
Чесънът е богат на захари, протеини, калций, калий, фосфор, сяра, йод и силиций, а съдържа и витамините А, В1, В2, В3 и С.
Чесънът съдържа:
Allicin, мощен природен антибиотик, в много случаи по-силен от пеницилина и тетрациклина.
Ajoene, една съставка, открита от Dr. Eric Blok of the University of New York, Albany. Тя предпазва от образуване на тромби (кръвни съсиреци) в артериите и по този начин ни предпазва от инфаркт, а помага също да се контролира нивото на холестерол в кръвта.
Селен. Чесънът е богат на този незаменим елемент, необходим за неутрализиране на свободните радикали, на което се дължи и способността му да ни предпазва от безброй заболявания.
Селенът е антиоксидант, който помага за намаляване на отрицателните последици от оксидацията на клетките и стареенето. Способността му да подмладява се увеличава, когато се взима заедно с витамините А и Е.
Сапонини; съставка, която понижава кръвното налягане и ни предпазва от инфаркт.
Фруктоза. Този въглехидрат помага за стимулиране на имунната система.
Благодарение на изброените характеристики, чесънът се ползва с голяма популярност от древни времена. Вавилонците го използвали през 3000-та година преди новата ера, защото го смятали за чудотворно растение. Използвали го за лечение на болести на дихателната система, при инфекции на кожата, включително проказа, а освен това и за освобождаване на организма от амеби и чревни паразити (глисти).
Жителите на Израел, също смятали чесъна за чудотворно растение, а в Библията той се споменава от Мойсей.
В Египет за чесъна говори историка Херодот, който споменава един надпис в Хеопсовата пирамида, според който чесънът бил една от храните, давана всеки ден на работниците, строили пирамидата. Днес египтяните взимат чесън преди участие в спортни събития. Подобни истории могат да се разкажат и за гърците. Според Аристотел чесънът лекува бяс и е великолепно слабително средство.
Хипократ през 460 година преди новата ера препоръчвал чесъна на атлетите, които участвали в Олимпийските игри. По-късно, през Средните векове, употребата му достига още по-голяма популярност и продължава и до днес.
Чесънът в комбинация с Мащерка умножава антибиотичните си свойства и е по-лесно смилаем, а в комбинация с Лецитин има по-висока степен на асимилация.
1. Антибиотични и бактерицидни свойства. Помага в борбата с бактериите, като staphylococcus, streptococcus, salmonella и други микроби, които причиняват диария и инфекции в храносмилателната система, бронхиални и белодробни инфекции. Разрешава и проблеми, дължащи се на гъбички, като трихофития и candidiasis.
2. Задръстване на белите дробове. Освобождава бронхите от секрети (храчки), а освен това предпазва от настинки и грип. Dr.  Irwin Ziment, специалист по белодробни болести, твърди, че чесънът и някои лютиви чушки (chilies – сушени, лютиви чушки, типична подправка в мексиканската кухня), действат добре като отхрачващи средства.
3. Унищожава паразитите. Открай време скилидките чесън биват използвани от човека срещу глисти (oxyriasis) при децата и всякакви други амеби, за пълното им унищожаване.
4. Против ревматизъм. Разтриването със счукан чесън, смесен със Алое Вера загряващ крем, облекчава болката при възпалени стави, в резултат на ревматизъм.
5. Hyperthyroidism (повишена функция на щитовидната жлеза). Чесънът съдържа големи количества йод, който помага на хора, страдащи от това нарушение във функциите на щитовидната жлеза, дължащо се на дефицит на този минерал.
6. Мускулен тонизатор. Вземането на Чесън укрепва мускулите, в резултат на което се увеличава издръжливостта, както твърдят египтяните, строили Хеопсовата пирамида. Чесънът е и чудесен мускулен релаксатор.
7. Подобрява хрансмилането. Чесънът подпомага отделянето на сокове от панкреаса, стомашни и чревни сокове, които отговарят за усвояването на хранителните вещества, като по този начин помага за доброто състояние на храносмилателната система.
8. Диуретик. Чесънът е силен диуретик, благодарение на съдържащите се в него етерични масла и захари с ниско молекулярно тегло.
9. Противодиабетично средство. Много е полезен за хора, страдащи от диабет, тъй като понижава нивото на гликоза в кръвта. Това се дължи на факта, че чесънът помага за отделяне на повече инсулин, от който зависи нормалното ниво на захар в кръвта. (Прочетете книгата: “Herbs for Diabetes” Pub.EDAF).
10. Високо кръвно налягане (понижава го). Чесънът разширява кръвоносните съдове, осигурявайки свободно движение на кръвта, което от своя страна води до понижаване на кръвното налягане. Редица експерименти показват, че този ефект се наблюдава при почти 75% от хората.
11. Успокоява сърцето. Чесънът е много полезен за хора, които имат ускорено сърцебиене (пулс) и сърдечна аритмия. Той регулира ритъма на сърдечния мускул и така помага срещу аритмия.
12. Намалява количеството мазнина (масти) в кръвта. Чесънът намалява липопротеините с ниска плътност (опасните) с около 7 до 22% и увеличава липопротеините с висока плътност (полезни) с около 15 до 31%. Освен това той понижава холестерола и триглицеридите 17 до 20%. Изследванията, проведени в различни университети, като University of Munich, the Center of Research Clinics in New Orleans, the Department of Medicine at the New York Medical College, Oxford University and the Medical College at Tagore, както и в други престижни институти доказали, че ежедневното даване на пациенти  на малки количества чесън, понижава нивата на вредния холестерол (LDL), а повишава тези на полезния (HDL).
13. Артериосклероза и тромбоза. През 1990 г се провел първият конгрес на тема “Значение на чесъна и съставките му за здравето на човека” под спонсорството на Министерството на Земеделието на САЩ и Щатския Университет в Пенсилвания. Изследователи от различни институции представили своите изследвания, доказващи положителното въздействие на чесъна за предпазване от артериосклероза. Изследванията на учените Chitani и Bordia показали, че вземането на чесън всеки ден в продължения на 1 месец, намалява вероятността от образуване на кръвни съсиреци и разрушава наличните такива от 72 до 85%.
14. Ревитализатор. От древни времена чесънът бил свързван с жизненост, физическа сила и мощ и по-голяма издръжливост на атлетите.
Капсулите чесън от 1000 мг са без мирис. Това е всъщност 1г чист чесън, който можете да вземате спокойно, без да се безпокоите от силната миризма на растението.

Пример: Резултати от консумацията на чесън и лук за намаляване на липидите в кръвта:
Консумация на чесън и лук    Холестерол   мг/на ден    Триглицериди  мг/на ден
1. Без консумация на чесън и лук    208    109
2. Чесън 50г седмично и лук 600г    159    52
3. Чесън 10г седмично и лук 200г    172    75


Омега – 3
Полиненаситени мастни киселини
Омега – 3, (EPA and DHA) и Омега – 9 (Oleic acid)

Неотдавнашни изследвания доказват, че ежедневната консумация на група ненаситени мастни киселини, наречени Омега, е много полезна за здравето, особено за сърдечно-съдовата система. Те помагат да се предпазим от проблеми със сърцето и кръвообращението, като артериосклероза, високо кръвно налягане, инфаркт и емболия. Съществуват и други комбинации на масла в Омега групата, наречени Омега – 3 и Омега – 9.Една от основните мастни киселини е Омега-3 (линоленова киселина), както и Омега-9 (олеинова киселина) и двете с чудесни лечебни свойства.
Сред Гренландските ескимоси и тихоокеанските северозападни групи, които консумират огромни количества риба, рядко се срещат болести на коронарните артерии, което означава намален риск от инфаркти. Ескимосите имат много ниски нива на LDL (липопротеини с ниска плътност). Те, както и риболовците, които също консумират много риба, имат по-малко проблеми със сърцето, диабета, високото кръвно налягане и рака, отколкото хора, чието хранене се състои главно в консумацията на червено месо.
Това се дължи преди всичко на факта, че рибата от Северните морета и другите морски животни, съдържат ненаситени мастни киселини.
Омега-3 представлява една 18-въглеродна дълга полиненаситена киселина с 3 двойни връзки. Линоленовата киселина е Омега-3, защото нейната първа двойна връзка се намира в 3-ия въглерод.
Линоленовата киселина може да се превърне в ейкоспантотенова киселина (ЕРА), която е предшественик на 3 серии простагландини. Простагландините от 1 и 3 серия са полезни. Простагландините от 2-та серия допринасят за слепването на кръвните плочки (тромбоцити), отрицателен фактор, който води до втвърдяване на артериите в сърдечно-съдовата система. Друго важно Омега-3 масло е ДНА (Docosahexaenoico acid).
Омега-3 мастните киселини оказват влияние върху обмяната на веществата:
1. Те могат да понижат кръвното налягане, основен рисков фактор за сърдечни атаки и инфаркт.
2. Намаляват тенденцията за слепване на кръвните плочки, което обикновено води до образуване на кръвни съсиреци (тромби).
3. Понижават степента на производство на триглицериди от черния дроб.
4. Помагат за възстановяване на телесните тъкани, увредени поради липса или недостиг на кислород.
Омега-9 (олеинова киселина, масло от маслина – зехтин) е мононенаситено масло, защото съдържа 18 въглерода и само 1 двойна връзка, разположена в 9-та въглеродна молекула. Много е полезно за понижаване на холестерола у хора, които живеят в страни като Гърция, Италия, Испания, където зехтинът се консумира всеки ден, тъй като с него се готви.
Комбинирането на Омега-3 и Омега-9 има двоен ефект за понижаване на холестерола и триглицеридите в кръвта, което води до подобряване на общото здравословно състояние.
1. Намаляват риска от проблеми със сърдечно-съдовата система, тъй като понижават нивата на холестерол в кръвта.
2. Помагат да се избегне натрупване на холестерол по стените на артериите.
3. Понижават нивата на триглицериди в кръвта (мазнини, до голяма степен отговорни за напълняването, сърдечните атаки (пристъпи) и инфаркта).
4. Намаляват риска от тромбоза
5. Помагат за нормализиране на кръвното налягане
6. Облекчават симптомите на предменструалния синдром.
7. Забавят развитието на мултиплената склероза.
8. Намаляват отрицателните последици от консумацията на алкохол.
9. Забавят растежа на раковите тумори.
10. Увеличават подвижността на кръвните клетки
11. Пречат на слепването на кръвните плочки, а с това и на възможността за образуване на кръвни съсиреци.
12. Предпазват от ревматоиден артрит.
13. Помагат в борбата със заболявания на кожата, като Псориазис и Екзема


Garcinia Cambogia

(Malabar Tamarind)
HCA (-) Hydroxycitric acid

Garcinia е плод от Южна Индия и бреговете на Малабар, поради което е известна още като Malabar Tamarind или Goraka. Тя е тропическо дърво, което принадлежи към ботаническото семейство Guttiferae.


Дървото Garcinia има клони, излизащи от едно общо стъбло (ствол) и полуовални, заострени в края листа със тъмнозелен цвят, дълги около 2 до 5 инча и широки от 1 до 3 инча (1 инч = 2,6 см). Кората Garcinia има астрингентни и антисептични свойства и се използва за гаргара при възпалено гърло. Консумацията на Garcinia под формата на чай помага при лошо храносмилане и ревматизъм Това растение отделя жълтеникава смола, която притежава огромни лечебни свойства. Има цветове от двата пола, които се самоопрашват. Плодът е с твърда, но еластична кора, която се състои от 6 до 8 надлъжни слоя, а в средата е пулпата (месестата част) с 6 до 8 семена. Сокът му е сладък и леко лепкав. Плодът узрява и се бере между месеците юни и октомври, когато достигне максималните си размери от около 2 инча и е с блестящ жълто-оранжев цвят.
Индийците изсушават кората, от която приготвят великолепна подправка за тяхното къри (Hindu condiment).
Дървото ражда плодове, по 3 или 4 близко разположени един до друг, подобно на ябълката.
През 1965 г. Lewis и Neelakantan открили една субстанция в кората, която е  особено важна за неговите лечебни свойства, хидрокси-лимонена киселина или НСА. Тази киселина много прилича на киселината на портокалите, лимоните и други цитрусови плодове, но е с различни лечебни свойства.
Голям брой изследвания доказват, че НСА притежава огромни лечебни свойства:
1. Потиска апетита и чувството на глад, тъй като ускорява гликогенезиса (превръщането на въглехидратите в гликоза) и увеличава ефикасността от производството на енергия, което се изразява в намаляване на необходимостта от храна.
Потискането на апетита не предизвиква проблеми с нервната система, както става в случаите с някои стимуланти като Efedra или Efedrina, наричана също  Ma Huang.

Когато вземаме някакъв стимулант за нервната система, той предизвиква изкуствено и временно повишаване на енергията, което води впоследствие до безсъние, нервност и повишена активност, а освен това и до огромна загуба на енергия, когато въздействието му отслабне. В крайна сметка човек се чувства слаб и уморен. Подобно нещо не се случва при вземането на Garcinia.

Според Dr. Dallas Clouatre в книгата му “Anti-fat Nutrients”, както и според други изследователи, консумацията на НСА потиска апетита.

Причината за намаляване на апетита, се дължи на една от функциите на черния дроб да контролира нивото на гликоза в кръвта, като изпраща сигнал до мозъка (в областта около хипоталамуса). Този сигнал или показва, че има недостиг на гликоза, което означава, че трябва да се нахраним, или  че наличното количество е достатъчно. Ако в черния дроб има достатъчно гликоза, до мозъка бива изпращан сигнал, че той не се нуждае от повече гликоза, което означава, че човек е сит и няма нужда от допълнителна храна.

Garcinia служи като информационен механизъм, който изпраща до мозъка сигнал за ситост. Вземането на Garcinia е много полезно за хора, страдащи от недостиг на захар в кръвта (хипогликемия).

Натрупването на гликоза, основно в черия дроб и изпращането на сигнал до мозъка, който означава достатъчно количество, водят до положителен резултат, състоящ се в намаляване на апетита.
2. Ускорява метаболизма, което на свой ред води до изгаряне на мазнини и въглехидрати (окисляване и превръщането им в енергия).
- Изгаряне на мазнини. НСА стимулира черния дроб. Оксидацията, химичния разпад или изгарянето на мазнините става в клетъчния mitochondrion, “фурната” на клетката. Именно на това свойство се дъжи ползата от НСА, съдържаща се в Garcinia

Не намалява обема на мускулите. Важно е да се знае, че докато НСА изгаря мазнините, в същото време изгарянето и оксидацията на протеините спира. Ето защо се намаляват телесните мазнини, но не и мускулните тъкани.
- Хром пиколинатът подсилва действието на НСА. Хромът е много важен за правилното функциониране на инсулина. Както си спомняме, инсулинът е хормон, който играе роля за транспортирането на гликозата до клетката за изгаряне (оксидация) и за производство на енергия. Комбинацията от НСА, Хром пиколинат и L-carnitine е перфектна за хора, които се нуждаят от сваляне на килограми, за контрол над нивата на холестерола и триглицеридите, както и за постигане на високи енергийни нива.
3. Garcinia усилва функциите на черния дроб и снабдява с енергия мозъчните тъкани.
4. Намалява теглото.
5. Помага за понижаване нивата на липидите в кръвта, както и на триглицеридите и холестерола, без каквито и да било странични ефекти.
6. При атлетите: мускулатура без излишни мазнини и повече енергия.
7. Подпомага функцията на инсулина у хора с диабет.
8. Помага за стабилизиране нивата на кръвната захар.
9. Подпомага контрола на хипогликемията.
Забележка: Важно е да отчетем факта, че консумацията на мазнини, съвсем естествено ще доведе до образуването на мастни депа в тялото: в областта на талията, бедрата и т.н., докато въглехидратите и протеините ще трябва да бъдат подложени на трансформация, за да се превърнат в мазнини и да се използват от организма за производство на енергия, когато тялото ни се нуждае от такава
Важна забележка: Бременни жени и майки-кърмачки не бива да се подлагат на тази диета. Ако се налага, да я провеждат само под лекарско наблюдение!
Препоръчвана дозировка за възрастни: 500 мг 3 пъти на ден или общо 1500 мг. През първата седмица се препоръчва да се взема по 1 капсула дневно от 500 мг и после постепенно да се достигне до посоченото количество.
Кога да се вземат капсулите Garcinia?
За по-добър ефект, капсулите да се вземат 30 до 60 минути преди хранене. Доказано е, че е по-добре Garcinia да се взема 2 или 3 пъти на ден, отколкото цялото количество наведнъж.
Научна информация
Как и защо НСА блокира образуването на мазнини и холестерол в тялото?
Въглехидратите биват превръщани в гликоза, суров материал, който осигурява на тялото енергия, посредством процеса на храносмилане и с помощта на ензими.
Когато гликозата не се използва за незабавно производство на енергия, тя се натрупва под формата на молекули гликоген в черния дроб и мускулните тъкани. Когато се натрупа достатъчно количество гликоген в черния дроб и мускулните тъкани, молекулите гликоза в кръвта се превръщат в мазнина и холестерол, след като се премине през поредица от трансформации, в последната от които взема участие един ензим, наречен citrate lyase. Ролята, която НСА играе, е да попречи на този ензим да се намесва в производството на мазнина и холестерол. Важно е този процес да започне, след като се е натрупало достатъчно количество гликоген, а не преди това. Изпраща се сигнал до мозъка в областта около хипоталамуса, който носи информация, че не е необходима повече гликоза и оттук повече храна.
Резултатът е чувство на ситост и намаляване на апетита.Ginkgo Biloba
(Ginkgo Biloba) “The Millionaire Tree” – Дървото на милионера


Наред с другите живи същества преди 200 милиона години, на земята растяло и това магическо дърво, високо 100 стъпки (1 стъпка = 30,48 см). То е характерно за Китай и Япония, но днес расте и в някои части на Европа и Северна Америка. Листата му са с формата на ветрило, чиито жилки са радиално разположени от основата към върха на листото. Ражда малки, кръгли плодове с размери от 1 до 3 см.
Лечебни свойства на Ginkgo
- Тонизира и стимулира кръвообращението
- Намалява размера на туморите
- Противоастматично средство
- Антиоксидант
- Противоспазматично средство
- Противоалерген
Китайците му приписват голям брой различни качества. Неотдавна изследователи открили, че Ginkgo наистина притежава неверояни качества, сред които се нарежда и подобряването циркулацията на кръвта, особено в мозъка.
- Стимулира и подобрява функциите на мозъка.
Екстракт от листата на Ginkgo дава отлични резултати при лечение на редица нарушения, свързани с мозъка и психичното здраве, които се дължат на по-добрата циркулация на кръвта в мозъка,  което естествено води до по-доброто снабдяване с кислород и подхранване на мозъчните клетки.
- Подобрява паметта и концентрацията. В Европа на ден се вземат милиони дози Ginkgo от студенти и специалисти в различни области, за по-добри резултати в обучението и в работата.
- Стареене и Алцхаймерова болест. Огромен брой изследвания водят до заключението, че ежедневната консумация на екстракт от Ginkgo Biloba, значително подобрява паметта и акивността на невроните в мозъка. Няколко статии, споменати от Д-р Франк Мъри в книгата му “Ginkgo Biloba” доказват следното: Dr. W.V. Weitbrecht заедно със сътрудниците си в Германия, провел изследване на 40 пациенти на възраст между 60 и 80 години. На 20 от тях били давани по 120 мг на ден екстракт от Ginkgo Biloba, а на останалите 20 плацебо. След 3 месеца, изследователите докладвали, че пациентите, които вземали Ginkgo Biloba показали по-добра концентрация и по-високи нива на умствена активност в сравнение с онези, които вземали плацебо. Независимо от тях, други изследователи доказали, че процентът на нервни трансмисии в невроните значително нараства.
- Главоболие (мигрена). При едно изследване, проведено във Франция през 1975 г., на пациенти, страдащи от мигрена, бил даван екстракт от Ginkgo Biloba, в резултат на което било забелязано подобрение у 80% от случаите. Причината за облекчаване на мигренозните болки може да се дължи на въздействието на активните съставки на това растение върху артериите.
- Астма и Ginkgo. В съвременната китайска фармакология Ginkgo се прилага при лечение на бронхиална астма и хроничен бронхит. Положителните резултати се дължат на активните съставки на растението (ginkgoglides), които облекчават симптомите, като почистват бронхите от секрети и ги отпушват. Dr.Donald J. Born, N.D., в списанието “Let`s Live” коментира, че в случаите на астма при децата, той забелязал не само облекчаване на симптомите, но и разреждане на астматичните пристъпи.
- Загуба на слуха. Този проблем засяга близо 9 милиона американци. Слуховите органи са силно чувствителни по отношение недостига на кислород, според едно изследване, проведено във Франция през 1979 година. Ginkgo Biloba е доказан стимулант на кръвообращението, а оттук и на по-доброто снабдяване на органите на слуха с кислород, в резултат на което се стига до подобряване на слуха у хора, страдащи от това нарушение. Д-р Франк Мъри доказал, че вземането на 160 мг екстракт от Ginkgo Biloba на ден в продължение на 1 до 3 месеца,  довело от 40 до 80% подобрение у група доброволци, в сравнение с друга контролна група хора, които вземали плацебо (субстанция без лечебен ефект).
- Импотентност. Ginkgo Biloba има способността да разширява кръвоносните съдове, което на свой ред подобрява циркулацията на кръвта и благоприятства получаването на ерекция.
- Проблеми с кръвообращението. Циркулацията на кръвта е много важна за всички органи , но в най-голяма степен за мозъка и сърдечния мускул, жизнените органи, от които зависи целият организъм.
Ginkgo е доказало способността си да влияе положително при проблеми, свързани с мозъка, да облекчава симптомите на емболия, инфаркт и тромбоза, благодарение на способността си да разширява кръвоносните съдове и да подобрява кръвообращението. Като последствие това води и до понижаване на кръвното налягане.
- Емболия. В случаите на емболия дадена част от мозъка престава да функционира. Ето защо по-доброто снабдяване с кислород и хранителни вещества на увредените места е особено важно, за да могат нервните клетки да се възстановят по-бързо.
- Ginkgo Biloba помага и при лошо кръвообращение (слабо оросяване) в краката и ръцете, както и в други части на тялото с нарушено кръвообращение.
- Антиоксидант. Ginkgo Biloba е чудесен антиоксидант. Антиоксидантите са особено важни за общото здравословно състояние на организма, тъй като ни предпазват от вредното  въздействие на свободните радикали. Такива са витамините С, А и Е и минералът Селен. Сред тях се нарежда и Ginkgo Biloba.
Дозировка: редовен прием на 4 мг екстракт от Ginkgo Biloba на ден.


Reshi Mushroom
(Ganoderma lucidum)

Reshi Mushroom  се използва в Китай повече от 2000 години и е известна като “еликсир на живота”, което се дължи на огромната й популярност за забавяне процеса на стареене и удължаване на живота.
Тази гъба, тайната за чието използване била строго пазена от император Reshi, не само удължава живота, но ни дава и огромна духовна енергия.
Добре известни са нейните способности да стимулира имунната система, оказвайки помощ в борбата с нарушенията в авто-имунната система, като алергии erythematosus lupus  и systemic lupus. Използва се с успех и при химиотерапия за намаляване на страничните ефекти. Тя понижава кръвното налягане, предпазва от запушване на артериите и подобрява кръвообращението. Reshi Mushroom предпазва черния дроб от увреждане, релаксира мускулите, помага и срещу безсъние.
Според David Nyholt, “The Complete Natural Health Encyclopedia” други нейни свойства са: предпазва от образуване на тумори, бори се с бактериите и вирусите.


 

eXTReMe Tracker