|
Share

Rheumatism – Ревматизъм
(Вижте: Ревматоиден артрит)

Scarlet Fever – Скарлатина
Инфекциозно епидемично заболяване, което засяга главно децата.
Симптоми: внезапна поява на висока температура, възпалено гърло (както при тонзилит) и повръщане. През първите 2 дни се появява обрив, който представлява големи червени петна с тъмни точки. Обривът започва от гръдния кош, а по-късно се разпространява по цялото тяло.
Причини: Зараза. Това заболяване е силно заразно през първите 2 седмици, когато има обрив.
Препоръчвано лечение: Да се взимат големи количества природен антибиотик, например Пчелен прополис, много течности и да се почива. За облекчаване на симптомите, обривът може да се маже със смес от Алое Вера Джели и Алое Активатор или поотделно, ако нямате под ръка и двата продукта. Консултирайте се с вашия лекар!

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
За децата количествата трябва да бъдат разделени пропорционално, в зависимост от тяхното тегло.
Важни добавки:

1. Пчелен прополис и/или Чесън + Мащерка, природен антибиотик, убива бактериите и вирусите, укрепва имунната система: 3 до 6 таблетки на ден от 500мг (по 2 таблетки с храната).
2. Бета-каротин с витамин-Е; мощен антиоксидант, подпомага съпротивата срещу инфекциите, съхранява и възстановява телесната тъкан: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
3. Алое Вера Джели и/или Алое Активатор; природен антибиотик, облекчава възпалението и болката, регенерира клетките: мажат се засегнатите места за облекчаване на дискомфорта.

Допълнителна помощ
4.Алое Вера сок, гел или нектар; природен антибиотик, облекчава възпалението и болката, регенерира клетките: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1у = 28,3 или 31,1мл).


Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)

Витамини
A – 20 000 IU или Бета-каротин – 12мг., С – 360мг., Е – 800 IU.

Минерали
Цинк – 50мг., Селен – 100мг.

Sciatica - Ишиас

Ишиасът е болка, която започва ниско в кръста, разпространява се в седалищния нерв, а оттам в единия или двата крака. Седалищният нерв е най-дългият нерв в тялото.
Симптоми: Стрелкаща се болка или спазъм ниско в кръста и по протежение на седалищния нерв, която започва от хълбока през бедрото до глезена.
Причини: травма, херния, разкъсан или изместен диск в лумбални прешлени – 3,4, и 5 и опашната кост (в основата на гръбначния стълб). Възпалението на нерва се нарича неврит.
Препоръчвано лечение:
Почивка и налагане с топла вода, а след това със студена (лед) на кръста и на крака.
Почивка. Изпъване: Седнете на края на леглото или на стол, внимателно навеждайте глава към коленете 15-20 пъти, като се изправяте с помощта на ръцете (Вж. Тези упражнения в раздел “ Гръбначен стълб”
След това масажирайте възпаленото място с Алое вера загряващ лосион с евкалиптово масло. Вземайте витамините В1, В12 и Е.
Внимание!  Свържете се с лицензиран специалист по акупресура, тъй като проблемът може да е в гръбначния стълб.


Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки:
1. Алое вера сок, гел или нектар, облекчава възпалението и болката, защитава мускулите и нервите: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 ун = 28,3 или 31,1мл)
2. Пчелно млечице, съдържа витамини В – комплекс, предпазва от нервност и стрес: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 минути преди хранене, под езика).
3.Алое Вера загряващ лосион с евкалиптово масло, облекчава възпалението и болката: намажете възпаленото място с дебел слой и масажирайте.Препоръчвани витамини                     
( Дневен прием с храната)                   
Дозировка за деца: Вж. Приложението в Раздел ІІІ

В1 – 100 мг, В12 – 100 микрограма, Е – 600 IUSeizure – Апоплектичен удар (припадък)
(Вж. Епилепсия)

Sexuality – Сексуалност

1.Фригидност, импотентност
2.Стерилитет при жените
3.Контрол на раждаемостта
Фригидността и импотентността представляват неспособност да усещаме удоволствие, както и да стигнем до оргазъм по време на полов акт.

Причините за фригидността основно се дължат на психологични проблеми, например травма в детството, брачни проблеми, стрес, както и на недостатъчното смазване на влагалището и на неправилно хранене.
Импотентност: за повече подробности прочетете раздел “Импотентност”.
Препоръчваното лечение за фригидност, както и за импотентност покрива 2 аспекта: физически аспект и умствен или психологически аспект.
Физически аспект на фригидността
Прегледайте се при лекар за евентуални органични увреждания.
Взимайте Ginseng, Пчелно млечице и Пчелен полен и за фригидност и за импотентност, тъй като те са мощни афродизиаци и енергоносители, а съдържат също и много хормони, необходими за сексуалния процес. Много е важно да се взимат витамин Е и минерали. Цинкът и витамин Е са важни за производството на сперма и за правилното функциониране на половите жлези при мъжете и при жените.
Консумацията на зехтин, авокадо и орехи (ядки) ще ви помогне за по-доброто смазване на влагалището.
Умствен или психологичен аспект:
Ако проблемът е емоционален, от голяма полза могат да са консултациите с психолог. Увеличете приема на хормони и на витамините В1, В6 и В12, които се съдържат в големи количества в Пчелното млечице и Ginseng. Те ще помогнат за усилване на сексуалния ви апетит, а ще засилят и умствената ви концентрация.
Стерилитет (неспособност да имаме деца)
Причини:
Стерилитетът при жените много често се дължи на недостатъчното смазване на влагалището, което пречи на спермата да се движи свободно, за да достигне до яйцеклетката. Някои специалисти в тази област препоръчват да се използва яйчен белтък като смазочен материал по време на дните на овулация, тъй като той представлява чист протеин, който помага на сперматозоидите да оцелеят, както и да се движат.
Сигурни ли сте, че овулирате? Ако не овулирате, значи не можете и да забременеете. Доказателство за овулация е промяната във вагиналния ви секрет, от ясен цвят до жълт и от слаба консистенция до плътна по време на менструалния ви цикъл. Спазмите и подуването на корема по време на всеки цикъл, също са знаци, които показват, че овулирате.
Изчислете деня на най-важната ви овулация и правете секс съвсем преднамерено точно тогава.
Ако желаете да забременеете, не си правете промивки и не използвайте крем по време на овулация.
Едно изследване, проведено от Националния институт за развитие на науката за здравето доказва, че жени, които пият повече от 1 чаша кафе, шоколад, кола или черен чай на ден, забременяват доста по-рядко.
Много слабите, както и много пълните жени имат нарушен баланс на женския хормон Естроген, който взема участие в забременяването.

Бременност: Как да се предпазим?
Ще ви споменем няколко метода за предпазване от нежелана бременност: “Билингов метод”, хапчета, презерватив, диафрагма, пяна или желе, спирала, стерилизация, сюнгер, ритмичен метод.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки:
1. Пчелно млечице, съдържа витамини В – комплекс, хормони, осигурява енергия, предпазва от нервност и стрес: 3 таблетки на ден от по 250 мг (по 1 таблетка под езика, 20 минути преди хранене).
2. Ginseng със Sage (Градински чай) или Chia, съдържа хормони, осигурява енергия, предпазва от нервност и стрес.
3. Пчелен полен, съдържа всички необходими витамини и минерали, осигурява енергия : 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
Допълнителна помощ
4. Бета–каротин с витамин–Е, заедно с цинка взема участие в производството на сперма: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
5. Минерали (цинк), необходими за правилния строеж и функциониране на тялото : 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).


Препоръчвани витамини
Дневен прием с храната.
Дозировка за деца: Вж. приложението в Раздел ІІІ

Мултивитамини, Е – 800 IUSinus Problems – Проблеми със синусите
(Вижте: Синузит)

Sinusitis - Синузит
(Вижте: Настинка /простуда/)

Синузитът представлява подуване на лигавицата във фронталните (челните), назалните  (носа) и синусите на горната челюст ( maxila – горна челюст), причинявано от натрупалата се вътре в синусите инфектирана слуз.

Симптоми: Болка основно в областта около челото, фронталните синуси и синусите на горната челюст, замъглено зрение.
Причини: Дължи се на инфектирана слуз, която се заразява от намираща се в синусите бактерия, както и на хронична простуда.
Препоръчвано лечение:
Взимайте големи количества някакъв природен антибиотик, например Чесън и Пчелен прополис най-малко 15 дни, след това намалете приеманата доза, докато проблемът изчезне.
Втривайте Алое Вера загряващ лосион в челото и встрани от носа.
Слагайте капки Алое Активатор в носа 3 или повече пъти на ден. Препоръчваме да прочетете статията на Dr. E. A. Pokrovskaya “Aloe Vera extract for treatment in acute rhinitis”
Вдишвайте водни пари с добавка на Алое Вера загряващ лосион с евкалиптово масло, за да разхлабите и освободите слузта.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки:
1. Пчелен прополис, природен антибиотик, убива бактериите и вирусите, усилва имунната система: 3 до 6 таблетки на ден от по 500 мг (по 2 таблетки с храната).
2. Алое Вера загряващ лосион с евкалиптово масло, облекчава възпалението и болката : втривайте в  местата около синусите.
3. Алое Активатор, природен антибиотик, облекчава възпалението и болката, почиства синусите: по 2 капки във всяка ноздра на всеки 3 часа.
4. Пчелен полен, съдържа мултивитамини, мултиминерали, осигурява енергия: 4 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки преди хранене).

Допълнителна помощ:
5. Чесън, природен антибиотик, убива бактериите и вирусите, укрепва имунната система: 6 капсули на ден от 1 г за 15 дни, след това намалете дозата на 4:  2 капсули с храната.


Препоръчвани витамини и минерали
Дневен прием с храната
(Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел III)

Витамини
В – комплекс – 350 мг, В5 – 100 мг, В6 – 100 мг, С – 350 мг до 1000 мг
Минерали
Цинк – 50 мг, Германий – 60 мг, 3 пъти на денSkin Infections – Кожни инфекции
(Вж. Псориазис)

Наличието на вируси, бактерии и гъбички по кожата, които обикновено водят до натрупване на гной, се нарича инфекция.
Симптоми:
Раздразнение
Възпаление
Обрив
Пъпки или мехури с гной
Основни причини: контакт със заразата, занемарена рана              или чесане на ухапване от насекомо, освен това гъбички или бактерии, например стафилокока, или вирус. Консултирайте се с вашия лекар.
Препоръчвано лечение: Взимайте Пчелен прополис или друг природен антибиотик, например Чесън. Освен това мажете засегнатото място с Алое Вера крем с прополис или Aloe First.

Препоръчвана  дневна дозировка
Важни добавки:
1. Измивайте засегнатите места със сапун, за предпочитане с течен сапун с Алое Вера.
2. Използвайте Алое Вера крем с прополис, Алое Вера Джели и/или Aloe First, природен антибиотик, облекчава възпалението, убива бактериите: няколко пъти на ден.
Допълнителна помощ
3. Пчелен прополис, природен антибиотик, убива бактериите и вирусите: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка с храната).
4. Алое Вера сок, природен антибиотик, облекчава възпалението и болката, регенерира клетките: 3 до 6 унции на ден ( по 2 унции преди хранене: 1у = 28,3 или 31,1мл).

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)
Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел III

Витамини
А – 20000 IU или Бета-каротин – 12 мг, С – 180 мг, Е – 600 IU
Минерали      
Цинк – 30 мг, Селен – 200 микрограмаSnoring at night – Хъркане през нощта


Хъркане: издаване на силен шум, който идва от гърлото, когато спим.
Причини: простуда (хрема), тонзилит, тютюнопушене, хроничен синузит, полипи и наднормено тегло. Когато тъканта на горната задна част на гърлото  (гласните струни), се отпусне по време на сън и човек диша, тази тъкан вибрира като духов музикален инструмент, което и предизвиква хъркането.
Препоръчвано лечение: Спането на една страна помага, защото хъркането се появява обикновено когато човек спи по гръб.
Храненето е особено важно. Открито е, че хъркат хората с наднормено тегло: 20% мъже и 30% или повече жени. Подложете се на диета за сваляне на килограми и е почти гарантирано, че този проблем ще изчезне.
Хората, които пушат или пият спиртни напитки преди сън, както и онези, които взимат хапчета за сън, обикновено хъркат. Опитайте се да се откажете от тези вредни навици.
Спете с повдигната глава, така, че тялото да е под лек наклон, което също помага да не хъркате.
Често пъти хъркането се дължи на запушен нос. Капвайте по 2 капки Алое Активатор във всяка ноздра, преди да си легнете.
Правете гаргара преди сън с Алое активатор и глътнете течността. Този продукт е чудесен астрингент и антисептик. Той ще помогне за опъване и почистване на мембраните, които вибрират в горната част на гърлото, както и ще унищожи евентуална инфекция.
Съществува алтернативно лечение, представляващо проста операция на гласните струни с лазерен лъч, което напълно ликвидира този проблем. Консултирайте се със специалист!


Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки:
1. Алое Активатор, правете гаргара преди да си легнете.Spatic Colon – Спастичен колит
(Вж. Колит)


Spinal Column – Гръбначен стълб
(Разместване на прешлени и болки в гърба)

Проблемите, свързани с гръбначния стълб, са много и разнообразни. През гръбначния стълб преминават близо 2 милиона нервни влакна. Някои от тях пренасят информация до мозъка, други от мозъка до мускулите и цялото тяло.
Тези нерви влизат през задната част на гръбначния стълб и оттам се разпространяват в цялото тяло.

Неправилната поза, стреса, резките движения, падане, неправилното хранене и неудобния за спане матрак могат да доведат до 2 вида проблеми с гръбначния стълб:
1. Изместване, при което 1 от прешлените излиза от нормалната си позиция, в сравнение със съседните прешлени. Това е най-често срещаният проблем  в 70% от случаите.
2. Дискова херния: Дисковете са изградени от хрущял и от един вид поглъщател на сътресенията, между всеки от прешлените. На фиг. 2 се вижда до каква степен дискът се разтяга под въздействието на натиск.
Когато дискът загуби нормалната си форма и се подаде между прешлените под въздействието на редица причини, това се нарича херния.
Който и да е от двата проблема може да затегне и да защипе някои от нервните снопчета, които преминават през гръбначния стълб до цялото тяло, причинявайки различни проблеми, от болки в стомаха до главоболие и болки в гърба или ишиас. Ще се съсредоточим главно върху болките в гърба от горната му част до опашната кост.
Симптоми: Болките в гърба са често срещани при по-възрастните хора.

Болката, дължаща се на която и да е от посочените по-горе причини, обикновено засяга горната част на гърба (дисковете в шийните прешлени – 5, 6, и 7), като пречи на човек да седи на едно място продължително време.
Друг, често срещан проблем възниква в основата на гръбнака (дисковете в лумбалните прешлени – 3, 4, и 5), което затруднява движението, както и пречи на човек да стои на едно място продължително време.
Тези болки обикновено са силни и остри, особено онези в долната част на гърба. Те най-често се дължат на прищипване на седалищния нерв, като болката може да се пренесе и в крака.

Причини: падане, неправилна поза по време на работа или учене, спане на неудобен матрак, злополука, нараняване при практикуване на някой вид спорт или по време на физически упражнения, тумор, инфекция, наднормено тегло, стрес и др. Деформацията и проблемите с гръбначния стълб могат да се дължат и на заболяване на костите, ставите или мускулите, например остеопороза, ревматоиден артрит и остеоартрит.

Препоръчвано лечение: Най-доброто, което можете да направите, е да се консултирате със специалист по акупресура, който ще ви направи рентгенов преглед и внимателно ще изследва вашия проблем. При по-леките случаи физическите упражнения и подходящите хранителни вещества ще помогнат за облекчаване на болката.
а) Топли компреси: Сложете на възпаленото място грейка, пълна с топла вода или кърпа, натопена в гореща вода. Дръжте 10 минути, след това подгрейте отново. Ако почувствате болка при поставянето на топли компреси, направете следното:
б) Кубчета лед: Завийте няколко кубчета лед в кърпа и сложете на мястото, където усещате болката. Това е особено ефикасно, ако имате някакво нараняване и мястото е започнало да се подува. Ледът ще намали отока и ще облекчи болката в повечето случаи. Прилагайте онзи от двата варианта, който е най-добър за вас.
в) Редуване на топло и студено: Започнете с топъл компрес за 10 минути, след това го сменете със студен също за 10 минути, а накрая 10 минути почивка. Редувайте в продължение на 1 час. Това е най-разпространеният метод, както и най-препоръчваният от специалистите.
г) Аналгетици, които успокояват болката: Съществуват голям брой мехлеми в търговската мрежа, въпреки това доказано е, че Алое Вера загряващ лосион с евкалиптово масло дава отлични резултати при облекчаване на болката, независимо дали е в мускулите, ставите или гръбначния стълб. Алоето има способността да намалява възпалението и да облекчава болката, като прониква дълбоко, служейки като средство за пренасяне и на други съставки, в случая евкалиптовото масло.
д) Спешни упражнения за облекчаване на болката в долната част на гърба: За да не ви е студено, преди да започнете първо се завийте, например с одеяло, или правете леки разгряващи упражнения.

1. Легнете на пода върху одеяло или твърд дюшек, свийте левия си крак към тялото, като придържате отдолу бедрото с двете си ръце, както е показано на фиг.1. Дишайте нормално. Почувствайте напрежението в гърба, докато десният ви крак е изпънат. Задръжте в това положение около 3 секунди, после изправете и отпуснете крака и почивайте. Повторете същото с другия крак и така 10-15 пъти с всеки крак.2. Завъртайте гръбначния си стълб в лумбалната област. Това завъртане е напълно естествено движение, което трябва да правите периодично, за да си осигурите подвижност и гъвкавост между прешлените, а помага и за изравняването им.
Следващото упражнение ще ви осигури подвижност в лумбалната област на гръбначния стълб: Легнете на пода с ръце встрани от тялото, както е показано на фиг. 2. Свийте краката в коленете и обърнете тялото от кръста надолу вляво, горната половина на тялото ви остава в хоризонтално положение. Повторете същото вдясно. Правете упражнението бавно, като не раздалечавате коленете и задържайте на всяка страна по 5 секунди.

3. Друго елементарно, но полезно упражнение: Седнете на края на леглото, стъпалата леко раздалечени. Хванете се с ръце за леглото и се наведете леко напред за няколко секунди (10-15). Почувствайте напрежение в гръбначния стълб. Дайте възможност на задната част на прешлените да се отвори. Бавно се изправете с помощта на ръцете. Правете го по 10 пъти.
4. Трябва да спите на една страна с крака леко свити към тялото, каквато е позицията на зародиша в майчината утроба. Тази позиция ще отвори прешлените, ще разпусне дисковете и нервите и ще даде почивка на гръбначния стълб.
Препоръчва се да сложите възглавничка между коленете, за да ги раздалечите леко.
Не прекарвайте дълго време седнали или прави в една и съща поза. Не шофирайте повече от 30 минути без почивка.

Хранене:
Кости, които са слаби, чупливи, декалцирани, инфектирани, възпалени или с фрактури, се нуждаят от голямо количество хранителни вещества, за да се възстановят.
Стресът води до остра загуба на минерали в костите и възпрепятства образуването на нови протеини. Кортизонът, който се отделя по време на стрес, “изсмуква”  калция от костите. Магнезият и витамин Д са много важни за костите, за да могат да абсорбират калция, тяхна основна съставка.
Витамин Е прави костите по-гъвкави.
Витамин С прави костите по-здрави и предпазва от инфекции.
Протеините помагат за подхранване и възстановяване на костите.
Важни насоки за избягване наранявания на гръбначния стълб и болки в гърба: Във връзка с това трябва да акцентираме върху едно единствено нещо: Сигурен начин за предпазване от болки в гърба е добрата физическа кондиция, което най-вече означава да имате силни мускули. Заслужава си също да обърнете внимание на съветите, как най-правилно да извършвате различните дейности. Тук ви даваме съветите на един физиотерапевт:
1. Използвайте правилните мускули, когато вдигате! Никога не повдигайте предмети, като използвате мускулите на гърба. Вместо това приклекнете и повдигнете с мускулите на краката, стомаха, ръцете и раменете.
2. Прегърнете предмета. След като сте вдигнали предмета, притиснете го към тялото. Носенето на тежки предмети на разстояние от тялото, силно напряга мускулите на гърба.
3. Обръщайте се, не се извръщайте! След като сте повдигнали предмета, обърнете се с цялото си тяло към мястото, където възнамерявате да го поставите.
4. Качете се върху нещо, не повдигайте! Ако трябва да повдигнете някакъв предмет над линията на талията, използвайте табуретка или стълба. След като сте се качили на табуретката или стълбата, помолете някого да ви го подаде, ако е възможно.
5. Правете паузи, когато седите продължително време! Тялото не е конструирано така, че да остане в седнало положение повече от 20-30 минути. Когато седите повече от час, налягането върху гръбначния стълб значително нараства. Ставайте на всеки половин час и се разхождайте около работното ви място.
6. Повдигайте стъпалата на краката! Повдигането на стъпалата върху табуретка или друг предмет ще облекчи напрежението от продължителното стоене прав. Ако се налага да стоите продължително време, премесвайте тежестта последователно от единия върху другия крак.
7. Ходете наоколо! Опитайте се да не се застоявате на едно и също място или в една и съща поза дълго време. Стойката ви се влошава, когато стоите на едно място повече от 20-30 минути.
8. Навеждайте се леко! Ако седите известно време, станете и изпънете кръста и гърба назад. Хората, които стоят прави дълго време или вдигат тежки предмети над главата си, трябва да се навеждат напред. Седнете на стола и се опитайте да допрете коленете с рамене.
9. Правете паузи за почивка! Шофьорите на големите камиони често получават увреждания. Освен стреса от седенето продължително време, те страдат от изгърбване и треперене, които се дължат на подскачането и тръскането по време на шофиране. Всички шофьори на камиони трябва да спират периодично, да излизат от камиона, за да се разкършат и походят пеш.
Предупреждение! Проблемите с гръбначния стълб с времето могат да доведат до непоправими последици. Консултирайте се с вашия лекар.


Препоръчвана дневна дозировка за възрастни, за облекчаване и преодпазване от болки в гърба
Важни добавки:

1. Алое Вера загряващ лосион с евкалиптово масло, намалява възпалението и облекчава болката: втривайте в засегнатото място, докато неприятното усещане изчезне.
2. Мултиминерали, важни за гръбначния стълб и предпазват от остеопороза: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
3. Алое Вера сок, гел или нектар, хранителен, облекчава възпалението: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1у = 28,3 или 31,1мл).
4. Правете описаните по-горе упражнения.
5. Слагайте топли и студени компреси.
Допълнителна помощ
6. Бета-каротин, мощен антиоксидант, съхранява и възстановява телесната тъкан: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
Полезни елементи: Протеини, ненаситени мастни киселини


Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)
Дозировка за деца: Вж. Приложението в Раздел ІІІ

Витамини
А – 15000 IU или Бета каротин – 3 мг, В комплекс – 350 мг, В5 – 100 мг, С – 350 до 500 мг, D – 600IU

Минерали
Калций – 1500 мг, Mагнезий – 300 мг, Kалий – 800 мг
Sports, Body Building – Спорт, Бодибилдинг

Допълнителна енергия и мускулна маса

За да са добри в спорта, телата на атлетите трябва да притежават следните характеристики:
а) Мускулен тонус и
б) Достатъчно количество мускулна енергия, за да тичат бързо и енергично
в) Мускулен тонус:
Мускулите трябва да са твърди и с добър тонус, а освен това и с правилни размери според пропорциите на тялото, в зависимост от практикувания спорт.
Слабото телосложение не е подходящо за спортовете, изискващи тегло. То е подходящо например за гимнастически упражнения. Мускулният тонус и качество се постигат по 2 начина:

1)Правилно хранене и 2) Упражнения
1. Хранене.
За натрупване на мускулна маса и за повече енергия, освен физически упражнения се препоръчва и подходящ режим на хранене. Мускулите и всички клетки в тялото са изградени от протеини с витамини и минерали, участващи в процеса на обмяна . Самите протеини се състоят от аминокиселини. Различните телесни тъкани се нуждаят от различни аминокиселини. Молекулите на аминокиселините са като тухлите, необходими за построяването на една къща. За изграждането й вие поставяте точно определени тухли на точно определено място.
Най-важните аминокиселини за образуването на мускулната тъкан са:
L – Isoleucinе: Регулира нивото на кръвната захар и енергийното ниво. Трябва да се взима заедно със L – leucine и L – valine.
L – Leucine: Осигурява здрави мускули и здрава костна тъкан. Трябва да се взима заедно със L – isoleucine и L – valine.
L – Valine: Осигурява енергия, подобрява мускулния метаболизъм. Трябва да се взима заедно със L – isoleucine и L – leucine.
Други аминокиселини, които играят роля в натрупването на мускулна маса и за повече енергия са:
L – Histidine: Важна за развитието и възстановяването на тъканите.
L – Methionine: Предпазва от натрупване на мазнини в черния дроб, контролира нивото на масти в кръвта и ускорява образуването на Лецитин.
L – Рroline: Помага за образуване на колаген, за по-здрави стави, сухожилия и мускули.
L – Тhreonine: Помага за поддържане баланса на протеини в тялото. Натрупва се в мускулите и играе роля в производството на колаген.
L – Tyrosine: Потиска апетита и намалява телесните мазнини, помага за изграждането на мускулите и е много важна за предпазване от безпокойство, стрес, депресия и лошо настроение.
L – Glutamine (Глутаминова киселина): Заедно с гликозата тя е едно от основните горива за мозъчните клетки. Взема участие в метаболизма на захари и мазнини.
L – Aspartic Acid: Противодейства на умората и взема участие в превръщането на въглехидратите в мускулна енергия.

Други аминокиселини, важни за изграждането на мускулите са:
L – arginine, L – cysteine, L- glycine, L – lysine, L – phenylalanine, L – serine, L – tryptophan.


Бодибилдинг и хранителни шейкове (коктейли)
Съществува голямо разнообразие от прахообразни смеси и напитки, които съдържат протеини, аминокиселини, витамини и минерали и други елементи за натрупване на мускулна маса. Тези продукти чудесно се съчетават с някои хранителни добавки, като: Витамин В6, хром пиколинат, Пчелен полен и Алое Вера сок, за постигане на най-правилното хранене за изграждане на мускулите. Не забравяйте, че Алоето съдържа 17 от общо 23 аминокиселини, от които се нуждае човешкия организъм, както и голям брой ензими, които помагат за усвояването на протеините и аминокиселините.
Ето защо необходими условия за изграждане на здрави и силни мускули са: Правилно хранене (протеини и/или аминокиселини, витамини и минерали) и тренировки.

“Онези, които не намират време да спортуват, ще трябва да намерят време да боледуват”
Стара пословица

Физически упражнения (спорт)
Ежедневните тренировки са незаменими за изграждане на мускули, както и за придобиване на гъвкавост и бързина, необходими за различните видове спорт.
Изберете упражнения, каквито най-много бихте желали да изпълнявате, а след това и най-подходящия хранителен режим.
Важно е да консумирате храни, които ви осигуряват енергия, издръжливост и мускулна сила и са най-подходящи за упражненията, които изпълнявате.
Консумирането на описаните по-горе продукти без да изпълнявате физически упражнения, ще доведе до натрупването на енергия под формата на мазнини.
Въглехидратите се превръщат в гликоза, но ако организмът не ги оползотвори, те ще се натрупат под формата на мазнини, а вие ще напълнеете. 3 300 калории се равняват на ½ кг мазнини. Енергията, дължаща се на обмяната на веществата идва от: захарите, въглехидратите, мазнините и протеините, в посочения ред по важност.
Тялото получава енергия най-вече от захарта, която се намира в кръвта, а останалата част се получава при изгарянето на мазнините и протеините (захарта е форма на гликоза).
Въглехидратите, които консумираме се превръщат в гликоза, а тя в гликоген, за да се складира в черния дроб и мускулите.
Хром
Хром пиколинатът, който се смята за безопасна и ефикасна хранителна добавка, бил разработен от Лабораторията за изследване храненето на човека, основана от правителството на САЩ и бил патентован от Министерството на Земеделието (USDA).
Доказано е, че хромът (Хром пиколинатът) значително засилва мускулната тъкан и намалява телесната мазнина. Той помага на аминокиселините (преобразуваните протеини) да се включат в състава на мускулната маса, а мазнините да бъдат превърнати в енергия.
Хромът е един от елементите, нужни на инсулина, за да си върши работата. Инсулинът с помощта на хрома превръща въглехидратите, мазнините и някои протеини в захар, а по-късно в енергия.
Хром пиколинатът значително увеличава мускулната маса, като в същото време намалява телесните мазнини. Когато в кръвта има достатъчно количество аминокиселини (преобразувани протеини), хром пиколинатът помага на тези протеини да бъдат транспортирани до клетките на мускулните тъкани и на органите, укрепвайки тяхната структура и увеличавайки размера на мускулите. (Прочетете “ The Chromium Program” от Dr. Jeffrey Fisher)
Мускулните влакна се нуждаят от енергия, за да се свиват и разпускат. Тази енергия се акумулира в клетките на мускулните тъкани под формата на гликоген, заедно с една съставка на фосфорна основа, наречена ATP (adenosinetriphosphate). Важен елемент за стартирането на енергийния процес на ATP вътре в клетките (в частта на клетката, наречена mitochondrion), е ко-ензимът Q10.
За метаболизма на гликозата е необходимо наличието на кислород и други елементи, като витамини и минерали, които са незаменими за нейното функциониране. Пчелният полен и Люцерната съдържат изобилие от витамини и минерали.
Инсулинът, с помощта на хрома, прави възможно усвояването на захарта от клетките. Те участват в процеса на превръщането й в гликоген, който се складира в черния дроб и мускулите и ще бъде усвоен от атлетите, когато се нуждаят от допълнителна енергия.

Гликогенът е първият източник на енергия, която се изразходва през първите 12 мили на състезанието. След това тялото започва да използва енергийните си запаси, които са под формата на мазнини, което е доста по-неефективна форма на енергия, тъй като трябва да се премине през няколко превръщания преди тя да може да се използва.
Витамините и минералите са много важни за производството на енергия и за правилния метаболизъм на протеини и аминокиселини.
Основни витамини: А,  В, В3, В5, В6, В12, С, Д, Е, К.
Важни минерали: калций, мед, фосфор, желязо, магнезий, манган, калий, натрий, йод.
Ден преди състезанието професионалните атлети консумират големи количества въглехидрати (пълнозърнеста пшеница, боб, грах, леща, картофи и др. и нерафинирани захари), за увеличаване запасите на гликоген в организма и за издръжливост. Инсулинът не само осигурява бързото абсорбиране на захарта в кръвта, но и превръща гликогена (специална форма на гликоза), складиран в мускулите в енергия, която да се използва, когато тялото незабавно се нуждае от енергия.
Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки:
1. Хранителен шейк, съдържа мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини, растителни влакна и др.: заместете с него 1 хранене, като го разтваряте в прясно или кисело мляко.
2. Хром (пиколинат), подпомага работата на инсулина: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка пред хранене).
3. Полен и Люцерна (съдържа се в “Зелени поля”), съдържат всички необходими витамини и минерали; Поленът е източник на енергия: 4 таблетки на ден (по 1 или 2 таблетки с храната).
4. Алое Вера сок, гел или нектар, хранителен, подобрява храносмилането, осигурява енергия, съдържа 17 аминокиселини: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1мл).
Допълнителна помощ
5. Мултиминерали (фосфор, калций, калий), необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
6. Ginseng, природен продукт, осигурява голямо количество енергия: 2 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 минути преди хранене).
7. Garcinia Cambogia, потиска апетита, пречи на натрупването на нежелани мазнини, съдържа HCA (hydroxycitric acid): 3 капсули на ден (по 1 капсула, 30 минути преди хранене).
8. Мед, съдържа голямо количество гликоза и фруктоза: осигурява допълнителна енергия преди състезание.
Други: Ко-ензим Q10, протеини, аминокиселини.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)
Дозировка за деца: Вж. Приложението в Раздел ІІІ


Витамини
Мултивитамини (полен), А – 10,000 ІU или Бета-каротин – 6 мг, В1 – 20 мг, В3 – 100 мг, В5 – 20 мг, В6 – 5 мг, В12 – 5 микрограма, С – 120 мг, D - 400 ІU, Е – 200 ІU.

Минерали
Мултиминерали, Kалций – 800 мг, Xром – 200 микрограма, Mед – 3 мг, Mагнезий – 300 мг, Mанган – 3 мг, Желязо – 20 мг, Йод – 200 микрограма, Калий – 2,000 мг, Фосфор – 800 мг, Натрий – 500 мг.


Аминокиселини
L – Arginine, L – Carnitine, L – Glutamine, L – Isоleucine, L – Leucine, L – Valine, L – Histidine, L – Methionine, L – Proline, L – Threonine, L – Tyrosine, L – Aspartic Acid.


Четете: “The Chromium Program” by Dr. Jeffrey Fisher,
“Effects Of Chromium Picolinate On Insulin Under Controlled Parameters” Int. Journal Biosocia Med. Res. 1989
“Nature Energo Boosters“ by Carlson Wade Parker Publishing company
“Amino acids and proteins” by Frederick C. Hatfield and Martin Zucker Weider, Health and fitness.
“Bodybuilding and Nutrition” by Frederick C. Hatfield and Martin Zucker Weider, Health and fitness.
“Health Sports Performance and Nutrition” Frederick C. Hatfield and Martin Zucker Weider, Health and fitness.
“Improving your energy levels nutritionally” by Frederick C. Hatfield and Martin Zucker Weider, Health and fitness.


Stomach Gas – Стомашни газове


Симптоми: скованост, дискомфорт в стомаха и коремната област, необходимост да се изпускат газове.
Причини: Стомашните газове се образуват главно поради поглъщане на въздух по време на хранене, могат да се дължат и на бактерии, които причиняват гниене на непреработената храна или на химична реакция в стомаха и червата, предизвикана от някои храни.
Някои от храните, които способстват образуването на газове са: рафинирани захари, които не се асимилират, бързо ферментират и водят до образуване на газове; рафинирано брашно, пържени ястия и някои зеленчуци като карфиол, броколи и тиквички. Те водят до образуване на газове, когато се комбинират с други храни. Същият ефект предизвиква и бобът.
Прясното мляко и млечните продукти предизвикват образуване на газове у хора, които не произвеждат един вид ензим, наречен лактаза, необходим за абсорбирането на тези продукти. Плодове, като ябълката например, образуват газове у някои хора, когато се комбинират с други храни. Същото се случва и при комбинация на различни сортове плодове. Плодовете трябва да се консумират половин час преди основното хранене.
Препоръчвано лечение: Ходенето пеш или леките физически упражнения след хранене са препоръчителни, за подпомагане на храносмилането. Препоръчва се също пиенето на някакъв билков чай и Алое Вера сок, както и вземането на капсули чесън и мащерка, които са отлични продукти, подпомагащи храносмилането.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки:

1. Алое Вера гел, хранителен, намалява възпалението, подпомага храносмилането: 3 до 6 унции на ден. Самостоятелно или заедно с чай (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1мл).
2. Билков чай, пийте го вместо вода, подобрява храносмилането.
3. Чесън с мащерка, подобрява храносмилането: 3 капсули на ден (по 1 капсула с храната).

Допълнителна помощ
4. Всеки ден след хранене ходете пеш: помага за освобождаване на газовете.
Полезни елементи: Hydrochloric Acid, кисело мляко

Препоръчвани витамини
В комплекс – 350 мг, В5 – 100 мг.Stones, kidney – Камъни, Бъбрек
(Вж. Камъни в бъбреците)

Stretch marks - Стрии
(Вж. Бременност)

Stroke - Удар
(Вж. Церебрална емболия)

Stomach Ulcer
(Вж. Гастрит, Колит, Язва)

Stress – Стрес

Стресът е реакция на организма за приспособяване към някаква трудна или опасна ситуация.
Според Dr. Peter G. Hanson, автор на книгата “The Pleasure Of Stress”, 80% от болестите са свързани със стреса. Стресът не съществува сам по себе си, а се поражда от хората, според начина по който интерпретират обстоятелствата. Дадено събитие може да засегне двама души по различен начин, според реакцията и отношението им към проблема.
Основните реакции в организма по време на силни стресови ситуации са следните:
а) Разширяване на зениците.
б) Устата и гърлото пресъхват.
в) Артериите и вените на лицето, ръцете и китките се “затварят” и човек пребледнява.
г) Сърцето бие ускорено, за да изпрати повече кислород до цялото тяло.
д) Надбъбречните жлези “инжектират” определено количество кортизон, за да намалят възпалението, в случай на нараняване. Това е причината, поради която силно стресираните хора имат слаба имунна система. Кортизонът, както и адреналинът пречат на Т-клетките, които се произвеждат от имунната система, да защитят организма от бацили.
е) Черният дроб отделя един кръвен коагулант в кръвния поток, за да предотврати образуването на хеморагии в случаи на тежки наранявания.
ж) Бронхите са разширени, за да абсорбират повече кислород.
з) Черният дроб излъчва и гликоза, за да осигури на мускулите достатъчно количество енергия.
и) Цялото тяло силно се поти, но най-вече дланите на ръцете. Това се случва, за да може тялото да се освободи от акумулиралата се топлина в организма.
й) Целият организъм е в състояние на повишена бдителност (нащрек) и се подготвя “да се бие” или “да се спасява с бягство”. Когато стресът се проявява с ниски нива на интензитет, той не уврежда тялото, а точно обратното, подтиква човека към действие. Всеки от нас се нуждае от определено количество стрес. Проблемите идват, когато стресът е силен и трае продължително време. В този случай, силният стрес изразходва жизнената енергия и поради това подлага на риск живота на човека и неговата стабилност.

Най-разпространените предупредителни симптоми на стреса са:
Често главоболие
Ускорено и силно сърцебиене
Хипертония (високо кръвно налягане)
Болки в мускулите на врата, тила и гърба
Безпокойство, страх и желание да плачем
Умора, изтощение или слабост
Безсъние или сънуване на кошмари
Депресия или тъга
Гастрит, колит или язва на стомаха на нервна основа
Липса на концентрация и/или загуба на паметта
Алергии или астма на нервна основа
Импотентност и фригидност

а) За борба със стреса се препоръчва:
Да управляваме мислите и поведението си. Много е важно да заменим негативните мисли и поведение с положителни такива. Тъй като стресът се дължи главно на лошите мисли, начинът по който интерпретираме нещата е много важен, защото човек действа и чувства по начина, по който мисли. Променете начина си на мислене: Това ще ви помогне да се справите със страха, безпокойството, вината, негодуванието, депресията, тъгата, гнева и т.н., а по този начин и със стреса.
б) Подходяща диета, богата на хранителни вещества като: Витамини В1, В3, В5, В6 и В12, Е, С, и Д, фолиева киселина (в зелените зеленчуци), биотин, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, селен, цинк, протеини, мазнини и въглехидрати.
в) Почивка с дълбока релаксация
г) Ежедневни физически упражнения. Тичайте или ходете пеш най-малко 30 минути на ден, плувайте и т.н.

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки:

1. Пчелно млечице, съдържа витамини В комплекс; В1, В3, В5 и В12, необходими на мозъка: 2 таблетки на ден (по 1 таблетка под езика, 20 минути преди хранене).
2. Пчелен полен, енергиен източник, който съдържа всички необходими елементи: 5 таблетки на ден (по 1 или 2 таблетки с храната).
3. Ginseng и Sage (градински чай), адаптоген, осигурява енергия и усилва имунната система: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка преди хранене).
Допълнителна помощ
4. Пчелен прополис: поради понижените защитни сили на организма се препоръчва вземането на прополис или чесън, за предпазване от инфекции; и двата продукта стимулират имунната система: 3 таблетки прополис на ден (по 1 таблетка с храната).
5. Бета-каротин с витамин Е, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
6. Витамин С – мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 2 таблетки на ден (по една таблетка с храната)
7. Алое Вера сок, гел или нектар, хранителен, осигурява енергия, подобрява храносмилането: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1мл).Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)
Дозировка за деца: Вж. Приложението в Раздел ІІІ

Витамини
В1 – 100мг., В3 – 30мг., В5 – 100мг. (3 пъти на ден), В6 – 100мг., В12 – 100 микрограма, С – 1000мг., В-комплекс – 300мг., Е – 400 IU, D – 400 IU.

Минерали
Калций – 1500мг., Магнезий – 1000мг., Цинк – 50мг.

Полезни елементи: Аминокиселини, L-Tyrosine, L-Lysine, Лецитин.Teeth (tooth decay, cavities) – Зъби (гниене, кухини)
(Вижте: Кървящи венци)


Гниенето на зъба образува кухина или дупка, която се разраства, докато унищожи зъба.
Симптоми: Чувство на грапавина в зъбния емайл, което по-късно прераства в силна болка. Когато гниенето проникне до венеца, се образува дупка, която оголва краищата на нервите. Усеща се болка, понякога има и кървене.
Причини: Образуването на кухини се дължи главно на лоша хигиена и на консумация на рафинирани захари, които благоприятстват образуването на бактерии и киселини. Като причина се сочи и неправилното хранене.
Препоръчвано лечение: След всяко  хранене мийте зъбите си с Паста за зъби с Алое Вера и прополис като превантивна мярка, тъй като тя унищожава бактериите. Ако нямате пастата под ръка, можете да си приготвите смес от Алое Вера Джели и малко хлебна сода.
Против зъбобол се препоръчва:
а) Изплаквайте устата си с хладка вода, за да отстраните хранителните остатъци между зъбите или в зъбните кухини. Ако това не помогне, отстранете ги с помощта на мека четка.
б) Изплаквайте устата си няколко пъти с малко количество Алое Активатор. Така ще намалите възпалението, кървенето ще спре и болката ще отшуми. За намазване можете да използвате малко йодна тинктура, която има същия ефект.
в) Сложете малко Алое Вера Джели или паста в кухината и оставете да постои.
г) При силна болка капвайте в дупката периодично по 1 капка Карамфилово масло (ароматна подправка); покрийте с памук.
д) Търкайте венеца няколко минути с парче лед точно там, където са локализирани болката и кървенето.
Периодонтален Абцес: Това е инфекция, която прониква във венеца и зъба и ги разрушава. Абцесът нараства, причинявайки подуване на венеца или на мускулните тъкани, което на свой ред води до възпаление и силна болка. В някои случаи се налага оперативен разрез за отстраняване на гнойта. Препоръчва се да се взимат големи количества природен антибиотик, например Пчелен прополис, а устата да се изплаква на всеки час с Алое Активатор. Намазвайте венеца през деня и преди сън с малко Паста с Алое Вера и прополис или четкайте зъбите, което според Dr.Eric Shapira от Калифорния, помага за намаляване на възпалението.
Dental Abscess – Дентален (зъбен) абцес

Препоръчвана дневна дозировка за възрастни
Важни добавки:
1.Пчелен прополис; природен антибиотик, убива бактериите, вирусите и паразитите: 3 до 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
2.Паста за зъби с Алое Вера и прополис; природен антибиотик, намалява възпалението, облекчава болката: за измиване на зъбите и за мазане.
3.Алое Активатор; природен антибиотик, облекчава възпалението и болката, регенерира клетките: мажете венците всеки ден.

Препоръчвани витамини и минерали
(Дневен прием с храната)
Дозировка за деца: Вижте приложението в Раздел III

Витамини
А – 15,000 IU или Бета – каротин – 9 мг, Е 600 IU , С – 360 мг

Минерали
Цинк – 30 мг, Германий – 100 мг, Калций – 800 мг


eXTReMe Tracker