|

Други

Share

Малко информация:

- Витамините са нискомолекулни хранителни вещества, разнородни по химичен състав органични съединения, синтезирани от растения и микроорганизми и необходими за човешкия организъм в много малки количества, участващи във всички негови функции.

продължава>

Share

Темата за хляба е една от основните в естественото хранене на човека и същевременно една от най-спорните.

ЗАЩО?

От една страна, хлябът е основна храна на редица народи, включително и на българския и неговата употреба е израз на основен антропологичен факт.

продължава>

Share

Въглехидратите са една от трите основни съставки (нутриенти) на нашата храна, наред с белтъчините и мазнините. Тях приемаме в най-голям енергиен процент в сравнение с последните две:

продължава>

Share

Темата за мазнините е крайъгълният камък на здравословното хранене.

Първо, защото мазнините са основна хранителна съставка (макронутриент), и второ, защото преработени, те дават едни от най-силните отрови, които ние системно приемаме с храната си. Както знаем, храната се състои от три макронутриента (приемани в по-големи количества): белтъчини, мазнини и въглехидрати и два микронутриента (приемани в малки количества): витамини и минерали.

продължава>

Share

Белтъчините са една от трите основни групи хранителни вещества, наред с въглехидратите и мазнините. Наричат се още "протеини", което на старогръцки ще рече първостепенни или първенци.

продължава>

eXTReMe Tracker