|
Share

1. Плодове
2. Зеленчуци
3. Сурови ядки
4. Зърнени варива
5. Бобени варива

От стотици хиляди години човешката анатомия и физиология са неизменни.

Еволюционните промени на Homo sapiens касаят много по-мащабни периоди от време. При това антрополозите установяват, че еволюцията на човека е „спряла", след като той се е превърнал в социално същество.

ЧОВЕКЪТ КАТО ТЯЛО, ФУНКЦИЯ, ПОТРЕБНОСТ ОТ ВИД ХРАНА И ЗДРАВЕ КАТО ЦЯЛО Е ЕДИН И СЪЩ ОТ ДРЕВНОСТТА ДО СЕГА. ПРЕДИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ, КОГАТО Е БИЛ МНОГО ПО- БЛИЗО ДО ПРИРОДАТА, ДО НЕЙНАТА НЕПОСРЕДСТВЕНА ХРАНА И НЕЙНИЯ ЕСТЕСТВЕН РИТЪМ, ХРАНИТЕЛНИЯТ МУ СТИЛ Е БИЛ КОРЕННО РАЗЛИЧЕН ОТ ТОЗИ НА СЪВРЕМЕННИЯ ЧОВЕК.

Особено драстични промени в храненето са настъпили през последните 150 години - времето на индустриалната епоха. Така, въпреки че биологичните потребности на човека останали същите, въпреки че неговото устройство отговаря и е приспособено за съвсем друг вид храна, Homo sapiens изменил на себе си и започнал да яде храни и продукти, които никога преди това не са били естествена храна в неговото меню.
Ако се изразим фигуративно, това е все едно да зареждаме нашата кола с бензин, предназначен за съвсем друга марка двигател. Така тя никога няма да работи нормално, ще дефектира и в последна сметка ще спре да се движи.

БУКВАЛНО СЪЩОТО СТАВА И С ЧОВЕКА.

Индустриалната храна не е „бензин" за нашата кола!

Това е невероятното и драстично нововъведение, което коренно променило здравето на човека. Можем да се разхождаме на чист въздух, да правим специални упражнения, можем да пием най-скъпите билки и добавки - това с нищо съществено няма да промени нашето здраве, докато не коригираме противоестественото си хранене.

В своята история човекът никога не е включвал в хранителния си рацион толкова много животински продукти и толкова много рафинирани и преработени храни с добавени химикали в тях, както сега.

НЕВЕРОЯТНО Е, ЧЕ ПРЕВРЪЩАМЕ ТЕЛАТА СИ В КОШЧЕТА ЗА БОКЛУК, ХВЪРЛЯЙКИ ТАМ ОТРОВИ И ОТПАДЪЦИ, КАКТО И ПРОДУКТИ, КОИТО ИЗОБЩО НЕ СА СЪВМЕСТИМИ С ОРГАНИТЕ НИ, НО ТОВА Е ФАКТ. И ОЩЕ ПО-НЕВЕРОЯТНО Е, ЧЕ НЕ ГО ОСЪЗНАВАМЕ И СЛЕД ВСИЧКО ТОВА ОЧАКВАМЕ НИЩО ДА НЕ СЕ СЛУЧИ.

Но то се случва и е неизбежно - антихраната формира дефективно човешко тяло и поведение.

Учудваме се, че почти всички болести растат и се подмладяват, засягащи вече и децата, появяват се непрекъснато и нови. А това е прост и очевиден резултат от най-драстичното отклонение, което човекът е направил в своето поведение.

ЗАРЕЖДАМЕ ТЯЛОТО С ПОГРЕШНАТА ХРАНА, ТО РАБОТИ ДЕФЕКТИВНО И РАЗВИВА СИМПТОМИ, ОПИТВАЩИ СЕ ДА ОТСТРАНЯТ ТАЗИ ХРАНА И НАКРАЯ ТОВА ТЯЛО СПИРА ДА РАБОТИ. ТОВА Е ПРОСТИЯТ ФАКТ НА НАШАТА РЕАЛНОСТ.

В нашия дългогодишен опит сме разработили система, която се старае да съчетава традиционното хранене на човека с неговите естествени биологични изисквания. Всяко човешко познание е в процес и ние непрекъснато, като екип, се стремим да я подобряваме и усъвършенстваме.

Основните изисквания обаче на човешкото тяло са неизменни и определени и ние категорично сме установили, че тази система действа при всички безотказно. Не, защото е „измислена" от някой, а просто, защото природата е „измислила" тази храна за нас и от нас се изисква само да си я припомним!

Предложената програма включва всички групи храни, които човекът в историята си е употребявал. В този смисъл тя е традиционна. Същевременно основната част от нея се състои от „човешки храни"-естествените храни, предназначени за устройството на нашия организъм.

А това са петте групи храни: плодове, зеленчуци, сурови ядки, зърнени варива, бобени варива.

Хранителният стил е допълнен с умерена употреба на животински продукти така, както и българинът в миналото ги е употребявал - до 1/3 в годината.

Включването на животинските продукти става умело и в подходящо съчетание, така че те да не увреждат и да дават силата си с минимално отделяне на токсични отпадъчни вещества в обмяната. Както всяка програма, и тази е само ориентир, който следва да се индивидуализира при всеки от нас.

Тогава, когато имаме развито заболяване, винаги трябва да прилагаме програмата само под лекарски контрол!

СТИЛ НА БАЛАНСИРАНО ЕСТЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ

ЗАКУСКА
1. Фреш от плодове (нар, ябълка и др.) - около 150-200 мл.
2. Фреш от моркови, зелени и червени зеленчуци (микс) - около 200 мл.
3. Суров жълтък от пъдпъдъчи яйца: 3-4 бр. или 1 кокоше БИО дневно. Могат да бъдат гарнирани като домашен шейк с добавка канела, ванилия, какао, петмез от фурми (фруктоза), вода - 10-15 мин. след соковете сутрин (по желание по друго време през деня).
4. Билков чай по избор
5. За любителите на кафето - 1 чашка еспресо, гарнирана по вкус.
6. Плодове по избор: по желание част от плодовете могат да бъдат заменени със суров зеленчук.
7. По желание може да се включи в сезона и задушена (печена) ябълка с канела; задушена на пара Тиква с канела и джинджифил; сушени плодове; домашни бонбони - вж. рецептите.
Втора закуска - по желание Ако изпитваме потребност, можем да включим някои от плътните храни, описани по-долу.

ОБЯД
1. Сурова сезонна салата - моркови, кълнове и други според сезона, леко посолена (при желание) с малко диетична калиева сол (66% Калий), подправена с лимон, омазнител (вж. по- долу), лук, подправки по избор. Количество - свободно. (По желание салатата може да се замени с порция пресни сезонни плодове).
2. Термично обработен зеленчук - по желание. Според сезона: броколи, бамя, червено цвекло (печено); тиквичка, зелен фасул или други по избор, задушени на пара (варени) или печени. Количество - свободно.
3. Въглехидратната храна се състои от зърнени варива: КИНОА, царевица, неполиран кафяв ориз Басмати, елда, жито, лющен овес, овесени ядки, лющено просо или техни производни: качамак, "паста": царевична юфка, оризови спагети; хляб: царевично - оризово хлебче (вж. рецептите); сурово хлебче от покълнали семена (вж. рецептите). Количества - свободни.
4. Като предимно белтъчни храни се ползват бобени варива: БИО соя, нахут, леща, грах, фасул, бакла по избор. Количества - свободни.
5. Сурови ядки: лющено конопено семе, небелен суров сусам, (смила се), бадем, Орех, тиквено семе, лющен слънчоглед, кайсиеви ядки, лешник, шам-фъстък, кашу и др. (без фъстъци). Могат да се приготвят и като прясно ядково мляко и ядков йогурт (от кашу) - виж рецептите.
6. Можем да допълним с малко соеви продукти:
- БИО Тофу около 150 г. дневно;
- БИО соеви хапки
- домашно соево мляко.
Те трябва да са без съдържание на сол! В противен случай - изкисвайте във вода!

СЛЕДОБЕДНА ЗАКУСКА
(след не по-малко от 2 часа!)
1. Сок или чай
2. Плодове
3. Печена ябълка с канела
4. Сурови ядки
5. Крем от пасирани банан и авокадо (вж. рецептите)
6. Домашни бонбони (вж рецептите)

ВЕЧЕРЯ
Може да бъде приготвена от продукти, както на обеда или да включва животински продукти.
Последните могат да бъдат ползвани и на обяд, но задължително в посочените съчетания:
1. Млечни продукти (от козе, овче или краве мляко):
- БИО кисело мляко (до 150 - 200 г. дневно)
- БИО сирена (до 100 -150 г. дневно) - козе и др. Задължително се обезсоляват!
- БИО кашкавал (около 100-150 г. дневно). Обезсолява се, като се настъргва на едро и се изкисва във вода.
- БИО заквасена сметана (до 100 г. дневно). Желателно е млечните продукти да се включ- ват до 3 (4) пъти седмично.

2. Меса: риба, птиче месо и др. - 250-300 г. Препоръчително е месата да се включват до 1 път седмично.
За овкусяване на ястията е желателно ползването на разнообразни подправки: джоджен, копър, босилек, джинджифил - корен, сминдух, кориандър, копърово семе (смляно), джоджен, копър, девисил, чесън, шафран, куркума, чимен и др. (без сол!).

ЗА ОМАЗНЯВАНЕ:
1. Смлени ядки (като йогурт или дресинг)
2. Авокадо
3. БИО краве масло - около 30 г. дневно
4. Песто от маслини

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ДОПЪЛВАЩИ ХРАНИ:
1. Пчелен прашец - 1 суп. л. дневно, може разтоварен в малко топла вода
2. Спирулина - 1 ч.л. дневно, може заедно с ястията или прясно изцедените сокове
3. Мака - 1 ч.л. дневно, може заедно с пчелния прашец.
4. Конопен протеин - 1 суп. л. дневно, може и като шейк (вж рецептите)
5. Черупка от сурово яйце (смила се) - 1/2 ч.л., приета с малко лимонов сок - 3 пъти седмично
6. Бирена мая - 3-4 табл. дневно

НАШИТЕ СЪВЕТИ
- Не се смесват течности и плод!
- По желание може да се консумира и чаша зелен китайски чай, леко подсладен с петмез от фурми (или фруктоза).
- Мазнина (омазнител) се добавя след термичната обработка! Същото се отнася за домата, препоръчително и за лука.
- Не се ползва индустриално приготвен хляб или се включва само по изключение!
- Всички ястия от зеленчуци, зърнени и бобени варива могат да се приготвят по традиционни рецепти със спазване на две условия:

1. Готви се без сол (натриев хлорид)!
2. Не се ползва мазнина при готвенето!
- Желателно е млечните продукти да се включват до 3 (4) пъти седмично.
- Млечните продукти се комбинират (съчетават) на един прием само със суров или термично обработен зеленчук (без картоф!).
- По желание млечните продукти могат да бъдат приети и последователно, непосредствено след консумация на въглехидратна храна: ориз, киноа и др. По този начин те се приемат разделно от стомаха и се подреждат на пластове
- Киселото мляко и заквасената сметана се съчетават добре и с пресни или сушени пло- дове.
- Всички млечни продукти се комбинират добре помежду си.
- Млечните продукти не се обработват термично! Могат да се добавят в топлата сервирана храна!
- Препоръчително е месата да се включват до 1 път седмично.
- Месата се комбинират само със зеленчук (салата и/или задушени зеленчуци - без картоф).
- Да се избягва силната термична обработка на животинските продукти!
- Препоръчително е месата да се приготвят на пара.
- Месата могат да бъдат приети и последователно, непосредствено след консумация на въглехидратна храна: ориз, киноа и др.
- Рибата може да се ползва и сурова - изкисната за 12 ч. в домашна марината - лимонов сок, подправки - бахар, лук, ДАФИНОВ ЛИСТ.
- Не бива да се комбинира на едно хранене повече от един животински продукт (напр. месо + сирене; яйце + месо или сирене и т.н. - не се съчетават).
- Омазнителите и мазнините никога не се подлагат на термична обработка и се добавят в ястията задължително след това!
- За пълноценен белтъчен внос, препоръчителна е комбинацията на един хранителен при- ем на :
- При консумация на „празнични" храни можем да ползваме като „антидот" по 2-3 супени лъжици пшенични трици + кисело мляко след тях.

!!! ВНИМАНИЕ
ТАЗИ ПРОГРАМА МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕДЕ САМО ПОД ЛЕКАРСКО НАБЛЮДЕНИЕ! НЕ ПРОВЕЖДАЙТЕ БЕЗ ЛЕКАРСКИ КОНТРОЛ! ПОСОЧЕНИТЕ ПРОДУКТИ СА ПРИМЕРНИ И ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪОБРАЗЕНИ С ИНДИВИДУАЛНИТЕ РЕСУРСИ НА ОРГАНИЗМА ЕДИНСТВЕНО ПОД ЛЕКАРСКИ КОНТРОЛ! НАЗНАЧЕНАТА ДО МОМЕНТА ЛЕКАРСТВЕНА ТЕРАПИЯ СЕ КОРИГИРА САМО ОТ ЛЕКАР!

ГОРЕЩИ ТЕМИ В ХРАНЕНЕТО - Д-р Г. Гайдурков

eXTReMe Tracker