|
Share

Животът на живите системи в основата си е постоянна борба за запазване на тяхната цялост, на техния интегритет, на способността им за неразпадане. Нашето тяло непрекъснато се разгражда и изгражда, отделяйки вещества и в същото време приемайки други, стриктно следейки във всеки един миг за всяка една отделна молекула.

В този смисъл нашият организъм представлява огромен по обема на паметта и функциите си „детектор", проконтролиращ непрестанно всичко влизащо и излизащо от него. Само по този начин запазваме нашето динамично равновесие - ние сме себе си и в същото време други във всеки един момент. Осъзнаваме се като едно, като постоянство, като статус, но всичко в нас непрекъснато се променя и обменя. И така, както в древността Хераклит твърди, че не можем да се изкъпем два пъти в една и съща река, така също можем да кажем, че и два пъти не можем да преплуваме в собствената си кръв! В следващия миг ние сме себе си, но и други, променени едновременно. Тази колосална по мащабите си работа, осигуряваща постоянство при непрекъснат процес на текучество, се извършва от ИМУННАТА СИСТЕМА

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТЯ?
Всъщност, цялото ни тяло е пропито, "инфилтрирано" от имунна система. Тя е нещо като "медиум", като носеща среда, в която нашият организъм е потопен и живее. Без нея за секунди бихме се разпаднали на милиарди частици! Тя е тази, която интегрира всичко в нас и го затваря в целостта на нашето "Аз". Така ние изживяваме цял един живот, макар и никога вътрешно да не сме съставени от същото, което сме били вчера. Дори не се замисляме, че във всяка част от секундата за нас бди този специфичен "ангел-храни-тел", който ни "събира" и ни прави едно от безкрайни и непрекъснато разпръскващи се в ентропия части!

 

АНАТОМИЧНО ИМУННАТА СИСТЕМА Е ИЗГРАДЕНА ОТ ДВА ДЯЛА:

1. Клетъчен
2. Хуморален
Клетъчният дял - това са нашите бели кръвни телца, левкоцитите - войниците на нашето тяло, бдящи за неприкосновеността ни. Те са многобройни по вид и носят специфични имена. Белите кръвни телца изработват специални свои оръжия, наречени антитела.

Антителата именно представляват втория, хуморалния (течния) дял на имунната система и са изградени от белтъчни молекули - имуноглобулини.

Във всеки един момент белите кръвни телца и антителата следят и разпознават милиарди молекули. Те или ги толерират, т.е. приемат за свои, или ги отхвърлят и унищожават, индицирайки ги като чужди, като врагове. Всеки орган и всяка една система от нашето тяло извършва непрекъснато тази работа чрез имунната система, която притежава в себе си и така осигурява своята цялост.

Има обаче една система в нашето тяло, която всекидневно се среща с огромен товар от чужди за организма вещества. Тя трябва молекула по молекула да пресява всички тях, да ги преработва и да ги превръща в свойствени за себе си елементи.

ТАЗИ СИСТЕМА Е СТОМАШНО-ЧРЕВНИЯТ ТРАКТ

През целия ни живот вагони храна преминават през него и всяка отделна частица от нея трябва да бъде разпозната и хидролизирана (разградена) до свойствена за организма ни съставка. Само в този вид тя ще бъде поета от лигавицата на тънките ни черва, ще отиде в Кръвта, ще се преработи в черния дроб и ще поеме по-дългия си следващ път в системата на нашето тяло. Това аналитично разпознаване и безупречно стриктен контрол се извършва от имунната система на нашия стомашно-чревен тракт. Няма друга система в тялото, която да извършва такъв разход на имунна работа.

ЗАТОВА СЕ КАЗВА, ЧЕ ИМУНИТЕТЪТ ЗАПОЧВА ОТ НАШИЯ СТОМАХ И ЧЕРВА!

Когато ние се храним в голямата си част с технологично преработени храни, като приемаме техните изкуствено променени молекули и химически добавки, нашата имунна система е принудена да извършва огромен, паразитен разход на енергия.
Тя се опитва да ги обезврежда и изхвърля или да ги трансформира до по-малко токсични съединения. В този процес ежесекундно умират безброй войници на нашето здраве - нашите бели кръвни телца и се извършва огромна загуба на антитела, които се опитват да свържат и обезвредят антихраната, която поемаме. В резултат се образуват трупни отрови от умъртвените ни клетки, както и имунни комплекси от свързаните антитела, които комплекси плуват в Кръвта ни като чужди елементи в нея, предизвиквайки ново активиране на имунната ни система. Така възникват автоимунни заболявания и организмът ни постепенно дегенерира.

Няма друг елемент в нашия живот освен храната, който така дълбоко да разстройва нашата цялост. По простата причина, че храната е предназначена от природата да бъде точно това - храна, т.е. източник на материала, от който сме изградени. Ако подменяме нея, подменяме и себе си. И това е най-голямото предателство, което можем да извършим!

ОТТАМ НАТАТЪК, КОГАТО ПОДМЕНИМ СЕБЕ СИ С "ПЛАСТМАСА", КОГАТО ВСЕКИ МИГ УМИРА ОГРОМНА ЧАСТ ОТ НАШАТА ИМУННА СИСТЕМА, БОРЕЙКИ СЕ С НАС САМИТЕ, ТОГАВА НАШЕТО ТЯЛО Е ЛЕСНА ПЛЯЧКА ЗА БАКТЕРИИ, ВИРУСИ И ДРУГИ ПАРАЗИТИ

Както труповете се разлагат веднага след смъртта, така и ние, убити от храната приживе, започваме да гнием, развъждайки всевъзможни бактерии и вируси в нас. Това е прост биологичен закон - където има мърша, там има и чакали!

Храната ни изгражда и може да ни възражда. Но храната също така може и да ни убива, бидейки това, в което ние се превръщаме.

От нас зависи дали ще се превърнем в бавно гниещи живи трупове или ще отворим новата страница за един качествено нов живот и здраве. Коя е храната, която ще ни гарантира здраве и ще укрепи нашата имунна система, осигуряваща ни цялост и неприкосновеност като отделни същества? Както във всяка традиция, така и в нашето българско наследство, тя е дадена и известна. И добрата новина е, че е тук, до нас, въпреки екологичното замърсяване, в което днес живеем.

Двеста дни в годината - времето за пости, нашите предци са се хранели стриктно с пет групи храни:
ПЛОДОВЕ
ЗЕЛЕНЧУЦИ
ЗЪРНЕНИ
БОБЕНИ
ЯДКИ

Когато сезоните се сменят от топло към студено или от студено към топло, т.е. през есента и пролетта, са провеждани двата най-дълги поста - коледният и великденският. Хората, живеещи близо до природата, са знаели, че промяната на времето е свързана с промяна на здравето и храната. Когато сезоните се сменят, храната лекува!

В преходните сезони човекът е най-лабилен, най-уязвим.

Тъкмо тогава той трябва, за да бъде здрав, да почисти не само своя дом, но преди всичко своето тяло.


Освобождавайки тялото от токсини, автоматично възраждаме нашата имунна система. И обратно - не можем да укрепим имунната си система, без да променим храненето и без да почистим вътрешната си среда.

В нашия опит предлагаме 4 дневна профилактична програма за укрепване на имунната система. За да няма "грипове" и "настинки", за да имаме едно ново качество на живот!

ПРОГРАМА ЗА УКРЕПВАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА

В разстояние на 4 дни се консумират само следните продукти в свободни количества:

1. СУРОВИ ПЛОДОВЕ
Препоръчва се приемът на разнообразни плодове - сезонни, но по желание може и банан, както и сушени плодове (фурма, смокиня и др.).
Плодовете се консумират отделно от другата храна само на гладно!

2. СУРОВИ ЗЕЛЕНЧУЦИ
Могат да бъдат гарнирани със зелени подправки (магданоз, целина и др.), лимон, хрян и джинджифил, по желание лук, чесън, смлени сурови ядки и авокадо. Включват се зеленчуци от възможно по-широка палитра цветове - жълто, зелено, червено: моркови, домат, краставица, червено цвекло, целина, чушка и др.
Без сол и мазнина!

3. СУРОВИ ЯДКИ
Лющено конопено семе, бадем, Орех, лешник,  семе от Тиква, лющен слънчоглед, кайсиева ядка, сусам и др.
Без фъстъци!

4. ПРЯСНО ИЗЦЕДЕНИ СОКОВЕ
От цитруси (грейпфрут и др.), както и от зеленчуци (моркови, целина, магданоз, тиквичка, червено цвекло и др.). Соковете се приемат на гладно между приемите на храна.

5. ПЛОД ОТ БЪЗАК
20 зрънца дневно се изяждат на гладно.

6. ЧАЙ ОТ ЕХИНАЦЕЯ И КОТЕШКИ НОКЪТ
Неподсладени, приети между основните хранения!

След четвъртия ден другите храни се включват постепенно в началото в по-малки количества.

ГОРЕЩИ ТЕМИ В ХРАНЕНЕТО - Д-р Г. Гайдурков

eXTReMe Tracker