|
Share

Белтъчините са една от трите основни групи хранителни вещества, наред с въглехидратите и мазнините. Наричат се още "протеини", което на старогръцки ще рече първостепенни или първенци. Неслучайно - защото животът е форма на съществуване на белтъчините! В праисторически времена, първите живи организми са се зародили от белтъчни молекули. И днес няма живо същество, клетките и тъканите на което да не са изградени основно от белтъчини. Освен градивна (пластична) функция, протеините изпълняват и редица физиологични задачи - много от тях влизат в състава на медиатори и хормони, на антитела в имунната система и редица др. Ние живеем и съществуваме благодарение на белтъчините! В този смисъл историята на човека е история в търсенето и завоюването на белтъчини. Защото, както е известно, основен исторически мотив за развитието на човешките общества, е препи- танието. А препитание е преди всичко борба за набавяне на белтъчини.

И днес по света там, където не достигат белтъчини, настъпва глад и смърт. Може да има вода и храна, но ако не достигат белтъчини, няма живот.

Нас също от детството са ни учили, че ако не ядем достатъчно белтъчини - мляко, яйца и месо, не можем да пораснем. Усвоили този навик, ние го преповтаряме през целия си живот.

И тук е мястото, в което се натъкваме на най-големия парадокс - белтъчините са първите жизнено необходими вещества. Но от друга страна, точно консумацията на повече мляко и млечни продукти, на повече яйца и месо, се посочва като основната причина за развитието на най-тежките и масови заболявания на човека:
сърдечно-съдови- (високо кръвно налягане, инсулти, инфаркти) и дегенеративни, от които на първо място ракът. Кого да послушаме?

Къде е противоречието и кой е отговорът на загадката?

Белтъчините са необходими и това е безспорно. От друга страна до неотдавна се твърдеше, че единствените пълноценни белтъчини са животинските. Оказа се обаче, че те, наред с мазнините в животинските продукти, са един от основните фактори за развитието на човешките заболявания. Също така вече знаем, че белтъчините от животински произход не са единствено пълноценните. А Натуралната хигиена и в частност видовото хранене на човека разкриват, че Homo sapiens като биологичен вид има един основен определен стил на хранене - човешко хранене, който природата му е отредила и който системно нарушаван, води до заболявания.

ПРИЕТИ ОТ ОРГАНИЗМА, ЖИВОТИНСКИТЕ ПРОДУКТИ, КАТО ОТПАДЕН ПРОДУКТ В ОБМЯНАТА, НАТРУПВАТ ВЕЩЕСТВА, ЗАПУШВАЩИ СЪДОВЕТЕ И ОРГАНИТЕ НИ. СРЕЩУ ТОВА ОРГАНИЗМЪТ ОТРЕАГИРА С РАЗЛИЧНИ ВЪЗПАЛЕНИЯ И НАКРАЯ С ДЕГЕНЕРАЦИЯ. ТОЗИ ФАКТ В ЧОВЕШКИЯ ОПИТ Е ИЗВЕСТЕН ОТ ДЪЛБОКА ДРЕВНОСТ.

Знаело се е, че който консумира много животински продукти, се разболява и умира. И неслучайно, във всички човешки култури съществуват предания, правила и табута, които лимитират тяхната употреба.

В нашата българска християнска традиция 200 дни в годината животинските храни са били забранени на трапезата ни! Нашите прабаби и дядовци, работещи тежък физически труд, колкото и да е странно, 200 дни в годината не са консумирали животински продукти и животински белтъчини! Били са просто в пости. За да бъдат здрави, с което здраве и дълголетие са се славели в миналото.

Как обаче да си осигурим така необходимите за живота пълноценни белтъчини, ако животинските продукти, които ги съдържат, са толкова вредни?

Днес знаем, че растителните белтъчини могат да бъдат също така пълноценни, както животинските. Без страничните ефекти, които последните оказват върху нашето здраве.

КАКВО ОЗНАЧАВА ПОНЯТИЕТО "ПЪЛНОЦЕННИ БЕЛТЪЧИНИ"?
Белтъчините са органични полимерни молекули, съставени от градивни "тухлички", наречени аминокиселини, общо около 20 на брой. От тях 8 (за децата 9) за човека се наричат "незаменими" или "есенциални", защото не могат да се синтезират в нашия организъм и трябва да се набавят с храната. Ако липсва дори една от тези 8 незаменими аминокиселини , "пъзелът" на белтъчната молекула не се получава - не се извършва белтъчен биосинтез, а аминокиселините се разграждат в обмяната като енергия. Така организмът ни губи градивен материал и постепенно отслабва като биомаса и като качество на функция.

ДОСКОРО СЕ СМЯТАШЕ, ЧЕ РАСТИТЕЛНИТЕ БЕЛТЪЧИНИ СА НЕПЪЛНОЦЕННИ, ТЪЙ КАТО ПОЧТИ ВСИЧКИ ОТ ТЯХ НЕ СЪДЪРЖАТ ЕДНОВРЕМЕННО ОСЕМТЕ НЕЗАМЕНИМИ АМИНОКИСЕЛИНИ. ЗАТОВА СЕ ПРИЕМАШЕ, ЧЕ ЧОВЕКЪТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА КОНСУМИРА ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ, ЗА ДА СИ ГИ НАБАВЯ, ТЪЙ КАТО ТАМ ТЕ НА ПРАКТИКА ВИНАГИ СЕ СЪДЪРЖАТ И ОСЕМТЕ.

Възникна парадоксът: как така природата е отредила в еволюцията на човека предимно растителна храна, а в същото време се оказва, че тя е така непълноценна за него?
Нима природата е така несъвършена?

И нима бихме оцелели милиони години еволюция с такава несъвършена храна?

ОТГОВОРЪТ СЕ ОКАЗА МНОГО ПРОСТ:
Природата предлага растителната храна и респективно растителните белтъчини като съчетани, а не като монокултури или монодиета. "Липсващата" аминокиселина в различните растителни храни е различна и затова съчетани заедно, по няколко наведнъж, те се допълват и пъзелът на белтъчната молекула става съвършен!

КОГАТО СЪЧЕТАВАМЕ ЗАЕДНО НЯКОЛКО РАСТИТЕЛНИ ПРОДУКТА, НАШАТА ХРАНА Е ПЪЛНОЦЕННА.

И обратно - ако ги консумираме изолирано или разделно, като монохрани, те са непълноценни.

Как и кои растителни храни да съчетаваме, за да бъдем здрави?
Как да осигуряваме едновременно пълноценния състав на храната и в същото време да избегнем отлагането на отпадни метаболити в тъканите ни, които животинските продукти причиняват? Когато ние съчетаваме в нашата кухня умело основните човешки храни: зърнени култури, бобени варива и сурови ядки, нашата храна е пълноценна и съдържа пълноценни белтъчини, включващи всички 8 незаменими аминокиселини!

Нека повторим: формулата
БОБОВИ + ЗЪРНЕНИ + СУРОВИ ЯДКИ
осигурява пълноценно човешко хранене и здраве.

И обратно, когато нашето здраве е нарушено, ако приложим умело формулата зърнени + бобени + ядки, нашето здраве постепенно се възстановява! Защото сме отговорили на природата, която е в нас и сме осигурили храната на Homo sapiens!

ЗНАЕЙКИ ВЕЧЕ ФОРМУЛАТА НА НАШЕТО ЗДРАВЕ, НИЕ МОЖЕМ ДА Я РАЗВИЕМ В ЦЕЛИ ТОМОВЕ ВКУСНИ КУЛИНАРНИ РЕЦЕПТИ.
Здравословната храна може да бъде вкусна и това е другата добра новина! Кои са основните продукти, които съчетани, осигуряват формулата на здравето и пълноценните белтъчини?

Първо: Зърнени храни: киноа, кафяв ориз, царевица, елда, жито, лющен овес и овесени ядки, лющено просо, ечемик и др.
Второ: Бобени варива: леща, нахут, грах, боб, соя, бакла
Трето: Сурови ядки: бадем, орех, слънчоглед, тиквено семе, кайсиеви ядки, лешник, шам-фъстък, сусам, кашу и др. (без фъстъци)

А КАКВО ДА ПРАВИМ С ЖИВОТИНСКИТЕ ПРОДУКТИ? НАЛИ СИРЕНЦЕ И МЕСЦЕ БЪЛГАРИНЪТ ВИНАГИ ВКУСНО СИ Е ПОХАПВАЛ ?

Отговорът е точно там - да ги консумираме като българите, които са ни завещали своето прословуто здраве. А те са ги хапвали като празнична храна! Всеки от нас ще намери своята доза. За българите от миналото тя е определена - до 1/3 средно в годината животински белтъчини!
ТОВА Е ОТГОВОРЪТ НА ОПИТА И ЖИВОТА. ОСТАНАЛОТО Е В НАШИ РЪЦЕ!


ГОРЕЩИ ТЕМИ В ХРАНЕНЕТО - Д-р Г. Гайдурков

eXTReMe Tracker