|
Share

От Древността човекът е наблюдавал, че животът представлява в основата си една безкрайна верига от преливащи една в друга противоположности. Същият ритъм усещаме и в себе си. И наистина, всички ние преживяваме времето си като ден и нощ, температурата - като студено и топло, емоциите като позитивни и негативни. Всеки процес или явление вътре в нас или около нас може да се сведе до двойки противоположности, които се балансират взаим- но и образуват цяло. Осъзнаваме се като мъже или жени, радваме се или скърбим, желаем нещо или не го желаем.

В древнокитайската традиция този основен ритъм на живот, по един гениален начин е изразен в простотата на:

ИН и ЯН

Две противоположни начала, които можем да открием в основата на всичко и чийто баланс определя естеството на всичко. Нашето тяло е също сложен „пъзел", подреден от „тухличките" на безкрайни двойки от противоположности. Във всеки миг той изгражда и разгражда, вдишва и издишва, формира клетки и ги унищожава. И само пропорцията, равновесието между тези противоположности гарантира неговата цялост, т.е. неговото здраве. Ако едно е в повече, а друго по-малко, балансът вече е нарушен и ние боледуваме. Храната изгражда нашето тяло и дава гориво то да работи. Тя подрежда неговия „пъзел" и от нея основно зависи как ще функционира то и до каква степен всичко в него ще бъде в равновесие, т.е. в здраве.

Големият японски учен проф. Джордж Осава, изхождайки от древните традиции, подрежда храните по един прост и удивителен начин. Той ги градира като една последователна стълбица от ИН към ЯН.

Колкото една храна е повече ИН, толкова тя е по-лека, разграждаща, очистваща. И обратно – колкото е по ЯН, тя е по-концентрираща, изграждаща, натрупваща, уплътняваща ни!

Природата е направила така, че всеки от нас може да постигне своето здраве по един прост и лесен начин. Трябва само да подредим „пъзела" по правилния начин!

Ако ние досега сме ползвали твърде много животински ЯН - продукти (месо, яйца, млечни продукти) - те са натрупали в нашия организъм излишъци от отпадни вещества. Започнали са да запушват нашите съдове, органи и системи. Започнали сме да боледуваме, без да подозираме дори!
Развиваме постепенно високо кръвно налягане, трупаме висок холестерол, висока захар, натрупваме и тлъстинки. Отлагат се и кристали в ставите с развитие на артрити, утаяват се камъни в бъбреци и жлъчен мехур, по костите се формират шипове. Но както ни казва и древната мъдрост, всичко е едно - болестта е една!

Когато дадем за определен период от време превес на обратния полюс - на ИН храните - плодове, зеленчуци, прясно изцедени сокове, тези напластявания постепенно се стопяват и ние оздравяваме, независимо от името на болестта. Обратно - ако дълъг период от време сме правили диети за отслабване или сме се хранили „на крак", можем да развием дефицити. Отново балансът е нарушен и когато включим повече изграждащи ЯН храни (зърнени, бобени, ядки и други), тогава балансът, здравето отново се завръщат!

ИН
ПЛОДОВИ СОКОВЕ
ЗЕЛЕНЧУКОВИ СОКОВЕ
ПЛОДОВЕ
ЗЕЛЕНЧУЦИ
КОРЕНОПЛОДНИ

ЯН
ЗЪРНЕНИ
ЯДКИ
БОБОВИ
МЛЕЧНИ
ЯЙЦА
МЕСА


Така по един елементарен начин всеки от нас може да бъде творец на собственото си здраве и тяло!

На практика, това може да постигнем, като ползваме пет групи храни, които природата е определила за храна на човека, на вида Homo sapiens: плодове, зеленчуци, сурови ядки, зърнени и бобени варива. Не трябва да липсва нито един от тези 5 компонента, за да имаме „пъзела на здравето"!

Плодовете и зеленчуците са предимно ИН храни - очистващи.

Ядките, зърнените.бобените варива са предимно ЯН храни - изграждащи.

Животинските продукти, ако искаме да сме здрави, следва да използваме така, както традиционно са използвани в българската кухня - средно не повече животински храни от 1/3 в годината! Да не забравяме, че нашите прабаби и дядовци са били в пости, т.е. без животински продукти 200 дни в годината!

В нашия забързан и изпълнен със стрес живот, организмът ни обикновено страда и от излишъци, и от дефицити едновременно. Тялото ни е замърсено от многото отпадни метаболити на индустриално преработените храни, които консумираме. В същото време, тялото ни страда от недостиг на витамини, микроелементи, ензими, алкални системи и много други.

БАЛАНСЪТ Е НАРУШЕН!
В нашата практика предлагаме една проста система за едноседмично възстановяване на баланса, последвана от 3 дневно захранване.

Програмата е само за здрави след консултация с вашия лекар! В този период организмът изхвърля отпадъците, които го замърсяват и възстановява хомеостазата (равновесието) на своята вътрешна среда. В първите дни, поради обилното отделяне на отрови, е възможна ацидозна реакция - „метаболитен махмурлук", изразяващ се в главоболие, замаяност, ниско кръвно налягане. В случая се препоръчват повече течности - прясно изцедени сокове и зелен китайски чай (трапезен).

Захранването включва човешките храни: сурови ядки; зърнени и бобени варива След захранването следва да се внимава със солта и мазнините! Въвеждат се много бавно и по малко, а мазнините не бива да минават термична обработка!

ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ОРГАНИЗМОВИЯ БАЛАНС
За седем дни се консумират само следните храни:
1. Прясно изцеден плодов сок от цитруси - грейпфрут и др.- около 300 мл. дневно
2. Прясно изцеден зеленчуков сок (микс) - морков, краставица, тиквичка, целина, магданоз, червено цвекло и др. - около 500 мл. дневно
3. Плодове - по избор, свободни количества
4. Сурови зеленчуци - моркови, домати, краставици и др. по избор, по желание с пресни зелени подправки и лимон. Без сол и мазнина!
5. Резенче джинджифил - корен (заедно със зеленчуците)
6. Сурови жълтъчета от пъдпъдъчи яйца - 2-3 броя дневно. Могат да се ползват и по желание и като „шейк" (с канела, ванилия, какао, фруктоза, вода). Приемат се на гладно, след щателно измиване на черупката със сода за хляб или детергент.

Течностите - минерална вода, сокове, билков чай по избор (неподсладен) се приемат по време, разделно от плодовете - с половин часов интервал.

След изтичане на горния период следва тридневно захранване по следната схема:

ПЪРВИ ДЕН
1. Както при разтоварването горе
2. Задушени зеленчуци на пара - тиквичка, морков, бамя и др.
3. Сурови ядки - лющено конопено семе, небелен суров сусам (смила се), бадем и др. В постепенно увеличаващи се количества.
- Първите порции на храните са около 150 -200 г. на прием.
- Без сол и мазнина!

ВТОРИ ДЕН
Освен горните продукти се включват:
1. Варена царевица, кафяв ориз, елда
2. Варена леща, нахут, грах
- Продуктите са сварени, изплакнати и отцедени.
- Без сол и мазнина!

ТРЕТИ ДЕН
Освен изброените продукти се ползва 20-30 г. краве масло, добавено задължително след термичната обработка!
- Плодовете и соковете се приемат само на гладно и никога непосредствено след храна! Всички други продукти могат да се смесват.

ГОРЕЩИ ТЕМИ В ХРАНЕНЕТО - Д-р Г. Гайдурков

eXTReMe Tracker