|
Share
В менюто є се съдържат само плодове, зеленчуци, ядки, семена и пресни подправки, и то без да минават през каквато и да е обработка.

От две години насам Мария Обретенова е приела суровоядството не просто като хоби, а като начин на живот. 30-годишната интернет специалистка не хапва нищо, което е пържено, варено или печено. Според нея при термична обработка всички ензими, ферменти, витамини и минерали се губели, а някои от веществата в храната дори се превръщали в отрова. В този ред на мисли в ежедневните ястия, които приема, няма никакво месо, яйца, млечни продукти и добавки от животински произход.
“Доказано е, че храната, която слагаш в устата си, влияе не само на здравословното, но и на емоционалното състояние и на характера като цяло. В момента, в който сложим нещо в устата си, то достига до всички органи и системи и става част от нас. Не искам да боледувам, а суровоядството е начин на живот без лекарства и болести. Дори в момента да си болен, тялото ще се самоизлекува”, обяснява Мария.
При нея всичко започнало преди 10 години, когато имала сериозни проблеми с кожата. Колкото и да променяла козметиката и каквито и пари да давала за скъпи мазила, проблемът не се решавал. Неин приятел я посъветвал да спре всичко животинско, за да пречисти черния дроб и кръвта. И като по чудо екземите по ръцете є изчезнали.
Подготовката за преминаване към суровоядство е едноседмичен режим, в който се яде само свежа растителна храна и 2 литра прясно изцеден ябълков сок. Вечер се пие по една чаша зехтин и лимонов сок. Всяка храна от суровоядството лекувала тялото, изчезвала опасността от стрес и депресии. Днес Мария е категорична, че никога няма да се върне към стария начин на хранене, макар че най-трудно є било да откаже киселото мляко и сиренето. “Колкото повече ядем дадено нещо, толкова повече ни се услажда. Затова като спреш да го консумираш, тялото ти спира да се нуждае от него. Аз си падам малко инат и вероятно затова успях, но от друга страна, като виждах всеки ден резултатите, това ми даваше сила”, обяснява Мария.
Откакто разбрала, че може да има живот без лекарства, изпитвала непреодолимо желание да сподели това с целия свят. Именно затова направила сайта zemianazaem.com, а членовете във форума вече са 300.

В него могат да се открият здравословни рецепти за жива храна, без наличието на животински продукти и изкуствени добавки. Тази храна е способна да възвърне здравето и психиката на всеки. Повечето от рецептите търпят разнообразяване и промяна в съставките, така че да се понравят на личния вкус на всеки. От всяка една могат да се създадат още много други интересни ­ като например сладки от сушени плодове и ядки, бананов чийзкейк с киви, ленени сухари с песто, мляко от кашу, овкусено с какао или канела. Мария сама си отглежда семена от живовляк, смес от микрокълнове. Към класическите зеленчуци за салати добавя и водорасли, рукола, спанак, киселец, лапад.

“Основното място, откъдето пазарувам, е Четвъртък пазар. Като вляза в който и да е хипермаркет, нищо не мога да си харесам. А иначе за 10 лева си купувам толкова свежи неща от пазара. Е, ядките, хималайската сол и пресованият зехтин са скъпи, но пък се ползват дълго време”, казва суровоядката, която обаче съвсем не е злонамерена към останалите, които не приемат нейния начин на живот. Фактът, че е различна, не є пречел да намира приятели. В семейството є в началото били доста скептични, но сега в двора на семейната къща се отглеждали какви ли не зеленчуци за Мария.
Колегите є от фирмата пък заменили сандвичите за обед със салати, които си носели от вкъщи. Тя ги научила как да си правят сами дресинг от босилек, зехтин, лимон, смлян сусам и натрошени орехи.

“Ако имаме възможност да си купуваме биопродукти или ако сами си отглеждаме плодовете и зеленчуците, не ги пръскаме с пестициди, не ги торим с изкуствени торове - нищо не е вредно. Всичко, дарено от Земята, трябва да се уважава. Тя не е за еднократна употреба, не сме я взели назаем и няма да можем да си купим друга. Крайно време е да спрем да живеем така, сякаш можем да я сменим с нова”, казва на финала суровоядката.

http://www.marica.bg/

Още...

КЪЛНОВЕТЕ НЯМАТ РАВНИ НА СЕБЕ СИ ПО ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА.

Те са максимално обогатени с всички необходими за човешкия организъм вещества от изключително природен характер.

Кълнове от соя - смекчават симптомите на климакса, снижават риска от онкологични заболявания, регулират телесното тегло, засилват имунната система, помагат срещу стреса.

Кълнове от слънчогледови семена - укрепват нервната система, забавят стареенето, имат добър козметичен ефект, помагат при стомашно-чревни и сърдечно-съдови заболявания.

Кълнове от люцерна – забавят стареенето, засилват имунната система, съдържат всички необходими витамини и минерали, нискокалорични.

Кълнове от пшеница – засилват имунната система и подмладяват организма, нормализират работата на стомашно-чревния тракт, очистват организма, подобряват състоянието на кожата и ноктите.

Кълнове от леща - повишават нивото на хемоглобина, незаменими за безупречната работа на мозъка и нервната система, идеални за преодоляване на анемията и пролетната умора.

Кълнове от ръж – засилват нервите и мускулите, особено подходящи за хора, занимаващи се със спорт или заети с тежък физически труд.

Кълновете са прораснали семена и истинско складирано в тях здраве!

Ядат се предимно сурови. Най-приятно е да се прибавят към салата.

Може да се задушават с други зеленчуци, както и да се прибавят към ориз, картофи и т. н.

http://surovo.hit.bg/

Още...

ПОЛЕЗНИ ЛИ СА СУРОВОЯДСТВОТО И ВЕГЕТАРИАСТВОТО

Суровоядството забавя процесите на стареене. Натуралисти, или суровояди, са хората, които се придържат към хранене със сурова растителна храна. Те употрепяват пресни или сушени плодове, пресни зеленчуци, ядкови плодове, ядки от житни култури, мед. Не употребяват кафе, алкохол и не пушат.

Обикновено сувороядите прилагат гладуване от 7 до 10 дни 2-3 пъти в годината. Прекарват повечето от времето си сред природата на чист въздух и слънце. Занимават се с туризъм и спортуват.

Суровоядството забавя процесите на стареене. Това става чрез няколко механизма:

1. Получава се свързване на въглеродния двуокис.
2. Значително се намалява количеството на свободните радикали.
3. Приемат се голямо количество биологично-активни вещества.
4. Суровата храна със своите естествени радиопротектори защитава от радиация.
5. Разтоварва се отделителната система.
6. Очиства се вътрешната среда от отпадните вещества вследствие на голямото количество витамин С, внесено в организма със суровата храна.

Суровоядецът използва само  от капацитета на храносмилателните си органи. Ако човек яде само готвена храна клетките гладуват поради недостатъчно количество биологично-активни вещества в нея. Стомахът на суровоядецът е винаги спокоен дори, когато е празен.

Суровата храна лекува болните клетки, при което те се възстановяват и възвъщат активността си. Мастните клетки се стопяват, натрупаните отрови постепенно се отделят, намалят изличните течности в тялото.

При вегетарианската диета по-голяма част от храната се състои от пресни разнообразни плодове и зеленчуци, повечето сурови. Допустимо е приемането на малко варени зеленчуци, трудни за дъвкане (зрял фасул, леща, тиква, картофи). В естествето сурово състояние трябва да бъде 75% от храната. Много полезни са суровите ядки, както и слънчогледовете и сусамените семена. Медът може да замени захарта.

Покълналото жито (пшеница) е една от най-добрите вегетариански храни. При покълването си житото концентрира голямо количество енергия. Предварителното почистено и измито жито се поставя в емайлиран или порцеланов съд в тънък слой, залива се с малко вода, колкото да го покрие. Отгоре се поставя марля и се изчаква 24-48 часа да покълнат семената до кълнове 2 мм. По време на покълването се промива 2-3 пъти, за да не прокисне. За една порция е достътъчно 50-100 гр. жито. Покълналата пшеница може да се консумира с прясно мляко или мед, лимон, бадемови, орехови или лешникови ядки. Може да се добави и настъргана ябълка.
Покълналото жито със своята висока биологична активност подобрява регенерацията на тъканите, повишава работоспособността, изостря зрението, засилва растежа на костите и заздравява косъма. От него не се напълнява.

http://selenabg.com

eXTReMe Tracker